位於中環的Figaro c,是一間由港日夫婦經營的法國餐廳。餐廳位於斜坡上,要走一下數梯,走完更餓,要吃大餐才可以啦。特製壽司球$158非常可愛的壽司波波,是餐廳的招牌菜之一哦。看到這到道式,產生我的好奇心,這裡不是法國菜嗎,詢問下才知道是日本太太主理的法國料理。壽司波波有六球,包括: 牛肉壽司,黑魚子蓮藕壽司,三文魚壽司,牛油果壽司,吞拿魚壽司,帶子壽司。牛肉質感結實,黑魚子脆卜卜,蓮藕爽口清脆。刺身新鮮但肉味不濃,沾上芥末和醬油較好呢。牛油果壽司只有牛油果配醬,米飯內勻沒餡料,有點小不滿足。鴨肝法國煎蛋波特菇燴飯$198期待已久的超蓬鬆煎蛋阿,這個蛋在日本東京是非常紅的呢。煎蛋有如厚奄列,胖胖肥厚的歐姆蛋,太吸引啦。實物沒東京的煎蛋厚大,但同樣邊位有泡沫,蛋皮味道如中式煎蛋,傳來引人香氣,質感輕型,味道不錯。鴨肝煎成雙面微焦,油脂溢出,內裡滑溜溜。波特菇飯超美味阿,菇香超濃超特出,醬汁超稠超香噴噴,緊緊包著每粒米飯,只是份量不多和略油,但好美味呢。京都小山園自製蛋糕卷$58又一個令我期待已久的蛋糕卷阿,老闆說是全港最好吃的蛋糕卷,那我就獨吃一份吧。蛋糕卷非常大件,可惜蛋糕體略為實了
餐廳位於斜坡上,要走一下數梯,走完更餓,要吃大餐才可以啦。

特製壽司球$158

壽司波波有六球

鴨肝法國煎蛋波特菇燴飯$198

期待已久的超蓬鬆煎蛋阿,這個蛋在日本東京是非常紅的呢。

煎蛋有如厚奄列,胖胖肥厚的歐姆蛋

京都小山園自製蛋糕卷$58

又一個令我期待已久的蛋糕卷阿,老闆說是全港最好吃的蛋糕卷,那我就獨吃一份吧。蛋糕卷非常大件,可惜蛋糕體略為實了點,忌廉部份幼滑奶香,抹茶味不是太濃哦。
2018-03-12
2018-03-14 164 views
今天去左中環食晩餐,朋友話有間日藉女廚師煮既西餐幾好食,為左揾食,我地由中環地鐵站一路行上山,其實都幾攰嫁,但為左有好西食,當然要用多d腳骨力啦。薩摩骨付雞腿季節嘢菜$198本身話無雞腿轉左用雞胸,點知呈上既時侯又轉又話有番雞腿,好彩我冇轉左食牛姐。雞腿大隻厚肉,食肉獸幾開心。雞肉既肉質好滑好嫩,熟得岩岩好,只係調味唔係太夠,而雞皮就好足味,所以一定要連皮食啦。白松露油自製薯蓉法包$78一大隻雞腿煮左好長時間,由於好肚餓,我地就叫左d side食住先。上台有鼓強勁既松露香,法包好薄切,薯蓉好滑好清,如果想飽肚d,就要配多d薯蓉食喇。
今天去左中環食晩餐,

薩摩骨付雞腿季節嘢菜$198

白松露油自製薯蓉法包$78

2018-03-09
2018-03-13 121 views
無論餐廳外定餐廳內,Fiargo既設計都好有格調。<沙律及湯>沙律菜好新鮮好甜,少少苦都無,配埋芝麻醬真係食唔停口。個湯用牛肝菌同西蘭花打碎而成,好清新,好好味。<廣島蠔新鮮意大利扁麵,$108>一放低就已經聞到好香既蠔味,估唔到有4隻蠔咁多,食落好新鮮,又唔會煮得過熟,物有所值!呢個醬汁係忌廉汁,好creamy,但又唔會太膩,越食越好味!而且意粉好煙韌,鍾意食廣島蠔、忌廉汁同意粉既你一定要試下!<照燒鰻魚 + 山葵燴飯,$138>鰻魚份量都幾多,有四舊,而且又係一放低聞到好香嘅鰻魚味。鰻魚無骨而且都幾厚肉,如果個皮燒得再脆啲就仲正。山葵燴飯我哋都係第一次食,有啲期待,都絕對無令我地失望。混入山葵既燴飯好香又唔會膩,感覺好清新。<凍水果茶,$18(午餐加配)>水果茶唔會太甜,而且水果都好新鮮。<熱柚子綠茶,$18(午餐加配)>好清新既柚子綠茶,唔會好甜,但好香。

