2024-06-23 3624 views
非常遺憾,我在這家餐廳的用餐體驗非常糟糕。首先,食物質素實在令人失望,粗糙而缺乏新鮮感。無論是主菜還是配菜,都難以引起我的食慾,味道平淡乏味,難以讓人有任何難忘的體驗。入座時才説生蠔無曬,餐單上的菜式也有很多停止供應。除此之外,餐廳的服務態度也是一大問題。工作人員冷漠生硬,缺乏基本的禮貌和耐心,根本無法讓我感受到應有的款待。在點餐和用餐過程中,我多次遇到工作人員的漫不經心和不耐煩,這極大地影響了整體的用餐體驗。更令人沮喪的是,餐廳的菜品選擇實在太過貧乏。無論是主食還是配菜,種類都非常有限,無法滿足不同食客的口味偏好。這樣一來,即便有心嘗試,也難以找到中意的菜品。總而言之,這次用餐經歷可謂是一大失望。餐廳的食物質素、服務態度和菜品選擇都嚴重不達標,完全無法給我一個愉快的用餐體驗。我誠摯地希望餐廳能夠儘快改善,為客人提供更好的產品和服務。

入座時才説生蠔無曬,餐單上的菜式也有很多停止供應。

2024-06-23 1950 views
同朋友慶祝生日,去咗尖沙咀海港城米芝蓮星級Amelia, 餐廳依加推出「無限豪華盛宴菜單」分3 個級別,可以無限品嚐前菜、A5 鹿兒島或仙台和牛、四頭鮑魚、開心果巴斯克芝士蛋糕等佳餚☺當然唔可以錯過啦!揀咗Premium 特級餐目,除base 款 仲可食多5 款精緻高 質主菜,有A4 宮崎和牛肩扒、A4 宮崎和牛小排、西班牙烤乳豬、炭烤珍寶虎蝦、香煎鵝肝配黑醋汁最吸引當然係A4 宮崎和牛肩扒、A4 宮崎和牛小排,牛味濃,油脂剛好,即有入口溶化感覺,又帶啲嚼勁!無限encore☺仲有日本巨型珍寶蠔,成隻手掌咁大,飽滿鮮甜!講到甜品,當然要食、新鮮製作的開心果意大利雪糕,開心果味勁濃郁!
2024-06-21 1377 views
朋友生日約了在Amelia慶祝🍾餐廳最新推出出Deluxe Unlimited Feast,有三款餐,$498-$698,14款前菜都是一樣,主菜就有高低之分,最貴可以食到包括 A5 鹿兒島或仙台和牛西冷、A5 鹿兒島/仙台和牛柳,以及炭烤四頭野生鮑魚🤩難得來到,當然食最豪🤤🌟Prime 專尚餐目|$698今次仲有龍蝦食🦞每 4 位惠顧Prime 專尚餐目,免費有龍蝦一隻,相當大隻!肉質爽彈,如果單點要$398/隻🤣湯有兩款分別是精選周打海鮮湯和羅宋湯,兩款都好多料,特別係羅宋湯,酸甜有致:沙律都有6款,點了番茄沙律,好甜,份量適中👍🏻主食點了炭烤四頭野生鮑魚和香煎鵝肝,前者真係好爽彈,烤得岩岩好,唔會過老;鵝肝油脂超豐盈,加黑醋汁可以解膩😋甜品點了招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕同Tiramisu🧁店員會將一大碗Tiramisu 捧到過黎,再用大匙羹將 Tiramisu 放在客人碟上,超級滿足😌

