< Bayfare Social >近排好多推介CP值好高 係Rosewood內價錢比較親民既一間😗 記得預早book枱!! 酒店坐位都唔差得去邊嫁啦 五星級服務態度🌟 個人覺得係食個名多過食啲嘢食🤭-Scallop ceviche $160Tuna tartare $150兩個味道都不相伯仲 帶子會比較推薦 相對特別啲 吞拿魚他他個味道同其他餐廳都係差唔多 印象唔會太深刻🙈 不過擺盤真係幾靚既😗Pan con tomate $150個ham好香 呢個其實唔係好多人嗌 純粹想試下🤣 可以留返quota叫第二樣✨Garlic Prawns $150Baby Squid $110兩個熱盤海鮮都新鮮 兩個都係濕炒有汁的!蝦就有咬口都彈彈地🦐 不過蒜頭味唔算好出 魷魚個味反而幾好🦑 跟左隻蛋😆 有啲椒一齊夾埋食~Paella of the day $180如果細食嘅話叫一個大既share都已經好夠😚 味道都唔錯啦~-📍 Bayfare Social尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
< Bayfare Social >

Baby Squid $110

Paella of the day $180
📍 Bayfare Social
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
📍ʙᴀʏғᴀʀᴇ sᴏᴄɪᴀʟ / Tsim Sha TsuiRosewood西班牙菜,價錢在酒店來說是很親民~環境氣氛都一流,座位之間也非常闊落呢🤍✧ Grilled Baby Lamb Chops & Confit Piquillo Peppers (Chef’s Specials Menu) $380這道菜是期間限定 碰巧遇上記住試試 (๑•̀ㅂ•́)و✧羊肉好吃不會太羶,伴碟辣椒很可以!甜甜的又吸了羊油的精華,空口也可以吃完全部辣椒😳✧ Seafood Paellas (Medium) $300飯粒偏乾身 海鮮都足料和新鮮~上枱香噴噴兩個人吃叫medium也是非常足夠!✧ Apple Crumble $85 大推的甜品 Ψ( ̄∀ ̄)Ψ 面頭金寶超鬆脆 內裏是微溫的蘋果粒配上雲尼拿雪糕🥺💓✧ Churros $85玉桂條是正常水準 但我喜歡它附上的朱古力醬是黑朱古力的味道 完全沒有死甜的感覺~回頭指數😼4/5(約會慶祝很可以(〃ω〃)
Rosewood西班牙菜,價錢在酒店來說是很親民~
環境氣氛都一流,座位之間也非常闊落呢🤍

這道菜是期間限定 碰巧遇上記住試試 (๑•̀ㅂ•́)و✧

飯粒偏乾身 海鮮都足料和新鮮~上枱香噴噴
兩個人吃叫medium也是非常足夠!

