2024-12-03 743 views
結婚後專心湊仔,無諗過老公會帶我食咁高級嘅法國菜🇫🇷好有驚喜呀🫶🏻,老公剩係話星期日我哋去中環晚餐,完全唔知係fine dining,去到門口見到好浪漫🌹嘅情調,有氣氛嘅燈光,桌上仲有玫瑰花,唔講以為係求婚2.0😂🤣,餐廳安排得好好,適合情侶夫妻。老公安排左 A LUX TASTING MENUAmuse Bouche三文魚cream cheese 魚子醬小食Appetizer & Soup: Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar 沙律🥗,呢個配搭好fresh,Parma ham with Burrata Cheese with tomato 🍅 好match 好開胃🤤Lobster Bisque, Lobster Ravioli 龍蝦湯🦞侍應生會係面前先倒湯落碟,好有儀式感。PastaStrozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach ,有啲似中式菜Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese,Black truffle ,呢

老公安排左 A LUX TASTING MENU

Appetizer & Soup:

侍應生會係面前先倒湯落碟,好有儀式感。

Pasta

Black truffle ,呢個係餐廳signature,廚師🧑🏻‍🍳會係面前煮,好有誠意好特別,好岩打咭,睇到火光熊熊燃燒,一邊睇一邊都感受到餐廳嘅熱情,黑松露意粉唔錯,酒味比較濃烈。

Main
Miso Toothfish, Baby Fennel,Horseradish Cream 魚肉非常滑,入口即溶化,新鮮🫶🏻

USDA Ribeye, Shallots Jus 牛有驚喜,嫩口juicy一試難忘。

Dessert or Cheese Platter

• USDA ribeye
  • shallots jus
  • lobster Bisque
  • black truffle
.中環· 滿載浪漫情調法餐夜.A Lux📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖.➰今日到訪的餐廳位於中環樂成行,沿著樓梯已經見到餐廳招牌及餐廳輪廓,典雅而低調,甚有情調。.侍應帶領就座一刻已感到餐廳浪漫氣氛情調感滿載,餐桌上鋪滿玫瑰花擺設,頓時令我倆心花怒放,驚喜感十足,相信所有女仕亦不會這餐廳的心思,非常抵讚。➰A Lux Tasting Menu ➿ Amuse Bouche ⭐️4.1/5⭐️  𖥕 Bread Set ⭐️4.2/5⭐️➿ Appetizer & Soup   𖥕 Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar ⭐️4.2/5⭐️  𖥕 Lobster Bisque, Lobster Ravioli➿ Pasta  ✥ Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle ⭐️4.3/5⭐️  ✥ Strozzapred, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach ⭐️4.3/5⭐️➿ Main   ❀ USDA Ribeye,
中環· 滿載浪漫情調法餐夜

𖥕 Bread Set ⭐️4.2/5⭐️
➿ Appetizer & Soup
➿ Pasta
➿ Main
   ❀ USDA Ribeye, Shalots, Jus ⭐️4.3/5⭐️
   ❀ Spanish Pork Pluma, fresh chorizo, Romesco Sauce ⭐️4.2/5⭐️
➿ Desert ⭐️4.2/5⭐️
➿ Cheese Platter ⭐️4.2/5⭐️
➿ Pedit Four & Tea/Coffee ⭐️4.2/5⭐️
侍應先奉上開胃小食及麵包set,用上帶子及蝦做的慕絲小食很清新,麵包配黑醋橄欖油的組合永遠不會過時。
前菜與餐湯可以二選一,與好友各自挑選了龍蝦濃湯及布拉塔芝士配巴馬火腿。巴馬火腿的擺盤賣相非常精緻,彷似藝術品般令人愛不惜手,入口芝士的口感與火腿咸香配合得很層次。龍蝦濃湯則以茶壺器皿在客人面前傾倒,龍蝦湯灌溉住一顆龍蝦雲吞,非常賞心悅目,入口非常濃郁惹味

到了第一道主菜的部分,首先有餐廳自家制的鴨肉手工意粉是得意之作,搭配燉鴨肉和野生蘑菇,咸香分明,味道層次感豐富,十分出色。

其次重頭戲是餐廳招牌必試的即刨黑松露意大利粉,侍應率先搬出了一整個24個月的帕爾馬芝士,以火槍加熱溶化,隨後加上酒精與意粉搞拌在一起,最後上枱前更加上新鮮即刨黑松露。頓時黑松露及酒香四溢,香氣撲鼻,入口滿滿的奢華幸福感,必試推薦!

