2024-10-04 944 views
生日, 多謝朋友簡左間咁精緻既餐廳同我慶生多謝朋友簡左間咁精緻嘅餐廳同我慶生當佢帶我去到呢一條街嘅時候,成個感覺已經好浪漫 入到去佢哋嘅裝修都好精緻!而佢哋喺枱上面嘅擺設 d色都襯得好好 (有個放Menu嘅,我完全覺得贏晒 無影到相)又係揀好嘢食之後 好快就上餐包有三款選擇 牛角包 香草包 同脆片我第一款就食咗芝士脆脆 入口暖暖地好香脆嘅芝士味牛角包 口感鬆化好香嘅牛油味 好好食連我平時麻麻哋 既香草包 呢度都焗得好好食忍唔住佢問我要唔要多少少我哋要咗 (真係好食🤤)先有一杯以蕃茄牛油果再加魚子醬既前菜有啲似蕃茄濃湯嘅感 味道比較清新但係上面嘅魚子比較濃味 兩者配埋一齊有兩個唔同層次嘅口感Tataki紫菜包住啲牛上邊有清新嘅果肉牛肉質咁鬆軟再配上果肉 食落口,我覺得感覺比較清新龍蝦湯呢個好推介! 味道非常濃郁非常好飲黑松露意粉我嚟呢間餐廳最期待嘅其中一環!廚師會喺我哋面前燒好大嚿嘅芝士 之後再將意粉拎落去撈撈完後 會問我哋鍾唔鍾意食黑松露 如果鍾意嘅話佢會俾多啲我哋!而黑松露佢嘅味道唔係好濃 但係清清淡淡 好薄片有少少脆口意粉又好香嘅酒同埋好香濃既芝士味蜆肉意粉呢個我都覺得好出色!蜆肉
生日, 多謝朋友簡左間咁精緻既餐廳同我慶生

多謝朋友簡左間咁精緻嘅餐廳同我慶生
當佢帶我去到呢一條街嘅時候,成個感覺已經好浪漫
入到去佢哋嘅裝修都好精緻!
又係揀好嘢食之後
好快就上餐包
有三款選擇 牛角包 香草包 同脆片
我第一款就食咗芝士脆脆 入口暖暖地
好香脆嘅芝士味
牛角包 口感鬆化好香嘅牛油味 好好食
連我平時麻麻哋 既香草包 呢度都焗得好好食
忍唔住佢問我要唔要多少少我哋要咗 (真係好食🤤)
先有一杯以蕃茄牛油果再加魚子醬既前菜
有啲似蕃茄濃湯嘅感 味道比較清新
但係上面嘅魚子比較濃味 兩者配埋一齊有兩個唔同層次嘅口感
Tataki
紫菜包住啲牛上邊有清新嘅果肉
牛肉質咁鬆軟
再配上果肉 食落口,我覺得感覺比較清新
龍蝦湯
呢個好推介! 味道非常濃郁
非常好飲
黑松露意粉
我嚟呢間餐廳最期待嘅其中一環!
廚師會喺我哋面前燒好大嚿嘅芝士 之後再將意粉拎落去撈
而黑松露佢嘅味道唔係好濃 但係清清淡淡 好薄片有少少脆口
意粉又好香嘅酒同埋好香濃既芝士味
蜆肉意粉
呢個我都覺得好出色!
蜆肉好新鮮 仲有好香嘅蒜味
澳洲嘅鱸魚外皮燒得脆脆
肉質嫩滑 都幾鮮味
個底度仲有塊意大利飯餅飯 又係好好食
最後簡左栗子Tiramisu作成餐飯嘅尾聲
味道唔太甜 質感細滑
入邊有好多栗子一粒粒
好有口感
#美食家水晶的尋食日記 #晶食評 #birthdaycelebrationA romantic date with my pretty princess Blair💜💜💜Another year, another wiser.Times flies so quickly that I couldn't believe it's another year already.As always, we keep our tradition by celebrating together 🍾🍾🍾Dining at a fansy restaurant is always a best way to celebrate. After doing a research,This year, I booked A Lux which is quite a popular restaurant for celebrations.We ordered a 4 course dinner set this time.They served Amuse bouche as a welcome gift.We
#美食家水晶的尋食日記
#晶食評
#birthdaycelebration
Another year, another wiser.
After doing a research,
This year,

We ordered French beef tataki, seaweed, cucumber raita for appetizer and Lobster bisque, tortellini for soup.

