約了舅父在太古城吃午飯,看見這間餐廳的裝修挺不錯,菜式也挺對口味,於是就進去吃一頓豐盛的午餐。😎雖然價格昂貴,但吃完之後有極大的滿足感,因為真的超級好吃⭐️餐前麵包🥯連餐前的麵包也做得令人讚嘆,看熱了的麵包外脆內軟,從影片可以看到他非常有彈性,嚼勁十足,麵包的味道非常真切,一點也沒馬虎,我refill了好幾次哈哈煙三文魚沙律🥗三文魚的份量不算多,但是非常新鮮蛋黃芝士汁伴風乾火腿粒自家製幼面🍝這個是用蛋黃醬煮成的意粉,吃下去意大利麵的口感我平常吃的意粉不太一樣,比較硬一點,有手工意粉的感覺(之後上網查了一下,果然是手工意粉😋),雖然外表看上去簡簡單單,吃上去卻有味蕾衝擊的感覺!醬汁也太濃郁吧,簡直無法形容那種美味!必須要想一下,雖然吃後感覺比較膩XD香煎鵝肝無花果意大利飯🥇這個簡直了!首先鵝肝的數量沒想到有這麼多,每一塊都油脂豐腴!煎香的表面微微焦脆!棒呆!意大利飯的份量雖然不多,但是我仲重質不重量,每一粒risotto都煮得剛好,軟硬適中,而且表面都沾滿了creamy的sauce,而且還有無花果籽,吃下去口感很特別,是令人難忘的一道菜。我有錢的話,一定會回來吃的,等我啊!😭😭😭😭📍CIA

餐前麵包🥯

煙三文魚沙律🥗

三文魚的份量不算多,但是非常新鮮

蛋黃芝士汁伴風乾火腿粒自家製幼面🍝

香煎鵝肝無花果意大利飯🥇
這個簡直了!

我有錢的話,一定會回來吃的,等我啊!😭😭😭😭

📍CIAK - All Day Italian
太古太古城道18號太古城中心2樓265號舖
$250 (Lunch)
  • 餐包
  • 麵包
  • 蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵
  • 煙三文魚凱撒沙律
  • 香煎鵝肝無花果意大利飯
2019-10-05 390 views
約咗朋友喺太古,但係諗唔到食咩,想坐得舒服啲所以就揀咗呢度。之前上網見過佢哋嘅黑松露pizza其實一直都想試但當然當日係冇嘅,亦都係諗住食少少野因為時間唔多所以只係點左三款食物。當日晏晝四點所以冇乜人,傾計嘅話環境唔錯。服務方面有待改進啦,叫咗好耐先有人落單。食物方面我覺得Pizza做得唔錯,好脆卜卜加上啖啖都係芝士非常滿足,肥都值得。不過我覺得當日叫呢款小食就唔值咁嘅價錢,分量好少,係幾香口嘅,送酒嘅話一流。整體來講不過不失,唔需要特登去試,不過諗唔到食咩試吓又無妨。
Type of Meal
Tea
2019-09-27 296 views
放假突然想吃pizza想起附近有這家聽說不錯的意大利餐廳就來試一下種類不算多本來想吃Piccante(pepperoni)最後選了有蘑菇的Norcina(Homemade sausage)Pizza麵粉底有驚喜不像外面一般的用白麵粉看起來有點麥啡色烘起外脆內軟有口感耐嚼有麥味個人很喜歡讓我想起在外國吃的pitabread的口感但用不一樣的麵粉再烘烤Pizza底不厚但也不是超薄超脆的那種個人覺得剛剛好實際是意大利哪個地方的做法我也不清楚然後料很足 雖然不外乎是豬肉 蘑菇 芝士但這個homemade sausage的調味跟蘑菇額外的搭配 剛烤起芝士也非常拉絲稍微鹹了一點點吧 畢竟我空口吃除了價錢高了點沒甚麼挑剔了(笑餐前有一籃麵包附送暖暖的口感不錯 好吃Menu好像有寫Pizza是特選的五種麵粉混合而製的喜歡麵包的可以一試另外服務也到位下次再來嚐別的菜式
放假突然想吃pizza
想起附近有這家聽說不錯的意大利餐廳
就來試一下

