一向好鐘意昼月 ,今次同好姊妹一齊來試全新推出的omakase !真心性價比係我最近食過最正!.🌟omakase $688/1位.➡️ 先付三款南蠻漬炸魚,酸酸甜甜滿開胃🥰蟹膏豆腐蟹味濃厚,口感細滑➡️ 季節蠔岩手縣赤崎蠔🦪勁creamy海水味濃厚,上面舖滿啫喱、蔥花和蘿蔔蓉,超級好味😋➡️ 刺身五點五款刺身:劍魚、赤魚、赤蝦、煙燻鰹魚、大拖羅,新鮮肥美➡️ 茶碗蒸大大粒墨魚!墨魚汁味道濃厚又細滑,不錯➡️ 壽司七貫件件都高質,最愛北海道馬糞海膽,多到滿瀉超級鮮甜,幸福的味道😌➡️ 一品料理燒帆立貝,厚身鮮味滿滿牛油味道➡️ 吸物飲一啖蜆肉湯,鮮味暖胃好舒服➡️ 甘物刨冰加上奶凍,濃濃奶香口感綿滑清涼透心,正👍🏻.食好西緊係要配美酒,呢到女士清酒任飲只需要加$98🤩成個櫃清酒任你倒,飲得非常盡興!最後天送上自家製士多啤梨梅酒,夾甜品一流 ,大滿足💕
🌟omakase $688/1位
➡️ 先付三款
南蠻漬炸魚,酸酸甜甜滿開胃🥰蟹膏豆腐蟹味濃厚,口感細滑

➡️ 季節蠔

➡️ 刺身五點
五款刺身:劍魚、赤魚、赤蝦、煙燻鰹魚、大拖羅,新鮮肥美

➡️ 茶碗蒸
大大粒墨魚!墨魚汁味道濃厚又細滑,不錯

➡️ 壽司七貫

➡️ 一品料理
燒帆立貝,厚身鮮味滿滿牛油味道

➡️ 吸物
飲一啖蜆肉湯,鮮味暖胃好舒服

➡️ 甘物
刨冰加上奶凍,濃濃奶香口感綿滑清涼透心,正👍🏻

2024-06-05 35 views
星期天和朋友到銅鑼灣逛街購物,晚餐便到Tower 535 的「昼月」享用豐富的二人套餐。餐廳在3樓,由長扶手電梯直達,有趣的是從遠遠的地下已經看見一個月亮標誌。餐廳半開放式,日式風格裝修,有吧枱及長枱,座位都很闊落。我們選了個「二人前」套餐。沙律:二選一「蟹肉蟹籽沙律」,清新爽脆的青瓜,加入蟹肉和蟹籽,卜卜脆的蟹籽,口感特別。刺身:選五款「油甘魚、赤蝦、甜蝦、帆立貝、鱸魚」,五款新鮮刺身,五種口感和味道各有不同。油甘魚比較香,鱸魚比較爽口,甜蝦比較鮮甜.... 。壽司:選八件我選了八種味道,一口一件,都是鮮味,配上山葵、醬油就更可口。燒物:各兩串「燒鰻魚」,燒得香口,鰻魚肉質鮮甜爽口。「安格斯牛肉」,腍軟多汁,油香撲鼻,入口溶化。揚物:「虎蝦天婦羅」,兩大隻虎蝦,炸得香口,配菜的炸番薯,味道也很出色。主食:「明太子意大利粉」,明太子打成蓉,,,混合在意大利粉當中,別有一番滋味。意粉也炒得爽口彈牙,配上香口菇菌,味道不錯。吸物:「大蜆清湯」蜆肉鮮甜,清甜可口。甘物:「沙冰布丁」,布丁上蓋上果汁沙冰,甜絲絲的口感。這裏還有三小時任飲清酒的優惠(男士$168/女士$98,星期三、四更一律$9
沙律:二選一
刺身:選五款
壽司:選八件
燒物:各兩串
「燒鰻魚」,燒得香口,鰻魚肉質鮮甜爽口。
「安格斯牛肉」,腍軟多汁,油香撲鼻,入口溶化。
揚物:
主食:
吸物:
「大蜆清湯」蜆肉鮮甜,清甜可口。
甘物:
「沙冰布丁」,布丁上蓋上果汁沙冰,甜絲絲的口感。
這裏還有三小時任飲清酒的優惠(男士$168/女士$98,星期三、四更一律$98),三五知己,把酒言歡,真是賞心樂事。
  • 刺身,壽司,安格斯牛肉串,虎蝦天婦羅
2024-06-04 58 views
是晚與男友約會,來到銅鑼灣的昼月吃最喜愛的日式料理。餐廳有個二人前會席料理,由沙律、刺身、壽司到燒物、天婦羅、主食、甜品都有,種類豐富且有不少選擇,更可加$98任飲3小時清酒,價錢相當合理,決定選擇此套餐。軟殼蟹沙律: 沙律菜新鮮爽脆,配上日式柚子醋汁很清新。軟殼蟹炸得酥脆,還帶有蟹膏很甘甜,好吃。刺身: 8款中可選5款,每款2片,每件都厚切新鮮,尤其喜歡帆立貝,厚肉鮮甜。較少吃到的間八也很好吃,魚油很香。壽司: 可以共選8件,每人4件。壽司也非常新鮮,用上赤醋飯更有特色。當天吃的赤貝厚肉爽口,鰝鰺鮮甜,左口魚邊經炙燒油香滿溢,全部都很岀色。燒物:選了燒鰻魚及厚燒牛舌芯。燒鰻魚魚肉夠厚身,魚皮也燒得香脆,調味剛好。牛舌芯也夠爽口且有肉汁,加點檸檬汁平衡口味已很好吃,旁邊紅色的醬像柚子胡椒醬,與牛舌也很配合,個人更喜歡這種吃法。揚物:虎蝦天扶良蝦身很大隻,是實實在在的新鮮虎蝦,蝦肉鮮甜爽彈,天婦羅炸皮鬆脆,很岀色。另外還有一塊南瓜及一塊蕃薯,很滿足。主食:吃完以上美食其實已相當飽足,但亦不能錯過主食迷你昼月玉子丼。用上店家名字的招牌丼飯,有一塊厚厚的免治雞肉漢堡及一塊厚燒玉子,附上蛋黃醬
是晚與男友約會,來到銅鑼灣的昼月吃最喜愛的日式料理。餐廳有個二人前會席料理,由沙律、刺身壽司到燒物、天婦羅、主食、甜品都有,種類豐富且有不少選擇,更可加$98任飲3小時清酒,價錢相當合理,決定選擇此套餐。

