Restaurant: Crazy Noodles (Kai Tak Commercial Building)
Info:

2022-10-12 216 views
在中環的瘋狂小面頗有名氣係十大如都小面之一,呢次專登同朋友一齊嚟朝聖,餐廳裝修充滿中國風,古代瓦仔屋頂加埋特色屏風幾特別。餐廳主打傳統重慶麵食,仲有成都老冰粉麻辣串等等正宗四川菜。✨瘋狂牛肉麵 (白湯):湯底清清地加蔥花香錦上添花,牛肉🐮是半筋半肉口感鮮嫩且味道相當入味😋✨瘋狂牛肉肥腸麵 (紅湯):湯底香濃惹味,麻辣若隱若現,麵底的口感有嚼勁沾滿湯底的香濃麻辣,帶一點肥脂的肥腸嫩滑簡直絕配👍🏿✨涼拌青瓜:擁有酸酸鹹鹹風味的青瓜,不會太濃蒜泥味剛好,夠開胃🥒✨鐘水餃:有點似傳統的紅油抄手,味道少辣,配上醬汁一流🥰✨紅棗銀耳湯(凍):幾時都合適食用的滋補養顏的甜品,好多雪耳好足料,食完麵食加個甜品大滿足🤤

蒜泥青瓜

✨鐘水餃:有點似傳統的紅油抄手,味道少辣,配上醬汁一流🥰

鐘水餃

紅棗銀耳湯

紅肉柚子  &  羅漢果東瓜茶
2022-09-13
$130 (Dinner)
鐘水餃
紅棗銀耳湯
紅肉柚子  &  羅漢果東瓜茶
2022-10-11 1763 views
面食千味, 每一碗都有著不同特色.......-香港愈來愈多四川的餐館,特別是中環區有一間火熱的樓上成都十大小面店之一~瘋狂小面,它的肥腸麵多人評價👍,愛吃豬腸的我,當然要去探店。-打開電梯門,麻辣香味撲鼻😚環境是古色古香的中國風。我最喜愛的棕紅色雕花屏風配上石磚牆,複習中帶點簡單。-店家麵餐有3款組合: (A. 瘋狂小面/B. 瘋狂飲品/C. 瘋狂小吃/瘋狂甜品)A+B HK$83A+B+C/D HK$93A+B+C+D HK$103我是選HK$103組合A. 小面~瘋狂肥腸水麵~湯底我選了bb辣及bb麻, 我覺得辣度啱啱好又麻度正合我心意。豬腸比我想像中大塊,咀嚼又軟糯。重點是沒有豬臭味又肥美十足! 如果豬腸件數多一點就更加完滿。水麵是非油炸, 健康之餘又滑又彈牙。+B. 飲品~羅漢果冬瓜茶~長期睡眠不足, 見到餐單上有這款清熱又生津潤肺的飲品, 馬上剔下來。飲落是羅果清甜,喉嚨馬上舒服起來+C. 小吃~蒜泥青瓜~蒜味十足又爽脆, 一口氣吃清光+D. 甜品~成都老冰粉~成都有名的甜品, 外型晶瑩剔透配上微甜的糖水、咸花生、糯米、芝麻等配料、Q彈又爽滑、甜中帶咸的雙重口感又衝擊味蕾。
面食千味, 每一碗都有著不同特色.......

