2021-01-05 1584 views
同父母慶祝周年紀念日緊係要食好少少於是早幾個星期book定食lunch去到都OK full建議如果係想食晏晝, 早一個禮拜book定會好啲有比較揀飲擇食嘅家庭成員,所以嗌左兩個廚師發板,同兩個基本既竹set基本上基本上有嘅嘢,廚師發板都有,所以以下主要用廚師發板嘅菜式去分享先黎一個黑松露蒸蛋,加咗啲蟹肉蟹汁同黑松露喺面頭,黑松露味好夠,甚至有少少搶然後黎個廚師發板先有既嘅帆立貝湯,細細一杯,先煮帆立貝,然後再加上煮定嘅蟹湯,再加啲菊花花瓣,係幾鮮甜,不過略嫌個帆立貝咁樣整變咗做配角,冇咩特別既帆立貝鮑魚鐵板燒完,加個鮑魚膽做嘅醬個人覺得加埋個醬一齊食特別好食食落幾軟熟煎帶子一邊係海鹽柚子,一邊係海膽醬我覺得海膽醬好食啲帶子同樣地都係火候控制得幾好,good texture廚師發板先有嘅燒白子我自己覺得白子天婦羅或者係汁燒都好食佢咁樣加粉攞去煎有啲一般般,不過個酸汁搭救到腦天都係廚師發板先有先用柴草smoke (幾正,喺鐵板上起個位整柴火堆出黎)上面加啲wasabi再食,入面未熟曬,係幾入口即溶既燒大蝦佢左邊大隻啲既係每兩個廚師發板share 一隻右邊係普通set 自己一隻大既實物真係幾
同父母慶祝周年紀念日緊係要食好少少
於是早幾個星期book定食lunch

去到都OK full
建議如果係想食晏晝, 早一個禮拜book定會好啲

鮑魚
鐵板燒完,加個鮑魚膽做嘅醬
個人覺得加埋個醬一齊食特別好食
食落幾軟熟

煎帶子
一邊係海鹽柚子,一邊係海膽醬
我覺得海膽醬好食啲
帶子同樣地都係火候控制得幾好,good texture

廚師發板先有嘅燒白子
我自己覺得白子天婦羅或者係汁燒都好食
佢咁樣加粉攞去煎有啲一般般,不過個酸汁搭救到

腦天都係廚師發板先有
先用柴草smoke (幾正,喺鐵板上起個位整柴火堆出黎)
上面加啲wasabi再食,入面未熟曬,係幾入口即溶既

燒大蝦
佢左邊大隻啲既係每兩個廚師發板share 一隻
右邊係普通set 自己一隻
大既實物真係幾大,仲大隻過啲龍蝦仔,好多膏,肉再實啲,真係似食龍蝦多過蝦
細既其實都唔錯,不過啲膏深色好多,無咁香