For pasta, we have Linguine, alle vongole and Spaghetti, 24 months parmesan cheese, black truffle.

Always a pleasure to enjoy the chief performing in front of you.

We have Spain presa, garlic mashed potato in Chinese Style and Australia barramundi, leek, smoked bell pepper sauce as our main dishes.

Dessert for the night is tiramisu and cheese platter.

Tiramisu

Nothing more perfect than having a Petit Four and hot chocolate for the end of the night.

• Petit four
  • 餐前小食
  • 24 months parmesan cheese
  • black truffle
  • Cheese Platter
  • Amuse bouche
2024-10-02 691 views
適逢結婚紀念日,專程到位於中環一間法國餐廳慶祝,餐廳環境好清幽, 氣氛浪漫!慶祝紀念日或三五知己相聚的好地方!💥Asparagus Salad💥新鮮蘆筍和沙律菜伴有慢煮蛋 ,加入黑松露醬汁,濃濃蛋香味, 好特別的感覺!💥French Salmon Tartare💥三文魚和魚籽加入了蜜糖芥末蒔蘿,令三文魚更鮮甜,味道大大提升!💥Pappardella💥寬條麵用豬肉香腸、甜洋蔥和蕃茄奶油一齊烹調,微微酸好開胃! 💥Spaghetti💥廚師在客人面前用酒和火, 將24月個月帕瑪森芝士燒溶,再加入意大利麵煮好,放上黑松露片,每一啖意大利麵都充滿酒香味 ,芝士和黑松露嘅香濃, 好有層次感!💥Miso Toothfish💥用味噌處理好的魚柳, 煎香後再加入小茴香和辣根奶油煮成的醬汁, 味道好豐富啊!💥USDA Ribeye💥 配上青蔥汁的肉眼牛扒,肉質嫩滑多汁,外表香脆, 廚師控制恰到好處! 到最後幾款精美甜品,配上一杯檸檬茶, 稱得上係一個完美晚餐啊!

💥Asparagus Salad💥

💥French Salmon Tartare💥

💥Pappardella💥
寬條麵用豬肉香腸、甜洋蔥和蕃茄奶油一齊烹調,微微酸好開胃!

💥Spaghetti💥

💥Miso Toothfish💥

💥USDA Ribeye💥

A Lux 位於中環都爹利街,煤氣路街上嘅樓梯以往電視經常取景,餐廳內環境古典優雅,廚師團隊曾效力米芝蓮餐廳,食物質素非常有保證🤎🤍⭐️平日午市、晚市全單八折優惠,入座送三款免費麵包藍、餐前小食,鵝肝蘋果醬多士Appetizer & Soup🪄Lobster Bisque, Lobster Ravioli店員即場將龍蝦湯倒入碟,入口味道非常香濃,好重龍蝦味道👅非常推薦🤎仲添加少少白蘭地提,仲配意大利雲吞🪄 French Salmon Tartare. Salmon Roes,Honey Mustard Dill菜式設計擺盤好靚,三文魚他他配上三文魚籽,每一口都好新鮮🪄Pappardelle, Pork Sausage, Sweet Onion, Tomato Cream意粉都係手工自家製,麵條口感彈牙充滿蛋香,配有豬肉腸、番茄忌廉汁,整體味道酸甜好開胃,有傳統意式風味🟠🪄Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese,Black truffle廚師即場表演📸用上原個24個月巴馬臣芝士🧀再伴上經典意粉,加入大量原片黑松露,再配少少酒做火焰效果,真正好睇好食😋🪄Sp

