2024-07-17 385 views
朋友帶我去灣仔呢間fusion餐廳,見到餐牌已經覺得好得意,西式食物,中式煮法🤭估唔到食落去有驚喜‼️🐙Octopus🍴好少何咁大隻,仲要煎到勁香🤤🐖Typhoon style Pork collar,避風塘椒鹽豬扒,其實係整得幾好食,喺上面嗰層配料,如果一個人食晒會有啲膩🤭🦀Hairy Crab Risotto超香‼️成個飯超級滑,必點之選!Clams in Sichuan Style,四川口味嘅硯,超好食🤤Escagots,焗田螺連個殼都食得,個殼好似薯片咁🤭

🐙Octopus🍴好少何咁大隻,仲要煎到勁香🤤
Escagots,焗田螺連個殼都食得,個殼好似薯片咁🤭
  • 避風塘豬排
2024-07-15 367 views
利東街出口行5分鐘便到達小巷,門口有個霓虹燈招牌很有浪漫藝術feel。餐廳不算大,不過內有兩層,坐得算舒服,洗手間也乾淨。🇫🇷🐚法國香草脆田螺 Escagots $98店員推介了這道菜,指廚師自家創作可吃的偽田螺殼,外層烤過是脆脆的,很有趣的做法!田螺伴有香草味,很清新。可以一試!🐷慢煮厚切豬鞍 Apple Purée Tomahaw Pork $38蘋果泥可點作伴豬鞍一起吃,慢熟過的豬鞍很輕易便能切開,肉質豐富。還有烤過的香蒜粒、薯仔、牛油果作伴碟。🍝冬蔭功大蝦意粉 Tom Yum Prawn Pasta $198🍤三隻大蝦在上方,賣相很點精。意粉汁蠻香,微微酸辣冬陰功味。意粉挺煙靭,不錯。

法國香草脆田螺 Escagots

🇫🇷🐚法國香草脆田螺 Escagots $98

蘋果蓉慢煮厚切豬鞍 Apple Purée Tomahaw Pork

冬蔭功大蝦意粉 Tom Yum Prawn Pasta

$340 (Dinner)
法國香草脆田螺 Escagots
冬蔭功大蝦意粉 Tom Yum Prawn Pasta
  • 冬陰功大蝦意粉
  • 蘋果蓉斧頭豬扒
  • 法國香草脆田螺
  • Escagots
2024-07-11 290 views
今日出灣仔搵野食,揀左位於灣仔船街35號地舖嘅西式小店Flagship。餐廳設計似外國嘅Cafe,有分室內同室外,天氣唔熱的話坐室外應該更寫意。餐廳主打西式料理,睇餐牌仲有啲中式料理例如避風塘豬排,再加上Daily special 餐牌,選擇比出面嘅小店多好多。今次主要試左三樣主菜。第一樣:「牛肉他他」:生肉唔係度度都好食,不過呢間餐廳嘅牛肉他他連我唔食生牛肉嘅朋友試過都食話好食。沙巴翁醬再加上香脆酥皮麵包,加埋一齊食好好味!除左牛肉他他仲試左個「冬蔭功大蝦意粉」,唔錯,冬蔭公汁加埋大大只新聞大蝦,炎熱天氣下好開胃,唔辣又夠晒好味。最後仲試埋個「千層脆窩夫油封鴨脾」。靚女waiter強力推介, 12小時慢煮嘅鴨脾非常入味,内嫩外脆,配埋燒蒜,再加埋千層脆窩夫,味道唔錯唔錯,值得一試嘅fusion菜式!
今次主要試左三樣主菜。
最後仲試埋個「千層脆窩夫油封鴨脾」。
2024-07-08
2024-07-08 256 views
大街小巷之《Flagship》灣仔既大街小巷隱世小店Flagship,餐廳唔算好大,門口有outdoor位,而裝修有外國小店feel,亦有閣樓,餐廳整體燈光較柔昏暗,職員每一道菜都會介紹,Beef Tartare:係牛肉他他,用生免治牛肉配以洋葱、喼汁等調味,牛肉上放上一隻生既鵪鶉蛋黃,牛肉味濃,入口爽滑。Apple Puree Tomahawk Pork:21天成熟既豬扒先會經過12小時慢煮,後再慢煎,用慢煎煮到約8成熟左右,切開豬扒時,肉心呈粉嫩色,主廚係控制火喉上落左唔少功夫,配上蘋果碟豆花醬汁,酸酸甜甜,味道不錯,配料焗蒜、雞髀菇、翠肉瓜都焗得好香。Carbonara Chinese Style:昇華版既卡邦尼意利,用咗金華火腿同臘肉,中西合璧煮法特別,金華火腿既鹹香同臘肉油香令整道菜,味道層次更豐富,而不同之處無用忌廉汁,而用左蛋黃做獎汁,入口有蛋香口,意粉口感煙韌,而意粉每條都沾滿蛋黃汁,味道不錯。總結,食物有驚喜,價錢不貴,環境舒服可以同朋友傾到計。
大街小巷之《Flagship》

