大滾友火鍋 (紅棉大廈)

Restaurant: Big Boil's Club (Kapok Mansion)
Terms & Details:
2023-11-05 110 views
Ooo荃灣邊爐世一ooO天氣開始涼 當然要再訪我的邊爐世一👉🏻大滾友今次中午去滾 全單原價有68折😎大滾友以中國宮廷風設計 坐位舒適我最喜歡佢的鍋爐是以金銅龍頭設計有氣勢🤜OooooO🔸招牌花膠雞湯底 $318🫶🏻雞湯香濃美味以三黃雞熬煮 店員會提大家先飲用雞湯稍後店員會加大大量的花膠 及足料的鮮雞入湯滾真係超足料 只食呢個湯底都已經飽左一半🥰OooooO🔸牛肉拼盤 (細) $418超美的花型擺盤 包括7款不同部位牛肉當中特別要讚牛舌片 非常爽口其他牛肉的油脂分佈都很平均 肉質算是頂級💕首次食牛胸尖 爽爽的幾得意OooooO🔸伊比利亞橡果豬 $168伊比利亞橡果豬以橡果作飼料 較一般的豬肉片爽口😋亦沒有慣常吃豬時食到的騷豬味OooooO🔸手打蟹子鮮蝦丸 $72全蝦肉手打 混合蟹子彈牙爽口 鮮打沒雪味很鮮OooooO🔸大滾友雜菜拼盤 $98大量蔬菜包括金菇、萵苣、黑木耳、 紫准山等等OoooO🔸火焰焦糖豆腐花 $88以RUM 酒加入木桶豆腐花上 再灑上紅糖用火槍燒焦豆腐花帶有薄脆的焦糖 美味又香滑👍🏻
Ooo荃灣邊爐世一ooO

🔸手打蟹子鮮蝦丸 $72
全蝦肉手打 混合蟹子
彈牙爽口 鮮打沒雪味很鮮

🔸大滾友雜菜拼盤 $98
大量蔬菜包括金菇、萵苣、黑木耳、 紫准山等等

OoooO
🔸火焰焦糖豆腐花 $88
以RUM 酒加入木桶豆腐花上 再灑上紅糖用火槍燒焦
豆腐花帶有薄脆的焦糖 美味又香滑👍🏻
呢間大滾友絕對係我打邊爐嘅首選因為佢地湯底足料 食材高質 服務一流花膠雞湯鍋 (半隻) ($318)花膠大過我塊面 由店員剪細加入湯底雞件半熟 煮多5分鐘食得 肉質嫩滑牛肉拼盤(細) ($418)擺盤精美 一放上枱仲有乾冰效果 打卡一流有七個不同部位 其中我最愛牛頸脊同雪花肥牛鵝肝墨汁墨魚手打丸 ($72)墨魚丸包住原粒鵝肝 十分過癮 伊比利亞橡果豬($168)肥瘦適中有獨特嘅肉香日本廣島蠔 ($98)肥美飽滿有鮮味 烚熟依然係大大粒火焰焦糖豆腐花呢款甜品亦係另一亮點 原個木桶上 仲有火焰 視覺效果一流
呢間大滾友絕對係我打邊爐嘅首選
因為佢地湯底足料 食材高質 服務一流