厚燒牛舌芯

虎蝦天扶良

主食:吃完以上美食其實已相當飽足,但亦不能錯過主食迷你昼月玉子丼。用上店家名字的招牌丼飯,有一塊厚厚的免治雞肉漢堡及一塊厚燒玉子,附上蛋黃醬油。免治雞肉漢堡內加添了雞軟骨粒增加口感,厚燒玉子非常嫩滑,加上蛋黃汁及醬油,一口飯有豐富口感,飽也要吃!

迷你昼月玉子丼

吸物:湯是龍蝦湯底,加上一粒鮮甜的蜆,熱熱的喝下很舒適。
吸物

甜品: 是日甜品為忌廉沙冰。沙冰綿密,加了一點忌廉汽水味,很清新。想不到沙冰下面另有乾坤,有一層牛乳奶凍,就像忌廉溝鮮奶,很特別,是完滿的結束。

整體餐點質素很高,會席料理由前菜到甜點一應俱全,吃罷相當滿足,清酒任飲對愛酒人士來說亦很可取,不吃會席料理也有$168(男士)/$98(女士)清酒任飲。環境也不錯,樓底很高夠開揚,不論約會還是與朋友飲酒談心也是一個不錯的選擇。
2024-05-26
$500 (Dinner)
厚燒牛舌芯
吸物
2024-06-01 32 views
補祝紀念日梗係食我哋最鍾意嘅日本嘢啦,今次帶咗老公嚟呢間個名好詩意嘅日本餐廳試吓。我哋試咗個豐富二人餐($880),好滿意。臨走仲見到有男士$163 女士$98 3小時任飲清酒優惠添,下次同朋友要再嚟飲。蟹肉蟹籽沙律蟹籽份量多,青瓜爽脆加埋鮮甜嘅蟹柳同埋蟹籽,最重要係沙律醬夠晒多撈,沙律清新開胃。刺身有煙燻鯖魚/三文魚/間八/油甘魚/帆立貝/赤身/赤蝦/甜蝦可以選擇,可以揀五款。我哋揀嘅三文魚超級肥美,油甘魚甘香,帶子赤蝦都鮮甜,赤身都冇筋。壽司我哋揀咗左口魚邊、赤貝、金目鯛、松葉蟹肉4款。其中我最鍾意左口魚邊壽司同埋金目鯛壽司,火炙過嘅左口魚邊魚油甘香,入口即溶。金目鯛鮮甜,面頭灑上脆脆嘅魚鱗,口感好好。另外赤貝都爽口,松葉蟹肉份量都多而且鮮甜。燒物我哋揀咗鹽燒大虎蝦同埋口燒牛舌芯。虎蝦好大隻,啖啖肉,肉質爽口。牛舌芯肉質鮮嫩鮮嫩,唔會燒得過火,調味啱啱好,鹹香鹹香咁樣。揚物虎蝦天扶良好好食,揸得一啲都唔油膩,天婦羅粉卜卜脆脆,裏面蝦肉好大隻,一樣係爽口鮮味。配料仲有炸南瓜添。鳗魚炒飯材料份量都慷慨,有好多鰻魚,而且都幾大件,唔係細碎嘅小粒,鰻魚都幾肥美。不過略嫌炒飯味道淡咗啲,如果