🌟Prime 專尚餐目|$698

2024-06-20 1764 views
以一個定價可以任食確實好吸引!如果遇上高質素的餐廳就更令我心動,上星期我跟車爸爸就吃了一頓非常高質的無限任吃星級西班牙菜。餐廳正是位於海港城內的Amelia!是著名西班牙米芝蓮星級餐廳Amelia by Paulo Airaudo的首間海外分店,亦是創辦人兼米芝蓮二星名廚Chef Paulo Airaudo在香港的首間餐廳來頭不少喔。剛開業的時候已來品嚐過晚餐留下了非常不錯的印象,今次來要品嚐非常超值的無限豪華盛宴菜單,用一個價錢便可以於兩小時內無限享用米芝蓮名廚設計的高質菜式何其吸引。超喜歡餐廳的Open Kitchen可看見廚房內各位廚師即席炮製美食,能夠感受到色香味俱全的美味畫面。這個Deluxe Unlimited Feast無限豪華盛宴菜單由$498~$698/位,分為Basic、Premium和Prime三個級別每個級別也有不同的美食,而最高級別更可以嚐盡全個Menu總共超過30多款的菜式。品嚐Premium以上餐單已包括免費無限暢飲無酒精飲品!如果像我們一樣喜歡微醺感覺只需另加$88,就可以無限暢飲紅、白餐酒、一款Cocktail和啤酒,我這天可以品嚐到的Cocktail
品嚐Premium以上餐單已包括免費無限暢飲無酒精飲品!如果像我們一樣喜歡微醺感覺只需另加$88,就可以無限暢飲紅、白餐酒、一款Cocktail和啤酒,我這天可以品嚐到的Cocktail是Dark & Stormy,Dark Rum加Ginger Beer簡單而經典的味道。
享用Premium及Prime Menu更可另加$108/位升級無限任吃的日本珍寶生蠔!如令和の怪物、広田小友等岩手縣生蠔,巴掌般大的肥美生蠔入口超Creamy味道很甜美,如果您是生蠔迷必定要升級大嘆特嘆喔。
餐湯有周打海鮮及羅宋湯可選!我們選了超級足料和勁開胃的羅宋湯,酸甜味道平衡得非常好最重要端來時候熱辣辣的。
羅宋湯用來襯香脆的蒜蓉多士一起品非常匹配,如非要留肚這四件多士絕對已收入我的肚內。

