2017-06-08 69 views
行完Mikiki後,因為冇心水餐廳,於是上openrice睇下,結果搵到呢間評語幾好既日本菜。餐廳係新崗廣場二樓轉角位,佈局簡單,裝修唔算太日式,但野食有驚喜!食物有好多種類有選擇困難嘅我地揀左個叫【六點盛】嘅拼盤,有三文魚、油甘魚、吞拿魚、帆立貝、甜蝦同蟹棒,唔使諗咁耐又抵食。刺身好新鮮,帆立貝同甜蝦都幾鮮甜。魚刺身嘅厚度亦都岩岩好。除左拼盤之外,我地散叫左牛油果軟殼蟹卷、雞軟骨串、鰻魚炒飯同清酒煮蜆。牛油果軟殼蟹卷上佈滿蟹子,十分吸引。牛油果味就唔算太強。伴碟嘅生姜幾入味,好正!雞軟骨串炸得幾香脆,鹹味岩岩好,非常值得推介!鰻魚炒飯有粟米、金菇、蔥等配料,肚餓既話,記得叫個黎飽下肚。清酒煮蜆係最尾上嘅嘢食,每個蜆殼入面都有肉,仲幾大粒tim…個湯嘅清酒味比其他餐廳濃,鍾意呢個味既話,飲埋個湯仲正。侍應服務態度值得一讚,有禮貌之餘,仲好主動,一見朋友要食藥,即刻斟左杯水俾佢。最後2人埋單$422,價錢都算合理,去新蒲崗嘅朋友可以試下!

食物有好多種類

雞軟骨串炸得幾香脆,鹹味岩岩好,非常值得推介!

2017-06-01
2017-06-07 58 views
香港有18區,要食勻晒我相信都好難,所以大家通常都會去d比較熱門既區度搵食,唔覺意咁遺忘左d舊區,但係,其實呢d舊區入面都有d又平又正既美食等你去發掘架。就好似今晚我同媽媽無意中去度新蒲崗,誤打誤撞咁搵到呢間抵食既日本野。佢係係新蒲崗廣場2樓一個角落位。呢個係一個舊式商場,裝修簡陋,而且人流較少,我地識得上去,全靠佢係地下既易拉架廣告同商場出面既霓虹光管燈牌。呢間日本料理裝修簡單,係商場入面算係靜中帶旺。我相信都係做開街坊生意,所以價錢非常吸引。Menu我地兩個人點左個丼飯,一d壽司,同d熟食黎share,見到$48蚊一板海膽,我地都唔執輸咁嗌埋佢原板馬糞海膽(原價$108)$48呢板海膽超超超值,成板先係$48蚊咋,唔好以為平就會將貨就價,佢呢個質素一定拍得住好多出名日本料理既海膽,食落好鮮甜,質感又creamy,yummy極上赤山刺身飯$108呢個刺身飯都好豐富,有三文魚,三文魚籽,帶子,海膽同牡丹蝦全部都好新鮮而且肥美,厚切三文魚同帶子,仲口感一流,不過略嫌d飯煮得太淋同唔係珍珠米活赤貝$62 北寄貝$22 帶子$42 (左至右)巨鰻壽司$32我覺得佢d壽司都好正,最正既係活赤貝