無論餐廳外定餐廳內,Fiargo既設計都好有格調。

<沙律及湯>
沙律菜好新鮮好甜,少少苦都無,配埋芝麻醬真係食唔停口。
個湯用牛肝菌同西蘭花打碎而成,好清新,好好味。

廣島蠔新鮮意大利扁麵
<廣島蠔新鮮意大利扁麵,$108>

而且意粉好煙韌,鍾意食廣島蠔、忌廉汁同意粉既你一定要試下!

照燒鰻魚 + 山葵燴飯
<照燒鰻魚 + 山葵燴飯,$138>

凍水果茶
<凍水果茶,$18(午餐加配)>
水果茶唔會太甜,而且水果都好新鮮。

熱柚子綠茶
<熱柚子綠茶,$18(午餐加配)>
好清新既柚子綠茶,唔會好甜,但好香。
2018-03-06
$155 (Lunch)
廣島蠔新鮮意大利扁麵
照燒鰻魚 + 山葵燴飯
凍水果茶
熱柚子綠茶
近排返工係中上環區 知道善慶街不嬲有好多chillaxing餐廳 今日lunch Time就係呢間半open式餐廳坐 嘆個set lunch我哋坐咗喺樓下 都係吧高枱🍸🍹仲要侍應係個法國女孩💁🏼‍♀️好有happy friday feel😎餐牌我哋揀咗嘅都係日式dishes多🤗 餐湯係鵝肝菌菠菜湯 超級有料到 湘菜是利苑都聞到黑松露味😽飲完鵝肝味喺口中濃濃不散😼.🍴甜蝦吞拿魚香塩麴漬壽司🍴$128雖然甜蝦得一隻開邊😭但係吞拿魚就有啖啖肉同好肥美🤤配埋秋葵同埋Wasabi 係正宗食法😂😂.🍴特製豬肉碎咖喱配溫泉蛋🍴108咖喱冇乜特別 都係日式甜咖喱嘅味道略嫌有少少稀 賣相就唔係咁好😂😂蕃茄蓉係鮮茄打出嚟 中和左咖喱嘅濃味👍🏼.🍴葡萄酒煮安格斯牛肉配黑椒飯/薯蓉🍴$128個飯其實冇咩黑椒味 反而有啲蒜片夾雜🍚食落去感覺上比較有咬口👍🏼安格斯牛肉用紅酒煮到好林😍 個汁係真。紅酒同牛肉燉出黎既精華🤤送飯食到lamlam脷(呢碟本身係同事嗌 但係我最後成碟jam左嚟食😂😂)