沙律及前菜總共有12款選擇那麼多!胃只得一個那我們只好精選心水的來品嚐!沙律選了我喜歡的煙三文魚沙律,充滿光澤的煙三文魚以玫瑰花做形上檯超美吃下鹹香鮮味,配上新鮮爽脆的沙律菜非常好味道。
巴馬火腿亦是我心頭愛所以是必吃的!這個風乾火腿質素甚高吃下肉香四射不會死鹹,如果有菠蘿佐吃我肯定要點多兩轉。
這客雞尾酒鮮蝦我超推介給大家!大蝦勁新鮮入口爽彈又鮮甜,配襯酸香味美的Cocktail Sauce好吃到停不了口。
這客白酒煮青口、蜆是爸爸的至愛!藍青口肥美鮮甜沙白蜆亦飽滿冇沙,加上白酒的加持味道超級讚。
吃過美味前菜後來到品嚐主菜的時候!在Basic Menu$498/位中點了伊比利橡果黑毛豬來品嚐。
伊比利橡果黑毛豬切開後看到誘人的肉汁賣相超吸引,吃下挺有咬口加上滿滿的肉香我吃得非常滿意,此菜單還有羊架、A5和牛手打漢堡、安格斯牛扒及時令烤魚可以選擇。
選吃Premium$598/位菜單可以無限追加Basic的美食,先選件炭烤珍寶虎蝦來享用,大大隻的珍寶虎蝦超級新鮮非常爽彈且鮮味,用上西班牙入口的Josper木炭烤爐來炮製,出來多了一份非凡的炭香更加引人入勝。
然後要品嚐邪惡軸心的香煎鵝肝!厚切的香煎鵝肝味道挺甘香,配襯可以解膩的黑醋汁可以吃多兩件。
嗜牛的車爸爸於A4宮崎和牛小排及A4宮崎和牛肩扒兩者中糾結!最後選了A4宮崎和牛肩扒來品嚐。
車爸爸非常滿意這件A4宮崎和牛肩扒!富碳香味之餘牛味很濃厚,加上油脂豐富吃得他舔舔脷呢。
而我當然要重溫美味的西班牙烤乳豬!烤乳豬依舊皮脆肉嫩又Juicy,不過一點就要¼件真的要留肚戰鬥到底啊。
點吃Prime Menu就可以無限追加品嚐Basic及Premium菜單內的所有菜式!總共多達30多款的美食可以選擇,當中不乏海鮮菜式超級適合我這個海鮮迷,野生北寄貝燒得恰到好處咬吓那海水鮮味隨即湧出,爽口彈牙加鮮味叫嘴巴極度享受。
北海道野生帆立貝同樣燒得恰到好處!咬一口充斥貝類鮮甜味道喜歡的真要吃多幾隻。
不過更令我驚喜絕對是炭烤四頭野生鮑魚!肥大肉厚鮑魚燒得非常香口,咬下沒有過韌的情況而且鮮味滿溢,真的要稱讚廚師的手勢將貝類海鮮處理得非常出色。
還記得首趟來晚餐時吃過招牌炭燒西班牙八爪魚非常喜歡!這次可以無限任食感覺非常幸福,再次品嚐仍然覺得水準依舊,那煙韌彈牙口感和腍滑質感加上鮮香的味道,懶理膽固醇的威脅我也差不多吃上一整條。
車爸爸只吃了少少八爪魚皆因要留位給這件A5鹿兒島和牛西冷!油脂分布完美肉質幼嫩細滑,肉味濃郁入口溶化齒頰留香,這些評價就是車爸爸吃完非常滿意地留下的,證明他超級滿意這件A5鹿兒島和牛西冷扒。
來到這一刻我們已經非常滿足是時候品嚐甜品了!點選任何級別也可品嚐Big Scoop Tiramisu,服務員會將一大碗Tiramisu捧到我們面前,然後用大匙羹放在我的甜品碟上非常好打卡。
這兒的Tiramisu不只得Presentation吸引味道也非常出色!咖啡、酒及Mascarpone Cheese完美平衡而且不過甜好吃到飛起,我將自己那份完成後還將車爸爸吃了一口的幹掉埋,這夜我真的超級超級過分。
而點吃Premium Menu或以上更可無限品嚐到自家製開心果意大利雪糕及雲呢拿意大利雪糕,我們選了現在當紅的開心果意大利雪糕,口感香滑細膩加上濃郁的開心果香氣這Gelato味道挺迷人。
最後這件招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕則是Prime Menu專享的甜點!焦香的賣相非常對版內層帶上柔軟的質感,吃下帶上濃郁的開心果跟芝士香氣開心果粉絲真的萬物錯過喔。
只要預先訂座Prime Menu滿4位有法國藍龍蝦或澳洲龍蝦送,另外由即日起至7月31日like/follow Amelia Hong Kong的社交平台專頁,上載一張無限豪華盛宴的相片即享全檯客人免收加一服務費,有多重優惠好着數要再約多幾位朋友仔去嘆多次先得。
2024-06-13
Dinner
想食依間高檔西餐廳好耐🩶 今次終於嚟同朋友食~ 餐廳裝潢呈簡約風,望到海景,氣氛好有情調好chill,坐得好舒適☺️ 食物主打西式菜,最近推出「無限豪華盛宴菜單」,質素高,價格合理,好適合約會或朋友聚會🥂 BASIC SET $498💖食評💖套餐可以任食 14 款高質前菜,包括精選周打海鮮湯、巴馬火腿、白酒煮青口/蜆、雞尾酒鮮蝦等等,我試咗精選周打海鮮湯同雞尾酒鮮蝦,兩款都好唔錯 仲好開胃~ 主菜我哋揀咗烤紐西蘭羊架同伊比利橡果黑毛豬,賣相好吸引👍🏻 兩款都好推薦,肉質軟腍爽口,份量十足 好滋味~ 見到蠔好吸引,忍唔住追加,隻隻肥美飽滿,鮮味十足!😍 甜品一定要打卡! Big Scoop Tiramisu,店員會將 Tiramisu 從大碗中用大匙羹盛出,再放在客人的碟上,視覺效果一流,口感味道極佳,好creamy 咖啡味十分濃郁🥰另外我哋每人加咗$28升級無限暢飲無酒精飲品,今餐絕對好滿足~

BASIC SET $498
💖食評💖

見到蠔好吸引,忍唔住追加,隻隻肥美飽滿,鮮味十足!😍

2024-06-19 1144 views
Amelia Hong Kong (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖尖沙咀海港城Amelia Hong Kong 有留意開米芝蓮既應該都唔陌生米芝蓮二星名廚Chef Paulo Airaudo 香港的首間餐廳M維港邊,一邊睇靚景一邊食米其林嘅豪華美食真係好享受「Deluxe Feast」價錢都超級吸引,最高級嘅套餐都只係$698,性價比好高!14種前菜同招牌tiramisu都可以任食,分別在於main course選擇唔同,主菜 方面包括 A5 鹿兒島/仙台和牛西冷、A5 鹿兒島/仙台和牛柳,以 及炭烤四頭野生鮑魚四頭野生鮑魚肉質結實,鮮美,烹調時間剛剛好食到鮑魚嘅厚實肉質又唔會覺得靭非常好食,四頭鮑魚大大粒慶祝一流A5 鹿兒島/仙台和牛柳香氣撲鼻,肉汁鮮嫩五成熟,剛剛好一定要點 另外仲可每位加$108 升級品嚐無限量供應的日本珍寶生蠔,例如:岩手縣大渡船灣的令和の怪物/岩手縣広 田湾産小友天然牡蠣等,珍寶生蠔品種會按季節及供應而定。超級正,任食高質生蠔餐廳做緊promotion,上載相片即享免收加一服務費,由即日起至 7 月 31 日,詳情黎到可以問職員,任
Amelia Hong Kong (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖

尖沙咀海港城Amelia Hong Kong
有留意開米芝蓮既應該都唔陌生
M維港邊,一邊睇靚景
一邊食米其林嘅豪華美食
真係好享受

四頭野生鮑魚
肉質結實,鮮美,烹調時間剛剛好
食到鮑魚嘅厚實肉質又唔會覺得靭
非常好食,四頭鮑魚大大粒
慶祝一流
A5 鹿兒島/仙台和牛柳
香氣撲鼻,肉汁鮮嫩
五成熟,剛剛好
一定要點

餐廳做緊promotion,上載相片即享免收加一服務費,由即日起至 7 月 31 日,詳情黎到可以問職員,任食仲要免+1。
大力推薦!

預約訂座: (852) 3705 1983
2024-06-19 1234 views
不嬲都好鍾意嚟海港城食飯 前幾日終於約到幾個foodie朋友嚟試試😆全新推出嘅「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」分咗3個等級 我哋就嗌咗最貴嘅$698除咗湯 前菜 甜品同埋無酒精飲品任食任飲之外仲有鵝肝 各種部位嘅牛牛同埋海鮮 前菜🍶Shellfish of the day with White Wine Sauce無諗過佢一份都有十幾二十粒蜆 而且粒粒飽滿好肥美㗎牛油伴隨著淡淡嘅酒香味 唔會太油太重口味 做前菜開開胃啱啱好😉另外嗌咗嘅經典凱撒沙律 精選周打海鮮湯同埋火腿拼盤都好高質周打海鮮湯啖啖都食到海鮮粒 🦪Free-flow Fresh Oysters 另外我哋都每人加咗$108享用日本生蠔今日就有岩手縣大渡船灣的令和の怪物同埋岩手縣広田湾産小友天然牡蠣真係童叟無欺嘅珍寶生蠔 口感奶滑而且比平時食開嘅法國生蠔甜味更出 海水鹹味唔會咁明顯👍🏻主菜👅Foie Gras with Balsamic Cream Sauce自己本來唔算係鵝肝愛好者 因為之前試過一次覺得好腥就無再食過今次呢舊絕對係change my mind!厚厚一舊煎到金黃色 咬開油香滿滿

前菜
Free-flow Fresh Oysters
🦪Free-flow Fresh Oysters
另外我哋都每人加咗$108享用日本生蠔

主菜
今次呢舊絕對係change my mind!
厚厚一舊煎到金黃色 咬開油香滿滿 配埋特調黑醋汁成功減膩😋
Grilled Tiger Prawn
🦐Grilled Tiger Prawn
呢隻虎蝦又係世界級 連殼燒緊緊鎖住蝦嘅汁水
啱啱好嘅熟度令佢仲保著彈牙
🍰Homemade Pistachio Basque Burnt Cheesecake
開心果控又點會錯過呢~
巴斯克芝士蛋糕仲有少少軟心 整體口感軟滑而且開心果味都好濃郁
雖然見佢表面都幾深色但食落係淡淡嘅焦香味 絕對係一個完美嘅結尾💚
White Wine
🍷Free Flow Red Wine / White Wine / Champagne
Caesar Salad
Free-flow Fresh Oysters
Grilled Tiger Prawn
White Wine
  • Free Flow Wine
坐擁醉人維多利亞港景色的𝐀𝐦𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 ✨環境高雅寫意,主打意大利風情的創意新派歐式料理~一直想再來 𝐀𝐦𝐞𝐥𝐢𝐚 體驗他們的無限豪華盛宴菜單但每次都因為滿座而未能成行 (⑉・̆-・̆⑉)🍾最近父親節終於訂到位跟爸爸慶祝餐廳佔地寬敞,既有適合小型聚會的舒適沙發座位也有適合大型聚會的大木桌無論是與朋友聚會還是家庭聚餐,都非常適合 •ᴗ•這次我們選擇了 《𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 專尚餐目》𝐇𝐊𝐃 𝟔𝟗𝟖 𝐩𝐩.𓋪 𝐁𝐚𝐬𝐢𝐜 及 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 菜單我們可以無限追加品嚐 🤍🤍𝐁𝐚𝐬𝐢𝐜 及 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 菜單中的所有菜式 從精選前菜到主菜,每一道菜都令人驚艷♡特別推介的餐點♡𓋪 𝐀𝟓 鹿兒島和牛西冷主菜絕對是整個餐目中的亮點之一 ♥(⸝⸝⸝ᵒ̴̶̷̥́ ᵕ ก̀⸝⸝⸝)ෆ𝐀𝟓 鹿兒島和牛西冷肉質鮮嫩,入口即化每一口都充滿了濃郁的和牛香氣,讓人一試難忘𓋪 𝐀𝟓 仙台和牛柳另一道主菜是 𝐀𝟓 仙台和牛柳同樣肉質鮮嫩💓讓人感受到欲罷不能 ˘ᗜ˘𓋪 炭烤四頭野生鮑魚這道炭烤四頭野生鮑魚外表金黃💛內裏鮮嫩多汁,帶有獨特的炭烤香氣啖啖肉大滿足哦=͟͟͞͞➳❥𓋪 日本珍寶生蠔我們還升級了(+$𝟏𝟎𝟖)品嚐無限量供應的日