Appetizer & Soup

Honey Mustard Dill
菜式設計擺盤好靚,三文魚他他配上三文魚籽,每一口都好新鮮

Black truffle

🪄Spanish Pork Presa, Garlic Mashed Potato,
Chinese Style
係西班牙豬肉,大廚用了慢煮方法,口感做得比想像中軟腍📸醬汁味道似帶微甜嘅中式叉燒,值得推介😎配菜仲有蒜蓉薯蓉、西蘭花🥦

🪄 USDA Ribeye, Shallots Jus
牛扒🥩係美國優質USDA 肉眼牛排,我哋揀咗五成熟,做到外焦肉軟好Juicy,味道充滿牛香,配上青蔥醬汁同樣好食

🪄Dessert香橙奶凍
奶凍做得香濃好滑,旁邊用上橙肉做點綴,成個感覺好清新

🪄Petit Four
最後餐廳奉上三款配合飲品的自家製甜點,芝麻瑪德蓮、腰果、朱古力,朱古力球入面填滿椰子🥥味嘅mousse好軟滑清新

🚩ALux(中環)
中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
#addifoodie #addifoodie中環
#foodie #hongkongfood #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #情侶美食 #HKcouple #foodiecouple #美食 #香港美食 #香港餐廳推介 #香港好去處 #香港餐廳 #香港餐廳指南 #中環 #中環餐廳 #香港打卡 #慶生 #紀念日 #打卡 #中環美食 #香港打卡好去處 #hkfoodie #香港探店 #Alux #意法菜 #傳統古式餐廳
2024-09-10
Type of Meal
Dinner
最近同男朋友去咗位於中環都爹利街 A Lux廚師團隊曾效力過米芝蓮餐廳!唔怪之得食物質素咁高質!我最鍾意佢嘅芝士意粉同埋叉燒🥰 而且平日午市同晚市做緊全單八折優惠!而且麵包都好出色,尤其係牛角包!4 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ828 (另外有八折😳)𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 & 𝑺𝒐𝒖𝒑Lobster Bisque, Lobster Ravioli +HKD98店員會即場倒龍蝦湯入碟🦞好重龍蝦味好好飲!啖啖滿足😋 湯入邊仲有意大利雲吞❤️ French Salmon Tartare. Salmon Roes,Honey Mustard Dill +HKD88擺盤好靚影相打卡一流!三文魚他他配上鮮甜三文魚籽 好睇又好食🥰🧡𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂Pappardelle, Pork Sausage, Sweet Onion, Tomato Cream呢度嘅意粉都係手工自家製!口感彈牙而且好香蛋香~ 番茄忌廉汁酸酸甜甜開胃又好食!❤️Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese,Black truffle +HKD88呢個真心非常推介!如果你同我一樣鍾意食芝士嘅一定會

4 ᴄᴏᴜʀꜱᴇ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ828
(另外有八折😳)

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 & 𝑺𝒐𝒖𝒑

Honey Mustard Dill +HKD88
French Salmon Tartare. Salmon Roes, Honey Mustard Dill

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂

Black truffle +HKD88
呢個真心非常推介!如果你同我一樣鍾意食芝士嘅一定會超級鍾意🧀🧀🧀 用上原個24個月巴馬臣芝士伴意粉,仲有大量原片黑松露🖤 而且廚師會即場喺隔離表演火焰效果影相好靚~~~
Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black truffle

𝑴𝒂𝒊𝒏
Chinese Style
估唔到可以係西餐食到中式嘅叉燒😆 呢度菜好有驚喜!估唔到咁好食~ 慢煮西班牙豬肉口感軟腍😚味道微甜💕 連伴碟嘅薯蓉都好出色!
Spanish Pork Presa, Garlic Mashed Potato, Chinese Style

🪄 USDA Ribeye, Shallots Jus +HKD108
美國肉眼牛排🥩我哋揀咗五成熟😆 外面微微焦香 好濃牛味~
USDA Ribeye, Shallots Jus

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 / 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
甜品喺香橙奶凍 奶凍好滑 配上橙肉感覺好refresh 另外芝士拼盤非常豐富,啱晒鍾意食芝士嘅我🧀🥰

