2018-06-27 507 views
坑口新開左間餐廳,聽講係食煲仔飯,緊係要去試下間野都有普通小茶食,不過我就覺得有d 貴啦,$7x 一個小菜,另外加$28 有飯有湯。其實煲仔焗豬排飯我都好想試下,咁新試既煲仔飯真係第一次見。最後我都係揀左最原始既臘味煲仔飯落單既時候職員會問 要辣定唔辣豉油我揀左唔辣佢d 豉油應該自己煮過有好細粒蔥花,不過我先得有小小唔夠味。可能我重口味啦臘肉唔會太肥,我媽媽都大讚如果細食既人,可以一煲兩份食,肚餓既話一人一煲都可以食晒。提提大家,下載Storellet ,可以免費做會員,儲績分$20=1分,有優惠卷,仲有甜品送餐廳內都冇提示可以做會員
坑口新開左間餐廳,聽講係食煲仔飯,緊係要去試下

其實煲仔焗豬排飯我都好想試下,咁新試既煲仔飯真係第一次見。
最後我都係揀左最原始既臘味煲仔飯

落單既時候職員會問 要辣定唔辣豉油
我揀左唔辣

臘肉唔會太肥,我媽媽都大讚

如果細食既人,可以一煲兩份食,肚餓既話一人一煲都可以食晒。

餐廳內都冇提示可以做會員

2018-06-27
Dinner
2018-06-26 406 views
東港城行街行到氣咳,附近又好多鎖店,搞到無咩興趣食tea…咦!原來舊底中銀個位有間新野。砂煲兄弟?會唔會連小食都係砂煲呢? 俾個門口吸引左,橫掂都行到攰,入去食啦。 卡位唔錯,坐得舒服,仲可以見到出面景色呢。 世界杯有特飲賣呀,不過我無咩興趣,下次先。好少茶餐廳有蝦多士賣啦,可能舊式食物都漸漸被淘汰。好有驚喜,可以呢度搵到細細個食開的小食。味道唔錯,仲有沙律伴碟減低油膩感。 我平時都健康開,所以食左炸野都會再叫多個沙律中和下。見到菜係好新鮮,完全唔會黃。不過溫泉蛋老實就比較難夾起食,我又唔鐘意拌勻,變左好似食唔到隻蛋咁。建議可以轉糖心蛋或白煮蛋好似抵食點。 話明係tea當然要食一食甜品啦,紅豆沙好正,入面有非常多一粒粒的紅豆。而且都唔會死甜,有好多出面賣的都係開粉,幾surprise 呢度無喎!望望下個menu原來其他小食都好正,有炸蝦雲吞,炸脾等等,煲仔飯都有新搞作-綠茶櫻花蝦鰻魚🤨,海南雞飯🤨,黑松露雞飯😏…下次有機會要試下。
東港城行街行到氣咳,附近又好多鎖店,搞到無咩興趣食tea…

俾個門口吸引左,橫掂都行到攰,入去食啦。

卡位唔錯,坐得舒服,仲可以見到出面景色呢。

世界杯有特飲賣呀,不過我無咩興趣,下次先。

2018-06-25 324 views
公司附近新開左間砂煲菜,星期五晚未到7點經已好多人等位!品牌似乎幾有創意,sell 80年代大排檔,裝修都幾靚,坐位舒服。試左個脆皮豬手,外皮夠脆,肉質夠爽亦好入味,$128係抵食嘅。另外加左個鮑魚雞煲,加$28跟老火湯同白飯,同事覺得鮑魚比較普通,但雞夠滑是日老火湯係雪耳粟米豬展湯,冇乜味精、幾甜,值得encore!最後一人一杯世界盃特飲Nitro Drink,夠Gimmick$18/杯又OK喎!質感有D似飲啤酒,面層泡沫幼滑,烏龍茶味亦夠濃,但果味不足。等位時見到呢個邪惡西多士,似乎幾吸引,下次tea time可以一試!

試左個脆皮豬手,外皮夠脆,肉質夠爽亦好入味
,$128係抵食嘅。
脆皮豬手

鮑魚雞煲

老火湯

$18/杯又OK喎!

