2021-01-24 144 views
電話叫外賣真係好方便,我哋經外賣平台係餐廳巷弄叫了幾碗台灣麵和飯,網上拎左優惠碼,全單可以減$20。第一次食巷弄,我哋叫左台灣紅燒牛肉麵,巷弄滷香大碗飯,12小時慢煮豬軟骨麵,三盒都有附送餐飲,叫左一杯熱洛神花茶,一杯凍冬瓜茶,一杯凍水蜜桃茶。先講餐飲,冬瓜茶真係好好味,水蜜桃茶就有小小偏甜,我自己加左小小水先啱啱好,熱洛神花茶好暖胃。巷弄滷香大碗飯,滷水餸唔多但夠食,都幾入味,份量適中。台灣紅燒牛肉麵和12小時慢煮豬軟骨麵的湯和麵係分開裝的,所以麵唔會因為太長時間而發漲。值得一讚的係兩碗麵的肉都好夠林,輕輕一咬就得,仲好入味!

巷弄滷香大碗飯,滷水餸唔多但夠食,都幾入味,份量適中。

2021-01-14
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$80 (Lunch)
2021-01-21 174 views
酥炸大排骨飯🍖$63比想像中大碗😌炸排骨大大塊,夠厚身😛而且外脆內軟,肉質鮮嫩😎配料都唔少,真係好豐富😋跟餐有飲品,Order咗是日特飲🍹原來係芒果荔枝茶,清清甜甜又幾好飲😌另外加$20,叫咗三隻炸雞翼🐔即叫即炸,新鮮熱辣🤤12小時慢煮豬軟骨麵🍜$67豬軟骨炆到好軟腍,仲要勁入味🤤食落肉質鬆化,醬汁香濃美味😆麵質煙靭彈牙,配合濃郁嘅湯底🤓真係好正,好好食😋每個餐仲會配送青瓜同雲耳😌餐飲就Order咗綠茶🍵巷·弄 (長沙灣)長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
酥炸大排骨飯🍖$63