A+B HK$83
A+B+C/D HK$93
A+B+C+D HK$103

我是選HK$103組合

羅漢果冬瓜茶

C. 小吃~蒜泥青瓜~蒜味十足又爽脆, 一口氣吃清光

成都老冰粉

在中環區來說,小面套餐豐儉由人,價位不是定得太貴,食物質素也高,怪不得當地人也愛來這裡吃小面。

2022-10-07
$103 (Dinner)
羅漢果冬瓜茶
2022-10-10 1333 views
(以下所有「麵」字我跟餐廳用「面」)出中環找舊同事食飯,最傷腦筋的是如何找一處好食又可以久坐的餐廳,幸好同事說知道士丹利街有間樓上店,專門食重慶小面,可以試一試。上到去見相當闊落,尤其是座位與座位之間並不擠迫,裝修成重慶小店一樣。我和同事舒服的坐了整個午膳時間。午市餐牌得一頁紙,有三種套餐組合,有齊面食、小食、飲品和甜品。主食分乾面和湯面兩種。乾面只有兩款,湯面再細分紅湯、白湯、蕃茄湯和酸辣幾種,有牛肉、肥腸、大排、豬肚等多種選擇。面條只用新鮮水面(重慶話,即鹼水面),幼軟滑身有嚼勁,非常正宗。瘋狂豌雜面豌雜面是重慶小食,配菜有豌豆、雜醬、蔥花和炸花生。第一次食豌豆和雜醬,豌豆口感軟糯,似茄汁豆;雜醬其實是甜麵醬熬煮肉碎,當全部材料和面條拌勻,香甜帶豆香味,幾特別也幾好味。瘋狂牛肉面(選了BB辣)湯底小麻小辣,夠香濃,紅燒牛肉是牛𦟌粒厚切,燉煮得剛好,軟腍但又有口感,不錯。小食選了泡椒鳳爪和鐘水餃泡椒鳳爪:酸辣爽口鐘水餃:豬肉餡,個子小,鹹甜中帶辛辣,非常開胃飲品點了烏梅汁和羅漢果冬瓜茶,全都夠味,不會淡茂茂。
(以下所有「麵」字我跟餐廳用「面」)

瘋狂豌雜面

瘋狂牛肉面(選了BB辣)

小食選了泡椒鳳爪和鐘水餃
泡椒鳳爪:酸辣爽口
鐘水餃:豬肉餡,個子小,鹹甜中帶辛辣,非常開胃

飲品點了烏梅汁和羅漢果冬瓜茶,全都夠味,不會淡茂茂。
2022-10-10
Type of Meal
Lunch
瘋狂小麵-中環👤人數:2💰埋單:242今日路過中環,完全沒有頭緒想要吃什麼,可以吃一點點辣的東西!兩個人吃了242,一人一碗面,加咗一份大排骨,跟一碗老成都冰粉,價錢不算很便宜,但味道還算不錯。因為自己不太喜歡花生,有一碗選項走了花生,店員走過來問是不是對花生敏感,細心行為加咗分👍🏻🍜瘋狂雜碗面+成都老冰粉+大排骨+羅漢果冬瓜茶=$113肉碎夠味,豌豆我以為係脆脆那種,原來是煮了水比較諗的,個人覺得面有少少煮過咗,如果更加有咬口就更加好了🍜瘋狂牛肉麵+烏梅汁=107比較正常嘅面,牛肉比較瘦啲,唔係咬落好有油分嗰種,好適合減肥人士哈哈
瘋狂小麵-中環
👤人數:2
💰埋單:242
🍜瘋狂雜碗面+成都老冰粉+大排骨+羅漢果冬瓜茶=$113

🍜瘋狂牛肉麵+烏梅汁=107
2022-10-08 48 views
在menu上写好之后等了很久都没服务员来理,根本面积就不大的店。服务员招呼后面一桌的人,我朋友向他招呼了好几次愣是没看到或不理。我走过去把menu给他,结果服务员手直接刮走menu一句话都没就走了。完完全全的没有任何服务可言。看饭店没几个人来吃就知道早就让人厌烦了🙄️口味也越来越差,真的是有点失望,之前明明很好吃,服务也很好的,不知道为什么现在会这样的价格很贵,完全对不起这里的食物质量和本就没有什么的服务态度

