1K
2022-06-11 85 views
嚟到佐敦想食牛,除咗澳牛,都仲有新開嘅日式自助扒房睇落好文青舒服,仲有網燒同石燒牛扒選擇大胃想基本啲試吓石燒先,封門柳平時一片咁食,今次可以一大嚿咁食,真係第一次切出嚟好嫩,色澤紅潤,食落牛味香濃胃民嗰份就係下腰西冷,下腰紋路比較突出但切開都係好嫩,食落口感比較彈牙點埋椒鹽同醬汁,味道更添層次隨餐會有湯、沙律同白飯送,食完可以請店員重fill咁就唔使慳住食,真係巧有feel湯都值得再飲多碗,真係夠開胃暖胃呢間自助在,一入嚟門口就可以喺點單機落單同埋餐具都係要自理,水都係自己任fill
嚟到佐敦想食牛,除咗澳牛,都仲有新開嘅日式自助扒房

睇落好文青舒服,仲有網燒同石燒牛扒選擇

封門柳套餐

切出嚟好嫩,色澤紅潤,食落牛味香濃

下腰西冷套餐

胃民嗰份就係下腰西冷,下腰紋路比較突出

但切開都係好嫩,食落口感比較彈牙

點埋椒鹽同醬汁,味道更添層次

隨餐會有湯、沙律同白飯送,食完可以請店員重fill

咁就唔使慳住食,真係巧有feel

湯都值得再飲多碗,真係夠開胃暖胃

呢間自助在,一入嚟門口就可以喺點單機落單

同埋餐具都係要自理,水都係自己任fill
2022-06-10
$153 (Dinner)
封門柳套餐
下腰西冷套餐
  • 封門柳
  • 下腰西冷
今次黎到呢間新開既日式燒肉店🇯🇵🇯🇵餐廳環境簡潔,主打石燒同網燒燒肉🔥,同朋友或者一個人黎食都適合🤩🤩-🐮牛小扒+封門柳(150g) $178✨價錢已包前菜🥗、飯🍚、餐湯🥣,好抵!!餐廳選用美國穀飼牛🇺🇸,全部都切到厚薄適中🤏🏻,每邊燒30秒左右就啱啱好❤️❤️牛小扒油花分布均勻,口感嫩滑!唔錯😋😋🐮下腰西冷+封門柳(150g) $138✨封門柳肉質鬆軟,而且好juicy !!下腰西冷比較有咬口,牛味重🤩🤩灑少少鹽、黑椒煎香已經食到濃厚肉味,唔需要特別蘸燒肉醬汁🤣🤣🐮日本A5和牛 $168✨另外仲追加左一份靚和牛試試~~油脂感非常重,入口即溶好好食!貴少少都抵👍🏻👍🏻
今次黎到呢間新開既日式燒肉店🇯🇵🇯🇵
🐮牛小扒+封門柳(150g) $178✨
價錢已包前菜🥗、飯🍚、餐湯🥣,好抵!!
牛小扒油花分布均勻,口感嫩滑!唔錯😋😋

🐮下腰西冷+封門柳(150g) $138✨
封門柳肉質鬆軟,而且好juicy !!
下腰西冷比較有咬口,牛味重🤩🤩

🐮日本A5和牛 $168✨
另外仲追加左一份靚和牛試試~~
油脂感非常重,入口即溶好好食!貴少少都抵👍🏻👍🏻
前排同朋友去佐敦買完野朋友話想食日式燒肉,所以就黎咗呢間燒肉店食晚餐🍽餐廳環境走文青路線,乾淨企理,鋪頭主打日式燒肉,「網燒」、「石燒」都有,分成上下兩層,有自助點餐機,連拎餐具、醬汁都係自助,無論係一個人黎食定一大班人食都好方便架☺️ _▪️牛小排+封門柳 150g套餐 $178▫️下腰西冷+封門柳 150g套餐 $138今次同朋友都係各自揀咗一個網燒牛肉套餐😚 套餐都配有麻醬沙律、超足料嘅羅宋湯、白飯🍚小編真係好鐘意個羅宋湯,如果有得無限Refill就好🥰牛肉質素都算唔錯,自己最鍾意果款係封門柳,牛肉味最濃郁,入口比較軟淋😉簡單咁配番燒肉汁或者即磨嘅黑椒同鹽就食得最後我哋仲加咗一碟日本A5和牛🇯🇵入口滿口油香,幸福感滿分💯

