2019-06-03 31 views
兩星期歐洲之旅完結,最想念的一定是中菜。男友特地選了日喜樓,幸好一早訂座,星期五晚完全full house,非常受歡迎!新開張有不少菜式優惠,點了半份砂鍋雲吞雞,半價$98,難怪幾乎每枱必點。半份砂鍋雲吞雞約分到4碗湯,雲吞厚薄適中,飽滿實在。湯頭未算非常鮮甜,但對良久未有飲過湯的我們來說,還是十分滿足。灌湯小籠包($74/4件)水準不俗,皮薄餡足,滿載湯汁。四川擔擔麵($58)份量很足,飽肚之選,如果湯底辣度稍為加強,相信會更有層次。咕嚕肉不會太厚粉,食落啖啖肉。可能實在太久沒有吃過中菜了,所以這晚非常滿足。

灌湯小籠包($74/4件)水準不俗,皮薄餡足,滿載湯汁。

咕嚕肉不會太厚粉,食落啖啖肉。

可能實在太久沒有吃過中菜了,所以這晚非常滿足。
2019-06-03 58 views
返工嗰度嘅師傅為咗慶祝完成咗單project 就話要帶我去一間高質餐廳食餐好嘅 我去到銅鑼灣先知道原來就係鼎鼎大名嘅日喜樓!日喜樓係一間中高價嘅中式餐館 不論係點心 一般小炒 甚至係川菜都可以食到 位置就係位於 V point 嘅底層 有一種世外桃源嘅感覺霸王辣子雞半隻 ($158)霸王辣子雞係一道麻辣菜式 粒粒都炸得好香口 將辣椒嘅味道滲入咗雞肉入面 食完兩三粒之後感覺到條脷麻痺咗 可以話係辣得過癮咕嚕肉 ($108)日喜樓嘅小菜當然有特別之處 一食落口就知道份咕嚕肉係即炸再即炒 咕嚕肉嘅外層仲係脆卜卜 同埋沾有咕嚕肉嘅甜酸醬汁 咕嚕肉係去咗骨啖啖肉 份量亦都足夠 係水準之作羅春閣爆汁生煎包 ($78)首先值得讚係上碟嘅方式係用咗鐵板上 上碟嘅時候依然熱呼呼的味道方面簡直係一絕 甚至比上海嘅小楊生煎更加好 外層嘅皮脆卜卜 內層係上湯再加豬肉 可以營造到爆汁嘅效果 成個配搭真係十分正家鄉炸春捲 ($40)一共有三條春捲 每一條都係啱啱炸起 可以食到鮮蝦嘅味道黃金姜米鱈魚粒炒飯 ($108)黃金炒飯飯如其名 成個炒飯炒到去黃金色 加上毫不吝嗇嘅鱈魚粒同埋蛋絲 雖則望落去平平無奇 但炒飯真

霸王辣子雞半隻 ($158)

咕嚕肉 ($108)

羅春閣爆汁生煎包 ($78)

首先值得讚係上碟嘅方式係用咗鐵板上 上碟嘅時候依然熱呼呼的

家鄉炸春捲 ($40)
一共有三條春捲 每一條都係啱啱炸起 可以食到鮮蝦嘅味道

黃金姜米鱈魚粒炒飯 ($108)

黃金炒飯飯如其名 成個炒飯炒到去黃金色 加上毫不吝嗇嘅鱈魚粒同埋蛋絲 雖則望落去平平無奇 但炒飯真係炒得幾香同有鑊氣

蘋果雪梨茶 ($29 原價 $58)
晚間飲品有買一送一嘅優惠 同朋友食咗咁多煎炸嘢 就冇人飲返一杯蘋果雪梨茶解一解熱氣
賣相幾靚整到成杯cocktail咁 仲送多咗一塊蘋果片畀我