氮氣烏龍果茶

2018-06-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
脆皮豬手
鮑魚雞煲
老火湯
氮氣烏龍果茶
2018-06-25 2471 views
呢頭食飯真心傷腦筋…間間都排曬長龍咁,最迎排得最勁都莫過於無印側邊呢間砂煲兄弟!如果唔係6點前企定定,就要等下一輪入座啦!今日就等我得正正響度、準時6點「食好西」!未夠6點已經排曬隊啦~一入門口就留意到新開期間要俾cash先~想食既朋友仔記住攞定錢錢啦。D壁畫、陳設同樣都係令人好舒服。雖然餐廳真係好多人、有少少嘈,但係個氣氛好好,真係好似一堆人圍在大排檔食野咁過癮,宣家香港搵呢d地方真係買少見少啦!我坐近廚房位置,因此有幸近距離影到咁懷舊既裝飾品。職員都好nice,無阻止我影相。入正題啦喂!Menu 上面既馬來沙嗲火焰牛仔骨相當吸引,睇張相有火,上到枱真係有火架!!!視覺效果一流唔在講,火的溫度仲令個沙嗲仲香左添。我最欣賞既係d配菜,有洋蔥、青椒,全部都入曬味架!雖然話係牛仔骨,但肉都偏多,好淋無筋,咁既價錢可算相當公道。海味雜菜煲都係非常足料,菇菇應該有先炒香再放落去煮。而菜類都有好多:西蘭花都依然保持翠綠爽口。唯一美中不足係放左魷魚絲,我印象中海味應該係乾左既海鮮,例如蝦乾仔、瑤柱等等,鮮魷魚絲就有少少唔貼題啦。唔夠喉!特我再叫埋小食同甜品先!如果新年食呢個黃金蝦意頭一定好好,正所

未夠6點已經排曬隊啦~

海味雜菜煲都係非常足料

唔夠喉!特我再叫埋小食同甜品先!

如果新年食呢個黃金蝦意頭一定好好,正所謂-「蝦仔碌碌,金銀滿屋」嗎

﹝呢味係返轉頭再食既﹞D蝦好大隻呀,隻隻都有隻半手指咁粗架!入面都起碼有六隻大蝦以上,而且咸蛋漿厚度適中,咬落卜卜脆,唔洗點醬都咁好味。最好野係一D雪味都無,證明係靚蝦。

呢個小食個菜名好長,好似叫咩芥末蜜糖雞翼咁上下…又幾得意wo,通常炸雞翼一係配淮鹽一係就配蜜糖,芥末蜜糖又真係好少見!但原來辣辣地又甜甜地好過癮開胃,
而且單骨食落又好方便,如果唔係得兩丁友怕食唔曬一定會叫多碟。

﹝呢味係返轉頭再食既﹞雖然邪惡金沙西多士係在小食類,不過甜,所以我當甜品留到最尾尾先食。枱枱都叫,心諗唔係唔食下話!我從來都未見過西多士係咁樣掛列架,一粒粒疊過好似金字塔咁!死啦,今晚卡嘔理實爆曬標都似,但唔食又對唔住自己!除左個面有榛子同朱古力醬外,入面仲有花生醬呀各位!10000000000個邪惡但又真係100000000000個想食,好彩係甜但唔太heavy,最尾清曬碟!

下次我一定會叫埋班friend食多d煲仔飯同菜><!
Dinner
名符其實煲仔飯係佢哋嘅招牌,真係花咗心機作烹調。上枱時已有的濃濃飯焦香, 飯焦口感出奇地脆口不黏牙, 但飯的份量 真是剛好夠一個細食的女孩子吃,眼見隔離枱order午市套餐的份量,我也感覺到出奇的細小……這個並不是重點,焦點在於那身穿黑衫的服務員 ,帶著疲憊的身軀目無表情猶如喪屍般,由左行至右,又由右行至左眼見枱上食物一旦食完,立即趕緊收拾, 我坐在卡位的外端,那服務員不動聲色突然俯身穿過我,並沒有說任何,伸手便收拾我先生剛完膳之餐具! 只覺他們目無表情,沒有,一句說話也沒有聽到, 目無表情猶如喪屍! 唔知係咪壓力大得滯,我見佢哋同事之間,都好似零溝通亦沒有對話! 餐廳用餐氣氛十分差!
這個並不是重點,焦點在於那身穿黑衫的服務員 ,帶著疲憊的身軀目無表情猶如喪屍般,由左行至右,又由右行至左眼見枱上食物一旦食完,立即趕緊收拾, 我坐在卡位的外端,那服務員不動聲色突然俯身穿過我,並沒有說任何,伸手便收拾我先生剛完膳之餐具! 只覺他們目無表情,沒有[唔該、多謝或仲要唔要],一句說話也沒有聽到, 目無表情猶如喪屍! 唔知係咪壓力大得滯,我見佢哋同事之間,都好似零溝通亦沒有對話! 餐廳用餐氣氛十分差!
Lunch
  • 抹茶櫻花蝦鰻魚煲仔飯及 邪惡金沙西多士
2018-06-24 247 views
東港城食店多,種類也層出不窮。大部份食市上菜餐具多是用碟上,但這間"砂煲兄弟"特色是用煲盛載的。門外門內都很吸睛,裝修有點似50或60年代感,可說是懷舊feel。早餐款式不多,最為特別的是那個三絲忌廉雞湯通粉。三絲是扎肉絲,鮑魚絲和火腿絲。配上煎蛋,牛油方包,還有一條長長的香腸。整份套餐比一般茶餐廳貴多4至5元。從外賣餐單上,食物圖片吸引,價格適中,其中砂窩雲吞雞$88,雙比其他食店很難以這個價錢出售。小菜種類雖然也不多,但值得一試。由於開業不久,為了吸引更多食客,客上只須安裝指定Apps,當成為新會員,即時以儲分形式、送贈甜品及積分換領等優惠。