蟹肉蟹籽沙律

燒物

揚物

鳗魚炒飯
材料份量都慷慨,有好多鰻魚,而且都幾大件,唔係細碎嘅小粒,鰻魚都幾肥美。不過略嫌炒飯味道淡咗啲,如果再香口惹味啲就好。

湯都幾有驚喜,係好濃郁嘅蝦湯,仲有海鮮配料同埋雜菜。

甜品
甜品係波子汽水刨冰加布甸,配上朱古力餅乾脆脆,味道幾清爽,唔會太甜。
2024-05-27 36 views
朋友帶食日本菜,地點在Sogo後面的商廈,地點都挺方便。一入到去見到員工走來走去,原來餐廳現在做緊清酒任飲優惠,3小時任飲男士$168,女士$98 ,難怪員工不停來回斟酒,真的十分超值。這個昼月會席料理(二人前)都挺不錯,有齊刺身、壽司、燒物、主食等,價錢方面又合理。蟹肉蟹籽沙律蟹柳絲跟青瓜絲拌上沙律醬,面頭放上大量蟹籽,入口清新爽口,令人胃口大增。剌身刺身八款選擇五款,最後揀了間八、油甘魚、帆立貝、赤身、赤蝦,每款刺身都非常新鮮,特別喜愛帆立貝,味道鮮甜,口感軟嫩;赤蝦爽口鮮甜,鮮味十足。壽司任選八件,有左口魚邊、金目鯛、油甘魚、鰝鰺、中拖羅、赤貝,左口魚邊經過火炙之後突出了魚油的香甜味,入口甘香美味;金目鯛肉質細緻鮮美,油脂豐富;中拖羅顏色粉紅,脂肪比例高,恰到好處的魚油脂,非常甘香;赤貝沾上少許醬油,入口有陣陣海水味,而且味道鮮甜味濃郁,帶有獨特的濃厚海洋氣息,口感外層爽脆。燒鰻魚鰻魚肉質鮮嫩爽口,外皮燒到金黃色,帶點脆口,味道鮮甜。安格斯牛肉牛肉雖然比較薄身,但入口軟嫩多汁,牛味濃厚。虎蝦天扶良虎蝦新鮮即炸,口感爽彈,配上鰻魚汁味道更加提升。明太子意大利粉明太子味道不算太突出,
朋友帶食日本菜,地點在Sogo後面的商廈,地點都挺方便。

這個昼月會席料理(二人前)都挺不錯,有齊刺身壽司、燒物、主食等,價錢方面又合理。

蟹肉蟹籽沙律

剌身

燒鰻魚
鰻魚肉質鮮嫩爽口,外皮燒到金黃色,帶點脆口,味道鮮甜。

安格斯牛肉
牛肉雖然比較薄身,但入口軟嫩多汁,牛味濃厚。

虎蝦天扶良
虎蝦新鮮即炸,口感爽彈,配上鰻魚汁味道更加提升。

明太子意大利粉
明太子味道不算太突出,但咸香得宜,意粉軟硬適中,不錯不錯。

大蜆味噌湯
蜆肉肥美肉厚,湯頭清甜。

係五月二十日當日同女朋友黎到昼月食晚飯 叫左個昼月會席料理(二人前) 整體食物質素都吾錯 而且男士仲可以以$168享用三小時清酒任飲 女士只需$98 如果鐘意飲清酒嘅朋友吾好錯過啦😎🍀昼月會席料理(二人前)食菜我地揀左軟殼蟹沙律🥗 軟殼蟹整得香脆可口 咬落去 濃郁嘅軟殼蟹味湧晒出黎😍 沙律菜新鮮爽口 加埋啲醋嘅香味更加好食🤤 刺身我地叫左五款 煙燻鯖魚 魚皮燒完再燻 入口味道香濃 鯖魚新鮮有嚼勁☺️ 三文魚鮮甜有咬口 帆立貝 赤蝦 甜蝦同樣好鮮甜又有口感😝 壽司我地揀左四款 左口魚邊軟嫩又鮮甜 赤貝 魷魚🦑彈牙有咬口 松葉蟹肉口感清新又甜 好好食😋 另外燒物厚燒牛舌芯燒得好香口 口感彈牙 而安格斯牛肉肉汁豐富 牛肉味香厚 口感有嚼勁🥰 虎蝦天婦羅好大隻 熱辣辣炸好 皮薄香脆 虎蝦新鮮有咬口🍤 明太子意粉正常發揮🍝 三文魚湯口感清新 味道夠入味😙 甜品係沙冰奶凍 表面仲有滿滿嘅朱古力粒同埋餅碎 作為結尾幾清爽🍧

🍀昼月會席料理(二人前)
2024-05-22 31 views
今天是5月20日,有諧音「我愛你」之意,被當作示愛的象徵,不少人會選擇在這天表白、約會過節、出遊、共享燭光晚餐,甚至登記結婚。愛日本菜的朋友不妨相約意中人到訪以下的餐廳,感受食物帶來的幸福感!位於銅鑼灣的「昼月」是一間以日月為主題的日本餐廳,主打刺身料理、Omakase、精品咖啡及日本清酒。店名中的「昼」意指日出、白天,全名則喻意白天能看到朦朧的月亮的美感,無論是白天或黑夜,都適合在此享受日餐的幸福時光。環境:✨餐廳是半開放式,彰顯了親民的日式餐廳氣氛,除了設有板前座位,亦有普通座位,更方便不同人數訂位用餐,均勻的燈光幫助打造了柔和舒適氛圍。服務:✨當日正值晚市,人流不斷,職員態度友善,用餐時間很充足。筆者是日晚上享用了「Omakase 二十道菜」,每位$688。同時追加了「3小時清酒任飲」,男士每位$168,女士每位$98,可任飲多達30款清酒,超划算!保證大家吃飽喝醉!食物:🥢 先付三款🥚 茶碗蒸✨墨魚汁茶碗蒸:外貌黑漆漆的,非常罕見有趣!加入本菇、魚蛋,水份很足夠,質感嫩滑,味道帶少許鹹香。🐟 刺身五點✨先來一盤新鮮刺身,包括軟綿滑溜的甜蝦肉蝦頭、鮮美的北寄貝、幼滑的間八及密度高