✧ Apple Crumble $85
大推的甜品 Ψ( ̄∀ ̄)Ψ 面頭金寶超鬆脆
內裏是微溫的蘋果粒配上雲尼拿雪糕🥺💓

✧ Churros $85
玉桂條是正常水準 但我喜歡它附上的朱古力醬
是黑朱古力的味道 完全沒有死甜的感覺~

回頭指數😼4/5(約會慶祝很可以(〃ω〃)
Seafood Paellas (Medium)
Apple  Crumble
Churros
Seafood Paellas (Medium)
Apple  Crumble
𓍯 Rᴏsᴇᴡᴏᴏᴅ’s Bᴀʏꜰᴀʀᴇ Sᴏᴄɪᴀʟ 𓂃𝓢𝓹𝓪𝓷𝓲𝓼𝓱 𝓒𝓵𝓪𝓼𝓼𝓲𝓬𝓼 @bayfaresocial 🇪🇸 located in @rosewoodhongkong , this gem is 𝐨𝐧𝐞 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐬𝐡 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭𝐬 𝐢𝐧 𝐭𝐨𝐰𝐧 without the 5-star price tag ✨Must-orders would of course include the 𝒮ℯ𝒶𝒻ℴℴ𝒹 𝒫𝒶ℯ𝓁𝓁𝒶 🥘 order 𝑜𝑛𝑒 𝑓𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑎𝑏𝑙𝑒 & everyone’s satisfied 🤤 their ℳ𝒶𝒸 & 𝒞𝒽ℯℯ𝓈ℯ is also a popular item on the menu 🤣 𝑡ℎ𝑒 𝑟𝑖𝑐ℎ 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑖𝑛𝑒𝑠𝑠 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑎𝑖𝑛𝑠 𝑖𝑡 𝑎𝑙𝑙 🧀 Would say their 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 was def a highlight 🍨 not only did the 𝒞ℴ𝒻𝒻ℯℯ ℐ𝒸ℯ 𝒞𝓇ℯ𝒶𝓂 𝒞𝒽ℴ𝓊𝓍 𝑒𝑥𝑐𝑒𝑙 𝑖𝑛 𝑎𝑝𝑝𝑒𝑎𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒, it also 𝑡𝑎𝑠𝑡
𓍯 Rᴏsᴇᴡᴏᴏᴅ’s Bᴀʏꜰᴀʀᴇ Sᴏᴄɪᴀʟ 𓂃

Would say their 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 was def a highlight 🍨 not only did the 𝒞ℴ𝒻𝒻ℯℯ ℐ𝒸ℯ 𝒞𝓇ℯ𝒶𝓂 𝒞𝒽ℴ𝓊𝓍 𝑒𝑥𝑐𝑒𝑙 𝑖𝑛 𝑎𝑝𝑝𝑒𝑎𝑟𝑎𝑛𝑐𝑒, it also 𝑡𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑝ℎ𝑒𝑛𝑜𝑚𝑒𝑛𝑎𝑙 💕

The 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙 𝑒𝑛𝑣𝑖𝑟𝑜𝑛𝑚𝑒𝑛𝑡, 𝑤𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑢𝑙 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑒 & 𝑐𝑎𝑠𝑢𝑎𝑙 𝑎𝑚𝑏𝑖𝑎𝑛𝑐𝑒 explains why it’s such a 𝑝𝑜𝑝𝑢𝑙𝑎𝑟 𝑠𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑙𝑒𝑏𝑟𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 🥂

❣︎ 𝙼𝚎𝚗𝚞 𝚞𝚙𝚍𝚊𝚝𝚎𝚜 𝚏𝚛𝚘𝚖 𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚝𝚘 𝚝𝚒𝚖𝚎, 𝚌𝚑𝚎𝚌𝚔 𝚝𝚑𝚎𝚒𝚛 𝚜𝚘𝚌𝚒𝚊𝚕𝚜 𝚏𝚘𝚛 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚎𝚜𝚝 𝚗𝚎𝚠𝚜