鵝肝
正常,但佢係比較厚身,好滿足,不過有啲burnt
加菠蘿fresh d

廚師發板先有既煎蠔加海膽
呢個正,煮法同食材夾
海膽好甜
一啖好creamy 又鮮甜既大滿足
題外話上面啲花係食得,不過淨係食紫色嗰part

到肉
個牛無影相,正路無特別

呢個豚肉個人覺得比較特別,入邊包左啲紅蘿蔔同菜,食落無咁濟
同埋啲蔬菜唔係炒得好熟,咬落去加咗啲爽嘅口感
幾好

然後仲有個湯,攞左啲蝦頭去整,正常
然後炒飯,呢個飯有好一般。。。之後食過個係用高菜炒,正好多
然後炒菜都係正常

呢個多士,每次都想無限食,不過今日應該已有太多野食,同比較燶,所以無咁開心,不過都仲係好脆,食一兩條就已經夠晒數

今次係第三次黎食,有食過lunch都有食過dinner set
你問我,我會覺得lunch 既性價比係好高
至於omakase ,佢既用料係唔錯,會用貴啲既材料去符合返個價錢
但個煮法,真係要夾個食材先得
例如個白子同帆立貝,我會覺得煮法唔夾,浪費左個食材
當然佢係鐵板燒,煮法可能有limit,我會情願佢用其他食材去做啱既omakase set仲好
2020-11-13 3009 views
有朋自遠方來不亦樂乎! 商量後同樣想念鐵板燒的氣氛,便到一家稍為隠蔽的食肆試試午餐。午市套餐二人份是廚師發辦,想想可以吃到新鮮食材,真期待!餐枱上已備齊濕紙巾與醬料,主廚的工作枱較近距離,聽覺、視覺與嗅覺肯定滿足!前菜有沙律及晶瑩的黑松露蒸蛋,黑松露蒸蛋最耀眼的除了是一小勺黑松露外,還有最上一層似啫喱狀的蒸滑蛋,啫喱狀內有蟹肉絲,點點黑松露令食慾大增,也令蛋香味道更豐富!季節燒魚 - 鯛魚外皮燒得香脆,似是魚鱗美麗靈動,魚脂充足,另有顏色鮮明的醬汁,加強味道,好味。南非鮑魚,主廚端過來讓我們看看,新鮮大隻。主廚將鮑魚切好,方便進食,還附有秘製醬汁,內有鮑魚精華,鮑魚軟韌度適中,有鮮甜味!比手掌的長度還要長的大虎蝦,很期待!用蝦膏做成醬汁放在蝦上味道濃濃,食得好滋味!來到香味濃郁的鵝肝多士,外面煎得香脆,內裏卻是軟綿綿,與多士一同吃可以擠出鵝肝的油份,好滿足!肉類有兩項選擇,我們同樣選了牛肉,脂肪較少但清晰可見,調味適中。炒飯及炒菜都是小碗份量,品質不錯,而味噌湯有蜆肉更鮮味。友人自帶清酒,皆因沒有開瓶費,飲到有醉意時就上了另一份燒魚。鱈魚皮香脆是最大特色,魚脂適中,有蔥及醬油相伴,廚師
午市套餐二人份是廚師發辦,想想可以吃到新鮮食材,真期待!
1979 views

也令蛋香味道更豐富!
黑松露蒸蛋

季節燒魚

南非鮑魚,主廚端過來讓我們看看,新鮮大隻。

南非鮑魚

比手掌的長度還要長的大虎蝦,很期待!

大虎蝦

用蝦膏做成醬汁放在蝦上味道濃濃,食得好滋味!

鵝肝多士

牛肉

牛肉

炒飯及炒菜都是小碗份量,品質不錯,而味噌湯有蜆肉更鮮味。
鱈魚皮香脆是最大特色,魚脂適中,有蔥及醬油相伴,廚師發辦果然有驚喜!
燒魚

與友人聚舊,又與主廚亙動,欣賞主廚的忙碌烹調,目不睱給,是一頓身心舒暢的午餐!
食肆雖然稍為隠蔽,但鄰近巴士站、小巴站及輕鐵站 - 豐年路站或康樂路站,非常方便!
2020-09-04
$594 (Lunch)
黑松露蒸蛋
季節燒魚
鵝肝多士
元朗有唔少低調但高質嘅餐廳,「吟」就係其中之一,餐廳隔離就係車房、五金舖,估唔到竟然隱藏咗一間咁優秀嘅鐵板燒,今次就揀咗廚師發辦嘅午市二人套餐,有鮑魚、燒魚、虎蝦、鵝肝、美國牛肉或西班牙黑毛豬,淨係望住餐牌就已經流晒口水🤤季節燒魚🐟魚鱗煎得香脆,魚肉卻能保持嫩滑,超好食😋南非鮑魚🐚平時煮鮑魚好多時都唔會要鮑魚肝,但師傅將鮑魚肝煮成醬汁,非常惹味,鮑魚亦夠新鮮彈牙,配搭埋一齊簡直係完美嘅鮑魚盛宴大虎蝦🦐大虎蝦同樣善用食材嘅特點,虎蝦本身好大隻又多蝦膏,用蝦膏煮成醬汁再連埋蝦肉一齊著,蝦味更加突出,將味道昇華🆙焦糖多士🍞師傅喺麵包灑上砂糖,再將烘成焦糖多士,而且仲非常細心將多士切成一條條好似層層疊咁疊起,食落酥脆,甜度剛剛好,有啲似蝴蝶酥,冇諗到連甜品都可以咁有心思❤️食鐵板燒嘅一大享受就係見住師傅喺面前即席炮製,食材新鮮,而且每款嘅烹調方式都係依照食材嘅特色設計,色香味俱全。午餐每人約$500,物有所值,絕對值得嚟元朗試一試!

季節燒魚🐟
魚鱗煎得香脆,魚肉卻能保持嫩滑,超好食😋

南非鮑魚🐚

大虎蝦🦐

焦糖多士🍞

🇭🇰 Hong Kong Yuen Long 香港元朗好值得去嘅一間鐵板燒, 大前題要大家覺得元朗唔遠 😂 鐵板燒除咗食材好之外,師傅其實係好重要👨🏼‍🍳👩🏻‍🍳, 師傅有耐性,肯介紹食物,有傾有講係一番樂趣。今次係Brian 師傅煮美食比我地👍🏻 下次再去都要搵番佢😉 既然師傅咁有耐性去解釋每道菜,今次我都畀啲心機去打feedback😆黎啦講番正題!🥗沙律正常🥚黑松露蒸蛋, 入面加咗啲蟹肉同蟹腳🦀,個口感好正, 用個sake杯裝住,正正係小食多滋味 😍首先嚟金鯛魚,師傳首先將個魚皮同魚鱗炸到脆一脆,然後魚肉煮大約六至七成, 配蝦汁(個汁有少少鹹) 。人生第一次覺得魚鱗係好食😌, 食完lee度菜,唔知係咪心理作用, 頓時覺得有少少熱氣。😂跟住到南非九孔飽,好大隻同彈口。原本師傅係用翡翠苗做配菜,但係個人極之唔鍾意食翡翠苗陣味,師傅幫我轉用咗雞冠草做配菜(好細心)👍🏻🦐孟加拉虎蝦超級無敵大隻🙈 一隻蝦係兩個人分享(夠啦,有咁多野食)好香脆嘅鵝肝,塊麵包爆脆, 但我只係食咗一小淡因為實在太油 😂 食完食番菠蘿, 無咁流。🐷再嚟匈牙利攣毛豬, 入面有千本漬, 紫蘇葉同埋甘筍條。Good st
🇭🇰 Hong Kong Yuen Long 香港元朗

