2021-01-05
同父母慶祝周年紀念日緊係要食好少少於是早幾個星期book定食lunch去到都OK full建議如果係想食晏晝, 早一個禮拜book定會好啲有比較揀飲擇食嘅家庭成員,所以嗌左兩個廚師發板,同兩個基本既竹set基本上基本上有嘅嘢,廚師發板都有,所以以下主要用廚師發板嘅菜式去分享先黎一個黑松露蒸蛋,加咗啲蟹肉蟹汁同黑松露喺面頭,黑松露味好夠,甚至有少少搶然後黎個廚師發板先有既嘅帆立貝湯,細細一杯,先煮帆立貝,然後再加上煮定嘅蟹湯,再加啲菊花花瓣,係幾鮮甜,不過略嫌個帆立貝咁樣整變咗做配角,冇咩特別既帆立貝鮑魚鐵板燒完,加個鮑魚膽做嘅醬個人覺得加埋個醬一齊食特別好食食落幾軟熟煎帶子一邊係海鹽柚子,一邊係海膽醬我覺得海膽醬好食啲帶子同樣地都係火候控制得幾好,good texture廚師發板先有嘅燒白子我自己覺得白子天婦羅或者係汁燒都好食佢咁樣加粉攞去煎有啲一般般,不過個酸汁搭救到腦天都係廚師發板先有先用柴草smoke (幾正,喺鐵板上起個位整柴火堆出黎)上面加啲wasabi再食,入面未熟曬,係幾入口即溶既燒大蝦佢左邊大隻啲既係每兩個廚師發板share 一隻右邊係普通set 自己一隻大既實物真係幾
於是早幾個星期book定食lunch
去到都OK full
建議如果係想食晏晝, 早一個禮拜book定會好啲
鮑魚
鐵板燒完,加個鮑魚膽做嘅醬
個人覺得加埋個醬一齊食特別好食
食落幾軟熟
煎帶子
一邊係海鹽柚子,一邊係海膽醬
我覺得海膽醬好食啲
帶子同樣地都係火候控制得幾好,good texture
廚師發板先有嘅燒白子
我自己覺得白子天婦羅或者係汁燒都好食
佢咁樣加粉攞去煎有啲一般般,不過個酸汁搭救到
腦天都係廚師發板先有
先用柴草smoke (幾正,喺鐵板上起個位整柴火堆出黎)
上面加啲wasabi再食,入面未熟曬,係幾入口即溶既
燒大蝦
佢左邊大隻啲既係每兩個廚師發板share 一隻
右邊係普通set 自己一隻
大既實物真係幾大,仲大隻過啲龍蝦仔,好多膏,肉再實啲,真係似食龍蝦多過蝦
細既其實都唔錯,不過啲膏深色好多,無咁香
鵝肝
正常,但佢係比較厚身,好滿足,不過有啲burnt
加菠蘿fresh d
廚師發板先有既煎蠔加海膽
呢個正,煮法同食材夾
海膽好甜
一啖好creamy 又鮮甜既大滿足
題外話上面啲花係食得,不過淨係食紫色嗰part
到肉
個牛無影相,正路無特別
呢個豚肉個人覺得比較特別,入邊包左啲紅蘿蔔同菜,食落無咁濟
同埋啲蔬菜唔係炒得好熟,咬落去加咗啲爽嘅口感
幾好
然後仲有個湯,攞左啲蝦頭去整,正常
然後炒飯,呢個飯有好一般。。。之後食過個係用高菜炒,正好多
然後炒菜都係正常
呢個多士,每次都想無限食,不過今日應該已有太多野食,同比較燶,所以無咁開心,不過都仲係好脆,食一兩條就已經夠晒數
今次係第三次黎食,有食過lunch都有食過dinner set
你問我,我會覺得lunch 既性價比係好高
至於omakase ,佢既用料係唔錯,會用貴啲既材料去符合返個價錢
但個煮法,真係要夾個食材先得
例如個白子同帆立貝,我會覺得煮法唔夾,浪費左個食材
當然佢係鐵板燒,煮法可能有limit,我會情願佢用其他食材去做啱既omakase set仲好