來到第二道主菜環節,選了一道西班牙黑毛豬及美國牛扒,特別喜歡牛扒,生熟程度一流,色澤亮麗,入口牛味濃郁,十分出色。
USDA Ribeye, Shalots, Jus

最後甜品環節挑選了芝士拼盤及提拉米蘇,餐廳亦會附上精美點心,在非常滿足的狀態下完結了今晚的美味之旅。
Desert

➰總結
餐廳主打精緻西餐,裝潢沉實講究,在佈置小驚喜的環節簡直驚喜感十足,令我們喜出望外,食物水準及擺盤賣相亦都非常出色,推薦這間高質法餐給各合,相信絕對唔會令大家失望。

➿➿➿
#A Lux
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#LobsterBisqueLobsterRavioli
#Spaghetti24MonthsParmesanCheeseBlackTruffle
#USDARibeyeShalotsJus

USDA Ribeye, Shalots, Jus
Desert
中環精緻浪漫法式fine dining🍽🍷🍾 別錯過喔..中環法國菜選擇十分之多,呢晚就黎左位於都爹利街樂成行地庫一間高級fine dining 餐廳吃個晚飯🍽。以簡單溫暖既設計風格,掛上色彩豐富既油畫以及綠色植物,再配以一系列以金色打造既酒櫃增添奢華感,整體感覺舒服也帶點瑰麗。急不及待來開始用餐吧!先來一款餐前小食【鵝肝多士】,肝油香配上香脆多士十分惹味。再來一道濃郁【龍蝦湯🦞】,以熱壺即席倒入雲吞湯碗中滿滿儀式感🖤,帶點奶香。接著意大利麵食,有招牌 【黑松露芝士意粉】 由廚師👨🏻‍🍳 即席在餐車上烹飪既24mths 巴馬臣芝士盤上炒意粉,香味撲鼻十分吸睛😍,最後刨上新鮮黑松露,整體化學作用好香好香,光滑細膩中富有芝士香。另一款【鴨肉蘑菇手捲粉】 麵條新鮮煙韌,是我喜歡既口感。主菜USDA Ribeye 4成熟,外皮焦香而帶粉嫩💕。而Spanish Pork Pluma 更有驚喜😍,肉質腍滑帶脂香滑。最後甜品滿有奶香,大滿足。最後埋單 $2,xxx 而家Openrice 仲有discount🥳! 【 A LUX 6 Courses Dinner Menu🍽 】🔸Amuse Bouch
中環精緻浪漫法式fine dining🍽🍷🍾 別錯過喔

以簡單溫暖既設計風格,掛上色彩豐富既油畫以及綠色植物,

另一款【鴨肉蘑菇手捲粉】 麵條新鮮煙韌,是我喜歡既口感。

最後甜品滿有奶香,大滿足。

🔸Amuse Bouche
🔸Lobster Bisque, Lobster Ravioli
🔸Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach
🔸Spaghetti, 24mths Parmesan Cheese,
Black truffle
🔸 Spanish Pork Pluma, Fresh Chorizo,
Romesco Sauce
🔸USDA Ribeye, Shallots Jus
🔸Dessert Cream Brûlée
🔸Petit Four
🔸Coffee or Tea or Me❓
×××[A Lux]×××
©中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
2024-11-14 1175 views
位於中環雪廠街的 A LUX 餐廳,絕對是當地美食愛好者的秘密寶地。這裡的環境融合了现代设计与古典艺术,温暖的灯光和精致的装潢让人一走进来就感受到优雅而惬意的氛围。餐厅的设计不仅吸引眼球,还提供了一个舒适的用餐空间。服务人员的热情和专业更为这里增添了不少分数。他们对菜单的介绍详尽而亲切,让人一开始就感受到贵宾般的待遇。餐前小食的选择丰富多样,特别是新鲜出炉的各式面包。松软的牛角包和香脆的芝士脆片,让人一试成主顾。尤其是那款香草法式面包,外酥内软,搭配橄榄油与黑醋,简直是味蕾的享受。主菜方面,黑松露芝士意粉无疑是星级菜品。厨师当场现煮,意粉上浇淋着24个月的巴马臣芝士,香气四溢。每一口都带来意粉的Q弹与芝士的丝滑,黑松露的独特风味更是令人惊艳。这道菜不仅味道丰富,还让人感受到厨师的用心。接着,USDA Ribeye牛排更是让人赞不绝口。选择三成熟的烹调方式,外层焦香,內里粉嫩,肉质细嫩多汁,搭配的酱汁则提升了整体口感,散发出浓郁的牛肉香气,无论是口感还是味道都令人难以忘怀。而另一羊架也是非常出色。好软熟。再配那个Balsamico sauce 简直是绝配。餐后的 Tiramisu 为整顿