種類不算多
本來想吃Piccante(pepperoni)

Pizza麵粉底有驚喜
個人覺得剛剛好
實際是意大利哪個地方的做法我也不清楚
然後料很足 雖然不外乎是豬肉 蘑菇 芝士
稍微鹹了一點點吧 畢竟我空口吃
除了價錢高了點沒甚麼挑剔了(笑

餐前有一籃麵包附送
暖暖的口感不錯 好吃

Menu好像有寫Pizza是特選的五種麵粉混合而製的
喜歡麵包的可以一試
另外服務也到位
下次再來嚐別的菜式
  • Norcina
2019-09-04 421 views
好耐冇係香港食過意大利餐 去完意大利就好想再食 見到CIAK係港島有兩間分店個日去太古探朋友 同G去試下呢間環境舒服 播下音樂咁 仲有無限fill既麵包 熱住咁上 好正呢 加埋正宗黑醋同橄欖油呢入面鬆化非常呢個三角意粉係必叫之選 加埋自製燴豬肉 好入味 又唔會太鹹三角意粉可能好難入味 但呢個味道剛剛好 非常薄既三角粉粉Ham pizza 係意大利係超大個 CIAK配合香港人細細個配埋一人一杯酒timChianti region 充滿意大利風味焦點到了 Seabass!! 魚肉嫩 配埋大蜆煮既湯😍😍好鮮甜
好耐冇係香港食過意大利餐

Ham pizza
係意大利係超大個 CIAK配合香港人細細個

配埋一人一杯酒tim
Chianti region 充滿意大利風味

焦點到了 Seabass!!
魚肉嫩 配埋大蜆煮既湯😍😍好鮮甜
  • 餐前麵包
  • 組合薄餅(10’’)
2019-09-03 416 views
我意識到有車呔人標誌,但冇為意,就走進咗餐廳。坐下後,店員就問我地想要tap water定係still water,然後再遞上麵包。麵包有啲似薄餅,質地較黏。一睇到個餐牌,有個休閒午餐,叫左黎食。湯係粟米湯,粟米有隔到渣,口感都幾滑,雖然仲有少少粟米粒,但係都可以接受。自選雙拼組合薄餅我地揀咗自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅 和 四種意大利芝士配風乾火腿薄餅兩個人食七吋薄餅真係好飽,平均每人食三件,兩個薄餅味道一個比一個濃,因為風乾火腿有鹹香味再加埋四種芝士味,個味道更加濃烈,更加搶。紅桑子芝士蛋糕伴紅桑子雪葩雪葩真係有一粒粒紅桑子核,而蛋糕芝士味濃,質地軟身,入面有一粒粒果肉,好豐富。侍應不停加水,收拾餐具和掃走麵包碎(只會係高級餐廳先見有此動作),和客人有眼神交流,服務不錯。
我意識到有車呔人標誌,但冇為意,就走進咗餐廳。

麵包有啲似薄餅,質地較黏。
1933 views
一睇到個餐牌,有個休閒午餐,叫左黎食。
自選雙拼組合薄餅
紅桑子芝士蛋糕伴紅桑子雪葩
2019-08-29 442 views
之前喺呢度食午餐都覺得唔錯,價錢都幾抵而且坐得好舒服有分兩個唔同嘅區域。呢到既ham就好似係按照顏色既深淺去區分唔同既味道,例如重口味(紅色)同埋偏淡既火腿(白色),拎黎夾麵包一齊食一流,加埋橄欖就理想無論係配菜定係主菜都一樣咁好食,牛扒做到啱啱好非常之軟熟,配菜用嘅蘆薈同埋蘑菇片,食落去開胃之餘,而又帶出蔬菜鮮甜,亦都因為蘑菇而令成個配菜好有口感,檸檬落汁落去牛排到會有另一番風味由於帶子同埋青瓜嘅配搭,令到成個面都會有一種清新脫俗嘅感覺係當中,加上青瓜嘅鮮味以致成哥塞色都好開胃芒果拿破倫法式千層酥+雪糕:呢間嘅拿破崙甜品,同喺平時食嘅拿破崙唔一樣,佢會係有好多既吉士醬+厚切既一粒粒芒果,味道更鮮甜清新,而且酥皮非常鬆脆。