好值得去嘅一間鐵板燒, 大前題要大家覺得元朗唔遠 😂

黎啦講番正題!
🥗沙律正常

🐷再嚟匈牙利攣毛豬, 入面有千本漬, 紫蘇葉同埋甘筍條。Good stuff! (但張相out focus左😅)

係呀未完呀仲有嘢食呀!!!

仲有櫻花蝦炒飯,抄菜,焦糖多士同埋雪糕。 焦糖多士要highlight一下! 好好好食!

雪糕今日有綠茶味同埋柚子味,我兩樣都想食🙈🤔結果餐廳兩樣都畀我食😅😂多謝🙏🏻如果再擇,我會擇柚子!

去食啦,絕對唔會失望的!
2020-03-30 2242 views
如果之前冇食開鐵板燒就咁睇價錢可能會覺得貴嘅,一人餐$780 ,二人餐$2080 ,但只要你食過就會知道其實係物有所值嘅,以佢啲食材同埋廚藝唔算係收得貴,今晚兩個人去嗌左兩個一人餐,前茶一開始俾咗個好醒胃嘅沙律,同埋兩杯仔嘅黑松露蒸蛋,主菜有個鯛魚,煮法係先炸一邊魚鱗,再輕煎,真係做到外脆內滑,個師傅其實每煮一道餸佢都解釋得好詳盡,不能盡錄,食嘢之餘學到唔少,之後佢有孟加拉虎蝦,南非鮑魚,匈牙利捲毛豬,牛肉,之後仲有炒飯,海鮮豆腐湯,炒茶,柚子雪糕,焦糖多士,總之食到你好飽,其實今次已經係叫咗一人餐,上次食二人餐份量仲誇張,如果你自問係食得之人可選擇,服務方面亦很好
因工作關係,有幸曾見識香港最著名的幾家鐵板燒餐廳,頂級食物配合師傅首屈一指的手藝,均叫我讚嘆不已,因而加深了對鐵板燒豪華矜貴的印象,實確鐵板燒屬日本高級料理之一!然而成為元朗街坊後,鐵板燒也與我很接近,而「吟」則成為我在元朗區第二家嘗試的鐵板燒!無論每次晚上經過或致電訂位,「吟」都是給我受歡迎的感覺 — 滿滿的座上客與熱鬧的情景,預訂亦因客滿而無法於兩、三天前訂妥,這種種因素讓我更肯定自己要到訪一趟!「吟」的收費不貴,兩位用的套餐包含龍蝦、鮑魚、日本牛肉等食材才  HK$2 ,080 ,相對中環、銅鑼灣等名店,實在是天與地的差別,當然兩者享受不可同日而語。如果還未試過鐵板燒的朋友,元朗又是方便的地點的話,「吟」的用料對比收費是不錯的,可以一試!原以為自攜的是白酒,豈料一斟見到紅寶石色澤,才記起它是凍飲的紅酒,唯有將錯就錯!「吟」會向客人收取一次性 HK$100 的開瓶費,收費絕對合理,尤其針對愛飲能喝的朋友!首先端來是沙律,沙律雜菜夾雜火龍果和車厘茄!第一次品嚐在鐵板上烹調蒸蛋,由蛋漿漸漸凝固,變成前菜的黑松露蟹肉蒸蛋,挺有趣的!滑溜的口感伴著面層幼細的蟹肉和黑松露,不消一會便把小巧的