餐后的 Tiramisu 为整顿晚餐画上了完美的句号。轻柔的芝士搭配浓郁的咖啡,口感层次分明,每一口都充满甜蜜的滋味,让人想要再来一份。另一度甜品就是panna cotta 配以pineapple and orange soup. 个soup 有啲似fruit punch. 好开胃。
  • Tiramisu
2024-11-12 1083 views
在中環這片繁華地帶,A LUX 餐廳以其獨特的魅力吸引了眾多食客。踏入餐廳的那一刻,溫暖的燈光和精緻的裝潢讓人彷彿置身於一個別緻的藝術空間,這裡的設計融合了現代與古典,為用餐者提供了一個舒適而愜意的環境。環境與服務A LUX 的環境設計以柔和色調和優雅的藝術畫作為主,讓人感受到一種放鬆而高貴的氛圍。服務人員則一如既往地熱情,對菜單的介紹深入淺出,讓人毫無壓力地探索每一道菜。開胃小菜餐前小食的各種選擇非常豐富,各式麵包如牛角包和芝士脆片皆新鮮出爐,口感絕佳。特別是那款香草法式麵包,酥脆外皮包裹著柔軟的內餡,搭配橄欖油和黑醋,瞬間讓人感受到地中海的風情。精選主菜主菜中,黑松露芝士意粉絕對是明星菜品。廚師現場為我們親自烹調,新鮮的意粉上澆淋著溶化的巴馬臣芝士,並撒上新鮮的黑松露,香氣撲鼻,令人垂涎。每一口都讓人感受到意粉的Q彈與芝士的絲滑,無疑是對味蕾的一次極致挑戰。另一選擇了蕃茄汁Fettuccine鮮蝦意粉。鮮蝦爽脆鮮甜。而USDA Ribeye牛排同樣令人驚艷,三成熟的烹調方式保留了牛肉的鮮嫩,外層焦香的口感與內裡的豐富肉汁完美結合,搭配的醬汁則提升了整體風味,真是肉食者的天堂。此外,

環境與服務

開胃小菜

精選主菜

此外,烤羊架也不容錯過,肉質鮮嫩,配上特製的Balsamico醬汁,讓羊肉的風味更加突出。每一口都令人感受到羊肉的鮮美,充分展現了廚師的精湛技藝

甜品的完美結尾
最後,Tiramisu 作為餐後甜品,輕柔的芝士與濃郁的咖啡交織,口感層次分明,甜而不膩,為整頓晚餐劃上了完美的句號。每一口都讓人感受到甜蜜的回憶,讓人不禁想再來一次。

