Restaurant: Choi Fook Delight Banquet
Info:

2019-01-29 495 views
已經吃膩了公司附近的餐廳, 就找找離公司遠一點的食肆轉換一下口味。這天跟同事就訂了枱, 午飯時間非常多人, 如果沒有訂枱的話要輪侯十多張。值得一提是這裡有多款得獎點心, 配搭新鮮賣相也很吸引。兩個人一共點了八個點心。芝心海皇千絲春卷跟平常的春卷賣相已經非常不同, 炸得很酥脆, 雖然是炸物但沒有油膩感, 加上芝心餡料配搭新鮮, 果然是得獎點心。 旋風黃金流沙包上枱時熱騰騰的, 流心蛋黃餡料很多, 要小心慢慢吃。原隻鮑魚燒賣皇賣相非常吸引, 有一整隻小鮑魚在燒賣上, 鮑魚有咬口, 此價錢令人驚喜。港式街頭蝦米豬腸粉上枱前已加上各款醬汁, 賣相顯心思, 腸粉香滑可口, 很有傳統港式點心的味道。 七味椒鹽龍鬚魷魚爽脆彈牙又炸得香口, 調味得宜不會過鹹。瑤柱灌湯餃灌湯餃皮薄煙韌, 有一絲絲的瑤柱, 吃時蘸些浙醋,令人開胃。最後還點了兩個甜品 - 竹燕椰汁糕和雪蓮桃膠燉木瓜。雪蓮桃膠燉木瓜不會太甜, 很清潤。 竹燕椰汁糕兩層分明, 用料十足令椰香四溢。整體來說點心質素高, 有很多新派的中式點心令人眼前一亮。環境也非常舒適, 枱與枱之間不會太擠擁。有機會一定再來試試其他點心。

旋風黃金流沙包
上枱時熱騰騰的, 流心蛋黃餡料很多, 要小心慢慢吃。

七味椒鹽龍鬚
魷魚爽脆彈牙又炸得香口, 調味得宜不會過鹹。

瑤柱灌湯餃

最後還點了兩個甜品 - 竹燕椰汁糕和雪蓮桃膠燉木瓜。
雪蓮桃膠燉木瓜
雪蓮桃膠燉木瓜不會太甜, 很清潤。
竹燕椰汁糕
竹燕椰汁糕兩層分明, 用料十足令椰香四溢。

2019-01-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
雪蓮桃膠燉木瓜
竹燕椰汁糕
2019-01-28 107 views
今日有啲事落咗炮台山,悶悶地唔知道食乜好,諗諗吓有啲想去食叉燒,結果就兩個人走咗去酒樓,諗返起都幾好笑!去到酒樓就唔係淨係食叉燒咁簡單,叫咗個燒味拼盤,燒腩仔加叉燒,燒腩仔果皮夠趣,中間嗰層肥肉夠爽口,叉燒偏瘦,但係唔會乾爭爭,蜜汁夠香!已經好滿足!加咗碟炒米粉,上枱又係大大碟,熱辣辣夠香口鹹鹹地,搞到我又貪心要多咗個中式牛柳,唔知係唔係最近真係食唔夠牛肉,佢個中式牛柳酸酸甜甜,甜甜酸酸,送返個米粉一流!一坐低已經見到佢哋有芝麻卷,一早就叫咗一份,細細條,唔會太甜,好味!依家想食都唔係度度有得食!其實餐飯有個小插曲,話說我叫咗個茄子斑腩煲,茄子食咗一舊勁好味,食咗一夠魚唔對路,好腥,叫過部長,有禮貌咁同佢講,真係食唔到,佢二話不說,攞咗對筷子,夾起一舊魚,食哂,然後望住我,係呀,真係有啲腥,我即刻幫你取消咗佢。唔做作,唔多說話,夠爽快,部長,謝謝你!下次會同媽媽嚟飲茶再食燒腩仔!

