2016-08-16
補祝朋友生日,於是嚟左呢間餐廳食飯,因為佢地既食物唔錯又有live聽~睇佢地餐牌專登有一頁介紹佢地採用既「水耕菜」,無基因改造、無養藥、乾淨零污染、營養價值高、獨立包裝開封即食!一場嚟到,要試試啦:《北海道帶子沙律 $118》有菜葉同蕃茄+菠蘿粒舖底,帶微辣。本人食法--- 將帶子切粒伴埋蕃茄+菠蘿粒放喺菜葉上一口食,原來好正。《蟹肉大蝦沙律 $118》蟹肉大蝦都好鮮甜、肉質彈牙,而另一吸睛之處係頂上既黃色粒粒------帶lemon味道,份子製作。連同沙律一齊食好有調味既作用。《低溫三文魚配蟹肉牛油 $148》三文魚以低溫製作,所以內裡有7成熟,而外層煮香。水份被鎖住所以唔會乾至鞋口。《慢煮黑安格斯牛柳 $288》話明慢煮,所以製作需時,最好一坐低就落單,食完頭盤飲陣酒時間就岩岩好。 好欣賞呢個菜,牛柳煮到7-8成熟,但絕對唔會血淋淋帶血腥,反而每口都好稔並帶牛肉味。舖底既野菌粒都被炒香過,而且碟上灑有粗海鹽,真係唔需要醬汁,單用海鹽作牛柳既調味已經不錯。《泡沫龍蝦湯 $68 x2》份量似飲espresso, 杯內放左都算大舊既龍蝦肉,整體龍蝦味濃,但以呢個份量嚟計,略貴。《香脆原隻
有菜葉同蕃茄+菠蘿粒舖底,帶微辣。本人食法--- 將帶子切粒伴埋蕃茄+菠蘿粒放喺菜葉上一口食,原來好正。 《蟹肉大蝦沙律 $118》
蟹肉大蝦都好鮮甜、肉質彈牙,而另一吸睛之處係頂上既黃色粒粒------帶lemon味道,份子製作。連同沙律一齊食好有調味既作用。 《低溫三文魚配蟹肉牛油 $148》
三文魚以低溫製作,所以內裡有7成熟,而外層煮香。水份被鎖住所以唔會乾至鞋口。 《慢煮黑安格斯牛柳 $288》
話明慢煮,所以製作需時,最好一坐低就落單,食完頭盤飲陣酒時間就岩岩好。 好欣賞呢個菜,牛柳煮到7-8成熟,但絕對唔會血淋淋帶血腥,反而每口都好稔並帶牛肉味。舖底既野菌粒都被炒香過,而且碟上灑有粗海鹽,真係唔需要醬汁,單用海鹽作牛柳既調味已經不錯。 《泡沫龍蝦湯 $68 x2》
份量似飲espresso, 杯內放左都算大舊既龍蝦肉,整體龍蝦味濃,但以呢個份量嚟計,略貴。 《香脆原隻辣墨魚配墨魚汁意大利粉 $218》
好香, 墨魚大部分夠稔且入味,唯有小部分較難切開,但我相信客人可以叫廚房煮稔d(!?) 墨魚汁意大利粉既調味做得幾惹味,帶小辣。 《puzzy fruit $78》(右)
不過不失既Mocktail,唔太甜,算大杯慢慢飲。
《Refreshing (lychee mixed with cucumber ,top with sprite) $88》(左)
Mocktail 嚟,有d人怕青瓜味,但其實青瓜汁同好多果汁好夾,今次就溝左荔枝味,好清甜唔會有糖漿味。 《BV teenager (kiwi sour apple & a hint of mint) $118 》(左)
以餐廳名字起既Cocktail,要一試。鮮Kiwi味既cocktail比較少見,雖然帶rum, 但酒味唔濃,被好fresh既kiwi味蓋過,令我不以為意飲到面都紅晒,哈哈。
《draught beer $78》(右)
聽live男士比較喜歡飲啤酒,叫杯生啤就岩晒。
生日點可以無蛋糕(不過得散件裝),都幾大件: 《new york cheesecake $98》
普通,芝士味唔濃。
《松露朱古力蛋糕 $98》
我覺得似mud cake, 實身都算落足料,甜度適中、朱古力同mousse都幾滑。