2019-08-28 462 views
去開太古城,一心食餐好,估唔到可以咁難食。 午餐三百幾,因好多要加錢。杯咖啡加$,衰過M記,如果唔識拉花,不如唔好拉。面包最好食,新鮮熱辣,好食。頭盤正常,唔難食亦唔好食。主菜薯仔硬屈屈,日本䐁肉好鞋又無肉香,難食。之後去吉之島買件日本豬扒返屋企煮,是有肉香而且juicy. 甜品食左二啖唔再食,因為真係好難食,死甜唔香濃。如果普通餐廳,百幾蚊我ok ,不過米芝蓮再加三百幾就不可接受。 另外服務一般,點菜同埋單都等好耐。
去開太古城,一心食餐好,估唔到可以咁難食。

面包最好食,新鮮熱辣,好食。
頭盤正常,唔難食亦唔好食。
甜品食左二啖唔再食,因為真係好難食,死甜唔香濃。
$350 (Lunch)
2019-08-28 347 views
適合一家大細去消費,太古城內比較親民又舒服的餐廳。新鮮牛肉片:望落去好似好生咁,但係食落去個味覺會好接受到,加上佢有唔同蔬菜嘅配搭亦都唔會食到有腥味,無論係個口感同味覺都好特別,絕對推薦大家值得一試Pizza食落去唔單止味道同咬口非常夾,更重要嘅係你會睇到佢嘅外表係焗到金黃色,餅底亦都唔會有黑嘅情況。呢個望落去好似好重口味但係其實食落去一啲都唔會覺得重口味而且仲會覺得好香加上佢嘅肉粒好均勻,而且亦都放咗好多香草,令到成個面同埋肉食落去既味會比較出,如果你本身唔係重口味人士不妨試一試蘋果批: 呢個批唔單止焗到外脆內軟而且切開即刻好多汁,裏面嘅餡料,亦都唔會輕易滲出嚟,即使用刀刮落去個餅面旁邊,亦都會聽到好清脆嘅交響樂
適合一家大細去消費,太古城內比較親民又舒服的餐廳。

2019-08-27 322 views
聽聞CIAK - All Day Italian係本港其中一間米芝蓮餐廳,就等我今晚試試佢威力😎講返少少餐廳背景先,佢取名“All Day Italian”係想客人可以喺到試到各款意式美食。憑住哩個意念,佢哋嘅餐點設計同餐廳氛圍都係採用“意”國風情,當中更有唔少外籍員工添!而聽聞佢哋嘅麵包、餅底同意粉都係自家製做,作為澱粉迷嘅我當然要點返相關菜式啦🤣當晚我哋就叫左茄汁八爪魚、芝士風乾火腿pizza同羊架。 一入座,侍應就送上一碟餐包,入口有驚喜,溫度、口感同用料足以令佢贏在起跑線上~落完order冇耐,菜餚便陸續送上。八爪魚係前菜,當中有三塊薄脆多士作伴碟,汁底由茄醬同龍蝦汁混合而成,馥郁濃厚,同伴碟多士巧成絕配,而主角八爪魚為原隻上,原隻烹調不僅鎖住鮮味,佢腦袋盛載滿滿嘅醬汁,猶如醬爆牛丸般一咬爆汁,甚為過癮😄至於pizza,佢嘅餅底都係自家製,口感及用料同餐包同出一轍,四款意式芝士為base外加數塊風乾ham,批邊酥脆、芝味四溢、火腿鹹香,冇得輸啦~而羊架我哋揀左medium,唔會大滲血水亦唔會過熟而嚡到打渣,肉質方面都冇冰鮮過嘅霉感,辟臊方面都處理妥當。總結而言,優質嘅客服、上盛