而橙味菠蘿 Panna Cotta 則是一道清新的選擇,細膩的奶香與橙子的果香交融,口感滑順,每一口都讓人感受到夏日的清新。

總結
總的來說,A LUX 餐廳在食物的質量、服務的專業及環境的舒適上,都展現了其高水準。這裡不僅是一個用餐的場所,更是一段美好回憶的開始。
  • black truffle
平時去到中環比較少嚟到都爹利街🌙今晚行到嚟呢度嘅煤氣燈覺得好有浪漫嘅感覺💡走入呢間餐廳嘅裝潢精緻又優雅✨四周掛滿唔同嘅藝術品好有格調既感覺🎨菜式有意大利菜同埋法國菜嘅元素🇫🇷係經典同Modern中間有個好好既平衡係個約會既好地方🤩⭐️ Amuse Bouche 🍳意大利式嘅煎蛋配上Caviar 🩶名貴嘅配搭但係簡單又開胃⭐️ Lobster Bisque, Lobster Ravioli 🦞傳統嘅龍蝦湯鮮味十足🌊飲得出淡淡龍蝦嘅精華😋 配上意大利雲吞造型細緻保留了肉質既鮮嫩😊⭐️ Asparagus Salad, Slow Cooked Egg, Truffle Dressing 🥗蘆筍有種好鮮嫩春日嘅感覺💚配上松露同埋溫泉蛋嘅調味增加了鹹香既層次🍄‍🟫⭐️ Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle 🍝廚師喺Table Side用上Cheese Wheel加上Bacardi炮製視覺效果好震撼📷 材料不複雜但係松露同芝士既口味平衡的好好🤩唔會太膩而且口味好豐富🖤⭐️ Strozzapreti, Braised Duck Ragout,
Amuse Bouche
⭐️ Amuse Bouche 🍳
意大利式嘅煎蛋配上Caviar 🩶名貴嘅配搭但係簡單又開胃
⭐️ Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach 🦆
鴨肉配上野菇同埋菠菜嘅口就比較Rustic有種秋日嘅感覺🍂肉味香濃而且Strozzapreti較有口感而且掛汁味道好道地🇮🇹
USDA Ribeye, Shallot Jus
⭐️ USDA Ribeye, Shallot Jus 🥩
肉眼嘅火候控制得岩岩好既Medium Rare🔥 經典既配搭簡單用肉汁調味已經保留了嫩度同風味🤪
⭐️ Miso Toothfish, Baby Fennel, Horeradish Cream 🐟
煎香過嘅Toothfish保留了絲滑嘅肉質🐠而且帶出油分嘅甘香🥹 味增既味道更昇華了魚肉既感覺
Pumpkin Basque Cheesecake
⭐️ Pumpkin Basque Cheesecake 🍰
芝士蛋糕口感好幼滑🍮濃郁嘅南瓜口味同Texture有一種比較日式既感覺🎃整體比較細膩
⭐️ Cheese Platter 🧀
三種芝士各有亮點🧡特別喜歡Blue Cheese 既濃郁終結返法式的一晚🌜
Petit Four
⭐️ Petit Four 🍬
終結嘅小點心好有誠意❤️ 特別喜歡泡芙配上栗子Cream好有秋日既感覺🌰 朱古力亦有種松露嘅香氣好有驚喜🍫
Amuse Bouche
  • Miso Toothfish
  • Baby Fennel
  • Horeradish Cream
2024-11-06 799 views
在繁華的中環,A Lux以其優雅的氛圍和精緻的菜品吸引著食客。從進門的那一刻起,濃厚的歐陸風情便撲面而來。今晚與朋友點了Tasting Menu品嚐不同的菜色前菜方面,清新脆口的蘆筍搭配香醇的醬汁,令人耳目一新。濃郁而絲滑的龍蝦湯,散發著海洋的鮮美。嘗了兩道意粉鴨肉肉醬意粉,醬汁香濃,讓人回味無窮。獨特的松露香氣與意粉完美融合,帶來奢華的感覺主菜方面外焦內嫩的牛扒,肉汁四溢。鮮嫩的比目魚被味增醬烤至完美,呈現出獨特的鮮甜風味。外焦內軟的巴斯克蛋糕,濃郁的南瓜口味和幼滑感很有特色。多樣化的芝士拼盤,口感和味道層次分明,搭配果乾和堅果更添風味。

說到fine dining, 這間位於中環經典法式 fine dining 這間必定列入必食之選!餐廳裝修帶有歐式風格的設計,跟朋友聚會打卡一流👍🏼一坐下來店員就會奉上熱辣辣的麵包🥖分別有牛角包、芝士脆脆及香草包,全部都很鬆軟,貼心的店員見我們吃的津津有味還再refill了🪄4-courses Dinner Menu $828/人蕃茄蟹肉撻配三文魚子份量剛剛好,一口就品嘗到鮮甜的蟹肉味,入面有小清新的蕃茄,令蟹味更突出👍🏼加上面上有三文魚子非常有口感❗️Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar很開胃的前菜,新鮮的蕃茄微微帶酸,還有清甜的無花果及合桃醋,很fresh的感覺。Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle重頭戲到了🪄席前會有廚師即時製作意粉,先把意粉加入經過24個月熟成的車輪芝士中烹調,再放上一片片法國黑松露Parmesan 車🧀已聞到陣陣芝士的香氣🔥味道濃郁卻不膩!芝士配黑松露永遠都是最佳組合💕加上松露分量豪爽,每條意粉除了掛汁還掛著滿滿的黑松露🖤Strozzapr

4-courses Dinner Menu $828/人

蕃茄蟹肉撻配三文魚子

比較少見的一款意粉,原來是手捲意粉。燜鴨肉質柔軟,與番茄醬、野菌煮成。加上手卷意粉口感爽口彈牙,整體味道惹味得來很開胃👍🏼推薦!

