2024-09-22 176 views
辣子雞一向都是川菜館裡的招牌菜,鮮香麻辣的味道無論餸飯還是佐酒都十分過癮。雖然美味好吃,但需要油炸後再煸炒,複雜的做法勸退了很多想自己在家烹飪的人,想吃的時候只能去餐廳點上一份辣子雞,這間《川聚緣》可以滿足到喜歡吃辣子雞的人!味道不錯!其他的菜式還有這裏的香油萵筍,食落去好爽口,即叫即炒香噴噴,也是不錯的選擇!餐廳裝修光猛闊落,有圓枱亦有方枱,地點位於油麻地砵蘭街,油麻地地鐵站A1出口行2分鐘便到,交通方便。
今次嚟到油麻地介紹一間專做川菜嘅餐廳——川聚緣。呢間其實我過去都食過好多次,因為佢選擇多同埋價錢都非常吸引,所以當諗起想食辣時好多時都會過嚟。———————————————🌟烤海鱸魚 $258呢個烤海鱸魚真係不得了,泡椒口味夠辣夠惹味,唔係嗰種假辣,而係辣得嚟好香。魚肉新鮮細嫩,超大條魚好多肉,同埋唔多骨夠晒滿足。入面仲有薯仔同埋芽菜,薯仔吸晒魚湯同泡椒嘅香味,變得更加入味,芽菜脆口又清新,為整道菜增加咗口感同層次。🌟鐵板水晶粉鐵板水晶粉真係必試之選,幾乎每次嚟都會叫。底層鋪滿咗雞蛋,可以撈埋食。水晶粉口感煙韌,彈牙有嚼勁,吸收晒醬汁嘅精華,味道濃郁,而且辣味十足,真心惹味。🔸整體食評🔸每次都覺得呢度嘅川菜夠曬正宗,如果你本身鍾意食辣,咁呢間確實係值得推薦嘅川菜餐廳。

———————————————
🌟烤海鱸魚 $258

🌟鐵板水晶粉

🔸整體食評🔸
2024-08-04 273 views
旺角要搵川菜食 一定會搵到嚟砵蘭街🌶️真係有好多選擇 搵緊嘅時候發現呢間店零捨多人決定食呢間 原來仲有兩個舖位 有一邊滿咗人 我同朋友就咁啱包咗另一個舖位場😆✔️泡椒雞腎 點嘅時候店長都有先確定我哋係咪真係食到辣 果然食第一啖 已經完全感受到個辣味攻緊出嚟 炒得好有鑊氣 雞腎切到細細粒更加吸辣 芹菜夠晒翠綠 獨特嘅香味同雞腎又好夾 仲有好多雲耳 健康得嚟又多一重口感✔️水煮鯇魚 勁大嘅一盤 上檯嘅時候勁震撼 睇到個色水好似會辣到頂唔住 點知個感覺溫和過碟泡椒雞腎 魚肉夠滑溜 份量又多 底下仲有芽菜、薯仔片、薯粉 樣樣都係勁吸湯 用嚟送飯食一流
旺角要搵川菜食 一定會搵到嚟砵蘭街🌶️

勁大嘅一盤 上檯嘅時候勁震撼
睇到個色水好似會辣到頂唔住
點知個感覺溫和過碟泡椒雞腎
魚肉夠滑溜 份量又多
底下仲有芽菜、薯仔片、薯粉
樣樣都係勁吸湯 用嚟送飯食一流
2024-07-27 260 views
落住毛毛雨的晚上,近近地去左川聚緣食個晚飯,佢有川菜、燒烤、雞煲、烤魚等,餐牌應有盡有十分多選擇。最後決定點餸食飯🤤飲杯茶慢慢嘆先。⭐梅菜扣肉勁肥的梅菜扣肉,入口即化嘅肥肉超正,仲有吸滿豬肉好香口的梅菜,淨係呢味都可以食一大碗飯。⭐虎皮尖椒再來一份虎皮尖椒,有蒜香同豆豉,微微辣鹹香惹味。⭐乾鍋肥腸最後來個乾鍋肥腸,小火鍋上枱有火暖住😋肥腸好香脆,薯仔條軟軟糯糯,仲有唔少芹菜洋葱等,香口美味。⭐白飯咁好餸點少得叫個白飯😆⭐忌廉加多罐忌廉嘆下先,呵呵。食個飯傾下偈,星期五晚放鬆下嘛。