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
ও 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙲𝚑𝚘𝚞𝚡 |$𝟾𝟶
ও 𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝙿𝚊𝚎𝚕𝚕𝚊 |$𝟹𝟶𝟶 (𝙼)
ও 𝙼𝚊𝚌 & 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 |$𝟷𝟸𝟶
ও 𝚃𝚘𝚛𝚝𝚒𝚕𝚕𝚊 |$𝟷𝟸𝟶
ও 𝙴𝚜𝚙𝚊𝚗̃𝚘𝚕𝚊 𝙵𝚕𝚊𝚝𝚋𝚛𝚎𝚊𝚍 |$𝟷𝟺𝟶
𖤥 Bᴀʏꜰᴀʀᴇ Sᴏᴄɪᴀʟ @bayfaresocial
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_spanish
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_tst
#bayfaresocial #RWjourney #rosewoodhongkong
2022-09-09
$300 (Dinner)
  • Seafood  paella
  • Coffee  Choux
瑰丽的环境大过好吃,贵气逼人的main dining room确实有把我震撼到,虽然整体味道不差,但以这个价格来说,少了点惊艳。·不单单是西班牙菜,菜品出奇地丰富,包括一大堆delicatessen。毕竟是网红豪华酒店,就算是主打的tapas和ceviche,也比绝大多数餐厅的出品更精致。·我们被安排在可以看到海景的窗边位,点了一堆鱼生和牛油果。没有去室外,HK的冬天只是看上去晴朗,海风依然湿漉漉的,还没有被阳光暖透的温度。·1⃣️Scallop Ceviche2⃣️Hamachi Ceviche鱼生的调味很夏天,酸度清晰的青柠酱汁浸润着柔嫩的带子,橙子切片和细嫩的狮鱼堆叠,美得像盘中盛放的花蕾。·3⃣️Tuna Tartare吞拿鱼塔塔倒是没有过多调味,清淡的同时能吃出食材本身的新鲜和甘美,吞拿鱼和(好像是微微烤过的)牛油果切块都很实在。·4⃣️Kale Salad沙拉有点出乎意料,叉起一根水灵灵的烤西兰苔,在空中微微抖出炭烧过的焦香气,没有沙律酱,仅用了乳清芝士调味,却有滋有味。·5⃣️Cod Fish主菜点了鳕鱼,搭配有猪肉肠和鹰嘴豆,当天没有蛤蜊了就给我们换成了虾。汤汁有点腊肠那种闷闷的、像烟熏过
1⃣️Scallop Ceviche
2⃣️Hamachi Ceviche
3⃣️Tuna Tartare
4⃣️Kale Salad
5⃣️Cod Fish
主菜点了鳕鱼,搭配有猪肉肠和鹰嘴豆,当天没有蛤蜊了就给我们换成了虾。汤汁有点腊肠那种闷闷的、像烟熏过的味道,不是很喜欢,鱼肉很细嫩,可惜入味不佳。
2022-02-25
Type of Meal
Lunch
  • Tuna Tartare
2022-09-19 358 views
Book咗好耐,終於試到呢一間餐廳,點了4樣野,佢地D名都有D複雜,不過放心因為我有mark低。Gambas Al Ajillo其實即係西班牙蒜蓉蝦,D蝦好新鮮D蝦肉好有彈性,佢D蒜蓉同埋個汁都好好味。Rigatoni Alfredo就係一D粗身的長通粉再加幾片西班牙著名的ham,佢個汁好杰身,味道濃,配埋個Ham嘅味道真係非常好。Squid Ink Paella就係呢個墨魚汁西班牙海鮮飯,我覺得咁多樣野食之中呢一個最好食,雖然食到個咀黑晒不過真係好好味,條墨魚鬚都好鮮味,真心推介呢個西班牙海鮮飯。Pork Pluma就係西班牙橡果黑毛豬,呢個味道都唔錯,大廚的火喉掌握得好好,所以D黑毛豬豬肉都幾嫩。呢碗牛肉麵其實味道都OK,不過感覺上就同西班牙餐有D唔夾,D牛肉係靚嘅,有D湯濕濕地,OK啦。

2022-09-15 481 views
📸 @bayfaresocial Rosewood入面既中價位西班牙菜人氣度極高為食妹個幾月前book落先有得食🥺第一次去兜黎兜去先識路😂原來K11 Musea 5樓去更方便同一個位置總共有3間餐廳Henry Chaat 同埋Bayfare Social環境好有情調 仲設有室外位餐廳分咗High Table同普通枱預約果陣可以揀定為食妹就揀咗坐普通圓枱位置都鬆動 唔會枱貼枱有啲位置仲可以望住open kitchen架🍴Flat bread (Iberica) $135💛8/10新鮮焗起 熱辣辣餅底仲係脆脆地咁 不過焗得比較燶 食到啲苦味上面放咗煎蛋同Iberico黑毛豬火腿煎蛋有驚喜 經過烤焗後仲流心蛋白仲有啲似水波蛋既口感黑毛豬火腿烤至脆身 食落似煙肉🤣咸香十足🍴Mac & cheese $120💛8/10芝士味非常濃郁 非常惹味不過就無拉絲既效果同埋偏膩如果多人share就無問題🤩🍴Sangria $130💛9/10係飲過最好飲既Sangria果香唔會比紅酒既酒味蓋過平日飲過既多數都係偏重酒味不過價錢就貴咗少少🥺如果一班人可以叫1L $500抵啲Cake of the day $8
📸 @bayfaresocial

