好友生日,投其所好,高級日式料理為必然選擇;決定到天文台圍的秋田緬懷一番。餐廳環境保持著一貫的專業格調,甚得我心。是夜點了秋田二人前套餐,每位 $880,以頂級食材的日式海鮮鐵板餐來說,價格相當合理。先來季節沙律,沙律以芝麻醬做調味,開胃醒神。魚籽鵝肝蒸蛋,蒸蛋滑溜,魚籽鹹鮮吊味,蛋內藏著鵝肝小粒粒,鮮味突出;不平凡的蒸水蛋。小食過後,直奔鐵板的主題項目,鮮活時令龍蝦,原隻鮮活龍蝦,鐵板煎熟,再以蝦膏作醬汁,勁香勁鮮,還有令人賞心悅目的擺盤,完美!再來原隻鮮活南非鮑魚,鮑魚熟度剛剛好,軟熟零韌度,好味道😋😋 配海藻汁,相得益彰!季節時令海鮮是新鮮北寄貝,鐵板加上炙,不獨賣相精美,味道亦無可挑剔。香煎頂級鵝肝,鵝肝比麵包還要大,大滿足!外脆內軟,旁邊的伴有燒菠蘿及黑醋,既美觀又解膩,甚好!鹿兒島霜降和牛薄燒,廚師甚有功架,動作利落!薄燒宜熟一點,免得滿口油花,牛肉包卷著香蔥及脆蒜片,異常香口。鹿兒島霜降和牛厚燒,厚燒生熟度可隨個人喜好,廚師都能輕易配合!秋田炒飯,飯粒被蛋汁包得妥貼,粒粒彈牙,爆香的櫻花蝦,有著畫龍點睛之妙,香氣四溢!接近尾聲,是炒野菜出場的時候了,平凡但不可缺少的一道菜
餐廳環境保持著一貫的專業格調,甚得我心。
先來季節沙律,沙律以芝麻醬做調味,開胃醒神。
接近尾聲,是炒野菜出場的時候了,平凡但不可缺少的一道菜式。
龍蝦頭清湯,鮮甜味美 😋
套餐的精選甜品是紅豆夾餅及抹茶雪糕,宇治金時甜品。即煎出來的夾餅配雪榚,一冰一火,相映成趣!
2024-06-19 130 views
慶祝打卡人氣榜no.1之前生日嘅朋友已經同我食過一次,今次到我同朋友慶祝生日食呢間,我想食幾多次都係唔會後悔,因為味道真係好唔錯,價錢又好合理但係我好辛苦運送個蛋糕,點知一黎比店員問係咪係到食,搞到成個氣氛好尷尬😅季節沙律 朋友表示最鍾意食佢好爽口透明既野,的確係沙律上面增添咗層次感鵝肝蒸蛋蒸蛋滑,而且鵝肝嘅油份令蛋味更香,而且佢有別於平時廚房拎出嚟嘅蒸蛋,佢真係喺鐵板上面令佢熟,最後再加上鵝肝同魚子醬,超足料鮮活時令龍蝦 活伊勢海老龍蝦🦞玩火🔥 師傅叫我哋想拍片可以用慢動作,效果更加好😍😍切咗個頭之後佢個頭仲依然郁緊,食落新鮮爽口有麵包令龍蝦無咁油膩,好食😋原隻鮮活南非鮑魚超級新鮮,而且都算刷得乾淨,新鮮到係咁左右扭動食落口感爽,加忌廉海草醬一齊食都唔會好膩,反而好fresh季節時令海鮮 旬の海鮮今次係帶子,新鮮帶子大粒食落有別於平時嘅急凍帶子,好鮮味香煎頂級鵝肝吖吖吖,係大大件既鵝肝,好過份呀平時其他地方食開都係佢既一半份量,真係好大件呀,我記得之前喺度食都冇咁大件,好抵食呀鹿兒島霜降和牛薄燒卷&厚燒 厚薄都有得食,我個人比較鍾意食厚燒,因為食落有口感,而薄燒都好食,但就好香口,兩
慶祝打卡人氣榜no.1