環境高雅寫意,主打意大利風情的創意新派歐式料理~
一直想再來 𝐀𝐦𝐞𝐥𝐢𝐚 體驗他們的無限豪華盛宴菜單
但每次都因為滿座而未能成行 (⑉・̆-・̆⑉)

🍾最近父親節終於訂到位跟爸爸慶祝
餐廳佔地寬敞,既有適合小型聚會的舒適沙發座位
也有適合大型聚會的大木桌
無論是與朋友聚會還是家庭聚餐,都非常適合 •ᴗ•

這次我們選擇了
《𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞 專尚餐目》𝐇𝐊𝐃 𝟔𝟗𝟖 𝐩𝐩.

𓋪 𝐁𝐚𝐬𝐢𝐜 及 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 菜單

我們可以無限追加品嚐 🤍🤍
𝐁𝐚𝐬𝐢𝐜 及 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 菜單中的所有菜式
從精選前菜到主菜,每一道菜都令人驚艷

♡特別推介的餐點♡
𓋪 𝐀𝟓 鹿兒島和牛西冷

𝐀𝟓 鹿兒島和牛西冷肉質鮮嫩,入口即化
每一口都充滿了濃郁的和牛香氣,讓人一試難忘

𓋪 𝐀𝟓 仙台和牛柳

另一道主菜是 𝐀𝟓 仙台和牛柳
同樣肉質鮮嫩💓
讓人感受到欲罷不能 ˘ᗜ˘

𓋪 炭烤四頭野生鮑魚

這道炭烤四頭野生鮑魚外表金黃💛
內裏鮮嫩多汁,帶有獨特的炭烤香氣
啖啖肉大滿足哦=͟͟͞͞➳❥

𓋪 日本珍寶生蠔

我們還升級了(+$𝟏𝟎𝟖)
品嚐無限量供應的日本珍寶生蠔 (*˙︶˙*)
充滿驚喜的日本珍寶生蠔🦪
!!體積如手掌般大,而且肉質鮮嫩多汁
入口超鮮甜,一點也不腥,超推介 ❤️

𓋪 招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕

💚對於開心果迷來說,這道甜品絕對是𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭!
這款招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕
外側焦香,內部柔軟濃郁
充滿了開心果的香氣
讓人忍不住一口接一口٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

📍 𝐀𝐦𝐞𝐥𝐢𝐚 𝐇𝐨𝐧𝐠 𝐊𝐨𝐧𝐠 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#AmeliaHongKong #尖沙咀#Amelia
#sweetiedaily_tst

