2024-01-23 2356 views
一直都知道ᴄʜᴀᴀᴛ非常之難訂枱.不過之前發現平日嘅中午係比較容易訂到枱.難得有朋友返香港.臨時訂到平日12點既位置☺️身為米芝連一星餐廳⭐️雖然以傳統印度菜作為菜單.味道都偏重口味但所用嘅香料調味完全係另一種層次.幾款菜式對味蕾都有新衝擊(っ˘ڡ˘ς)➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪᴄʜᴀᴀᴛ在印度菜中泛指”一口小食“同”舔”👅既意思. 先由辣薄脆片同迷你版ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ 做Starter.鬆脆外層入面都由脆扁豆.脆幼麵.薯仔做饀料.上面有乳酪同香料醬有唔同風味層次➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ第一眼和牛牛臉頰肉睇落好似overcook? 其實只係外面煎到焦香.入面係半熟軟腍🤤🤤就咁用叉都切得開.大愛自調既薄荷醬~平衡返整個味道➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ朋友都係Butter Chicken嘅fans.雖然睇落份量唔多但食落有椰奶香氣外都帶有蕃茄香味.少少微辣既咖哩配Naan或飯都好好食.➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ食咖哩一定要加埋Pulao.真係好餸飯🍚另外飯入面都加入香料同鮮蝦去煮.另外都好夾我地另一款既魚咖哩🐠一般ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ
➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ
➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ
➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ
一般ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟾.但有幾款餸都係Extra加左錢.價錢比大家參考一下.最後係食左ʜᴋᴅ 𝟷𝟻𝟸𝟽 .由於我地由午市一開始就邊傾邊食.食到落場😂但職員都好友善無任何催趕不耐煩.重好細心介紹🫶
ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ 𝟺𝟾𝟾
➿ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ
➿ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ
➿ ᴛᴀɴᴅᴏᴏʀɪ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ +ʜᴋᴅ 𝟼𝟾
➿ ᴍᴀʟᴀʙᴀʀ ғɪsʜ ᴄᴜʀʀʏ +ʜᴋᴅ 𝟿𝟾
➿ ᴛʀᴜғғʟᴇ ɴᴀᴀɴ +ʜᴋᴅ 𝟸𝟾
➿ ᴘʀᴀᴡɴ ᴘᴜʟᴀᴏ +ʜᴋᴅ 𝟷𝟸𝟾
➿ sᴀɴ ᴘᴇʟʟᴇɢʀɪɴᴏ ʜᴋᴅ 𝟿𝟶.
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
👩‍🍳  整體味道: 8.5/10
💸 性價比: 8/10
📸  打卡指數: 8/10
🤵🏼  環境服務: 8.5/10
🤔  推薦指數: 8/10
2023-12-06
$500 (Lunch)
  • Butter Chicken
2024-01-14 2445 views
第一間就去左rosewood既印度餐廳chaat當時staycation無食到除左正路都係揀番中西餐呢個原因之外更大原因係呢間chaat係極之難book基本上係唔會搵到你想食果個日子咁佢地每個月第一日既十點就會開放下一個月既booking所以當時結完婚第二日就要即刻上網book好在開關後香港餐廳開始少左人叫做book到個星期日夜晚時段隔左半年再次黎到rosewood當係慶祝新婚啦門口就隱藏係5樓foodcourt既一角係比較近k11 musea果邊入口既chaat係22年開始得左到米芝蓮一星成為香港唯二有星星既印度餐廳由原本已經難訂既餐廳變得難上加難今年23年係連續兩年得到星星亦都係瑰麗唯一一間有星既餐廳成續比起扒房同中菜更突出當時總廚仲係由大肥佬Manav Tuli擔任不過而家已經過檔佳民集團開左新既印度餐廳leela應該都係未來奪星既熱門餐廳近門口有個酒bar再入d擺左唔同既香料仲有部石磨機餐廳地方唔算大就只有個L型大廳大概都係坐3,40人左右梳化位後面係半開放式廚房不過就見唔到果位大肥佬我地就坐近窗邊圓檯比起二人檯寬落不過rosewood餐廳大部份座位都無正海景外面會多左個露檯位
第一間就去左rosewood既印度餐廳chaat

