2018-04-01 802 views
位於大圍小巷中既風流居酒屋個位置都真係幾吾易搵。店子原來有三層😳 樓梯超斜呀,真係要扶實小心咁行,店員有窩心提示我小心梯級。我同男朋友當天坐地下果層,地方小小的,有地道日本小店的味道。而店員服務態度好好☺👍🏻.前菜係瑩光魷魚仔拼蟹肉蟹膚蟹籽,中意食蟹既朋友一定會好開心😆 一啖食到三種蟹既味道層次,好鮮甜呀💕瑩光魷魚之前都食過,呢間的同樣新鮮,一咬落去有爆膏的效果😍左口魚刺身,薄切五塊,加旁邊的小薑蓉沾酸汁食,味道幾特別,有辣有酸的,層次感豐富👍🏻.油甘魚刺身,超 級 肥 美 呀!😳見到都心心眼😍 口水流出黎了🤤 油甘魚係我最中意食既刺身之一!呢個食落真係好正呀,好滿足呀❤👏🏻.帆立貝刺身,都係超大件喎!!直徑目測有5cm呢😳 好似第一次食咁大粒既帆立貝!果然係無比鮮甜🤤.赤貝刺身,賣相似朵花,幾吸引,口感好爽口呀!😆👍🏻.大拖羅刺身,十分厚切呀!呈嫩淺粉紅色的!😍好肥美!充滿油脂的,而且係入口即溶呀🤤👏🏻👏🏻👏🏻深海池魚壽司,味道較淡,但魚味濃,幾適合作為壽司部分既開首,味道由淡至較濃排列。金目鯛壽司,顏色粉粉地又紅紅地的,幾吸引,口感比較腍身,都吾錯。.左口魚邊壽司,有經火炙,令列更
位於大圍小巷中既風流居酒屋個位置都真係幾吾易搵。

赤貝刺身,賣相似朵花,幾吸引,口感好爽口呀!😆👍🏻

左口魚邊壽司,有經火炙,令列更香口,而口感就幾爽喎!有少少驚喜的☺

牡丹蝦壽好大隻牡丹蝦呀!😍 非常鮮甜,夠爽口,牡丹蝦都係我最中意既刺身之一!所以好開心呀🤤👏🏻

中拖羅壽司,雖然係幾薄切,但都食到肥美加油脂既感覺呀👍🏻 證明係高質的。

大蔥吞拿魚卷物,睇住師傅整的,兩下手勢就整好兩份,厲害!好快手😳👏🏻 卷物包得好扎實👍🏻吞拿魚拼蔥真係好match, 簡簡單單已經好好味😋

安格斯牛肉烏冬,估吾到omakase有咁大碗烏冬食😳夠晒飽肚!有好多塊半生熟牛肉,肉質非常軟腍,牛味濃郁,好好食!!仲有我好中意既稻庭烏冬呀,好讚❤

甜品係焗芝士蛋糕,都估吾到會係咁大件😂👍🏻 芝士味濃郁,好食呀!👍🏻

呢次係一次好滿意,而且充滿驚喜的omakase, 價錢仲要係街坊價,仲係夠超值🤘🏻會再光顧😆
2018-03-24 1283 views
見ig 有人介紹大圍風流居酒屋🏮新推出$600 Omakase前菜3款、5款刺身、5款壽司🍣、小卷6件、牛肉烏冬,仲有cheese cake做甜品😍❤️聽落好抵食,不過見未有好多人介紹,趁住未係有多人知,等草根姐妹又去試試先😆🤟🏻地點好近大圍地鐵站,不過餐廳有點隱蔽,在一條小行之內,不留意就好容易錯過了呢上網看到不少人大讚此店的串燒,但此行的目標是Omakase,去到不作他選點好餐後就坐定定等吃了。菊Omakase($600)📍小鉢前菜有3款,府山縣新鮮螢光魷魚🦑,味道像蟹,口感柔軟滑身。蟹肉蟹羔,蟹羔鮮味出,香甜美味。醬漬蒜頭,醬漬好吃,蒜味香濃。📍刺身五點帶子,口感柔軟,十分鮮味,由於放於帶鹹味的海帶上,令帶子帶點鹹味,很好食👍🏻左口魚薄切,沾上帶柚子味的酸汁同吃,煙韌有咬口。深海池魚,厚切,有咬口,魚皮爽口。油甘魚,同樣很厚切,入口柔軟,油份相對前幾款較重。大拖羅,入口有很油膩的感覺,另外魚肉有些筋,草根不太喜歡👉🏻👈🏻。📍五貫手握壽司、小卷海膽壽司、魚子壽司、左口魚裙邊壽司、赤身壽司、鯖魚壽司及吞拿魚小卷壽司飯醋味不足,飯有點鬆散,有點失望😞左口魚裙邊好像是第一次吃,魚味很淡,但