花膠雞湯鍋 (半隻) ($318)
花膠大過我塊面 由店員剪細加入湯底
雞件半熟 煮多5分鐘食得 肉質嫩滑

牛肉拼盤(細) ($418)
擺盤精美 一放上枱仲有乾冰效果 打卡一流
有七個不同部位 其中我最愛牛頸脊同雪花肥牛

鵝肝墨汁墨魚手打丸 ($72)
墨魚丸包住原粒鵝肝 十分過癮

伊比利亞橡果豬($168)
肥瘦適中有獨特嘅肉香

日本廣島蠔 ($98)
肥美飽滿有鮮味 烚熟依然係大大粒

火焰焦糖豆腐花
呢款甜品亦係另一亮點 原個木桶上
仲有火焰 視覺效果一流

✨一開始一定一定要推介呢個高質湯底!強烈推薦!龍躉木瓜魚湯鍋!$298好足料,大約有10塊大大塊的龍𧄌,而且新鮮彈牙,再加埋非常甜的木瓜,熬出雪白湯底😍個湯好好飲,我飲左幾碗,唔捨得停🤤另外一個必推係大滾友牛肉拼盤(細) $418總共有7個唔同的牛肉部位,每一個部位都好好食!係好新鮮!好香牛味,肥瘦剛剛好!食出質素!👍🏻除左牛好食!個豬都好好食!伊比利亞橡果豬($168)超出預期地好食!好少食到有咁香濃的豬肉味,而且紋理相當靚,食落口感一流,又富豬肉香!大推!不得不提的是龍蝦餃($108)用龍蝦肉同豬肉夾製的餡料,加燒賣皮包製,食落彈牙,而且同一般餃子唔同,絕對值得一試!另外我仲食左和牛墨魚丸4粒($72)同埋雜菜併盤($98),一樣高質,好欣賞呢間店重視食物質素,小至每棵菜都係新鮮好食,而餐廳環境亦都係好舒適,乾淨,每個餐具都用得安心!
✨一開始一定一定要推介呢個高質湯底!
強烈推薦!龍躉木瓜魚湯鍋!$298

另外一個必推係大滾友牛肉拼盤(細) $418

除左牛好食!個豬都好好食!
伊比利亞橡果豬($168)

不得不提的是龍蝦餃($108)

• 龍躉木瓜鮮湯底
  • 大滾友雜菜拼盤
  • 龍蝦餃
2023-10-27 77 views
天氣終於涼番少少❄️❄️就好有意慾打邊爐🍲😂😂大滾友一直都有bookmark!心動不如行動,即約朋友去食!半隻花膠雞湯底,個湯頭超濃雞湯味,金黃色的!大大塊花膠😍😍,侍應服務好好,幫我哋剪細啲花膠,仲建議水滾後先飲啖湯再落雞!半隻雞份量一啲都唔少,好大隻!肉質好鮮嫩!😋😋日本廣島蠔,有4大隻,每隻都肥美新鮮,煮熟後都唔會縮到好細,啖啖蠔肉🤤🤤牛肉拼盤(細),上盤時有乾冰,即時升級😍😍擺盤好靚!有7款唔同牛嘅部位,份量一啲都唔細!肉質靚👍🏻👍🏻有牛味,推介!蟹籽蝦手打丸,蝦味好重,彈牙又爽口!呢個值得推介👍🏻👍🏻伊比利亞橡果豬,豬肉一啲都唔”鞋”口,好彈口👍🏻👍🏻好重豬味!大滾友雜菜拼盤,份量好多,有金菇、萵筍、生菜、油麥菜、娃娃菜等,3至4人份量,我哋得2個人完全食唔晒😂😂竹蔗茅根一渣,打邊爐飲竹蔗茅根可以下火,每人有兩杯,個壺都非常有特色!👍🏻👍🏻

蟹籽蝦手打丸,蝦味好重,彈牙又爽口!呢個值得推介👍🏻👍🏻

2023-10-24 80 views
。今日黎到荃灣紅棉大廈嘅大滾友打邊爐,就起千色匯隔離,位置好方便,餐廳裝潢古色古香,非常典雅。另外,臨近萬聖節,店員裝扮都好鬼馬。-我地叫左花膠雞湯鍋,個湯底好清甜,一d都吾膩,花膠大大塊,份量都吾少,食得好滿足。雞肉又滑又嫩,食落好有雞味。-另外叫左細嘅牛肉拼盤同伊比利亞橡果豬,肉質非常好,脂肪分布均勻,食落好有肉味。伊比利亞橡果豬特別好食,薄薄地但係咬落好有口感。我地仲叫左廣島蠔,一份有4隻,隻隻都好肥美,味道相當鮮甜。-食飽飽最後再黎返個甜品,出火豆腐花,賣相好驚人,店員會當場加上糖之後就再倒上點著左火嘅酒,經過火燒之後,酒香即刻出哂嚟,香氣撲鼻,除咗好食,仲好打卡able。