下次會同媽媽嚟飲茶再食燒腩仔!
2019-01-28 571 views
今天和同事一行三人去吃個豐富的團年午飯,知道這間酒樓有幾個得獎點心,所以便想來試一試酒樓接待處位於商場的2樓,一上電梯便見到,位置非常好找,訂了1點鐘,大概等了十分鐘便有枱了,等待時間合理酒樓有一張點心紙是得獎點心的,很多點心在別的酒樓是沒有見過的,非常特别,喜歡試新事物的我當然要點幾個來試試芝心海皇千絲春卷 - 這個非常有驚喜!外層非常鬆脆,內裡濃濃的芝心,令整個春卷口感非常豐富原隻鮑魚燒賣皇 - 係原隻鮑魚呀!$35 可以食到鮑魚真是十分抵食,加上燒賣是肉粒切肉,好味黃金流沙包 - 外層旋風的賣相很吸睛!拿上手是熱辣辣的!一咬下去,流心奶皇湧出來,忍不住要為它拍張照蝦米豬腸粉 - 雖然入面沒有餡,但薄薄的粉皮再配上三色醬汁,好惹味!除左得獎點心我們還點了其他點心七味椒鹽龍鬚 - 外層炸得非常鬆化,不會很厚粉,鱿鱼亦很煙韌!最後當然要點甜品!點了薑茶湯丸,天氣冷食這個甜品真一流!薑茶非常重薑味!湯丸是黑芝麻味,皮薄亦很煙韌!非常滿足三個人食個豐富的團年午飯都是每人140, 點心特别又高質!下次可以再來阿

黃金流沙包

黃金流沙包 - 外層旋風的賣相很吸睛!拿上手是熱辣辣的!

黃金流沙包

一咬下去,流心奶皇湧出來,忍不住要為它拍張照

蝦米豬腸粉

除左得獎點心我們還點了其他點心

薑茶湯丸

2019-01-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
蝦米豬腸粉
薑茶湯丸
2019-01-19 85 views
男友下午要到炮台山工作,決定開工前嘆餐茶!一直很喜歡彩福,貪其環境舒適,難道附近有分店,立即拿號等位!之前試過它們的招牌得獎點心,精緻又好味!今次試試一些外邊酒樓也有的食品,看看是否也勝人一籌!先來小食燒腩仔、脆皮素鵝及八味豆腐粒!全部份量十足!十分香口!煎蘿蔔糕尤其出色!蘿蔔味道超級濃郁!不會一夾就散!蒸點心蝦餃皇皮薄餡靚!豉味蒸鳳爪很好惹味!這家分店沒有柱位,地方偌大開揚,二人可坐四人桌,不會像其他酒樓那麼繁擾

燒腩仔
脆皮素鵝
八味豆腐粒
煎蘿蔔糕
煎蘿蔔糕尤其出色!蘿蔔味道超級濃郁!不會一夾就散!
蝦餃皇
豉味蒸凰爪
蒸點心蝦餃皇皮薄餡靚!豉味蒸鳳爪很好惹味!

2019-01-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$147 (Lunch)
燒腩仔
脆皮素鵝
八味豆腐粒
煎蘿蔔糕
蝦餃皇
豉味蒸凰爪
2019-01-17 652 views
今天一行四人又來到老地方飲茶。今天等位的人比較多,雖然我們早上十一時半已扺達酒樓,但要到十二時十分才可入座。在門口的宣傳牌上看見彩褔皇宴原來已連續5年榮獲點心大奬,我們今天便叫了一些酒樓標榜的招牌點心。香港旅發局美食之最大賞得獎點心旋風黃金流沙包($30) 的賣相果然像旋風,搣開之後,那甜甜的流沙蛋黃餡混著濃烈的香氣一湧出來了,趁熱吃美味無窮。港式街頭蝦米腸粉($30)的顔色配搭很美,米䊢加上蝦米和蔥花配埋甜醬,麻醬、辣醬和豉油一起吃,放到嘴裡可嚐到多層次的味道。原隻鮑魚燒賣($35)確實便宜,小小的鮑魚好有𡁻口,加上爽滑的蝦肉和豬肉,令人一試難忘。龍皇野菌腸($30)很特別,腸粉包着有許多野菌和少許魚肉混合的脆春卷,吃落又滑又脆又爽口。世界粵廚皇大賽得獎點心:海皇太子餃($28)餡料有蝦肉、魚肉和少許西芹,吃起來非常清爽和有鮮味。除了以上得獎點心外,我們還點了滑滑的瑤柱臘味蒸蘿蔔糕($26)和潮鹵滑豆腐($35);真材實料的涼瓜龍躉班頭腩炒河($90)和濃淡得宜的燒汁煎釀鮮冬菰($24)。最後我們今天的午餐以四件清甜可口的紅豆桂花糕($18)和兩個香甜的香芋西米焗布甸($32)作結,