_
▪️牛小排+封門柳 150g套餐 $178
▫️下腰西冷+封門柳 150g套餐 $138

2022-06-05 58 views
一向喜歡食燒肉,今次來了佐敦一間主打網燒的餐廳,地方不是很大,但設計簡潔,坐位是兩人對坐,中間是一個坐落式的網爐,燒烤時也很方便舒適。這裡的牛從美國入口的,有多個不同部位選擇。另也有豬和雞肉等。我們點了兩個網燒套餐,包有沙律,飯和餐湯。以牛為主打有封門柳150g,牛小排,下腰西冷,還另點了A5和牛50g。A5和牛肥廋均勻,燒一陣便可,入口即溶,甘香美味。封門柳肉味香濃,有咬口。牛小排肉鮮淋軟。這裡有個飲品櫃,可以自己選擇飲品,除汽水外,還有樽裝的意米水和竹蔗茅根水,可消熱氣。真很滿足的一餐燒牛肉宴。網燒套餐-牛小排+封牛柳套餐(沙律,飯,餐 湯)-下腰西冷+封門柳(沙律,飯,餐 湯)-A5和牛
網燒套餐
-牛小排+封牛柳套餐(沙律,飯,餐
湯)
-下腰西冷+封門柳(沙律,飯,餐
湯)
-A5和牛
2022-05-17
2022-06-03 50 views
佐敦日式燒肉店52’C Medium,裝潢以白色同淺木為主,好舒服悠閒既感覺💕呢度有網燒同石燒,我地揀左網燒😋 一人一個餐!我地揀左🥩牛小排+封門柳 套餐同🥩下腰西冷 + 封門柳 套餐,仲另點左一碟日本A5和牛😍..先講套餐,本身除左牛,套餐仲包左沙律、飯、湯同飲品~ 聽老闆娘講,除左日本和牛外,所有牛肉都係美國運過來,絕對有質素!牛小排肉味好濃郁,好好食!封門柳肉質鬆軟,係濃郁既牛內臟既味道~而下腰西冷好juicy! 又係肉味濃,好好食!😋..飯有驚喜哦,是珍珠米!粒粒分明!特別偏愛燒肉汁🤣將燒肉汁倒落飯上,撈飯食一流!湯係雜菜湯,好足料好鮮甜🥰..特別要講下壓軸登場既日本A5和牛!真係無得輸無得彈!係入口即溶!超好味!!!我地亦都發現呢度唔會有好大油煙味,而且燒肉既過程,係無咩油咁,塊網燒左好耐都係好乾淨,所以食落去唔會油膩👍🏻..飲品有汽水同自家製飲品,我就拎左薏米水,唔會好甜,係好健康自然既味道,唔錯💕 呢餐真係好正😋 大家想食燒肉,呢度係唔錯選擇❤️
2022-05-23
Dinner
之前疫情期間喺呢間52C Medium Rare買過燒肉外賣覺得都幾抵食,疫情退卻就當然要黎encore。原來佢哋除咗網燒燒肉,仲有石燒牛食,用石板嘅熱力去慢慢煎熟塊牛扒,可以鎖住牛扒嘅肉汁之餘,感覺上仲冇咁熱氣。牛方面都有唔同部位可以選擇,我同朋友都揀咗180g嘅封門柳($158)。餐廳嚴選400日嘅美國殻飼牛,四邊已經輕輕燒過,放係熱辣辣嘅石板上面上枱。套餐另外仲跟餐湯、沙律同白飯。特別一提個羅宋湯做得唔錯,蕃茄雜菜味濃郁帶d香辣。牛扒一切開就見到粉嫩嘅顏色令人食指大動。輕輕喺石板上面就煎一煎就食得。牛柳入口腍嫩,一咬就開,牛味香濃。。。52C Medium Rare (佐敦)佐敦廟街269號華興大廈地下。。