尖沙咀海港城既 Amelia,除左係一間好靚睇到維多利亞海景既餐廳之外,背景亦不容忽視。佢其實係西班牙米芝蓮一星餐廳 Amelia既首間海外分店,創辦人Chef Paulo Airaudo係米芝蓮二星名廚,所以餐廳來頭唔細,有質素保證👍咁啱食到新推出既"Deluxe Unlimited Feast",幾正喎!可以2小時任食🤤有3個level選擇:Basic $498Premium $598Prime $69814種前菜同招牌tiramisu都可以任食❣️分別在於main course選擇唔同,當然越貴嘅menu就越正啦!另外 premium同prime都有free flow drink🍹今日食既係中間premium menu,都好夠食,有鵝肝、A4日本和牛、虎蝦、乳豬,樣樣都高質好味😋🔸️Cold Cut Platter火腿拼盤有唔同款既ham,都係高質的ham🔸️Foie Gras with balsamic cream sauce香煎鵝肝配黑醋汁呢個好好味!鵝肝豐腴既香氣油脂融入口腔,黑醋汁造得好好,好解膩😋🔸️Grilled Tiger Prawn 炭烤珍寶虎蝦餐廳特登從西班牙入口Jos
尖沙咀海港城既 Amelia,
除左係一間好靚睇到維多利亞海景既餐廳之外,
背景亦不容忽視。
佢其實係西班牙米芝蓮一星餐廳 Amelia既首間海外分店,
幾正喎!
可以2小時任食🤤
有3個level選擇:
Basic $498
Premium $598
Prime $698
14種前菜同招牌tiramisu都可以任食❣️
分別在於main course選擇唔同,
當然越貴嘅menu就越正啦!
今日食既係中間premium menu,
都好夠食,
有鵝肝、A4日本和牛、虎蝦、乳豬,
樣樣都高質好味😋

🔸️Cold Cut Platter火腿拼盤
有唔同款既ham,都係高質的ham
呢個好好味!鵝肝豐腴既香氣油脂融入口腔,
黑醋汁造得好好,好解膩😋
🔸️Grilled Tiger Prawn 炭烤珍寶虎蝦
餐廳特登從西班牙入口Josper 木炭烤爐,
真正炭烤架!勁香!
虎蝦又新鮮大隻
🔸️可以add-on加埋澳洲龍蝦,
估唔到都好大隻!
啖啖爽彈龍蝦肉,超正!
🔸️鮮制開心果意大利雪糕
Fresh-Made Pistachio Gelato
呢期潮流興食開心果!
呢個gelato充滿開心果堅果香,
雪糕質地又幼滑,好味❣️
🔸️Big Scop Tiramisu提拉米蘇
Big Scoop Tiramisu係餐廳既招牌!
必試❣️
waiter會將一大碗的 Tiramisu 捧
到客人枱面前,
從大碗用大匙羹將 Tiramisu 𢳂好喺客人既碟上,
好高級既serving🥰
overall黎講,
呢度對住尖沙咀海景,環境正👍
食物都正👍
上菜都好快,Service好好,好有禮貌又主動殷勤,加分!👍

💡記得埋單時like/follow Amelia Hong Kong 的 社交平台專頁,and upload 相到社交平台,咁就可以全枱免加一❣️好抵呀❣️
暫時見係直至 7 月 31 日,
唔好蝕記得31/7前黎試😋🤭
2024-06-18 588 views
今晚約埋朋友一齊去咗呢間西班牙米芝蓮星級餐廳 Amelia by Paulo Airaudo首間海外分店食飯,餐廳除左有美食仲有維多利亞港美景欣賞。最近餐廳推出咗全新嘅「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」可以兩小時內無限任食由米芝蓮名廚一系列嘅高質菜式,無限品嚐A5 鹿兒島或仙台和牛、四頭鮑魚、開心果巴斯克芝士蛋糕等多款佳餚…我哋今晚揀咗最豪華Prime套餐,可以無限追加所有菜式,當中A5和牛西冷牛扒肉質幼嫩細滑,肉味香濃,後齒頰留香。香煎鵝肝配黑醋汁特別大塊厚身,油脂豐富超正😋珍寶生蠔超大隻,肥美多汁。仲有開心果迷必定會尖叫的開心果巴斯克芝士蛋糕,帶微微焦香,口感軟滑香濃。今晚一次過食盡好多高矕菜式,米之蓮餐廳嘅水準果然不容置疑!!!