比想像中大碗😌
炸排骨大大塊,夠厚身😛
而且外脆內軟,肉質鮮嫩😎
配料都唔少,真係好豐富😋
跟餐有飲品,Order咗是日特飲🍹

原來係芒果荔枝茶,清清甜甜又幾好飲😌

另外加$20,叫咗三隻炸雞翼🐔

即叫即炸,新鮮熱辣🤤

12小時慢煮豬軟骨麵🍜$67
豬軟骨炆到好軟腍,仲要勁入味🤤
食落肉質鬆化,醬汁香濃美味😆

麵質煙靭彈牙,配合濃郁嘅湯底🤓
真係好正,好好食😋

每個餐仲會配送青瓜同雲耳😌

餐飲就Order咗綠茶🍵

巷·弄 (長沙灣)
長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
小編真係好鍾意食台灣菜,今次揀咗呢間店好特別,附近好少食肆,而且人流唔多,唔係旺區,竟然咁夠膽喺度開舖,就試吓佢咩料!🤣==============================🍲巷·弄 @alley_hk📍長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖 ⏰星期一至日 12:00 - 22:00==============================1️⃣【12小時慢煮豬軟骨飯】$65豬軟骨有3️⃣大塊,舊舊都好淋好入味🤤而且唔會柴,一啖接住一啖😋加上醬汁用來撈飯簡直一流👍🏻話咁快就清晒嚕~佢嘅兩款前菜雲耳同青瓜🥒竟然有驚喜🤩唔係交行貨。雲耳看似無味,食落酸酸地,好開胃;青瓜都夠爽脆,有點蒜味,唔會毫無味道😚(🔥怒食指數:8/10).2️⃣【酥炸大排骨飯】$63排骨炸得啱啱好,外脆內嫩,食落唔會油淋淋,炸衣都夠薄,唔會啖啖炸粉😌半隻滷蛋🥚都好好味,滷得好入味,而且份量夠晒大,男仔食都夠飽🤰🏻(🔥怒食指數:8/10).3️⃣【北部肉燥拌麵配滷蛋】$60叫咗兩個飯就不如試吓佢嘅麵🍜啦😋麵質唔會太淋太硬,啱啱好,肉燥🐷亦都肥瘦均勻,啱晒我呢啲怕肥肉嘅人🤫滷蛋更加唔使講,睇顏色都知佢好入味!(🔥怒食指數:9/10
🍲巷·弄 @alley_hk
📍長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
⏰星期一至日 12:00 - 22:00
1️⃣【12小時慢煮豬軟骨飯】$65
佢嘅兩款前菜雲耳同青瓜🥒竟然有驚喜🤩唔係交行貨。
(🔥怒食指數:8/10)
2️⃣【酥炸大排骨飯】$63
(🔥怒食指數:8/10)
3️⃣【北部肉燥拌麵配滷蛋】$60
叫咗兩個飯就不如試吓佢嘅麵🍜啦😋
滷蛋更加唔使講,睇顏色都知佢好入味!
(🔥怒食指數:9/10)
4️⃣【荔枝綠茶】跟餐附送
呢個就普普通通,荔枝味同綠茶偏淡,可以用嚟解渴。
(🔥怒飲指數:6/10)
5️⃣【巷弄珍珠奶茶(凍)】跟餐+$15
呢個港女至愛真係無得輸😂珍珠係有咬口得嚟偏淋,奶茶就正正係台式奶茶味,用奶精溝出嚟,夠晒正宗!
(🔥怒飲指數:8/10)
🔥評分:
環境:8/10
味道:9/10
性價比:8/10
總分:8.3/10
荔枝綠茶
巷弄珍珠奶茶(凍)
北部肉燥拌麵配滷蛋
巷弄珍珠奶茶(凍)
2020-12-05 273 views
想食台灣菜想瘋了,今次去呢間位於鬧市中既隱世台式餐廳。菜式都幾多選擇,花多眼亂👀最後我叫左個胃食套餐💬前菜+主菜+白飯🍚+是日飲品前菜係醃蘿蔔同蒜蓉雜菇🧄主菜我揀左香醋排骨酥加💰十蚊轉魯肉🍽排骨有六大舊,炸到好香口,不過肉就比較小,岩哂中意噒骨既朋友仔。腩肉肥瘦均勻,唔油膩之餘食落仲有油香,撈飯真係一流。平時我好抗拒食肥豬肉🐽🐷🐖竟然成碗清哂💗💗💗♥️飲品🍹水蜜桃綠茶👌🏻唔太甜朋友就單點💬花枝丸😱食到墨魚粒🤚呢個有驚喜🍜🐮台灣紅燒牛肉麵牛肉麵麵質彈牙,麵條用左扁麵,咬落紮實有口感。自家製湯底濃郁,牛肉係半筋半肉🤤又入味又軟稔稔💯。配料仲有紅蘿蔔🥕、青菜🥬等,飽肚感十足。荔枝綠茶🥃甜度同荔枝味都……🈚️▫️環境舒服🌿走休閒文青風▫️免加一