最後決定點餸食飯🤤飲杯茶慢慢嘆先。

⭐梅菜扣肉

⭐虎皮尖椒
再來一份虎皮尖椒,有蒜香同豆豉,微微辣鹹香惹味。

⭐乾鍋肥腸

⭐白飯
咁好餸點少得叫個白飯😆

⭐忌廉
加多罐忌廉嘆下先,呵呵。

食個飯傾下偈,星期五晚放鬆下嘛。
2024-07-26
$150 (Dinner)
这次是我去拿洗好的胶卷🎞️,路过油麻地这家川菜馆,直接被这种麻辣香带走了,然后就进来了,由于他家主要是卖烤鱼🐟的但是今天只想吃炒菜,就火速点了两道菜加串烧,开吃。1️⃣他家竟然有泡椒黄喉,一看到就超想吃,因为之前在东北烧烤,天天烤黄喉,馋死我了,炒的不错,辣辣川菜2️⃣金汤肥牛,肥牛下面是青笋丝,很爽脆还配有粉丝,一大盘份量很足够两个人吃3️⃣他家还有串烧,但实在吃得太饱了就点了鸡翼,外皮很脆这家川菜偶然走路遇见,在油麻地住的可以来试试,貌似烤鱼是经典这次没吃,下次有机会试一试!🏠店名:🌶️川聚缘🗺️地点:油麻地砵兰街102号地铺#香港 #探店 #川菜 #香港美食
3️⃣他家还有串烧,但实在吃得太饱了就点了鸡翼,外皮很脆
🏠店名:🌶️川聚缘
🗺️地点:油麻地砵兰街102号地铺
#香港 #探店 #川菜 #香港美食
2024-07-15 167 views
放暑假了。找個朋友陪我在家附近食個美味可口的川菜。這個在港鐵站後面的地舖,門面不錯。我兩今晚品嚐了兩道令人回味無窮的美食:麻辣雞煲和鐵板燒魷魚。麻辣雞煲的香氣撲鼻而來,雞肉鮮嫩多汁,完美吸收了麻辣汁的精華。辛辣中帶有一絲甜味,層次豐富。底料足味,每一口都是驚喜。雞肉質地柔軟,辣度適中,讓人欲罷不能。鐵板燒魷魚則是另一番風味。新鮮的魷魚在滾燙的鐵板上滋滋作響,散發出誘人的香氣。內裡鮮嫩多汁,口感豐富。調味恰到好處,鹹中帶鮮,搭配大量辣椒和醬料,更添風味。鐵板的高溫讓魷魚保持了最佳口感,既不過熟也不生硬。兩道菜品相得益彰,一辣一鮮,滿足了不同的味蕾需求。無論是享受麻辣的刺激,還是品味魷魚鮮美,都能在這裡得到滿足。整體用餐體驗令人愉悅,絕對值得再次光顧。

2024-06-29 208 views
對於喜歡川菜和愛吃辣的我來說,造訪正宗重慶師傅主理的川聚緣位於油麻地的餐廳絕對是一場辣味與美味的盛宴。在這裡,我品嚐到了豆角炒肉碎和口水魚等道地川菜,讓我對川菜的熱愛更加深刻。首先,豆角炒肉碎是我在川聚緣的必點之一。這道菜以新鮮的豆角和香嫩的肉碎炒製而成,香氣四溢,口感爽脆,帶有微辣的味道,讓我回味無窮。豆角的甜味和肉碎的鮮香完美結合,每一口都讓我愛不釋手。接著,口水魚更是讓我驚艷。這道川菜經典以魚柳為主料,搭配重慶師傅獨家調製的口水醬汁,酸辣開胃,香氣撲鼻,讓人垂涎欲滴。魚柳鮮嫩多汁,搭配醬汁的酸辣滋味,讓我感受到川菜獨特的風味和辣味的魅力。在川聚緣用餐,除了美味的川菜外,還能感受到正宗川菜的烹飪技巧和師傅們的匠心。餐廳的氛圍熱鬧熱情,讓我仿佛置身於重慶的小巷中品嘗美食。而位於油麻地的地理位置也相當方便,交通便利。總的來說,川聚緣是一家值得推薦的川菜餐廳,無論是喜愛川菜或愛辣的人都能在這裡找到心愛的美食。豆角炒肉碎和口水魚等招牌菜絕對值得一試,讓您享受到正宗的川菜風味,讓您的味蕾得到滿足。期待再次光臨川聚緣,品嘗更多美味佳餚。