鵝肝蒸蛋

鮮活時令龍蝦 活伊勢海老
龍蝦🦞玩火🔥
師傅叫我哋想拍片可以用慢動作,效果更加好😍😍
切咗個頭之後佢個頭仲依然郁緊,食落新鮮爽口
有麵包令龍蝦無咁油膩,好食😋

原隻鮮活南非鮑魚
超級新鮮,而且都算刷得乾淨,新鮮到係咁左右扭動
食落口感爽,加忌廉海草醬一齊食都唔會好膩,反而好fresh

季節時令海鮮 旬の海鮮
今次係帶子,新鮮帶子大粒食落有別於平時嘅急凍帶子,好鮮味

香煎頂級鵝肝
吖吖吖,係大大件既鵝肝,好過份呀

鹿兒島霜降和牛薄燒卷&厚燒
厚薄都有得食,我個人比較鍾意食厚燒,因為食落有口感,而薄燒都好食,但就好香口,兩個都咁好食

秋田炒飯
少得粒粒分明,好夠鑊氣
份量超多
龍蝦清湯 伊勢海老
龍蝦湯用左本身嘅龍蝦頭煲成既龍蝦湯
飲落清清地又有龍蝦味,幾好飲,最緊要嘅係佢都會喺你面前煲

精選甜品
最後會整埋同銅鑼燒,整食真係勁飽又好好食😋
仲有得簡豆腐或者抹茶味雪糕🍧

成餐飯都超飽又好滿足,我地仲開左支梅酒,成個感覺都好chill,傾傾吓偈突然之間店長同我地講話安排咗可以比我地影相📸

成個感覺超驚喜,因為我事先冇叫佢寫字果啲,但佢應該係因為見到個蛋糕個名,幫我寫好朋友個名再加生日快樂同公仔🧸 仲要寫得幾靚
彌補返一開頭嘅不足,成餐飯我好滿意❤️
最重要係個男仔影相無炒車、仲要送返兩張相俾我哋☺️☺️☺️
2024-06-17 119 views
鐵板燒舖頭多的是,但呢間傳統鐵板燒店質素實在有保證。先來開胃前菜季節沙律,水晶蘿蔔配上沙律醬清新爽脆。魚籽鵝肝蒸蛋 - 幼滑蒸蛋裡加入鮮味黑魚籽及甘香鵝肝,齒頰留香。鮮活龍蝦 - 大廚係鐵板上將活龍蝦煮熟,手勢瀟灑純熟,再灑上酒,點火變成火焰龍蝦,打卡必備。龍蝦肉好^_^鮮甜彈牙,醬汁以龍蝦膏製成。今晚師傅推介時令海鮮係香煎北海道帆立貝。帆立貝大大粒好厚身,肉質爽彈,加上黑魚籽,再配以一塊香脆紫菜,非常美味。南非鮑魚 - 將鮑魚切片,完全不敢爽脆感。先以昆布鹽燒,再以白酒煮成。可選配黑魚籽忌廉海苔醬汁一齊食。鹿兒島霜降和牛 - 分為薄燒同厚燒。前者配上蒜片同蔥花,非常惹味;好且汁油香感覺更濃郁。炒野菜 及 龍蝦清湯 及 秋田炒飯 龍蝦湯以龍蝦殼煮成,甜中帶鮮,食完多款肉類飲啖清甜嘅湯好舒服;炒飯以雞蛋、櫻花蝦、煙肉粒、蔥花炒成,簡單卻美味。以甜品作結。軟綿綿豆沙包配上紅豆餡,再配雪糕(可選綠茶/紅豆味)。
鐵板燒舖頭多的是,但呢間傳統鐵板燒店質素實在有保證。

先來開胃前菜季節沙律,水晶蘿蔔配上沙律醬清新爽脆。

炒野菜 及 龍蝦清湯 及 秋田炒飯

2024-05-30
$900 (Dinner)
2024-06-16 111 views
好多年前已經聽過秋田呢個名但係一直未嚟食過今日就嚟同朋友慶祝友誼紀念日🤣🤣🤣二人前套餐Akita $888/1サラダ Seasonal salad沙律一啲都唔馬虎有爽脆嘅粉絲同埋好清甜嘅蕃茄忍唔住成個食晒フォアグラ機蒸むしSteamed egg with fish roes and foie gras大大舊黑色魚子醬再加上鵝肝混埋蒸蛋一齊鮮味十足絕對係想encore鮮活時令龍蝦活伊勢海老 Live lobster睇住廚師煮好夠火候龍蝦亦都好新鮮彈牙係鮮甜回甘嘅味道原隻鮮活南非飽魚 南ア活あわび Whole live abalone on half shell鮑魚有咬口煮得啱啱好再配上簡單嘅鹽就足以調味季節時海鮮 旬の海鮮 Seasonal Seafood另外今日有帶子上面配上魚子醬同埋金箔唔單止影相靚食落都好好味隻帶子真係好大粒一半可以夾住紫菜食香煎頂級携肝フォアグラSeared goose livers因為我同朋友都唔食鵝肝所以換咗貝類鮮甜爽口肉質厚實口感恰到好處群邊亦十分爽脆鹿兒島霜降和牛薄焼巻 鹿見島和牛うす焼 Kagoshima wagyu slices-cut beef鹿児島
好多年前已經聽過秋田呢個名