菊Omakase($600)

📍小鉢

📍刺身五點
左口魚薄切,沾上帶柚子味的酸汁同吃,煙韌有咬口。
深海池魚,厚切,有咬口,魚皮爽口。
油甘魚,同樣很厚切,入口柔軟,油份相對前幾款較重。
刺身五點

📍五貫手握壽司、小卷

壽司飯醋味不足,飯有點鬆散,有點失望😞左口魚裙邊好像是第一次吃,魚味很淡,但魚肉十分嫰滑。赤身油份充足,十分油潤柔軟。最期待的海膽卻有點腥腥的😭
五貫手握壽司、小卷

📍牛肉烏冬
如同越南生牛河般的賣相😍,十分吸引。原本對熱食的烏冬期望不大,誰知有驚喜啊!牛肉薄切,柔軟且牛味重,不是全熟。烏冬欠缺咬口,但非常滑口,而且還很入味。加上昆布和蔥花🌿好好吃啊😋

📍甜品
想不到甜品是草根姐姐最愛的芝士蛋糕啊👩🏻❤️採用了日式芝士蛋糕🍰的做法,口感軟滑,富芝士香又不會膩,好食,為這餐劃上完美句號。
芝士蛋糕

平心而論,壽司方面稍遜,但其餘都很不錯,份量絕對足以飽肚,甜品還很好吃呢!!
重點是價錢的確比平日的Omakase平好多💰,的確可以一戰!
$600 (Dinner)
2018-03-19 726 views
到了大圍一帶找日本餐廳, 在一個小巷發現了這間隱蔽的小店, 便進去試一試。餐廳共有三層, 但室內空間比較狹窄。我們上了第二層吃晚飯, 我們二人每人點了一個omakase。首先店員先呈上前菜 (小鉢), 前菜有三款, 有醃過的筍、迷你章魚等。然後是刺身, 碟上有五款刺身, 包括金目鯛魚刺身、拖羅、左口魚、池魚、油甘魚。 金目鯛魚刺身很鮮甜; 左口魚雖然是薄切, 但它很有口感。 個人最喜歡的當然是拖羅! 拖羅是厚切的, 咬落肉質肥美, 那些油慢慢滲在口中, 充滿油脂香。吃完刺身過後, 便是五件手握壽司, 分別有鯖魚壽司、三文魚籽壽司、海膽壽司、左口魚壽司、帆立貝壽司。 帆立貝很厚身, 味道鮮甜; 左口魚帶點油脂香, 很好吃; 三文魚籽壽司比我想像中好吃, 三文魚籽沒有腥味。然後, 店員再呈上吞拿魚壽司。吞拿魚刺身細細粒, 包在紫菜壽司飯裏面 , 壽司飯裡面的醋的份量好像多了點。牛肉烏冬細細碗, 那幾塊牛肉的肉質嫩滑, 是半生熟的。最後, 店員呈上芝士蛋糕。芝士蛋糕 的質感creamy, 芝士味很香, 用這個芝士蛋糕為整個套餐劃上句號, 整餐飯也很滿足。