#wwh必食之選
#wwh食勻尖沙咀
#wwh西班牙菜
2022-09-12
$280 (Lunch)
Flat  Bread
Mac  &  Cheese
  • Mac & Cheese
自從K11 Musea開左之後成日行完海傍都會入去行吓街😚 有一晚想食西餐,記得Rosewood入面有間幾抵食嘅西班牙菜Bayfare Social,所以就walk in左啦😆🌃 環境 (3.5/5)Bayfare Social行casual dining路線,餐廳設計modern,有好多bar檯高檯位置,bar檯亦都有玻璃窗可以見到凍櫃裏面嘅海鮮🦞 雖然高檯坐得唔算超舒服,但感覺好casual輕鬆,適合一班朋友黎飲酒食飯傾計☺️😋 食物 (4/5)🍳 Tortilla De Patatas with Ham $150🦑 Txipironea Baby Squid $120🦐 Gambas Al Ajillo $175🍽 Squid Ink Paella Medium $380🍷 Sangria $130西班牙菜最好嘅地方就係可以嗌Tapas,細細碟可以嗌多幾樣試唔同嘅菜式😚 Tortilla de patatas嘅煎蛋餅好香,入面食到粒粒薯仔,仲有拉芝添🤩🧀 上面嘅ham好鹹香,雖然味道唔及食cold cut platter個d ham咁好味,但配埋個蛋餅好夾😋基本上次次食西班牙嘢都必

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4/5)
🦑 Txipironea Baby Squid $120
🦐 Gambas Al Ajillo $175
🍷 Sangria $130

基本上次次食西班牙嘢都必叫Gambas Al Ajillo🦐 蒜蝦大大隻又彈牙,份量十足🤩 橄欖油同蒜頭煎到d蝦好香口,好味👍🏻 Baby squid就比較普通,相比起另外兩款Tapas就較為失色🧐

主食方面,成日食seafood paella食到悶悶地,今次轉吓口味嗌Squid Ink Paella🦑 雖然嗌medium size但都好大盤,有一大條魷魚鬚係中間😆 每粒飯都吸曬墨魚汁,煮得啱啱好,亦都夠濃味💕 魷魚都唔會過韌,食完超級飽😆😆😆

💰 價錢 (4/5)
Bayfare Social收費唔算進取,以五星級酒店餐廳黎講價格都幾親民,食物都唔錯,好適合三五知己黎聚吓😚
...

Suddenly craved for Spanish food so here we are 🤩 Bayfare Social is one of the most affordable and vibrant restaurants inside Rosewood Hong Kong. The decor is modern and chill, with a lot of bar tables and a large casual dining area. We enjoyed the Tortilla de Patatas and Gambas Al Ajillo so much! Flavourful, tasty and fresh 🍳🦐 Paelle is a must-order item! The bomba rice was cooked al dente, not too chewy or soft. The squid on top added extra flavours to the paella~ A perfect place for group gathering or casual dining 🤩👍🏻
📍Bayfare Social 🐷媽生日!🐷個幾月前已經book定!如果要peak hour一定要早啲book,同埋想有海景記住要request埋(🐷唔記得左)book枱嗰陣已經講左係90分鐘架喇!overall都係好食,加埋環境好,真係#chuchu推介,咁當然喺rosewood價錢都一定唔係平,但係算係幾親民的!—————————————————————❣️Seafood Paella Medium $300西班牙海鮮炒飯,飯用龍蝦汁煮,粒粒吸盡鮮味,夠香雖然揀左Medium但個盤係大但淺,不過都夠食, 飯偏濕冇飯焦,本身驚兩老唔鐘意,因為佢哋好怕食生米質感,不過佢哋都話幾好食!魷魚無乜味,蜆都新鮮,蝦爽大隻,不過海鮮份量又真係小左啲🥹.❣️Steak Frites $280雖然🐷成日食牛扒,但呢個真係數一數二好食😋極力推薦‼️肉質好粉嫩好嫩口,煎到外面好脆,鎖住肉汁好juicy!牛味好濃而油脂少,再配上蛋黃醬(唔知係牛油定咩),總之加左好好食!薯條係幼身,炸到好脆!.❣️Lobster Roll $230龍蝦卷Special offer黎的,開頭以為會係好似wrap咁但原來係包黎,呢個就