環境:

服務:
✨當日正值晚市,人流不斷,職員態度友善,用餐時間很充足。

食物:
🥢 先付三款

🥚 茶碗蒸

🐟 刺身五點
✨先來一盤新鮮刺身,包括軟綿滑溜的甜蝦肉蝦頭、鮮美的北寄貝、幼滑的間八及密度高,不失清爽感的油甘魚。

✨生熟拖羅:
經燒過後更見肥美油潤,肉質細緻,味道濃郁,搭配香脆的紫菜,一定不會錯!

🦪 季節蠔

✨來自岩手縣的氣仙町蠔,被稱為「海之牛奶」,體積大,味道濃厚鮮美,散發較強海洋氣息。

🍣 壽司七貫

✨整體表現濕潤平穩,包括口感淡雅柔滑的金目鯛、帶海水風味的赤貝、油美的燒拖羅、清澈的帆立貝、軟滑滋味的海膽等。

🍲 一品料理
✨牛油扇貝:以原殼盛載,帶點嚼勁,跟牛油味很搭。

🥣 吸物(湯)

✨大蜆味啫噌湯:選用白味噌,伴隨豆腐、蜆肉,味道不會太單調。

🍮 甘物

✨朱古力雪糕配牛窩夫:口感頗為酥脆,伴隨老少咸宜的朱古力雪糕,沒有挑剔的理由。

🌸 日本 國盛 玫瑰梅酒

✨愛酒的筆者另外追加了2瓶玫瑰梅酒,酒體呈淺粉紅色,釋放高貴、誘人的甜香,口感不會太厚或太甜,展現女性風情。
 媽媽的生日是在4月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。  昼月位於銅鑼灣謝斐道,從地鐵站出發不用3分鐘便到,地點方便。這間舖頭的裝修挺有特色,掛了好多日本特色擺設。我們一行二人叫了2人套餐。一起分享。。  清酒放題(⭐⭐⭐⭐💢) 我們選了加98元,享用這個清酒放題。 店員向我們推介了這款純米大妗釀,飲起來有輕輕的果香,容易入口,配上串燒就最適合不過。另外,我們也試了梅酒,相對較為甜,平日不太愛飲酒的朋友也大大讚好。 前菜沙律(⭐⭐⭐⭐💢) 各式各樣不同的沙律菜配上剛剛炸起的軟殼蟹,吃起來感覺清新,令人食慾大增。 刺身(⭐⭐⭐⭐⭐) 我們分別選 帆立貝 ,油甘魚, 海蝦和煙燻鯖魚。油甘魚吃起來油脂感十足。帆立貝是厚切的,吃起來十分鮮甜。 鯖魚用煙燻的方式烹調, 吃起來特別, 而且 打卡一流。 壽司(⭐⭐⭐⭐💢) 之後就到壽司了,吃點飯才會飽肚。精選壽司一點也不馬虎,是師傅現場手製的, 我們選了赤貝,金目鲷,左口魚邊和松葉蟹肉。  左口魚鮮甜可口,脂感十足。 相對左口魚,接著的金目鲷味道較為清,油脂減不會那樣重。取而代之,入

清酒放題(⭐⭐⭐⭐💢)

前菜沙律(⭐⭐⭐⭐💢)

刺身(⭐⭐⭐⭐⭐)
我們分別選 帆立貝 ,油甘魚, 海蝦和煙燻鯖魚。
油甘魚吃起來油脂感十足。帆立貝是厚切的,吃起來十分鮮甜。
鯖魚用煙燻的方式烹調, 吃起來特別, 而且 打卡一流。

壽司(⭐⭐⭐⭐💢)

左口魚鮮甜可口,脂感十足。 相對左口魚,接著的金目鲷味道較為清,油脂減不會那樣重。取而代之,入口質感爽脆,味道鮮甜,各有千秋。赤貝爽口,而且充滿海水味道。

虎蝦天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐)
天婦羅即叫即炸,上枱時還是熱辣辣。虎蝦新鮮,吃起來肉質彈牙,而且鮮味。另外,蝦頭炸得香脆可口,送酒一流。

日式燒物 (⭐⭐⭐⭐⭐)
燒鰻魚肥美而且肉厚, 吃起來 外表 微微脆,油脂感十足。
牛脷大件,而且肉厚, 吃起來Juicy。

海鮮清湯(⭐⭐⭐⭐💢)
海鮮清湯清甜可口,不會覺得很重味精。

主食 (⭐⭐⭐⭐💢)
主食是明太子意大利粉。 明太子,味道濃郁, 味道有少少辣, 吃起來開胃。 份量適中,2個人份量剛剛好。

甜品(⭐⭐⭐⭐⭐)
甜品是鮮奶奶好凍,不太甜,而且香滑。 配 上日式刨冰, 為晚餐畫上完美句號。
總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯。下次經過銅鑼灣也會找時間來一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
昼月 銅鑼灣謝斐道535號Tower5353樓301號舖
推介菜式:清酒放題