總結而言,優質嘅客服、上盛嘅食材、同出色嘅烹調技巧令佢米芝蓮嘅美譽當之無愧,唔太貴食到咁好嘅異國菜,抵啊!
每月總會騰空一兩晚與「閒人」gathering今晚揀咗由3星名廚 UmbertoBombana 掌舵,位於太古城中心嘅 CIAK裝修雅緻、價錢親民、開放式廚房,令人感覺輕鬆隨意有佳餚自然要有美酒,咁先會相得益彰侍應推介喱支白酒,入口順喉有果香八爪魚鮮而不韌,香脆麵包沾上海鮮蕃茄汁~醬汁鮮濃嘅味道融入麵包中意大利蕃茄、意大利水牛芝士~清新不膩、入口鬆軟不硬鮮甜北海道帶子,配上新鮮自家製意大利麵及每日熬製醬汁~麵條充份掛汁7成熟仍入口軟嫩juicy厚切豬扒肉味濃厚、份量十足
每月總會騰空一兩晚與「閒人」gathering

裝修雅緻、價錢親民、開放式廚房,令人感覺輕鬆隨意

白酒

有佳餚自然要有美酒,咁先會相得益彰

侍應推介喱支白酒,入口順喉有果香
意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁

新鮮特級水牛芝士薄餅配羅勒蕃茄醬

意大利蕃茄、意大利水牛芝士~清新不膩、入口鬆軟不硬

北海道帶子伴青瓜粒香蒜辣椒意大利麵

炭燒澳洲羊架配薯菜

7成熟仍入口軟嫩juicy

炭燒加拿大穀飼有骨豬扒配薯菜

厚切豬扒肉味濃厚、份量十足

傳統芝士蛋糕配咖啡雪糕

自家製蘋果餡餅配香草雪糕

2019-08-19
$500 (Dinner)
  • 意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁
  • 北海道帶子伴青瓜粒香蒜辣椒意大利麵
2019-08-15 305 views
呢間米之蓮高級意大利餐廳,之前都同朋友試過,今日路經太古城,又忍唔住入去食番個pizza 😋今日 order 左lunch set ,包括餐湯、自選雙併組合薄餅,加埋一份甜品。🥢蕃茄濃湯唔太熱,暖暖地,蕃茄味好濃郁,成件事好清新,已經打開個胃口,準備食pizza😋🥢自選Pizzaorder左半份水牛芝士配羅勒蕃茄醬 ,呢個冇嘜特別 半份豬肉腸併蘑菇 ,睇相都睇材料十足,厚厚嘅芝士鋪滿半個pizza😋,蘑菇味好突出。餅底做得好出色,香香脆脆,唔會好乾咁。🥢綠茶蛋糕配檸檬雪葩重頭戲就係甜品🤗睇賣相已經超值,擺碟真係好靚。綠茶味好出,上邊果堆應該係蛋白打成好似cream咁,件蛋糕雖然甜左小小,但食番啖檸檬雪葩又清新,凍冰冰咁,好正👍🏻