2023-10-12
Type of Meal
Dinner
  • 大滾友雜菜拼盤
2023-10-24 61 views
今次介紹呢間儀式感滿滿既火鍋店岩晒鍾意打卡既朋友仔,餐廳既裝修、店員頭飾、餐牌、器皿、都係走宮廷風🏯⭐️櫻唇半開 • 特色卜卜蜆鍋 $218湯底鮮甜,忍唔住係咁飲。沙白份量多,食極都仲有,肉都冇沙,清甜飽滿。⭐️手切本地牛肉 (頸脊) $368個盤真係好浮誇好正,仲有晒裝飾同乾冰霧晒煙咁上枱,相機食先📷。牛頸脊脂脂分佈均勻,油花適中,肉質相對結實同時有彈性,牛味香濃。⭐️大滾友海鮮拼盤(細) $568(蟶子皇、大扇貝、墨魚、蝦)海鮮洗到白雪雪好乾淨,蟶子皇同大扇貝鮮甜厚肉;🦑食落有嚼勁;🦐大隻,肉質爽口彈牙。⭐️手打蟹子鮮蝦丸 (4粒) $72手打既蝦丸夠晒彈牙,餡料既蝦肉都幾大隻,加埋蟹子更有咬口,口感更豐富。⭐️瑤柱乾貝滑 $108粒粒既小乾貝增添一份鮮味,但未去到好驚艷,暫時係香港未食到超越台北無_鍋既世一乾貝滑🤭⭐️自家製餃子拼盤 $128(韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃、龍蝦餃)餃子皮薄,餡料飽滿,食落啖啖肉。⭐️日本稻庭烏冬 $38鮮甜既湯底配埋個烏冬就一流。⭐️自家製竹蔗茅根 $78個壺好有氣勢,都幾大壺,飲落清潤,唔會好甜,岩晒打邊爐要清清熱。⭐️加多寶 $24⭐️醬介 (每位) $24

⭐️櫻唇半開 • 特色卜卜蜆鍋 $218

⭐️手切本地牛肉 (頸脊) $368

⭐️大滾友海鮮拼盤(細) $568
(蟶子皇、大扇貝、墨魚、蝦)

⭐️手打蟹子鮮蝦丸 (4粒) $72

⭐️瑤柱乾貝滑 $108

⭐️自家製餃子拼盤 $128
(韭菜豬肉餃、黑松露蟹肉餃、蟹黃餃、龍蝦餃)
餃子皮薄,餡料飽滿,食落啖啖肉。

⭐️日本稻庭烏冬 $38
鮮甜既湯底配埋個烏冬就一流。

⭐️自家製竹蔗茅根 $78

⭐️加多寶 $24
⭐️醬介 (每位) $24
踏入10月下旬,終於有涼涼地嘅感覺,天氣仲有啲潮濕。自己體質驚凍,天氣轉涼好易感受到,所以難得約到妹妹食晚飯,都係想食啲暖笠笠嘅嘢,打邊爐係首選,今次去大滾友食高質火鍋!依家午市、宵夜時段去食,火鍋店搞緊優惠全單68折,抵好多。今次係二訪呢間火鍋店,店舖內外古色古香,好似穿越時空返咗去古代一樣,店內牆身一律用上古代街景嘅牆紙,棕色屏風、木櫈,增添中國風,真係處處都係打卡位。器皿食具都一絲不苟,藍白陶瓷圖騰、龍頭立體圖案等見心思,全方位打造出歷史久遠嘅舊中國場景,環境一流!部分菜式名改得抵死搞鬼,令人會心微笑。✔️玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)$318侍應端上一大鍋黃澄澄大黃雞湯,雞湯用上大量三黃雞,熬製6小時以上而成。另外有個紅色膠煲上放咗半隻半生熟好足秤嘅雞,上面係厚度十足,一整大片嘅花膠。侍應會喺客人面前將花膠剪成一塊塊再放入湯鍋,先飲一碗湯,雞味濃郁又鮮甜,仲有大量骨膠原,感覺好滋補。雞塊放入湯淥一淥就食得,好滑嫩。✔️大滾友牛肉拼盤$418呢個牛肉拼盤包括咗七個牛肉部位:頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花,每款5至6塊/粒左右,

✔️玲瓏浮凸·花膠雞湯鍋(半隻)$318

✔️大滾友牛肉拼盤$418
呢個牛肉拼盤包括咗七個牛肉部位:頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花,每款5至6塊/粒左右,足夠3至4人食,攞盤有驚喜之餘,見到牛肉色澤咁靚、雪花好似網紋咁散佈,就知肉質會好鮮嫩口感軟稔!

✔️店長推介伊比利亞橡果豬$168
呢種豬肉好肥美,油脂分布均勻,口感一流,係豬肉中和牛級數!

✔️大滾友雜菜拼盤$98
點咗咁多肉,一定要有蔬菜,呢個蔬菜拼盤包括差不多10種菜類:生菜、油麥菜、蕃茄、筍、雲耳、娃娃菜、蓮藕、金菇、粟米、紫薯等,每樣都有啲,唔使煩揀乜嘢菜,而且每樣都幾新鮮!