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻廚藝高超
Dinner
♨️昼月 Daymoon 銅鑼灣Tower 5353樓@dymn.co ♥️銅鑼灣昼月坐位以開放式設計配合簡約裝修減低侷促感,職員介紹下原來清酒放題性價比極高,平日男士$168/3小時任飲,女士每日都係$98,而且超過35款sake, 逢星期三四係畫一男女士都係$98,真係抵到冇朋友,可惜今日我有啲咳冇得飲眼見好多枱暢飲好開心🍶🔷昼月會席料理(二人前)🔸蟹肉蟹籽沙律好大碟又夠清新醒胃🔸刺身5款各兩件油甘魚、甜蝦、間八、赤身、帆立貝刺身溫度剛剛好,高質、鮮甜、可口🔸壽司4款各兩件松葉蟹肉、金目鯛、密柑鯛、中拖羅壽司都非常吸引,中拖羅尤其可口🔸燒物厚燒牛舌芯兩串、安格斯牛肉兩串牛舌芯厚切加安格斯牛肉兩款物非常鮮嫩高質🔸虎蝦天婦羅虎蝦超大隻爽口彈牙配上番薯及南瓜天婦羅🔸A5和牛壽喜燒有野菜,鮮菌,豆腐及葛絲仲有主角A5和牛肉,湯底鮮甜,牛肉入口即溶非常鮮牛味🔸大蜆味噌湯大蜆湯鮮甜美味🔸雪糕窩夫甜品牛角包窩夫超脆口,入口時仲係暖,同雲呢拿雪糕形成強烈口感對比👍🏻食物:9/10抵食:8.8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #hk
♨️昼月 Daymoon
銅鑼灣Tower 5353樓
@dymn.co

🔷昼月會席料理(二人前)
🔸蟹肉蟹籽沙律
好大碟又夠清新醒胃
🔸刺身5款各兩件
油甘魚、甜蝦、間八、赤身、帆立貝
刺身溫度剛剛好,高質、鮮甜、可口
🔸壽司4款各兩件
松葉蟹肉、金目鯛、密柑鯛、中拖羅
壽司都非常吸引,中拖羅尤其可口
🔸燒物
厚燒牛舌芯兩串、安格斯牛肉兩串
牛舌芯厚切加安格斯牛肉兩款物非常鮮嫩高質
🔸雪糕窩夫甜品

食物:9/10
抵食:8.8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #食在銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #causewaybayfood #dinner #刺身 #壽司 #串燒 #清酒任飲 #壽喜燒 #天婦羅 #串燒 #好好吃
$500 (Dinner)
2024-05-15 19 views
這間位於銅鑼灣的餐廳,主打各式各樣的日本料理,如壽司、刺身、串燒、壽喜燒、廚師發板等。餐廳裝潢以木系和風半開放式設計,最近推出逢星期一串燒買一送一,加上任飲清酒,已成為放工消遣聚腳好地方。任飲清酒🍶女士$98/男士$168 就可以任飲超過 35款日本清酒,酒鬼最愛。昼月二人前 $880🌸沙律 SALAD軟殼蟹沙律軟殼蟹炸得香脆,配上沙律菜非常開胃。🌸刺身五點 SASHINI可選煙燻鯖魚、三文魚、間八、油甘魚、帆立貝、赤身、赤蝦或甜蝦,任選五款,各款二件,件件肥美。🌸壽司八貫 SUSHI壽司選擇也不少,有三文魚、油甘魚、左口魚邊、館鰺、蜜柑鯛、赤貝、金目鯛、魷魚及松葉蟹肉,加錢更可以選擇中拖羅、大拖羅及北海道海膽,豐儉由人,任選八件,果腹感滿足。🌸燒物 KUSHIYAKI套餐除了刺身壽司,還有串燒,燒鰻魚及安格斯牛肉,鰻魚厚身又彈牙,安格斯牛肉肉汁豐富,佐酒良伴。🌸揚物 ACEMONO鮑魚天扶良份量慷慨,想不到也可以同樣彈牙鮮味。🌸主食 MAIN主食可選鰻魚炒飯、明太子意大利粉、迷你昼月玉子丼或A5和牛壽喜燒。牛魔王就不要錯過這裡的A5和牛壽喜燒,和牛雪花紋理細緻,牛肉味濃。🌸吸物 SO

這間位於銅鑼灣的餐廳,主打各式各樣的日本料理,如壽司刺身、串燒、壽喜燒、廚師發板等。餐廳裝潢以木系和風半開放式設計,最近推出逢星期一串燒買一送一,加上任飲清酒,已成為放工消遣聚腳好地方。