📍Bayfare Social
❣️Seafood Paella Medium $300
Seafood Paella

❣️Steak Frites $280
Steak  Frites

❣️Lobster Roll $230
龍蝦卷Special offer黎的,開頭以為會係好似wrap咁但原來係包黎,呢個就比較普通同性價比低,因為好細舊,但就有原條蝦肉加左啲醬,仲有啲薯片(Lays黎的)

❣️Churros $85
好食的✅見好多枱都有叫佢,Churros係即叫即炸,食落外皮脆卜卜,咬落有小小煙韌感,再點朱古力醬(偏苦),中和左churros外層嘅糖,真係好好食!🐷仲request左生日牌 #chuchu慶生推薦 不過嗰日有小意外,就係上嘅時候冇左個牌,即刻同waitress打眼色,佢轉過頭就拎埋雪糕牌出嚟(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🐷之後發現churros點雪尼拿雪糕都好好食🤪

不專業評分
👅好味指數:8/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦:8/10
—————————————————————
🏡地址: Bayfare Social (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
Steak  Frites
  • Steak Frites
  • Seafood  paella
2022-09-10 393 views
嚟食之前有望下食評先,因為全英文menu加上好少食呢類型歐洲/西班牙菜,所以就睇下有咩好野食。Seafood platter (中)加多隻蠔帶子好鮮甜,個汁微酸,好開胃。虎蝦,甜,彈牙,新鮮。生蠔,中等海水味,好食。加檸檬汁同辣椒仔好正。龍蝦半隻,肉味濃,爽口。點解好強調鮮味好食呢,因為同平時去食自助餐果d個樣係一樣,但係味道好好多。Tina Tirarito吞拿魚加佢果個好特別既汁(gazpacho) ,配合得好好,唔會蓋過吞拿魚原本既味好balance。本來想叫帶子,侍應建議海鮮盆有帶子不如試呢個,相當貼心。Baby squid, Garlic Tiger prawns, 牛油果沙律Baby squid質感軟淋,配合溫泉蛋及甜椒,加埋類似意粉青醬,perfect!虎蝦,蒜味唔算好重,熱食質感依然爽彈,配合輕調味,都係熱食既上上之選。驚喜介紹:牛油果沙律,原來係烤焗過既件裝牛油果加上香菜,甜蕃茄粒,紅蘿蔔片及欖油芝士碎等調味,推介!!!酸酸地極之開胃。Pasta:Rigatoni圓碌碌通粉,用奶油乳酪醬,配上巴馬火腿及菰粒/有d咸味小肉粒/咸魚粒及青豆,成碟好濃郁芝士/忌廉,好惹味,

Seafood platter (中)
加多隻蠔
帶子好鮮甜,個汁微酸,好開胃。
虎蝦,甜,彈牙,新鮮。
生蠔,中等海水味,好食。加檸檬汁同辣椒仔好正。
龍蝦半隻,肉味濃,爽口。

Tina Tirarito

Pasta:Rigatoni

圓碌碌通粉,用奶油乳酪醬,配上巴馬火腿及菰粒/有d咸味小肉粒/咸魚粒及青豆,成碟好濃郁芝士/忌廉,好惹味,通粉al dente好好食。以為呢碟冇Mac & cheese咁勁……原來不惶多讓😂唔肯定係肉粒定魚粒,不過成碟配搭好好味。

Roasted suckling pig

燒乳豬,皮脆,肉嫩,皮肉中間好少肥膏,微微烤rosemary香味,微咸調味,好好食。又係推介之一!!!