最後我們今天的午餐以四件清甜可口的紅豆桂花糕($18)和兩個香甜的香芋西米焗布甸($32)作結,非常滿意。

2019-01-14
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$118.25 (Lunch)
2019-01-14 97 views
今日放假與家人於午飯時間到彩福飲茶,等了40分鐘才有位,我們一行四人點了七款點心,一款小食,一碟炒河及兩款甜品。看點心紙才知道彩福有多款點心曾獲獎,我們點了多款試試:原隻鮑魚燒賣( $35 )賣相一流,鮑魚細細隻好腍,口感不錯,頗有鮮味,燒賣的豬肉及蝦比例不錯,口感爽口,有大大粒蝦肉在裏面。龍王野菌腸( $30 )這個腸粉有點像炸兩的賣相,滑滑的腸粉裏面包着像春卷脆片以及很多野菌,野菌很鮮味。家人對這個點心讚不絕口。龍王太子餃($28)這個餃有很多蝦肉在裏面,但餡料比蝦餃豐富,混合了魚肉和帶子肉,這個點心很鮮甜。旋風黃金流沙包($30)流沙包熱哄哄,一搣開,餡料即刻湧出來,很吸引,濃濃的鹹蛋黃味,質地creamy, 包肉算薄,皮薄餡靚。港式街頭蝦米豬腸粉($30)豬腸粉賣相精緻,蝦米及蔥花很多,很足料。除了得獎點心外,我們還點了釀冬菇,蘿蔔糕,每款都不錯。小食方面我們點了潮式滷水豆腐,一磚磚迷你豆腐整齊排列在碟上,豆腐質地嫩滑配上少少潮式醬汁很惹味。我們還點了涼瓜龍躉頭腩炒可,炒河的豉汁份量剛剛好,龍躉亦有很多件,龍躉肉質紮實,有魚鮮味。吃過香芋焗西米布甸及紅豆桂花糕作甜品後,今餐吃得

看點心紙才知道彩福有多款點心曾獲獎,我們點了多款試試:
原隻鮑魚燒賣( $35 )

龍王野菌腸( $30 )

龍王太子餃($28)

旋風黃金流沙包($30)

港式街頭蝦米豬腸粉($30)
豬腸粉賣相精緻,蝦米及蔥花很多,很足料。

除了得獎點心外,我們還點了釀冬菇,蘿蔔糕,每款都不錯。

吃過香芋焗西米布甸及紅豆桂花糕作甜品後,今餐吃得非常滿足。
獲獎點心確實不錯,希望下次來再試其他款式。

2019-01-12 118 views
彩福雖然係比普通嘅酒樓貴,但係一分錢 一分貨,食物質素好好多👍🏻。先來個{🐷脆皮燒腩仔}皮脆,肉好腍,肥膏同瘦肉平均。{🐔雞爪}唔會太鹹,入味。八味脆豆腐粒($42)熱辣辣外脆內軟,有椒鹽嘅味🤤。{🦐彩福蝦餃皇}啲蝦好新鮮,但係我嫌個皮有啲厚。黑松露鳳眼餃($24)新鮮蝦,足份量👍🏻。黑松露帶子小籠包($28)皮薄,多肉汁,黑松露嘅味唔係好濃。{時菜鯪魚球}好彈牙同好大粒。{🐷蜜汁叉燒包}夠軟,啲叉燒一粒粒,唔會好紅。瑤柱臘味蒸蘿蔔糕($23)亦唔細件,唔會好粉有營健康之🍲🐟菜遠鮮龍躉斑球窩米($120) 份量十足,分到六碗👍🏻鍾意食魚嘅我覺得龍躉煎到好香,好鍾意呢碟餸😁。值得推介嘅石鍋XO醬煎腸粉($46)👍🏻煎得好香同埋好足份量。唔會太鹹,畢竟係煎腸粉,就當然會有啲油膩。🥦{上湯浸時菜} 大碟,菜心腍切得幼。總括來講食物質素非常好👍🏻服務質素就不差,但係可以改善因為繁忙時間太多人,冇乜侍應。希望彩福酒家可以繼續保持食物質素嘅水準😋。
🐷脆皮燒腩仔

