2020-05-10 1288 views
位於太古的CIAK已經食過好多次,對於PIZZA特別印象深刻,今日特登再來拜訪餐廳的菜單改變了,原先有7寸的pizza現在只有10寸可以選,無疑地是把客單價提高了Norcina PizzaPizza保有先前的水準,依然好好味,外皮烤的酥脆,上面鋪滿整片的cheese,伴隨著蘑菇與豬肉,味道搭配的恰到好處食到這裡一切都很好,但好餐廳也有難食的料理。今日我兩就中伏啦Mushroom Risotto 等了大概30分鐘,pizza都吃光了。服務生突然一端上桌我們整個嚇到。顏色有點意外,食起來更驚為天人,大失所望,建議大家不要點燉飯系列的料理。這道超級難食,飯特硬,味道不okay

Norcina Pizza

Mushroom Risotto
2020-04-11 1861 views
今日真係食到捧住個肚,復活節來個放風,4個人選咗推介既復活節Brunch,頭盤有我最愛的cold cut 拼盤、水牛芝士、爽口既牛肚同經典的八爪魚。米芝蓮推介果然名不虛傳!兩款pizza同出面坊間好唔同,餅底香脆鬆軟,芝士香濃,配搭自製香腸,我都忍唔住食左幾塊。另外有鯛魚同牛展😍大愛!最後少不了甜品有tiramisu、奶凍,份量剛好,甜度適中,幼滑美味。聽講做到4月13日。$390/成人未試一定要去呀!

另外有鯛魚同牛展😍大愛!

聽講做到4月13日。$390/成人

未試一定要去呀!
  • 新鮮特級水牛芝士薄餅配羅勒蕃茄醬
  • 意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁
  • 組合薄餅(10’’)
  • Norcina
2020-04-09 1495 views
過譽的米芝蓮推介餐廳,服務方面也有待改善 ——————————————————————🔶自家製餐包👍🏻可能是整頓飯最出色食物;外脆內軟,口感煙韌鬆軟1️⃣Tagliolini Carbonara $160 👍🏻(蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵)有別傳統,醬汁充滿濃厚的芝士味,還有強烈的蛋黃和煙肉油香;醬汁份量也很多,很黏稠掛麵;homemade麵條口感很好,是al dente程度;但食得多會感覺芝士汁會太膩,還有來自煙肉的油膩感不斷湧出2️⃣Maltagliati Iberico Pork Ragout $190(意式燴豬肉自家製三角扁麵)三角扁麵沒有自家製應有的新鮮口感;醬汁味道可更濃烈;整體味道也很普通3️⃣Baby Octopus Stew $150(意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁)原隻小八爪魚不夠入味;配上香脆多士沾醬汁進食;醬汁和味道沒太大驚喜4️⃣Foie Gras Risotto $230 👎🏻(香煎鵝肝無花果意大利飯)飯粒偏向並非人人習慣的正宗意大利飯夾生硬度;鵝肝與無花果並非良配,無花果甜味加入意大利飯中更顯奇怪 ——————————————————————環境:6 /10服務:5

🔶自家製餐包👍🏻
可能是整頓飯最出色食物;外脆內軟,口感煙韌鬆軟

(蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵)

Tagliolini Carbonara

(意式燴豬肉自家製三角扁麵)

3️⃣Baby Octopus Stew $150
(意式燴八爪魚伴薯仔及海鮮蕃茄汁)
Baby Octopus Stew

4️⃣Foie Gras Risotto $230 👎🏻
(香煎鵝肝無花果意大利飯)