總結,食物有驚喜,價錢不貴,環境舒服可以同朋友傾到計。
2024-07-02
Dinner
同姊妹閒日過去食,全場爆滿🥰🥰好彩有提早訂位啫😄😄🔸麻唔辣四川蜆▪️完全覺得係我呢種唔係好食得辣嘅人嘅恩物😆😆 佢有花椒嘅香氣同埋椒麻油嘅味道,真係麻而不辣!隻隻蜆都非常飽滿,d汁超正😋😋🔸避風塘豬扒▪️豬扒上面鋪滿住炸蒜粒,用慢煮嘅方式令到豬肉Juicy又滑嫩,火候控制得超級好,朋友都係咁大讚好味👍🏻👍🏻👍🏻🔸特色卡邦尼意粉▪️入面有金華火腿同埋臘肉,又係一款中西合璧嘅創意料理~~醬汁非常香濃,份量剛剛好,撈埋啲意粉食真係好好味呀😊😊我哋仲叫咗兩杯Mocktail~ 味道都唔錯呀😆下次要再帶朋友去試下😋😋
同姊妹閒日過去食,全場爆滿🥰🥰好彩有提早訂位啫😄😄

🔸麻唔辣四川蜆

🔸避風塘豬扒

🔸特色卡邦尼意粉

我哋仲叫咗兩杯Mocktail~ 味道都唔錯呀😆
下次要再帶朋友去試下😋😋

2024-06-19
$450 (Dinner)
2024-07-01 195 views
之前已經嚟品嚐過中西合璧嘅fusion菜,今日係灣仔,腦海突然閃過呢間餐廳門口依舊有種懷舊味道‼️一進入店舖,店員已經充滿笑容,令我哋嘅心情都即時🔝🔝🔝「麻唔辣四川蜆」平時係西餐廳食呢道菜,都係以白酒煮蜆為主,今次加入左花椒嘅食材,令整個菜式中式化左,但味道完全無違和感輕輕嘅麻味令食慾更佳❤️「羊架配腐乳薯茸」腐乳融入薯茸真係好好食我見隔離檯要refill腐乳份量用得剛剛好,唔會令到味道太嗆,但同時亦食到腐乳嘅香羊架選用澳洲羊仔,所以羶味唔會太強烈肉質非常柔軟有彈性‼️「卡邦尼意粉」其特色係用咗金華火腿、臘肉取代煙肉,比平時食嘅卡邦尼香啲,不過個人覺得臘味可以炒得再出味啲會更好,感覺廚師有啲保守,可能驚臘味味道太強烈會被抗拒~~Overall呢間嘅fusion菜性價比高❤️
之前已經嚟品嚐過中西合璧嘅fusion菜,
今日係灣仔,腦海突然閃過呢間餐廳

門口依舊有種懷舊味道‼️
一進入店舖,店員已經充滿笑容,令我哋嘅心情都即時🔝🔝🔝

「麻唔辣四川蜆」
平時係西餐廳食呢道菜,都係以白酒煮蜆為主,
今次加入左花椒嘅食材,令整個菜式中式化左,
但味道完全無違和感
輕輕嘅麻味令食慾更佳❤️

「羊架配腐乳薯茸」
腐乳融入薯茸真係好好食
我見隔離檯要refill
腐乳份量用得剛剛好,唔會令到味道太嗆,
但同時亦食到腐乳嘅香

羊架選用澳洲羊仔,所以羶味唔會太強烈

肉質非常柔軟有彈性‼️

「卡邦尼意粉」
其特色係用咗金華火腿、臘肉取代煙肉,
比平時食嘅卡邦尼香啲,
不過個人覺得臘味可以炒得再出味啲會更好,
感覺廚師有啲保守,可能驚臘味味道太強烈會被抗拒~~
Overall呢間嘅fusion菜性價比高❤️