先來個{🐷脆皮燒腩仔}皮脆,肉好腍,肥膏同瘦肉平均。
雞爪

{🐔雞爪}唔會太鹹,入味。
八味脆豆腐粒

八味脆豆腐粒($42)熱辣辣外脆內軟,有椒鹽嘅味🤤。
🦐彩福蝦餃皇

{🦐彩福蝦餃皇}啲蝦好新鮮,但係我嫌個皮有啲厚。
黑松露鳳眼餃

黑松露鳳眼餃($24)新鮮蝦,足份量👍🏻。
黑松露小籠包

時菜鯪魚球

{時菜鯪魚球}好彈牙同好大粒。
蜜汁叉燒包

{🐷蜜汁叉燒包}夠軟,啲叉燒一粒粒,唔會好紅。
瑤柱臘味蒸蘿蔔糕

瑤柱臘味蒸蘿蔔糕($23)亦唔細件,唔會好粉
菜遠鮮龍躉斑球窩米

石鍋XO醬煎腸粉

上湯浸時菜
🥦{上湯浸時菜} 大碟,菜心腍切得幼。

Type of Meal
上湯浸時菜
  • 龍躉米粉
  • XO醬腸粉煲
2018-12-19 1545 views
上星期屋企人話想提早做節,咁就要揾下地方食飯啦! 不過真係好難揾酒樓,臨近年尾,好多人擺酒! 難得比我book到北角彩福,剛好有人擺酒但無包到場,所以剛好有位!老公話,做節又點可以無燒味併盤呢?佢隻正一食肉獸,無肉不歡!哈....不過燒味quality真係幾好! 燒味成日食到,不過要整得好食唔多! 乳豬皮薄肉嫩,但咬落一d都唔肥膩,好鬼正!當然半肥瘦既叉燒又點可以唔講呢?真係好鬼死有口感! 不過好意外既係併盤有鴨胸,鴨肉好嫩滑,唔錯! 當然做節唔少得燒腩仔啦,同樣皮脆內嫩!食完頭盤就開始到主菜, 媽媽話想食返d小炒,所以叫左個燒汁松子繡球珍菌炒花枝! oh...原來呢個係推介菜式,唔怪得佢想試啦,因為有好多菇菌食! 尤其係炒繡球真係係好味,好入味! 花枝片炒得好爽, 配埋好多鬆子洒係面,咬落去脆脆地咁,又真係幾夾喎!食食下小炒果陣,店完捧左個沙窩過樓,我初先仲以為係雲吞雞!哇....點知原來係雞煲翅喎! 好梳干啊,阿爸話做節要食好d先得,點可以唔食翅呢? 個蓋一打開就聞到好香雞湯味。成隻雞煲埋一窩湯,真係好入味! 話晒有6兩翅,每人分d黎食,真係好富足!最後上埋條魚送飯,就真係very

燒味併盤

當然半肥瘦既叉燒又點可以唔講呢?真係好鬼死有口感!

不過好意外既係併盤有鴨胸,鴨肉好嫩滑,唔錯!

當然做節唔少得燒腩仔啦,同樣皮脆內嫩!

燒汁松子繡球珍菌炒花枝

雞煲翅

老虎班

最後上埋條魚送飯,就真係very good啦!條老虎班around一斤重, 蒸得好嫩滑,配埋d蒸魚豉油黎送飯,特別開胃!