鮮甜爽口
肉質厚實
口感恰到好處
群邊亦十分爽脆

鹿児島籍降和牛厚焼 鹿児島和牛ステーキ Kagoshima wagyu thick-cut beef steak
食鐵板燒點可以冇牛?
呢兩款可以滿足晒你嘅需要
有cube + slice cut

秋田炒飯 秋田焼めし Akita signature fried rice
炒野菜 本日の燒野菜
Stir-fried farm vegetables
龍蝦清湯 伊勢海老スープ Lobster soup
精選甜品デザート Daily special dessert
踏入生日月,好友請食生日飯😚😚揀咗呢間已經喺📍尖沙咀開業18年嘅秋田鐵板燒刺身專門店✨一直以食物質素取勝,招牌香煎頂級鵝肝、鹿兒島霜降和牛厚燒、新鮮活龍蝦🦞樣樣都好出色,絕對要推介俾大家❤️❤️🔹前菜 - 沙律🥗新鮮爽脆沙律菜配以香甜櫻桃蘿蔔、爽口有嚼勁嘅水晶海草、清甜多汁糖醋蕃茄,淋上麻將,充滿日式風味!🔹魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋細膩嫩滑,配豐腴鵝肝、矜貴魚籽,入口齒頰留香,令人回味無窮!🔹鮮活時令龍蝦龍蝦超級新鮮,影相嘅時候仲識得郁!龍蝦味鮮,帶海水鹹香,肉質結實,食落Q彈緊緻。🔹季節時令海鮮 - 北寄貝新鮮北寄貝特別鮮甜爽口,貝足肥美爽脆,口感恰到好處,越嚼越香!🔹原隻鮮活南非鮑魚大大隻南非鮑魚肉質厚實彈牙,肉厚帶嚼勁,啖啖肉鮮味濃郁,難怪被譽為鮑界之皇!配以忌廉海苔汁,酸甜又開胃!🔹香煎頂級鵝肝鵝肝油脂相當豐腴,經鐵板燒令外層帶有焦香,入口軟綿順口,吃得人滿嘴油潤,超滿足!🔹鹿兒島霜降和牛薄燒卷頂級霜降和牛呈細緻霜降雪花,口感柔軟,入口即化,包裹著炸蒜片,蒜香味濃,提升口感滋味!🔹鹿兒島霜降和牛厚燒油脂感極重嘅厚燒和牛,咬落柔嫩帶脂香,和牛油脂於口腔中爆發,牛味特別濃郁!🔹秋田炒飯師傅駕輕
🔹前菜 - 沙律🥗
🔹香煎頂級鵝肝
🔹鹿兒島霜降和牛薄燒卷
🔹鹿兒島霜降和牛厚燒
🔹秋田炒飯
師傅駕輕就熟地於熱騰騰鐵板上炒出粒粒分明飯粒,金黃色蛋香十足,加上蔥花、淋上醬汁,香氣撲鼻而來,令人忍唔住一口接一口!
🔹炒椰菜
椰菜清甜爽脆,炒得好有鑊氣,香而不膩,乾爽又香口!
🔹龍蝦清湯
湯頭非常濃郁,充滿龍蝦獨特鮮香,每啖濃郁豐富而且鮮味十足!
🔹精選甜品
今晚精選甜品係即製紅豆燒餅,再配以冰凍雪糕,送完香甜嘅紅豆燒餅再配一啖透心涼雪糕,味道層次豐富,為今晚鐵板燒畫上完美句號!
秋田鐵板燒刺身專門店✨
📍尖沙咀天文台圍8號1樓
2024-06-03
2024-06-15 90 views
今次揀咗間餐廳令我滿意~設有打卡位,訂枱時可以request 師傅係鐵板上畫定我鍾意嘅卡通人物比我拍照留念,仲送一張即影即有相片,好有驚喜!價錢唔算好貴,$888/一人,好意頭,而且食物質素高,擺盤靚,視覺效果體驗好,值得回訪。魚籽鵝肝蒸蛋看似普通的蒸蛋加入矜貴的鵝肝,立即升級咗~入口即溶,再用魚籽做點綴。鮮活時令龍蝦用盡原隻新鮮生猛活伊勢海老龍蝦的每一部分!即時係我面前拆肉,肉質鮮甜又爽口,再用龍蝦膏做醬汁令到龍蝦鮮味更突出。龍蝦頭用黎煲湯,用酒燒一燒,火光熊熊🐻,呢場表演十分精彩。原隻鮮活南非鮑魚鮮嫩彈牙,自家調製的昆布忌廉汁加不少分~香煎頂級鵝肝未食過咁大塊又咁厚身的鵝肝,油脂豐富,配上cavier &金箔,真係稱得上頂級的質素。鹿兒島霜降和牛薄燒卷& 鹿兒島霜降和牛厚燒和牛薄燒卷內有葱,仲可以搭配炸蒜、wasabi,食出唔同的風味~另外,和牛厚燒燒到粉紅色,肉汁飽滿 季節時令海鮮今日時令海鮮係北寄貝~啖啖肉。心機之作~圍繞貝殼外圍倒入酒,再此做出火焰的效果。秋田炒飯、炒野菜色彩繽紛,配料豐富,粒粒分明,加入櫻花蝦,令到炒飯更有鹹香。野菜炒脆嫩,有菇、有菜,一啲都不單調。最後當然

