2009-03-30 132 views
一位綠茶怪朋友係英國返黎, 特登帶佢黎食Matcha Mango Duo架!!點知一去到, 成個餅櫃既款式都係openrice未見過!!全部新款!!無左果款綠茶芒果蛋糕好失望, 不過慶幸依然有一款新既綠茶蛋糕=)當日有5款cake, 同埋6款cupcake, 賣相全部都好靚!!我對cupcake一向興趣不大, 結果揀了3款cake+1杯mochaCoconut Green好靚好有層次既一款蛋糕, 面頭係一層薄薄既青檸jelly,之後係一層厚厚既軟滑椰子mousse,椰子味淡淡的,好清,椰子mousse中間仲有一層桑莓jelly!!驚喜!!之後係一塊薄薄既焦糖crunch, 勁好味!!!之後係一層綠茶蛋糕, 質感較實, 食得出綠茶味整體味道其實唔太夾, 分開食先會食得出蛋糕有綠茶味Griottine現場睇賣相極靚, 揀佢全因為佢靚!!!此甜品要用匙羹享用, 拱形朱古力兜裝住一層層朱古力蛋糕+朱古力醬+軟滑忌廉,入面仲有一層浸左rum酒的車厘子,面頭果粒車厘子係超濃酒味!!拱形朱古力兜都幾滑幾幾好味, 不過甜左d至於紫色果塊朱古力…好難食…味道勁怪Lemon Ganache Tart面頭檸

Coconut Green
好靚好有層次既一款蛋糕,
面頭係一層薄薄既青檸jelly,
之後係一層厚厚既軟滑椰子mousse,椰子味淡淡的,好清,
椰子mousse中間仲有一層桑莓jelly!!驚喜!!
之後係一塊薄薄既焦糖crunch, 勁好味!!!
之後係一層綠茶蛋糕, 質感較實, 食得出綠茶味
整體味道其實唔太夾, 分開食先會食得出蛋糕有綠茶味

Griottine
現場睇賣相極靚, 揀佢全因為佢靚!!!
甜品要用匙羹享用,
拱形朱古力兜裝住一層層朱古力蛋糕+朱古力醬+軟滑忌廉,
入面仲有一層浸左rum酒的車厘子,
面頭果粒車厘子係超濃酒味!!
拱形朱古力兜都幾滑幾幾好味, 不過甜左d
至於紫色果塊朱古力…好難食…味道勁怪

Lemon Ganache Tart
面頭檸檬cream酸酸的好好味,
入面朱古力醬太甜, 但餅底同埋威化好脆好好食

Mocha
朱古力味同咖啡味都唔濃, 不過不失
$55一杯, 早知唔叫 =P

原來7點後有優惠!!早知7點先黎啦`
所有cake都有85折, cupcake仲買2送2添!!!
朋友take away買左4件cupcake, 我就買左4件cake返屋企俾媽咪試,
哈哈結果我5款蛋糕試暈晒!!!
個盒黑色勁靚, 不過太大, 而且無野隔開,
雖然店員已經好好人幫我痴好個底, 但紅色果個痴唔到,
返到屋企d蛋糕俾紅色果件搞到面目全非…我都無謂影相了…
原來紅卜卜既
Raspberry Dome係5款入面最好味的!!!
黑猛猛的
Orange Chocolate Terrine好濃朱古力味不過好甜,
面頭2粒綠色野原來係會爆橙漿的朱古力!!!驚喜!!!

其實今日試的幾款蛋糕未至於超級好味, 有d期望過高,
Cake同cupcake全部$32一件, 堂食加一, 其實都尚可接受
主要都係食裝修食賣相, 哈哈
CoCo環境就真係一流, 裝修好型好cyber!!
一入去我同朋友都哇左一聲!
不過果度無乜位, 只得一張高腳大圓枱, 共8個位,
角落亦有4張梳化仔, 不過果度好暗
我應該會再黎的, 下次試埋cupcake先!!^^
Coconut Green
要用匙羹享用的Griottine
Lemon Ganache Tart
不過不失的Mocha
型格裝修!! 但裡面好少位, 只得一張大圓枱
另外takeaway的兩款cake
朋友takeaway 4件特價cupcake!!
2009-03-29
2009-03-14 9 views
聽聞d老友好評不少ge美麗華酒店COCO, 走入去try try....未講食, D Cake 賣相好靚, 侍應又介紹十分詳細, 環境裝修得十分Grant...不錯不錯殷勤ge侍應仲主動送上有咸味ge朱古力給我們試食...好特別講到食評, 之前D食家已經寫得太多又詳盡...我都無咩再補充 , 過試過幾款 Cake, 推介o下: Hazelnut Belice 及 Pearl Chocolate