飲左兩杯Sangria同一杯啤酒,尾中不足係飽到甜品都食唔落;食完每樣野侍應都好主動同你換碟,亦好悉心介紹每餐牌上既菜色,服務貼心,價錢亦都非常親民,值得一試再試。上菜速度都幾快,建議食完凍盆先慢慢嗌,睇落細細碟,食落份量原來好勁😅

2022-09-08
$1200 (Dinner)
  • rigatoni
  • tuna tiradito
  • roasted suckling pig
  • Baby  squid
  • Seafood  platter
2022-08-31 3263 views
之前為朋友生日訂不到枱,今次預早一個月前訂给另一友賀生日,這晚來到坐在無窗角位,下次要說定,望窗位,有些少海景。 訂枱說明用餐時間90分,先開支法國酒$540,抵過單杯order,易入口,順滑;男侍應,温文有禮,介绍食物。 先點西班牙火腿粒煮蜆$170,見2月食評$120,加幅都大,火腿粒香口,好品質,與洋葱蕃茜煮的汁,整體美味, 縱使蜆不是十分肥美及鮮味,都可掩蓋其不足。 朋友不食葱,包括洋葱,但我都要叫西班牙蛋餅$120, 上面有薄薄焦香芝士加沙律醬,蛋我嫌不夠香,無蛋汁擠出,整體及格。 西班牙海鮮飯$450,  飯用龍蝦汁煮,粒粒吸盡其鮮味,夠香夠份量, 飯帶濕冇飯焦,所以少焦香,魷魚無味-嚼膠,蜆一般,蝦爽,大隻,鮮味一般,以此價,坐地方,算合埋。 Esplanola flat bread$150, 即長形pizza,餅底香脆軟身,西班牙火腿隨意撕開放面,跟火箭菜羊奶芝士,送酒妙品。 最後是日甜品,拿破侖$80,我以為像美心層層脆餅加朱古力忌廉,原來此件為外型用三塊白色千層脆餅,加白色奶油夾心,上面落咗幾粒焦糖榛子,吱少少朱古力醬,香脆香口,不是想像中腻口,四個人切少少,唔錯。

,介绍食物。

食完友人話夠,但難得來到咁高興,我要試評價5星的apple crumble$85,外觀細细兜,熱烘烘香脆碎餅覆蓋焗熟蘋果粒,香香甜甜,要連冰凍香滑雲呢拿雪糕一齊入口,冰火交融,滋味無窮
,滿足結尾。
apple crumble
2022-08-15
$437 (Dinner)
apple crumble
  • Apple  crumble
多得朋友Z一早上網訂位, 終於有機會試到聞名已久五星級酒店Rosewood入邊相對大眾化價錢嘅西班牙菜 Bayfare Social. 餐廳燈光昏暗, 靠嘅光線來源就係一盞盞嘅鎢絲燈泡. 成個環境都好燈光美氣氛佳. 黎拍拖撐枱腳就好Perfect. Pulpo a la gallega - $175西班牙菜入邊叫呢碟餸一定冇死. 八爪魚加蔥牛油嘅薯蓉, 未係我食過最好食嘅但絕對可以order.⭐️Scallop Tiradito - $180色彩非常之靚嘅一碟前菜.清爽嘅帶子配上甜甜酸酸嘅汁, 值得一試. Seafood Paellas - $300 嚟到一定必食架啦. 正常發揮但可以再濃味啲.Pluma ibérica - $360 Pork Loin加上red mojo sauce, 味道唔錯但封埋舊肉有啲靭.⭐️Churros - $80 Apple Crumble - $80全晚最好食嘅我覺得係Churros. 煙靭而不油膩, 必試!總括而言, 係呢個地段呢個環境呢個價錢, 諗唔到一個理由唔推薦啦. 完! 訂座提示記住要訂位坐近窗邊望海景位置————————————————(5

Pulpo a la gallega - $175

⭐️Scallop Tiradito - $180

色彩非常之靚嘅一碟前菜.
清爽嘅帶子配上甜甜酸酸嘅汁, 值得一試.

Seafood Paellas - $300

嚟到一定必食架啦. 正常發揮但可以再濃味啲.

Pluma ibérica - $360

⭐️Churros - $80
Apple Crumble - $80
全晚最好食嘅我覺得係Churros.
煙靭而不油膩, 必試!