52C Medium Rare (佐敦)
佐敦廟街269號華興大廈地下

好多選擇 有網燒、石燒揀今次小編試咗兩set網燒.牛小排+封門柳 / 下腰西冷+封門柳套餐有前菜、餐湯同飯前菜係芝麻醬沙律餐湯羅宋湯非常足料 帶少少辣辣地.三款牛肉質素都唔錯香濃牛肉 油脂分佈平均唔會太油都唔會太靭即使有時燒過火都唔會柴可以唔洗點調味都好足夠如果想調味店內有供應柚子醋同燒肉汁及黑椒同鹽.三款入面小編比較中意牛小排脂肪會比另外兩款多少少 入口軟腍.追加咗碟日本A5和牛肉眼油脂感最重 入口滿口油香四塊兩個人share岩岩好 非常滿足

好多選擇 有網燒、石燒揀
今次小編試咗兩set網燒

牛小排+封門柳 / 下腰西冷+封門柳
套餐有前菜、餐湯同飯
前菜係芝麻醬沙律

追加咗碟日本A5和牛肉眼
油脂感最重 入口滿口油香
四塊兩個人share岩岩好 非常滿足
2022-05-21 78 views
位於佐敦廟街< 52°𝓒 𝓜𝓮𝓭𝓲𝓾𝓶 𝓡𝓪𝓻𝓮 >, 一間日式燒肉店, 主打石燒及網燒, 光線充足, 環境舒適。ᴴᵃⁿᵍⁱⁿᵍ ᵀᵉⁿᵈᵉʳ ˢᵉᵗ ¹⁸⁰ᵍ$¹⁵⁸/ ²⁵⁰ᵍ$²¹⁸/ ³²⁰ᵍ$²⁶⁸封門柳套餐設有前菜、白飯及餐湯, 而其分別以上3個尺寸, 石板熱騰騰, 採用400日美國殼飼牛, 肉質瘦實, 加入黑椒及燒汁, 更能帶出濃重肉味。自家竹蔗茅根 $²⁰自家檸檬薏米 $²⁰52°C Medium Rare📍佐敦廟街269號華興大廈地下

自家竹蔗茅根 $²⁰
自家檸檬薏米 $²⁰

52°C Medium Rare
📍佐敦廟街269號華興大廈地下
2022-05-18
$178 (Dinner)
本身要去伊利沙伯醫院攞嘢,攞完嘢之後就喺佐敦附近,於是就Google 下有咩嘢食,本身諗住試吓下小清新coffee shop,但因為嗰間野好多人😭於是就去咗佢對面,啫係呢間鋪頭食飯,但入到去就。。。中咗伏😅😓-我哋入去之前就有個姐姐喺門口招攬我哋,明明假期午市都咁少少人都覺得奇怪。。。不過是但啦。入到去佢會問你想食石燒定係燒肉,我哋揀咗燒肉~ 揀好咗之後就要喺佢哋嘅自助機到付款先,再上去餐廳上面,上到去發現成間餐廳十二點幾得我哋一枱客。。。都覺得伏伏地。。。-我哋叫咗兩個餐,一個係封門柳set 另一個係A5 和牛set,兩個嘅價錢都唔算係好抵食,但係whatever啦🥹仲貴過牛角tea set 嘅價錢——————————separate—————————封門柳set ($158)佢嘅封門柳牛味都算係幾重,而且肉質都唔差,唔會係嗰啲好韌好老嘅牛,但係佢嘅門題係啲牛嘅顏色似係啲好唔新鮮嘅牛,而且係解凍完再雪返佢嗰隻,再加上佢158但份量真係少得過份🥹友人比較大食,話攝牙罅都唔夠,雖然有跟一碗飯。。。-A5和牛set ($268)呢個都貴得好離譜🥹🥹🥹268得幾塊牛🥹🥹🥹🥹🥹🥹 雖然佢和牛油
——————————separate—————————
封門柳set ($158)