今次揀咗間餐廳令我滿意~

原隻鮮活南非鮑魚
鮮嫩彈牙,自家調製的昆布忌廉汁加不少分~

鹿兒島霜降和牛薄燒卷& 鹿兒島霜降和牛厚燒

秋田炒飯、炒野菜

最後當然不少得甜品-銅鑼燒同雪糕
2024-06-14 59 views
秋田鐵板燒可以稱得上為好多人嘅童年回憶,講起喺塊鐵板上面師傅用飯、櫻花蝦、蔥等等唔同嘅食材,去砌出唔同嘅公仔圖案🐶🐰,應該一講起就會有好多人都記得.咁多年冇食過,最近食返覺得價錢好似比起以前仲平咗,啲海鮮全部都新鮮同生猛🦐🦞,所以都幾抵食架.彩蛋喺最尾張相,見到師傅今次畫嗰幾個公仔,勁搞笑🤪依舊咁多年都冇變,好適合嚟呢度慶祝節日,又有廚師即席喺你面前表演,仲可以喺公仔上面寫上指定祝福句子🎂
為慶祝生日,朋友帶我去尖沙咀一間已開業18年的日式鐵板燒,這裡除了鐵板燒、還有Omakase和浜燒等我們選擇了二人套餐 $888/位有鮑魚、龍蝦、大元貝、和牛和鵝肝✨季節沙律沙律菜清新爽口,配上胡麻醬更開胃✨魚籽鵝肝蒸蛋面層有好多黑魚籽,入面還有鵝肝,蛋味香濃又嫩滑,口感豐富✨鮮活時令龍蝦龍蝦肉新鮮彈牙,鮮甜又美味,多士煎得好香充滿牛油味,再搭配龍蝦一齊食,非常香口惹味✨季節時令海鮮今次時令海鮮係大元貝,大元貝厚身大大粒,味道鮮甜多汁,搭配紫蘇葉和微辣的胡椒包住一齊食,香口又美味✨原隻鮮活南非鮑魚南非鮑魚大大隻,肉質厚實飽滿,口感軟腍彈牙,味道鮮甜又多汁,加上牛油和黑胡椒食起來更香口,搭配昆布忌廉汁將味道再提升,非常有驚喜,朋友都讚不絕口✨香煎頂級鵝肝鵝肝煎得好香,入口即溶滿口鵝油香味,鵝肝上還加咗黑魚籽和金箔作點綴,既能增加口感和吸睛,配搭多士和黑醋一齊食冇咁膩口✨龍蝦清湯將新鮮龍蝦剩餘的蝦頭蝦尾熬湯,令到湯頭特別清甜,夠晒暖胃✨鹿兒島霜降和牛薄燒薄燒和牛包住滿滿的蔥粒去炙燒,油脂豐富入口即溶,可搭配蒜片食可中和膩感✨鹿兒島霜降和牛薄燒厚燒我們選擇了5成熟,和牛油脂比例分布均勻,肉質