我哋坐咗喺樓下 都係吧高枱🍸🍹

🍴葡萄酒煮安格斯牛肉配黑椒飯/薯蓉🍴$128
個飯其實冇咩黑椒味 反而有啲蒜片夾雜🍚
食落去感覺上比較有咬口👍🏼
安格斯牛肉用紅酒煮到好林😍
個汁係真。紅酒同牛肉燉出黎既精華🤤
送飯食到lamlam脷
(呢碟本身係同事嗌 但係我最後成碟jam左嚟食😂😂)
2018-03-09 187 views
今日中午因爲要去上環整野,所以同老公一齊放下午假大家都未食lunch,所以即刻醫左個肚仔先。經過善慶街上面呢間餐廳見到都多人食,羊群效應我就緊係唔執輸啦,入去坐低先我地坐係bar台附近,好有西式的感覺,但原來呢間係日式,法式嘅餐廳融合,好特別。老闆好nice,仲同我地介紹一下佢地嘅lunch set。Lunch set都算多,而且仲可以加$28叫甜品食添我地叫左2個lunch set,有湯同沙津。個湯好特別,因為係用牛蒡打碎來煮,仲有牛肝菌,好健康,感覺好似自家煮嘅湯一樣,無味精,沙津菜新鮮,仲係用胡麻醬伴我地叫左個伊比利亞骨付豬肉配飯,簡單d來講我諗應該係黑毛豬,個飯加左黑胡椒同炸蒜片,食落去好香,配蒜感覺越食越開胃,另一個醬係用來點豬食, 甜甜地唔講唔得,黑毛豬真係好正好正,超級好食,好香,肉質好軟身,而且肉汁勁多!呢個價錢食到咁嘅質素,真係超值, 原本豬扒都可以好好食蜆肉蕃茄湯新鮮意大利麵,賣相好豐富,配料有好多!蕃茄湯食得岀真係用好多蕃茄去整,絕對係真材實料,唔係用好多樽裝茄汁溝落去,蜆肉同蝦好新鮮,好有屋企煮的味道,有誠意!呢個麵有好輕微嘅辣,好食!份量多!焦糖燉蛋,蛋整到好
今日中午因爲要去上環整野,所以同老公一齊放下午假

Lunch set都算多,而且仲可以加$28叫甜品食添

,沙津菜新鮮,仲係用胡麻醬伴

,另一個醬係用來點豬食, 甜甜地

, 原本豬扒都可以好好食

份量多!

焦糖燉蛋,蛋整到好滑

呢個cake好Soft,微甜,我中意

最後我地仲加左$18 叫左2杯野飲, 老公依然都係叫咖啡
我叫左杯櫻花green tea,好清淡嘅香味

今日Lunch真係好滿足呀
. 原來呢間餐廳嘅廚師係日本人, 仲係餐廳老闆嘅太太
, 佢地主張食物味道媽媽的味道, 好窩心呀~
Type of Meal
Lunch
  • 伊比利亞骨付豬肉
2018-03-07 171 views
某天中午約左同樣在中環返工既朋友食午飯,朋友推薦一間位於普慶街的法日Fusion西餐廳Figaro,係由一對中日夫婦經營,一於去試試!我地大約12點半黎到已有不少客人,餐廳環境簡潔乾淨,牆壁木架擺放左唔同款式既酒類擺設,氣氛格局適合朋友或情侶到來用餐,聊聊天,喝喝酒Lunch set選擇都幾多,當然要試試餐廳名物: 赤雞薩摩雞腿🍗可惜因為日本禽流感所以未有雞腿供應,因此轉為雞胸肉。而我則選了伊比利亞骨付豬肉🐷另外再叫多左個照燒鰻魚山葵燴飯🍚跟餐包沙律和餐湯,新鮮沙律菜搭配芝麻醬很好吃,餐湯係牛肝菌黑松露牛蒡湯,濃濃的牛肝菌黑松露味,香滑濃稠等了一會兒主菜來了~ 山葵燴飯面上鋪滿大大塊厚燒鰻魚,鰻魚燒得剛好,肥美嫩滑燴飯因為用左日本米所以飯質偏濕軟,有香香的奶油味和山葵味伊比利亞骨付豬肉大大塊🍖面上鋪滿香草去烤焗,份外入味,豬肉香軟多肉汁!這個餐跟法式土司和薯蓉,香脆土司搭配香滑薯蓉感覺不錯赤雞薩摩雞胸肉焗得金黃色,不油膩,肉質結實,很入味,旁邊的烤蔬菜亦很出色,味道很好吃完主菜,老闆推薦我們試試老闆娘每天親手做的蛋卷,原來老闆娘做的蛋卷,曾經被日本雜誌專訪,並冠位最好吃的日式蛋卷蛋糕。

燴飯因為用左日本米所以飯質偏濕軟,有香香的奶油味和山葵味

當天的蛋卷味道有朱古力和抹茶,我選了抹茶味。蛋捲是濃郁抹茶味,抹茶忌廉甜度剛剛好,蛋糕質感香滑鬆軟,與連鎖蛋糕店產品極為不同,果然是親手現做,這個甜品必定要試試嚕