Menu

原板馬糞海膽(原價$108)$48

極上赤山刺身飯$108
呢個刺身飯都好豐富,有三文魚,三文魚籽,帶子,海膽同牡丹蝦

我覺得佢d壽司都好正,最正既係活赤貝,新鮮又爽口,至於巨鰻壽司又真係夠巨喎,鰻魚肥厚又甜美,加埋佢自己調制既鰻魚汁,好好味

燒羊架$58
呢個羊架有三大件,仲配埋沙律菜做伴碟,抵呀
羊架既肉質仲係嫩滑,而且味道都唔錯

炸雞軟骨$32
呢個雞軟骨都好好食,炸得外面酥脆,有咬口,又唔會炸得太乾搞到硬「掘掘」,正

2017-06-06
$227 (Dinner)
2017-06-06 170 views
新蒲崗算是市區中的寧靜綠洲,每逢週末,地鐵沿線的地區均迫滿人流,食飯等位、停車場等位、商場等𨋢、等洗手間已花掉不少時間,假期本來就應該放鬆一下心情,放慢生活節奏來重整身心靈,為自己差一差電後再回到工作崗位拼搏,所以來到週末,我比較喜歡離開地鐵沿線地區,遠離擠擁的人群~近年Mikiki成為新蒲崗的地標,日常已經常流連各大型商場,商店機乎都是倒模式的,舊式商場小之又小,各式小店只能屈居舊式商場方能抵受昂貴租新,新蒲崗廣場是買小見小的舊式商場,一進廣場,就見到有小店放著大的吹氣水池,顧客可以重拾兒時玩意~撈金魚,而廣場2樓有一間日式料理店開業多年,裝橫簡約而且是舊式的,菜式都是傳統料理,沒有花巧的造型,也沒有奢華的消費,有的是用心製作傳統日式料理—赤山風味~餐牌簡單清楚~全部都是傳統日式料理~這個二人前套餐好抵食~汁燒牛舌香氣撲鼻,片片都厚切又大塊,賣相以為會韌,誰知入口滿驚喜,有種在吃鵝肝的口感,非常柔軟,不太像牛舌,醬汁加上牛脷的油香令人驚喜又難忘﹗美國生蠔$88有6隻,雖然海水味道不足,但爽滑兼有after taste,而且非常大隻,惟一不足是師傅開蠔技術有待改進,生蠔開得不好就會令生

餐牌簡單清楚~

全部都是傳統日式料理~

這個二人前套餐好抵食~

汁燒牛舌

美國生𧐢
美國生蠔$88有6隻,雖然海水味道不足,但爽滑兼有after taste,而且非常大隻,惟一不足是師傅開蠔技術有待改進,生蠔開得不好就會令生蠔有蠔殻碎呢⋯

海鮮鍋
海鮮鍋的海鮮也是大大件的,青口大大隻,蝦也大大隻,豐富又飽肚,湯底鮮甜

而海鮮鍋中的粉絲更用上韓式粉絲,粗條更有口感,不如一般粉絲吸水,可以維持湯底的水份,也不會令粉絲發漲變軟﹗

鐵板一口牛
鐵板一口牛大大粒的,牛口香濃,沒有筋,口感嫩滑且滲出牛肉的油香

炸豆腐
炸豆腐浸在天婦羅醬油中,面層滿滿的木魚、紫菜絲、蘿蔔蓉和䓤花

外層簿簿一層炸醬,內裡豆腐滑嘟嘟

雞柳抄烏冬
雞柳烏冬醬油味非常突出,烏冬煙軔,味道略咸了丁點,但在口腔暗暗滲出微微的疆味~

現在消費者喜歡選擇多,任飲任食的放題就覺得抵,但很多放題其實不重視質素,反而像赤山風味這種小店則令顧客記起日式料理的真正味道,菜式不用花巧,簡單而又美味,除了是肚子上的滿足,還有味覺上的大滿足呢﹗
2017-06-03
汁燒牛舌
美國生𧐢
鐵板一口牛
炸豆腐
雞柳抄烏冬
2017-06-05 203 views
朋友新屋入伙在新蒲崗,平時真的很少入來😆晚餐時間他們介紹在樓下的抵食街坊日式小店,到了門口看見沒有豪華的裝修,但見到推介一板海膽$48😲🤓真的要試一試美國生蠔 6只 - 看見menu 6隻美國生蠔$88蚊😳真係好抵呀😋一上到枱見到大大隻脹卜卜食落真的很新鮮厚肉很creamy,口感較清淡,味道鮮甜一板海膽,油甘魚刺身 - 韓國海膽較為細片,入口即化很鮮甜。油甘魚厚身吃完魚油香味還留在口中極上赤山刺身飯 - 刺身飯有三文魚,帶子,蟹籽,三文魚籽,鮮蝦,海膽真的很豐富😋三文魚大大塊厚身魚油十足。帶子鮮甜嫰滑,鮮蝦膠口有彈性加上蟹籽三文魚籽在口中爆開,那陣鮮味令人感到非常幸福赤山風味沙律 - 薯片在沙津頂造型特別薯蓉綿密生菜爽脆蕃茄新鮮👍🏻加上牛油果那獨有的質感和沙律混合後出奇配合蝦兵蚧蓋 - 蝦兵蚧蓋一碟三隻,把蝦肉蚧肉混合後鑲入蟹蓋中,炸得十分香口惹味鮮味十足燒雞皮 - 外層燒到卜卜脆,廚師海鹽重手左少少有點鹹😆
美國生蠔  6只