Foie Gras Risotto  👎🏻

——————————————————————
環境:6 /10
服務:5 /10
味道:3.5 /10
性價比:低
回頭率:10%
2019-12-30
$200 (Dinner)
Tagliolini Carbonara
  • 自家製麵包
  • 蛋黃芝士汁伴風乾煙肉粒自家製幼麵
2020-03-19 1062 views
在太古的Working Lunch終於可以吃到Clak鼎鼎大名的自家製Pizza, 配上自家製辣肉腸及溫泉蛋, 前者的口感實在而不乾硬, 似肉碎多與腸碎, 帶上辣油再配合溫泉蛋的蛋醬, 簡單的一個Pizza已感受到味道和口感的層次. 餅底不是傳統的薄脆, 而是邊脆而近中心的厚實, 除了烤香外, 更帶有陣陣麥香. 伴料的菠菜及芝士佮如其份, 咸香中帶清新, 融化了的芝士和流心溫泉蛋, 視覺和味覺也夠邪惡的!
2020-02-29 1256 views
平時同屋企人出去食多數都係食中菜,今日少人啲,輪到我話事,咁我提議食西餐。 我想食CIAK嘅餐廳好耐㗎喇, 同佢同集團嘅中環店係高檔餐廳,暫時未有幸幫襯,今次食呢間係主打意大利菜嘅,價錢親民,仲係米芝蓮餐廳嚟㗎。去到都好多位,餐廳唔算滿。 我哋叫咗一個 蛋黃芝士醬卡邦尼意粉,同埋 水牛芝士羅勒蕃茄醬 pizza。嘢食未嚟到之前有麵包, 味道都唔錯。等咗一陣嘢食嚟到喇。 哇, 個卡邦尼意粉超級多蛋黃醬,成碟係黃色㗎!   一望就覺得好吸引! 可能我鍾意食蛋黃醬喇,所以對呢個做法嘅卡邦尼意粉非常有興趣, 一食落口每一條意粉都掛滿咗好好味嘅蛋黃芝士醬汁,意粉亦都煮到啱啱好,好彈牙好有咬感,真係超級超級好食! 另外個pizza都好正,佢唔太厚又唔係好薄嗰種,食落去覺得個餅底烤到啱啱好,有少少煙韌又有啲鬆軟, 再加埋水牛芝士同蕃茄,每一件都非常之好味! 正到我地一人可以一次過食三件都得! 成餐好滿意,啲嘢食實在太好食,我哋慢慢品嚐, 有啲唔捨得食曬佢哋! 價錢又唔算好貴, 環境都唔錯, 嘢食又咁好食, 我真係好推介! 如果有分店就好, 因為都啱朋友聚會,但約大班人通常未必會入嚟呢區食。

嘢食未嚟到之前有麵包, 味道都唔錯。
蛋黃芝士醬卡邦尼意粉

水牛芝士羅勒蕃茄醬 pizza

蛋黃芝士醬卡邦尼意粉
水牛芝士羅勒蕃茄醬 pizza
2020-02-03 1302 views
話說我係見到佢個蛋黃醬意粉好似好正咁,所以我就約埋朋友去食。lunch好似無咩選擇咁,最後我地叫左一個pasta同一個pizza,留肚食甜品😂😂😂意粉一到,勁細碟,好彩唔太肚餓😆😆😆不過一食呢個蛋黃細意粉,怪怪地咁,可能我幻想佢好creamy!佢醬係多,但唔夠creamy,個味一般,而且麵質感麻麻地!有點乾淨淨feel!而pizza就唔錯!重料!☺️☺️☺️不過最後我地兩個人都食唔哂個pizza😂😂😂因為留左肚食甜品。但我諗我唔會再食呢間😂😂😂不得不提係服務幾好,所有員工都好nice🥰

因為留左肚食甜品

但我諗我唔會再食呢間😂😂😂
不得不提係服務幾好,所有員工都好nice🥰
2020-01-19 1121 views
如題「不明白料理」@完全唔明白點解可以攞到咁多個like嘅意大利料理??仲要係2百幾個like喎,唔通附近有嘢食??當然先要帶返個頭盔先,唔知係咪我唔識食啦,首先有兩個失敗作三角意粉超硬、鵝肝意大利飯啲鵝仲流緊血;跟住每樣調味好重口味、又鹹、香料味又重;跟住每樣野嘅份量好細;四個大人一個小朋友竟然要叫6樣嘢食!只有pizza同每限添食嘅包叫好味,其他就一般般........我就唔會再食次二次囉🤪
2020-01-17 923 views
今天 沒有訂位 我跟同事 只有一小時的用餐時間 怕 趕不上 上菜 。 但上餐時間很快 食物品質都很高 如果下次 有訂位可以慢慢 用餐更好 叫了一個生牛肉火箭菜沙律 和 磨姑芝士pasta 很好味😋
叫了一個生牛肉火箭菜沙律 和 磨姑芝士pasta 很好味😋
2020-01-13 919 views
太古城嘅ciak有好多朋友同kol都話好食但比較貴少少所以今日趁放假同男朋友黎食佢個set lunch每個set都可以揀2-course或者3-course,但3-course多個甜品就差唔多貴100蚊我都係要平d個個一開始就一定有意大利式嘅餐包,鬆鬆化化咁Main course就有個魚配白酒汁睇個樣都知係下左唔少心思,魚肉好滑同新鮮第二個就係松茸配自家製寬麵配四重芝士,好香濃嘅味,但食落會小小漏,所以好唔好食就見人見智啦收尾加$25要多杯咖啡,都正正常常嘅味埋單差唔多每人$250所以都係間唔中食就算
太古城嘅ciak有好多朋友同kol都話好食但比較貴少少
所以今日趁放假同男朋友黎食佢個set lunch
我都係要平d個個
一開始就一定有意大利式嘅餐包,鬆鬆化化咁
Main course就有個魚配白酒汁