刺身

手握壽司

壽司卷

牛肉烏冬

牛肉烏冬細細碗, 那幾塊牛肉的肉質嫩滑, 是半生熟的。

2018-03-19
$700 (Dinner)
2018-03-16 437 views
由於朋友住大埔嘅關係,今晚就就下佢,去大圍附近食飯,見到近排都有唔少人介紹呢個幾平嘅廚師發辦,所以就決定一試喇~ 餐廳位於屋村嘅地下同二樓,地下係廚房加吧枱嘅座位,我揀咗坐樓下,位置比較逼,所以都有啲後悔無坐係樓上一早就已經決定咗食呢個$600嘅廚師發辦,入面包括有小鉢、刺身五點、五貫握壽司、席卷一本、牛肉烏冬同甜品,相信都會夠飽啊首先黎嘅就緊係前菜小鉢啦,分別有三款,就係螢光魷魚、蟹肉蟹膏醬同牛蒡漬物。螢光魷魚係生嘅,但係就醃過嘅,所以味道偏鹹,味道同我之前食過鰹魚肝醬有啲似,獨有嘅鹹鹹內臟味道,唔係人人接受到,我就味道還可以,但係偏鹹。蟹肉蟹膏醬就唔洗多講都知唔會差,底下有唔少嘅蟹肉,仲有啲蟹子添,所以口感好好~ 最後係我幾鍾意食嘅牛蒡漬,牛蒡條爽脆之餘,又帶點韌,而且仲可以食到甘澀嘅味道,唔錯嘅小食。整體小食都比較偏鹹,都係送飯或者啤酒一流嘅小食黎接住就係五款刺身,每款都分開上嘅:第一款係牙帶魚刺身,呢個刺身唔係點芥末,而係點酸酸開胃嘅醋汁,醋汁仲要放咗辣蘿蔔蓉同碎蔥,令彈牙嘅牙帶魚嘅味道幾清新,蔥香同刺身都好夾第二款係深海池魚刺身,平時唔係太鍾意食白肉魚嘅刺身,不過深海池魚真係

接住就係五款刺身,每款都分開上嘅:
第二款係深海池魚刺身,平時唔係太鍾意食白肉魚嘅刺身,不過深海池魚真係唔食唔得,魚肉微微煙韌彈牙,味道好鮮嫩,鮮磨嘅辣芥末可以帶出鮮味
第三款係油甘魚刺身,唔知係咪因為唔鍾意白肉魚嘅關係,我覺得呢個有刺身唔係太好,魚肉味濃,略厭已經到腥味黎形容
第四款係牡丹蝦刺身,呢個可以大讚,因為蝦肉超大隻肥美,肉質亮麗,食落爽口,望到已經流曬口水
第五款係拖羅,睇落係少淡粉紅色,似係脂肪嘅多嘅大吞拿魚腩,食落真係感覺到幾肥多油,但係食落有少少雪味,我覺得一般

跟住係五貫握壽司,首先一次過黎咗三件先,另外兩件之後先上:
先黎嘅三件分別係赤身壽司、火炙左口魚壽司及火炙醬油三文魚壽司,第一款就唔特別多講,因為味道不過不失;第二款嘅魚肉口感幾軟身,都可以食到淡淡魚香,唔錯;第三款嘅三文魚係魚腩黎,油脂分佈較多,所以口感超嫩~ 但係壽司都有一個敗北就係舊醋飯,醋香唔夠,而且飯落得太水煮,太稀,食唔到飯粒粒粒分明嘅口感
之後第四件壽司係帶子壽司,上面嘅帶子好肥美,鮮嫩十足,又夠口感,弊病仍然係舊醋飯
最後一件壽司就係海膽軍艦黎,用嘅係加拿大海膽,味道唔錯,紫菜都可以少少補救到啲飯嘅問題
食都呢到已經開始覺得飽肚喇,但係接住仲有席卷,將一條長嘅吞拿魚茸壽司卷分成六小舊,可惜魚茸同飯嘅口感太相似,令到口感唔係幾好
食緊吞拿魚茸壽司卷時,牛肉烏冬都送到喇,牛肉睇落似係日式叉燒多啲,不過味道係唔差嘅,而烏冬係完美,口感煙韌彈牙,煮得啱啱好,好想食,但係又好飽,哈哈~
最後嘅甜品係日式芝士蛋糕,呢個簡直係重擊我個胃啊,因為已經好飽,但係仲有漏漏嘅芝士糕,雖然話住飽同漏,但係我都食曬成件蛋糕,因為味道好好,芝士味香濃,微微實又軟嘅口感,應該係買番黎嘅,不過真係好好食~
2018-03-12 149 views
菊之OMAKASE ($600)-小鉢 Side Dish-刺身五點 Five kind of Sashimi-五貫手握壽司 Five kind of Sushi-席卷一本 1 Sushi Roll-牛肉烏冬Beef Udon-甜品 Desserts —————————————————————-🥗前菜熒光魷魚:肉質彈牙細滑,唔腥鮮味蟹肉蟹羔,好新鮮,色澤亮麗🐟刺身帶子有一粒,肉質柔軟,非常新鮮薄切左口魚配柚子酸汁,好開胃,柚子酸汁帶微酸深海池魚肉質偏爽口,厚切油甘魚肉質柔軟,魚味較重大拖羅偏油膩,有筋,口感唔多好🍣壽司海膽壽司:海膽份量都Okay🙌🏻食落冇鮮味又唔係腥,中中挺挺三文魚子壽司:魚子色澤鮮豔,賣相吸引😍雖然食落唔多有鹹鮮,不過草根都幾中意吞拿魚小卷:一客有6件赤身壽司:呢個部分嘅吞拿魚🐟帶有魚油,所以食落好滑口,有入口融化嘅感覺❤️❤️❤️鯖魚壽司:草根好少食鯖魚刺身,鯖魚肉質有少少實身左口魚裙邊壽司:炙燒左口魚裙邊🔥魚味較淡,口感較滑🍜牛肉烏冬好似越南生牛肉咁🐂熱辣辣嘅湯會將薄薄生牛肉片慢慢灼熟😍牛肉食落有好濃郁嘅牛味,烏冬較扁身🍜麵質偏腍,湯底帶微酸,熟食質素唔錯!🍭甜品芝士
菊之OMAKASE ($600)
-小鉢 Side Dish
-刺身五點 Five kind of Sashimi
-五貫手握壽司 Five kind of Sushi
-席卷一本 1 Sushi Roll
-牛肉烏冬Beef Udon
-甜品 Desserts
—————————————————————-
🥗前菜
熒光魷魚:肉質彈牙細滑,唔腥
鮮味蟹肉蟹羔,好新鮮,色澤亮麗