食落真的很新鮮厚肉很creamy,口感較清淡,味道鮮甜

海膽,油甘魚刺身

赤山風味沙律

赤山風味沙律 - 薯片在沙津頂造型特別

蝦兵蚧蓋

燒雞皮

燒雞皮 - 外層燒到卜卜脆,廚師海鹽重手左少少有點鹹😆

美國生蠔  6只
海膽,油甘魚刺身
赤山風味沙律
2017-06-04 50 views
今晚去左新蒲崗果頭探表弟~ 之後同佢搵飯食.佢帶左我黎赤山, 覺得唔錯, 所以想分享下.蝦兵蟹穀,入面有少少蟹膏,味道鮮甜。串燒雞軟骨,鹽味適中,唔錯 ~ 清酒煮蜆~份量好多,蜆肉每粒都大隻,酒味濃郁! 牛柳粒肉質鮮嫩~炒椰菜,好健康,又唔會太油膩!鰻魚炒飯~飯炒得粒粒分明,非常乾身,不油膩,2個男人食左2碗,好飽~最後個牛油果軟殼蟹卷物好值得推介。牛油果熟,而軟殼蟹非常脆,唔錯!AROUND 每人$200,但大家已經好飽!
今晚去左新蒲崗果頭探表弟~ 之後同佢搵飯食.
佢帶左我黎赤山, 覺得唔錯, 所以想分享下.

蝦兵蟹穀,入面有少少蟹膏,味道鮮甜。

串燒雞軟骨,鹽味適中,唔錯 ~

清酒煮蜆~
份量好多,蜆肉每粒都大隻,酒味濃郁!

牛柳粒肉質鮮嫩~

炒椰菜,好健康,又唔會太油膩!

鰻魚炒飯~
飯炒得粒粒分明,非常乾身,不油膩,2個男人食左2碗,好飽~

最後個牛油果軟殼蟹卷物好值得推介。
牛油果熟,而軟殼蟹非常脆,唔錯!

AROUND 每人$200,但大家已經好飽!

2017-06-03
$200 (Dinner)
今晚來到赤山日本料理,本身見到個商場環境吾太好,吾敢抱太大期望,點知超有驚喜!原先我就係為呢個原條鰻魚飯而來!基本上每枱必點><!我自己吃了一份原條蒲燒鰻魚飯 $108果然係必食!見到肥美厚肉既鰻魚 惹味既蒲燒汁 濃烈而不過咸 款款而起的香氣 簡直是欲罷不能 鰻魚肉口感飽滿 肥而不膩 連皮也好吃!軟軟帶煙韌的皮 感覺非常有膠質 這是和放題的質素不能相比的飯用上珍珠米 軟硬度適中 甜美的汁剛好下飯 旁邊黃色的酸蘿蔔非常開胃 整體令人很回味!值得推薦金菇肥牛卷 $42肥而不腻的牛肉片 煎得外焦里嫩 牛肉味濃香可口 包著大量金菇 咬落滿口生香 十分juicy西京比目魚 $75這個魚肉嫩滑 燒得外脆內嫩 但醬汁調味過咸 所以感覺較一般鐵板帶子 $58帶子非常大隻厚肉 牛油蒜落煎香 仲落左好多洋蔥增加惹味度 味濃而不過咸 很不錯但食完見到個底都幾油下海鮮鍋 $72入面啲海鮮都好新鮮 尤其嗰兩隻蝦 已經去殼 方便食用 味道鮮甜而且口感爽脆 仲有好多蔬菜增加纖維 底下有紅薯粉 一個鍋有齊所有野 不錯喔不得不提,去到店員好有禮貌歡迎客人安排好座位,吾會吹人落單,比客人慢慢揀,仲不停為我
原條蒲燒鰻魚飯 $108
但食完見到個底都幾油下
海鮮鍋 $72
入面啲海鮮都好新鮮 尤其嗰兩隻蝦 已經去殼 方便食用
海鮮鍋

