2022-11-11 27 views
最近愛上食串燒,朋友話想試呢間餐廳,所以一齊去食。見菜單上食物頗豐富,包括肉、海鮮、炙燒等等,應有盡有!我地order到成枱食物,每樣都可以試少少,好滿足!至於其他食物,整體而言味道都幾唔錯,以下呢幾樣係自己比較鍾意既:蔬菜點咗好多,樣樣都幾新鮮。而燒豆卜加埋調味粉之後風味十足,非常惹味。雞軟骨、雞中翼、雞皮係必點,唔會太油,乾濕度啱啱好,好有口感。燒肥牛金菇卷有驚喜,因為平時少食,所以印象比較深刻,燒出嚟仲係好juicy。
最近愛上食串燒,朋友話想試呢間餐廳,所以一齊去食。

見菜單上食物頗豐富,包括肉、海鮮、炙燒等等,應有盡有!

我地order到成枱食物,每樣都可以試少少,好滿足!

2022-11-11 15 views
食串燒嘅地方好多,但我簡串燒店嘅方式通常得一個,就係近😂依間 #串燒陣位於旺角,地鐵行5分鐘就到,都非常之近我而且依間可以用手機點單,最適合我依種唔鍾意同外人講野嘅人而佢串串嘅味道都唔錯,調味剛好,唔會太鹹,羊肉串,一口牛,同茄子都幾好食,而佢嘅小辣亦都唔會太辣,所以我食佢嘅花甲粉都覺得OK不過位置唔多,所以繁忙時間嚟嘅話,有機會要係外面等一陣位,而且佢出餐時間比較慢,所以有機會要等比較耐,肚餓心急嘅朋友就要注意下
食串燒嘅地方好多,但我簡串燒店嘅方式通常得一個,就係近😂
依間 #串燒陣位於旺角,地鐵行5分鐘就到,都非常之近我
而且依間可以用手機點單,最適合我依種唔鍾意同外人講野嘅人
2022-11-09 29 views
串燒陣,位於旺角通菜街威達大廈地下,餐廳新開張不久,以串燒食物為主,餐廳佈置簡單舒適,座位尚算寬敞。串燒餐牌選擇確實非常多,豬牛羊雞海鮮蔬菜甜品樣樣有,價錢相當大眾化,部份更有叫6串優惠價。錫紙燒麻辣蒜蓉花甲,錫紙可以保暖,花甲用中大量蒜蓉調味,味道香濃,花甲新鮮甜美。燒脆脆香燒賣,燒賣外脆內軟。燒五花腩肉串,肥瘦適中,五花腩肉有有燶邊,有咬口。金菇牛肉卷串燒,牛肉味濃有咬口,金菇可減低牛肉油膩感覺。

2022-11-08
2022-11-09 22 views
喺旺角收工見到有間新開無耐嘅串燒店,佢哋啲串燒勁香,喺門口聞到都流哂口水,所以即刻入去一試究竟,呢間就係串燒陣。佢哋嘅串燒種類繁多,價錢相宜,所以唔洗就住嚟叫,呢次叫咗燒脆脆香燒賣、脆皮芝士腸、爆漿芝心丸、頂級墨魚丸、燒八爪魚鬚。佢哋串燒調味得宜,唔會太濃,令人食完會好口乾,而且做到外脆內嫩,有陣陣嘅燒烤嘅香味,未食到流哂口水。食咗數款嘅肉串燒,所以都叫咗幾款蔬菜串燒,分別有燒翠玉瓜、燒娃娃菜、燒豆卜、燒甜美菠蘿。食完可以消減肉類串燒嘅油膩感。而甜嘅串燒都有,我呢次就叫咗一個燒朱古力香蕉作甜點。

而甜嘅串燒都有,我呢次就叫咗一個燒朱古力香蕉作甜點。

2022-11-09 30 views
又有一間高質串燒店好介紹😍 串燒款款都好正!環境又舒服😌下次再同朋友來食! 以下係我哋叫咗嘅食物:醬燒豬頸肉,醬汁香濃,勁惹味~ 啖啖肉好滿足!燒豆卜係我第一次食,估唔到外脆內軟,口感好正!頂級墨魚丸,一口一粒,香口脆口又彈牙炸鵪鶉蛋串,香軟酥脆又可口!燒韭菜,調味粉滿滿,更加突顯韭菜香味燒絕味雞軟骨,粒粒脆卜卜,好爽口燒脆香雞皮,邪惡到不得了😍蒜蓉燒大大茄子,蒜香濃郁😃燒朱古力香蕉,甜到入心,香軟又滑~

以下係我哋叫咗嘅食物:

醬燒豬頸肉,醬汁香濃,勁惹味~ 啖啖肉好滿足!
燒豆卜係我第一次食,估唔到外脆內軟,口感好正!
頂級墨魚丸,一口一粒,香口脆口又彈牙
炸鵪鶉蛋串,香軟酥脆又可口!