✔️自家製足料竹蔗茅根$78
火鍋店自家製,比較健康嘅飲品,甜度適中,清涼解渴!

✔️手打鵝肝墨汁墨魚丸四粒$72
一食落口就俾佢嘅彈牙口感驚艷到,叫「手打」丸一定唔會出錯,口感會有保證。用墨汁調味更加鮮,融入埋鵝肝感覺更矜貴。

✔️會員迎新甜品出火豆腐花$0
會員迎新免費甜品,估唔到咁給力,侍應端上木桶豆腐花,喺上面撒上黃糖,用火槍燒着少量酒精,再倒入豆腐花上,令黃糖變成焦糖,食個豆腐花都咁精緻,仲要免費,真心欣賞!

✔️醬介 $24@1
2023-10-20 21 views
秋風起,又到打邊爐嘅季節!認識我既朋友都知道我超級鐘意食「大滾友」,隔一排唔食就心思思⋯今次來到荃灣分店,地點就腳,選用高質上乘食材,仲成日推出折扣,例如喺OpenRice訂位,晚上10:30光顧,可享做到六八折!抵到爆!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸💓醬介 @$24.0九宮格既醬介真係誠意十足,分別有醬油、辣椒🌶️香蔥、芫荽、手拍青瓜、木耳等等,醬汁可以根據個人喜好調配,自由度好大。💓大滾友牛肉拼盤$418.0超豪華!有齊唔同牛部份,如手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、 頂級安排斯牛小排、牛肉粒同牛舌花,手切牛頸脊肉質鮮嫩,切得細緻均勻,有豐富的肉汁!牛展即係牛肉的前腿,肉質豐腴多汁!美國頂級雪花肥牛有優雅霜降紋理同豐富的脂肪,入口即化!牛黃喉比較少饂,即係牛的喉部,肉質細嫩!💓大滾友雜菜拼盤$98.0有多款新鮮嘅蔬菜,例如白菜🥬、番茄、蓮藕等等!唔單止美味,仲營養豐富!💓伊比利亞橡果豬$168.0 👍🏻呢款伊比利亞橡果豬係店長推薦!絕對值得一試。伊比利亞豬肉質鮮嫩,搭配橡果嘅香氣,有獨特風味。可謂豬肉中的「A4和牛」!💓黄金藏嬌和牛墨魚丸4粒$72.0:👍🏻一道獨特嘅創意菜品!結合

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

💓醬介 @$24.0

💓大滾友牛肉拼盤$418.0

💓大滾友雜菜拼盤$98.0

💓伊比利亞橡果豬$168.0 👍🏻

💓黄金藏嬌和牛墨魚丸4粒$72.0:👍🏻
一道獨特嘅創意菜品!結合和牛同墨魚肉,丸子本身鮮嫩多汁,仲加埋鹹蛋黃,魚、肉、雞三種肉類混合,出奇地和諧,味道濃郁。

💓玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋(半隻)$318.0👍🏻
打滾友最出名的花膠雞湯鍋!係名不虛傳架!使用咗骨膠原滿滿嘅花膠同嫩滑三黃
雞肉,經燉煮,湯汁鮮美濃郁,店員建議先喝鮮甜湯底,足料又滋補!來緊寒冷嘅天氣,嗌呢個湯底就啱晒!

2023-10-19 44 views
同朋友打邊爐,朋友想試呢一間火煱店,咁我地咪走去試下囉,其實入面個場幾靚,好有宮廷feel同係呢一間餐廳嘅賣點, 呢間嘢簡直就係滾友打卡嘅聖地, 咁我哋叫咗以下:首先是花膠雞湯鍋,使用了三黃雞。這種雞肉有著豐富的營養價值,加入花膠和滋補材料熬煮成湯底,濃郁的湯汁中帶著花膠的鮮美味道,絕對是一道滋補又美味的湯。接下來是日本廣島蠔,廣島蠔以其肉質鮮嫩、口感豐富而聞名。無論是生食還是烹調,它都散發出獨特的海洋風味,絕對是海鮮愛好者的享受。鵝肝墨汁墨魚丸是一道結合了鵝肝和墨魚的美食。鵝肝的豐潤口感和墨魚的鮮味相互融合,形成了獨特的風味,這道菜絕對能帶給你一個驚喜的口味體驗。牛肉拼盤包括七款手切靚牛,每一款都有其獨特的風味和口感。從頂級安排斯牛小排到本地手切牛頸脊,從牛展到美國頂級雪花肥牛,還有牛黃喉、牛肉粒和牛舌花,這個拼盤能滿足牛肉愛好者的味蕾。伊比利亞橡果豬是一種高品質的豬肉,以其豐富的油脂和口感細膩而受到推崇。這種豬肉常被用來製作頂級的火腿和其他美食,它的獨特風味絕對能為你的餐點增添豐富的層次。大滾友雜菜拼盤包含了各種新鮮的蔬菜,如粟米、金菇菜、蓮藕、竹荀、娃娃菜和生菜。這道拼盤提供了多