任飲清酒

昼月二人前 $880

🌸沙律 SALAD
軟殼蟹沙律
軟殼蟹炸得香脆,配上沙律菜非常開胃。

🌸刺身五點 SASHINI

🌸壽司八貫 SUSHI

🌸燒物 KUSHIYAKI

🌸揚物 ACEMONO
鮑魚天扶良份量慷慨,想不到也可以同樣彈牙鮮味。

🌸主食 MAIN

🌸吸物 SOUP

🌸甘物 DESSERT
雪糕牛角窩夫

2024-05-12 28 views
🎏餐廳裝潢以月亮為主題 店內採用開放式設計並以木系為主調 近來這裡推出了二人前會席料理 包括沙律 刺身 壽司 燒物 揚物 主食 吸物和甘物 亦供應清酒放題 另加$98即可任飲3小時 喜愛清酒的話不妨一試🍶.▪️軟殼蟹沙律軟殼蟹炸得酥脆可口 沙律酸爽醒胃.▪️刺身八款刺身中可選五款 這次選了煙燻鯖魚 三文魚 油甘魚 帆立貝和甜蝦 刺身整體新鮮口感滑嫩 煙燻鯖魚頗特別 煙燻後口感帶柔軟並帶有陣陣煙燻香氣 .▪️壽司壽司則可選八款 多款壽司中較喜愛赤貝 左口魚邊和中拖羅 赤貝口感爽彈 左口魚邊用火槍燒過逼出陣陣魚脂 中拖羅表面光澤十充 入口魚脂豐腴 魚油味道香濃.▪️燒物 - 厚燒牛舌芯2串 | 安格斯牛肉2串燒物很喜愛厚燒牛舌芯 厚切韌度恰到好處 口感彈牙且肉質鮮嫩 安格斯牛肉則相對普通.▪️揚物 - 虎蝦天扶良炸物選了虎蝦天扶良 虎蝦大隻且肉質彈牙 天扶良是一種炸粉製成的外層 炸至金黃酥脆 肉質鮮嫩多汁 搭配醬汁能提升整體的口感.▪️吸物 | 甘物 吸物是麵豉湯 甜品單看外型像刨冰 面層是波子汽水味的沙冰 底層是牛奶奶凍 口感豐富 .▪️主食 - 明太子意大利粉 明太子醬帶微辣 意粉彈牙有嚼勁 與明太
▪️軟殼蟹沙律
軟殼蟹炸得酥脆可口 沙律酸爽醒胃
▪️刺身
▪️壽司
▪️燒物 - 厚燒牛舌芯2串 | 安格斯牛肉2串
▪️揚物 - 虎蝦天扶良
▪️吸物 | 甘物
▪️主食 - 明太子意大利粉
明太子醬帶微辣 意粉彈牙有嚼勁 與明太子醬的順滑口感相互融合
🔹昼月會席料理 (二人前) | $880/2位
(加$98/1位可享用清酒任飲3小時)

$450 (Dinner)
.銅鑼灣·月下共酌·美酒佳餚Sake夜繽紛.昼月📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖.➰朋友係酒鬼一名,每次相聚都必定醉生夢死,今次到訪嘅餐廳都係由佢發挖,餐廳裝修非常日系舒適,以木系為主調嘅居酒屋風格,裝潢擺設貼合餐廳主題,有一個月亮懸掛於吧枱之上,非常有意境。.餐廳另一大賣點就係清酒3小時放題任飲,男士 💲168,女士 💲98,逢星期三及四男女都係💲98,就可以任飲超過35款清酒,非常推薦鐘意飲清酒嘅朋友,激抵推介!.➰Omakse廚師發辦 💲680𖥕季節蠔·岩手縣気仙町真蠔 ⭐️4.1/5⭐️蠔身飽滿,入口蠔味較重,肉質肥美,海水味較淡,蠔肉鮮甜回甘。.❀刺身盛合 ⭐️4.2/5⭐️分別有油甘·間八·甜蝦及活北寄貝,擺盤精美,特別鐘意活北寄貝,非常鮮甜爽彈,香港較少機會食到。.❀生熟大拖羅 ⭐️4.2/5⭐️一生一熟嘅肥美大拖鋪係紫菜上面,非常誘人,入口兩者生熟之間嘅衝擊非常滿足,口腔充斥大拖嘅魚油餘韻。.❀壽司七貫 ⭐️4.2/5⭐️七貫壽司由淡至濃入口,特別鐘意金目鯛嘅爽嫩,以及最令人難忘嘅鮮甜海膽。.❀一品料理·汁燒帆立貝 ⭐️4.2/5⭐️上枱香氣四溢,入口外爽內嫩,非常
銅鑼灣·月下共酌·美酒佳餚Sake夜繽紛

刺身盛合

❀生熟大拖羅 ⭐️4.2/5⭐️

壽司七貫 ⭐️4.2/5⭐️

❀一品料理·汁燒帆立貝 ⭐️4.2/5⭐️
上枱香氣四溢,入口外爽內嫩,非常滋味,送酒一流。
一品料理

❀墨魚汁茶碗蒸&吸物 ⭐️4.1/5⭐️
餐廳用上墨魚汁搭配茶碗蒸,好有心思,味道上比平時嘅更為濃郁鮮甜。
墨魚汁茶碗蒸

✥甘物·朱古力雪糕伴牛角窩夫 ⭐️4.1/5⭐️
味道配搭非常滋味,比得上窩夫專門店,為今餐美酒佳餚劃上句號。
牛角包窩夫

➰總結
餐廳主打日式屋酒屋美食,用料新鮮多元化,兼且推出超高性價比嘅清酒放題作招徠,美酒配佳餚令人樂而忘返,店員及經理亦不時與客人交流各款清酒特色及為客人推介個性化的味道,非常熱情,想體驗一場清酒之旅嘅朋友快d book枱啦。