2022-10-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
2022-10-07 63 views
收工趕住上堂,係中環食碗麵。湯底可選又辣又惹味既紅湯,或者唔辣既白湯。套餐既組合可選一款麵、小食、飲品同埋甜品。蒜泥青瓜切粒既青瓜幾清脆爽口,蒜泥味唔算好濃,作為冷盤都幾唔錯。瘋狂肥腸面揀左唔辣既白湯,湯底味道濃而不膩,連埋啲蔥粒一齊食就更好。豬大腸用川式手法處理,側面切開再清洗乾淨,食落非常入味。而麵條亦幾彈牙,整體唔錯。成都老冰粉冰粉可以解辣,今餐無食辣就當甜品咁食😋上面有山渣、提子乾、花生等配料,口感豐富。烏梅汁酸酸地幾開胃醒腦。

蒜泥青瓜
切粒既青瓜幾清脆爽口,蒜泥味唔算好濃,作為冷盤都幾唔錯。

烏梅汁
酸酸地幾開胃醒腦。
2022-09-28 48 views
中環夜晚可以食既選擇真係好多不過今日我地諗住簡簡單單食碗面見到呢間OpenRice咁多like 就去試一試佢呢度有三款組合套餐A+B就83蚊A+B+C/D就93蚊A+B+C+D 就103蚊湯麵方面,我地點左瘋狂肥腸麵(白湯 )同埋番茄牛肉麵。 肥腸真係幾好味, d汁又入味, 味道剛剛好。另外, 番茄牛肉麵仲加左個煎蛋,蕃茄湯夠濃,簡簡單單又一餐。飲品方面,我哋分別叫咗金桔檸檬以及紅肉柚子,唔會覺得好甜,夏天飲涼爽。小食叫左蒜泥青瓜 ,如果鍾意蒜味會好鍾意,因為食完幾粒鐘 個口都有蒜味甜品就有成都老冰粉或者紅棗銀耳湯,飲完一定勁飽。
中環夜晚可以食既選擇真係好多
不過今日我地諗住簡簡單單食碗面

見到呢間OpenRice咁多like 就去試一試
佢呢度有三款組合套餐
A+B就83蚊
A+B+C/D就93蚊
A+B+C+D 就103蚊

甜品就有成都老冰粉或者紅棗銀耳湯,飲完一定勁飽。
2022-09-28 48 views
瘋狂小面 (佳德商業大廈)中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓餐廳主打正宗四川風味(呢間樓上嘅餐廳)地方頗大 好濃郁中國風味 有變臉圖案擺設坐位與坐位之間 有屏風作間隔瘋狂肥腸麵(小辣)辣度同埋麻度可以自己選擇湯底小辣得嚟好惹味 肥腸大大舊肉質厚身 好有咬口麵條爽口有質感 好重四川味道瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)牛肉烹調得岩岩好肉質軟淋淋的口感 唔鞋口麵質都一樣彈牙烏梅汁(凍)酸酸甜甜,胃口大開羅漢果冬瓜茶(熱)清甜但唔算解渴 不過唔會太甜紅糖冰粉唔係好夠冰凍 但入口都算清甜 啫喱咁透晶冰粉灑上芝麻同桂花糖漿
瘋狂小面 (佳德商業大廈)
中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

餐廳主打正宗四川風味(呢間樓上嘅餐廳)
地方頗大 好濃郁中國風味 有變臉圖案擺設
坐位與坐位之間 有屏風作間隔

瘋狂肥腸麵(小辣)

辣度同埋麻度可以自己選擇
湯底小辣得嚟好惹味 肥腸大大舊
肉質厚身 好有咬口
麵條爽口有質感 好重四川味道

瘋狂牛肉麵(小辣)(小麻)