不得不提,去到店員好有禮貌歡迎客人安排好座位,吾會吹人落單,比客人慢慢揀,仲不停為我們主動加茶,十分貼心
同客人有講有笑,食都食得特別開心!
鐵板帶子
2017-06-01 46 views
住新蒲崗嘅朋友帶我去試一間懷舊嘅日式餐廳,餐廳裝修似日本嘅居酒屋,時光倒退七十年。黃金蝦卷有青瓜、大隻甜蝦、紫菜、飯卷埋。甜蝦係炸過嘅天婦羅,皮簿好好食。加左海膽係上面,口感更加豐富。海膽有厚厚嘅冰鋪低,以致海膽係凍冰冰。海膽顔色金黃好吸引,推廣價$48炸!海膽入口甘甜唔腥,用紫菜包住食外脆內軟,好新鮮。海鮮鍋入面有有青口、魷魚圈、鮑片、大蝦、蟹柳、金針菇同冬菇等好多料,湯底有好香嘅魚味。勁推薦!薯粉好稔身有口感,魷魚圈同蝦好爽口,下面仲鋪左好多蔬菜。刺身飯材料好多鋪滿面。有厚切三文魚腩、帶頭赤蝦 、三文魚籽、金黃海膽同帶子,味道鮮甜。飯都夠多,足夠2個女仔share,將d飯撈埋三文魚籽、海膽一齊食,入口有海膽嘅甘甜三文魚籽嘅粒粒口感,好特別。西京比目魚上碟攞得好靚,有沙律醬可以點。比目魚M字型係碟到,煎得岩岩好,表層有小小燶,入口即融食落唔會太老。火炙三文魚腩壽司長長嘅三文魚腩好吸引,油脂分泌平均。燒得岩岩好,入口即融帶有小小燒味。面層有小小鹹鹹地,幾好食。

黃金蝦卷

海膽

刺身

火炙三文魚腩壽司
2017-05-21 354 views
妹妹去左新蒲崗廣場既圖書館自修室溫書, 今晚我就去join佢一齊食飯, 近近地落一層既赤山風味料理食dinner。其實年頭黎過呢間日本餐廳食過, 印象唔錯, 所以今晚又再黎開餐! 原來想點呢度既鎮店之寶"航空母艦刺身飯", 點知原來已經從HK$338加價至HK$368, 加價闊度幾大, 所以唯有叫其他試試。 【六點盛】HK$168六款刺身: 三文魚、帆立貝、吞拿魚、赤蝦、蟹棒同埋油甘魚相對散叫黎講, 呢款最為抵食!刺身以冰墊底, 每款刺身都很新鮮, 三文魚為厚切, 赤蝦爽口鮮甜, 沒有腥味~【炸雞軟骨】HK$32每次黎我地都必定會order呢個炸雞軟骨, 雞軟骨炸過後表面依然Keep得乾身, 軟骨位好爽, 加上少少7味粉, 令味道更出~【極上赤山刺身飯】HK$108好盛盛既刺身飯, 包括有三文魚、海膽、帶子、三文魚籽如果自己一個人黎食, 又叫唔到"刺身盛", 呢個刺身飯就係最能滿足三心兩二既朋友, 刺身同刺身盛既質素, 厚切程度都係一樣, 加上三文魚籽, 撈起飯黎食, 三文魚籽入口一咬爆開, 魚油豐富, 口感特別。至於海膽甜甜地, 入口即溶, 不過建議要快食, 因為擺左陣, 部份海膽就

【六點盛】HK$168
六點盛

六款刺身: 三文魚、帆立貝、吞拿魚、赤蝦、蟹棒同埋油甘魚
相對散叫黎講, 呢款最為抵食!

炸雞軟骨】HK$32
炸雞軟骨

【極上赤山刺身飯】HK$108
極上赤山刺身飯

好盛盛既刺身飯, 包括有三文魚、海膽、帶子、三文魚籽
如果自己一個人黎食, 又叫唔到"刺身盛", 呢個刺身飯就係最能滿足三心兩二既朋友, 刺身刺身盛既質素, 厚切程度都係一樣, 加上三文魚籽, 撈起飯黎食, 三文魚籽入口一咬爆開, 魚油豐富, 口感特別。至於海膽甜甜地, 入口即溶, 不過建議要快食, 因為擺左陣, 部份海膽就有d變味。