➿➿➿
#昼月
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

一品料理
墨魚汁茶碗蒸
牛角包窩夫
2024-05-08 46 views
月亮為主題既日本餐廳主打日本會席料理、新鮮刺身同日本清酒木系色調既用餐區超過二千呎 玩味十足既月亮造型天花大燈都好有氛圍餐廳仲有清酒推廣 男士$168而女士$98就可以3小時清酒任飲 ✨✨日式會席料理二人前 $880/2位🌟前菜蟹肉蟹籽沙律🥗蟹肉同蟹籽撈青瓜絲清爽開胃前菜🌟刺身 煙燻鯖魚、油甘魚、帆立貝、赤身、赤蝦 刺身可以八款入面揀五款刺身就唔算好厚切同大件帆立貝幾鮮甜同赤蝦都唔錯 🌟壽司 左口魚邊、 赤貝、金目鯛、松葉蟹肉壽司可以自選8件 但每款最多2件仲可以加錢揀大拖羅同海膽壽司既味道正常 不過就等得有啲耐🌟燒物 燒鰻魚、安格斯牛肉2串以為係燒鰻魚係帶甜鰻魚汁個款呢款應該似燒白鱔白鱔既皮燒到脆脆地 肉好爽彈牛肉唔會柴 有少少筋🌟揚物 虎蝦天扶良有2件大隻虎蝦虎蝦都幾爽蕃薯同南瓜各一🌟迷你昼月玉子丼生蛋會分開上 可以自己按口味加入有好大件好厚漢堡扒漢堡扒偏瘦少少玉子唔係玉子燒個種玉子甜甜地好滑🌟舞茸大蜆清湯🌟刨冰甜品係刨冰 刨冰係冇咩味可以連朱古力脆脆一齊食底下仲有奶凍
月亮為主題既日本餐廳
主打日本會席料理、新鮮刺身同日本清酒
木系色調既用餐區超過二千呎
玩味十足既月亮造型天花大燈都好有氛圍

✨✨日式會席料理二人前 $880/2位

🌟前菜
蟹肉蟹籽沙律🥗
蟹肉同蟹籽撈青瓜絲
清爽開胃前菜

🌟刺身
煙燻鯖魚、油甘魚、帆立貝、赤身、赤蝦
刺身可以八款入面揀五款
刺身就唔算好厚切同大件
帆立貝幾鮮甜同赤蝦都唔錯

🌟壽司
左口魚邊、 赤貝、金目鯛、松葉蟹肉
壽司可以自選8件 但每款最多2件

甜品係刨冰 刨冰係冇咩味
可以連朱古力脆脆一齊食
底下仲有奶凍
2024-05-04 33 views
大拖羅是刺身中之極品,肉色較淺,價錢昂貴;肉質佈滿精緻的魚油花紋,入口即化、油香四溢、鮮甜,食落更完全不膩,是刺身和壽司料理中非常受歡迎的美食。朋友知道這間食店在4月22至24 期間,推出這個「藍鰭吞拿魚盛宴」,便立即約我們一起來聚餐。原來這裏逢星期三及日有「飲之放題」,每位只需$98便可享有3小時任飲,更有超過35款清酒;喜歡飲返杯的,就記得看好日子再來了。今次以吞拿魚為目的,所以首先叫了這個「吞拿魚刺身四重奏」,內有赤身8件、中拖羅3件、大拖羅3件,香蔥吞拿魚蓉一客。大拖羅含有豐富的油脂,肉質柔軟肥美,口感豐滿;赤身是指偏瘦或油花較少的部位,一般口感較差,但魚味偏濃;中拖羅是大拖羅和赤身之間,含有一定量油脂,也帶有適當魚味,顏色通常為淡粉紅,也是三款中我至愛的部位。「吞拿魚中落」,所謂「中落」其實是指吞拿魚骨位置,當起肉後魚骨上還黏附着不少魚肉,餐廳會提供貝殼給客人自行刮出魚肉,配上蘸豉油一起食用,既滋味又不浪費;魚味濃郁,油脂豐盛,最緊要價錢不貴,打卡更是一流。「蛋黃漬吞拿魚太卷」以紫菜包裹着青瓜、醋飯、玉子、吞拿魚、蟹柳、三文魚籽等食材,製作成吞拿魚太卷,旁邊放有薑片及Wasa
大拖羅是刺身中之極品,肉色較淺,價錢昂貴;肉質佈滿精緻的魚油花紋,入口即化、油香四溢、鮮甜,食落更完全不膩,是刺身壽司料理中非常受歡迎的美食。

「蛋黃漬吞拿魚太卷」以紫菜包裹着青瓜、醋飯、玉子、吞拿魚、蟹柳、三文魚籽等食材,製作成吞拿魚太卷,旁邊放有薑片及Wasabi,大大件層次分明。

「海膽手卷」放在趣緻的手形擺設上,是否要這樣拿着食的?海膽呈金黃色,口感嫩滑鮮甜又豐腴、入口即化,食後讓人回味無窮;如紫菜可以再香脆一點更好。

另叫了「手打雞肉棒」、「白燒活鰻魚」、「宮崎豚肉」、「鹽燒二折雞翼」及「青辣仔」,每樣水準也不錯。

最期待的甜品環節,主角是「士多啤梨薄餅」,糕餅師把士多啤梨切片,再鋪滿內內外外,單看外貌已非常吸引;鮮紅有光澤的士多啤梨,果肉多汁,清甜又飽滿,而且甜度啱啱好,食多少少也完全沒有負擔!