我們選擇了二人套餐 $888/位
有鮑魚、龍蝦、大元貝、和牛和鵝肝

✨季節沙律
沙律菜清新爽口,配上胡麻醬更開胃

✨魚籽鵝肝蒸蛋
面層有好多黑魚籽,入面還有鵝肝,蛋味香濃又嫩滑,口感豐富

✨鮮活時令龍蝦

✨季節時令海鮮

✨原隻鮮活南非鮑魚

✨香煎頂級鵝肝

✨龍蝦清湯
將新鮮龍蝦剩餘的蝦頭蝦尾熬湯,令到湯頭特別清甜,夠晒暖胃

✨鹿兒島霜降和牛薄燒

✨鹿兒島霜降和牛薄燒厚燒
我們選擇了5成熟,和牛油脂比例分布均勻,肉質粉嫩柔軟,油脂香溢,可配搭鹽昆布、芥末、海鹽或蒜片食

✨秋田炒飯
炒飯炒得粒粒分明,充滿櫻花蝦的鹹香味,食完都已經好飽

✨炒野菜
食咗咁多高貿嘅和牛和海鮮之後,最尾食返個炒野菜,有椰菜、冬菇和紅蘿蔔絲,用料豐富,食落味道清甜又爽口

✨精選甜品
是日雪糕是焦糖咖啡味和抹茶味,我和朋友都選擇焦糖咖啡味,焦糖甜味融入咖啡香味,兩者味道好夾,好想再食多一球😂

師傅得知朋友同我慶祝生日,特別準備了大大個十勝紅豆銅鑼燒,比平常客人食到的更大個,除此之外,師傅還在鐵板上用雞蛋黃即場寫上生日快樂和祝福語,還幫我們打卡影相,很有心思
客人如提前一兩日告知生日,餐廳還可以預先替客人準備材料,幫客人砌出自己心愛的公仔圖案,令客人渡過一個難忘的生日飯

2024-06-14 55 views
多謝好朋友今晚帶我食好野💕,一齊去慶祝6️⃣月之⭐️食生日飯🎂我地揀左精選鐵板海鮮套餐✨秋田二人前套餐✨兩位起($888/位)🥗季節沙律🍮魚籽鵝肝蒸蛋🦞鮮活時令龍蝦🦪原隻鮮活南非鮑魚🦪季節時令海鮮🫓香煎頂級鵝肝🥓鹿兒島霜降和牛薄燒卷🥩鹿兒島霜降和牛厚燒🫕龍蝦清湯🍲秋田炒飯🥗炒野菜🍧精選甜品真係不得不讚,成個套餐非常豐富,而且海鮮仲係超級新鮮,每一道食物,都感受到廚師嘅用心製作;而且最特別係,餐廳仲有個專門慶祝生日嘅打卡!員工仲幫我同朋友影左一張📸即影即有嘅生日相比我地做留念,真係夠驚喜又開心!🥳絕對喺慶祝生日同任何紀念日嘅餐廳推介!✌🏻

我地揀左精選鐵板海鮮套餐
✨秋田二人前套餐✨
兩位起($888/位)
🥗季節沙律
🥗炒野菜
🍧精選甜品

絕對喺慶祝生日同任何紀念日嘅餐廳推介!✌🏻

2024-06-04
$1000 (Dinner)
  • 龍蝦清湯
  • 秋田炒飯
  • 香煎頂級鵝肝
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 季節時令海鮮
  • 鵝肝多士
  • 炒飯
今日我哋去咗秋田食鐵板燒,真係好正!我地揀咗$888/位嘅套餐:有季節沙律、魚籽鵝肝蒸蛋、鮮活時令龍蝦、原隻鮮活南非鮑魚、季節時令海鮮北寄貝、香煎頂級鵝肝、鹿兒島霜降和牛薄燒巻、鹿兒島霜降和牛厚燒、秋田炒飯、炒野菜、龍蝦清湯同埋精選甜品紅豆銅鑼燒同抹茶雪糕。首先,我要讚揚佢哋嘅季節沙律,新鮮蔬菜配上滋味豐富嘅醬汁,好開胃!仲有魚籽鵝肝蒸蛋,鵝肝嘅香味同魚籽都好鮮味。而鮮活時令龍蝦同原隻鮮活南非鮑魚,鮮味十足,龍蝦肉質鮮嫩,鮑魚更係一流!另外仲有季節時令海鮮北寄貝,大大隻,鮮味濃郁。香煎頂級鵝肝好滿足!鵝肝煎得香,滿鵝油香,配香脆多士。主食鹿兒島霜降和牛薄燒巻同鹿兒島霜降和牛厚燒,兩款都係用上最頂級嘅和牛,煎得剛剛好,肉質鮮嫩多汁!最後係秋田炒飯同炒野菜。特別要推薦龍蝦清湯,湯底鮮甜!甜品係紅豆銅鑼燒同抹茶雪糕,大滿足!