終於見到肥佬總廚係度同人吹水
不過佢而家就已經離開左
下次可以試下佢間新既餐廳
2023-06-25
$594 (Dinner)
Mango Lassi
BAKED SAMOSA
CHICKEN TIKKA MASALA
NAAN
PISTACHIO KULFI
CHOCOLATE PRALINE NAAN
2023-12-27 706 views
一行八人坐喺門口張長枱,但係餐廳竟然話呢一個空間係一個私人房,仲要收min charge,實在令人白事不得其解,因為嗰度明明就係一個所有人都會出出入入嘅門口位, 算啦食物嚟講,可能我唔係太食得慣高級嘅印度嘢?完全唔覺得有啲咩咁好食,我反而更加鍾意地到嘅印度小店前菜味道比起咖哩較特別一啲,tandorri platter 冇乜燒烤嘅味道,又係普普通通,呢個價錢,我覺得主要係嚟食賣相truffle naan 冇truffle味,冇嗰一種上枱前即烤嘅感覺最令人意想不到嘅係,當我嘅朋友話想要用oatmilk嚟整chai tea latte,印度籍服務員竟然講一句no!we can not do that,冇諗過酒店員工竟然會咁樣回應一個客人,當然你可以同客人講我哋冇辦法做到,但係唔係用呢種語氣同埋字眼囉,扣曬分

2023-12-04 972 views
Chaat@Rosewood是一家致力於展現來自印度不同地區特色美食的餐廳。他們重新演繹了印度傳統的街頭小食,給食客帶來一場辛辣的美食之旅。我特別推薦他們的大樹菠蘿肉烘烤samosa,這道菜非常特別。它的口感酥脆,內餡則結合了香氣四溢的肉和新鮮的大樹菠蘿,味道令人驚艷。而最令我印象深刻的是Chaat@Rosewood的辣味。他們的菜品真的非常辣,每一口都讓我感受到火辣的刺激。整晚下來,我都像是受罪一般,不得不一直叫鮮奶來解辣。儘管辣度有些挑戰,Chaat@Rosewood的菜品依然展現了印度美食的豐富多樣性和獨特風味。他們的重新演繹讓我能夠品嚐到一些我從未嚐過的辛辣小食,這給我帶來了新的體驗和刺激。如果您喜歡辛辣的食物,那麼這裡絕對是您的首選。但如果您對辣味不太敏感,可能需要謹慎點選菜品或準備好解辣的飲品。

2023-11-27 749 views
個人對於印度菜嘅知識仍然停留喺n年前喺倫敦嘅時候, 好似之後都冇食過真正嘅印度菜。香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。後期喺瑰麗酒店開既印度菜,自從獲得米芝蓮一星後,就 一直變得預約困難店。由於我真係食得好少印度菜,唯一可以評價嘅就係 Chaat的印度菜我係覺得好味嘅,無論係牛肉魚肉同埋雞肉,都可以做得好tender。食得出處理食材方面係有心機。至於佢哋唔同嘅咖喱,什麼為正宗,仲有什麼派系真係一 無所知。值得稱讚,係佢哋嘅甜品,開心果雪糕,會係我個人好鍾 意食嘅口味,即係偏向於西方口味,上面添加印度的各種 香料,味道又出奇地夾!杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。PS:如果大家真係想試,透過佢哋嘅 Online System 又 book唔到位嘅話,可以試吓 Walk in 中午兩點之後。當日 中午兩點後並不多人,見到起碼有三四張空枱。

香港人大多數都係食日本菜,同西餐為主。

之前可以食到印度菜,可能就要去到重慶大廈,同埋中 環。

杏脯甜品加埋椰子雪糕,佢上邊亦都係加咗各種印度原材 料。

Rosewood 酒店內的印度餐廳Chaat有地理上的優勢,坐在餐廳看出去的海景廣闊優美,座位也很寬敞。這次提早兩個月才訂到心儀時段,所以一直都期待是次用餐體驗。🍴Baked Samosa $168簡單來說就是一個雪糕筒型狀的咖喱角。内裏很多咖喱比較油膩,要配附上的乳酪醬中和。欣賞位是佢外皮鬆脆卻不會咬了一口便四分五裂。跟平常吃的甜筒一樣末端尖尖位很有驚喜。🍴Tandoori Wagyu Beef Cheek $328外皮燒得香脆,外層佈滿印度香料,十分香口。肉質卻是意想不到的冧,十分推薦。🍴Pistachio Kulfi $88kulfi原來是解印度傳統雪糕。原本怕有奇奇怪怪的奶味,竟然意外地沒有,是香濃的開心果雪糕。作為開心果愛好者是有滿足到的。🍴Chocolate Praline Naan $108最萬無一失的配搭:椰子雪糕加上塗上Nutella的印度薄餅,有種泰國pancake高級版的錯覺,作為飯後甜品很好吃也竟然不會太濟。總的來說,用餐體驗很好,價錢也十分合理。果然rosewood的餐廳都有保證。大家想去Chaat記得訂座!