燒韭菜,調味粉滿滿,更加突顯韭菜香味

燒絕味雞軟骨,粒粒脆卜卜,好爽口

燒脆香雞皮,邪惡到不得了😍

蒜蓉燒大大茄子,蒜香濃郁😃

燒朱古力香蕉,甜到入心,香軟又滑~
2022-11-09 5 views
依排天氣凍凍地,真係好岩食啲辣辣哋既野。依間串燒專門店就專門有好多串燒小食,多到你試唔晒。🍡燒五花腩肉串。燒虎皮椒。燒泰國秋葵。燒四季豆。燒冬菇幾鍾意佢滿滿嘅孜然粉、五香粉,令到蔬菜嘅鮮味突出,五花腩同個孜然粉又好夾。🍴燒安格斯牛仔骨。燒紐西蘭羊架肉類啱啱好熟,唔會好韌,一咬就爛。😋燒脆脆香燒賣。脆皮芝士腸。爆漿芝士丸。頂級墨魚丸。燒司華力腸。炸鵪鶉蛋串。蒜蓉燒原條魷魚呢度係好多嘅肉類、丸類,每樣嘢都燒到好脆口,外脆內軟,好惹味。😍燒絕味雞軟骨。燒脆香雞皮。醬燒豬頸肉。燒肥牛金菇卷估唔到肥牛金菇卷都有得燒,個醬汁嘅味道入晒個牛度,金菇夠爽口。雞皮同雞軟骨都好正,夠脆口、又香口。
依排天氣凍凍地,真係好岩食啲辣辣哋既野。
依間串燒專門店就專門有好多串燒小食,多到你試唔晒。

🍡燒五花腩肉串。燒虎皮椒。燒泰國秋葵。燒四季豆。燒冬菇

🍴燒安格斯牛仔骨。燒紐西蘭羊架
肉類啱啱好熟,唔會好韌,一咬就爛。

😍燒絕味雞軟骨。燒脆香雞皮。醬燒豬頸肉。燒肥牛金菇卷

2022-11-08 21 views
香港近年開始開張了不少串燒店舖。此行新開的串燒陣,點選了不同食品,食品種類繁多。味道不俗而且燒嘅生熟程度掌握火候不錯。有點選了一些海鮮,生蠔及扇貝也很新鮮。至於雞皮也很香脆。推介必點茄子,茄子的味道及質感很好。至於豬頸肉則有點柴口。有機會也會重臨品嚐。
香港近年開始開張了不少串燒店舖。
此行新開的串燒陣,點選了不同食品,食品種類繁多。
味道不俗而且燒嘅生熟程度掌握火候不錯。
有點選了一些海鮮,生蠔及扇貝也很新鮮。
至於雞皮也很香脆。
推介必點茄子,茄子的味道及質感很好。
至於豬頸肉則有點柴口。
有機會也會重臨品嚐。
2022-11-07 7 views
朋友生日話想食串燒,我搵到呢間叫做串燒陣,就帶朋友去試吓啦。餐廳食串燒為主,我地叫咗好多嘢食,食到飽晒。我哋叫咗燒豆卜同埋燒波蘿,波蘿燒得剛剛好,好多汁,好好味。燒豆卜好得意,脆脆哋,口感唔錯。跟住叫咗燒安格斯牛仔骨 同埋燒 紐西蘭羊架,牛仔骨一啲都唔韌,羊架完全無羊羶味,正呀,食完都飽飽哋。最好味嘅係燒脆脆香燒賣同埋頂級墨魚丸 , 燒賣外脆內軟。 墨魚丸爽口彈牙, 加上串燒用的增味份粉,味道一流。食咗咁多肉類,我哋都叫咗一啲蔬菜類,我哋叫咗燒韭菜,蒜蓉燒大茄子。 兩種蔬菜都好好味,大家食咗咁多肉類,都要食多啲蔬菜啊。
餐廳食串燒為主,我地叫咗好多嘢食,食到飽晒。