個人比較推介咕嚕肉同埋羅春閣爆汁生煎包 當然其他菜色都幾好 係一個適合三五知己一齊嚟聚會食飯嘅地方
2019-05-31
$290 (Dinner)
  • 黃金姜米鱈魚粒炒飯
  • 霸王辣子雞
  • 羅春閣爆汁生煎包
  • 咕嚕肉
2019-05-30 75 views
事緣今天男朋友放假,難得出開港島區,今日就想試一些平時比較少食的菜式,換換口味,找到登龍街V point有間食京川滬菜 — 日喜樓,睇睇Menu有很多小菜,男朋友說不如就選呢間啦,有些小菜他都有興趣,睇到相都有點流口水🤤🌟位置及環境日喜樓位於銅鑼灣登龍街,位置非常容易搵到,若坐地鐵出時代廣場的出口向鵝頸橋方向走就到,餐廳裝潢簡潔明亮,有種高尚但又有些復古味道,很大空間感,座位寬敞舒適。🌟北京填鴨半隻($228)睇Menu我經已想點北京填鴨,因為已經很久都沒食過了,鴨肉同皮都平均不油膩,個人喜好不愛加京蔥,只配了青瓜條同烤鴨醬,每塊餅皮都有一層紙隔開,這樣餅皮方便取出又唔會黏在一起,保留到有少少水分👍🏻🌟黃金蝦球($188)呢道係男朋友話好想點的,黃金其實係起沙的鹹蛋黃汁,蝦球非常大塊同彈牙,這個很好吃,送飯一流!可惜這個價錢得四塊,不太夠吃~🌟霸王辣子雞半份($158)一上枱超級香及惹味,雖然有好多辣椒🌶️但其實沒想像中段辣,雞粒炸過好香口,亦不會好厚炸粉,只是調味略咸。🌟韭黃炒鱔糊($148)這道也是男朋友話要點,個汁送飯一流,鱔肉都肥大肉厚,不過份量比較少🙈仲想叫多碟添。

🌟位置及環境

北京烤鴨

🌟北京填鴨半隻($228)

黃金蝦球

🌟黃金蝦球($188)

霸王辣子雞

🌟霸王辣子雞半份($158)

韭黃炒鱔糊

🌟韭黃炒鱔糊($148)

北京烤鴨
黃金蝦球
霸王辣子雞
韭黃炒鱔糊
  • 北京填鴨半隻
Lunch同同事去搵食,突然想食中菜,上網睇過日喜樓環境闊落,坐得舒服, 就去食個午餐😙午市都幾抵食,一般都係$90至$130左右,每款午餐都配前菜、點心及飲品,埋單時先知原來仲唔使加一😯 一點前離座仲有九折不過我哋趕唔切😂入到餐廳店員服務好好,即問我哋飲咩茶, 揀咗鐵觀音, 但茶味較清。前菜有木耳、肴肉、茄子等🍆 點心有紅油抄手🥟及煎餅, 都幾豐富☺️午餐揀咗蔥爆牛肉配白湯豬骨煨麵, 蔥爆牛肉炒得好香牛肉夠林, 白湯豬骨煨麵清清地配蔥爆牛肉就剛剛好😉另外叫咗油淋雞配擔擔麵,油淋雞分量都幾多,食落有啲似茶燻雞味道,唔算太滑, 但都ok😎 擔擔麵麵質幾好食,但相對地覺得偏辣🌶️🍜散叫咗四色小籠包,熱辣辣,皮較薄,唔錯。 有四款味道,但食落去分唔出係咩味😆餐飲仲可以揀紅棗茶,非常健康。 午餐唔使加一真係好抵食,而且好豐富😎讚!