A5和牛set ($268)
呢個都貴得好離譜🥹🥹🥹268得幾塊牛🥹🥹🥹🥹🥹🥹 雖然佢和牛油脂分布都唔差,同埋都好食,但係都係個句,佢解凍處理得唔好,黑黑地咁,而且飯嘅份量都好少。。。😓erm
佢跟咗杯檸檬薏米水都唔差嘅。。。
—————————
呢餐我覺得唔算話真係非常非常之差但係會話佢哋有進步嘅空間,同埋佢三點就話要收鋪趕我同友人走??????完全係問晒號??????🥹
2022-05-14 78 views
好耐無食石燒肉,真係好miss 🥹 所以今日嚟到佐敦嘅一間日本餐廳,佢哋岀名有石燒同燒肉,咁我就梗係要試下佢哋個石燒。估唔到餐廳咁好生意,下午都接近坐滿。可以自己行去部機度去買,價錢合理,而佢哋嘅lunch set 都幾平~仲有得外賣燒肉返屋企,下次試下先!佢哋嘅套餐包前菜、飯同湯,更掋食。前菜係沙律湯竟然係一大碗好足料嘅羅宋湯下腰西冷套餐($148)- 下腰西冷肉質爽口,有嚼勁得嚟又唔會韌。呈上時較生,但石燒會再燒熟啲牛肉,熟度就啱啱好,牛脂味豐富。封門柳套餐($158)- 同下腰西冷唔同,封門柳嘅肉質較腍,仲非常嫩滑。不得不提個燒烤汁,配牛肉更惹味,就咁淋落啲白飯上面都好好食。

仲有得外賣燒肉返屋企,下次試下先!

佢哋嘅套餐包前菜、飯同湯,更掋食。

前菜係沙律

湯竟然係一大碗好足料嘅羅宋湯

2022-05-10 51 views
以往感覺風塵滾滾嘅廟街,原來已開到一街so chill咖啡店,檔次仲幾高級。同朋友行經覓食,求其一間coffee shop直入,點知全白簡約風嘅店子,原來係食燒肉!下腰西冷套餐(180g) $148封門柳套餐 (180g) $158點了餐牌上兩款部位嘅牛肉石燒套餐 🥩 同樣配餐湯、前菜、白飯。熱石板上桌,切開之後隨喜好灼至不同熟成。下腰西冷切開後嫩紅狀態,就咁食嫩滑又多汁😋 封門柳肉味濃郁,肉質鬆軟。羅宋湯同麻醬沙律菜,食落清新解膩。除左石燒,仲可揀網燒,日本A5和牛相當吸引✨此外仲有豬梅肉、雞肉、日本刺身及帶子,選擇都唔少,留返下次再試😉

下腰西冷套餐(180g) $148

封門柳套餐 (180g) $158

2022-05-08 22 views
52 C Medium Rare is a restaurant specialises in Japanese style grilled meats at an affordable price. You can choose from chicken, pork and beef (hanger steak, sirloin, ribs etc). I tried out their hanger steak this time. It was tender and beefy. It lived up to my expectation at such price. The set also comes with soup and rice. If you don’t prefer to dine out during the epidemic, the restaurant also offers grilled meat set takeaway so you can enjoy the assorted meat at home with your friends and family.
Hanger Steak
💰HKD158/ 218/ 268
(180g/ 250g/ 320g)
Hanger  Steak
Hanger  Steak
2022-05-05 33 views
天氣咁凍,除咗打邊爐之外燒肉都係一個好好嘅選擇😚依間位於佐敦嘅燒肉店最近推出咗抵食又豐富嘅外賣燒肉set,務求喺屋企都要食好西😛• 燒肉二人前D餐 $480餐廳有三款外賣二人餐,揀咗中價位嘅D餐有牛小排、封門柳、下腰西冷、牛肩、五花腩、豬梅肉同雞肉各100g,仲有兩粒日本刺身級帶子同蔬菜籃,份量夠曬兩個人share!封門柳肉質鮮嫩,牛小排脂肪分佈均勻,質素相當唔錯,食肉獸表示好滿意🧡兩款自家製飲品竹蔗茅根同檸檬薏米啱晒下火,清熱解渴👍🏻• 日本A5和牛50g $168另外加咗50g嘅日本和牛,油花勁靚,輕輕燒下半生熟嘅狀態就最perfect,細膩嘅肉質令人一試難忘🤤🤤
天氣咁凍,除咗打邊爐之外燒肉都係一個好好嘅選擇😚