飲飽食醉,又是回家好好休息的時候了,期待下次再聊!

#飲之放題 #藍鰭吞拿魚盛宴 #Tower 535
#銅鑼灣謝斐道

#昼月
地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
電話: 94707280
2024-04-24
2K
2024-05-03 29 views
屋企人生日想食日本嘢,帶咗佢去🏮銅鑼灣佔地𝟐𝟎𝟎𝟎尺月亮主題日本餐廳昼月|月光天花吊燈💡|日本直送刺身丼🍣|𝐨𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞|清酒放題🍶,屋企人都非常滿意,大讚高質👍🏻👏🏻位於銅鑼灣中心地段TOWER 53😙裝潢以月亮為主題,天花大燈都是月亮造型,店面採用木系自然色調,分為用餐區,酒吧區及室外庭園區😌⋄食材方面,昼月獨家引入廣島最高級的黑毛和牛品種「元就牛」🐂全部皆有認證🥩「元就牛」以肉質柔軟、油脂豐富入口即化見稱😋另外魚生均由日本豐洲市場直送🇯🇵晚市限定𝙤𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚廚師發辦試到各式新鮮刺身🍣十道菜的晚宴有齊刺身🐟、串燒🔥、貝類🐚、壽司🍣及炸物🍤⋄昼月的精選清酒逾𝟲𝟬款,配搭不同菜式皆可帶出最佳風味😚 男士 $168/3小時|女士 $98 3 小時清酒任飲,暢飲指定八款清酒、兩款日本啤酒、梅酒、日本燒酎及Whisky Highball🍶⋄⋄====—====—====—====—🔖昼月會席料理($880/2位)⋄⋄✦ 沙律 𝑺𝑨𝑳𝑨𝑫 ✦ (二選一)🦀軟殼蟹沙律/🥗蟹肉蟹籽沙律炸後嘅軟殼蟹甘香鬆脆,連殼帶膏連肉一啖過,口感豐腴獨特,搭配沙律菜是最佳配搭🤩⋄✦ 刺身 𝑺𝑨𝑺𝑯𝑰𝑴𝑰 ✦

====—====—====—====—
🔖昼月會席料理($880/2位)

✦ 沙律 𝑺𝑨𝑳𝑨𝑫 ✦ (二選一)
🦀軟殼蟹沙律/🥗蟹肉蟹籽沙律

刺身 𝑺𝑨𝑺𝑯𝑰𝑴𝑰 ✦ (任選5款 | 各款2件)
🐟煙燻鯖魚/🐠三文魚/🐡間八/🐬油甘魚/帆立貝/赤身/🦐赤蝦/甜蝦

壽司 𝑺𝑼𝑺𝑯𝑰 ✦(任選8件|每款最多2件)
🐟三文魚/🐠油甘魚/🐡左口魚邊/鰝鯵/蜜🐠柑鯛/🐚赤貝/🐟金目鯛/🦑魷魚/ 🦀松葉蟹肉/🩶中拖羅(+$20件)/🤍大拖羅(+$30件)/🤎北海道海膽(+$30件)

✦ 燒物 𝑲𝑼𝑺𝑯𝑰𝒀𝑨𝑲𝑰 ✦(任選2款)
🐟燒鰻魚/👅厚燒牛舌芯2串/🐥鹽燒雞尾2串/🦐鹽燒大虎蝦2隻/ 🐮安格斯牛肉2串/
🥩薄燒和牛3件(+$30)/ 🦆黑松露鵝肝多士2件(+$30)/🐠西京銀鱈魚(+$30)

薄燒和牛肉香味濃👍🏻

西京銀鱈魚入口嫩滑,滿滿醬油香味😛

✦ 揚物𝑨𝑮𝑬𝑴𝑶𝑵𝑶 ✦ (任選1款)
🍤虎蝦天扶良/鮑魚天扶良(+$20)/🦀松葉蟹腳天扶良(+$30)

擺碟賣相非常吸引,天婦羅做法嘅蟹鉗真係第一次食,啖啖鮮味嘅蟹肉😍

✦ 主食 𝑴𝑨𝑰𝑵 ✦ (任選1款)
🔥鳗魚炒飯/🍝明太子意大利粉/
🍳迷你昼月玉子井/🥩A5和牛壽喜燒(+$50)

🥩A5和牛壽喜燒牛肉條紋清晰可見,放在壽喜燒湯中非常入味,配上日本雞蛋層次昇華😋

✦ 吸物 𝑺𝑶𝑼𝑷 ✦
🍲蜆肉海帶麵豉湯

蜆肉新鮮,再加入豆腐及昆布,味道非常好👅

✦ 甘物 𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻 ✦
🍧忌廉味刨冰奶凍

創新的甜品配搭,奶凍上配上冰凍的刨冰,非常特別😜
====—====—====—====—
📌店名:昼月’
📍地址:銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖
2024-04-16
$400 (Dinner)
  • 海鮮天婦羅
  • 宮崎大米豚壽喜燒