訂座提示
回頭指數: 👦🏻👦🏻👦🏻👦🏻

• Churros
  • Scallop Tiradito
2022-08-21 704 views
今晚同朋友來到Roasewood 5樓的西班牙餐廳食飯,順便慶祝生日,提早預訂了是日蛋糕之黑朱古力蛋糕,並要求寫上生日快樂字樣,餐廳服務態度好好,樂意幫忙。兩個女仔點左2個tapas,一個係Baby squid,另一個係Shrimp tapa,兩個都覺得十分美味,起碼新鮮食唔出雪藏味,而且調味可口,一個係伴青椒汁,但係完全唔辣,但係又令人欲罷不能,十分惹味。另一個蝦就十分彈牙,加上蒜頭的醬汁,配搭得宜。主菜則點了不得不點的西班牙海鮮炒飯,上盤熱辣辣,千萬要小心不要碰到盤邊🔥。本人曾經去過西班牙食過正宗的Paella,米飯偏硬及較為鹹,而今次食呢個則比較貼地,米飯軟硬度適中,味道也剛好,兩個女仔很快就清碟,睇來都係地道的口味最適合我地哈哈😆

baby  squid
shrimp  tapa
seafood  paella
2022-08-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
baby  squid
shrimp  tapa
seafood  paella
Bayfare Social🔸🔸🔸🔸🔸🔸未去過Rosewood staycation,都可以先試下Rosewood 嘅西班牙餐廳😻環境同裝橫都幾靚,配上海景加持,氣氛絕佳,chill得黎又高雅🥂系一個適合同男女朋友,或者同朋友慶生嘅地方🥳仲要CP值好高,食物質素好,而且非常抵食🥰Bayfare Social 非常受歡迎✨有時候會比較full,只系得翻吧台,甚至試過有一次walk-in冇位添🥺所以如果想坐梳化卡位睇下海景,就記得book定位啦😋(小提示💡:入面大部分staff都系講英文架🤣)🔸🔸🔸🔸🔸🔸1️⃣ Mac & Cheese Pasta ($120)🔸Must Try系列🤤超邪惡‼️超濃厚芝士‼️😈🔸芝士表層燒到脆脆,入面就可以拉絲🧀 🔸芝士相對偏鹹,部分香味黎自於炒香嘅煙肉同蘑菇,味道更有層次✨🔸最好搵多個👻同你一齊食,如果唔係都幾漏🤰🏻(不過可能你地系超級大食鬼😋)喜愛指數:👻👻👻👻2️⃣ Espanola Flatbread ($140)🔸鋪滿西班牙塞拉諾火腿(Serrano Ham)同曼切戈芝士 (Manchego Cheese) 嘅鬆餅pizza🍕🔸配上火箭菜同香濃番茄醬🍅簡直絕
Bayfare Social
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
(小提示💡:入面大部分staff都系講英文架🤣)
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
1️⃣ Mac & Cheese Pasta ($120)
🔸Must Try系列🤤超邪惡‼️超濃厚芝士‼️😈
🔸芝士表層燒到脆脆,入面就可以拉絲🧀
喜愛指數:👻👻👻👻

2️⃣ Espanola Flatbread ($140)
🔸配上火箭菜同香濃番茄醬🍅簡直絕配🥰
🔸Serrano Ham 味道相對淡d,冇咁鹹同冇咁油,比較適合中意食淡味d嘅大食鬼😻
🔸Manchego Cheese 系羊奶芝士,奶味濃郁且帶鹹香✨
🔸 Flatbread 口感鬆軟,有好香嘅小麥味🌾
喜愛指數:👻👻👻👻

3️⃣ Paella of the Day ($180)
🔸每日嘅海鮮都唔同架😻
🔸我當日系鱈魚同八爪魚,海鮮算系幾新鮮🥘
🔸飯質偏濕同腍,相對其它菜色依到嘅paella就冇咁驚艷啦🥺
🔸份量唔算多,兩個人食就啱啱好
喜愛指數:👻👻👻