睇個樣都知係下左唔少心思,魚肉好滑同新鮮

收尾加$25要多杯咖啡,都正正常常嘅味
埋單差唔多每人$250
所以都係間唔中食就算
2020-01-09
$250 (Lunch)
  • 自家製麵包
2020-01-05 1044 views
好明顯的是朋友告知它是米芝連所以走來吃吃!因為平安夜周圍都是人,不介意坐餐廳外的位置⋯⋯這間不用等位!立馬入坐!兩人想慶節嘛!就點了兩個意粉,想試前菜又想試它的pizza....最終選了pizza!幸好它份量不是太大!所以我們勉強都吃得下全部!下次會試試它的前菜,應該有驚喜的...我是茄汁控,所以點了和牛肉醬意粉!不得了!那牛肉汁香濃到不得了!滿滿的掛上寬條麵上!麵條又彈牙!令我超回味的!在外面吃不到這味道!友人點了卡邦尼意粉,他覺得一邊!因為不是我們想像中的那款!它也是意粉滿滿掛著蛋黃醬!如果喜歡蛋黃醬的朋友應該很滿意到pizza的部份,我們選了最簡單的蕃茄芝士pizza,不知道是它的麵粉還是火爐的關係,很有咬口!超級好吃!芝士是拉絲的!我們不停來回拉了多少次才斷!哈哈!我強烈推介這間餐廳!
2019-12-24
Type of Meal
Dinner
2019-12-29 938 views
上次~試食Wine Dinner🥂充滿好感今次~Boxing Lunch🎁 再選擇喱度festival 3-courses menu依舊外脆內鬆軟同橄欖油、黑醋好match佳節當前🎄點可以冇美酒相伴......入口順喉(酒鬼自述)要加錢嘅appetizers~對得住嗰價錢牛肉他他有牛味☺️ 牛油果🥑creamy不膩自家製tagliolini嗰蝦尚算鮮味,意大利粉texture亦OK煙韌👌但兩樣都淡而無味~失望傳統聖誕甜品panettone~有驚喜迎合香港人~杏仁片焗到脆卜卜,唔太甜又有忌廉甜香始終唔係fine dininglunch飲嘅house wine🍷我冇乜要求喱個煙鴨胸......好似係翠華食咁order “medium”~食落有牛味......差咁啲油香喱餐每人$500,食到晚餐㗎啦好大路囉係有啲「物不所值」
上次~試食Wine Dinner🥂充滿好感

自家製麵包

依舊外脆內鬆軟

同橄欖油、黑醋好match

Sparkling  Wine

佳節當前🎄
點可以冇美酒相伴......入口順喉
(酒鬼自述

意大利生牛肉他他配牛油果及薯仔伴煙燻蛋黃醬

要加錢嘅appetizers~對得住嗰價錢

牛肉他他有牛味☺️
牛油果🥑creamy不膩

自家製幼麵配紅蝦、烏魚子、意大利西蘭花及車厘茄

自家製tagliolini

嗰蝦尚算鮮味,意大利粉texture亦OK煙韌👌
但兩樣都淡而無味~失望

意大利聖誕甜麵包配沙巴翁忌廉伴杏仁片

傳統聖誕甜品panettone~有驚喜

迎合香港人~杏仁片焗到脆卜卜,唔太甜又有忌廉甜香

House  Red

始終唔係fine dining
lunch飲嘅house wine🍷我冇乜要求

煙燻鴨胸配焦糖雪梨、合桃、菠菜苗伴藍芝士汁

喱個煙鴨胸......好似係翠華食咁

炭燒澳洲和牛內腹肉配薯仔、法邊豆伴黑蒜汁

喱餐每人$500,食到晚餐㗎啦

好大路囉

係有啲「物不所值」

2019-12-26
$500 (Lunch)
Celebration
Christmas
  • 意大利生牛肉他他配牛油果及薯仔伴燻蛋黃醬
2019-11-23 1242 views
FB page見到喱間由米芝蓮3星名廚Umberto Bombana掌舵餐廳推出🥂wine dinner,細問之下原來每月都有1晚這夜4款伴菜餐酒係同Watson’s Wine合作坐低waiter先奉上welcome drink🥂見微知著~有heartserve客跟著就係自家製熱脆鬆軟🥯麵包,沾意大利黑醋同橄欖油同食飲得出......喱枝應該係親民價白酒頭盤八爪魚薄切配鯷魚醬汁,唔韌又彈牙,伴鮮甜爽脆蘆筍好match入喉......喱枝都應該係親民價house wine喱個homemade意大利粉~軟硬度拿捏精準,正宗意大利煮法,伴栗子🌰芝士醬🧀清碟法國乳鴿肉帶點粉紅,完全係「嫩滑小鮮肉」喱枝好多多......順喉有果香5成熟牛柳~陣陣炭燒香味、入口軟嫩juicy有肉味水準之作煎鵝肝~表層香脆,入口嫩滑充滿油香「邪惡」之最4枝當中喱枝甜酒......最好飲入喉順滑果香濃郁配甜品🍮唔錯raspberry同custard新鮮輕甜,但嗰撻皮唔夠脆yoghurt berries ice cream粒粒果肉早到咗啲啲📸影吓嗰場~目測喱晚有半場人食wine dinner🥂4道菜看似份量偏少,但原來