$150 (Lunch)
位於中環善慶街「Figaro」法日式Fusion菜提供兩地菜式,岩哂三心二意既胃仔。由老闆兩夫婦親自打理,日籍太太負責總廚一職,為我地帶來佳餚,美酒方面老闆都會親自介紹,高級餐廳來說添加多了一種溫情。係浪漫嘅節日裏搵一間有情調嘅餐廳但又想價錢實惠?「Figaro」係唔錯既選擇。阿爾薩斯的紅酒酒濃情重,有美食當然少不了葡萄酒點綴添色生揮。老闆推介位於東部的阿爾薩斯(Alsace)出產的Gewurztraminer帶甜適合男朋友點比,無論對紅酒有冇研究嘅朋友都好值得一試,因為係香港唔多地方有得飲嫁。為晚上作點心思。。。同情人食野,為佢點生蠔係晚上助燃既必備🤫 餐廳有日本牡蠣亦都有法國生蠔。是日牡蠣我鐘意佢夠Melon, 比較Fresh Biscuit可以食多幾隻。日本生牡蠣 配自制醬特製寿司球 (Sushi Tartine of the day)一人一口感覺特別滋味,手機食先嘅朋友壽司球色彩繽紛岩餵飽個手機。Smoke salmon 加 mint 絕對會令你帶來驚喜!甜蝦吞拿魚油塩麴漬甜蝦吞拿魚油塩麴漬是日最愛嘅前菜!當你以為佢平平無奇嘅時候,佢每一口都令到你停唔到。吞拿魚刺身加甜蝦刺身切

阿爾薩斯的紅酒

為晚上作點心思。。。

特製寿司球
特製寿司球

(Sushi Tartine of the day)

甜蝦吞拿魚油塩麴漬

是日最愛嘅前菜!當你以為佢平平無奇嘅時候,佢每一口都令到你停唔到。吞拿魚刺身加甜蝦刺身切粒,特製嘅調味加上乾蒜蓉同黑胡椒🤤唔好浪費左蝦頭裏啲蝦膏,回味無窮。
P.S. 我給這個六粒星 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐

白松露油自製薯蓉配法包

Sides dishes 另一選擇,簡番個飽肚少少嘅薯蓉。白松露油既香味,薯蓉有又牛油香,口感滑,很滿足。

*出產的Gewurztraminer帶甜適合男朋友點比另一半。
2018-02-13
$400 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
白松露油自製薯蓉配法包
情人節仍是工作日,本身只是約了男朋友吃晚飯,但鬼馬的他竟然午飯前已經在公司樓下等我,還訂了位帶我吃情人節午飯。走著走著原來帶我來開業兩個多月的Figaro。餐廳西化有吧枱、兩層設計,但實際是西日菜㖿!如果不是還要上班,我一定會點杯酒來慢享一晝。它們有白酒、紅酒,還有日本清酒,不失和風。午餐有好幾款選擇,有飯、有意粉、有包、有肉,總有一款適合你。每個餐都附有餐湯和沙律,餐飲另加$18,而甜品另加$28。兩個《鵝肝菌菠菜湯》配新鮮沙律菜遠遠已傳來一陣強烈的黑松露香,原來是鵝肝菌菠菜湯加上了黑松露油。湯中是鵝肝菌菠菜打成的蓉,香濃惹味。新鮮沙律菜用上日本胡麻醬,醒胃。《葡萄酒煮安格斯牛肉 + 黑胡椒飯或自製薯蓉 $128》我選了配飯。飯加上了炸蒜片點綴又提味。安格斯牛肉用葡萄酒煮到入味軟腍,毫不費力去咀嚼,香濃牛肉味之餘啖啖肉味惹味。重點:味道帶咸但其實一粒鹽都沒有加在烹調過程中,那重咸味是葡萄酒加牛肉燉煮而成,原汁原味,拌飯一流!再點了個《蜆肉蕃茄湯新鮮意大利扁麵 $118》配料有大蝦、青口、蜆,醬汁非用一般的茄膏調製,是用了濃香的鮮蕃茄汁加上,意大利扁麵彈牙,拌勻整個扁麵實在香濃惹味。S