2022-11-07 17 views
位於旺角的串燒店,在大廈樓上,地方不太大,不過。串燒選擇很多,款式不同,小龍蝦也有。下單只需掃碼,十分方便。炸物類:炸雞軟骨即炸起的雞軟骨,雖然外皮有炸粉覆蓋著,但依然大粒,一口一粒,十分脆口。十大必食推介:蒜蓉燒大大茄子茄子確是大大一條,切開一半燒,茄子厚肉,上面灑上大量辣粉及蒜蓉粒,充滿蒜香。蔬菜類:燒翠玉瓜 除了海鮮及肉類,還有健康的蔬菜類,燒瓜菜豆均有。本身沒有什麼味道的翠玉瓜,表面灑滿孜然粉燒香,味道頓時提升。十大必食推介:燒脆脆香燒賣 較少見的串燒食材,外皮香脆的燒燒賣,燒得色澤金黃,內裡軟腍,帶魚肉香。肉類:燒絕味雞軟骨以串燒形式的燒雞軟骨,相比油炸,更減低油膩感,食落好爽口,口感豐富。丸腸類:燒台灣腸、脆皮芝士腸、燒司華力腸各種各樣的香腸,有大有小,口感不同,外皮全部都燒得脆口。炸物類:炸鵪鶉蛋串本身細細粒的鵪鶉蛋,外層包裹著麵粉糊再炸,內層的口感變得硬身,像是吃鐵蛋般。十大必食推介:蒜蓉燒原條魷魚  魷魚不會燒得很乾,肉質堅韌,並保留醬汁及其鮮味。海鮮類:燒八爪魚鬚 魷魚鬚,較爽彈、有嚼勁,灑上孜然粉來燒,很香口。
炸物類:炸雞軟骨

十大必食推介:蒜蓉燒大大茄子

蔬菜類:燒翠玉瓜

十大必食推介:燒脆脆香燒賣

肉類:燒絕味雞軟骨

丸腸類:燒台灣腸、脆皮芝士腸、燒司華力腸

各種各樣的香腸,有大有小,口感不同,外皮全部都燒得脆口。

炸物類:炸鵪鶉蛋串

十大必食推介:蒜蓉燒原條魷魚

魷魚不會燒得很乾,肉質堅韌,並保留醬汁及其鮮味。
海鮮類:燒八爪魚鬚

魷魚鬚,較爽彈、有嚼勁,灑上孜然粉來燒,很香口。
2022-11-06 933 views
最近食串燒嘅頻率有啲高🤤,朋友好鍾意食串燒,呢棟大廈上面間串燒店之前試過了,今次試下地面嘅呢間串燒店。蒜蓉燒大大茄子 $38每次食串燒必點嘅一定係茄子🍆!仲要每人一條唔使爭,蒜蓉份量足,即使唔辣都可以好惹味!錫紙燒蒜蓉花甲 $58花甲感覺加埋辣會好食啲,下次都係食辣,不過欣賞呢個無咩沙,如果啲肉再多啲會更開心!雞軟骨(6串)$88雞軟骨呢啲6串起是基本🤣,調味粉非常足,又香又脆。醬燒墨魚咀 $28同我預期嘅墨魚咀有少少唔同,偏向有嚼勁,但唔夠爽口彈牙。蒜蓉小龍蝦 $148上一次食另一間麻辣小龍蝦太辣了,所以今次試唔辣嘅蒜蓉小龍蝦🦞,小龍蝦大大隻,帶住手套剝都好容易,唔辣嘅小龍蝦我可以一隻接一隻食唔停😋燒韭菜 $18調味粉超香同惹味,平時平平無奇嘅韭菜燒過加上調味粉之後好吸引!醬燒豬頸肉 $28厚切豬頸肉,一串有四件。蒜蓉燒原條魷魚 $38真係原條魷魚,咬落去好煙韌,為咗同朋友分一半都係要用手撕🤣朱古力棉花糖夾餅 $25餅乾夾住棉花糖配上朱古力醬,夠晒甜!