🍴Baked Samosa $168

🍴Pistachio Kulfi $88
Chocolate Praline Naan

🍴Chocolate Praline Naan $108

Chocolate Praline Naan
云云印度餐廳中,獲封米芝蓮一星CHAAT 嘅熱潮好似從來都無減退過。今晚食完就體會到CHATT 嘅魅力🥘🔸Baked Samosa基本上每枱都必叫嘅招牌菜之一,外型好似雪糕筒咁嘅咖哩角,入面係軟軟嘅大樹菠蘿肉,外層香脆唔油膩,加埋乳酪醬仲好好味。🔸Baked Samosa🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek和牛面頰被烤至表面焦香,輕輕切開肉質非常嫩滑juicy,牛味極香濃。🔸Lamb Chop烤羊扒一上枱香氣撲鼻,羊嘅多餘油脂被烤至焦香,上面有開心果碎增添口感。🔸Lamb Chop切開羊扒肉質嫩滑有光澤帶微微粉紅,生熟程度烤得好好。羊味香濃但唔羶。👍🏻🔸Garlic Naan🔸Black Truffle & Chili Cheese Naan🔸Malabar Fish CurryNaan 真係印度菜不可缺少,配埋咖哩真係無得彈!呢度嘅杯杯碟碟、餐具全部都好靚,呢隻碟好有茉莉公主嘅感覺⚜️✨🔸Pistachio Kulfi開心果雪糕好重奶味好creamy,下面係米粉同Nut,呢個配搭好新穎😋🔸Chocolate Praline Naan with Coconut Ice C
🔸Baked Samosa
🔸Baked Samosa
🔸Tandoori Wagyu Beef Cheek
🔸Lamb Chop
🔸Lamb Chop
Garlic Naan,  Black Truffle & Chili Cheese Naan,  Malabar Fish Curry
🔸Garlic Naan
🔸Malabar Fish Curry

Naan 真係印度菜不可缺少,配埋咖哩真係無得彈!
🔸Pistachio Kulfi
🔸Chocolate Praline Naan with Coconut Ice Cream and Nuts
上面係椰子雪糕,配埋滿滿Nutella嘅Naan,呢個下次必定再order😍

飲品選擇咗幼滑嘅Mango Lassi,飲品帶有微微黃薑嘅味道。

餐廳要一個月前預約,絕對值得,可能會令食客對印度菜改觀。餐廳環境闊落,想同朋友坐得舒服咁品嘗米芝蓮一星印度菜,呢度係唔錯嘅選擇👍🏻
Type of Meal
Dinner
  • Garlic Naan
2023-10-21 1833 views
Rosewood 既Chaat 相信大家都唔會陌生,佢哋嘅印度料理榮獲米芝蓮一星🌟 ,不過都溫馨提示大家都要提早一兩個月book位,因為又係好難book🥲🫠🖤黑白配⚪️覺得如果想試吓唔同風味嘅菜式,印度菜都係一個幾好嘅選擇,雖然印度嘢不嬲都係偏重口味,但Chaat 既菜式豐富多樣,而且佢啲擺盤好精緻,每樣嘢都好容易入口又好味,唯一美中不足就係成餐飯啲職員都係咁催我哋交枱,知道佢哋都好難book同埋好多人,但我哋未食完第一個前菜嘅時候酒店餐廳職員已經即刻上第二碟😂食得慢少少就同我哋講話要食快啲,因為要交枱,所以搞到都盡興唔到,但如果講呢個價錢食到米芝蓮一星我覺得係值得❤️Signature menu $998 per person 今次我哋第一次食,所以就揀咗signature menu ,呢個都係餐廳職員推介,最出名嘅特色小食都會俾晒你試😍😍前菜係印度薄片,好薄好脆,同埋有少少微辣好開胃😍RAJ KACHORICrispy Lentil ,Sweet and Tangy Sauce呢個撻食落有驚喜!外層炸到好鬆脆,餡料用咗扁豆、芒果酸辣醬、乳酪、薯仔等等,每一啖食落去都有唔同層次嘅風味BA