🪄Petit Four
最後仲有三款餐廳自家製甜點 包括芝麻瑪德蓮、腰果同埋椰子朱古力 🤍

個人覺得呢個價錢仲做緊八折!性價比都算幾高,而且食物真心唔錯!大推芝士意粉🧀😚

USDA Ribeye, Shallots Jus
  • Pappardelle
  • Pork Sausage
  • Sweet Onion
  • Tomato Cream
  • French Salmon Tartare. Salmon Roes
  • Honey Mustard Dill
  • Spanish Pork Presa
  • Garlic Mashed Potato
  • Chinese Style
2024-09-28 570 views
A Lux位於中環都爹利街,主打意大利及法國菜。餐廳裝潢充滿藝術氛圍。🍴特色餐包: 香脆芝士片外酥內軟,帶來濃郁的奶香;牛角包則鬆軟可口。 🍴 Asparagus Salad, Slow Cooked Egg.Truffle Dressing:清爽的沙拉菜,搭配慢煮蛋與松露醬,十分開胃。🍴Lobster Bisque:濃郁的龍蝦湯,搭配意大利雲吞,湯底鮮美,雲吞口感Q彈🍴 Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese,Black truffle:義大利麵與24個月的帕爾馬奶酪及黑松露結合,奶酪的濃郁與松露的香氣交融,令人陶醉。🍴USDA Ribeye:肉質鮮嫩多汁,炭烤的香氣,搭配適度的調味,yummy 🍴Tiramisu:這道經典甜點層次分明,咖啡與奶油的結合帶來完美的平衡,甜而不膩

2024-09-28 385 views
近日去了中環一間格調高的法國餐廳,餐廳清雅舒適,食物精緻味美,連餐前的法國麵包,都很有特色,非常回味頭盆~法國三文魚他他~新鮮三文魚及三文魚籽,加入少許蜜糖芥末醬,特別鮮甜味美~蘆筍沙律~蘆筍及沙律菜都非常新鮮,加入溫泉蛋及黑松露醬,令沙律更加香滑清甜意大利麵~寛條麵非常爽口,軟硬適中,另外豬肉腸味道很好,再配上蕃茄醬汁,非常好味~意大利麵放入24個月的Parmesan巨型芝士內,每條麵都沾滿了香濃的芝士及酒香味,最後加上黑松露片,將麵再提高口味及層次主菜~法國白鱈魚柳~用味噌醃後,帶出魚的鮮味,配上特別的奶醬汁,非常合拍,好味~USDA 肉眼扒~5成熟,廚師控制得很好,外脆內軟,保持肉汁及肉質鮮嫩,配上青蔥汁,好好味甜品~廚師特製的甜品,香濃的芝士加入清香的檸檬凍及提子,酸中帶香甜,好好味~還有幾款甜點,小蛋糕,馬卡龍及最愛的入口即溶的Truffle 朱古力,非常滿足

頭盆

意大利麵

主菜

甜品

Type of Meal
Dinner
2024-09-23 406 views
A Lux位於中環都爹利街,以意大利和法國菜為主打,提供精緻的Fine dining體驗。餐廳裝修富有藝術氛圍,令人沉醉。1. 餐前有三款特色餐包:香脆芝士片的濃郁口感與牛角包的酥鬆完美結合2. Asparagus Salad, Slow Cooked Egg:新鮮的蔬菜,搭配慢煮蛋,口感清新3. Lobster Bisque:這道龍蝦湯濃郁而絲滑,意大利雲吞的加入,增添了口感。4. Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle:義大利麵口感彈牙,搭配24個月熟成的帕瑪森芝士及黑松露,香氣四溢,令人陶醉。5. USDA Ribeye:這道美國牛肋眼肉多汁且鮮嫩,肉質極佳,搭配適度的調味,讓人回味無窮。6. Tiramisu:這道提拉米蘇輕盈柔滑,咖啡香氣與巧克力的完美融合,是完美的甜點結尾。A Lux提供了無可挑剔的用餐體驗,不論是菜色的創意還是服務的周到,都讓人流連忘返。