牛肉烹調得岩岩好
肉質軟淋淋的口感 唔鞋口
麵質都一樣彈牙

烏梅汁(凍)
酸酸甜甜,胃口大開
羅漢果冬瓜茶(熱)
清甜但唔算解渴 不過唔會太甜

紅糖冰粉

唔係好夠冰凍 但入口都算清甜
啫喱咁透晶冰粉
灑上芝麻同桂花糖漿
2022-09-22 56 views
中環食晏收工食晚飯附近餐廳多數都西餐Cafe多 有時想搵吓啲中國菜食下都有啲難咁啱見到網上有呢間食四川風味麵嘅餐廳 於是收工嚟試吓瘋狂擔擔面 +牛肚大排呢個擔擔麵套餐有埋嘢飲同埋小食都係$93唔算貴 而且份量都幾大碟 因為自己想食多啲肉嘅關係另外仲加咗兩款配菜 嚟到嘅時候擔擔面表面都好多青蔥肉碎花生 🥜 就咁睇配料都算幾多同埋豐富唔會剩係得麵 食嘅時候我就將所有配料撈埋一齊 由於叫咗小麻辣所以唔算太辣 配菜亦都吸收左醬汁精華食落去有麻辣味小食方面叫咗個涼拌木耳 唔會太肥膩食落去凍凍地爽口 用嚟做小食就一流今次食完之後覺得呢間餐廳都算係平日喺中環返工一間可以嚟食吓晏晝嘅餐廳 一嚟價錢唔算貴二來份量都多而且地點又好方便就腳

咁啱見到網上有呢間食四川風味麵嘅餐廳 於是收工嚟試吓

瘋狂擔擔面 +牛肚大排

2022-09-19 57 views
呢日同朋友出左去中環街市偽文青左半日之後就決定要瘋狂一下,平衡返xppp其實只係同左朋友上左黎「瘋狂小面」呢度醫肚,呢度我之前都有黎過,環境依舊好中國風!!牆身有中國臉譜既插畫,整個感覺就好似去左古代既客棧咁xpp我同朋友每人要左個A+B+C/D既餐~A款係揀麵類~朋友要左紅湯既牛肉麵~而我就左酸菜豬肚麵加肥腸~呢個麵係唔辣既,但酸菜既酸味好有層次,咸咸酸酸咁,唔係得個酸字!!配菜既份量同味道都ok~最欣賞係呢度既麵條幼身掛湯,但一啲都唔糊口,好食!朋友揀左小食既泡椒鳳爪超惹味~我就要左冰粉做甜品:)我地既餐跟埋飲品,熱天又食辣,當然要飲凍飲先夠爽~
呢日同朋友出左去中環街市偽文青左半日

之後就決定要瘋狂一下,平衡返xppp

牆身有中國臉譜既插畫,整個感覺就好似去左古代既客棧咁xpp

我同朋友每人要左個A+B+C/D既餐~
A款係揀麵類~

朋友要左紅湯既牛肉麵~

而我就左酸菜豬肚麵加肥腸~

配菜既份量同味道都ok~

最欣賞係呢度既麵條幼身掛湯,但一啲都唔糊口,好食!

朋友揀左小食既泡椒鳳爪超惹味~

我就要左冰粉做甜品:)

我地既餐跟埋飲品,熱天又食辣,當然要飲凍飲先夠爽~
2022-09-18 58 views
見好多人推薦中環呢間食川菜嘅餐廳,鍾意食辣嘅我哋緊係要去試下🌶!餐廳環境有好中國風,睇名都知係以食麵為主🤣~呢到有3款套餐可以自己揀,麵類亦可以揀麻度同辣度,仲有煎蛋同肥腸等配菜可以加!套餐:1. 麵+飲品=$832. 麵+飲品+小吃/甜品=$933. 麵+飲品+小吃+甜品=$103▪️瘋狂豌雜面+煎蛋($9)▪️有豌豆蓉、肉醬、花生、豌豆蓉、麻辣醬汁及配料等。呢到嘅麵係用新鮮水麵,聲稱絕非經油炸或掛麵,豌豆蓉撈埋麵一齊食令麵質更有層次😍,配埋肉醬同煎蛋一齊食幾正!▪️酸辣粉+肥腸($14)▪️紅薯粉好煙韌同埋份量好多,男仔都夠食😛!肥腸好大舊,處理得幾好,唔會有異味~▪️小食:泡椒鳳爪▪️泡椒嘅辣味後勁好強,鍾意食辣嘅話要試!