小菜種類雖然也不多,但值得一試。

Breakfast
2018-06-19 277 views
近日在坑口東港城商場開咗一間煲仔飯餐廳「砂煲兄弟」,昨天午餐時間才第一次幫襯,吃了一個砂煲焗肉醬意粉,那份味道實在令人感動,好耐未食過粗身意粉煮的肉醬意粉了,因為現時差不多所有餐廳都用幼身意粉,加上芝士和肉醬的份量,合適,醬汁又沾滿了意粉,吃下去又滑又好味,已經好耐冇食過咁好味嘅肉醬意粉,再配上一個紅豆冰奶茶,真係有意外驚喜,因為呢個飲品不會太甜,紅豆冰的甜味唔會蓋過奶茶的茶香,真係飲過返尋味。今晚再同老婆去食晚飯,叫咗一個黑松露滑雞煲仔飯,雖然等候的時間較來,但實在值得,可以話係我食過最好味嘅煲仔飯,煲仔飯一上枱就已經香氣撲鼻,雖然我自己唔係咁習慣黑松露嘅味道,但係配上餐廳自家製的豉油,加上滑雞和軟硬適中的白飯,真係美味至極。餐廳裝修有啲懷舊大排檔風格,配上不同年代的流行曲,大大增強了進食時的氣氛和風味,向大家誠意推薦。

2018-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
  • 黑松露滑雞煲仔飯
2018-06-19 232 views
新開張和老婆試下做白老鼠,因為是兩位,等的時間不是太長,侍應都十分勤快,不過坐位就一般好坐,叫了一個臘味煲仔飯($88),一個梅菜扣肉煲仔菜($78),再加一杯紅豆冰($30).首先講煲仔飯,落完單5分鐘就送到,我和太太都有點驚訝!好明顯是煮定好的.良心講雖然是煮定的,不過整煲飯都算好食既,亦有飯焦,可以有75分以上.不過最離譜都是那個梅菜扣肉煲,梅菜是小到你搵唔到,整個煲底都是白菜仔,梅菜祗有幾粒,係細細的幾粒,扣肉仲大鑊,不肥亦不瘦,如果食開梅菜扣肉既就明白不肥不瘦點解會出事,食落去還是"鞋"的.其他煲仔菜我冇試,可能剛好祗是梅菜扣肉出事,大家可以試下其他,不過梅菜扣肉就奉勸大家真的不用試了.
2018-06-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
今日同老媽子2個去食新開的砂煲兄弟,叫左個茶餐和一個煲仔飯,味道都可以,如果想坐卡位要3個以上。可能新開關係,員工有d忙,但都有禮貌。由於都繁忙時間及可能星期六,安排左一個4人枱(可分開2張2人枱),之後隔離坐左對情侶,位置都近,不過唔太迫,如果你有 storellet,可以入會及有coupon。叫左個鮑魚雞煲仔飯和茶餐牛河。煲仔飯約等15至20分鐘當然茶餐會快d,隔離對情侶就叫左個麵和窩蛋牛肉煲仔飯,唔知佢地係唔係真係好趕時間,果男仔吹左2次單,第2次個職員同佢講煲仔飯要耐d,佢話果職員唔好用這個理由,(無錯個麵係差不多食完)但我心想煲仔飯要即叫即做是常識吧,你係屋企煮麵點都快過飯,無謂要職員受氣!不過職員係可以做好些,如果第一次吹單的職員可以跟進得好些,可以避免情況發生。其實可見職員係用心去做,但欠缺經驗,可以改善一下。令一些尊貴又要求高的客人對你們有好表現
今日同老媽子2個去食新開的砂煲兄弟,
叫左個茶餐和一個煲仔飯,
味道都可以,如果想坐卡位要3個以上。
可能新開關係,員工有d忙,但都有禮貌。
由於都繁忙時間及可能星期六,
安排左一個4人枱(可分開2張2人枱),
之後隔離坐左對情侶,
位置都近,不過唔太迫,
如果你有 storellet,可以入會及有coupon。
叫左個鮑魚雞煲仔飯和茶餐牛河。
煲仔飯約等15至20分鐘
當然茶餐會快d,
隔離對情侶就叫左個麵和窩蛋牛肉煲仔飯,
唔知佢地係唔係真係好趕時間,
果男仔吹左2次單,
第2次個職員同佢講煲仔飯要耐d,
佢話果職員唔好用這個理由,
(無錯個麵係差不多食完)
但我心想煲仔飯要即叫即做是常識吧,
你係屋企煮麵點都快過飯,
無謂要職員受氣!
不過職員係可以做好些,
如果第一次吹單的職員可以跟進得好些,
可以避免情況發生。
其實可見職員係用心去做,
但欠缺經驗,可以改善一下。
令一些尊貴又要求高的客人對你們有好表現
2018-06-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
Dining Offer
Coupon