Signature menu
$998 per person

前菜係印度薄片,好薄好脆,同埋有少少微辣好開胃😍

RAJ KACHORI

BAKED SAMOSAS
Jackfruit meat
餐廳招牌菜,基本上見到每張枱都會有既前菜,個餡係包住大樹菠蘿 ,自己覺得個口感好似食緊咖喱角😂😂😂味道辣辣地,仲可以配埋個乳酪醬一齊食👍🏻

TANDOORI WAGYU BEEF CHEEK
Hung Yogurt, Kashmiri Chilli ,Cinnamon
和牛牛頰肉,佢係用咗特烤嘅方式製作,食落去入口即溶嘅感覺!好濃牛味個口感食落去啲肉喺個口度徘徊到嗰種香 🐮

OLD DELHI BUTTER CHICKEN 🐔 🧈
牛油雞有好重嘅椰奶味同埋蕃茄香味,香口嘅咖喱🍛配雞肉,有少少微辣嘅感覺但啱啱好🫶🏻

DAL MAKHANI
醬汁係用咗多種香料同埋豆類煮成

PRAWN PULAO🍤
炒飯用咗鮮蝦做材料,食落去好香好彈牙,印度米粒粒飯香

BEETROOT RAITA
乳酪基本上係百搭,無論點薄餅、用嚟撈炒飯定係連埋個雞一齊食,個味道都好match 🤤

GARLIC NAAN🧄
印度薄餅食落去好香而且外皮鬆脆,沾咖喱一齊食一流

SEASONAL KULFI
傳統印度嘅開心果雪糕,自己就真係麻麻哋印度嘅甜品,因為實在太甜🤣🤣🤣

KHUBANI KA MEETHA

2023-09-28 733 views
CHAAT 係人都知好鬼難book,估唔到好朋友一出手就成功幫我2公婆預約到。印度菜我們家成日都食,可以話係日日食🤣所以今次我哋好期待,究竟米芝連級數既印度會係點呢。首先點左2個比較出名嘅前菜♥𝐑𝐚𝐣 𝐊𝐚𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢 $𝟏𝟐𝟖呢款菜式嘅味道跟其他印度餐廳出品的不相伯仲,唯一佢有個好靚既外表吸引你,同埋打卡一流。♥𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖必點必點既前菜,跟傳統既𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚好唔同,餡料竟然好大膽咁使用左大樹菠蘿,冇諗過大樹菠蘿會有呢個口感,好特別,味道層次好豐富。跟住點主食♥︎ 𝐋𝐞𝐡𝐬𝐮𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 $𝟏𝟗𝟖就咁睇外表以為係會好乾身,點知食落去,肉質好嫰滑多汁香口,最特別係個醬汁,用左紅菜頭製造,又甜又酸又辣,配上雞肉食,真係好好好味。♥︎ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 & 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐍𝐚𝐚𝐧 $𝟏𝟏𝟖呢款Naan出面其他印度餐廳食唔到的,好創新既口味,有好重黑松露味,熱辣辣擺上枱,食唔停口啊,黑松露迷一定要試。♥︎ 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐤 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 $𝟏𝟓𝟖菠菜芝士Curry,正正常常,味道同出面其他印度餐廳差唔多。最後到甜點♥︎ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬
所以今次我哋好期待,究竟米芝連級數既印度會係點呢。

首先點左2個比較出名嘅前菜
♥𝐑𝐚𝐣 𝐊𝐚𝐜𝐡𝐨𝐫𝐢 $𝟏𝟐𝟖

♥𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚 $𝟏𝟔𝟖
必點必點既前菜,跟傳統既𝐒𝐚𝐦𝐨𝐬𝐚好唔同,

跟住點主食
♥︎ 𝐋𝐞𝐡𝐬𝐮𝐧𝐢 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 $𝟏𝟗𝟖

♥︎ 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐤 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 $𝟏𝟓𝟖

最後到甜點
♥︎ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢𝐞 $𝟏𝟎𝟎
真心呢款𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢𝐞 真係好正,可能因為我愛𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭🤣,真係好好好味,又係出面好少見的。

♥︎ 𝐅𝐢𝐠 𝐊𝐮𝐥𝐟𝐢 $𝟖𝟖
最後出場無花果味印度雪糕
呢款傳統印度雪糕,口感比較實在,無花果味,我第一次食,好清新清香,加上伴有好多新鮮無花果,味都濃郁,再配上甜奶和米粉,超級超級好味,老公非常鍾意。