2024-09-23 397 views
想試呢間餐廳好耐,今日終於book到同好朋友食😋入座首先會問你想要Still Water定sparkling water, 而且仲可以揀有酒精定冇酒精welcome drink🫰🏻就有三款,分別係牛角包、芝士薄脆、鬆軟嘅麵包😂🩷而我就最鍾意croissant,暖暖的,而且好鬆軟Antipasto就係一個勁IGable嘅前菜,我自己就最鍾意蜜瓜配Parma Ham😋😋,仲有smoked Salmon with cheese一樣咁出色,鵝肝Toast,西班牙蛋餅,沙律都唔錯之後就到比我哋自油發揮嘅Pasta環節,我哋就揀左黑松露芝士意粉,一入口黑松露味就散發出嚟,而且份量啱啱好,並唔會覺得膩,而另外一個我哋就揀咗白汁加所有海鮮嘅闊條麵🤣本身仲覺得唔好意思加晒所有海鮮😂😂😂,但佢哋超welcome😋,海鮮非常新鮮,尤其是蟹肉而蝦肉非常彈牙,我就更加鍾意呢個👌🏻😋😚已經飽飽地,點知原來仲有個牛扒同埋牛肋骨啊!豬肋骨配上番薯條,完全係我嘅Favorite,BBQ醬味嘅豬肋骨超級入味,以牛扒就五成熟完全唔柴,就算食到幾飽都想食晒佢🤣🤣🤣去到甜品一上嚟就聞到好大浸煙熏味,原來係Smoked Matc

去到甜品一上嚟就聞到好大浸煙熏味,原來係Smoked Matcha LavaTart配雪糕,勁好食呀!!!鍾意抹茶嘅人一定超鍾意,食完成舊仲想繼續食🤣要另外一個就係Colada,類似就係果凍配上餅乾碎,而且仲有燒菠蘿,好奇妙嘅感覺,食到呢度先發覺呢個set結束了

最後會附上茶或者咖啡,但我哋超級小朋友,問佢有冇Hot Chocolate 竟然有即刻叫返杯🤣🤣😋呢一餐真係特別滿足啊
2024-09-16 599 views
有台灣同事(又是老朋友)來訪,襯住假日便帶他到大館觀光。中午時就帶他到樂成行這間西餐廳午餐。他很喜歡這家餐廳。舒適,高級,食物質素高。冰凍有氣磧泉水同白葡萄酒:大熱天時消暑佳品。香脆牛角包 ,芝士脆片:非常香脆。任叫開胃小食:有巴拿馬火腿哈密瓜,三文魚,鵝肝,蛋餅。巴拿馬火腿好有火腿香味,配合甜美哈密瓜咸甜完美。我們都點了好幾次。😋😋即製即煮手工麵:有幾款麵條可供選擇。當然可以配不同的調味同配菜。我喜歡黑松露加長腳蟹。長腳蟹已經變成好幼,完全融入麵條當中,但一入你口你就完全食到長腳蟹的鮮味。主菜我要了羊架 : 5成熟,好有羊的香味。加上在上面的調味,羊肉味更加突出。超濃㗎啡更加係我們最享受的事。提拉米蘇成為午餐完美句號。他形容這餐比觀光更難忘。
他很喜歡這家餐廳。舒適,高級,食物質素高。
冰凍有氣磧泉水同白葡萄酒:大熱天時消暑佳品。
香脆牛角包 ,芝士脆片:非常香脆。

超濃㗎啡更加係我們最享受的事。

提拉米蘇成為午餐完美句號。

他形容這餐比觀光更難忘。
  • 餐前小食
  • Antipasto
  • Petit four
  • Coffee
  • Tiramisu
2024-09-16 429 views
去唔到法國睇奧運,同姊妹食法國菜,慢慢輕鬆下都好開心。餐前有三款特色麵包薄脆芝士片充滿香草味,味道鬆軟香草包,配上橄欖油醋更開胃。Lobster Bisque碟內有意大利雲吞。侍應在面前倒下濃郁龍蝦湯, 白蘭地提升鮮味,意大利雲吞清香煙韌,係視覺嘅衝擊及味道的享受。Black Truffle Spagetti廚師席前料理, 用酒點火熱熔巴馬臣芝士伴上意粉,最後灑上新鮮原片黑松露, 可以想像到味道有多濃郁。Carabineros Prawn Spagetti新鮮野生大紅蝦,醬汁蝦膏味重,配上鮮蕃茄,每條意粉都掛上濃濃的醬汁。USDA Ribeye完美的三成熟,外層煎到焦香,內裏肉質粉嫩柔軟。Toothfish南極牙魚, 魚皮煎到香脆,魚油齒頰留香,肉質滑溜Tiramisu 上面有朱古力脆片,芝士中間還有粟蓉碎碎香濃咖啡配上香脆曲奇,精緻黃白糖Petit Four餐後奉上三款自製小點,馬德蓮, 微辣香口腰果及朱古力。大滿足的一餐
去唔到法國睇奧運,同姊妹食法國菜,慢慢輕鬆下都好開心。