老公話彩福真係唔錯!下個月做團年都可以再encore!
燒味併盤
燒汁松子繡球珍菌炒花枝
雞煲翅
老虎班
2018-12-06 236 views
今早和妹妹又來到彩福陪媽媽飲早茶。今天出奇地不用等位便可入座。餐牌如常,選擇頗多!自選孖寶餐最便宜。我們今早便選了瑶柱金菰翠瓜腸粉和生滾枸杞菜肉片粥。媽媽不消一會兒便吃掉了那碗粥。腸粉內有少許瑤柱,翠肉瓜頗為爽脆,但整體味道較淡,一定要沾上豉油吃。蠔油鮮竹卷頗為入味、瑤柱臘味蒸蘿蔔糕很軟滑,是老人家的至愛。蒸义燒包不過不失,那些餡不會太鹹!金菇雞絲蒸粉卷沾了豉油極像腸粉,味道不過不失!早茶十一時四十五分前結賬茶錢較便宜 - 只是每位$9 。
蒸义燒包不過不失,那些餡不會太鹹!
金菇雞絲蒸粉卷沾了豉油極像腸粉,味道不過不失!
早茶十一時四十五分前結賬茶錢較便宜 - 只是每位$9 。
2018-12-06
$50 (Breakfast)
2018-12-03 115 views
上星期媽媽生日,就同佢食返餐好既!老人家,始終鐘意食粵菜,所以一諗就諗到去彩福食,因為quality好過一般酒樓好多,而價錢都好經濟! 好在我有心提早book定位ja, 發現好多間果晚都做婚宴包場,得北角呢間有位,所以就book左去北角食!坐低未點餸,我就同媽媽講不如叫過前菜食下先啦! 佢話想食海蜇,所以先黎左個青瓜併海蜇! 望落都好多海蜇,而且青瓜夠薄夠大片,入口好爽下!個汁都調得幾好,酸酸地又有d辣,食完即係開胃!媽媽話生日食咩都無所謂,總之一齊食就得喎,叫我發牌! 咁當然要生日飯一定有d必食架啦...我叫左個"乳豬併盤 + 清蒸老虎班"既set, 有生日必點既乳豬(紅皮赤狀),仲有媽媽最好既整魚!乳豬併盤都足料,好多款,除主角乳豬皮除+少少肥膏外,其他有半肥瘦既叉燒(睇到都流口水), 肥美既燒腩仔 (一樣皮脆肉嫩), 煙薰鴨胸 (鴨味好香濃), 同有海蜇!! 樣樣都好精致,彩福d燒味都有一手啊下,唔錯!食完燒味,又點可以無主菜呢!知道媽媽鐘意食翅,所以專登叫左個"招牌雞煲鮑翅", 見menu話足6兩,夠4-6位用,我地3個人食,應該會好滿足!個窩翅真係幾大煲,而且見到有成隻雞落去

個窩翅真係幾大煲,而且見到有成隻雞落去,所以湯頭好甜,好重雞味!至于d翅呢,好足料而且大大塊,唔似d平價酒樓hea比d翅邊你食,就係唔錯! 飲落飲落,3個人都食左2-3碗翅,份量都好足,食完都飽飽地...

不過點都要叫返個餸食飯既,而且仲有條魚未上呢! 所以點左個呢度既精算小菜 - 燒汁松子繡球珍菌炒花枝! 哈...見到個菜名好長,上台先明乜野叫"繡球", 原來係雲耳類既野,卷到似繡球咁,咬落好爽口! 其他既荷蘭豆,雞脾菇,加埋花枝一齊炒都好惹味!加埋脆脆地既鬆子就very good, 送飯一流!

最後既清蒸老虎班,蒸得剛好,剛離骨,條魚around一斤,肉好嫩好鮮,真係唔錯! 其實蒸魚間間有,好無食就睇蒸得靚唔靚啦! 見媽媽將條拆頭拆尾,食到不似魚形,就知有幾好食啦!

呵,見阿媽食得咁開心,埋單都係1000多d,下次老爸生日都可以再encore!
2018-11-24 102 views
同家姐慶祝碩士畢業經過兩年一邊返工,一邊讀書,家姐終於大學碩士畢業,為咗慶祝呢件大事,我哋就去咗食大餐!今次去咗炮台山嘅彩福皇宴,由於係星期六嘅關係,所以酒樓都差唔多坐滿哂。今晚一共叫咗五個餸,第一個係片皮鴨一食,鴨新鮮熱辣喺廚房燒好,再由部長現場逐塊逐塊鴨皮片落嚟,鴨片非常脆,再配麼麼皮同青瓜大蒽一齊食,完全唔肥膩!有雞就唔少得有鴨,炸子雞平時就食得多,今次呢個脆皮南乳雞,雞肉嫩滑,食雞要食埋雞皮,脆卜卜,醮埋南乳食,啱啱好。下一個就係清清地嘅金菇魚腐浸菜苗,魚腐份量好多,湯汁清甜,食埋生菜同金菇,感覺非常健康!家姐平時對一款菜式情有獨鍾,就係菠蘿咕嚕肉,最鐘意佢嘅味道,唔會太甜或者太酸,菜同肉嘅比例啱啱好,好味!最後一個就係清蒸沙巴龍躉斑,重成一公斤,魚蒸得啱啱好,蒸完後就加豉油同熱熟油,香味同鮮味十足。家姐今晚食得好滿意,我哋個個都好滿足!
同家姐慶祝碩士畢業