USDA Ribeye, shallots jus

厚切的肉眼7分熟口感剛好,肉質軟熟得來亦沒有油膩口感❤️ 配上濃郁的芥未燒汁,令牛味更突出👍🏼配菜亦用心製作,中和牛扒的濃味。

橙肉菠蘿汁奶凍

很清新的甜品❗️奶凍口感幼滑得來奶味亦非常濃郁。配上酸酸甜甜的橙肉跟菠蘿,很fresh🍃推薦👍🏼

松露朱古力可麗露泡芙

三款都很精緻💕味道亦很有驚喜🤩特別是可麗露,多重口感!外層帶有脆口,裡面則煙煙韌韌,蛋味濃厚。松露朱古力亦很幼滑,朱古力不會過甜,令人要慢慢細味的甜品🧁

• 餐包
  • Dessert
位於中環都爹利街嘅呢間高級西餐廳,以拉丁文「Lux」命名,中文即係「光」嘅意思。餐廳喻意將意法菜嘅傳統味道發光發亮,查實我覺得更有延續街上媒氣路燈醉人情懷嘅意思。呢度由曾為五星酒店餐廳嘅廚師主理,主打精緻意法料理;店內裝修古典優雅,處處浸透住濃濃嘅浪漫氣氛,所以好啱跟情人知己嚟慶祝食飯。今次佢哋為慶祝開業2週年,特別喺 OpenRice 推出多項週年慶優惠,最吸引阿叔莫過於晚市全單8折,即係最低可以以 $662 嘆到4道菜,真心好吸引!🍴4-course Tasting Menu ($662)全個餐4道菜式,包沙律或湯、意粉、主菜同甜品,除沙律或湯外,每款都有2至3款選擇,跟朋友每人叫一款開心 share 就最好不過喇!🦞Lobster Bisque, Lobster Ravioli 加上白蘭地同豆油嘅龍蝦湯,口感香滑濃稠,味道濃郁,配上一小粒以龍蝦肉做成嘅意大利雲吞,更添飽感,好有誠意,絕對係阿叔嘅真心推介!🧀Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black truffle 店內嘅招牌菜式之一!用上24個月嘅巴馬臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔單止好香芝士

🍴4-course Tasting Menu ($662)

店內嘅招牌菜式之一!用上24個月嘅巴馬臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔單止好香芝士,口感亦好creamy,即使加上大量原片黑松露都唔會蓋過。

🦆Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach
另一味道較濃味嘅意粉,用上口感彈牙嘅短捲麵,再加上野菇、鴨肉,豐富口感,夠晒惹味。

🥩USDA Ribeye, Shallots Jus
煎至三成熟嘅美國肉眼,肉質幼嫩之餘,肉味濃郁又多汁,細細地兩件都已經好足夠。

🐟Miso Toothfish, Baby Fennel, Horseradish Cream
食完意粉,其實阿叔都飽咗7成,如果怕太膩,建議可食呢道以味噌調味嘅魚柳,配上特製醬汁,感覺無咁heavy。

🍧Dessert
甜品可揀芝士拼盤或者呢款賣相咁靚嘅甜品,佢以青提子跟青檸啫喱作底,配埋用上白朱古力同接骨木花製成嘅忌廉,酸酸地嘅味道,好refreshing!

👨🏾阿叔食後感:自己都有好一段時間無食 fine dining (可能平時多數揀食日本菜先),論呢度嘅食物質素、餐廳環境,再加埋員工貼心嘅服務,能夠以 8折食到佢哋 4道菜式,我又真心覺得幾抵食,認真都好飽添!👍🏽👍🏽👍🏽
2024-10-27 1597 views
紀念日想食餐好,上到openrice 見到A Lux 午市、晚市全單八折優惠,餐廳位於中環都爹利街,經過煤氣燈街上樓,餐廳環境優雅,寧靜有情調,廚師有型有款仲做過米芝蓮餐廳,食物質素非常好侍應送麵包藍,三款focaccia、牛角包、芝士薄片,配上橄欖油和黑醋非常可口,食完可以添加餐前小食係蟹肉撻,鮮味蟹肉為晚餐揭開序幕Lobster Bisque侍應倒出龍蝦湯鮮味十足,creamy 入口鮮味久久不散,湯內有一粒意大利餛飩Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle 店員推餐車即場煮Spaghetti,先放意粉芝士輪再加酒,每條麵掛上Parmesan Cheese,最後即刨黑松露薄片。香濃creamy Parmesan配上黑松露幽香,一試難忘USDA Ribeye, Shallots JusMedium Ribeye 肉質粉嫩,入口肉質細嫩多汁而帶有油香,加上Shallots Jus 的深厚醬汁完美展現出牛扒香味栗子提拉米蘇甜品近排流行烹飪比賽節目《黑白大廚》其中一道栗子提拉米蘇甜品成為今晚其中一個驚喜!幼滑香濃栗子忌廉,入口滿滿

餐前小食係蟹肉撻,鮮味蟹肉為晚餐揭開序幕

Lobster Bisque

USDA Ribeye, Shallots Jus

栗子提拉米蘇甜品
近排流行烹飪比賽節目《黑白大廚》其中一道栗子提拉米蘇甜品成為今晚其中一個驚喜!幼滑香濃栗子忌廉,入口滿滿忌廉的奶香,外層脆脆為整個Tiramisu 增加口感,絕對係一個完美閉幕!