蒜蓉燒大大茄子 $38

錫紙燒蒜蓉花甲 $58

雞軟骨(6串)$88
雞軟骨呢啲6串起是基本🤣,調味粉非常足,又香又脆。

醬燒墨魚咀 $28
同我預期嘅墨魚咀有少少唔同,偏向有嚼勁,但唔夠爽口彈牙。

蒜蓉小龍蝦 $148

燒韭菜 $18

醬燒豬頸肉 $28
厚切豬頸肉,一串有四件。

蒜蓉燒原條魷魚 $38
真係原條魷魚,咬落去好煙韌,為咗同朋友分一半都係要用手撕🤣

朱古力棉花糖夾餅 $25
餅乾夾住棉花糖配上朱古力醬,夠晒甜!
  • 雞軟骨
  • 蒜蓉燒大大茄子
早前光顧旺角一間串燒店覺得與別不同,以往串燒店走上班族消遣路線,質素高同時價格高,而且建議配以酒品品嘗。但位於旺角女人街那間串燒店,走平民價售平民品,性價比相對較高。位於大廈𨋢旁的串燒陣雖然地方細小,大約可容納20-22人,但空間感尚算足夠,不會聽到鄰枱對話,晚上8時到達已有9成滿座,朋友與我只能坐在剩下門口的座位。手機點餐但仍提供紙張餐目可一目了然,款式與種類頗齊全,有肉類、小食燒、蔬菜、海鮮、丸類、炸物、麻辣專區、麵類與甜品燒。長長聖子皇大約有15cm,粉絲完全吸收表面滿滿蒜蓉醬汁,邪惡地在表面灑上孜然粉、辣椒粉、迷迭香,份外好惹味!聖子殼盛載汁水精華,令爽口彈牙聖子肉多汁更鮮味。用半煎炸方式處理串燒白鱔確實第一次品嘗,脆炸外皮帶孜然粉及辣椒粉味,包裹熱燙尚算嫩滑白鱔肉,魚皮炸至薯片般脆口,如果再多汁滑溜更吸引。肉質尚算嫩,沒有太多調味但牛味不甚突出,和牛粒size較小未能突顯肉汁及牛纖維感淡然孜然及迷迭香調味帶出牛味而不羶,該厚度剛好食到牛舌爽口感而不溜,一切是剛好既節奏~輕輕羊肉不覺羶,羊肉配孜然粉永遠是最佳拍擋,但略嫌肉有點細小,未能食出肉質感。給予滿分的燒茄子!首先蒜蓉量剛

蒜蓉燒粉絲聖子皇

汁燒新鮮白鱔

燒日本一口和牛粒

燒原切牛舌心片

燒蒙古羊肉串

蒜蓉燒大大茄子

給予滿分的燒茄子!首先蒜蓉量剛好不會太多,做到提味而不會口腔充滿蒜味,而調味粉為茄子惹味度及整體味道加分,茄子濕潤度足夠不油膩,肉厚好滿足。
麻辣小龍蝦
麻辣小龍蝦

一盆大約有10-12隻龍蝦仔,蝦殼鮮紅,顏色鮮艷,但去殼後肉較少,碗內已是一整盆龍蝦去殼後的份量,勝在龍蝦汁為濃縮精華所在,令龍蝦味更重。
2022-10-27
$199 (Dinner)
蒜蓉燒粉絲聖子皇
汁燒新鮮白鱔
燒原切牛舌心片
蒜蓉燒大大茄子
2022-11-06 13 views
天氣開始轉涼,食串燒嘅季節又到啦,所以同朋友去了串燒陣食串燒。炸雞軟骨 - 即叫即炸,上枱時重係熱辣辣嫁。雞軟骨爽口彈牙,加上調味粉,好食到停唔到口😍燒五花腩肉串 - 五花腩的油香加上味粉,香氣撲鼻,令我食唔停口。燒四季豆 - 由於加上了串燒的味粉,所以令到新鮮的四季豆味道更吸引。燒冬菇 - 大大隻冬菇,好香冬菇味,冬菇好爽口,加上味粉,無得彈。燒八爪魚鬚 - 非常鮮味,八爪魚鬚好有咬口。燒娃娃菜 - 燒過的娃娃菜非常香口,但又保留了娃娃菜的鮮甜,估唔到燒娃娃菜都幾好食。燒腸仔 - 我點了燒司華力腸、脆皮腸、台灣腸 及 炸鵪鶉蛋。燒司華力腸我最鍾意,因為啖啖肉😂 另外,最特別係炸鵪鶉蛋,我第一次食,外皮香脆,內裏有蛋香及軟淋淋,唔錯唔錯😀食串燒點可以無可樂,加埋罐可樂,無得輸呀👍🏻👍🏻