擔擔麵麵質幾好食,但相對地覺得偏辣🌶️🍜

2019-05-30 55 views
#日喜樓 搬左去登龍街位置更方便😏 最出名食一百碟餸😛 適合12-14人食😌-#雞絲粉皮 🐤 ($58)#經典肴肉 🐽 ($72)兩款作為前菜小食很不錯👌🏻 食落好開胃😏 雞絲粉皮花生醬好夠🤤-#爆汁牛肉餡餅 🥧 ($48)牛肉餡餅外面好脆🥧 入面真係好多汁好juicy🤤 食既時候要小心熱😅-#砂鍋雲吞雞 🐣 (半份$198)半份雲吞雞好大鍋🍲 亦好足料好入味😊 剩低既雞肉唔會韌同鞋👍🏻-#黑松露雜菌炒飯 🍚 ($88)又係好大碟飯🍚 黑松露味好香😎 配埋雜菌好夾😛
#雞絲粉皮 🐤 ($58)
#經典肴肉 🐽 ($72)
#爆汁牛肉餡餅 🥧 ($48)
#砂鍋雲吞雞 🐣 (半份$198)
#黑松露雜菌炒飯 🍚 ($88)
又係好大碟飯🍚 黑松露味好香😎 配埋雜菌好夾😛
2019-05-29 66 views
這裡最有名的相信是它們的「百碟宴」。這晚全場共有3枱點了這個百碟宴,每位客人也爭相拍照📸。而我?當然沒有錢點百碟宴,只可坐在遠處望梅止渴😢。•1️⃣ 蔥油拌海蜇 $78份量十足😍,海蜇爽口彈牙。-2️⃣ 日喜灌湯小籠包(4粒)$74$74/4隻小籠包🤑,到處有什麼特別?四個字可解答到這個問題,就是「皮薄多汁」🤩。-3️⃣ 羅春閣爆汁生煎包(4件) $78 生煎包煎得金黃香脆,只是輕輕咬了一口,湯汁已湧了出來😃。-4️⃣ 咕嚕肉 $108 憑藉我多年吃咕嚕肉的經驗,一看它的賣相便知味道如何。這店的咕嚕肉確實煮得不錯,盡顯廚師的功架。-5️⃣ 蜜汁火方 $148 蜜汁金華配以薄脆片,夾在麵包內,口感軟中帶脆,頗特別☺️。-環境很舒適,每枱之間有不少空間👍。

1️⃣ 蔥油拌海蜇 $78
份量十足😍,海蜇爽口彈牙。
2️⃣ 日喜灌湯小籠包(4粒)$74
3️⃣ 羅春閣爆汁生煎包(4件) $78
生煎包煎得金黃香脆,只是輕輕咬了一口,湯汁已湧了出來😃。
4️⃣ 咕嚕肉 $108
5️⃣ 蜜汁火方 $148
蜜汁金華配以薄脆片,夾在麵包內,口感軟中帶脆,頗特別☺️。
環境很舒適,每枱之間有不少空間👍。
在銅鑼灣不知食咩的時候 我們會去食店云集的登龍街 ... 每次逛一圈都搵到啱食的這次就揀了 V Point 地庫的京川菜館 儍媽就睇中了這個六款點心任食的午市套餐 ...日喜任選午餐 ... 6 款點心〈任食〉+ 主菜 + 飲品 有四款主菜揀,套餐由 HK$88 - HK$138,午市免加一6 款任添任食的點心 ... 涼拌貓耳朵、經典肴肉、京醬茄子、蒜子燒節瓜、紅油抄手、韭菜餡餅六款點心都好啱儍媽的口味 ~~儍媽鍾意爽脆的涼拌貓耳朵 醬香濃郁的京醬茄子,茄子綿軟又不油膩主菜揀了蔥爆牛肉配白湯豬骨煨麵 蔥爆牛肉好夠穫氣、香嫩又夠味 白湯豬骨煨麵湯頭清淡自然的鮮味,單吃都不錯 配上惹味的蔥爆牛肉一起食,味道更讚 ~~飲品除了咖啡或茶,亦可以揀話梅薏米水、紅棗杞子茶...現在天氣又熱又焗又潮濕 儍媽就揀了杯袪濕的話梅薏米水 加了少少薑絲,味道酸甜帶點薑的辛辣,味道不錯 ~~ 友人的 ... 羊肉搶湯麵 HK$58還有這兒的招牌 ... 日喜小籠包 小籠包外皮厚薄適中,湯汁滿滿,肉餡鮮味 ... 記住一定要趁熱食喔 !!!**以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與
在銅鑼灣不知食咩的時候
我們會去食店云集的登龍街 ... 每次逛一圈都搵到啱食的

這次就揀了 V Point 地庫的京川菜館
儍媽就睇中了這個六款點心任食的午市套餐 ...

日喜任選午餐 ...
6 款點心〈任食〉+ 主菜 + 飲品

6 款任添任食的點心 ...