大滾友雜菜拼盤包含了各種新鮮的蔬菜,如粟米、金菇菜、蓮藕、竹荀、娃娃菜和生菜。這道拼盤提供了多種口感和風味,為整餐增添了豐富的蔬菜元素。

最後是火焰焦糖豆腐花,這道甜品以其香濃的焦糖口味和絲滑的豆腐口感而受到喜愛。這個甜品不僅口感極佳,還帶有一抹焦糖的香氣,是結束這場盛宴的完美結尾。

這間火鍋店真是令我興奮,它結合了各種豐富的食材和獨特的風味,帶給我一場難以忘懷的美食體驗。無論是海鮮、牛肉、豬肉還是蔬菜,每一道菜都展現了廚師的烹飪技巧和對食材的精選。可以一試!

走中國宮廷風嘅火鍋店,之前食過一次覺得嘢食份量足味道都幾好~ 🔘花膠雞湯鍋(半隻) $318花膠雞另外上,店員會即場剪啲花膠落去湯底度,另外雞件已有七成熟,想食嘅時候先再放落湯底,咁樣避免雞件過熟,湯底嘅雞味超級濃郁,用上三黃雞烹調,肥美嘅雞加上厚身花膠,含有大量骨膠原,值得推介嘅湯底~🔘牛肉拼盤 (細)$418有七款牛肉,其中安格斯牛小排同手切牛頸脊都比較有印象同好味,另外特別啲嘅係牛展同牛黃喉,尤其牛黃喉非常爽脆唔會靭,牛魔王必點,每樣試少少幾開心~🔘伊比利亞橡果豬 $168食橡果嘅西班牙伊比利亞豬,豬肉帶獨特香味,肉味濃郁,非常好味,同牛肉相比絕對唔會被比下去~ 🔘大滾友雜菜拼盤 $98呢個蔬菜拼盤性價比好高,蔬菜種類同份量好多,淨係菜都有三款,其他蔬菜包括有萵筍、紫淮山、金菇、木耳、蓮藕片等…數之不盡~🔘手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72呢度都幾多特別味道嘅手打丸,墨魚嘅存在感高過鵝肝, 十分彈牙~🔘鬼馬油炸鬼 $68油炸鬼釀上墨魚滑,呢個一定要煮耐啲,等油炸鬼腍晒,吸收少少湯嘅精華就最好食~🔘竹蔗茅根 $78個水壺好切合宮廷風😂,竹蔗水清甜~🔘火焰焦糖豆腐花係加入會員嘅迎新甜品,搞搞