這夜4款伴菜餐酒係同Watson’s Wine合作

Sparkling  Wine

坐低waiter先奉上welcome drink🥂
見微知著~有heart
serve客
自家製麵包

跟著就係自家製熱脆鬆軟🥯麵包,沾意大利黑醋同橄欖油同食

“Costamolino”,  Argiolas  2018

飲得出......喱枝應該係親民價白酒

Mediterranean  Octopus  Carpaccio

“Costera”,  Argiolas  2016

入喉......喱枝都應該係親民價house wine

Homemade  Tagliolini

法國乳鴿肉帶點粉紅,完全係「嫩滑小鮮肉」

“Korem”,  Argiolas  2014

喱枝好多多......順喉有果香

Charcoal  Grilled  US  Tenderloin

5成熟牛柳~陣陣炭燒香味、入口軟嫩juicy有肉味
水準之作

煎鵝肝~表層香脆,入口嫩滑充滿油香
「邪惡」之最

“Angialis”,  Argiolas  2014

4枝當中喱枝甜酒......最好飲
入喉順滑果香濃郁配甜品🍮唔錯

Fresh  Raspberry  Tart

raspberry同custard新鮮輕甜,但嗰撻皮唔夠脆

yoghurt berries ice cream粒粒果肉

4道菜看似份量偏少,但原來配埋餐酒又啱啱好喎......係對我嚟講咋

成晚最要改進係服務

第1~訂枱時同我講19:00開始,但原來係要等到差唔多人齊,19:30先上菜,呆等半粒鐘

第2~冇講每款餐酒可以免費添飲

第3~要揚手幾次先等到waiter服務

expect下次「另眼相看」

由於港鐵關係,喱晚意猶未盡

waiter話出年1月會再有wine dinner

如天時地利人和配合~當然「食過番噚味」

4 courses、4款酒 $580+10%~CP值
2019-11-20
$580 (Dinner)
Homemade  Tagliolini
2019-11-04 1147 views
喺太古睇完戲,就揀咗間Pizza食!我覺得佢係香港最好味嘅PizzaFour cheese parma ham 其實依家啲嘢食都唔係特別平,但係做到意大利嘅感覺。four cheese 夠濃味!好cheesy!!!!! Cold cut 就唔係好抵啦

Four cheese parma ham

好cheesy!!!!!

Cold cut 就唔係好抵啦
2019-10-22 1066 views
每日返工放工都行過呢間餐廳,成日見到餐廳內坐滿客人,又間中有LIVE BAND,尋日終於一試,係———唔錯既~叫左一個 SHRIMP SALAD, 蝦夠新鮮, 又大碟, 滿意~10” PICCANTE PIZZA, 唔錯但略嫌入焗爐前D TOPPINGS做得唔夠實, 入口及食時TOPPING好易散, 但味道滿意。BONE-IN PORK CHOP --- OK, 幾香但唔夠JUICY最滿意的反而係餐包…. 又脆又香, 所以最後叫左兩碟。下次再去想試吓肉眼扒~

最滿意的反而係餐包…. 又脆又香, 所以最後叫左兩碟。

下次再去想試吓肉眼扒~
2019-10-21
$380 (Dinner)
  • 餐前麵包
  • Pink  shrimp  salad
2019-10-10 825 views
今次係幫男朋友慶祝生日簡咗呢間餐廳黎之前都有睇過食評好似唔錯咁叫完食物上既餐包好好食,果然呢到既包類食物係做得出色叫咗一個八爪魚小食Pizza 十分推介 好好食 下次再黎都一定會再叫牛排 燒得好香好好食 連配菜都燒得好好食 一d都唔hea最後有甜品,打黎訂位時講定叫佢寫返happy bdqy係碟到就得 apple crumble 亦都好高質 會再食另外其實呢間野價錢唔算好貴,但係食物質素相當唔錯,絕對係性價比高既餐廳。
今次係幫男朋友慶祝生日簡咗呢間餐廳
黎之前都有睇過食評好似唔錯咁
叫完食物上既餐包好好食,果然呢到既包類食物係做得出色

叫咗一個八爪魚小食

Pizza 十分推介 好好食 下次再黎都一定會再叫