餐前有三款特色麵包
薄脆芝士片充滿香草味,味道鬆軟香草包,配上橄欖油醋更開胃。

Lobster Bisque

Black Truffle Spagetti

Carabineros Prawn Spagetti

USDA Ribeye
完美的三成熟,外層煎到焦香,內裏肉質粉嫩柔軟。

Toothfish
南極牙魚, 魚皮煎到香脆,魚油齒頰留香,肉質滑溜

Tiramisu
上面有朱古力脆片,芝士中間還有粟蓉碎碎

香濃咖啡配上香脆曲奇,精緻黃白糖

Petit Four
餐後奉上三款自製小點,馬德蓮, 微辣香口腰果及朱古力。

大滿足的一餐
2024-09-12 528 views
位於中環都爹利街的煤氣路街上的最盡頭A Lux ,環境古典,原來廚師團隊都好把炮,曾任職米芝蓮餐廳大廚,出品有保證!平日午市和晚市全單都享有八折優惠,入座共同送三款免費的麵包藍!是日南瓜湯味道夠濃郁,好香南瓜為,入口順滑 餐前小食:法式牛肉薄餅,海藻,青瓜乳酪沙拉新鮮的法國牛肉薄餅質地柔軟多,配上清爽的海藻和酸甜適中的青瓜乳酪沙拉,層次豐富、風味突出!PASTA:義大利蛤蜊扁意面白酒蜆肉扁意粉,蛤蜊新鮮肥美的,搭配al dente口感的扁意面,爆發海鮮香氣!蛤蜊都飽滿多汁,令人胃口大開!MAIN:澳洲鱸魚 Australian,韭菜,煙薰甜椒汁   炸蔥絲新鮮多汁的表面煎帶香脆鱸魚,肉質鮮嫩,搭配上脆嫩的韭菜,再配上濃郁香醇的煙薰甜椒汁,層次豐富、口感層次分明!魚肉入口即化,帶有微微的煙薰香氣,韭菜炸完之後都好爽口。加上甜椒汁更能提鮮!Petit Four有Hazelnut Chocolate,麻辣果仁及斑蘭口味的瑪德蓮、貝殼蛋糕夠鬆軟,腰果微辣味帶來刺激,每款甜品樣樣精緻小巧!A Lux中環都爹利街13號樂成行地庫M2號鋪

是日南瓜湯
味道夠濃郁,好香南瓜為,入口順滑

餐前小食:法式牛肉薄餅,海藻,青瓜乳酪沙拉

PASTA:義大利蛤蜊扁意面

Petit Four

A Lux
中環都爹利街13號樂成行地庫M2號鋪
2024-09-11 461 views
假日下午黎到中環一間法式餐廳歎Fine Dining,環境裝潢高級優雅,好適合慶祝生日或紀念日,而家open rice訂位可享八折優惠,食飯方面我地揀左Lunch 4 Courses四道菜作為午餐,食物質素一流,而且服務亦令人相當滿意👍🏻😊🌟Welcome Drink🌟入座就可以揀有酒精/無酒精welcome drink,我地就揀左白酒甜甜地易入口🌟Antipasto(可refill)🌟餐前麵包有牛角包,法包同薄脆,其中我較為喜歡牛角包食落好鬆軟,牛油香氣濃郁,小食有哈蜜瓜Parma Ham、鵝肝蘋果醬多士、三文魚配魚子醬芝士卷、意式蛋餅、Mozzarella配蕃茄沙律,我地都encore左轉😆Live Homemade Pasta Station🌟現場即製手工意粉🌟意粉同海鮮配菜都有唔少種類自選,職員推介左我食Strozzapreti配以龍蝦,龍蝦味道十分出色,意粉質感煙靭彈牙,口感豐富,味道好合我心意😋🌟主菜Main🌟USDA Ribeye, Vegetables, Shallor Jus(+$88)肉眼medium 熟度控制得剛剛好,肉質嫩滑而且充滿肉汁,濃郁有層次,必吃之選👍🏻