🐟刺身
帶子有一粒,肉質柔軟,非常新鮮
薄切左口魚配柚子酸汁,好開胃,柚子酸汁帶微酸
深海池魚肉質偏爽口,厚切
油甘魚肉質柔軟,魚味較重
大拖羅偏油膩,有筋,口感唔多好

🍣壽司
吞拿魚小卷:一客有6件
鯖魚壽司:草根好少食鯖魚刺身,鯖魚肉質有少少實身
左口魚裙邊壽司:炙燒左口魚裙邊🔥魚味較淡,口感較滑

🍜牛肉烏冬

🍭甜品
芝士蛋糕🍰帶點芝士香,不過不失

餐牌
Type of Meal
Dinner
新界區發掘隱世美食,地鐵站附近有一條小圍村,沿著村屋小徑,只有街坊salon、家庭診所、足浴店等,但奇怪地轉向幽暗的小巷,就像日劇《深夜食堂》的場景。直至看到燈箱和暖簾寫著「風流」二字,抱著尋找美食而進。串燒】居酒屋大多以細小格局,希望令到客人與友暢飲相聚一番。所有鮮魚全部即日空運到港,保證新鮮美味。餐牌上有定食、串燒、壽司、刺身等,現在更有全新推出的【OMAKASE】廚師發辨亦可以一試。我倆確定點了菊 $600,究竟小店中是否有驚喜?內裡包括:前菜3點、刺身五點、五貫手壽司、席卷一本、牛肉烏冬、甜品。首先是前菜3點食OMAKASE都是離不開呢幾款,的確相當開胃。牛蒡想當脆身而且惹味,中間有少少蟹肉的樣子,另一方是蒜頭添上小辣不俗。左口魚邊切薄片點柚子醋,味鮮甜肉質彈爽勁,牡丹蝦、深海池魚、中拖羅都是厚切,口感份外豐富,相當肥美。而且更有吞拿魚小卷油脂不太重,卷物是看師傅的功效,還要快快吃掉全因紫菜會變軟身。另外還有牛肉烏冬,烏冬彈牙而有味,肉質也是上乘不會太淋身。烏冬理應是稻定烏冬滑溜無比,天氣轉冷了吃一碗熱騰騰烏冬最好不過。【串燒】居酒屋大多以細小格局,希望令到客人與友暢飲相聚一番

串燒】居酒屋大多以細小格局,希望令到客人與友暢飲相聚一番。所有鮮魚全部即日空運到港,保證新鮮美味。餐牌上有定食、串燒、壽司刺身等,現在更有全新推出的【OMAKASE】廚師發辨亦可以一試。我倆確定點了菊 $600,究竟小店中是否有驚喜?內裡包括:前菜3點、刺身五點、五貫手壽司、席卷一本、牛肉烏冬、甜品