🔘花膠雞湯鍋(半隻) $318

🔘牛肉拼盤 (細)$418

🔘伊比利亞橡果豬 $168

🔘大滾友雜菜拼盤 $98

🔘手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72

🔘鬼馬油炸鬼 $68

🔘竹蔗茅根 $78
個水壺好切合宮廷風😂,竹蔗水清甜~

🔘火焰焦糖豆腐花
係加入會員嘅迎新甜品,搞搞新意用火槍燒過面頭嘅糖,形成一層焦糖脆脆,幾特別,最緊要豆腐花香滑,唔hea嘅甜品
2023-10-10 63 views
荃灣大滾友是一家裝潢走中國風的港式火鍋店,餐廳位於千色匯附近,交通方便,而且店內氛圍舒適,適合與朋友一同品嚐美食。玲瓏浮凸花膠雞湯鍋湯底是使用三黃雞熬煮數小時而成,香濃美味且富含膠質。餐廳的侍應會在現場幫忙煎花膠並放入鍋中,建議先喝湯後再放入雞肉。湯底香濃鮮甜,花膠質感豐富,而雞肉則鮮嫩滑順。半熟五花腩半熟五花腩具有豐富的口感和肉汁手打蟹籽鮮蝦丸手打蟹籽鮮蝦丸則使用新鮮的蝦肉和蟹籽手工製作,口感鮮嫩。大滾友雜菜拼盤包含了娃娃菜、油麥菜生菜、粟米、芋頭等各種蔬菜,份量十分豐盛。大滾友牛肉拼盤則包括了頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花等多種牛肉,每一款都具有獨特的風味,特別推薦其中的牛肉粒,它的油香味和牛味都十分豐富。店長強烈推薦的菜品是伊比利亞橡果豬,這種豬肉肥美,肉味濃郁,可以媲美和牛的級數,非常值得一試😋😋😋作為會員迎新甜品,出火豆腐花這道甜品以焦糖豆腐花為基礎,焦糖表面經過火燒使得口感酥脆,給人一種獨特的享受。無論是湯底還是各種配料,都展現了餐廳的用心和獨特之處。

玲瓏浮凸花膠雞湯鍋

半熟五花腩
半熟五花腩具有豐富的口感和肉汁
手打蟹籽鮮蝦丸
手打蟹籽鮮蝦丸則使用新鮮的蝦肉和蟹籽手工製作,口感鮮嫩。

作為會員迎新甜品,出火豆腐花

無論是湯底還是各種配料,都展現了餐廳的用心和獨特之處。
2023-10-09 1568 views
走進店内充滿著宮庭風格, 環境非常有特色, 這間火鍋店特設多款特式招牌湯底,龍躉片木瓜魚湯鍋、胡椒酸菜魚鍋、消暑冬瓜瑤柱鍋、花膠雞湯鍋及排骨山濃湯, 將傳統火鍋的層次更加提升自行掃ǫʀ下單, 圖文並茂、非常方便, 有系統完全沒有漏單情況, 值得一讚上👍🏻我們點了湯底 消暑冬瓜瑤柱鍋🍲 湯底配料非常豐富, 除了原個冬瓜之外, 更有雞肉、素翅、蝦肉及瑤柱, 湯底養生又清甜, 冬瓜肉鮮嫩柔軟、味道清香, 建議先喝一碗湯, 品嘗一下滋潤湯底的原味道, 真材實料牛肉拼盤(細)🐮 拼盤擺盤精緻, 一份有齊七款手切靚牛, 有頂級安排斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒及牛舌花, 牛肉質素高、牛味濃又夠肉汁、油花分布均勻、肉質軟嫩非常豐富, 牛魔王必食推介😍伊比利亞橡果豬🐷 清晰呈現大理石紋般的油花、肉質軟腍、纖維細緻, 沒有肉筋、爽口又帶點煙韌龍蝦墨魚丸(四粒) 味道鮮甜、口感爽滑彈牙大滾友雜菜拼盤🥬 材料豐富、新鮮爽脆, 有粟米、金菇菜、蓮藕、竹荀、娃娃菜及生菜大滾友響鈴拼盤·各三件 分別有傳統響鈴及黃金響鈴, 新鮮即炸, 非常脆口, 沾滿清甜冬瓜湯汁, 十分惹味火焰焦

我們點了
湯底
消暑冬瓜瑤柱鍋🍲

牛肉拼盤(細)🐮

伊比利亞橡果豬🐷

龍蝦墨魚丸(四粒)
味道鮮甜、口感爽滑彈牙

大滾友雜菜拼盤🥬

大滾友響鈴拼盤·各三件

火焰焦糖豆腐花
想不到是凍的豆腐花, 用木桶盛載着, 服務員灑上紅糖再加上少許酒, 就變成火焰焦糖豆腐花, 豆腐花香嫩爽滑、甜度適中, 打卡一流👍🏻

飲品
藍妹生啤(𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 )🍺
火鍋是最佳配搭

火鍋配料及湯底質素極度講究, 服務親切有禮, 上菜有效率又主動收碟, 非常細心加湯, 另特設獨立房間, 可以與家人朋友擁有私人空間開ᴘᴀʀᴛʏ一樣正👍🏻, 值得再回顧💕