傳統日式鐵板燒,尖沙咀嘅秋田絕對算係老字號,品質一直保持高水準。· 二人前套餐 ·✨季節沙律爽脆水晶蘿蔔配上粟米粒同蕃茄仔,加上沙律醬好開胃。✨魚籽鵝肝蒸蛋爽脆黑魚籽、香濃綿滑鵝肝、幼滑蒸蛋,口感細膩豐富。✨鮮活龍蝦師傅將酒灑上龍蝦,然後再點火,頓時變成火焰龍蝦。龍蝦肉非常鮮味,一啲都唔韌,仲以龍蝦膏製成醬汁,連龍蝦肉下面塊多士都超級好味!整體擺盤亦好靚。✨鮮活南非鮑魚先以昆布鹽燒,再加入白酒煮成,香味十足。鮑魚爽脆彈牙,可配上黑魚籽忌廉海苔醬汁一齊食。✨香煎帶子帶子兩面煎得金金黃黃,配上金箔同黑魚籽,可以選擇連同紫蘇葉一齊食。最後再用紫菜夾住,一啖咬落,好好味!✨香煎鵝肝超級超級大塊鵝肝😳脆多士上放上鵝肝,再加上金箔同黑籽,賣相好高貴。鵝肝口感細膩綿滑,入口即溶。✨鹿兒島霜降和牛薄燒/厚燒和牛油脂非常豐富甘香。薄燒牛中間夾住大量蒜片同蔥花,非常香口;厚燒牛粒咬落油香滿溢。旁邊嘅鹽燒昆布亦非常好味。✨秋田炒飯/炒野菜/龍蝦清湯以櫻花蝦、煙肉粒、蔥花等炒成,色澤好靚,好香口。龍蝦湯係善用剛才嘅龍蝦殼熬成,好鮮甜。✨豆沙包配綠茶雪糕紅豆豆沙包配上綠茶味雪糕,冰火交融。

· 二人前套餐 ·

✨季節沙律
爽脆水晶蘿蔔配上粟米粒同蕃茄仔,加上沙律醬好開胃。

✨魚籽鵝肝蒸蛋
爽脆黑魚籽、香濃綿滑鵝肝、幼滑蒸蛋,口感細膩豐富。

✨鮮活龍蝦

✨鮮活南非鮑魚
先以昆布鹽燒,再加入白酒煮成,香味十
足。鮑魚爽脆彈牙,可配上黑魚籽忌廉海苔醬汁一齊食。

✨香煎帶子

✨香煎鵝肝

✨鹿兒島霜降和牛薄燒/厚燒

✨秋田炒飯/炒野菜/龍蝦清湯

✨豆沙包配綠茶雪糕
紅豆豆沙包配上綠茶味雪糕,冰火交融。
2024-05-30
$950 (Dinner)
同老公結婚週年,老公Book 左位於尖沙咀的「秋田鐵板燒刺身專門店 」食鐵板燒慶祝、入到去即刻諗起去日本食鐵板燒既回憶,回憶即刻返晒黎!餐廳環境舒適,可以在鐵板前欣賞主廚輕巧地在鐵板上舞動雙鏟,食物擺盤精緻用心,食物質素亦有保證,可見食材非常新鮮,色香味俱全,用餐氣氛一流。季節沙律沙律菜新鮮開胃,做前菜最適合不過。魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋滑溜溜,配上大量黑魚籽和鵝肝,賣相更吸睛,令口感更豐富。鮮活時令龍蝦鐵板燒活龍蝦,龍蝦好生猛,對其新鮮度絕對毋庸置疑,龍蝦肉質鮮嫩,爽口彈牙,勁鮮甜,廚師仲即場表演火燒龍蝦,非常震撼,令整道菜味道和視覺更昇華。原隻鮮活南非鮑魚放上鐵板時仍然非常生猛,鮑魚肉質好厚,好彈牙,配上忌廉海苔醬一齊食,鮮味更提升。季節時令海鮮-北寄貝將北寄貝的肉起出,再將其殼注滿龍蝦湯。北寄貝肉先在鐵板上輕煎幾下,口感仍然爽脆,湯底非常鮮甜,一定要飲埋。香煎頂級鵝肝鵝肝非常厚身,鵝肝上加上黑魚籽,再撒上食用金箔看起來更高級,擺盤及配色看起來非常厲害,鵝肝質感細緻綿密,入口即溶配上法式多士,多士吸收了鵝肝的油份,豐腴甘香。鹿兒島霜降和牛薄燒卷鹿兒島霜降和牛厚燒和牛油花分佈均勻,口感柔軟,