【串燒】居酒屋大多以細小格局,希望令到客人與友暢飲相聚一番。估不到此裡的串燒卻有所驚喜,可以說是出色的。

露筍豚肉卷
首先到來是露筍豚肉卷,燒得外層脆身而沒有燒得過火而且有少許油脂滲出,露筍細細件帶有爽脆感不俗。

秘醬燒羊架
對我來說羊架不要太肥膩而且5成熟便是最好,全因保存肉質味道,秘製的醬汁令人垂延不絕。

厚燒牛舌心
我的男友一向對牛舌都是什有要求,厚燒的牛舌更加考取師傅功架,牛舌不韌相當入味令人回味無窮。

明太子玉子燒
我的最愛玉子燒估不到有意外的驚喜,玉子相當厚切並帶有甜身頂層加入了明太子津津有味。

鰻魚飯
原盒鰻魚飯呈現跟前打開後相當吸晴,差不多大半條鰻魚蓋過飯粒,醬汁不算多而且肉質美味。

2人同吃最相當抵食之選,最重要是能夠在大圍吃到可算是隱世美食之一,全因小巷的新貴。
2018-01-30
$300 (Dinner)
  • 厚燒牛舌心
  • 明太子玉子燒
  • 秘醬燒羊架
2018-02-16 253 views
同老公慶祝7週年,想係番大圍區,揾open rice,見到有間新野叫風流居酒屋,老公話個名改得好所以就決定食呢間,去到餐牌有散叫有餐,而最後見到有廚師發辦想試下,須然係呢區黎講貴左啲,但即管試下啲質素,點左兩個廚師發辦,超飽食唔哂,食材好新鮮,老公話拖羅剌身超正!而我本身唔食拖羅,比哂老公食,點知店員聽到超貼心同廚師講,第二轉既壽司冇比拖羅我,最後有個烏冬,我真係食唔到,叫廚房唔駛上,但老公飽到爆肚,都堅持食埋佢,因為佢話真係好好食,外貌同日本居酒屋一樣,風味超正!
2018-01-24
$700 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 廚師發辦
實在太鐘意食omakase😆估唔到係大圍都有得食 即刻拉埋同我一樣哈日嘅爸爸去試試撐枱腳☺️💓間舖個位都幾隱蔽嫁 少啲眼力會miss~佢係巷仔轉入去不過食到性價比咁高嘅omakase就一定要落足眼力搵搵啦❤️Menu有兩款 分別係櫻、菊 櫻Omakase定價$900 仲會多左幾點刺身同燒物 自問兩父女戰鬥力無咁高😂叫左菊Omakase ($600)本身600蚊埋單唔係話抱好大期望👉🏿👈🏿點知真係好驚喜超滿足😳😳😳前菜 - 牛蒡、毛蟹+蟹膏、蒜頭漬師父逐一介紹嘅時候會講埋日文 學到野又感覺好pro啊🙏牛蒡會略嫌重味嘅~但食落好爽口!毛蟹拆成啖啖肉 超鮮甜 再配埋個creamy嘅蟹膏真係一流啊蒜頭漬醃得入味 帶微辣~😆五點刺身左口魚 配上酸汁 薄切有五片 爽口 配酸甜嘅汁好開胃啊🙆🏻‍♀️深海池魚 食得出質感好新鮮☺️金目鯛 醬油炙燒 大愛呢款 燒到好香口😍大拖羅 厚切 放入口充滿油花 油味帶甘香 超滿足❤️牡丹蝦 超巨型極度甘甜💓全部都係超dum本嘅食材啊😳😳😳五貫壽司 最值得highlight莫過於最後呢條超長嘅海膽壽司 極級鮮甜 有少少回甘 超好味啊~~卷物係蔥吞拿魚蓉小卷 魚蓉仍然好肥美 無
實在太鐘意食omakase😆