六款點心都好啱儍媽的口味 ~~

儍媽鍾意爽脆的涼拌貓耳朵
醬香濃郁的京醬茄子,茄子綿軟又不油膩

主菜揀了蔥爆牛肉配白湯豬骨煨麵
蔥爆牛肉好夠穫氣、香嫩又夠味
白湯豬骨煨麵湯頭清淡自然的鮮味,單吃都不錯
配上惹味的蔥爆牛肉一起食,味道更讚 ~~

飲品除了咖啡或茶,亦可以揀話梅薏米水、紅棗杞子茶...

現在天氣又熱又焗又潮濕
儍媽就揀了杯袪濕的話梅薏米水
加了少少薑絲,味道酸甜帶點薑的辛辣,味道不錯 ~~

友人的 ... 羊肉搶湯麵 HK$58

還有這兒的招牌 ... 日喜小籠包

**以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
Lunch
  • 小籠包
  • 京醬茄子
2019-05-28 170 views
好耐之前已經聽過100碟🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢 不過嗰時諗咁多點食呀而加推出左50碟🍚正呀 6至8個人 好易約到🥰✌🏻830準時上菜👏🏼👏🏼分二層 有涼拌/ 冷盤/ 熱食/包點/甜品 起筷🍜太多嘢食啦 所以影左個menu大家睇最終就梗系食唔曬啦😂😂😂不過我比8分呀環境 服務 食物都好好呀 飲品仲做緊買一送一如果要寫呢個餐🥂要3日前訂呀😬😬佢每日serve 4席咖咋事前要比定$1000做deposit 成個餐$3140左右有二個房📍如果夠人食 可以一試呀😉😉
好耐之前已經聽過100碟

佢每日serve 4席咖咋
事前要比定$1000做deposit 成個餐$3140左右
有二個房📍如果夠人食 可以一試呀😉😉
2019-05-27 62 views
之前叫日熹樓ge 時候都有黎過好似比以往光左好多,宜家感覺溫馨又morden 一d一直都好想試佢地ge 百小碟,但成日都唔夠人食原來可以叫50 小碟架worrr希望下次可以一試食唔到一百碟,就揀左兩個想食ge 前菜每次見到有肴肉點都一定會order,呢到ge 肴肉好爽口👍另外唔記得左嗰碟鱔叫咩名將鱔炸到好脆,然後配上酸甜ge 橙醬好開胃ge 小食再黎我地叫左個煙燻蛋,配上黑松露我覺得有d 浪費,松露味道有d 太搶食上海野無可能唔叫小籠包同生煎包佢地ge 包傾向皮較厚,但入面包著滿滿ge 肉汁一咬口漏晒出黎真係好滿足架最後當然唔小得高力豆沙作結尾😊整體呢到坐得好舒服,食物質素亦好穩定
之前叫日熹樓ge 時候都有黎過
好似比以往光左好多,宜家感覺溫馨又morden 一d
一直都好想試佢地ge 百小碟,但成日都唔夠人食
原來可以叫50 小碟架worrr
希望下次可以一試

食唔到一百碟,就揀左兩個想食ge 前菜

每次見到有肴肉點都一定會order,
呢到ge 肴肉好爽口👍
另外唔記得左嗰碟鱔叫咩名
將鱔炸到好脆,然後配上酸甜ge 橙醬
好開胃ge 小食
再黎我地叫左個煙燻蛋,配上黑松露
我覺得有d 浪費,松露味道有d 太搶

食上海野無可能唔叫小籠包同生煎包
佢地ge 包傾向皮較厚,但入面包著滿滿ge 肉汁
一咬口漏晒出黎真係好滿足架

最後當然唔小得高力豆沙作結尾😊

整體呢到坐得好舒服,食物質素亦好穩定
2019-05-16
$300 (Dinner)
  • 羅春閣爆汁生煎包
  • 碧綠萵荀絲
2019-05-26 107 views
忽然又好想食小籠包,就拉左同事嚟食小籠包餐具都幾型格Lunch既話除左有得揀一款主食之外,仲有得任食6款小點但今日我地想食其他嘢,所以都係散嗌算我地一共嗌左四款嘢食除左依啲,仲有一個牛肉餡餅爆汁牛肉餡餅 $43 真係會爆汁,味道都相當唔錯只係$43得兩小舊,少少貴羊肉搶湯麵 $58 個湯底非常濃郁羊肉味道濃而不羶同事話好似食到覺得有隻羊係佢隔離:咩~~~😂😂😂我覺得太誇張🤫不過都係好食既小籠包 $63想食小籠包所以先嚟自己一個食一籠都絕對無問題奶油娃娃菜 $78好食環境一流,好寬敞好舒服而且依到既lunch仲唔使加一下次再嚟食佢個lunch set
忽然又好想食小籠包,就拉左同事嚟食小籠包