每個餐都附有餐湯和沙律,餐飲另加$18,而甜品另加$28。

兩個《鵝肝菌菠菜湯》配新鮮沙律菜

新鮮沙律菜用上日本胡麻醬,醒胃。

Salad & Soup

必點 Mini Dessert +$28

強力推介《Chocolate cake roll》
老闆的太太正正就是被日本美食雜誌評為最美味之日式卷蛋蛋糕,美味程度甚至遠超日本水平,入口果然有驚喜。蛋糕有層次,被包卷著的朱古力忌廉十分香滑,而朱古力海綿蛋糕很軟屬而且帶著一點點濕度卻又不黏身,整體味道微甜而不膩,吃罷後的確令人回味。

《cream brûlée +$28》
同樣質感香滑、味道微甜,表面的一層焦糖燒得香脆,增加了口感和甜度。
2018-02-14
$160 (Lunch)
今年新年同情人節太近,結果令壽堂同令尊翁擇左情人節食團年飯........ 委屈左女神大人luuuuuu 為左對佢好啲,擇左呢間新開既法國餐廳,諗住係佢出名之前靜靜地咁同女神過情人節。黎到老闆好熱情咁招呼我地,仲同我做左個少少既介紹。唔講唔知,完本諗住一心黎食法國菜,原來Figaro 既廚師正正就係老闆娘。老闆娘係日本人,但學法國菜,所以創左 Figaro 呢間fusion 菜出黎。老闆娘主內 (煮) 老闆主外 (酒),好適合黎拍拖既我地! 平時我同女神大人都飲唔少酒.... 但其實唔係好識飲。老闆見我地想點海鮮想點生蠔就推薦左支白酒比我地,試完味之後都幾夾啲野食。Figaro 既酒大部份黎自法國沿海一帶既酒莊,雖然唔係波尔多出品,但唔代表唔好。佢地server 既價錢更貼地更大眾化。真心講,可能老闆既熱情介令覺得特別好味   講番正餐,太座因為唔食牛肉,而餐牌上比較多牛肉,所以我地擇左比個多entree。今日生牡蠣 (日本產) 其實本來係諗住食法國生蠔既,但結果叫左日本生蠣。味道無咁重,偏淡,但肉質比較爽口,帶子位一樣甜美。加上佢地自制既醬,係非常好既starter (特別夾我地杯白

今日生牡蠣 (日本產)
其實本來係諗住食法國生蠔既,但結果叫左日本生蠣。味道無咁重,偏淡,但肉質比較爽口,帶子位一樣甜美。加上佢地自制既醬,係非常好既starter (特別夾我地杯白酒)

甜蝦吞拿魚油塩麴漬 (3 pieces)
吞拿魚撈埋甜蝦,再加上黑椒同乾蒜粒。超好食! 黎左 3 杯,我同女朋友都爭住食埋最後果碟!
本身其實無諗過咁好食,但微酸既 tuna  加上黑椒同乾蒜好夾,我地再將啲蝦膏撈左入去,味更濃更好味。

特製寿司球 (Sushi Tartine of the day) (6 pieces)

六款唔同既寿司,融合左法日兩國菜既特點。有牛油果,smoke salmon, lotus root, tuna 同我既最愛scallop。值得一提既係 salmon + 紫蘇葉我相信大部人食過,但佢地用 smoke salmon + 薄荷葉既combination 就比較少人做,都幾清新。

鴨肝法國煎蛋波特菇燴飯
今日既主角。(何惜鴨肝賣哂,換左做Parma Ham) 女朋友聲稱自己識整隻蛋,估係將蛋醬"發" 成泡去煎....
Either way la, 老闆娘煎出黎既蛋入口既溶,入口漲卜卜咁,但好light 唔會太膩。佩埋個波特菇燴飯,做出明烈既對比,食完好幸褔! (女朋友又話自己識整喎....... 係...你岩....)

到最後既甜品啦。今次我地擇左 Cream Brulee。 同平時既 cream brulee 都似,但佢地好有心機咁放左少少薑汁同埋選用既草莓特別大粒!
自製法國式焦糖布丁

整體黎講食得好開心! 老闆老闆娘最後都有出黎同我地say bye bye, 好nice .