2009-03-07
$60 (Other)
  • Hazelnut Belice
2009-02-20 33 views
是日茶點, order 如下: Streusel ($34) - 即係 earl grey & choco mousse cake. 一入口就有好香 gei earl grey 味, 唔太濃, 又岩岩唔會俾朱古力蓋過. 好幽香! highly recommended! Baileys Brownie Cheesecake ($34) - baileys gei 味好強, but 有 d 太甜, 送熱茶就唔錯啦~ staff 好 nice, 會慢慢向 customer 解釋 d cakes 裡面係咩東東~ cup cakes 而家做緊買 4 送 2, 計落好抵試!! 件件都好靚!!環境好, 坐低傾計都好舒服.有得上網~(staff 話) 蛋糕款日日唔同!
是日茶點, order 如下:

環境好, 坐低傾計都好舒服.
有得上網~
(staff 話) 蛋糕款日日唔同!
Streusel
Baileys Brownie Cheesecake
$34 (Tea)
Streusel
Baileys Brownie Cheesecake
2009-02-16 21 views
自從美麗華酒店轉型為The Mira後,除了排好幾個月隊的Yamm自助餐外,餅店COCO的蛋糕也頗受好評。最近終於有機會買回來品嚐了。四件蛋糕之中,最讓我感興趣的就是(1) Earl Grey 巧克力蛋糕(正確名字忘了啦~)。第一口,是種複雜的味道,巧克力不像巧克力,質感像mousse。伯爵茶味嘛!?要一邊提醒自己,一邊吃到第二第三口才開始吃得出來。另外一件是Cup cake。當日的cup cake有四種,我選的是(2)焦糖奶油香蕉蛋糕。一開始我給奶油的塑膠味嚇倒,但吃著吃著又覺得焦糖味很香又有餘韻。香蕉蛋糕賣相與別不同,但味道沒有驚喜。還有(3)榛子味巧克力蛋糕。蛋糕中層有榛子脆脆,像正在吃榛子巧克力。第四件是櫻桃味蛋糕+紅巧克力,但相機剛好沒電,還是讓早就在旁苦候的家人開動吧!蛋糕的價錢讓我對它們寄予很大的期望,然而吃後卻覺得價錢與味道不成正比。還以為一入口會驚為天人的哦,是我期望太高了嗎?外賣盒特別設計"十"字分隔,就是想把每件蛋糕固定好吧,可是為甚麼蛋糕仍然可以在自己的空間內晃來晃去?在外賣盒的設計上,店家還可以更加貼心。完整食評請到:http://blog.yam.com/c
最近終於有機會買回來品嚐了。

還以為一入口會驚為天人的哦,是我期望太高了嗎?
完整食評請到:http://blog.yam.com/chrltt5/article/19561013
(1) Earl Grey 巧克力蛋糕
(2) 焦糖Cream香蕉Cup Cake
(3) Hazelnut巧克力蛋糕
還可以更貼心的外賣盒設計
  • cup cake
2009-02-09 8 views
慕open rice食評而來,所謂既"慕名",其實係"慕相"至真,見到曾到訪既食家影既相咁吸引,所以我都黎一試究竟有幾五星級?朋友生日買左一件hazelnut belice for壽星飯後甜品,packing一流,一件都用個唔細既盒包裝住,自己食可能就食浪費D,送俾人就非常適合,酒店既野,高級即係高級!!!!!壽星食完,本人亦試左少少,大家共同感覺就係,賣相好得,朱古力上仲有少許金箔,個底好脆,但味道其實同食金莎有D似,只係口感豐富較為豐富同埋無咁甜,味道OK,但唔算特別~下次有機會可能會試下個綠茶味,不過哩間唔係首選,今次既到訪未能吸引我下次必定幫襯,可以再繼續search其他試下先!!!