餐具都幾型格

Lunch既話除左有得揀一款主食之外,仲有得任食6款小點
但今日我地想食其他嘢,所以都係散嗌算

我地一共嗌左四款嘢食
除左依啲,仲有一個牛肉餡餅
爆汁牛肉餡餅

爆汁牛肉餡餅 $43

真係會爆汁,味道都相當唔錯
只係$43得兩小舊,少少貴

自己一個食一籠都絕對無問題

奶油娃娃菜
奶油娃娃菜 $78
好食

環境一流,好寬敞好舒服
而且依到既lunch仲唔使加一
下次再嚟食佢個lunch set

2019-05-20
Lunch
爆汁牛肉餡餅
小籠包
奶油娃娃菜
2019-05-26 2816 views
見過朋友在instagram post百碟宴的相片而認識這裡,一直好想試,但暫時未有大班人聚會的機會(因為百碟宴)是供10-12人用的。但約朋友在銅鑼灣飯聚,先食當探路。位處於B1地庫的這餐廳原來面積很大,裝修新派簡潔、光猛,枱與枱之間有空間,絕對坐得舒服。飲品有買一送一優惠,我點了話梅薏米水,使用了精緻的茶壺,未喝已覺賞心悅目,酸酸甜甜,很喜歡。朋友則點了紅棗杞子茶。湯羹可點一位份量,我於是點了薺菜豆腐羹,時常在上海食店會食到薺菜,曾有朋友講過,薺菜高纖、能降膽固醇,所以每次有機會都會食。這裡的食品著實精緻,連湯羹裡的豆腐也切得齊齊整整,大小一致,始終是北方菜,湯羹屬於味濃。因為餐牌上的「大拇指」(即廚師推介)上有這個爆汁牛肉餡餅,雖然size 比想像中細,但貴精不貴多,果然是爆汁!先咬開一小口,肉汁已溢出來,香濃的牛肉,配上香口的餅皮,超好味。另外點了兩個小菜用來佐飯。四川回鍋肉只是微辣,連怕辣的朋友也讚好,但如果你是愛辣的人,想必要叫廚房加辣了!與平時較常食到的上海回鍋肉有點不同,沒有了豆乾,但多了京蔥,感覺很抵食:肉,是貴過豆乾的呢!紅燒豆腐煲入面有竹筍、有點豬肉和菇,而主角豆
但約朋友在銅鑼灣飯聚,先食當探路。

朋友則點了紅棗杞子茶。

另外點了兩個小菜用來佐飯。

紅燒豆腐煲入面有竹筍、有點豬肉和菇,而主角豆腐的份量也多,算是粵菜。

開胃的我們意猶未盡,加點一客上海鮮肉鍋貼和蒸銀絲卷。鍋貼也是肉汁多,記得初時要小口食免燙口。

見到遠處兩張大枱都點了百碟宴,店員告知其實如果人數真的不夠多,他們其實會供應五十碟!真是一個天大喜訊,半圍人較易約!
Dinner
  • 爆汁牛肉餡餅
2019-05-26 64 views
我地好辛苦搵左10個人,想食百碟宴,但因為全部女仔又怕食唔晒,所以最終只係咁左50碟再加餸菜。其實啲野食係好食,只係因為為左影相而等到凍晒,再加上太多好食既野令到唔覺得好好食。當然,打包拎走後,第二日先發現原來唔係好食咁簡單,係勁好食。由於碟碟都細細碟,所以有啲食物未必位位食到,等我highlight我食到而又impressive既餸啦。👍杞子花雕醉雞本人十分鐘意食醉雞,呢間酒味好香,雞又滑,如可配上一碗熱麵就perfect 👍水煮牛肉又香又辣,最鐘意佢帶麻,加上寬粉,無得彈👍韮菜餅好好味,菜同肉份量好平均👍紅油抄手、酸菜斑片、咕嚕肉都勁好食。👍薏米薑茶勁濃,好暖胃因為真係太多,好難盡錄,但我建議大家要帶夠人仲要係大食既。相比起環境就好一般,但服務員都勁醒目精靈既