✪總括
做得米芝連一星,僅有理由,好多菜式出面係食唔到既。

大大力推👍🏾

推介指數:9/10
2023-09-01 410 views
CHAAT是印度和巴基斯坦菜式為主打。它位於市中心的繁華地段,提供獨特而精緻的北印度菜和南印度菜,以及巴基斯坦烤肉等美食。CHAAT的餐廳裝潢充滿了印度文化的元素,從鮮豔的色彩到精心裝飾的牆壁,都展現了豐富的印度風情。餐廳營造出一種舒適而溫馨的氛圍,讓客人可以在愉快的環境中享受美食。菜單上的菜式非常豐富多樣,包括各種咖哩、烤肉、炸餅和傳統的印度小吃。你可以品嚐到口味濃郁的咖哩雞、香料烤羊肉串、烤魚塊、炸餅和咖哩飯等傳統菜式。此外,CHAAT還提供各種素食選擇,如豆類、蔬菜和豆腐等,以滿足不同飲食需求的客人。除了美食之外,CHAAT還為客人提供了一系列的印度茶和甜點。你可以品嚐到香醇的印度奶茶、香料茶和傳統的印度甜點,如卡拉凍、薄餅和奶油球等。CHAAT的服務熱情友好,員工樂於解答客人的問題並提供建議。它是一個理想的地方,讓你可以品嚐到正宗的印度和巴基斯坦美食,同時體驗到印度文化的魅力。如果你對印度和巴基斯坦美食感興趣,CHAAT絕對是在香港探索這些美食的一個不容錯過的地方。

2023-08-27 1019 views
好難book嘅印度餐廳,應該係Rosewood入邊最難book到嘅餐廳。網上book起碼都要等一兩個月先會有位。果然名不虛傳,值得。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼除左嘢食好出色之外,服務都好周到。每碟菜嚟嘅時候侍應都會講解,然後食完每道菜之後亦都會問你滿唔滿意。仲會好積極咁樣問你需唔需要幫手影相。上菜嘅節奏好好,除咗唔會一次過嚟晒令食物攤凍晒之外,每一個dish之間亦唔需要話等好耐。唯一一點係餐廳比較嘈,如果要細聲傾偈可能會比較難。一定會再回頭嘅餐廳👍🏼

唯一一點係餐廳比較嘈,如果要細聲傾偈可能會比較難。

一定會再回頭嘅餐廳👍🏼

Dinner
Papadam
Grilled  octopus
  • Baked Samosa
ᴄʜᴀᴀᴛ 呢間米芝蓮一星印度餐廳有幾出名應該大家都知𖤐ˊ˗傳聞係超超超級預約困難店 基本上要早成兩個月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)雖然我唔特別鐘意印度菜 但都好想試下究竟係咪真係咁好食( ᵕᴗᵕ )ᴘꜱ 我係星期一係官網ʙᴏᴏᴋ咗大約個半月後嘅平日夜晚 見身邊好多人都係話星期一特別易ʙᴏᴏᴋ 大家如果想試就ᴍᴀʀᴋ實時間碰碰運氣吧~ 𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒 ❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡ 黎到ᴄʜᴀᴀᴛ一定要嗌嘅ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪꜱʜ.ᐟ.ᐟ 廚師非常有創意咁將咖喱角整成圓錐形嘅迷你雪糕筒 入面就填滿用香料烹調過嘅咗大樹菠蘿素肉 比起常見嘅三角形 食落感覺好新奇外皮 好薄好脆唔油膩仲好惹味 不過個人覺我都幾辣(ㆆ_ㆆ)怕辣嘅可以加少少乳酪醬中和返個辣味 ❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡ 呢款係印度街頭常見嘅小食 圓形炸脆餅包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、羅望子、乳酪等餡料 面層再配上三種傳統嘅印度醬汁 賣相精緻得黎口感亦非常豐富 撈埋一齊食酸酸甜甜又有少少辣 非常開胃 作為前菜非常適合(*´˘`*)♡❀ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ ‣ $𝟞𝟠𝟠 ♡ 啲人成日都話印度人
ᴄʜᴀᴀᴛ 呢間米芝蓮一星印度餐廳
有幾出名應該大家都知𖤐ˊ˗
傳聞係超超超級預約困難店
基本上要早成兩個月先ʙᴏᴏᴋ到( *˙0˙*)
雖然我唔特別鐘意印度菜
但都好想試下究竟係咪真係咁好食( ᵕᴗᵕ )