$34 (Other)
2009-01-21 20 views
I had been thinking to come and try the Matcha Mango Duo but everytime i hardly got a chance to buy take away or dine in. The chance just came last nite, but it was just disappointing me.....Before i write this, i just got to know the cake supposed to be served the ones stored in back office instead of displayed ones. But i was served the one displayed. Nevermind, if it tastes good but it is not the case. I bought the cake and ate at another cafe just nearby....The matcha taste is ok with the ch

I bought the cake and ate at another cafe just nearby....The matcha taste is ok with the chestnut paste inside but it totally does not match with mango esp. now it's not the season. The worst part is the cake at the bottom, too dry and too hard. I couldn't believe a 5 star hotel cake shop would serve this dry piece of cake, even worser than those from Maxim....

Even though $30 a piece with this size is rather cheap, but i would definitely go for Mandarin Oriental's smaller piece of cake though. There are heaps of good comments of the cake shop but this experience already made me no intention to give it another try.

Also, the service wasn't good too. I admitted i got out a $1000 note was for changes but the attendent gave me a bad face and finally said not enough change. Nevermind again, i won't come next time.
  • Nothing
2009-01-06 8 views
美麗華酒店經過大裝修後煥然一新,食肆同時也來個大執位。先拔頭籌的自然是開在ground floor的以自助餐作主打的Yamm,聽說水準很不錯,但那個queue list也是令人吃驚的,所以遲遲未有機會嘗一下....坐落在Yamm正正對面的這兒,聽聞也有不少好評。太太本想在此買些cake給小弟吃吃,現在被小弟搶先一步買了真的對不起走進酒店大堂,向右邊一望就可以找到所在地了。佔地不多,但裝修得令人有一種很hip的感覺。十分eye-catching的自然是那玻璃的大餅櫃了。cake的種類不算很多,普通cake與cup cake差不多各佔一半,但加起來也不過有十多來款而已....印象上已很久沒有看過一個面值一百大洋的chocolate cake了,這裏就能找到了。自問覺得太貴,真的不捨得吃....看到食友們拍的mocha cake樣子十分吸引,但太座不太愛吃,故唯有專攻朱古力類製品了。名為"decadence"的,chocolate cake及mousse層層相間,蛋糕部份味濃而質感鬆軟,慕絲也是同樣的味濃且帶很強的甘苦味,喜愛朱古力者必然一吃愛上,"墮落"沉迷於其中了....太座更欣賞的是h

真的對不起

太座更欣賞的是hazelnut belice。吃進口滿是樁子香氣,忌廉部份也是打得細滑如絲。餅底的hazelnut十分的cruchy,有如像吃克力架一般,特別非常....

最特別的是,大餅櫃裏頭的cake主要是for display的。若有客人order,就從後倉入面拿一件新的給您。這是小弟久未有看過的practice....

五星級的賣相、五星級的味道。找次機會也一嘗她們的cup cake,看是否可與Petits分庭伉儷。

$35 (Other)
2009-01-04 31 views
一月下旬甜品下午茶連續三晚的夜車,雖然身心疲憊,但新的一也想閱覽多點未去過的新店,約了朋友去到CoCo,當鬧鐘響起時也不敢賴床,跳起身搭程巴士到美麗華酒店。推開厚重的黑漆玻璃大門後,是煥然一新的美麗華,大堂內波紋浮動的Yamm吃過幾次,名物慢煮三文味道記憶猶在,新年後首次搭足舊地,帶點戰慄,幸好是日是到一邊的甜品店~CoCo。與Yamm一樣,也是走型格路線,兩部Mac任上網,中央當眼處的大圓吧檯,大玻璃甜品櫃下放著不少潮興的Cupcake,加上創新的西、日蛋糕,不談味道,玩視覺效果是有它的市場。甜品櫃內陳列著小巧的Cup Cake、小甜品,與大蛋糕梅花間竹的構起繽粉色彩,活潑又叫人開心,雖然Cup Cake買四送二,但二人也真的吃不下吧!如是選了栗子雲呢拿蛋糕、抹茶忌廉蛋糕,沒有栗蓉雪山,遂要了栗子蓉Cup Cake。正路的坐到梳化位置,店員隨後送來三件蛋糕及一壺銀製伯爵茶。栗子雲呢拿蛋糕,漆黑的反光的朱古力皮上置著原粒栗子,下了片金箔作裝飾,配上大黑碟,很高感的感覺。是濃滑朱古力醬、雲呢拿與栗蓉組成的五層蛋糕,幾味甜入心的設計,口感滑流,朱古力醬的濃配起栗蓉的甜,美味~朋友嗜甜,當然
一月下旬甜品下午茶