家姐今晚食得好滿意,我哋個個都好滿足!
2018-11-11
$200 (Dinner)
2018-11-23 89 views
契媽11月生日,她比較喜歡吃中餐,我一直覺得彩福的酒家小菜都幾出色,選擇又多,喜歡不同口味都照顧到,這次我book了北角分店!幸好有訂位,這晚有宴會,walk-in是沒有位的!彩椒菠蘿咕嚕肉啖啖肉,細佬最愛,咕嚕肉外脆內軟,肉質幾彈牙,咕嚕汁調得不錯,酸甜度剛好,菠蘿好甜!脆皮南乳雞這個我個人認為是彩福必點菜式,雞皮脆肉嫩,再加上惹味南乳醬,perfect!清蒸沙巴龍躉斑契媽喜歡食魚,點了條沙巴龍躉斑,價錢都相當親民,還重一斤二,蒸得剛好,好嫩滑!京式片皮鴨這個是我的最愛,片皮鴨是即片,保證新鮮熱辣出爐,好鬆脆,不油膩,加上蔥絲青瓜,用麼麼包住吃,好滿足!金菇魚腐浸菜苗要來一個清淡一點的菜,魚腐很有鮮味,還吃到一點點魚肉!整體每道小菜都很出色,大家都吃得很開心!
幸好有訂位,這晚有宴會,walk-in是沒有位的!
彩椒菠蘿咕嚕肉

脆皮南乳雞

清蒸沙巴龍躉斑

京式片皮鴨

金菇魚腐浸菜苗

要來一個清淡一點的菜,魚腐很有鮮味,還吃到一點點魚肉!
整體每道小菜都很出色,大家都吃得很開心!
2018-11-10
$150 (Dinner)
2018-11-22 83 views
炮台山飲茶的地方不多,今天來了才彩褔, 下午飲茶又廷多人需要等位一陣子才有位入。見到他有一張得獎點心紙,在其中選擇了他的流心奶黃包,另外叫了一些普通點心,包括燒賣,棉花雞及一個比較特別的黑松露小籠包。另外看到他說自己的叉燒是金獎,雖然不知道是什麼的金獎,但也決定一試叫了一個叉燒飯。流心奶黃包非常之流心,而且有很香的蛋黃味,正。棉花雞只是20多元,下面有三塊綿花魚肚及兩件大雞件及有一些冬菇,非常抵食。相對地看似特別的黑松露小籠包便有點失色了,肉汁不太香及肉比硬,而且也沒有黑松露的味道。金獎叉燒飯的叉燒也真是金獎,肉質軟綿而且有豬肉味,不是一般燒味鋪的叉燒。最後我們還叫了一個燕窩蛋白燉椰皇,做價只是45蚊,很飽很豐富的一餐。

2018-11-21 91 views
上次食完就一直掛住啲北京烤鴨,今次就同另一個朋友去試下,比佢知道香港仲有咁正嘅北京烤鴨。第一道菜當然是北京烤鴨,不過今次等耐左啲啲,等左大約25分鐘,可能是因為即烤的關係吧,當然今次亦是在食客前片皮。今次啲鴨一樣香脆可口,油一直流出黎,搞到我流曬口水。第二道菜是乾燒伊麵,呢個都唔錯,分量很多,做到傳統的口味外,又沒有用上太多的油,令麵身都爽口彈牙,幾出色。接著是竹燕椰汁糕,外表睇落都幾靚,分開了兩層,咬落去鬆軟,接著便是香口的椰汁味,鐘意椰汁的人定是他的最愛。最後是芝麻卷,不太特別,跟其他餐廳的芝麻卷沒有太大的分別。埋單$400左右,食到咁多野,抵啦。

最後是芝麻卷,不太特別,跟其他餐廳的芝麻卷沒有太大的分別。

埋單$400左右,食到咁多野,抵啦。
2018-11-15 117 views
今早我和妹妹又陪媽媽來到彩福喜宴飲早茶,但也要等十至十五分鐘才能入坐!有時遇著有人包塲,便要等二十分鐘以上。今早算是好彩不用等大久了。我們以前已嘗過這裏得奬的點心,今天只是叫了些老人家較喜歡和合適的款式。今早我們只是叫了一個皮蛋瘦肉粥、鮑汁鮮竹卷、蒸蘿蔔糕和節瓜脯。這裏的節瓜脯不是其他地方吃到的圓形,而是一片片的,加上一些瑤柱和鮮草菇,食味頗為清新!蘿蔔糕比較軟滑,好適合老人家吃。叧一方面,現今很多茶樓的各種茶葉好像都沒有什麼味道,這裡的普洱茶也不例外,有色卻欠缺茶味!總結而言,今天的早茶只可說是不過不失!
2018-11-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$40 (Breakfast)