ᴘꜱ 我係星期一係官網ʙᴏᴏᴋ咗大約個半月後嘅平日夜晚
見身邊好多人都係話星期一特別易ʙᴏᴏᴋ
大家如果想試就ᴍᴀʀᴋ實時間碰碰運氣吧~

𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒

❀ ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴀᴍᴏꜱᴀ ‣ $𝟙𝟞𝟠 ♡
廚師非常有創意咁將咖喱角整成圓錐形嘅迷你雪糕筒
入面就填滿用香料烹調過嘅咗大樹菠蘿素肉
比起常見嘅三角形 食落感覺好新奇
外皮 好薄好脆唔油膩仲好惹味
不過個人覺我都幾辣(ㆆ_ㆆ)
怕辣嘅可以加少少乳酪醬中和返個辣味

❀ ʀᴀᴊ ᴋᴀᴄʜᴏʀɪ ‣ $𝟙𝟚𝟠 ♡
呢款係印度街頭常見嘅小食
圓形炸脆餅包住ᴍɪx咗薯仔、蕃茄、羅望子、乳酪等餡料
面層再配上三種傳統嘅印度醬汁

外皮烤得微焦 上面鋪滿咗開心果碎
半熟嘅羊肉係超級嫩 完全無羊騷味 食落外脆內軟
同平時食開嘅羊真係好大分別 難以形容咁好味.ᐟ.ᐟ
Old  Delhi  Butter  Chicken

❀ ᴏʟᴅ ᴅᴇʟʜɪ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ‣ $𝟚𝟠𝟠
加咗奶油同蕃茄嘅ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ比起傳統咖喱無咁辣
香料味亦都相對唔會咁重 啱哂第一次食印度菜嘅朋友
雞肉嫩滑得黎亦都好入味

❀ ɢᴀʀʟɪɴ ɴᴀᴀɴ ‣ $𝟠𝟠
呢度嘅ɴᴀᴀɴ有ᴘʟᴀɪɴ, ɢᴀʀʟɪᴄ, ʙᴜᴛᴛᴇʀ三款
仲有一款比較特別嘅係ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ & ᴄʜɪʟʟɪ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ
我地就揀咗比較原始嘅ɢᴀʀʟɪᴄ 講真係成餐飯最普通
就咁食亦都食唔出有咩特別嘅蒜香味
但配ʙᴜᴛᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ食就啱哂
Lamp  Chop
  • Lamb Chop
2023-08-13 809 views
本身怕肥,唔太敢食好多澱粉質嘅印度餐不過好想試呢間餐廳,話晒都係米之蓮一星。不過真係好難book,個幾兩個月前book。今日落雨,搾住把長遮。去到餐廳門口,佢哋嘅外藉員工比條鎖匙我,幫我keep住把遮,正!order咗嘅食物1. Raj Kachori呢個好似枱枱都有order!我自己都好鍾意。對我黎講,一半都已經好夠!個皮好脆,d餡同醬一齊食!好正2. Baked Samosa呢個係我好期待嘅前菜,亦都係枱枱都order嘅item。presentation好靚。可能我食得慢,頭幾啖係好食,因為羊肉味好出,個皮都脆,加個乳酪醬,幾好食。唔熱個時食,就覺得好漏,羊肉味又冇咁出,要加番乳酪醬先食得晒3. Malabar fish curry呢個冇諗過order,因為家姐想食就叫咗。個魚肉好滑又有彈性,個咖喱汁有啲辣,好好食4. Old Delhi butter chicken本身以為menu得Malasa chicken,點知上番butter chicken。不過雞肉唔滑,當然一定唔鞋。個咖喱好似冇乜特別,配埋個雞,好普通。5. Truffle & cheese naan家姐堅持要點呢個味
本身怕肥,唔太敢食好多澱粉質嘅印度餐
不過好想試呢間餐廳,話晒都係米之蓮一星。
不過真係好難book,個幾兩個月前book。

order咗嘅食物
1. Raj Kachori

2. Baked Samosa

3. Malabar fish curry
呢個冇諗過order,因為家姐想食就叫咗。
個魚肉好滑又有彈性,個咖喱汁有啲辣,好好食

4. Old Delhi butter chicken

5. Truffle & cheese naan
家姐堅持要點呢個味。我覺得garlic naan先好味
結果係四塊,我食咗一片,家姐食咗半片
個黑松露係有,但我覺得同naan唔match

6. 20 years port
好有層次!入口甜,落咗喉嚨就feel到酒精嘅灼熱感就攻上嚟。
朱古力,咖啡,玉桂,泥煤。真係好好飲!