• 燒肉二人前D餐 $480

• 日本A5和牛50g $168
2022-05-05 32 views
在家燒肉🥓 最近Takeaway好盛行,打邊爐/燒肉/壽喜燒套餐成行成市😜在家同屋企人食好嘢真係話都冇咁易,仲多咗份溫馨感❤️☺️呢個燒肉二人套餐有好多款肉,兩個人食都好大機會食唔哂😌😌肉質仲要唔錯,牛味好濃,自己加少少鹽就已經超級正👍🏻真係好豐富呀👍🏻燒肉二人前 $480:五花腩雞肉豬梅肉下腰西冷牛肩中蔬英籃封門柳牛小排日本刺身級帶子自家竹蔗茅根/檸檬薏米(售完即止)或各式汽水.佢哋嘅營業時間係由下午12點去到晚上10點👍🏻如果堂食的話,佢哋有網燒/石燒選擇☺️——————————————————————52C Medium Rare (佐敦)佐敦廟街269號華興大廈地下@52c.mediumrare_hk #燒肉 #在家燒肉 #bbq #yakiniku #niku #和牛燒肉 #和牛 #日式燒肉 #五花肉 #燒肉外賣 #外賣自取
在家燒肉🥓

中蔬英籃
封門柳
牛小排
日本刺身級帶子
自家竹蔗茅根/檸檬薏米(售完即止)
或各式汽水
——————————————————————
52C Medium Rare (佐敦)
佐敦廟街269號華興大廈地下
2022-04-05
TakeAway
2022-05-04 37 views
52c medium rare一間位於jordan 近austin 的燒肉小店雖然話係小店但肉嘅選擇就一d 都唔小有近年大熱嘅 封門柳,a5和牛,牛肩,西冷,牛小排等等選擇絕對係滿足到唔同口味嘅人自動售賣機方便!鋪頭以白色同木色為主感覺都好乾淨今日要左個高級小小嘅石燒套餐封門柳封門柳姐係橫隔膜屬於比較小活動嘅肌肉比較難韌講返味道先牛肉係跟石板上表面已經燒過入面就係未熟嘅透過石板嘅熱力慢慢再整熟佢本身肉夠厚慢慢都唔會韌肉味黎講都夠重如果唔夠亦可以著量落小小salt n pepper 調味切開入面仲係粉紅色初頭食可以切細塊d, 快d 燒熟最驚喜嘅係食石燒有時去到最尾幾舊,肉就已經燒到好乾好韌但依度 燒到最後個舊仍然好多肉汁又唔韌抵讚跟餐仲有 羅餸湯,飯同salad水準正常,湯幾多料。總括黎講主角肉好食性價比不錯
52c medium rare

慢慢都唔會韌
肉味黎講都夠重
如果唔夠亦可以著量落小小salt n pepper 調味

切開入面仲係粉紅色
初頭食可以切細塊d, 快d 燒熟

最驚喜嘅係
食石燒有時去到最尾幾舊,肉就已經燒到好乾好韌
但依度 燒到最後個舊
仍然好多肉汁又唔韌
抵讚

跟餐仲有 羅餸湯,飯同salad
水準正常,湯幾多料。

總括黎講
主角肉好食