正路的坐到梳化位置,店員隨後送來三件蛋糕及一壺銀製伯爵茶。栗子雲呢拿蛋糕,漆黑的反光的朱古力皮上置著原粒栗子,下了片金箔作裝飾,配上大黑碟,很高感的感覺。是濃滑朱古力醬、雲呢拿與栗蓉組成的五層蛋糕,幾味甜入心的設計,口感滑流,朱古力醬的濃配起栗蓉的甜,美味~朋友嗜甜,當然吃得稱心滿意,酒店出品,堂食只收三十餘元,也真的無話可說了。

抹茶忌廉蛋糕,滑溜的抹茶忌廉夾著芒果及栗蓉,冬季下點軟滑栗蓉與濃濃抹茶忌廉配搭很不錯,奈何又酸又甜的芒果是絕對的劃蛇添足,老實地來些紅豆蓉,抹茶甘濃與甜死的紅豆,會更好。

Cup Cake用上高級的法國栗子蓉,味道自然很好,口感細滑帶濃濃的栗甜,軟綿綿的餅底包著朱古力慕絲,慕絲細滑,雖然非Cup Cake迷,但用料認真,感覺還是不錯的。

閒坐了了三句鐘,有機的伯爵茶飲了三轉,也不會淡如水,朋友的Mocha,專業咖啡機打的,自然不會差。笑談起甜品也是樂事,味道比較新派,但用料認真平民價位,自然是滿意了。
甜品櫃內的NY Cup Cake陣。
首個在五星酒店內的開年甜品「早餐」!
中央型格大吧檯,樓頂的玻璃看到甜品倒影。
兩部Mac上網。
$75 (Tea)
首個在五星酒店內的開年甜品「早餐」!
2008-12-30 17 views
收到朋友電郵過來的照片, 是某個星期天在Coco 拍下的蛋糕, 拍時滿有期望的因它是一眾推介。 翻身後的美麗華酒店沒有多大的驚喜, 看得出設計刻意營造「潮」的效果可是昏暗的燈光下只帶出有一片舊的感覺。COCO在大堂一角, 是酒店的試金石還是只讓嗜甜者來一試? Cake shop 內可供坐的就只有一個類似圓吧台的設計,究竟是飲酒還是吃餅的地方?蛋糕和咖啡在吧台上享用是格格不入吧? 另外僅有一長四人梳化和上網坐的都像極了臨時傢俬。令人疑惑是其運作上的混淆, 似是自助形式, 先在櫃面點了蛋糕, 但又有服務員拿到你面前,到離去時我們是險些忘記了埋單,一切看來是那麼混亂。餅櫃內蛋糕款式寥寥無幾. 沒有選擇下點了Chocolate hazelnut slice 和 Blueburry mousse cake.$38元酒店西餅和$40多元的咖啡是很平常的收費, 可是蛋糕無論是賣相味道都不比連所餅店好,尢以藍苺mousse很啫喱糕狀的, 更不會像出色的mousse cake是香滑溶化於口內. 咖啡也烈的令人難以入口。$100元的消費無論你是喜歡吃餅或是來hea一個下午, 怎麼樣的期望都是未能達標