季節沙律
沙律菜新鮮開胃,做前菜最適合不過。

季節時令海鮮-北寄貝

鹿兒島霜降和牛薄燒卷
鹿兒島霜降和牛厚燒
和牛油花分佈均勻,
口感柔軟,和牛薄燒薄薄一片,包住炸蒜片和蔥粒,入口嫩滑又惹味,加上少許鹽,肉味更提升,肉味濃郁,而五成熟的和牛厚燒油脂豐富,口感細緻,入口即溶。

秋田炒飯
炒飯粒粒分明,加入大量櫻花蝦、蔥花、雞蛋配料,令整個飯的味道更提升

龍蝦清湯
龍蝦係用廚師剛剛拆出來的殼來煲湯,龍蝦湯式非常鮮甜,喝罷不口喝。

甜品
豆沙銅鑼燒+雪糕
未食甜品我地已經好飽,最後食埋甜品,為這餐鐵板燒畫上完美句號。
2024-06-08 77 views
喺諾士佛臺happy hour完,同朋友去天文台圍道搵嘢食慶生飯,見到呢間爐端燒就想試下。喺地下𨋢大堂已經有侍應招呼我哋上樓,每個爐最多坐四人,環境適合邊傾邊食。佢有好多款唔同嘅套餐可以選擇,我哋就揀咗$888嗰個set,我朋友唔食牛可以轉做黑毛豬。一開始師傅已經將新鮮嘅食材併合後展視俾我哋睇,每款海鮮都十分生猛,肉類嘅顏色亦都知道係十分之新鮮。食爐端燒最吸引嘅地方就係一路睇住師傅煮一路可以同佢有交流,Ben師傅除咗會介紹食材同煮法以外,仲會介紹某個烹調程序時畀我朋友影相打卡。師傅知道朋友生日從特登用雞蛋寫上生日祝福,而餐廳有一個角落俾客人以生日主題影相關,餐廳仲會即時幫客人印返張相作紀念。整個食飯嘅過程十分之開心,有機會一定會再嚟。
飯,見到呢間爐端燒就想試下。

2024-06-04
$1000 (Dinner)
  • 龍蝦清湯
  • 秋田炒飯
  • 香煎頂級鵝肝
  • 魚籽鵝肝蒸蛋
  • 原隻鮮活南非鮑魚
  • 鮮活龍蝦半隻
好多年前同老公岩岩拍拖個陣就已經食過秋田個陣算係香港鐵板燒第一代甘岩結婚週年紀念決定重遊舊地🌟🌟🌟秋田二人前鐵板燒🌟🌟🌟🔅季節沙律🔅魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋好滑捋捋~入面仲有魚子同埋鵝肝三者都有唔同既鮮味🔅鮮活時令龍蝦醬汁由本身龍蝦膏加埋牛油等調製而成所以龍蝦味好濃郁肉質煎得岩岩好,肉質夠彈牙🔅原隻鮮活南非鮑魚會先用大昆布包住蒸一陣配上忌廉海苔醬汁估唔到兩者同鮑魚甘夾連底下既昆布都可以食埋🔅季節時令海鮮新鮮北寄貝爽口彈牙食落好鮮甜連熬成既湯都好好味!新鮮果然味道係上升一個層次~🔅香煎頂級鵝肝大大塊鵝肝煎到油份逼哂出黎面頭配上魚子同埋金萡賣相已經比足100 分上碟時仲會即磨岩鹽配埋黑醋汁,感覺無甘膩食落亦都清爽d🔅鹿兒島霜降和牛薄燒卷夾埋芥末,鹽昆布一齊食可以提升味道層次入面包住脆蒜片食落外軟內脆好特別🔅鹿兒島霜降和牛厚燒和牛油脂分明煎完好香五成熟熟度岩岩好有入口即溶既感覺🔅秋田炒飯每粒飯都炒到粒粒金黃加上煙肉粒增加油香配埋櫻花蝦真係好好食🔅炒野菜蒜粒同埋芽菜椰菜一齊炒食落好香蒜味🔅龍蝦清湯利用龍蝦殼熬成既湯飲落好清甜🔅精選甜品即製銅鑼燒配雪糕入面仲有埋紅豆夾心最後食埋就真係大滿足慶祝生日紀念日
好多年前同老公岩岩拍拖個陣