Pedit Four
餐後有幾款點心,有充滿Hazelnut 香Macaron 、有松露香朱古力、瑪德蓮貝殼蛋糕 Madeleines 鬆軟可口,味道香甜,每款都獨當一面

整體食物超高水準,食物賣相、店員服務同環境一流,值得一試再試!
$900 (Dinner)
  • USDA ribeye
  • shallots jus
  • 餐前小食
  • Petit four
  • lobster Bisque
  • Chestnut Tiramisu
  • 麵包
  • 餐包
今日同朋友來慶生🤩因為發現起Openrice訂位有8️⃣折😱勁抵❗️重點系我地訂左週末brunch仲有得任食頭盤❗️任食主菜‼️任食燒肉眼‼️😍首先要選擇Welcome drink🥂我地揀左Sparkling Tea🤩以及迎來麵包籃🧺三款都好味😋最特別系脆片🙂‍↔️1️⃣頭盤(任食😆想知我食邊款多就留言問我)鵝肝多士魚肉芝士撻水牛芝士沙律🥗三文魚忌廉芝士巴馬火腿配哈密瓜2️⃣意粉專區(都系任食)自選環節🤣但我有選擇困難症,所以交俾廚師發辦🤩🔹黑松露忌廉闊條面廚師即場刨左好多黑松露😋👍🏻🔸 蟹肉蘑菇蘆筍貓耳朵🔹蕃茄大蝦煙肉3️⃣主菜🌟USDA燒肉眼扒(❗️都系任食‼️大癲❗️)職員建議四成熟😗我都聽從建議😆大廚燒肉眼燒得食靚!完全冇血水,rest得好好🤤完全冇腥味,肉味香濃,肉質鬆軟🥰我最愛就是肉眼扒😙好後悔冇食多一碟‼️大家記得要encore‼️🌟西式吉列豬扒我朋友覺得豬扒好味d,唔食牛的朋友可以考慮👍🏻4️⃣甜品自家制Tiramisu酒味濃郁很贊👍🏻意大利奶凍很綿滑,用上菠蘿及橙味道酸酸甜甜很解膩😻最後飲埋飯後飲品就吃飽飽😽很滿足😸

1️⃣頭盤(任食😆想知我食邊款多就留言問我)
鵝肝多士
魚肉芝士撻
水牛芝士沙律🥗
三文魚忌廉芝士
巴馬火腿配哈密瓜

2️⃣意粉專區(都系任食)
自選環節🤣但我有選擇困難症,所以交俾廚師發辦🤩

🔹黑松露忌廉闊條面
廚師即場刨左好多黑松露😋👍🏻

🔸 蟹肉蘑菇蘆筍貓耳朵

🔹蕃茄大蝦煙肉

3️⃣主菜
🌟USDA燒肉眼扒(❗️都系任食‼️大癲❗️)

🌟西式吉列豬扒
我朋友覺得豬扒好味d,唔食牛的朋友可以考慮👍🏻

4️⃣甜品

最後飲埋飯後飲品就吃飽飽😽很滿足😸
2024-10-22 1071 views
餐廳位於都爹利街,提供精緻既fine dinning 菜式。裡面環境寛闊,裝修一絲不苟,坐唔同既位置仲可以欣賞到唔同既藝術畫作,令人賞心悅目。一坐底店員就會送上麵包籃裡面有芝士片、牛角包同香草包,全部都熱焫焫,非常貼心4 Course Dinner Menu($828)🦀蕃茄蟹肉撻配三文魚子細細件但係充滿鮮甜既蟹肉,清新既蕃茄同蟹肉嘅味道好夾,再加埋帶鹹味既三文魚子、脆卜卜既撻樣同濃郁既牛油果醬,好有層次🦞龍蝦湯配龍蝦雲吞龍蝦湯會係席前倒出黎,味道好濃郁。龍蝦雲吞鮮味十足🍝24個月巴馬臣芝士黑松露意粉淨係睇上面既黑松露片已經知道貴氣十足。廚師都係會面前整,巴馬臣芝士味好濃郁,兩仲有淡淡既酒香味,意粉煮得啱啱好,口感完美🍧橙肉菠蘿汁奶凍食完咁多重口味嘅嘢,奶凍既奶味非常濃郁。橙肉同菠蘿味道酸酸甜甜。夾埋一齊食好清新🍫松露朱古力 可麗露 泡芙三款都好出色,特別係可麗露,外層脆卜卜,裡面仲充滿彈性同蛋香