套餐:
1. 麵+飲品=$83
2. 麵+飲品+小吃/甜品=$93
3. 麵+飲品+小吃+甜品=$103

▪️瘋狂豌雜面+煎蛋($9)▪️

▪️酸辣粉+肥腸($14)▪️

▪️小食:泡椒鳳爪▪️
泡椒嘅辣味後勁好強,鍾意食辣嘅話要試!
  • 瘋狂豌雜麵
呢間小店做嘅四川小面好惹味,食得出係傳統嘅味道,餐廳都好有重慶小店嘅風格😇🌟 瘋狂大排面套餐 ($103)大排面叫左紅湯加辣~ 有幾舊大排骨同佐料蔥花,食落香濃邪惡,口感豐富👍🏻🌟 成都老冰粉 (凍)食完一餐又辣又濃嘅野,緊係要食碗冰粉過下冷河! 冰粉食落甜甜地好解辣😋🌟 鐘水餃 (+$32)個樣同味道其實就似紅油抄手,酸酸甜甜辣辣地,好開胃😆🌟 酸辣粉套餐 ($93)佢既湯底辣味同酸味都啱啱好🫶🏻,如果唔係好食得辣都可以揀bb辣既😙而且入面有唔少既肉碎同花生💯薯粉方面都唔會煮到好淋,夠晒煙韌👍🏻而且有唔同配料選擇,我就加左隻煎蛋,配埋酸辣粉一齊食真係一流!😍🌟 棒棒雞 (+$32)類似口水雞🤤而肉質都唔會好嚡👍🏻而個醬汁都好香,唔會話好辣😍整體尼講都唔錯。😋

🌟 瘋狂大排面套餐 ($103)

🌟 成都老冰粉 (凍)

🌟 鐘水餃 (+$32)
個樣同味道其實就似紅油抄手,酸酸甜甜辣辣地,好開胃😆

🌟 酸辣粉套餐 ($93)

🌟 棒棒雞 (+$32)
2022-09-13 1283 views
約咗朋友中環食lunch,就醒起呢間「瘋狂小面」幾好食,就推介朋友一齊嚟食,同極力推介佢哋既肥腸比朋友😆🌟瘋狂肥腸面套餐 - $93🌟瘋狂肥腸面紅湯(辣)BB辣 (+豬肚 $13)我都係揀返紅湯既肥腸面🤤加咗個豬肚,切得好薄身,口感好爽口彈牙,辣度今次就揀咗BB辣正常麻,原來都真係幾麻😂不過好過癮😋好彩有杯凍檸茶 (+$5),解解辣😅- 泡椒鳳爪都係好辣🤣醃得好入味👍🏻🌟瘋狂肥腸面套餐 $103🌟瘋狂肥腸面紅湯(辣)(+鹵蛋$9)(+牛肚 $13)朋友喺我既極力推介下都揀咗肥腸😆佢都話好食,清理得好乾淨,一啲肥膏同臭味都無💯- 紅肉柚子(凍)(+$6)酸酸甜甜的,係天然嘅味道,唔係化學死味嘅味👍🏻非常解渴😌- 蒜泥青瓜 (+10)好多蒜蓉,正正子,青瓜鮮甜爽脆😋- 紅棗銀耳湯(凍)食完麻辣濃味,剛好有一碗甜湯真係好合事宜,可以解辣又滋潤下喉嚨😝

🌟瘋狂肥腸面套餐 - $93🌟

紅湯(辣)
BB辣 (+豬肚 $13)