2024-06-15
2024-06-15 738 views
呢晚去咗食西班牙米芝蓮星級餐廳Amelia by Paulo Airaudo食飯✨,邊嘆美食邊欣賞維多利亞港美景🌃😍 ~見到有全新嘅「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」🍾,$498起即可享兩小時任食一系列由米芝蓮名廚設計嘅高質前菜🤩、主菜同甜品。我就揀咗最高級嘅Prime 專尚餐目$698/位,可以無限追加更多優質食材,一於食豪啲!🥳今餐食咗好多高質菜式,好似入口即化嘅A5 鹿兒島/仙台和牛西冷&牛柳、鮮甜彈牙嘅炭烤四頭野生鮑魚、香滑濃郁嘅招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕等等😋,下次有喜慶日子會再嚟👍

米芝蓮餐廳都有All you can eat一開始仲以為自己眼花,以為係semi buffet點知睇真原來Main 都係任食!價錢唔算平,最貴果款加加埋埋差唔多酒店價但講真食和牛同蠔已經夠回本如果係蠔怪真係必食,酒店一定食唔到手掌咁大既蠔而且新鮮肥美和牛main都好有幾款,但係佢一個main 太大份了食左一個和牛已經冇quota 試其他牛見到其他客食乳豬,勁大舊😂根本係正常一個course 既main portion所以人多去會開心d, 可以試到多d 款除左和牛,另外大推薦鵝肝,一d 都唔腥燒海鮮main 仲有好多款,portion會細d 可以試到多d前菜係所有價位同一個menu一樣唔馬虎,炸物炸得酥脆唔油salad好多芝士粉❤️菜都好新鮮,凍蝦肉都好爽彈鮮甜係白酒煮硯味道比較一般,有d 沙不過肥美既甜品Tiramisu 同cheesecake 都好食Tiramisu 好幼滑而cheesecake濃厚芝士味,表層焦香,舖餡濕潤綿密只要唔好太執著係咪開心果味🤣🤣整體服務都好好,有效率有禮貌如果book到近窗又indoor 位就最正,有海景又唔駛熱不過我當日冇book 位所以唔係坐果度

米芝蓮餐廳都有All you can eat
一開始仲以為自己眼花,以為係semi buffet
點知睇真原來Main 都係任食!

價錢唔算平,最貴果款加加埋埋差唔多酒店價
但講真食和牛同蠔已經夠回本

如果係蠔怪真係必食,酒店一定食唔到手掌咁大既蠔
而且新鮮肥美

和牛main都好有幾款,但係佢一個main 太大份了
食左一個和牛已經冇quota 試其他牛

所以人多去會開心d, 可以試到多d 款

除左和牛,另外大推薦鵝肝,一d 都唔腥

前菜係所有價位同一個menu
一樣唔馬虎,炸物炸得酥脆唔油
salad好多芝士粉❤️菜都好新鮮,凍蝦肉都好爽彈鮮甜
係白酒煮硯味道比較一般,有d 沙不過肥美既

甜品Tiramisu 同cheesecake 都好食
只要唔好太執著係咪開心果味🤣🤣

整體服務都好好,有效率有禮貌
如果book到近窗又indoor 位就最正,有海景又唔駛熱
不過我當日冇book 位所以唔係坐果度
$800 (Dinner)
  • 生蠔
顧客喜訊,由米芝蓮二星大廚主理的 Amelia 一向走高檔路線,現推出120分鐘任吃的「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」晚市菜單。只需每位由$498起,便可以吃到由名廚設計的14款高質前菜、5款主菜及甜品,包括:大廚招牌手打A4 和牛漢堡扒、美國安格斯牛扒、伊比利橡果黑毛豬、白酒煮蜆、海鮮及Big Scoop Tiramisu甜品等。付多少少選擇更高級別的餐目,每位$598或$698 ,更可盡情無限追加更包括:香煎鵝肝、炭烤珍寶虎蝦、西班牙烤乳豬、A4宮崎和牛小排、A5鹿兒島/仙台和牛西冷、炭烤四頭野生鮑魚、日本巨型生蠔、全新登場的自家製開心果意大利雪糕及招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕 等。在維港景緻陪下,CP值超高。在端午節的假期晚上,我們選擇了 Prime 餐單,大飽口福!Dark & Stomry 黑色風暴-味道似檸檬茶  Asahi 朝日啤酒蕃茄沙律-非常多汁巴馬火腿-鹹香出眾,必配麵包。白酒煮青口及蜆-新鮮味美。雞尾酒鮮蝦-鮮嫩貴妃蚌.八爪魚帶子日本生蠔 +$108平日在高級日本料理店才吃到的日本岩手縣怪物,竟然可以無限追加,超值!心掌心大,極度
在維港景緻陪下,CP值超高。
20284 views
Dark & Stomry 黑色風暴-味道似檸檬茶
Asahi 朝日啤酒
黑色風暴,朝日啤酒
蕃茄沙律-非常多汁
蕃茄沙律
巴馬火腿-鹹香出眾,必配麵包。
巴馬火腿
白酒煮青口及蜆-新鮮味美。
白酒煮青口及蜆
雞尾酒鮮蝦-鮮嫩
雞尾酒鮮蝦
帶子
帶子
日本生蠔 +$108
平日在高級日本料理店才吃到的日本岩手縣怪物,竟然可以無限追加,超值!心掌心大,極度 creamy 肥美滑溜。
日本生蠔
A5鹿兒島和牛西冷-七成熟,剛好。
A5鹿兒島和牛西冷
A5鹿兒島和牛柳-相比之下,更香惹。
炭烤四頭野生鮑魚
香煎鵝肝配黑醋汁-黑醋汁味道好,成功減膩
香煎鵝肝配黑醋汁
香煎鵝肝配黑醋汁
炭烤珍寶虎蝦
西班牙烤乳豬-有驚喜,必點
大廚招牌手打A4和牛漢堡扒-果然是招牌
鮮製開心果/雲呢拿意大利雪糕
鮮製開心果雪糕
服務殷勤,時間剛好,心滿意足!