唔知你最鍾意咩顏色呢?紅色唔容易係我身上見到,但我偏偏最鍾意川菜嘅赤紅色,香辣惹味,頓時令我胃口大開。隔咗一段時間,嗰種麻辣癮又返嚟,嚟到油麻地嘅川聚緣,投入川菜嘅紅色麻辣世界。串燒前菜小食先由串燒開始,分別叫咗牛肉串燒、羊肉串燒同雞軟骨串燒。調味嘅味粉適中,唔會太多香料而蓋過肉味。而我哋最鍾意就係口感一流嘅雞軟過,非常香口彈牙。香辣烤海鱸魚鐘意食魚但又骨?所以店員就推介海鱸魚。海鱸魚先煎香外皮,再放上去爐上炆煮,令香脆嘅魚皮同鮮滑嘅魚肉形成強烈對比。味道方面,海鱸魚越煮越入味,越入味就越辣,非常刺激惹味。配菜方面已經有薯仔片、大豆芽、紅薯粉等,夠晒入味之餘,整體份量十足。

串燒

香辣烤海鱸魚
2024-06-21
2024-06-23 212 views
川聚緣 (油麻地)油麻地砵蘭街102號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:精品毛血旺 $148川聚緣鄰近港鐵油麻地站A1出口,交通方便!!😄😄😄食店提供多種正宗川味特色小菜、午市套餐及精美小炒,適合愛吃辣的朋友!👍👍👍毛血旺:這道經典川菜以辣椒為主,搭配了多種食材如豬紅、魷魚、牛柏葉、豬肚、豬皮、芽菜、餐肉等,每一口都帶給你獨特而令人著迷的口感和風味。辣椒滿滿的一大湯碗,浸在深紅色的湯汁中,香濃美味,帶來香辣刺激的口感。豬紅、豬肚和豬皮沾上辣椒湯汁後變得異常美味,魷魚及牛柏葉亦非常彈牙,加上新鮮芽菜的清爽口感,還有熱辣嫩口的豬紅,可謂川菜美食之最!😍😍😍
川聚緣 (油麻地)

油麻地砵蘭街102號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:精品毛血旺 $148

川聚緣鄰近港鐵油麻地站A1出口,交通方便!!😄😄😄

2024-06-20 106 views
作為一家專注於正宗川菜的餐廳,「川聚緣」的菜式色彩鮮艷動人,香氣撲鼻誘人,而且味道層次豐富,呈現出川菜的精髓😋😋毛血旺這道正宗的川式毛血旺,以毛肚百葉、新鮮的豬紅、牛毛肚等雜碎為主料,烹製成一道色澤鮮艷、香味四溢的絕品。配菜與辣味結合在一起,相當醒胃,令人回味無窮。一碗熱氣騰騰的毛血旺,正是享受川菜魅力的最佳代表。蒜泥白肉雪白的五花肉經過精心處理,肉質鮮嫩可口,搭配上爽脆清香的蒜泥醬汁,口感層次分明。肉質細膩多汁,蒜泥的爽脆爽口完美中和了肉類的油膩,妙不可言。幾片薄如蝶翼的肉片,加上爆香四溢的蒜泥,再淋上一些許色澤亮麗的辣油,口感層次豐富,回味悠長。辣子雞這道經典的川式辣子雞以新鮮雞肉塊為主料,佐以爆香的辣椒和蒜泥,簡單卻味道絕佳。雞肉外層酥脆,內裡卻依然鮮嫩多汁,完美融合了香辣麻麻的醬汁。每一粒辣椒都釋放著濃郁的香氣和辣味,卻並不過於刺激,反而使整道菜的口感變得更加爽脆鮮美。總的來說,這三道正宗的川菜佳餚集佳肴美味、獨特風味於一身,各有特色,堪稱「川聚緣」的代表作。川聚緣 (油麻地)地址:油麻地砵蘭街102號地舖

毛血旺

蒜泥白肉

辣子雞

川聚緣 (油麻地)
地址:油麻地砵蘭街102號地舖
2024-06-16 122 views
今天在旺角附近找到間川菜館喜歡吃辣的我真是被吸引了餐廳分為兩間一間吃炒菜隔壁另外間吃麻辣燙有火鍋🥘烤魚麻辣燙 選擇好多😍同朋友約好下次過來吃麻辣燙同火鍋😋我們兩個人點了三個菜🐟鮮花椒黑魚片好大一份黑魚片鮮滑有小小辣非常入味配菜豐富下飯🍚首選🍲回鍋肉五花肉切薄片炒到焦香又香又入味還不膩普通的一道家常菜非常出色👍👍好味道🥗涼拌青瓜😗😗清甜爽脆好正📍川聚緣 📍油麻地砵蘭街102號地舖
今天在旺角附近找到間川菜館