整體黎講, 呢間日本餐廳既食物同服務質素係新蒲崗都屬於一間唔錯既選擇, 怪不得晚飯時段都愈黎愈旺!
$150 (Dinner)
六點盛
炸雞軟骨
2017-05-17 102 views
今日去左接朋友收工 之後就係附近揾野食最後就決定尼食日本野刺身方面我地就叫左三文魚同海膽 上得好靚 唔會因爲係小店就hea上咁三文魚 4片 $48三文魚好厚身 食落冇雪藏味好新鮮 以呢個價錢真係好抵食👍🏻海膽 1版 原價$108 衣家做緊特價$48朋友一直都因為怕腥所以今次係第一次 但食完都話原來唔腥又幾好味 我就覺得幾新鮮 同提供埋紫菜衣樣野幾好 連紫菜食唔會驚寡 味道又會多左層次 同真係好平好抵食👍🏻👍🏻😍牛油果軟殼蟹卷 $68衣個都好味呀 軟殼蟹真係冇得輸😝蒜香燒生蠔 $22 芝士焗生蠔 $22個人口味比較重 所以我就中意食蒜香燒多啲 佢會比芝士惹味 食完好有衝動叫多隻😝雜錦天婦羅 $62因為佢就咁天婦羅都好多選擇 所以我哋就揀左叫雜錦 唔洗諗😂 有4隻炸蝦同蔬菜4件 分別係南瓜 茄子 冬菇同番薯~清酒煮蜆 $58份量ok 湯好好飲😝 我成日都覺得食衣啲湯先係精華😂🙈鰻魚炒飯 $62衣個炒飯除左有鰻魚 佢仲加左好多菇落去一齊炒 未食已經聞到好香 因為多左菇味 食落幾有新鮮感 同味道亦會多左層次👍🏻👍🏻
今日去左接朋友收工 之後就係附近揾野食

清酒煮蜆 $58

份量ok 湯好好飲😝 我成日都覺得食衣啲湯先係精華😂🙈

鰻魚炒飯 $62
2017-05-15 169 views
還記得初初同男友拍拖果陣,好中意黎宜間日式餐廳食飯,貪佢又平又好味!入座之後,先點了飲品!熱柚子蜜甜度適中,岩哂我口味!蝦兵蟹蓋炸得金黃香脆,仲食到有蟹肉,非常惹味。炸天婦羅賣相吸引,炸漿皮好薄,入口唔太油。蝦肉結實,能食得出蝦肉既鮮味。牛油果鰻魚卷內裡卷著鰻魚同搞瓜,加上魚子、沙律醬&牛油果,令層次同口感都更豐富!牛油果甜熟度剛剛好,能食得出牛油果既果香!鰻魚手卷即叫即製,紫菜十分新鮮脆口。鰻魚肉質爽口彈牙,而且冇細骨,very good!黃金蝦卷其實主角係甜蝦,加上一層薄薄既粉漿去炸,多了一分香脆口感!鐵板帶子上檯時,牛油香味泗溢!帶子爽口,牛油味香濃!除左鐵板帶子,鐵板一口牛亦不俗!一口牛切成丁粒狀,啖啖肉!一啖入口,能夠食到牛肉既肉味,肉味濃且肉汁豐富,超有水準!

入座之後,先點了飲品!熱柚子蜜甜度適中,岩哂我口味!
蝦兵蟹蓋炸得金黃香脆,仲食到有蟹肉,非常惹味。

鐵板帶子上檯時,牛油香味泗溢!帶子爽口,牛油味香濃!
除左鐵板帶子,鐵板一口牛亦不俗!
又遇上一個可以早放工嘅日子...撞正星期五嘅話...放工嘅時候必定喺心中大叫"happy friday"!前一兩日更嗱嗱聲約好朋友齊齊後工嚟個happy dinner together...既想傾計又想坐得耐...於是去食日本放題....星期五嘛...驚多人又未必有walk-in...所以電話預早book位...極之準時到食店...店員非常有禮貌咁welcome人客呀!(加分 )免費送嘅白蘿蔔炆牛肋骨...蘿蔔清甜...牛肉好淋又入味...赤山風味沙律 $38牛油果切得好薄身呀!周邊嘅生菜 & 蕃茄好新鮮...中間係薯仔沙律...份量少少但已經好夠食...最搞笑有薯片幾塊赤龍卷 $78吸睛之作每一舊壽司都布海膽...味道唔錯幾鮮甜...汁燒牛舌 $38好好食!又juicy而且軟淋到不得了...顏色比較深但味道無過鹹喎!南瓜天婦羅(4件) $22不過不失...原條蒲燒鰻魚飯 $108十分大條!朋友話我當刻"look"大雙眼 + O 咀(哈)勁厚身!醬汁好好送飯...同朋友share食...食完已飽咗一大半...雞軟骨串(2串) $22燒得乾咗少少...OK啦...食到尾聲...店員送上青
又遇上一個可以早放工嘅日子...