- 泡椒鳳爪

都係好辣🤣醃得好入味👍🏻

🌟瘋狂肥腸面套餐 $103🌟

紅湯(辣)
(+鹵蛋$9)
(+牛肚 $13)

- 紅肉柚子(凍)(+$6)

酸酸甜甜的,係天然嘅味道,唔係化學死味嘅味👍🏻非常解渴😌

- 蒜泥青瓜 (+10)

好多蒜蓉,正正子,青瓜鮮甜爽脆😋

- 紅棗銀耳湯(凍)

• 瘋狂肥腸麵
2022-09-12 50 views
十大成都小面之一的瘋狂小面在中環頗有名氣,可以在中環的中心地帶吃到一個CP值高的套餐,非她莫屬!跟朋友一開始在士丹利街行了一會兒才找到商業大廈的入口,感覺不像有餐廳的大廈,上一樓後就會看到餐廳門口,望進去會發現餐廳的裝修非常古典,走中國風的枱凳。餐廳主打傳統重慶小麵,亦有成都老冰粉等等的正宗四川菜。我和朋友各自點了一個A+B+C+D套餐($103),即是包括小吃、麵食、飲品和甜品。🔺瘋狂牛肉麵:湯底香濃惹味,麻辣若隱若現,牛肉是半筋半肉,口感濡嫩且味道相當入味🔺瘋狂肥腸麵:麵底的口感有嚼勁,帶一點肥脂的肥腸嫩滑,不會有腥味,浸滿湯底的香濃麻辣🔺涼拌木耳:擁有酸、甜、鹹風味的前菜,口感爽脆,微辣開胃🔺泡椒鳳爪:開胃小涼菜,味道偏辣,不過口感清脆爽口,嚼骨生香🔺成都老冰粉(凍):有點像啫喱的四川甜品,口感嫩滑,面頭撒上芝麻、山楂提子乾等等的配料,味道非常清新🔺紅棗銀耳湯(凍):一年四季都很適合食用的滋補養顏的甜品,吃完辣麵再吃會非常解辣

🔺涼拌木耳:擁有酸、甜、鹹風味的前菜,口感爽脆,微辣開胃

2022-09-12 41 views
瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)同朋友一齊去左中環呢間川菜食辣野🥰中意食辣嘅朋友一定要bookmark🫶🏻套餐$93 紅湯 瘋狂牛肉面🍜牛肉粒都幾多,每粒都好淋好入味😝麵質都好好,湯底落足料,推薦!金桔檸檬+$6🍋偏酸嘅金桔檸檬,想食辣但又怕辣嘅人可以叫嚟飲😆解辣又解渴😚泡椒鳳爪🐥呢個係涼拌小菜☺️好重嘅泡椒味,同埋真係辣!係好地道嘅小食😋套餐$103 紅湯 瘋狂牛肉面🍜羅漢果冬瓜茶(熱)☕️好養生嘅野飲,甜甜地好暖胃☺️夫妻肺片 +$32🍖好嫩好好食!🥰一定要叫嚟試試,表面芫荽好多,個酸辣汁做得唔錯,肺片質感似牛肉片😍成都老冰粉(凍)🍧呢個必食!食完辣野再食碗冰粉真係好正😆甜度剛好,表面有花生、提子乾、酒糟同山楂,質感好好,足料又好食😚地址:中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:5/5
瘋狂小面 (佳德商業大廈) (中環)

套餐$93
紅湯 瘋狂牛肉面🍜

金桔檸檬+$6🍋
偏酸嘅金桔檸檬,想食辣但又怕辣嘅人可以叫嚟飲😆解辣又解渴😚

泡椒鳳爪🐥

套餐$103
紅湯 瘋狂牛肉面🍜

羅漢果冬瓜茶(熱)☕️
好養生嘅野飲,甜甜地好暖胃☺️

夫妻肺片 +$32🍖

成都老冰粉(凍)🍧