4 Course Dinner Menu($828)

🦀蕃茄蟹肉撻配三文魚子

🦞龍蝦湯配龍蝦雲吞
龍蝦湯會係席前倒出黎,味道好濃郁。龍蝦雲吞鮮味十足

🍝24個月巴馬臣芝士黑松露意粉

🍧橙肉菠蘿汁奶凍

🍫松露朱古力 可麗露 泡芙

2024-10-18 1007 views
星期六和朋友去了中環吃了一頓豐富的早午餐,餐廳定位偏向高級路線,由於是午餐時間,餐廳燈光柔亮,設有即叫即煮意大利麵專區,可以親眼看到廚師為我們做料理,座位寛闊,有射燈打亮餐桌,令食物看起來更為美味,而且服務員的態度很友善且專業,會為我們推薦合適的餐酒,因為是周末客人不算很多,特別適合周年或生日慶祝。weclome drink 三款麵包## 頭盤 🌟1. **鵝肝醬多士** 這個多士外脆內軟,搭配上香濃的鵝肝,真的是一口接一口,根本停不下來!🥰2. **焗魚肉撻** 撻皮好鬆脆,魚肉同芝士味道好夾🐟🧀3. **水牛芝士沙律** 清新的沙律搭配香濃水牛芝士波,健康又美味🌿☀️4. **三文魚忌廉芝士** 煙三文魚與忌廉芝士,濃濃的味道,滑滑的口感,嗯,是幸福的味道!💕5. **巴馬火腿配哈密瓜** 咸香的巴馬火腿與甜美的哈密瓜經典配搭,哈密瓜極甜,encore又encore!🍈🥓## 意粉 🍝餐廳設有意粉專區,即叫即整,可以揀麵配料同醬汁,最最最值得係佢有原片黑松露同大大盤芝士,而且好睇又好食。1. **黑松露芝士闊條麵** 黑松露的香氣瞬間撲鼻而來,搭配奶油醬汁