前菜係醃蘿蔔同蒜蓉雜菇🧄

🍜🐮台灣紅燒牛肉麵

荔枝綠茶🥃甜度同荔枝味都……🈚️

▫️環境舒服🌿走休閒文青風

▫️免加一
落街食晚餐,找到呢間係屋企附近嘅台灣料理。下午6:30pm左右,入面得一枱人,似乎人流不多。坐下看見餐牌,好多嘢食,我嘅選擇困難症又發作啦🤣 左看右看,看咗10分鐘,我終於可以點餐啦!我點咗個胃食套餐,以主菜價錢收費,包括小前菜2款、是日飲品1杯和白飯1碗。小前菜.查問店員有什麼選擇,佢話係餐廳預設咗,無得揀,是日係「青瓜」和「木耳」.點餐之後,送上的小前菜係「雜菌」和「醃制蘿蔔」,怎麼會同刚才説的不一樣?🤔.雜菌:清清地,味道不錯.醃制蘿蔔:以為係酸甜味道,點知入口真係好辣呀🥵 .問店員話唔知,佢找來店長,店長話係用好多薑蒜來醃制,所以會辣一啲。我話我唔食得辣,可唔可以換其他,店長竟然話無得換,因為係預設咗呢2款就只有呢2款,唔啱食都無辦法。就這樣,晒咗啲醃制蘿蔔☹️主菜:台灣啤酒燉牛肋肉 (HK$80).牛肋肉燉得好腍,入味.芡汁好濃味,味道不錯魯肉飯 (+HK$10).份量OK.豬肉半肥瘦適中,調味不錯👌🏻.滷水汁足夠我食晒成碗飯是日飲品:芒果蜜桃茶.比較多冰,所以水果味道比較淡,不太甜.我覺得跟餐送係呢個質素OK,不過如果要我俾HK$28一杯就有點貴啦整體來說,廚師係用心製作食物

小前菜
.雜菌:清清地,味道不錯
.醃制蘿蔔:以為係酸甜味道,點知入口真係好辣呀🥵

雜菌&醃製蘿蔔

主菜:台灣啤酒燉牛肋肉 (HK$80)
.牛肋肉燉得好腍,入味
.芡汁好濃味,味道不錯

台灣啤酒燉牛肋肉

魯肉飯 (+HK$10)
.份量OK
.豬肉半肥瘦適中,調味不錯👌🏻
.滷水汁足夠我食晒成碗飯

魯肉飯

是日飲品:芒果蜜桃茶
.比較多冰,所以水果味道比較淡,不太甜

芒果蜜桃茶

胃食套餐

整體來說,廚師係用心製作食物,所以食物質素很不錯。可惜樓面的店員和店長嘅服務真係麻麻,店員可能太新或心不在焉,只處理到點餐和埋單,店長就不理事情內容都係答設定咗無選擇。咁樣攪真係🤦🏻‍♀️,我就不會再嚟食啦。
2020-12-01
$90 (Dinner)
  台灣啤酒燉牛肋肉
魯肉飯
2020-11-16 440 views
🐢對台灣菜情有獨鍾!今次又係經同事介紹(到底我身邊既同事有幾鍾意食黃店)去幫襯呢間位於長沙灣既台灣野😳香醋排骨酥 $75 (配是日飲品,2款小前菜,白飯)有6大塊香酥排骨!炸得好鬆脆,勁好食,唔會太咸,有種「好熱氣會唔會喉嚨痛😳!」既邪惡感🤤我抽中2舊都比較瘦,肉比較少;🐢就拎到哂d厚肉既😡!糖醋鳳梨斑腩塊 $78 (配是日飲品,2款小前菜,+$10轉魯肉飯)有少少似中式咕嚕肉,我會話無乜特別特色,味道係正路既咕嚕肉味不過換左魚(由於我食過好難食既咕嚕肉,係樓下茶記食lunch,所以呢個我已經好知足地話美美美食😂)。鳳梨同魚魚都好多塊😳同埋佢用砂煲仔上我覺得好有誠意!魯肉飯唔是肉碎,好多半肥瘦豬肉,啖啖香,撈飯超正,建議加10蚊轉佢小前菜分別係炒雜菌同醃蘿蔔。炒雜菌好好味因為我好鍾意食菇,個調味好開胃~醃蘿蔔無乜特別,酸度岩岩好順帶一提是日飲品係芒果綠茶,個芒果味少少人造,但我都接受到因為唔算太假~亦唔會太甜,overall 都好飲既總括嚟講呢間餐廳都好推薦,坐得都舒服,有得自己倒檸檬水飲~