• 消暑冬瓜瑤柱鍋
2023-10-06 55 views
今日嚟咗朋友推介嘅大滾友打邊爐食宵夜,九點後唔駛點等就可以入座。一坐低,店員就送上九宮格木盒造型既醬介盤,好精緻! 佢呢度得一啲蒜頭䓤芝麻辣椒蒜蓉同埋豉油, 冇嗰啲好濃味嘅沙茶千島醬,睇嚟店加對佢哋嘅食材好有信心。店長推介伊比利亞橡果豬油脂分佈平均,入口嫩滑, 好似食緊豬肉入面嘅A5和牛一樣, 肉味濃沃, 唔使點醬都好好食 ,教人回味無窮。嚟到必定要點一份試試。細牛肉拼盤牛肉拼盤雖然叫細, 但係個量就幾多下,兩條友絕對夠曬食。 入面有牛頸椎,安格斯牛小排,雪花肥牛,牛黃喉 ,牛肉粒同埋牛舌, 可以一次過試曬牛嘅唔同部位。 牛黃侯食落好脆脆地,幾特別。 美中不足嘅係肥牛卷仲係成舊冰, 味道略嫌比較淡。雜菜拼盤有油麥菜,娃娃菜,藕片,蕃茄 ,金菇, 雲耳,粟米。 食肉之前可以煮啲嚟打咗個底先。竹蔗茅根一揸竹蔗茅根水用個龍造型嘅黑色壺載住, 幾別緻。 竹蔗水飲落唔會話好甜, 大概倒到五杯左右。入口清清地幾潤喉。消暑冬瓜瑤柱鍋湯底煲滾咗建議先飲一啖湯, 飲落消暑解渴,每一啖都帶有鹹鮮味,好鬼正。 鍋正中間擺咗個冬瓜,服務員會走過嚟幫你切件。 當火鍋煮到咁上下,冬瓜淋咗就可以食喇。手打鵝肝墨汁墨

店長推介伊比利亞橡果豬

細牛肉拼盤

雜菜拼盤

竹蔗茅根一揸

消暑冬瓜瑤柱鍋

手打鵝肝墨汁墨魚丸

墨魚丸一碟四粒,,外貌漆黑色帶有光澤 。餐廳喺整墨魚丸嗰陣加咗一啲鵝肝切粒, 每一口都散八住鵝肝嘅香氣,值得一試。

2023-10-04 37 views
大滾友火鍋店, 荃灣分店佈置以華麗 宮廷風格, 古色古香挺有氣派,環境舒適, 食材選料新鮮時令 , 令人大 飽口福。玲瓏浮凸 .花膠雞湯鍋(半隻) $318. 湯底配半隻三黃色雞及花膠 ,夠曬真材實料, 花膠分量相當多, 厚身又大隻,雞十分肥美, 店員將花膠切為細片, 將雞肉及花膠放入湯鍋,水滾後, 香氣十足, 先呷一口湯底, 鮮甜帶黏黏的口感, 好滋補養顏, 花膠好 Q彈,雞肉嫩滑,用來做火鍋湯底, 令到火鍋配料更加美味。大滾友牛肉拼盤(細) $418. 火鍋必點的雪花牛肉 , 薄切的牛肉 ,雪花滿佈,輕輕一涮便可, 肉質軟嫩, 咀嚼時, 滋味肉汁在口腔迴盪, 讓人一吃愛上。伊比利亞橡果豬 /店長推介 $168 伊比利亞橡果豬, 是最美味的豬肉, 豬隻放牧飼養,主食是橡果, 豬肉帶獨特嘅香味,薄切的豬肉,大理石紋 漂亮的油花, 色澤嫩紅,十分軟嫩,吸收了湯底精華, 滋味加倍提升。 手打龍蝦墨魚丸四粒 $72 雪白圓潤的龍蝦墨魚丸, 大口咬

玲瓏浮凸 .花膠雞湯鍋(半隻) $318.

大滾友牛肉拼盤(細) $418.