燒八爪魚鬚 - 非常鮮味,八爪魚鬚好有咬口。

食串燒點可以無可樂,加埋罐可樂,無得輸呀👍🏻👍🏻
2022-11-01
2022-11-05 39 views
同友人在旺角到處蹓躂,行久了,有點餓,卻又未到晚飯時間,於是,便想找點東西作小吃,充充饑,繼續到處逛。旺角勝在小店多,我們找來一家新開的串燒店 - 《串燒陣》,單看門前的餐牌,串燒款式蠻多,相當吸引。先來一客錫紙燒麻辣金針菇,大家是否相當奇怪,為何 BeautySearch 會點選麻辣金針菇,沒錯喔,就是看錯了,沒有發現 "麻辣" 二字!不過,點選了,當然也要淺嚐,辣度蠻高,不過,初入口時蒜香味甚濃,對好辣的友人來說倒是非常美味。燒絕味雞軟骨,燒至乾身,十分爽口;燒脆香雞皮更是又香又脆;而燒翠玉瓜及燒豆卜,不會太乾,保留了點點食物原有的水份,蠻不錯。爆漿芝心丸,吃時要當心爆漿芝心丸的軟芝士,熱烘烘的,一不小心會燙嘴喔!而燒脆脆香燒賣,真的有點驚喜,原來把燒賣燒一燒,又是另一番滋味。而燒五花腩肉串、醬燒豬頸肉,不用多說,一向都是吃串燒時必點,水準亦高,肥瘦均勻,香脆而不油膩。 燒脆脆香燒賣夠驚喜,當然要ENCORE!燒司華力腸雖然大大條,仍燒得恰到好處,外脆內軟之餘,更是熱烘烘的。脆皮芝士腸一串有五條,份量可不少,外皮香脆,內裡更是芝味無窮。而頂級墨魚丸,調味剛剛好,相當彈牙。燒雞中翼的
燒雞中翼的孜然味較濃,是我喜愛的氣息,加上雞翼皮燒得香脆,內裡肉嫩多汁,十分美味喔!這次選了另一款香腸 - 燒台灣腸,帶點蜜味,脆口滋味,不用身在台灣,也能細味台灣風味。友人更加碼點選了數串燒脆香雞皮。
各款香腸各有特式,當然要多來一Round;這次加了一串炸鵪鶉蛋串,還是第一次在串燒店吃鵪鶉蛋,外層添加了酥炸外皮,入口時多了一份脆口感,相當特別,值得一試。下次再來要試試其他風味!
2022-11-04 18 views
蒜蓉燒大大茄子🍆,岩岩燒好嘅茄子🍆外皮焦脆,瓜肉吸收醬汁之後,軟糯味濃。必食推介。蒜蓉燒原條魷魚🦑,新鮮即燒嘅魷魚,食落鮮甜彈牙,一啖咬落去可以感受到滿滿嘅海水味。燒八爪魚🐙鬚,八爪魚鬚味道鮮美口感爽脆。燒五花腩肉串,口感肥美柔嫩,一咬落肉汁香甜四溢。燒虎皮青椒🫑,外脆内軟,辣味十足。燒泰國秋葵,肉質柔軟,味道帶點香甜,獨特嘅香味加上多汁的圓潤口感。燒四季豆,燒冬菇醬燒豬頸肉🐖🐖,豬頸肉爽口帶油香,口感juicy,燒娃娃菜🥬🥬,食得出娃娃菜燒之前已經烚過, 外面塗左少許醬汁和灑上孜然粉, 夠晒入味。燒韭菜,味道濃郁,增加食慾。

燒八爪魚🐙鬚,八爪魚鬚味道鮮美口感爽脆。

燒五花腩肉串,口感肥美柔嫩,一咬落肉汁香甜四溢。
燒虎皮青椒🫑,外脆内軟,辣味十足。
燒四季豆,燒冬菇

醬燒豬頸肉🐖🐖,豬頸肉爽口帶油香,口感juicy,

燒韭菜,味道濃郁,增加食慾。

2022-11-04 20 views
3號風球,冇咩人排隊就入去試下客人唔多,職員好有禮貌,叫咗幾款試,留意真係每份1串,燒茄子fair,燒田雞推介,蒜蓉蜆都ok,最最最驚喜係鴨舌,一串差唔多10條鴨舌,性價比高。不過呢,口味都係差唔多,蒜蓉+鹹,如果想食其他味,eg麻辣/孜然之類,可以試下同店員講,睇下有無機會試下其他味另外燒菠蘿🍍都好大塊,正!質素不錯,幾個後生仔hold,希望做得住,撐得住,推薦各位試下人均190左右,係mk晚飯算係咁~
3號風球,冇咩人排隊就入去試下
另外燒菠蘿🍍都好大塊,正!
人均190左右,係mk晚飯算係咁~
燒茄子🍆
田雞
燒鴨舌
燒菠蘿🍍
2022-11-01
$195 (Dinner)
燒茄子🍆
田雞