🥢蕃茄濃湯

🥢自選Pizza
order左半份水牛芝士配羅勒蕃茄醬 ,呢個冇嘜特別

🥢綠茶蛋糕配檸檬雪葩
2019-08-11 242 views
預先訂左位。去到就直接入得。餐廳格調輕鬆。適合同朋友一齊聚會傾下計。餐前麵包外脆內軟。熱辣辣冇得輸。eggplant parmigiana。蕃茄sauce味道調較得宜。加埋parmesan n mozzarella。味道層次豐富。茄子口感亦都保持得十分好。做得十分出色。mushroom risotto。個sauce非常rich n creamy。成個飯勁香菇菌味。同時有淡淡芝士味。蘆筍爽嫩冇渣。米嘅熟度恰到好處。有米心但唔會過硬。容易接受。grilled bone-in pork chop。300g連骨所以份量唔算多。厚身鬆化。但味道相對上就平凡啲。本身勁鍾意蕃茄菇菌同芝士。食完真心覺得大滿足。
預先訂左位。去到就直接入得。
餐廳格調輕鬆。適合同朋友一齊聚會傾下計。
餐前麵包外脆內軟。熱辣辣冇得輸。

茄子口感亦都保持得十分好。做得十分出色。

成個飯勁香菇菌味。同時有淡淡芝士味。

蘆筍爽嫩冇渣。米嘅熟度恰到好處。
有米心但唔會過硬。容易接受。

厚身鬆化。但味道相對上就平凡啲。
本身勁鍾意蕃茄菇菌同芝士。食完真心覺得大滿足。

eggplant  parmigiana
eggplant  parmigiana
mushroom  risotto
grilled  bone-in  pork  chop
2019-08-09 564 views
好耐冇去太古城 朋友住個頭一於放工去搵佢食餐好先☺️一早打電話book好8點兩位不過原來平日唔使book都okay 唔算full👏🏻兩個女仔食量唔算太大落完單已立即為我地送上餐前麵包麵包實在好好好味呀😍 外脆內軟 非常出色食完一份 侍應問使唔使refill 都忍唔住加多一份💕然後唔使等好耐主菜就出場啦☺️望落好似好細碟 不過其實兩個女仔share食食下都可以接受豬肉好入味 扁意粉亦好有口感 🤩我話夠飽 因為兩個女仔仲叫左個7吋pizza!相片都見到好多芝士🧀 拉得出絲架都👍🏻味道配搭好味 而且個餅底都好好味🤤兩個女仔食已經好豐富啦嘻嘻下次黎仲好想試佢地個甜品一定會再返黎 等我💋
好耐冇去太古城 朋友住個頭一於放工去搵佢食餐好先☺️

望落好似好細碟
不過其實兩個女仔share食食下都可以接受
豬肉好入味 扁意粉亦好有口感 🤩

自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅

我話夠飽 因為兩個女仔仲叫左個7吋pizza!
相片都見到好多芝士🧀 拉得出絲架都👍🏻

餐前麵包
意式燴豬肉自家製三角扁麵
自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅
2019-08-05 215 views
老友聚舊,周圍試新野。呢間米之蓮推介果然零捨不同!叫左個牛排,用熱石板上,仲滋滋聲架,再配埋啲海鹽。啱哂食肉獸嘅我。同場仲有芒果napoleon成個lunch 簡直完美!
成個lunch 簡直完美!
2019-07-02
$200 (Lunch)
  • 麵包
  • 蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵
  • 新鮮特級水牛芝士薄餅配羅勒蕃茄醬
  • Angus Beef Carpaccio 生牛肉薄片
  • 意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁
2019-07-30 177 views
常常想去試Umberto的Clak, 在太古城工作的我終於有時間去試一試, 幸好時間尚早, 還有Walking-in的位置. Clak和8 1/2以及Octavium定位不同, Causal之餘食物也是相對有住家味, 像是Lunch Set裡的菌醬炒Fettuccine, 自家的意粉蛋味濃郁, 高能力的掛汁, 配上菌醬的香, 相當滋味. 配料的魷魚彈牙如Fettuccine一樣, 可惜數量就少了一點. 頭盤的Beef Carpaccio配上Parmesan Cheesecake是一個洽如其份的頭盤, 欣賞其Dressing的平衡, 不但令生牛肉的腥味減少, 也消去了不少火箭菜的苦澀味. 可惜是沒能試到其招牌的Pizza, 下次再多幾個飯腳再去過吧!