既想傾計又想坐得耐...於是去食日本放題....

極之準時到食店...店員非常有禮貌咁welcome人客呀!
(加分

免費送嘅白蘿蔔炆牛肋骨...
蘿蔔清甜...牛肉好淋又入味...

赤山風味沙律 $38
牛油果切得好薄身呀!周邊嘅生菜 & 蕃茄好新鮮...
中間係薯仔沙律...份量少少但已經好夠食...
最搞笑有薯片幾塊

赤龍卷 $78
吸睛之作

每一舊壽司都布海膽...味道唔錯幾鮮甜...

汁燒牛舌 $38
好好食!又juicy而且軟淋到不得了...
顏色比較深但味道無過鹹喎!

南瓜天婦羅(4件) $22
不過不失...

原條蒲燒鰻魚飯 $108
十分大條!朋友話我當刻"look"大雙眼 + O 咀
(哈)

勁厚身!醬汁好好送飯...
同朋友share食...食完已飽咗一大半...

雞軟骨串(2串) $22
燒得乾咗少少...OK啦...

食到尾聲...店員送上青紅蘿蔔湯一碗...
味道唔差...整碗飲哂...
堅真飽~

店員very nice之餘...店內嘅擺位亦好適合輪椅使用者嚟食飯...
因為所有櫈都可以移走...方便輪椅泊位...

餐廳所在地好容易搵...
見到「新蒲崗廣場」轉右直行,再喺「新蒲崗公共圖書館」再行前多少少會有入口...
升降機上二樓就到喇

總消費:$316(加一)
2017-05-09 664 views
去新蒲崗攀完石,一行三人就去附近食下,其實新蒲崗有好多平實的餐廳,我又喜歡發掘新餐廳,所以都唔一定要去大商場食。行左去新蒲崗廣場個邊,見到$48一板海瞻的banner,我地嘅靈魂就被勾走了,上二樓轉彎就到。本來朋友以為係中伏的,食完之後發現真係有驚喜。簡約的裝修,帶點日本風格。頭盤先食美國生蠔(6隻)都係$88,好抵食。肥美的生蠔真係好大隻,要好大個口先食到,味道比較淡身些。馬屎海瞻(一板) $48特價 ,$108原價,附紫菜。油甘魚(4片)$55,十分新鮮。小小的海瞻好甜,質地都好creamy,可以自行加上紫菜食,堆滿在同一塊紫菜上,非常滿足。仲可以自己創作料理,加上油甘魚同紫蘇葉上一齊食。小食性價比都好高,蝦兵蟹蓋(3件)$24,附蝦味醬。真係有蟹肉和蟹膏係入面,炸得好香口,味道不俗。什錦天婦羅($62)蝦菜各4件,菜類有南瓜、冬菇、茄子和蕃薯,附天婦羅汁。賣相超吸引,擺得好有美感,連蘿蔔蓉和薑蓉都放得咁靚。炸粉好薄,時間控制得十分好,冇炸過頭,蝦和蔬菜都好新鮮,味道一流,食得出師傅的功架。雞軟骨(3串)$28,基本上可以好普通,平放三串串燒,但係搭起左的擺法,令到佢不一樣。首先視

簡約的裝修,帶點日本風格。

仲可以自己創作料理,加上油甘魚同紫蘇葉上一齊食。

小食性價比都好高,蝦兵蟹蓋(3件)$24,附蝦味醬。

真係有蟹肉和蟹膏係入面,炸得好香口,味道不俗。

雞軟骨(3串)$28,基本上可以好普通,平放三串串燒,但係搭起左的擺法,令到佢不一樣。首先視覺已經好享受,再食的時候就係味覺加分,yummy。

食物每一次的上枱,都令我眼睛發光。三文魚茶漬飯$42,堆高左的三文魚、紫菜和葱粒,加上wasabi放在碗邊,一絲不茍,我以為自己去左高級食府食飯,小店的用心實在值得讚賞。茶漬飯白米好甜,湯味道調配適中,食左咁多炸野後,有refreshing的感覺。