COCO在大堂一角, 是酒店的試金石還是只讓嗜甜者來一試? Cake shop 內可供坐的就只有一個類似圓吧台的設計,究竟是飲酒還是吃餅的地方?蛋糕和咖啡在吧台上享用是格格不入吧? 另外僅有一長四人梳化和上網坐的都像極了臨時傢俬。令人疑惑是其運作上的混淆, 似是自助形式, 先在櫃面點了蛋糕, 但又有服務員拿到你面前,到離去時我們是險些忘記了埋單,一切看來是那麼混亂。餅櫃內蛋糕款式寥寥無幾. 沒有選擇下點了Chocolate hazelnut slice 和 Blueburry mousse cake.$38元酒店西餅和$40多元的咖啡是很平常的收費, 可是蛋糕無論是賣相味道都不比連所餅店好,尢以藍苺mousse很啫喱糕狀的, 更不會像出色的mousse cake是香滑溶化於口內. 咖啡也烈的令人難以入口。$100元的消費無論你是喜歡吃餅或是來hea一個下午, 怎麼樣的期望都是未能達標。
2008-12-18 6 views
遲了好耐才寫的食評,若無甜魔食友的食評作reference,我真是記不起那些蛋糕們的名字了。Small jj已經寫得太好兼詳盡,我在此只記兩件印象頗深的甜品:Pear caramel:梨肉冰涼清甜,不過當然是配角;蛋糕層次分明,朱古力、榛子同焦糖自成一體,間中又有調皮的朱古力脆脆豐富口感,頗為好味的一件蛋糕。事隔很久,仍忘不掉焦糖慕絲的甜美幼滑。Warming heart cupcake:很『詭異』的一件蛋糕,我還是第一次吃到『辣』的西餅,而且這辣勁有很強的滯后性,對怕辣如我者來說已非『小辣』了,但其實味道不差,值得一試。另外三件也是不錯,其中個人覺得香蕉夾焦糖口味的banofie cupcake略勝一籌,期待資深香蕉甜品專家小滯滯同學也可以分享一下吧(雖然機會很渺茫…)可惜之后還有脫身不得的choir,不然怎會錯過Pokka一役?只好期待下次的甜魔局吧!這間西餅店我必會重訪,為了KC所云那美輪美奐的Mocha Mango Duo。

口感十分豐富
詭異的辣蛋糕
口感十分豐富
  • Pear caramel; banofie cupcake
2008-12-15 7 views
九月廿三‧秋分對開在酒店的餅店,一向會有多一點的好感,因為很多的品質也不差。上次在Yamm吃完,見這裡有餅賣,裝修得很雅致,就在一個三十幾度高溫的下午,來吃件餅,避避暑。這裡的餅,做得非常的美輪美奐,很多也以芝士及朱古力為主,不想吃得太膩,就選了Mocha Mango Duo,即綠茶芒果二重奏是也。純以賣相而言,蛋糕做得很美,似一件擺設還多一點。外面的是綠茶慕絲,中間的是濃朱古力及芒果,墊底的是一小件綠茶蛋糕。吃起來,綠茶味是濃濃的,加上朱古力,一向味道鮮明的芒果竟然也沒了踪影。在味道的平衡上,可以更好。不過吃起來不算很甜,份量亦剛好,作為夏日甜品,恰如其分;服務是非常的好,女侍應很有禮貌,亦有問必答,亳無疑問的值得滿分。33蚊,舒適地閒了大半個小時,非常寫意。
九月廿三‧秋分

33蚊,舒適地閒了大半個小時,非常寫意。
賣相及味道俱佳的Mocha Mango Duo
其他的選擇也像很不錯的
$33 (Tea)
賣相及味道俱佳的Mocha Mango Duo
其他的選擇也像很不錯的
  • Mocha Mango Duo
2008-12-05 7 views
Hot Mocha, 整杯都充滿朱古力味, 但又唔會太甜... 而咖啡味唔濃但都幾香滑, 唔錯的. $55/杯, 唔算大杯, 都幾貴...Tiramisu & Black Forest, cake 每件廿幾三十蚊, 對比起杯mocha, 又唔算貴喎! 2 件cakes 都唔係太impressed 啫! 賣相同味道都ok, 但又無咩突出之處!啱啱新裝修, 好cyber feel, 有2部電腦可以上網, 坐低飲嘢傾計係唔錯既! 但得一張圓枱, 位置唔多又開揚, 變咗就無一般cafe咁舒服, 同埋,有機會要同人"搭枱"添! 咁傾起計上嚟就無咁方便啦! 而且都無咩服務可言, 仲要收加一, 好似...