首先端來是沙律,沙律雜菜夾雜火龍果和車厘茄!
第一次品嚐在鐵板上烹調蒸蛋,由蛋漿漸漸凝固,變成前菜黑松露蟹肉蒸蛋,挺有趣的!
滑溜的口感伴著面層幼細的蟹肉和黑松露,不消一會便把小巧的蒸蛋吃光!
師傅沒有停手,跟著為我們烹調帆立貝
爽口的帆立貝配上香甜的海膽汁,記得不要浪費軟滑的海草伴菜,味道也不錯!
跟著是季節燒魚,當晚是甘鯛魚
師傅先將甘鯛魚魚鱗一面放於鐵板上的鍋內,令魚鱗炸得黃金突起,然後再將魚肉一面直接放於鐵板上處理,方能做到酥脆與嫩滑集於一身的甘鯛魚,那些年是創新的鐵板技術!一試,調味下得不錯,既鮮嫩又甘香惹味,立即要來乾一口!
甘鯛魚過後是鮑魚,採用了南非活鮑魚,鮑魚非常生猛,質量要比想像的好!
師傅三兩下手勢將鮑魚擋開,經過焗後再燒,剛才生猛的鮑魚已不復見!
一會即變成席上細甜彈牙的鮮鮑,個人認為海鹽的調味已十分鮮美,加上一流的口感,真的好吃!而鮑魚膽醬味較為濃厚,多少會搶去鮑魚的鮮味!
隨後是來自本地的活龍蝦,看牠的色澤和紋路,不用師傅介紹也知道是好貨!
過程活生生的龍蝦過程有點殘忍,不過䄬的犧牲是值得,看到那深橙的蝦羔,師傅第一時間讚好!
是時候品嚐龍蝦的蝦羔與蝦肉,入口蝦羔的濃香與蝦肉的鮮甜雙映成趣,蝦羔擋不了蝦肉的鮮甜,蝦肉固然彈牙可口,證明這隻本地龍蝦質量真的很不錯,令人稱心滿意!我和老公也愛自然的鮮味,調味可以略為輕一點更佳!
進入邪惡的鵝肝環節,除了鵝肝,還有烤多士!
製成品的賣相真不錯!
鵝肝配上蘋果醋,還有冰菠蘿解膩,是師傅花心思之作!
 一咬,鵝肝爆油,與焦脆的多士又是絕配,兩者來得剛剛好!
在肉類方面,我挑了匈牙利鬈毛豬,爽腍帶香,有時不一定要食牛!
老公則要了鹿兒島 A4 和牛,一豬一牛,兩款口味皆可品嚐!
果然 A4 的牛脂與肉味較合我們心意,假如換上 A5,入口就只有澎湃的牛脂而沒有肉味了!
主食是炒飯,還有將剛才的本地龍蝦頭熬湯,我們飽得有點吃不消了!
炒野菜還可以慢慢地吃著!
對於最後的焦糖多士泡芙黃豆粉葛餅,真的只好盡力而為,難免有點浪費!

謝過師傅、謝過侍應小姐的殷勤招待,我倆得散步回家,消散飽意!
2020-03-25
$1200 (Dinner)
2020-03-09 1489 views
很期待這天的晚飯 🍽️朋友已經來過一次,介紹我們一起去享用晚餐。很久很久都冇食過鐵板燒了,而且聽朋友講很多道菜一定很飽,並且唔收開瓶費!所以這天的午飯食得非常少,就是為了吃這餐圖片未能盡錄,當晚的食物仲有好多好多.......印像之中有幾味實在太驚喜例如以下的脆皮煎魚好食到暈跟住以下的煎白子應該是很多香港人的寵愛。本人其實非常害怕因為腥亦不喜歡他軟綿綿的texture。但是這天師傅不停assure我絕對同平時不同!!因為佢有煎過,並且有個)吃了幾口,果然令我改觀:]
圖片未能盡錄,當晚的食物仲有好多好多.......
印像之中有幾味實在太驚喜
例如以下的脆皮煎魚好食到暈

)吃了幾口,果然令我改觀
煎白子
]
毛蟹
高菜炒飯
2020-02-29
$1040 (Dinner)
煎白子
毛蟹
高菜炒飯
2020-02-28 1307 views
今日lunch 難得同老公二人世界, 決定去食餐好嘅!係朗屏站行左大概10-15分鐘到達。我哋由12:30食到2:30慢慢歎,食左兩個鐘!入到去首先有杯熱菜,本來想開枝sake,但係最細果枝都要三舊水,所以各自叫左杯黑啤($68)同袖子酒($80)。決定食豪啲叫個二人餐,佢哋另外都有啲lunch set 大概$200-300左右啦第一道菜 - 沙律 ,正常第二道菜泥啦 - 黑松靈蒸蛋😋好香黑松靈味,好食!第三道菜- 鯛魚,見到師傅攞條魚入個lc 鍋度炸脆個魚皮,睇到已經流晒口水,上到枱魚皮脆卜卜好好食!仲有個伴碟都好鬼令🥰第四道 - 南非鮑魚,個人認為普通,冇乜鮮味,不過個蟹汁就好食嘅第五道 - 煎大蝦! 見住師傅好純熟錦拆蝦都係一種享受,再將蝦膏加牛油一齊炒撈番落隻蝦肉到,勁好食!第六道 - 鵝肝多士 , 我同老公嘅最愛💕好好食,食完再食埋舊凍菠蘿解下膩第七道 - 老公食牛,我食豬,但係呢一道菜勁失望!!! 豬肉又冇乜味,個牛又太熟唔太好食,好失望😞好彩之前啲餸都好食!第八道 - 味噌湯,炒飯仲有碟芽茶,食到呢度其實我已經好飽, 碗飯係好食嘅,不過太飽只食左一半第九道 - 焦糖多士!