雖然女神講到佢樣樣都煮到(唔知仲以為係家常便飯),但我並唔相信係到處食到既野。

老闆娘既background 加上細心既 mentality 先可以煮得咁好食,再加埋老闆對酒既熟悉,食完我仲諗佢地先係天生一樣。

highly recommend it for  小情侣!
2018-02-12
$400 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
自製法國式焦糖布丁
2018-02-06 403 views
呢排天氣好凍, 食咗好多餐邊爐, 男朋友今日就book左呢間fine dining嘅西式法國菜, 話燭光晚餐咁話❤喺上環e出口街過去5分鐘左右~呢到環境好浪漫, 二人世界最適合。伴住杯wine摸下酒杯底傾下計。係幾sweet嘅。 唔講唔知呢個係廁所嚟。食法餐一定要伴酒😂西方料理同葡萄酒注重1+1大於2嘅味覺加乘, 用葡萄酒將食物本身嘅味道帶出嚟。Starter我地叫左parma ham拼盤。呢個係西班牙嘅黑毛豬, 熟成嘅時間係關鍵, 問侍應佢話分別係42個月同11個月。parma ham食落咸香帶點甘甜, 十分濃香。呷一口紅酒再食, 將parma ham嘅味道提升到另一個層次。main dish叫左呢個鵝肝法國煎蛋波特菇燴飯。因為冇鵝肝, 所以用蠔嚟代替。個煎蛋一上已經好香😂但佢成個feel係好似, 梳乎里咁樣, 外皮香滑, 內層好軟熟有少少入口即溶咁襯熱食係唔錯。至於個蠔risotto都好好味。調味同口感都係上乘之選。呢個配白酒都一流。另外仲叫左燒雞。因為冇雞脾所以上雞胸, 所以肉身有少少鞋, 不過配返佢自家製嘅芥辣汁, 整體嚟講都合格。總括而言今次都係一個幾滿意嘅fine dini

喺上環e出口街過去5分鐘左右~

唔講唔知呢個係廁所嚟。

襯熱食係唔錯。

至於個蠔risotto都好好味。調味同口感都係上乘之選。

呢個配白酒都一流。

總括而言今次都係一個幾滿意嘅fine dining體驗, 日法fusion菜幾得意, 情人節可能同男朋友再嚟過燭光晚餐

2018-01-09 810 views
We felt so cold, we made a stopover in Figaro to warm up.Bourguignon beef cooked in typical French wine sauce was delicious.an amazing glass of Chateauneuf du Pape put us in gear to have a warmer and happy evening
Wagyu Beef Bourgignon
bake oyster and pumpkin
2018-01-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Wagyu Beef Bourgignon
bake oyster and pumpkin
  • Beef Bourguignon
2018-01-08 621 views
We looked for a unique place for a simple birthday celebration,food was really unexpected, and we will come to try the fine dinning on the first floor.tried the Mont St Michel very special souffle omelette,it was breath taking, we still talk about it 4 hours laterfood is real fresh and tasty, so we enquired and found out most of ingredients are directly brought in fresh from Japan daily.Amazing.