三者都有唔同既鮮味

🔅鮮活時令龍蝦
醬汁由本身龍蝦膏加埋牛油等調製而成
所以龍蝦味好濃郁
肉質煎得岩岩好,肉質夠彈牙

🔅原隻鮮活南非鮑魚
會先用大昆布包住蒸一陣
配上忌廉海苔醬汁
估唔到兩者同鮑魚甘夾
連底下既昆布都可以食埋

🔅季節時令海鮮
新鮮北寄貝爽口彈牙
食落好鮮甜
連熬成既湯都好好味!
新鮮果然味道係上升一個層次~

🔅香煎頂級鵝肝
大大塊鵝肝煎到油份逼哂出黎
面頭配上魚子同埋金萡
賣相已經比足100 分
上碟時仲會即磨岩鹽
配埋黑醋汁,感覺無甘膩
食落亦都清爽d

🔅鹿兒島霜降和牛薄燒卷
夾埋芥末,鹽昆布一齊食
可以提升味道層次

🔅精選甜品
即製銅鑼燒配雪糕
入面仲有埋紅豆夾心
最後食埋就真係大滿足

慶祝生日紀念日既話,師傅仲可以寫字打卡添!
2024-06-03
Type of Meal
Dinner
Celebration
Anniversary
2024-06-03 163 views
每次想食鐵板燒都會諗起秋田鐵板燒, 地點方便, 店內設計日本裝修風格, 有燈籠、竹簾、和服和清酒佈置等等,讓客人可以在和風格調的環境下,坐在廚師吧檯,欣賞師傅席前料理過程。秋田二人前套餐每位$888(二位起)📌,有季節沙律,魚籽鵝肝蒸蛋,鮮活時令龍蝦, 原隻鮮活南非鮑魚, 季節時令海鮮, 香煎頂級鵝肝, 鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 鹿兒島霜降和牛厚燒, 秋田炒飯, 炒野菜, 龍蝦清湯,精選甜品。 ✨季節沙律 ~ 有粟米、蕃茄、沙律菜和海藻水晶粉, 配上芝麻醬, 清新開胃。 ✨魚籽鵝肝蒸蛋 ~ 面層有魚籽作點綴,蒸蛋細嫩,加上脂香的鵝肝, 整體香滑美味。 ✨鮮活時令龍蝦 ~ 龍蝦非常新鮮, 上台的時候龍蝦還在動呢! 經師傅烹調後的龍蝦肉肥美飽滿, 味道非常鮮甜。 ✨原隻鮮活南非鮑魚 ~ 大大隻的南非鮑魚, 味道濃郁,肉質軟韌, 鮮甜味明顯。 ✨季節時令海鮮 ~ 燒北寄貝鮮味甘甜,沾點殼中湯汁精華, 整體鮮嫩爽滑。 ✨香煎頂級鵝肝 ~ 面層放上魚子醬和金萡, 賣相高貴,鵝肝厚切,入口即溶,口感綿密。 ✨鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒 ~ 霜降和牛的肉質非常柔軟細膩, 牛味濃厚,脂
秋田二人前套餐每位$888(二位起)

香煎頂級鵝肝

✨鹿兒島霜降和牛薄燒卷 & 鹿兒島霜降和牛厚燒 ~ 霜降和牛的肉質非常柔軟細膩, 牛味濃厚,脂肪分佈細密, 肉汁豐富。
鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 鹿兒島霜降和牛厚燒

✨秋田炒飯 ~ 在鐵板上由生米炒成熟飯,配料有雞蛋、煙肉粒、櫻花蝦、香蔥和紅蘿蔔粒,非常豐富。

秋田炒飯

✨炒野菜 ~ 椰菜和菇菌炒得特別爽甜,好美味。
炒野菜

✨龍蝦清湯 ~ 師傅會將剛才燒的龍蝦頭去煮湯, 再放幾片油揚豆皮,湯頭清甜帶有鮮味。
龍蝦清湯

✨精選甜品甜品是師傅現場即制的豆沙餅, 香滑軟綿的豆沙餅配上綠茶或紅豆雪糕, 味道更佳。
精選甜品

秋田鐵板燒是一間高質而性價比高的餐廳, 環境舒適,新鮮的食材,優質的服務,仲有師傅們專業的現場烹調過程,是我最愛的鐵板燒店💯。
2024-05-28
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
秋田二人前套餐每位$888(二位起)
鹿兒島霜降和牛薄燒卷, 鹿兒島霜降和牛厚燒
精選甜品
  • 鹿兒島霜降和牛薄燒卷,鹿兒島霜降和牛厚燒