🌟Welcome Drink🌟

🌟Antipasto(可refill)🌟

Live Homemade Pasta Station
🌟現場即製手工意粉🌟

🌟主菜Main🌟

🌟甜品Dessert🌟
A Lux Tiramisu
Tiramisu 賣相吸晴,以脆皮做面,入口細膩咖啡味濃郁😊

最後Earl Grey為十分滿足既一餐解膩作完美總結❤️
食一餐完美既fine dining,係女仔都喜歡,同朋友談心仲好relax。Amuse bouche,完全做到取悦食客的宗旨,我非常喜歡牛角包包和脆片。揀左4 course dinner,首先係龍蝦湯,個base 係白蘭地,配上意大利雲吞、豆油,濃郁既湯身,豆油令到個湯更香更滑!Cheese wheel pasta,有英俊廚師處理呢個24 month parmesan cheese ,將意粉直接倒落去和熱溶芝士攪拌,每條意粉都掛滿芝士,最後仲有黑松露片片,黑松露味道偏淡唔會蓋過芝士味。Carabineros Prawn spagetti,野生大紅蝦,蝦味勁濃,成個汁都充滿蝦味,加上茄醬,食落有微辣,好惹味好開胃。主菜Toothfish ,犬牙南極魚,魚油好香,食落每一啖個魚油都係齒頰留香,魚味重,並不像牙帶魚,比起牙帶,更香更滑。魚皮煎到甘香脆,個醬汁滑溜又淡身,將個魚味帶岀黎。USDA ribeye,非常perfect 的medium rare,由外面煎到香口肉質,食到裡面粉紅嫩肉,柔軟有牛味。Tiramisu,上面朱古力片片個texture好得意,個脆度介乎係薯片和蝦片之間。有栗子

Tiramisu,上面朱古力片片個texture好得意,個脆度介乎係薯片和蝦片之間。有栗子粒粒係裡面 ,食落個Tiramisu好有口感。

Four petit,有瑪德蓮蛋糕、辣腰果、Macadamia 朱古力。

餐茶個咖啡都好精緻,非常滿足!
2024-09-09 489 views
嘩!比預期嘅更好!好欣賞佢嘅各個安排!Welcome Drink好飲!有/冇酒精嘅都齊備!Antipasto極具心思!任食嘅Starter !但不乏精緻。親自送上枱,喜歡邊一樣可以繼續無限encore。我就好鍾意三文魚忌廉魚子卷。新鮮嘅三文魚加上好綿密嘅忌廉😋😋味超正。當然要encore !另外就係呢個木瓜配火腿,甘香油份一流。Live Homemade Pasta Station親自揀喜歡嘅pasta !仲可以加自己喜歡嘅海鮮同埋配料。我就揀咗純芝士,真係超濃郁超好味。仲可以無限encore !咁精緻嘅食物都可以encore係好難得㗎 !Filo Pastry Toothfish冇諗過main course都咁細緻!結果呢係酥皮包住好嫩滑好厚肉好鮮嫩嘅魚,裏面仲加咗我好鍾意嘅basil,成件事完全係無懈可擊。Dessert我覺得最遺憾係呢個Desert唔可以無限encore。好特色嘅菠蘿奶凍,我老公食嘅Tiramisu更加係一絕。

嘩!比預期嘅更好!

好欣賞佢嘅各個安排!

Welcome Drink
好飲!有/冇酒精嘅都齊備!

Antipasto

Live Homemade Pasta Station