Amazing.
Hiroshima Oyster Futicine
Clams tomato soup fresh fetucine
French omelette musroom risoto
Other Info. : they are looking for more booking, s they can keep only fresh food serving daily. surely a place to recommend
2018-01-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Hiroshima Oyster Futicine
  • French omeltte
2017-12-28 518 views
Imported chicken, cook just as it should. tender but cook right till deep inside.I gave a 5 star to the sauce taste.Presentation on the dish was very elegant, Very interesting rice with black pepper and garlic.Akadori chicken is imported from Japan.
Chicken breast with white sauce
Other Info. : Preparing time a little slow, but well compensated by sincere service and lovely character of the manager. Food well cooked, and we recommend people to have a go. Newly re-opened, will definitely go again to see as it gets mature and experienced service. we had a very good wine from old vines, Colinne Saint jean Vacqueyras. very expressive without needed to be aged in oak barrel. a pleasure till the last drop.
2017-12-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • akadori roasted chicken
2017-12-23 624 views
最近中環善慶街開了間法日式西餐廳,走進店内分兩層,樓上優雅脫俗,與朋友共餐,不失體面!樓下瀟灑不羈,裝修非常有性格。經過廚房上二樓有位穿黑制服的日本女廚師非常有禮貌和笑面迎人向你說 いらっしゃいませ ,這位女廚師甚有來頭,她是日式家庭菜「mama gohan媽媽做飯」的創辦人名廚Wako,今次她選在中環蘇豪區開店並加入了法國菜混日式做法,所有菜式非常有驚喜,店內除了本地食客也很多外國人,點了一前菜sushi tartine壽司小拼$128,有6件不同壽司球,分别有金倉魚壽司、煙三文魚壽司、帶子壽司、烤牛肉壽司、蓮藕壽司和牛油果壽司,吃了感覺與方間的壽司很有分別,壽司飯軟熟適中,黏度吃落不黐牙,賣相非常漂亮,是—碟用心製作媽媽食品。最近中環善慶街開了間法日式西餐廳FIGARO,走進店内分兩層,樓上優雅脫俗,與朋友共餐,不失體面!樓下瀟灑不羈,裝修非常有性格。經過廚房上二樓有位穿黑制服的日本女廚師非常有禮貌和笑面迎人向你說 いらっしゃいませ ,這位女廚師甚有來頭,她是日式家庭菜「mama gohan媽媽做飯」的創辦人名廚Wako san,今次她選在中環蘇豪區開店並加入了法國菜混日式做法,所
最近中環善慶街開了間法日式西餐廳FIGARO,走進店内分兩層,樓上優雅脫俗,與朋友共餐,不失體面!樓下瀟灑不羈,裝修非常有性格。經過廚房上二樓有位穿黑制服的日本女廚師非常有禮貌和笑面迎人向你說 いらっしゃいませ ,這位女廚師甚有來頭,她是日式家庭菜「mama gohan媽媽做飯」的創辦人名廚Wako san,今次她選在中環蘇豪區開店並加入了法國菜混日式做法,所做的菜式非常有驚喜,店內除了本地食客也很多外國人。
點了一前菜sushi tartine壽司小拼$128,有6件不同壽司球,分别有金倉魚壽司、煙三文魚壽司、帶子壽司、烤牛肉壽司、蓮藕壽司和牛油果壽司,吃了感覺與方間的壽司很有分別,壽司飯軟熟適中,黏度有彈性吃落不黐牙,賣相非常漂亮,是—碟用心製作媽媽食品。
主菜点了一件烤赤雞薩摩$188,等了十多二十分鐘,侍應從下層廚房上菜時雞香味已慢慢傳來,放到檯上,雞香香噴噴,即時食慾大增,切一片雞肉入口,肉質軟滑,肉味鮮甜,薄薄雞皮焗得香脆,傍邊的外國食客也讚賞不絕,是難得沉醉的美食!配一枝法國葡萄酒Domain Colline Saint Jean - AOC $615 把赤雞的口福帶到最高享受境界!
甜品點選了一件自家製奶油卷蛋糕$48,聽聞本港消量第一的日本雜誌concierge評級比起日本當地做的奶油卷蛋糕更出色,柔軟的海綿蛋糕,香而不膩的鲜忌廉,怪不獲得非常高的評分,是必吃之選!
想尋找這位日本媽媽的味道,快致電留座!

sushi tartine壽司小拼
烤赤雞薩摩
自家製日本奶油朱古力卷蛋糕
2017-12-15
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
sushi tartine壽司小拼
烤赤雞薩摩
自家製日本奶油朱古力卷蛋糕
2017-12-16 3427 views
Been to Figaro half a dozen times previously and we love it... however last night’s experience was shambolic.Our group dining experience was a huge disappointment because of the service.The staff were haphazard, inattentive and did not know the menu. They were so disorganised they ended up tossing random pieces of cutlery to guests between courses, mixed up all the meat requests (med rare to well done!!!), had to be continuously reminded to top up water / wine / next course.... overall the servi

They were so disorganised they ended up tossing random pieces of cutlery to guests between courses, mixed up all the meat requests (med rare to well done!!!), had to be continuously reminded to top up water / wine / next course.... overall the service was a disaster and it was a very stressful experience!

The food was still very good but the service + ambience was a huge disappointment.
We later learned that it has recently been taken over by a new owner. We wish them the very best but the service has got to step up!

2017-12-15
$600 (Dinner)