第一道菜 - 沙律 ,正常
第二道菜泥啦 - 黑松靈蒸蛋😋好香黑松靈味,好食!

第九道 - 焦糖多士!!!!!🤩 好好食,明明已經好飽但係食甜野係有另一個胃的,食埋老公果份 😂

最後仲有個雪糕埋尾,整體泥講呢個價錢算ok! 可以一試,希望下次啲肉整得好食啲啦
2020-02-28
2020-01-16 1154 views
之前佢係高埔村,唔知道原來搬咗過來元朗依邊,知道後即刻再book嚟食😆😆😆今次同朋友又來食lunch,食lunch 比較抵😂入到來,裝修同之前差不多,感覺好似大咗。我們一向由廚師發板,就食當日最靚的食材。一如既往,食物新鮮,味道一流,員工有禮,不過係會食你2個小時😆如果趕時間就唔好選擇佢啦!😆雖然每樣海鮮份量唔係好多,但食到最尾都真係好飽🤣最重要一樣要讚的係,今次依間店食完唔會成身油煙味!讚讚讚!

今次同朋友又來食lunch,食lunch 比較抵😂

入到來,裝修同之前差不多,感覺好似大咗。

我們一向由廚師發板,就食當日最靚的食材。

雖然每樣海鮮份量唔係好多,但食到最尾都真係好飽🤣

最重要一樣要讚的係,今次依間店食完唔會成身油煙味!讚讚讚!

2020-01-03 800 views
是日是本小姐生日,相公帶了我食鐵板燒。一入到去,座位不多,得十幾個位,慶幸相公有訂檯,十幾個位都是圍住師傅坐,由兩位師傳去服務客人。每位人客都不用等好久,我仲見到師傅同客人之間都會有互動,會一起飲酒。前菜我很喜歡佢有好多氣孔,咬落去好爽脆!蒸蛋,上面有少少咬口,蛋好滑,份量小小,好滿足。帶子煎得剛剛好,咬落去都不會有渣。好喜歡呢個,個醬汁都係師傅自己調的,魚鱗都煎到一條條豎起,脆卜卜好好食鮑魚,一咬就開龍蝦,師傅會你你面前立即剖開雙龍蝦煎,手工好好鵝肝好厚!可以揀牛或豬,今次我們揀了豬三食,呢個係豬肉卷仲有呢2食,左邊個個,師傅話唔駛熟哂,生生地都食得如果不夠飽,食埋個炒飯應該飽的了柚子雪葩,好清新,我喜歡冇牛奶的雪葩呢個又係好好食,有用砂糖鋪面煎,係唯一一樣我覺得自己偷到師的食物
是日是本小姐生日,相公帶了我食鐵板燒。

前菜

我很喜歡佢有好多氣孔,咬落去好爽脆!

蒸蛋,上面有少少咬口,蛋好滑,份量小小,好滿足。

帶子煎得剛剛好,咬落去都不會有渣。

鮑魚,一咬就開

龍蝦,師傅會你你面前立即剖開雙龍蝦煎,手工好好

鵝肝好厚!

可以揀牛或豬,今次我們揀了豬三食,呢個係豬肉卷

仲有呢2食,左邊個個,師傅話唔駛熟哂,生生地都食得

如果不夠飽,食埋個炒飯應該飽的了

柚子雪葩,好清新,我喜歡冇牛奶的雪葩

$1100 (Dinner)
2019-10-13 899 views
適逢男朋友生日,當然要揀返間好餐廳慶祝一下🎂網遊左幾日終於有idea💡一於去試下我地都冇食過既正宗鐵板燒🥳一坐低我地就揀左個二人餐,侍應亦隨即端上沙律。沙律菜新鮮爽脆,芝麻醬略少但不影響整體感覺,兩片蓮莖口感特別,值得一試👍🏻侍應之後端上東風螺並解釋當日無蒸蛋,即刻失望左幾分鐘😫螺肉軟淋入味,大根無渣帶淡淡醬油味道。第一道菜係煎帶子。師傅習慣唔將食材煮得太熟,表面剛好煎到微微金黃色,中間仍然係半透明,咬入口時唔會覺得韌。先食右邊原味可食到帶子獨有既鮮味,之後再食左邊加左柚子胡椒醬既一半,味道又昇華左,胡椒味不重,加上柚子味確實令帶子既鮮味再往上提升。旁邊既雞冠藻沾上店家既醬汁也不錯👍🏻食緊帶子既同時師傅已拎出一個LC煲放於鐵板上準備炸魚。甘鯛魚既魚鱗炸過後非常鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻雖然魚肉本身味淡,但底下既明太子忌廉汁味道有點過咸,令兩者冇好夾既感覺,如果醬汁稀少少,味淡返d 應該會更好。鮑魚用上新鮮南非九孔鮑魚,親眼睇住佢係鐵板上掙扎真係好唔忍心😣鮑魚肉質易咬,配上鮑魚肝醬味道更濃。當日用左本地龍蝦,師傅細心教路龍蝦要點樣放尿,估唔到黎食飯都有野袋落袋😆龍蝦肉彈牙,用上龍蝦頭刮出既龍蝦膏煎
一坐低我地就揀左個二人餐,侍應亦隨即端上沙律。