好正

📍川聚緣 📍
油麻地砵蘭街102號地舖
2024-01-01 286 views
今次去到呢家川菜啦,真係要同大家嗌聲飲!🍻首先,成碟嘅辣子雞色彩誘人,啖啖肉,外脆內嫩,辣度啱啱好,食落真係辣到爽口,好夠味!🌶️熗炒包菜炒得渣味,鮮甜包菜加咗啲小辣,食落惹味得滯!干鍋土豆片㗎,講真嘅,個土豆片滑溜溜嘅,口感啱晒,幾個辣椒掟落去,辣得哂喉但又停唔到口!泡椒牛柳粒嗰個辣味就真係麻辣麻辣嘅,夠晒刺激!成碟麻辣豆腐個賣相靚得黎啲豆腐綿滑,食落又辣又夠味,真心過癮!😋同屋企人一齊分分鐘清光晒嗮碟!點節唔可以唔兜啲米飯,每啖辣嘅時候都淋啲汁上去,嘩,真係絕!整體嚟講,環境都算舒適,啲菜品好有特色,料理得宜,下次仲要再嚟試多啲新款!點講都係正宗精華味道喎!
2023-12-24 141 views
🌶️走進川聚緣,熱氣騰騰一番味道撲鼻,今次評食,肯定係辣愛者的天堂。頭盤搶眼必試乾鍋田雞,肉質筋斗飽滿,吃落辣得嗆心,咁辣咁香我只能話,叫我點止唔到嘴🔥!蔥爆牛肉紮實得來唔踩雷,別說蔥花香,牛肉更係入口即溶,單調不再,是夜里的清新旋律🎵。繼續嚟講四季豆,乾扁嘅工夫十足,清脆爽口,加埋啲肉碎,飯碗自然無停過,忍唔住要㩒碟再加飯。最後嚟個王老吉下下火,甜甜涼涼,正好平衝味蕾嗰把猛火。整體黎講,川聚緣呢間位,食物與情感兩者兼得,撻著辣椒的熱情,又喚醒我嗰份對美食嘅痴情😍。一句講晒,為愛辣不悔的食客,川聚緣絕對係你尋味嘅終點站!

2023-11-11 175 views
一直都有幫襯開,今次幫襯真係大失所望!叫左 酸菜魚 雞軟骨 萵筍炒蠟肉 整體味道差左雞軟骨份量少左 食冇幾啖就得返🌶乾我都唔知係唔係頂左手,定換左廚房服務本身就一般般啦 本身不嬲都冇服務咁滯埋單時收銀憑心情亂收多錢,最後講一句都冇加你10%服務費😵‍💫
一直都有幫襯開,今次幫襯真係大失所望!

叫左 酸菜魚 雞軟骨 萵筍炒蠟肉 整體味道差左
雞軟骨份量少左 食冇幾啖就得返🌶乾
我都唔知係唔係頂左手,定換左廚房
服務本身就一般般啦 本身不嬲都冇服務咁滯

2023-10-28 160 views
等大半個鐘都未有嘅麻辣燙,問個侍應,佢又話要即穿又話要呢樣又話要嗰樣,真係嘥氣嘅!從來未食過有一間嘢麻辣燙係要即串。如果佢一早講要等半個鐘以上,我一定唔會食囉!隔離嗰台遲過我哋入座,食完走埋執好晒枱,我哋都未有得食。仲要係夜晚11點幾,根本就冇乜客,都唔知點解要玩咁耐😡😡😡😡仲要落錯晒單囉!根本由廚房到樓面全部都係錯晒!!!成餐野就係等到眼睏同埋谷氣!嬲到想求其擺低啲飲品錢就走。認真唔想谷氣就真係唔好試
隔離嗰台遲過我哋入座,食完走埋執好晒枱,我哋都未有得食。
仲要落錯晒單囉!
根本由廚房到樓面全部都係錯晒!!!
成餐野就係等到眼睏同埋谷氣!嬲到想求其擺低啲飲品錢就走。
認真唔想谷氣就真係唔好試
2023-10-28