間舖個位都幾隱蔽嫁 少啲眼力會miss~
佢係巷仔轉入去

叫左菊Omakase ($600)
本身600蚊埋單唔係話抱好大期望👉🏿👈🏿
點知真係好驚喜超滿足😳😳😳

前菜 - 牛蒡、毛蟹+蟹膏、蒜頭漬
師父逐一介紹嘅時候會講埋日文 學到野又感覺好pro啊🙏
牛蒡會略嫌重味嘅~但食落好爽口!
蒜頭漬醃得入味 帶微辣~😆

牡丹蝦 超巨型極度甘甜💓

全部都係超dum本嘅食材啊😳😳😳

五貫壽司
最值得highlight莫過於最後呢條超長嘅海膽壽司
極級鮮甜 有少少回甘 超好味啊~~

卷物
係蔥吞拿魚蓉小卷 魚蓉仍然好肥美 無咩筋 但食到脂肪部分 滿口油香😆 加左蔥更有口感~~

牛肉烏冬
本身諗住heahea塞飽肚嘅牛肉烏冬都好好食 片片都半生熟超嫩滑~~烏冬有咬口 唔會死腍 好好味!飽都KO左🙈

甜品
自家製嘅芝士蛋糕!好有心思 只可惜唔係我鍾意比較軟身個種質地 但芝士好香好好味🤤

物超極度所值💓係大圍搵到呢間小店有omakase真係好驚喜😍😍😍一定會再黎~
2018-02-07 273 views
中意食#Omakase 係對未知的期待同神秘大圍呢間居酒屋就夠晒神秘啦 開係左圍村的一條小巷內十足十深夜食堂的感覺 個名都相當風流有名你叫 風流居酒屋!🎏樓高三層 底層係bar枱對住師傅即握比你食我地坐第二層 有五張枱 裝修幾骨子兩個人叫左Set 《菊》的Omakase同散叫串燒小品$600的師傅發辦包前菜漬物五款刺身 五貫手握壽司 壽司卷 牛肉烏冬 仲有甜品相當夠份量 $600絕對物有所值 刺身每款有2-3片其中拖羅肥美厚肉 油脂豐富帶子鮮甜 薄切池魚盡顯師傅功架 沾上柚子醋食一流🤤手握壽司中最欣賞個蝦 (係 每次食Omakase店員介紹完邊款打邊款我都唔會記得😂)不過唔緊要啦 就算跟住呢個post去都未必有呢款蝦比你食到講返個蝦先 肉質彈牙帶甜 晶瑩剔透另外個三文魚子軍艦 莫名其妙咁甜 友人話好似飲緊果汁咁😂壽司卷用上吞拿魚 有六小件 師傅用料都相當闊綽牛肉烏冬湯底濃郁 牛肉就唔算突出最後呢個omakase的甜品 係Cheesecake係意料之外嘅驚喜 因為本身已經勁飽仲諗住叫佢唔好上點知食咗一啖芝士味相當香濃 OK最後係完全KO除咗呢個set之外仲叫咗串燒小食串燒由左至右:雞皮/
中意食#Omakase 係對未知的期待同神秘

係意料之外嘅驚喜 因為本身已經勁飽仲諗住叫佢唔好上
點知食咗一啖芝士味相當香濃 OK最後係完全KO
除咗呢個set之外仲叫咗串燒小食

串燒由左至右:雞皮/雞軟骨/厚燒牛舌心/雞肝/雞脾菇
較為突出嘅係牛舌心 (牛舌控必點!👅)
小食嘅明太子玉子燒 熱辣辣 明太子用量豐富

甜嘅玉子舖上微辣惹味嘅明太子 好夾好好味🤤

另外雞泡魚乾就係食日本野必叫架啦🐡香脆惹味送酒一流🍶
細細地嘅環境 電視仲要播着日本綜藝節目
播住日本音樂令人恍似置身日本
啱晒幾個人靜靜地摸下酒杯底傾下計🤤
2018-02-07
$450 (Dinner)
  • 明太子玉子燒
2018-01-18 765 views
Omakase係香港一向都行高價路線,不過除着呢鼓風氣越黎越盛,小店越開越多,價錢亦越發普及,一般打工仔都可以負擔。大圍因租金尚算可接受,好多隱世小店都進駐係度,風流居酒屋就係其中一家。且看門口,隱隱於弄巷中,一不小心就會忽略了!風流一詞俾人一種風花雪月,把酒言歡嘅憧憬,同居酒屋的格調可謂什為相配。看吧枱,樓上的房間以及獨立的包房,也都流著日本家庭式經營的居酒屋的風格。最得令的是那窄長的梯,有點温暖,有點人情,也有點親切的大器。可愛的貓貓筷子座Omakase分兩種:菊(小鉢、刺身五點、壽司五貫、卷物一本、牛肉烏冬和甜品)及櫻(小鉢、刺身七點、壽司五貫、卷物一本、燒物兩點、牛肉烏冬和甜品),今日下午太豐富,所以只能試菊。小鉢有三款,漬物:牛蒡和蒜頭,中間的是毛蟹肉蟹膏。牛蒡盡是醬油味,有點鹹,口感爽而有咬勁。蒜頭有點辣,鹹而香,像韓國泡菜口味,越吃越想吃!蟹肉鮮甜,蟹膏香滑,合體後是爆炸般的好吃!刺身五點先以淡味的左口魚打頭陣。五薄片爽口,顯出師傅刀功。佐以酸汁,甜甜酸酸的,頭一片喚醒味蕾,由第二片開始帶出魚獨有的鮮味,第三片始可減點沾汁,更吃出魚原始的味道。深海池魚池魚味道和左口魚相比