伊比利亞橡果豬 /店長推介 $168

手打龍蝦墨魚丸四粒 $72
雪白圓潤的龍蝦墨魚丸, 大口咬下, 特別鮮味爽彈, 還吃到粒粒的的龍蝦肉, 誠意十足。

大滾友雜菜拼盤 $98
菜拼盤挺豐富, 有娃娃菜、生菜、 金菇、 油麥菜等, 翠綠新鮮,吸收了湯底精華,特別爽甜。

自家製足料竹蔗茅根 $78
自家製的竹蔗茅根, 冰涼滋潤熱燙的喉嚨, 帶來冰冰涼涼的感覺, 是火鍋最佳拍檔。

日本廣島蠔 $98
飽滿厚肉日本廣島蠔, 灼熟後, 不需要多餘的調味, 品嚐到蠔的原汁原味,鮮味滑溜, 正是海洋的鮮味。

火焰焦糖豆腐花/ 會員迎新甜品
店員先倒下酒在木桶豆腐花上, 用 火槍點燃點, 立刻火光熊熊 ,打卡一流, 豆腐花入口挺滑溜, 甜度適中 , 讓人喜歡。

#蒸魚腩爸媽好介紹 #古色古香 #高質火鍋 #中式宮廷風格 💖🍲大滾友😍🤤@bigboilsclub.yl.tw📍荃灣青山道125-133號紅棉大廈地下🔗Openrice:https://bit.ly/3yWs1PR💠 ✴️玲瓏浮凸・花膠雞湯鍋(半隻)✴️大大塊花膠,同我塊面一樣大🤤😍🤭好養顏💖好正!職員會幫你剪開放入湯入面,品嚐左幾啖湯之後,再放半隻七成熟雞入湯鍋入面煮😬超足料🤭🤗雞件大大件,肉質嫩滑,配搭埋花膠,熬製出濃郁嘅花膠雞湯底👍🏻👍🏻膠質滿滿夠哂滋補🤗推介🙌🏻🙌🏻💠 ✴️大滾友牛肉拼盤(細)✴️份量都唔少,有好多種唔同牛嘅部位🤭🤭😍包括有砌得好靚成朵玫瑰花嘅牛舌🌹、牛頸脊、牛胸尖、牛𦟌、骰子牛肉粒、雪花牛肉等等!我最鍾意係骰子牛肉粒,厚厚嘅牛肉粒但又一啲都唔韌,☺️😊好值得讚嘅係,成份牛肉拼盤每一件都食到濃濃嘅牛肉味🐮正💖💠✴️ 店長推介-伊比利亞橡果豬🐷✴️脂肪充滿橡果香,油脂分布好平均😬食落口肉味仲濃郁到滿瀉,完全唔洗加任何調味都已經好好味😋😍有驚喜💖💠 大滾友雜菜拼盤大大盤新鮮雜菜拼盤,兩個人食完全夠哂!包括有油麥菜🥬娃娃菜、番茄🍅黑木耳、粟米🌽蓮藕、金菇……啲蔬菜滲晒啲濃郁嘅花膠
#蒸魚腩爸媽好介紹 #古色古香 #高質火鍋 #中式宮廷風格

💖🍲大滾友😍🤤
@bigboilsclub.yl.tw
📍荃灣青山道125-133號紅棉大廈地下

💠 ✴️玲瓏浮凸・花膠雞湯鍋(半隻)✴️

💠 ✴️大滾友牛肉拼盤(細)✴️

💠✴️ 店長推介-伊比利亞橡果豬🐷✴️

💠 大滾友雜菜拼盤
大大盤新鮮雜菜拼盤,兩個人食完全夠哂!包括有油麥菜🥬娃娃菜、番茄🍅黑木耳、粟米🌽蓮藕、金菇……啲蔬菜滲晒啲濃郁嘅花膠雞湯,好正😊

💠 自家製足料竹蔗茅根
清甜好飲,又解渴又清熱😋好飲!

💠 半熟五花腩
五花腩大大塊,油脂豐富,爽口肉味濃👅 味道香溢!👍🏻👍🏻

💠 ✴️櫻花蝦豬肉丸-四粒✴️
平時食豬肉丸就食得多,櫻花蝦豬肉丸真係第一次食,好彈牙🤗豬肉丸有淡淡嘅櫻花蝦味,有驚喜❤️😍原來櫻花蝦同豬肉可以咁夾👍🏻

💠 ✴️出火豆腐花😂✴️
店員會即場用火燒焦糖😋火光熊熊🔥🔥然後蓋一蓋,我再另倒入少少嘅酒,配上黃糖!呢個出火豆腐花好睇又好食😋倒入少少酒,好特別🤭😍😍酒味豆腐花,我覺得好好味💖💖

🍴餐廳環境寬敞,古色古香😀仲有宮廷feel,連啲水壺同器皿配合埋😬😬服務態度好好👍🏻💖好值得再黎嘅一間火鍋店!✌🏻🙌🏻🤗🤗

@bigboilsclub.yl.tw

#大滾友 #荃灣 #荃灣美食 #火鍋 #生啤 #打邊爐 #手切牛肉 #花膠雞湯鍋 #卜卜蜆 #火鍋

#foodie #hkig #hkfoodie #hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港