另一特色鍋物麵豉大腸鍋$52,附芥末醬。材料有豬大腸、大葱和蘿蔔,miso soup味道清甜,大腸ok,蘿蔔可以再入味些。

• 馬屎海瞻
  • 蝦兵蟹蓋
  • 什錦天婦羅
  • 三文魚茶漬飯
2017-05-05 95 views
新蒲崗呢就係好多好食嘅嘢,但係其實就好少日本餐廳,雖然赤山屹立新薄崗多年,但其實今日都係第一次試。裏面裝修係簡簡單單的類型,幾整齊的感覺。而且一內進佢哋幾個職員就同時向我哋打招呼,未食已留了一個不錯的印象。食日本料理,又有幾個人陪我一齊食,一開始就點個刺身七點盛同大家飽口福先,見到豐盛嘅刺身放滿成個刺身盤,而且層次得好整齊,望落去吞拿魚,油甘魚,三文魚都好肥美,已經覺得好幸福,而且我嘅最愛,加拿大海膽穩如泰山咁坐在一旁為呢個刺身七點盛坐陣,加拿大海膽味道濃郁而且香滑,讚!甜蝦,赤貝,蟹棒亦都好鮮甜,價錢相宜,只係$288 !再食個冷豆腐,滑滑的豆腐加上芝麻醬,好好嘅餐前小吃!未試過食咁多木魚的燒茄子,木魚少少鹹的味道原來同燒茄子好配合,乾乾的木魚,混着軟林林的茄子一齊食,口感亦都好特別。重點推介赤龍卷,聽個名已經好威猛!原來個賣相亦都真係好似成條龍咁!其實呢一個赤龍卷,價錢都係唔貴的($78),但係用料就毫不吝嗇,飯卷之上唔單止有甜蝦作為鮮味的中流砥柱,上面仲有海膽在口感上在味覺上成為濃郁的衝擊,海膽之上又有魚籽作為顏色的點綴,亦都為呢兩款鮮美的材料領先作為一個鮮味的前奏。燒牛舌的醬汁

再食個冷豆腐,滑滑的豆腐加上芝麻醬,好好嘅餐前小吃!

燒牛舌的醬汁夠晒濃郁,而且燒得好救火候,片牛舌燒得好香,我個仔食完一舊又一舊。

如果我再來,我必定會再點呢個金菇肥牛卷,嗰篇牛肉唔單止好香,緊緊地包着的金菇亦都很爽身,同時吸收了牛肉汁同埋醬汁的味道,好正。

比目魚都不錯,呢兩件比目魚好似東歪西倒其貌不揚,其實食落去口感幾特別,唔同其他魚,而且比目魚滲出來魚脂,好香滑,加上呢款醬汁,更加美味。

鰻魚炒飯,我覺得比較特別的地方就係佢哋炒飯之中加了細碎的金菇,令到炒飯之中食到香軟的鰻魚粒之際,亦都食到少少爽口的金菇,口感不錯

整體來講我覺得赤山的菜色各方面都不錯,好值得再來,性價比幾高。
2017-03-06
Type of Meal
Dinner
  • 赤龍卷
  • 金菇肥牛卷
2017-05-04 140 views
有時好想食日本料理,但又唔想特登出太遠,所以當係新蒲崗搵到一間近近地嘅餐廳,我地即刻揀左個日子齊齊去食。餐廳係新蒲崗廣場嘅3樓,小店雖然無華麗嘅裝修,但平凡路線比人感覺更親民。食物選擇都算多,刺身、手卷、壽司、熱食都有。小店還小店,刺身都係食很出新鮮,唔係因為小店而質素差。所有刺身都係厚切,三文魚感覺好rich,好香魚油味,魚肉紋路清晰。帶子size都幾大,每粒帶子都用檸檬片分隔開,食落個時會帶有檸檬香。活赤貝好少地方有得食,而呢到嘅活赤貝非常爽口。火焰三文魚腩 火焰帶子睇得出無論係三文魚腩定帶子都比平時嘅大夾,而且見到燒得好平均,魚肉上半部分輕微燒過,下半部分仲係刺身。雞肉柳川鍋牛肉鍋變雞肉鍋嘅感覺,個湯汁吸收哂啲肉汁,好鮮甜,雞肉亦好嫩滑,配白飯一流。原條蒲燒鰻魚飯真係好大條鰻魚,成隻手臂咁長,一送上枱已經香味四溢,魚肉嫩滑,配上鰻魚汁,送多幾碗白飯都無問題。鐵板一口牛粒牛肉粒用蒜片同葱一齊炒,個香味未上枱已經聞到。牛肉炒得唔老,唔洗怕咬唔開,食完成個口都係肉香味。蝦兵蟹蓋外面薄薄嘅一層炸到金黃色,香脆可口,裡面蟹肉嘅份量都好多,食個蟹殻個時我用筷子刮得乾乾淨淨,少少都唔想浪費。一