香醋排骨酥 $75 (配是日飲品,2款小前菜,白飯)

總括嚟講呢間餐廳都好推薦,坐得都舒服,有得自己倒檸檬水飲~
2020-11-14 274 views
呢間餐廳係女朋友介紹既,我都無黎過呢邊食野,原來附近有好多雞煲,打邊爐餐廳.一入到去,都等左一陣位,幾滿人.餐廳都幾好坐我地叫左一個套餐(滷肉飯+小食+啤酒炆牛面頗+飲品)$90 - 唔算太平,但幾好食,好多送仲有叫左個慢煮豬軟骨麵$78 - 都幾好食,但d豬軟骨鞋左少少,無坐忘咁好食總括黎講, 呢間餐廳可以再試既!
一入到去,都等左一陣位,幾滿人.餐廳都幾好坐
總括黎講, 呢間餐廳可以再試既!
2020-11-07
2020-11-10 230 views
🍱呢間台灣嘢都幾高質,充滿台灣嘅味道,而且佢嘅份量都唔少,重點係平!不過佢嘅豬腸就無隔離區嘅一間小店咁出色,但大家都可以一試,我都會再有下次☺️連小食都唔差㗎!
🍱
呢間台灣嘢都幾高質,充滿台灣嘅味道,
而且佢嘅份量都唔少,重點係平!
不過佢嘅豬腸就無隔離區嘅一間小店咁出色,
但大家都可以一試,我都會再有下次☺️
連小食都唔差㗎!
2020-11-08 243 views
📍巷·弄 今次黎到長沙灣既隱世小店😈 店鋪雖然唔算大但係一d都唔逼狹 坐得幾舒服☺️ 餐廳裝修亦都好有特色 文青風十足 👍 價錢都好親民 叫Lunch Set仲會有2款小前菜同埋飲品!💗𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:💛12小時慢煮豬軟骨麵 ($67)湯底係老闆自家改良既😍 用二、三十斤牛骨加香料熬近10小時 個湯好好香濃好好飲! 而麵條煙煙靭靭 食落好帶咬口🤤 豬軟骨份量勁多 味道非常濃郁🤩💛巷弄滷香大碗飯 ($68)大碗飯十分足料 有雞翼,大腸,滷蛋同埋豆腐👍 由其係豆腐非常入味💛 不過如果女仔食有機會會食唔哂😛 💛甜不辣 (套餐+$20) 甜不辣食落好彈牙 而個醬汁好香 食落好夾💗 💛蜂蜜檸檬紅茶 (跟餐)𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:📍長沙灣店 長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖Shop 4, G/F, Hong Fook Building, 26-36 Shun Ning Road, Cheung Sha Wan
📍巷·弄

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛12小時慢煮豬軟骨麵 ($67)

💛巷弄滷香大碗飯 ($68)

💛甜不辣 (套餐+$20)
甜不辣食落好彈牙 而個醬汁好香 食落好夾💗

💛蜂蜜檸檬紅茶 (跟餐)

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
📍長沙灣店 長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖

2020-11-05 200 views
台灣小店位於長沙灣,位置不近地鐵站,大約7點未見人龍。入座無耐就開始有很多客人外帶魯肉飯。而堂食都幾乎滿座,大部份客人都係叫牛肉麵,聽講呢間小店賣嘅都係手工麵,相信應該都有一定嘅吸引力!店內有幾款茶包出售今日晚餐分別有:冬菇肉燥飯、鹹酥雞、蚵仔煎、蚵仔大腸麵線及百香果鳳梨茶。冬菇肉燥飯細細碗要$38都算幾貴,味道就一般般,其實我最想試食嘅係魯肉飯㗎!鹹酥雞就唔咸,外型好似爆谷雞。蚵仔煎內有好多好多蔥,蚵仔真係比較精緻,食唔到啖啖蚵。如果可以煎燶啲,整厚身少少,放返多啲大粒嘅蚵仔就會更好食😋最後係蚵仔大腸麵線真係好大碗,而且都好多豬腸。不過唔知點解要放咁多蒜蓉喺面?