7. Strawberry Kulfi
聽講呢個印度街度小食嘅製造方法係好dirty!
有薑汁味同好似nuts碎嘅雪糕加埋好似麵條嘅物體。已經飽咗但都覺得好食!

服務係好好嘅
Malabar  Fish  Curry
Truffle & cheese naan
Grahams  20  years  port
2023-08-13
$800 (Lunch)
Malabar  Fish  Curry
Grahams  20  years  port
  • SALEM FISH CURRY
  • SEASONAL KULFI
保住好高期望去試一位難求嘅Chaat,結果係近幾年食過最好食同滿意嘅生日飯🥹🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊尖沙咀🐠 —————————————————🔹Raj Kachori $128打脆外層,空心圓形脆餅入面又有脆扁豆、羅望子等餡料,再混合濃縮芒果酸辣醬、乳酪、石榴粒等,集甜酸鹹辣於一身,每一啖好refreshing,集合多層次風味🤍🔹Baked Samosa $168猶如雪糕筒嘅焗咖喱角,外脆而不油,餡料超香濃惹味,其實係大樹菠蘿,食起黎一絲絲、十足羊肉質感,🐠完全無發現係素食,點上乳酪醬超驚喜!🔹Tandoori Wagyu beef cheek $328🐮和牛面額牛味極濃郁,天多里式烤法表面焦香,緊緊鎖住肉汁,充滿油脂香,超軟嫩入口即溶😳點上薄荷Hung Yoghurt中和、完全無漏嘅感覺,簡直我嘅心都溶化晒🤤🔹Chicken Tikka masala $288用上葫蘆巴種子,加上焦糖化洋蔥🧅同蕃茄🍅,味道甜甜帶有微微苦澀層次感,係溫和而不辛辣嘅咖哩,雞肉好多嚿,不過就比較紮實又嚡😂🔹Plain naan $88咖哩必須配Nann,因為咖喱實在太濃味,質感

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

Tandoori Wagyu beef cheek

🔹Chicken Tikka masala $288
Chicken Tikka masala

🔹Plain naan $88
咖哩必須配Nann,因為咖喱實在太濃味,質感軟熟,正常發揮唔算好特別,勝在唔會好油
Plain  naan

🔹Pistachio Kulfi $88
No.1必食甜品,灑滿開心果碎,開心果味好Rich💚印度風牛奶雪糕,比普通雪糕質感更細緻creamy、奶味濃厚,不會太甜底下有啲米粉🫣覺得有啲得意

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌕
🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌖
♟Overall♟
每一道菜都好喜歡🥰俾💯滿分!
有顛覆味蕾想像,十分推介嘅慶祝之選🎂
我哋早2個月book🥺,餐廳比想像中細,大家要留意/睇下有無得walk-in
Raj Kachori
Tandoori Wagyu beef cheek
  • Tandoori Wagyu Beef Cheek
  • Pistachio  kulfi
2023-08-10 272 views
Tandoori Wagyu Beef Cheek:The spices create a dance of flavors on the palate, where the richness of the Wagyu beef is beautifully complemented by the aromatic seasonings. This dish is a testament to the chef's mastery of both technique and flavor balance.Lamb Chops at Chaat Tsim Sha Tsui:The seasoning strikes a harmonious chord between spiciness and warmth, showcasing the essence of Indian cuisine. The accompanying mint chutney provides a refreshing contrast, enhancing each bite. These Lamb Chop
Tandoori Wagyu Beef Cheek:
The seasoning strikes a harmonious chord between spiciness and warmth, showcasing the essence of Indian cuisine. The accompanying mint chutney provides a refreshing contrast, enhancing each bite. These Lamb Chops are a true embodiment of the restaurant's commitment to quality and taste.
 Jackfruit Samosa:
The balance of textures is impressive, with the crunch of the pastry juxtaposed against the tender jackfruit. This dish is a testament to Chaat's innovation in reimagining traditional Indian snacks.
2023-07-17