2024-06-10
黑色風暴,朝日啤酒
蕃茄沙律
巴馬火腿
白酒煮青口及蜆
雞尾酒鮮蝦
日本生蠔
鮮製開心果雪糕
全新推出「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」位於尖沙咀海港城的Amelia Hong Kong 開業多年,是著名西班牙米芝蓮星級餐廳Amelia by Paulo Airaudo的首間海外分店,全新推出「Deluxe Unlimited Feast 無限豪華盛宴菜單」,每位低至$498的優惠價,在兩小時內無限享用由米芝蓮名廚精心設計的14款高質前菜、5款主菜及甜品。Amelia Hong Kong的「豪華無限盛宴菜單」提供了非凡的用餐體驗。亮點包括無限品嚐前菜白酒煮青口/硯沙律🥗炸單骨雞翼Parma ham 「香港罕見的正宗炭烤料理」,以及各種高級食材,如:香煎鵝肝炭烤珍寶虎蝦 A4宮崎和牛小排A5鹿兒島/仙台和牛西冷炭烤四頭野生鮑魚伊比利橡果黑毛豬扒西班牙乳豬額外支付$108,可享用無限量供應的日本珍寶生蠔,令和の怪物,如手掌般大的時令巨型生蠔,肉質鮮嫩多汁,口感和味道兼備。必嚐甜品甜品方面,推薦自家製開心果意大利雪糕和招牌開心果巴斯克焦香芝士蛋糕。不要錯過Big Scoop Tiramisu,店員將一大碗提拉米蘇捧到桌前,現場用大匙羹分到客人的碟上,賣

白酒煮青口/硯
沙律🥗
炸單骨雞翼
Parma ham
「香港罕見的正宗炭烤料理」,以及各種高級食材,如:
香煎鵝肝
 A4宮崎和牛小排
A5鹿兒島/仙台和牛西冷
伊比利橡果黑毛豬扒
西班牙乳豬
必嚐甜品
不要錯過Big Scoop Tiramisu,店員將一大碗提拉米蘇捧到桌前,現場用大匙羹分到客人的碟上,賣相澎湃,滋味倍增。
別忘了:即日起至7月31日,like或follow Amelia Hong Kong的社交平台專頁,並上傳「豪華無限盛宴」的相片,即可享全桌免收加一服務費。
估唔到海港城都有性價比咁高嘅高級西班牙餐廳!仲要係米芝蓮大廚開㗎👨🏻‍🍳最新menu有超豐富Unlimited豪華盛宴前菜主菜甜品全部任食🥹有A4 A5和牛、鵝肝、鮑魚、生蠔、黑毛豬等等 係任食!超級癲今次食最豪華嗰個Prime套餐都係$698🤭另外兩個$498 $598 抵食過buffetPrime可以無限追加另外兩個餐嘅所有菜式 本身仲有A5 和牛西冷/牛柳揀 完全係juicy軟嫩仲有炭烤四頭鮑魚 好夠炭香又唔乾柴 依然爽口加多$108 仲有得升級無限追加日本珍寶生蠔🦪超級大隻 鮮嫩多汁甜品揀左開心果巴斯克芝士蛋糕🍰開心果控必試 好香濃軟滑 又帶焦香
最新menu有超豐富Unlimited豪華盛宴

今次食最豪華嗰個Prime套餐都係$698🤭