店內有幾款茶包出售

鹹酥雞就唔咸,外型好似爆谷雞。

2020-10-10 538 views
長沙灣原來有間隱世台式風味小店🤩巷·弄老闆認真又用心 將紅燒牛肉麵湯底改良 用二、三十斤牛骨加香料熬製而成 而且牛肉醬汁都需要浸煮3個鐘 真材實料👍🏻/////👉🏻糖醋鳳梨鳳尾蝦球魯肉飯開胃套餐 包前菜、主菜同飲品前菜有醃製蘿蔔同蒜蓉菇 個人認為蘿蔔唔加辣椒會更好.魯肉係一粒粒腩肉 脂肪均勻醬汁調味適中 甜甜地幾香口鳳尾蝦球配糖醋汁酸甜 開胃!.飲品有蜂蜜檸檬紅茶 蜂蜜好潤喉 啱晒宜家嘅季節———————巷·弄 長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
/////
糖醋鳳梨鳳尾蝦球魯肉飯

👉🏻糖醋鳳梨鳳尾蝦球魯肉飯
開胃套餐 包前菜、主菜同飲品
前菜有醃製蘿蔔同蒜蓉菇
個人認為蘿蔔唔加辣椒會更好
魯肉係一粒粒腩肉 脂肪均勻
醬汁調味適中 甜甜地幾香口
鳳尾蝦球配糖醋汁酸甜 開胃!
飲品有蜂蜜檸檬紅茶
蜂蜜好潤喉 啱晒宜家嘅季節
———————
巷·弄
長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
2020-10-06
$82 (Dinner)
糖醋鳳梨鳳尾蝦球魯肉飯
2020-10-05 359 views
🉑:外賣自取 | ​Openrice 自取| app⭐評分: 8.5/10​———————————————​發現一間真。隱世高質台菜!忍唔住打個長post比佢,大家嚟試唔可以錯過豬軟骨湯麵!——————————————————​▪午餐:台南魯肉飯 ( $58 )▪ 午餐:12小時慢煮豬軟骨牛骨湯麵 ($67)▪️ 跟餐:芒果蜜桃特飲 (免費) 檸檬愛玉 (+$18)係長沙灣巷仔嘅小店!(💛:2月初新張,527曾罷工,不過無上黃藍地圖~ ) 午市有特價餐,外賣自取仲有”$25魯肉飯+飲品set”。舖頭唔算大,但坐位唔迫狹,裝修幾有台灣文青感覺。下午茶有蛋餅食,不過我驚唔夠飽😹 所以就食午市set 牛骨湯麵不得了!啲麵望落平平無奇,餐廳亦無特別注明係「手工麵」,但係咬落好煙靭,超有咬口,好似食緊手工意粉咁!麵條帶點凹凸不平,故非常掛湯,真係勁好食⋯⋯個湯望落啡啡哋,其實係清澈,不過湯面帶一圈圈好似老火湯咁嘅油脂,飲落我隻眼係 👉🏻🤩!好濃好濃好濃!甜得嚟唔heavy,唔會肥膩,帶點米酒香,一路食我同朋友都不停𢳂嚟當湯飲!濃味嘢唔會完全唔洗飲水,但絕對無超頸渴嗰種反應!兩大舊蘿蔔都好清甜好淋

🉑:外賣自取 | ​Openrice 自取| app
⭐評分: 8.5/10​
———————————————​
——————————————————​

▪午餐:台南魯肉飯 ( $58 )
▪ 午餐:12小時慢煮豬軟骨牛骨湯麵 ($67)
▪️ 跟餐:芒果蜜桃特飲 (免費) 檸檬愛玉 (+$18)