食物選擇都算多,刺身、手卷、壽司、熱食都有。

火焰三文魚腩 火焰帶子

雞肉柳川鍋

鐵板一口牛粒

蝦兵蟹蓋
外面薄薄嘅一層炸到金黃色,香脆可口,裡面蟹肉嘅份量都好多,食個蟹殻個時我用筷子刮得乾乾淨淨,少少都唔想浪費。一客有3件,$24係抵食嘅。

蒜香同芝士焗蠔
蠔嘅size真心大隻,我食嘅係芝士焗蠔,溶化左嘅芝士係蠔嘅表面,咬一口會拉絲個種,食落口個時,蠔肉唔會過份熟,好新鮮。

最後4個人食左大約$800,又抵又好食,而且服務又好

2017-05-03 77 views
今日嚟咗新蒲崗搵我朋友,探下佢個BB,順便睇吓附近有乜嘢好食,去到新蒲崗中心見到上面嗰層,有一間叫做「赤山風味日本料理」嘅餐廳,我同我朋友都想食日本野,所以就入咗去諗住試吓。入到去,啲位置好寬敞,同埋好整潔,店員就安排左我哋坐收銀隔離嘅位置,可以坐四人枱,好舒服。於是我哋睇吓牆上面有乜嘢優惠,見到有一個馬糞海膽做緊推廣,好平呀!$48炸,出面都食唔到呢個價錢有咁嘅質素,所以我即刻叫咗一板「馬糞海膽」!另外我哋都叫咗樣刺身食,就係「三文魚」。同埋見到佢啲「泰式生蝦」咁吸引,我哋都叫咗一碟黎試吓。啲刺身嚟到喇,個「馬糞海膽」望落去先橙黃色,感覺上都好甜,仲要配埋紫菜,梗係第一時間即刻試吓啦。點知食落啲海膽都好鮮甜,簡直係停唔到口呀!真係好想再encore,不過由於叫咗其他嘢食,所以唯有忍下口啦,唔夠5分鐘我就食晒啲海膽呀!😂另外個「三文魚」好大塊,而且切得好厚啊,好有份量,食落口都好想試,呢個價錢真係超值啊!跟住食個「泰式生煆」,佢一碟有六隻,而且擺得好靚呀,唔知仲以為去咗食泰國嘢,食落口啲煆好大隻,好爽口彈牙,真係好新鮮呀啲嘢!又係好快食晒。跟住我哋開始食壽司啦,我哋叫咗一份「蟹棒壽司」

跟住我哋開始食壽司啦,我哋叫咗一份「蟹棒壽司」,一件「海膽壽司」同埋一份「火炙三文魚腩壽司」,基本上一份有兩件壽司,但係海膽就例外,一件一件叫的,三文魚腩壽司好好食,三文魚腩上面有少少沙律醬,而且腩位食落口比較滋味同惹味。另外蟹棒壽司都好正,大大嚿蟹棒,一啖擺落口,正!所以之後我哋再encore。

熟食方面,我哋叫咗一客「雞腎」有兩串,我哋一人一串,聞落去都覺得好香,而且雞腎上面有啲調味料,咬落去好爽口,唔難咬。再叫咗一客「雞肉腸」,望落去雞肉腸燒到外面啲皮金黃色,熱辣辣架!咬落去好似咬緊雞軟骨,好爽口,入面真係有啲一粒粒軟骨架!呢個我哋真係再encore,因為太好食啦!

由於一串串雞腎太好食啦,所以我哋最後叫咗一客「蒜香炒雞腎」試吓,個賣相好吸引,有我最鍾意嘅蒜片同蔥花做配料,連埋啲雞腎食真係冇得頂!

叫咗咁多嘢食,埋單都係400幾蚊兩個人,真係超值!又可以食到刺身、又可以食到壽司、又可以食到熟食,下次再嚟過試其他嘢。