2024-06-24
  • 羊架配腐乳薯蓉
2024-06-29 172 views
🔸️香煎章魚鬚沙律  前菜點了一份沙律 有兩大條粗壯嘅章魚鬚入口充滿焦香味 肉質嫩帶嚼勁 仲有些切粒章魚伴以三文魚籽咸香鮮味更濃郁 底部有羽衣甘藍配上酸酸甜甜沙律醬汁 好有食慾 🔸️冬陰功大蝦意粉蝦肉爽彈 意粉煮得剛好 意粉充滿冬陰功味道 好出色酸酸的不會太辣好開胃   🔸️千層脆窩夫油封鴨脾鴨髀好輕鬆就切得開 肉質好嫩滑 頂部有隻太陽蛋 底部則墊了不同種類的蔬菜旁邊配上又脆又鬆軟嘅窩夫幾特別   Flagship灣仔船街35號地舖

🔸️香煎章魚鬚沙律

🔸️冬陰功大蝦意粉

🔸️千層脆窩夫油封鴨脾

Flagship
灣仔船街35號地舖
2024-06-24
👉在灣仔皇后大道東的路上,船街總是被遺忘的⋯但在小小船街上也有好東西。📌香煎章魚鬚 $148 ~ 爆汁三文魚籽、羽衣甘藍沙律底,入口酸甜,粗粗的香煎八爪魚🐙 鬚,軟綿不韌,點點沙律汁,美味頭盤。。。👍📌21天熟成厚切豬扒 $338 ~ 超厚切斧頭豬扒,慢煮能保持豐富肉汁,豬味特濃,配上大量蔬菜🥒🥕、原個蒜頭🧄⋯形成完美配搭!!📌冬蔭功大蝦意粉 $198 ~ 冬䕃功味道酸辣適中,扁意粉吸收了大蝦鮮味,掛滿汁醬,意粉跟大蝦一樣彈牙,是我喜歡的口感。🥰🏬 Flagship (灣仔)🚦 灣仔船街35號地舖
📌香煎章魚鬚
📌冬蔭功大蝦意粉
🏬 Flagship (灣仔)
🚦 灣仔船街35號地舖
2024-06-18
$376 (Dinner)
📌香煎章魚鬚
2024-06-26 138 views
🔆Flagship📍灣仔船街35號地舖位於船街最盡處非常有格調的小店裝潢很特別 牆上的壁畫也十分可愛食物也很有創意風格🔅麻唔辣 四川蜆沒有西餐常見的白酒烹調反而用辣的基礎 微微的辣沒有蓋過蜆的鮮味每隻蜆都很飽滿 肉厚又肥美很juicy🔅特色卡邦尼意粉棄用忌廉採用金華火腿和臘肉 令整體更加惹味加入 蛋黃 芝士 麵條醬汁質地偏濃味 厚身值得一試🔅西班牙黑毛豬唔係全熟中間還保持粉嫩肉質厚實脂肪分佈平均偏油脂熟多的感覺甜品 🔅自家製檸檬撻酸甜平衡得好好可以中和番主菜嘅油膩感很滿足的一餐
🔆Flagship

🔅自家製檸檬撻
酸甜平衡得好好
可以中和番主菜嘅油膩感
很滿足的一餐
<Flagship> 📍灣仔🔸食物真心出色!!!必須推薦比大家 🫶🏼🔸老派約會之必要 🤍🤍🤍為解英國回流朋友仔思鄉之情,特意帶作佢到呢間隱世Bistro 🌃 食物相當之美味,所有菜式都十分之平衡,真心推薦比大家,值得一試 🤓👍🏼 餐廳位置係船街倔頭路最入嘅位置,有小小難搵。香煎章魚鬍($148) — 密封煎章魚鬍,食落有蜜香味,口感一啲都唔韌,亦都無渣。配合酸咪咪嘅dressing同爽口嘅羽衣甘藍,成為一個出色嘅開胃菜 👍🏼避風塘豬排 ($348) — 厚豬扒厚厚塗上一層mustards煎香,Crispy嘅香蒜包裹著軟熟厚豬扒 😈😈😈 好邪惡!!!意想不到地原個焗蒜頭先係主角 😍 OMGGGG~ 未食過咁軟綿綿又煙靭嘅蒜頭 🧄 超好味呀!救命!🆘冬蔭功大蝦意粉($198) — 冬陰功酸甜再加埋cream嘅醬汁完全掛上意大利粉,第一啖真有「Wow」一聲 🦐🦐🦐 大蝦嘅選材出色,食落唔似冰鮮貨,啖啖肉而且彈牙。(超級推薦)🤍🤎🤍Good vibe and good mood for girls talk / date. 🤍🤎🤍
<Flagship> 📍灣仔
🔸食物真心出色!!!必須推薦比大家 🫶🏼
🔸老派約會之必要 🤍🤍🤍