weclome drink

三款麵包

## 頭盤 🌟

1. **鵝肝醬多士**

2. **焗魚肉撻**
撻皮好鬆脆,魚肉同芝士味道好夾🐟🧀

3. **水牛芝士沙律**
清新的沙律搭配香濃水牛芝士波,健康又美味🌿☀️

4. **三文魚忌廉芝士**

5. **巴馬火腿配哈密瓜**

## 意粉 🍝

1. **黑松露芝士闊條麵**
黑松露的香氣瞬間撲鼻而來,搭配奶油醬汁,口感滑順,讓我忍不住一口接一口!🍄✨

2. **蟹肉蘑菇貓耳朵**
這道意粉真的好可愛!蟹肉鮮甜,蘑菇和蘆筍的搭配讓整道菜更加豐富,吃了讓人心情大好!🦀️🌱

3. **蕃茄大蝦意大利麵**
蕃茄醬汁酸甜開胃,大蝦和煙肉的混合醬汁也是一個絕配!🍤🍅

## 主菜 🍽️
然後來到了主菜的部分,挑了兩個絕對不會後悔的選擇!

1. **USDA燒肉眼扒**
廚師的精心烹調,肉眼扒推薦四成熟,肉質鬆軟爆汁,真是美味到讓我現在還想再食一次!🥩💃

2. **吉列豬扒**
豬扒炸得外脆內嫩不油膩,啖啖都是肉,而且好重肉味,吃不慣牛肉的朋友大推!🐖💖

## 甜品 🍰
最後,當然要來個甜蜜的結尾啦!

1. **自家製 Tiramisu**
酒味濃郁的 Tiramisu,層次分明,口感超級好,不會過甜!🍰✨
仲可以request寫字,熊仔蠟燭好QQ

2. **意大利奶凍**
奶凍朋友實在太喜歡,真的是太滑了,酸酸甜甜味道,把之前除油去膩,簡直是完美的收尾!🍍🍊

最後仲有餐飲,吃了三個多小時,頭盤和主菜同麵包都可以無限refill,人均五百多元,慶生聚會好選擇!
2024-10-07 1197 views
餐廳内部燈光柔和,裝飾簡約優雅,每個細節都透露出高級感。無論約會或聚餐,我認爲呢度都係個唔錯嘅選擇。🥖餐前小面包餐前有三款小面包可以無限refill,非常貼心😍。特別中意微咸嘅脆片,口感酥脆,咸香四溢,一啖接一啖停唔到口。🥗Asparagus Salad前菜先黎個蘆筍沙拉🥗,溫泉蛋和黑松露醬嘅搭配真係好match,溫泉蛋嘅嫩滑同黑松露嘅濃郁完美融合,每一口都係享受。French Salmon Tartare: 接著是法式煙三文魚塔塔,三文魚肥美,配上蜂蜜芥末醬,口感層次豐富,讓人欲罷不能。🍝Pork Sausage Pappardelle寬面條配豬肉香腸,甜洋蔥番茄奶油醬,酸酸甜甜嘅味道超級開胃,讓人食欲大增。🍝Cheese & Truffle Spaghetti呢道Spaghetti絕對係A lux嘅一大賣點,巨大嘅芝士上面加熱翻炒,融化嘅帕爾馬干酪同黑松露嘅香氣撲鼻而來,每一口都是濃厚嘅芝士味和黑松露嘅完美結合,真係太滿足了。🥩USDA RibeyeRibeye肉質鮮嫩多汁,配上Shallots Jus更是美味加倍。🐠Miso ToothfishMiso Toothfish魚肉鮮嫩

🥖餐前小面包

🥗Asparagus Salad

French Salmon Tartare:

🍝Pork Sausage Pappardelle

🍝Cheese & Truffle Spaghetti

🥩USDA Ribeye

🐠Miso Toothfish
Miso Toothfish魚肉鮮嫩入味,同小茴香以及山葵奶油醬都好match,一食就感受到海洋嘅鮮美。

🧀Cheese Platter
總共有三款芝士,芝士控應該最中意濃味嘅藍芝士,口感醇厚,回味無窮。

🍰芒果拿破侖蛋糕
芒果拿破侖蛋糕,層次分明,口感豐富,芒果嘅香甜和奶油嘅細膩完美結合,真是甜而不膩。

🍰Petit Four
有麻辣腰果、朱古力蛋糕、杏仁蛋糕。麻辣腰果係意外之喜,香辣酥脆,一口一個停唔到口。

最後來了一杯玫瑰普洱,茶香四溢,帶著淡淡嘅玫瑰香,為這頓飯畫上了完美嘅句號。
整體來說,A lux無論環境、服務定係菜品都非常出色,值得一試!
2024-10-06 1084 views
#香港美食 A LuxA Lux嘅環境真係唔錯,燈光柔和,裝飾簡約又不失格調,整個空間給人一種很放松優雅嘅感覺。🥖餐前包餐前有三款小面包,可以無限續加 😋。牛角酥係我嘅最愛,外皮酥脆,內裡香甜,正。🐠French Salmon Tartare. (Salmon Roes, Honey Mustard Dill)煙熏三文魚包裹住蜂蜜芥末醬,口感非常豐富嘅法式三文魚塔塔。🥗 Asparagus Salad (Slow Cooked Egg, Truffle Dressing)蘆筍沙拉,慢煮蛋和黑松露醬嘅搭配簡直完美,清新又不失風味。🧀Cheese Platter拼盤有三款芝士,藍芝士味道最濃,喜歡重口味嘅一定唔好錯過。🍝Spaghetti, (24 Months Parmesan Cheese, Black truffle)24個月嘅Parmesan Cheese加上黑松露,濃味plus嘅組合,但作爲Spaghetti嘅醬汁又好夾,簡直係味蕾嘅盛宴。🍝Pappardelle, (Pork Sausage, Sweet Onion Tomato Cream)豬肉香腸寬條面,酸酸甜甜甜嘅洋蔥番
#香港美食 A Lux

🥖餐前包

煙熏三文魚包裹住蜂蜜芥末醬,口感非常豐富嘅法式三文魚塔塔。

蘆筍沙拉,慢煮蛋和黑松露醬嘅搭配簡直完美,清新又不失風味。

🧀Cheese Platter
拼盤有三款芝士,藍芝士味道最濃,喜歡重口味嘅一定唔好錯過。

豬肉香腸寬條面,酸酸甜甜甜嘅洋蔥番茄奶油醬,令人食指大動。

🐠Miso Toothfish, Baby Fennel, Horseradish Cream
味增犬牙魚搭配小茴香和山葵奶油醬,魚肉嫩滑入味,醬汁亦好refreshing。

🥩USDA Ribeye, Shallots Jus
USDA Ribeye肉汁好juicy,輕輕一切就切開,烹調得啱啱,肉質鮮嫩。

🍰 Petit Four
適逢中秋,餐後甜品Petit Four,有巧克力蛋糕、杏仁小蛋糕和麻辣腰果,每一樣都好正。

🍰香芒拿破侖蛋糕
層次分明,口感豐富,芒果嘅香甜和奶油嘅細膩完美結合。

餐後還有一杯玫瑰普洱🍵,茶香四溢,帶著淡淡玫瑰香,非常解膩。