兩大舊蘿蔔都好清甜好淋,呀婆都咬到😭痴撚線係勁完美嘅滷蘿蔔!豬軟骨亦有兩塊,炆到好軟稔入味,軟骨變成充滿膠質嘅啫喱物體,肉嘅部分唔會過乾 👍🏻

魯肉飯甜甜地,肥瘦相間,夠撈匀碗飯有餘👍🏻半肥瘦豬肉係口中化開係無得頂,當然未去到台灣魯肉加埋豬皮嗰種充滿膠質,食到個嘴會令立立咁🤣 另一敗筆位係無用珍珠米,泰國米始終細長、無咁有咬口,唔係幾夾。

小菜有三款,包括青瓜、雲耳同雜菇,三樣都正常無特別,涼拌來講冇預期中嘅酸辣感覺,係跟餐送埋無理由唔要嘅質素。
嘢飲都幾正,嗌左杯檸檬愛玉,絕對及得上清玉嗰杯😍 !

✨ 巷·弄 ✨​
📍 長沙灣順寧道26號康福樓地下4號舖
⏰0900-2200
2020-07-17 792 views
近年多次路過亦見人流不少,今天第一次進內進餐。吃過後才知為何人流一直這麼多點了一個午餐紅燒牛肉麵附上兩款小菜及 指定飲品如 飲28元以外飲品需額外加費用紅燒牛肉麵湯底看上去不太深色 以為味道會較淡 吃下去發現湯底非常濃郁 而且面的質地非常值得讚賞 是非常彈口有質感的 面內的配菜 如蘿蔔 亦醃得很入味個人而言午餐是非常飽肚 觀看其他食客的飯類 飯不會太多應該是一人份量剛剛好觀看店內其他食客 客路主要是辦公人士及非體力勞動工作者所以飯的份量相信會剛剛好飲品方面點了蘋果綠茶 一般而言很多餐廳叫去冰的話很多時候也沒有去冰 但店員完全幫我去了冰 而且意外的 蘋果綠茶一點也不甜 有茶味有蘋果味不會偏向其中一方相信我會繼續幫襯 另外值得一讚樓面只有一個男店員 見他做到背脊都濕曬 仍然可以記得所有食客的點餐 同時亦可以催促廚房 已加速店面turnover讚賞!
近年多次路過亦見人流不少,今天第一次進內進餐。

吃過後才知為何人流一直這麼多

見他做到背脊都濕曬
仍然可以記得所有食客的點餐
同時亦可以催促廚房 已加速店面turnover
讚賞!
$70 (Lunch)
2020-07-15 342 views
與較清淡的越式牛肉河粉比較,我個人較喜歡有濃濃味道的台式牛肉麵。這餐廳的紅燒牛肉麵有2大條牛肉(相信是牛肋條),配榮有紅蘿蔔等,還有我最愛的香菜,加上不糊口的粗麵條,和濃香的牛骨高湯一邊吃、一邊喝,不經不覺很快就把一大碗的牛肉麵吃光。

2020-07-01 479 views
其實我就住呢頭,見佢開咗一段日子,但舖頭成日冇人一直擔心係伏。今日的起心肝嚟試,兩個字,好掂!牛肉麵湯好濃,我差唔多飲晒。(大食🤣)麵有質感同咬口,唔係淋patpat果種。牛肉中間有夾住d筋,好淋!下次我會叫淨牛肉麵😎另外個炸五香肉卷都好好味,係腐皮包住肉同沙葛拎去炸。珍珠奶茶比一般飲品店嘅少甜,冇乜奶精味,但好夠茶味。呢餐我會比99分!(扣1分係因為冷氣唔夠涼😜希望大家支持下呢類有風味有特色嘅小店♥️

呢餐我會比99分!(扣1分係因為冷氣唔夠涼😜

希望大家支持下呢類有風味有特色嘅小店♥️