龍蝦肉彈牙,用上龍蝦頭刮出既龍蝦膏煎炒,再用火槍燒焦表面,一味龍蝦有齊視覺同味覺既享受。

多士煎到好香好脆,鵝肝又厚又大塊,入口即溶。蘋果醋汁帶香濃蘋果清香味,對減油膩感起左非常大作用,無左呢個汁相信係食唔到成份鵝肝多士。

日本和牛揀左五成熟,入口柔嫩,油香充斥住整個口腔。食到呢度已經90%飽,於是師傅就話飲左頭湯先,抖一陣再炒飯俾我地食~

湯用左鱲魚同岩岩既龍蝦頭龍蝦殼去煲,飲落有頗重既薑味。

炒飯用左頭先既和牛邊旁肥膏,洋蔥,甘荀,芝麻,九洲漬物高菜,更加入左沙律醬去炒。由於加入左沙律醬,炒飯額外多左一份油香和香甜,米飯粒粒分明。由於已加入高菜炒,師傅無加其他既調味,炒飯味道偏清淡,能清楚食到米飯甜味和油香。

食完炒雜菜後就到甜品沙糖甜多士,溶左既白沙糖混合左牛油包住脆多士既表面,就算好飽都係會將一條又一條既多士不停往咀裹面送😛
最後食埋柚子雪葩,岩岩既牛油沙糖帶黎既罪惡感又瞬間瓦解...真係來回地獄又折返人間😂
望一望時間原來已經食左三個鐘😱一邊欣賞住師傅處理食材同純熟既手法,竟然唔覺自己已經坐左咁耐,唔通呢個就係鐵板燒既魔力?

2019-10-09
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2019-08-10 928 views
幫家姐慶生🎂 訂咗係元朗新開半年左右既吟鐵板燒日本料理🇯🇵7點半到安興附近, 係街邊幸運地搵到泊位, 進入低調既門口, 沉實裝修有一長牌櫈位, 吟有成三大塊鐵板爐, 合計坐到15人左右; 更特別係內邊有埋魚缸, 可以提供最新鮮既海產🌊  MENU簡單, 二人餐同OMAKASE; 四人來訪, 就可以兩樣都試晒; 兩者分別主要係多咗啲新鮮海產🐳 開胃沙律唔多提🥬邊食邊睇師傅表面蒸蛋, 小心地加水冚蓋數次, 確保蛋滑度, 再加上松露同魚子🐟 入口有滑滑既水蛋同松露香, 但稍嫌蒸蛋無饀🥚  再黎有北海道山生蠔加魚醬酸汁🐚 靚既食材入口就知, 生蠔CREAMY, 配乜都夠贏; 海鮮滋味延續到北寄貝海帶湯🥣 師傅用貝殼慢煮熱海帶湯, 再快剪北寄貝; 兩者, 先食香煎貝肉, 再一口貫湯暖胃, 幫腸胃熱熱身; 同場加映埋香煎甩貝, 小小裙邊肉香煎咬口異常GOOD; 唔少得仲有鐵板燒常備既帶子, 簡潔地上台加少少WASABI同海帶🥗 鯛魚算係今餐主角🐠見師傅用小鍋耐性地量溫度, 等足夠油溫就放入魚塊, 半脆炸式焗煮魚柳; 然後再將外皮係鐵板面煎香; 餐廳提供有齒既匙羮方便你切開魚皮, 魚肉再點埋海膽醬汁

鯛魚算係今餐主角🐠見師傅用小鍋耐性地量溫度, 等足夠油溫就放入魚塊, 半脆炸式焗煮魚柳; 然後再將外皮係鐵板面煎香; 餐廳提供有齒既匙羮方便你切開魚皮, 魚肉再點埋海膽醬汁, 加埋脆香魚皮😋

南非九孔鮑上路前都仲生鈎鈎, 有啲不忍😥呢啲時候就欣賞師傅刀功; 上枱有蘿蔔塾底, 加咗少許醬汁, 將平實鮑魚點綴😍

今餐又長知識, 原來吞拿魚額頭肉都係特別菜式; 師傅用火槍慢燒🔥 將油份釋出; 估唔到出黎咬口同拖羅有得比😯

再黎又係同九孔鮑一樣殘忍既龍蝦🦞見住佢上一刻仲郁緊, 轉個頭就變紅; 呢個又係另一個見識師傅刀法既表演位🗡 師傅將蝦羔加咗牛油炒成醬汁, 連埋蝦肉上枱, 濃烈味道推昇到極緻, 但龍蝦鉗好驚喜, 係無調味下單較海水竟然可以如此鮮味🤤