餐廳位置係船街倔頭路最入嘅位置,有小小難搵。

2024-06-20 321 views
夜晚時段去到灣仔船街嘅一個角落,發現一間中西合璧fusion菜既餐廳,西式面孔配上中式味道,具有特色值得推薦!#麻唔辣四川蜆 $168傳說係餐廳其中一個招牌菜,好多顧客都為呢個小食慕名而嚟!品嚐過後真係一啲都唔辣,但係擁有藤椒味嘅香,會令你一食再食,一種停唔到口嘅味道!#羊架配腐乳薯蓉 $368餐廳special嘅main course,羊架烹調程度恰到好處,有咬口之餘又食到羊既香溢。最特別既係第一次有腐乳味道既薯蓉,原來真係特別合拍,解羊架既羊鬚味之餘,又食到一種創新嘅口感,惹味非常。#冬陰功大蝦意粉 $198冬陰功味道都非常之出眾,酸酸辣辣嘅口感非常之開胃,蝦嫩肉滑!私心推薦呢間餐廳,尤其是同朋友小酌一杯嘅時候又品嘗到中式西菜!

#麻唔辣四川蜆 $168

羊架配腐乳薯蓉

#羊架配腐乳薯蓉 $368

#冬陰功大蝦意粉 $198

羊架配腐乳薯蓉
  • 冬蔭功大蝦意粉
位於灣仔皇后大道中橫街的角落位置有一間隱世小店Flagship之前同事帶我去過港鐵站出口步行約三分鐘就到主打多國菜餐廳設計充滿外國小店感覺設有樓上雅座帶點復古風燈光特意較昏暗柔和是好有氣氛既一間西式餐廳好適合放工同同事朋友消遣好地方 //香煎章魚鬚沙律 $148//前菜係一份令人開胃的沙律有兩條很大的章魚鬚賣相吸睛仲有三文魚籽章魚鬚夠爽口有嚼勁將三文魚籽和墨魚鬚一起放入口味道好夾再配混合了八珍甜醋的羽衣甘藍清新之餘酸酸甜甜的口感令人好開胃//Typhoon style Pork Collar $348//避風塘豬排絕對推介賣相吸引 一上桌已經相當吸睛豬排大大塊佈滿乾蒜熱辣辣 香噴噴 一定要相機食先豬排是西班牙伊比利亞豬的叉燒較厚身的位置以慢煮方式保存鮮香肉汁煮至7-8成熟 豬肉肉質呈現美麗粉紅色入口嫩滑juicy 火喉控制得非常好豬排表面以香甜蜜糖芥未調味再撒上大量避風塘炸蒜惹味又嫩滑 好正 令人食過番尋味另外配菜焗蒜頭亦軟滑香口 //Carbonara Chinese Style $238//carbonara 用咗金華火腿同臘肉 大癲!添上了中國色彩的卡邦尼亦相當正宗金華火腿同臘肉
位於灣仔皇后大道中橫街的角落位置

豬排表面以香甜蜜糖芥未調味
再撒上大量避風塘炸蒜
惹味又嫩滑 好正 令人食過番尋味
另外配菜焗蒜頭亦軟滑香口

carbonara 用咗金華火腿同臘肉 大癲!
添上了中國色彩的卡邦尼亦相當正宗
金華火腿同臘肉的油香為整個意粉加添一份色彩
味道比一般以往用煙肉碎更加夾
另外沒有落忌廉而用蛋黃
而同樣可以做到好creamy既口感是出色
意粉入口有嚼勁
每條意粉都掛滿蛋黃汁而唔太濕
配料有洋蔥、大蒜、芝士碎
入口口感充滿蛋味