👍杞子花雕醉雞

👍水煮牛肉
又香又辣,最鐘意佢帶麻,加上寬粉,無得彈

👍韮菜餅
好好味,菜同肉份量好平均

👍紅油抄手、酸菜斑片、咕嚕肉都勁好食。

👍薏米薑茶
勁濃,好暖胃

因為真係太多,好難盡錄,但我建議大家要帶夠人仲要係大食既。

相比起環境就好一般,但服務員都勁醒目精靈既
50碟宴
  • 杞子花雕醉雞
  • 孜然羊肉
  • 酸菜斑片
2019-05-25 64 views
今日lunch與同事去咗Vpoint basement嘅《日喜樓》試試。食肆面積頗大,裝修簡約雅緻,座位非常寬敞舒適。這裡的午膳套餐備有四款選擇,除主菜及飲品外,更有六款小點可任意添食。小點主要分為涼菜、熱菜及點心三大類,當中包括貓耳朶、燒節瓜、肉醬茄子、肴肉、韭菜匣及紅油抄手 ; 一小碟一小碟精緻上枱,各有特色,各具風味。我挑的是XO醬鮮菌海三鮮 (帶子、蝦球、斑片) 配菜飯 ($138),XO醬與海鮮一直是最佳配搭,不單止鑊氣十足,還極之惹味,配上熱辣辣的菜飯,一絕。同事選油淋鷄配四川擔擔麵 ($88),油淋鷄鷄皮微脆,肉質嫩滑,滋味不俗。四川擔擔麵麵質煙韌,湯底微麻微辣,風味獨特。隨餐飲品選了熱紅棗杞子茶和熱咖啡。喺銅鑼灣嚟講,百零蚊食個lunch好common,但呢度勝在環境寧靜舒適,食物質素有相當水準,仲有小點任食,性價比咁高嘅選擇,當然值得一試。

隨餐飲品選了熱紅棗杞子茶和熱咖啡。

前排同同事去左試呢間餐廳 佢向V Point basement我地叫左個螞蟻上樹 超香口佢既生煎包都好正 外皮煎得好crunchy 入面又好多湯汁佢既小籠包都好正 好多湯汁個南瓜甜品好得意 值得一試!
2019-05-23 41 views
落銅鑼灣食街登龍街食lunch,見到呢間係V Point地底既中菜有幾抵食既午市套餐幾正,就同同事入左去食。呢度午市免加一!但收茶芥$9位。每日有六款前菜任叫任添。今日有經典肴肉、京醬茄子、蒜子燒節瓜、紅油抄手、韮菜餡餅、黑木耳。大食既我地叫左兩round添!最鍾意紅油抄手,紅油好香,抄手夠足料!茄子都好夠味,啱曬重口味既我。朋友就好鍾意肴肉,點少少醋風味非凡。餐飲跟紅棗杞子茶、話梅薏米水。我地一人要左一款。主菜我叫左XO鮮菌海三鮮配上海菜飯($138),三鮮包括帶子一粒、魚兩塊、蝦一隻。有蘑菇加西芹做伴碟。有一碟切粒既菜比我地自己落。朋友叫左四川擔擔麵配油淋雞($88),個擔擔麵係四川風格所以係無麻醬的,平時食開有落芝麻醬既擔擔麵,今次呢碗就覺得辣味比較重。雞係燒雞,好香,皮脆。甜品我地叫左高力豆沙香蕉球($38)。好大粒,入面有一塊薄薄既原片香蕉。吾是南瓜($48),呢個真係睇得又食得,係我最愛既紫薯餡!夠甜!仲用左一片紅蘿蔔墊底。

最鍾意紅油抄手,紅油好香,抄手夠足料!

餐飲跟紅棗杞子茶、話梅薏米水。我地一人要左一款。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
  • 吾是南瓜