龍蝦

鐵板燒另一個鐵腳鵝肝🦆高火煎封四面後, 係多士陪襯下每啖都必出油香; 臨尾仲有冰菠蘿同藍梅中和油份🍍🍇

成餐最滿意, 自己無估過係個焦糖多士🥞 用上大量白糖 (異常邪惡)慢慢煎到佢溶再變脆; 然後切成一小條, 堆砌後上枱👨‍🍳

焦糖多士

以為甜品係完結? 少年太年青😏仲有西班牙黑毛豬同A4和牛; 兩樣超鮮食材, 係師傅掌握火喉同上枱溫度後, 只要配番WASABI已經夠殺✌️

黎到臨尾既魚湯🐟同炒飯🍚 根本已經胃已滿; 但必須一提師傅用上沙律醬黎炒飯好特別, 出黎既油份唔多, 但又做到香口既質地; 臨尾師傅幫我地揀埋柚子雪糕, 超飽既一餐😜

埋單四位5000幾, 鐵板燒大概都係差唔多價🤑 如果年初無試過同區既和菊, 吟其實已經係頂峰狀態; 不過和菊係玩醬料, 視覺設計都稍勝一籌; 最重要係帶子同鯛魚既分歧; 和菊既菊花帶子同鯛魚既香脆都稍勝; 不過吟既多士同生猛海鮮又係搶分位, 呢局真係黎個掌門人, SUPER 打和↔️
2019-08-09
$1025 (Dinner)
Celebration
Birthday
焦糖多士
2019-07-29 595 views
鐵板燒一直都係我至愛因為除左好食仲可以欣賞師傅既手藝今日就黎到元朗市中心既呢間鐵板燒果然不負所望點左個二人餐,好多野食好抵食黑松露三文魚子茶碗蒸黑松露好香,但又唔會搶左蛋既香味,三文魚子好juicy~沙律沙律菜都幾新鮮,師傅介紹果塊綠色一個個窿嘅,係叫做蓮芋,食落去好清甜爽口龍蝦今日我最期待既一道可以睇師傅以熟練既手法處理龍蝦最後擺盤都好有心思龍蝦肉好爽口,咬落去啖啖肉而且調味方面冇做花巧野,只係以最簡單調味黎帶出食物本身既鮮味亦係店家自信既證明仲可以食到啖啖龍蝦膏北海道蝦夷鮑又大隻又新鮮既鮑魚,師傅岩岩係水箱都撈出黎,可以見到佢仲郁緊食呢一餐你就會明咩叫靚既海鮮根本無需要整色整水就咁煎香佢,只返最基本既鹽黎調味已經好好味因為咁可以食到鮑魚最原原本本既鮮味而且鮑魚咬落去好爽口彈牙白甘鯛好華麗既一道魚師傅先只炸魚皮部分,令到魚皮同魚鱗都卜卜脆,甚麼連魚鱗都食得,然後再焗熟啲魚肉咁就可以做到魚皮香脆魚肉鮮嫩醬汁方面係用左海膽同南瓜整成既忌廉汁,師傅話呢個汁每日都會新鮮調配,味道好香濃帶子帶子肉封煎做得好好,兩面微微焦,可以有效封住肉汁而且帶子用左兩種食法,分別係胡椒柚子,同埋火腿前者就辣中
鐵板燒一直都係我至愛
因為除左好食仲可以欣賞師傅既手藝
今日就黎到元朗市中心既呢間鐵板燒
果然不負所望

點左個二人餐,好多野食好抵食

黑松露三文魚子茶碗蒸
黑松露好香,但又唔會搶左蛋既香味,三文魚子好juicy~

沙律
今日我最期待既一道
可以睇師傅以熟練既手法處理龍蝦
最後擺盤都好有心思
龍蝦肉好爽口,咬落去啖啖肉
亦係店家自信既證明
仲可以食到啖啖龍蝦膏
北海道蝦夷鮑
食呢一餐你就會明咩叫靚既海鮮根本無需要整色整水
就咁煎香佢,只返最基本既鹽黎調味已經好好味
因為咁可以食到鮑魚最原原本本既鮮味
而且鮑魚咬落去好爽口彈牙
白甘鯛
好華麗既一道魚