• Carbonara
  • 避風塘豬扒
2024-06-16 147 views
📍𝖂𝖆𝖓 𝕮𝖍𝖆𝖎 🐯#cyninwanchai #eatinwanchai ▪麻唔辣四川蜆 🐚ℂ𝕝𝕒𝕞𝕤 𝕚𝕟 𝔽𝕦𝕤𝕚𝕠𝕟 𝕊𝕚𝕔𝕙𝕦𝕒𝕟 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖千層脆窩夫油封鴨脾 💯𝔽𝕝𝕦𝕗𝕗𝕪 𝕃𝕒𝕪𝕖𝕣𝕖𝕕 𝕎𝕒𝕗𝕗𝕝𝕖𝕤 ℂ𝕠𝕟𝕗𝕚𝕥 𝔻𝕦𝕔𝕜 𝕃𝕖𝕘冬陰功大蝦意粉 💯𝕋𝕠𝕞 𝕐𝕦𝕞 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤 🐔𝕋𝕙𝕒𝕚 𝕋𝕖𝕒 ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞 𝔹𝕣𝕦𝕝𝕖𝕖 💯💯-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。----- 餐廳座位唔多 地方唔算闊落 但食物質素高 基本上叫咩都唔會中伏 😆🐰非常推薦要試佢地嘅泰奶甜品 雖然其貌不揚(冇影相就知😅)而且口感唔似燉蛋 但味道出奇地好食 茶香味好特出 又唔會過甜 當日幾乎枱枱都有食🤭▪
📍𝖂𝖆𝖓 𝕮𝖍𝖆𝖎 🐯

• ThaiteaCreamBrulee
  • 冬蔭功大蝦意粉
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
2024-06-15 99 views
主打fusion菜既西餐廳, 店內除左一般既西式料理之外, 仲不乏一啲中西合壁既創意料理,例如大閘蟹糕繪飯、咸蛋黃醬凱撒沙律等, 非常特別🍽️ 麻唔辣四川蜆 $168每一粒蜆肉都係漲卜卜, 又夠大隻, 非常新鮮. 而且餐廳盡取麻辣既香味, 同蜆肉既鮮味結合, 又唔會辣, 所以就算怕辣既朋友都啱食. 🍽️ 避風塘豬扒 $348從來無諗過豬扒可以咁樣料理, 好有驚喜. 餐廳採用西班牙梅頭豬肉, 食落肉質軟腍, 豬扒邊仲帶有小許肥膏, 所以充滿油脂香. 再加上大量既避風塘炸蒜, 非常惹味香口.🍽️ 冬陰公大蝦意粉 $198酸酸辣辣既醬汁同意粉都幾夾, 蝦肉夠結實唔霉, 意粉亦唔會過淋夠彈牙.

🍽️ 麻唔辣四川蜆 $168

🍽️ 避風塘豬扒 $348

🍽️ 冬陰公大蝦意粉 $198

2024-06-14 283 views
Flagship位於船街的盡頭,主打多國菜,港鐵站步行約三分鐘就到,非常方便。餐廳裝潢充滿外國小店感覺。特別一讚是店員會了解客人的喜好,細心介紹適合客人的菜式。用餐時間係平日晚上六點,由於時間尚早不算多人,但越夜客人就源源不絕,建議最好訂位。❇️麻唔辣四川蜆 $168蜆是沙白,份量頗多,而且肉夠厚大夠鮮味,沒有沙。花椒粒的香味重,帶點微微的麻味,但一點也不辣。而隨碟有兩塊金黃香脆嘅多士麵包,店員推介沾一點醬汁與蜆一起食,相當惹味!❇️避風塘豬排 $348西班牙伊比利亞豬叉燒位置,煮至7-8成熟。肉質呈現美麗粉紅色,熟度控制得非常好!豬排表面以香甜蜜糖芥未調味,再撒上大量避風塘炸蒜,惹味又嫩滑,非常有層次!!❇️冬蔭功大蝦意粉 $198這道料理結合了泰式和義式風味,獨特且令人驚喜。豐富的冬蔭風味,卻出奇地不辣。兩隻大蝦肉質彈牙超級新鮮!

❇️麻唔辣四川蜆 $168

❇️避風塘豬排 $348