3️⃣ Apple Crumble ($80)
🔸依到非常出名嘅一道甜品🥧
🔸一頭大大嘅雲呢拿雪糕配埋微溫嘅蘋果批,簡直係冰火交融,推薦一啖雪糕一啖蘋果批咁食🤤
🔸表層焗到啱啱好金黃色,非常鬆脆,同時保持住蘋果粒粒嘅濕潤
🔸每一啖都充滿住沾滿肉桂醬嘅蘋果粒粒,酸酸甜甜,好有趙口🍎
人均💰:$201-400
時段⌚:晚市
服務態度:🌟🌟🌟🌟
環境與衛生:🌟🌟🌟🌟🌟
🔸有梳化卡位,空間闊落
🔸有室外位置
🔸部分座位可觀海景🌅
🔸入座無限時,可以慢慢chill下同朋友吹下水👯‍♀️
Bayfare Social
地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
電話:38918732
  • Mac & Cheese
【Bayfare Social】Rosewood 入面價錢比較親民既餐廳🥸🥸Steak Frites 💰HKD260牛扒既牛味都濃, 但so far就正正常常 無話好特別~~Pluma Iberica 💰HKD360味道都係正常 但勝在得好淋身 口感唔錯Paella Seafood佢有2個size可以選擇 Small 💰HKD300Large 💰HKD450我地上次去就比較多人, 所以就叫咗個大size share🤓個盤好大但個深度好淺, 所以個份量其實唔多食落都幾好食, 西班牙飯既味道濃郁但以佢份量黎講就有啲貴Churros 💰HKD85我覺得係成餐覺得最好食既野😂 亦見唔小枱都有叫佢Churros係即叫即炸, 食落外皮脆卜卜, 咬落有小小煙韌感, 再點埋我最鍾意既朱古力醬真係好好食!!甜品必叫item😗😗Cocktail 💰ard HKD100味道都偏烈 但個人覺得還好 而且啲杯個賣相令到佢地更加平平無奇😂😂Ice cream 💰HKD60 1 scoopGelato雪糕🍦 拎黎點churros幾好食 以Rosewood既餐廳黎講, 佢個價錢算係較親民 但so far佢地食物既味道
【Bayfare Social】
Rosewood 入面價錢比較親民既餐廳🥸🥸

Steak Frites 💰HKD260

牛扒既牛味都濃, 但so far就正正常常 無話好特別~~

Pluma Iberica 💰HKD360

味道都係正常 但勝在得好淋身 口感唔錯

Paella Seafood

佢有2個size可以選擇
Small 💰HKD300
Large 💰HKD450
個盤好大但個深度好淺, 所以個份量其實唔多
食落都幾好食, 西班牙飯既味道濃郁但以佢份量黎講就有啲貴

Churros 💰HKD85

我覺得係成餐覺得最好食既野😂 亦見唔小枱都有叫佢

Cocktail 💰ard HKD100

Ice cream 💰HKD60 1 scoop

Gelato雪糕🍦 拎黎點churros幾好食

以Rosewood既餐廳黎講, 佢個價錢算係較親民 但so far佢地食物既味道同擺盤都真係一般
唔會話有想encore既意慾🥸
$500 (Dinner)
2022-08-14 335 views
今日喺K11行街,下晝食飯時間又係時候要搵好嘢,點知成個商場入邊間間餐廳都排緊隊,咁啱醒起Rosewood 入邊有間餐廳,即刻去撞下彩,點知平時要book成個月嘅呢間竟然可以walk-in ,唔使問即刻入去試食下😍是日夜晚嗌咗三道菜,海鹽辣椒,茄子蔬菜蓉配烤麵包,仲有燒春雞海鹽辣椒非常好食,調味作為前菜啱啱好,令人食指大開👍🏻茄子蔬菜蓉配烤麵包就有啲驚喜,本身我第一啖就咁食啲蔬菜蓉,感覺好奇怪,酸酸甜甜咁,之後陪落個烤麵包,個味道超級好食咗二十萬倍,我真係冇諗到前後分別有咁大😂最後燒春雞真係無敵,首先廚師用咗fusion嘅煮法,中式嘅薑蓉味道,配西式嘅燒春雞做法,一拎上嚟已經令我好有驚喜,味道方面更加不得了,雞皮脆雞肉香,名副其實嘅外脆內軟,令人回味三日❤️❤️❤️總括而言非常推介大家去試下😂

海鹽辣椒非常好食,調味作為前菜啱啱好,令人食指大開👍🏻

總括而言非常推介大家去試下😂