咁就可以做到魚皮香脆魚肉鮮嫩
帶子
帶子肉封煎做得好好,兩面微微焦,可以有效封住肉汁
而且帶子用左兩種食法,分別係胡椒柚子,同埋火腿
前者就辣中帶微酸,可以帶出帶子既鮮味
後者就多左份咸香,各有千秋
鵝肝
好邪惡既一個鵝肝
我自己本身都幾怕食鵝肝,因為怕內臟騷味
但係呢度嘅鵝肝就唔會,而且充滿油脂香,令我都食到停唔到口
而為左減少油膩感,下面有一塊煎到香脆嘅多士,夠晒心思
食完仲有個極邪惡既焦糖多士黎同下一道菜做分隔
係個咁熱既鐵板上面做焦糖係好唔容易
可見師傅功力幾高
師傅仲特登砌個A字出黎,因為佢叫Ada
好睇又好食既記法,實記得佢啦
佐賀A4和牛
靚牛真係靚牛,油脂豐富得黎分布平均,令人咬落去會感受到牛脂味,但又唔會有油膩感
而煎到剛剛好唔會太熟既肉身好軟綿綿,亦入面既肉汁鎖實晒
想有d變化既都得,但靚既料真係無需花巧
就咁點鹽都已經好好味
炒飯
特登留左幾件牛黎送呢個炒飯
炒飯粒粒分明有鑊氣,黎多幾碗都食得晒
炒野菜
好新鮮既炒野菜,炒得好爽脆鮮甜,好味
鯛魚湯
好濃厚既鯛魚湯,仲用左頭先既龍蝦殼黎煲,好好咁體現左日本人會用盡食材每一部分唔浪費既精神
亦令個湯既鮮味更上一層樓
甜品

最後以一杯清茶同清甜既雪糕黎作完美既句號
2019-07-26 476 views
朋友搬左新屋去元朗,興祝佢上樓就請佢食餐好!上網見到呢間吟食燒板燒好似唔錯咁,佢都滿意就訂左位!決定食鐵板燒版本既廚師發板裝潢濃濃既日本風,座位都幾闊落!海膽拼蠔,兩樣我最中意既野,蠔肉肥美鮮甜,加埋海膽簡直人間美食,伴碟有北海道栗米,清甜爽口!隻帶子好大隻,外層煎到微脆,一邊配煙肉火腿,鮮甜既帶子加上火腿既咸香味道更上一層次!另一邊配上柚子胡椒,比火腿更濃味,柚子胡椒辣得黎幾清新,反而更加taste帶子既鮮味!龍蝦爽口彈牙,用上海膽醬汁而成,味道濃郁鮮香!不得了焦糖多士,將砂糖燒熔再粘上麵包條,會令到外層有一層脆皮,超好味,甜甜地,內裡係鬆既口感,正!吞拿魚腦天,用火槍燒香,非常嫩滑和珍貴!大大的魚頭只有小部份腦天,所以感覺超正。鵝肝多士,鵝肝好肥美又厚實,油脂豐富又邪惡,多士都好香脆,旁邊仲配有菠蘿沙冰解油膩!甜甜酸酸咁好味!鐵板燒既ending一定唔少得一碗炒飯,係牛肉炒飯,配料十分多,炒得非常惹味!朋友都覺得十分滿足!下次黎元朗探佢一定會再黎食!

裝潢濃濃既日本風,座位都幾闊落!

龍蝦爽口彈牙,用上海膽醬汁而成,味道濃郁鮮香!不得了

朋友都覺得十分滿足!下次黎元朗探佢一定會再黎食!
2019-07-23 322 views
今日係元朗食左個優質鉄板燒蠔 海膽 黑松露, 口感清涼軟滑, 海膽味濃郁, 配上黑松霝令味道提升, 白粟米脆脆香甜, 令 人 胃 口 大 增 。蒸蛋 黑松露 三文魚子, 蒸蛋口感嫩滑,配上新鮮三文魚子及黑松露,令味道更香A4和牛蒜片香蔥卷, 廚師在鐵板上用少許油炒香葱粒及蒜粒,撒上少許鹽,放入一塊薄A4和牛片薄薄一片和牛包住蒜片, 立即將牛肉片捲起,輕輕的壓平,煎每面10秒至少許焦黃, A4和牛真的好香, 配埋香蔥, 香既程度DOUBLE UP好多人以為Parma Ham的吃法,不外乎配酒和夾着蜜瓜來吃, 但原來配帶子都可以喎, 帶子既香因parma ham既咸香得以提升鵝肝表 面 煎 成 金 黃 色 , 煎 至 外 脆 內 軟 , 鋪 在 烘 過 的 白 麵 包 上 , 變 身 成 鵝 肝 多 士 , 麵 包 充 滿 了 鵝 肝 的 香 郁 味 道 柚子雪葩, 食落好香柚子味,入口即融,冇雪糕咁膩,味道仲好清新龍蝦 鮮 嫩 彈 牙 , 吃 到 的 是 龍蝦 的 純 天 然 味 道 師博煎 銀鱈魚的時候,細心地為銀鱈魚起皮, 煎到脆片一樣, 銀鱈魚肉質鮮香
今日係元朗食左個優質鉄板燒