可愛的貓貓筷子座

小鉢有三款,漬物:牛蒡和蒜頭,中間的是毛蟹肉蟹膏。
小鉢
牛蒡盡是醬油味,有點鹹,口感爽而有咬勁。
蒜頭有點辣,鹹而香,像韓國泡菜口味,越吃越想吃!
蟹肉鮮甜,蟹膏香滑,合體後是爆炸般的好吃!

刺身五點
先以淡味的左口魚打頭陣。
左口魚刺身
左口魚

深海池魚
深海池魚刺身
池魚味道和左口魚相比是一下子的跳幾級濃度。魚肉爽而柔,感覺就是魚類中的紅肉以白身魚的形態出現。

油甘魚腩
油甘魚刺身
油甘魚最令人入迷的,是在於此魚本已屬油脂重的魚,所以入口續漸融化但仍能保持肉的質感。這份刺身是魚腩位置,魚脂更重,魚片上分佈的油花的細緻令肉更柔軟,而上面薄薄銀色的魚脂更是爽脆!
兩種口感在一片魚片上一次過發揮,確是佳選。

牡丹蝦
蝦頭已去掉,肉晶瑩通透,口感更是爽甜,十分新鮮。

大拖羅
拖羅是很多人的最愛,這兩片大拖羅油脂十分充足,没有一點根,入口完全融化,一口一滿足。
 可多加一點芥末,平衡一下,油香以外防止膩口。

吃過拖羅其實已飽了一大半,但更精彩的才剛開始。

壽司環節
先是帆立貝壽司
帆立貝壽司
帆立貝完全覆蓋壽司飯,已有醬油,飯上有點芥末,一口吃掉就好。此款壽司最怕醋飯味濃,鋒芒蓋主,帆立貝水份控制良好,鮮甜柔軟如蓉;飯粒分明醋味不重,没掩蓋帆立貝淡淡的鮮味,配合得宜。

赤貝壽司
赤貝主要吃爽,清,微甜,這壽司完全做到了,實在新鮮。
其實其味比帆立貝更淡,這壽司有點被帆立貝壽司搶風頭了。

海膽壽司
海膽是滿滿的置於飯面上,紫菜脆脆的,也是一口,半融的海膽混和飯粒,口感上是一口的滿足,唯味覺上,海膽不是十分甜,有一點點的苦。

三文魚籽壽司
三文魚籽漬過,醬油鹹甜平衡,三文魚籽更香又甜,混合淡味的醋飯十分完美。

炙燒左口魚群邊壽司
炙燒左口魚壽司
魚邊油脂充足,炙燒得非常到位,油脂燒融了七成,把魚香發揮到最佳的程度,和小巧的壽司飯同食更能充分地享受半融的魚脂。

卷物是鐵火卷
鐵火卷
呑拿魚十分柔軟,是黑鮪呢。不知是否赤身,因油脂不多但依舊嫩滑且帶重重的肉香,配飯是充實的飽足感,唯紫菜是稔了一點。

牛肉烏冬
牛肉是肥牛吧?有點壽喜燒的感覺。牛肉完全覆蓋烏冬,半熟的,油香突出,烏冬彈牙,湯底本是清湯,卻因剛放入牛肉片而多了一層輕而濃的牛肉味。聽上去不太合理,但吃的人會感受到牛肉味不是長期煲出來的,而是從剛焯熟的牛肉片來的。安排是為了做到高質素的牛肉窩(壽喜燒?)的效果,一來要牛肉質素好,二來十分欣賞師傅的細心。