$65 (Other)
2008-11-11 4 views
今日接小豬食lunch本身想買Matcha Mango Duo俾佢食....因為有GREEN TEA尋日同DADDY MUMMY O係YAMM食LUNCH食過又話OKAY諗住小豬呢個GREEN TEA LOVER一定會鍾意吧點知.....今日COCO竟然冇....有D失望最後買左TIRAMISU做外賣PACK得好靚,服務都好好個STAFF仲俾左張COUPON我好似買$230就送2件CUPCAKE,$450就有個150g既chocolate block本身係想俾小豬拎件cake番上office當甜品食食完野後小豬話想一齊食,最後我地就2個人share左件cake好香滑,味道係我食過tiramisu中數一數二個cake底又唔會過濕,抵讚下次想買番Matcha Mango Duo同小豬食其實小豬鍾意食呢d甜品,應該同佢一齊o係yamm食番次佢一定好鍾意啫=]竟然唔記得影相.....小豬同我都係食食下先醒起
今日接小豬食lunch
諗住小豬呢個GREEN TEA LOVER一定會鍾意吧
點知.....今日COCO竟然冇....有D失望

最後買左TIRAMISU做外賣
PACK得好靚,服務都好好
個STAFF仲俾左張COUPON我

本身係想俾小豬拎件cake番上office當甜品
好香滑,味道係我食過tiramisu中數一數二
個cake底又唔會過濕,抵讚

下次想買番Matcha Mango Duo同小豬食
其實小豬鍾意食呢d甜品,應該同佢一齊o係yamm食番次
佢一定好鍾意啫=]

竟然唔記得影相.....小豬同我都係食食下先醒起
$36 (Other)
  • tiramisu
2008-11-10 19 views
nov 05, 08,6人來先食甜品,嚟到時,食友已經安排好晒,叫咗 : 1) pear caramel x 2-有朱古力醬,朱古力mousse,朱古力蛋糕,濃香榛子味,亦有朱古力脆脆米,所以好朱古力之餘,亦好有層次-面頭嘅梨肉結實,但當然主角還是朱古力,搶不了-做得很不錯呢 2) warming heart cupcake-面喺kalamansi cream,所以會有微微嘅柑酸味,唔太明顯-內裡個心有chili truffle cream,會帶小辣-味道組合頗特別-沒有1般cupcake咁甜 3) decadence -1件頗正常水準嘅朱古力cake 4) banofie cupcake-味道上無嘜特別印象,但賣相有其造型 5) tiramisu-外型靚靚,mascarpone夠滑,唔會好腍嘅style,lady fingers內有小小酒味-不俗 - 其實cake嘅質素比cupcake好,因為嗰晚生意好,所以賣晒earl grey cake同green tea cake..............有d失落.........咁即喺要再嚟過 - 另外店員仲請咗3款試食size嘅純朱古力粒

1) pear caramel x 2
-面頭嘅梨肉結實,但當然主角還是朱古力,搶不了
-做得很不錯呢

2) warming heart cupcake
-味道組合頗特別
-沒有1般cupcake咁甜

3) decadence
-1件頗正常水準嘅朱古力cake

4) banofie cupcake
-味道上無嘜特別印象,但賣相有其造型

5) tiramisu
-不俗

- 另外店員仲請咗3款試食size嘅純朱古力粒我哋............service很好,又nice

- 很高興嗰晚識咗1個新食友
$35 (Other)
第一次同甜魔既約會, 真有點緊張...我比約定既時間早到了點, 原來她們大部份都到齊了Yan仲預先為我們留起想食既cake, 因為接近尾聲, 餘下只有幾款呢 …..Decadence PortionTiramisu PortionPear Caramel Banofi Cupcake Warming Heart 共有6 款cake, 共中Pear Caramel 係自己比較喜歡,有層次感,;而且因為有充滿Hazelnut,香味, 是眾多中最凸出之選 ! 其他賣相一見流, 但味道不凸出,只是比較普通點, 但以一間cyber feel 既酒店賣30 多元一件cake, 倒是抵食的, 建議有心要早點去, 先會買到心頭好架 ! 甜魔唔夠, 再戰下場 ~~~ 好開心, 因為甜品而識到了幾位食家, 請多多指教
第一次同甜魔既約會, 真有點緊張...

我比約定既時間早到了點, 原來她們大部份都到齊了

Decadence Portion
Tiramisu Portion
Pear Caramel
Banofi Cupcake
Warming Heart

甜魔唔夠, 再戰下場 ~~~

好開心, 因為甜品而識到了幾位食家, 請多多指教
賣相好得
個場靚到不得了, 不過坐得唔舒服
完事
$35 (Tea)
個場靚到不得了, 不過坐得唔舒服
  • 各款cake