最後是甜品 是迷你泡芙呢
泡芙
如果真的要挑剔大概是刺身壽司的次序(牡丹蝦刺身放第二;赤貝壽司為首)和想要雪糕作結。

P.S. 店主送我們梅酒!小小的一杯,慢慢的喝,甜甜的,香香的,微酸的味道令人食慾增加,每轉一道菜要一小口更能清清味蕾,吃出更原本的味道。
左口魚刺身
左口魚
深海池魚刺身
油甘魚刺身
帆立貝壽司
炙燒左口魚壽司
鐵火卷
牛肉烏冬
星期五慶祝生日, 老公想試試這間日式居酒屋,和議去"風流"一下。 第一次去,跟門牌号不容易找,原來要轉入一條行仔行數步。 入到門口是一張吧枱, 隨著侍應帶我上了兩層, 看見每一層都是用classic 的日式裝修, 好有feel。 我主打了串燒,包括 鵝肝多士、 鹽燒雞翼 、牛舌 、 帆立貝 、 芝士雞髀菇 ,全部都燒得出奇的好食,好香口同juicy, 味道適中, 完全不用加已order的七味粉; 而且擺放得好有美感,增加了食慾。 向老闆反映很好吃以鼓勵一下, 得悉這店只是開了數個月, 廚師是香港人曾跟日本廚師學藝。 希望佢哋能夠保持這個水準! 唯一要留意是上樓層的樓梯很細級, 最好著平底鞋啊。
2018-01-05
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-01-04 268 views
服務好不在話下,食物質素有水準! 新鮮叫咗個特盛刺身拼盤,除咗好食搵唔到其他形容詞。配上佢地特製嘅醬汁食刺身,更顯鮮味! 雞泡魚乾係我每次去居酒屋必點,唔係間間都整好食! 風流居酒屋當然整得好味~ 而且配酒必備!天婦羅又好食,串燒又惹味。今次無嘢可以彈...結婚週年紀念晚餐,令我同老公都好難忘 (對食物難忘)老闆有心造出有水準嘅食物,一定會多啲幫襯同推介比朋友!!希望餐廳長做長有,我可以繼續食到好味嘅日本餐
服務好不在話下,食物質素有水準! 新鮮

天婦羅又好食,串燒又惹味。今次無嘢可以彈...

結婚週年紀念晚餐,令我同老公都好難忘 (對食物難忘

老闆有心造出有水準嘅食物,一定會多啲幫襯同推介比朋友!!

希望餐廳長做長有,我可以繼續食到好味嘅日本餐
  • 雞泡魚乾
  • 池魚刺身
行行下見到有間日本居酒屋🏮就入黎試下~~門口都幾隱蔽下~地下係吧枱2樓同3樓都有枱~安靜傾計都適合見到Lunch set有刺身😱😱一定要嗌啦!話晒都係生勾勾既港女😂點樣都要貼下題~等左10分鐘左右就上餐刺身好新鮮😋最鍾意食牡丹蝦🦐🦐其他魚生都好好味~重有拖羅值得一提香港好小地方入到咁肥美的問一問老闆先知係日本直送🇯🇵🇯🇵重有啲係時令食品但我得一個人黎食試唔晒😢😢😢下次call埋閨蜜一齊黎食先~~多個人多啲野食😋😋😋
行行下見到有間日本居酒屋🏮就入黎試下~~

門口都幾隱蔽下~
地下係吧枱
2樓同3樓都有枱~
安靜傾計都適合
見到Lunch set有刺身😱😱一定要嗌啦!
話晒都係生勾勾既港女😂
點樣都要貼下題~
等左10分鐘左右就上餐
問一問老闆先知係日本直送🇯🇵🇯🇵
重有啲係時令食品
但我得一個人黎食
試唔晒😢😢😢
下次call埋閨蜜一齊黎食先~~
多個人多啲野食😋😋😋
2017-12-09
$188 (Lunch)
  • 日本直送刺身
2017-11-19 508 views
兩個人去、服務員安排了4人枱。另一服務員(相信係老板娘)入來話:「如果有三至四人過來、我要你立刻交番張枱出來。」食物呢、等了二十分鐘先來第一碟菜、最不知所謂就是呢一種「我要你XXX」服務態度。食乜都冇心機。不知所謂。
2017-10-24 581 views
如果你想要寧靜,獨自一兩個的話,這裡可值得試試。一丁人因為咁岩係大圍又肚餓想食豐富啲,突然發現‘風流’, 於是試味道啦。原來入面有三層,我就座上面一樓。味道不錯,又舒服。會介紹朋友再來。
如果你想要寧靜,獨自一兩個的話,這裡可值得試試。

原來入面有三層,我就座上面一樓。

味道不錯,又舒服。會介紹朋友再來。
2017-10-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 軟殼蟹手卷