九龍城不嬲多好嘢食,除咗最受歡迎嘅泰國菜 同潮州打冷之外,原來都有唔少嘅日本嘢食,今次有朋友帶我去呢一間牛石料理試下, 質素都唔錯。餐牌嘅款式真係好多,諗到我頭都大埋,於是同朋友叫咗一個和牛二人套餐試下,聽聞呢度有好特別嘅軟殼龍蝦料理,當然唔執輸,要叫一個試下啦。軟殼蟹就食得多,軟殼龍蝦真係好少見, 呢度嘅軟殼龍蝦料理有幾款,分別係手捲、板捲、同埋我叫嘅呢一個軟殼龍蝦沙律,由於我地嗌嘅和牛套餐入面有壽司嘅關係,我哋選擇咗沙律試下。賣相非常唔錯,炸得熱辣辣脆卜卜嘅軟殼龍蝦,配上海葡萄沙律,加埋店家特製嘅酸醋汁, 清新又開胃。 尤其是軟殼龍蝦外層有薄薄嘅脆漿包住 ,龍蝦肉鮮味彈牙,但係外層嘅軟殼炸得金香鬆脆,非常特別。有別於軟殼蟹林滋滋嘅質感, 肉質鮮甜有彈性, 食落好得意。和牛套餐都好抵食,由前菜、刺身、燒肉、卷物,以至甜品都有。蟹籽沙律表面鋪滿脆卜卜嘅蟹籽,入面用咗蟹柳同青瓜,最特別嘅係加咗蘋果,非常清新。刺身亦有三款,分別係三文魚、金目鯛、同埋油甘魚,我最鍾意就係油甘魚 ,食落鮮味,肉又厚身,好滿足呀!燒肉拼盤分別用上,伊藤和牛a4西冷、三角胸排、牛小排,同牛舌, 睇相都知道油脂非常

和牛套餐都好抵食,由前菜、刺身、燒肉、卷物,以至甜品都有。

燒肉拼盤分別用上,伊藤和牛a4西冷、三角胸排、牛小排,同牛舌, 睇相都知道油脂非常豐富,雪花好足夠,食落滿滿嘅肉汁,入口即溶, 鍾意食牛嘅朋友絕對唔可以錯過。

最後仲有炒野菜同埋特色卷物, 野菜 熱辣辣 ,又夠甜,最啱就係食完和牛,清一清口腔 ,再試下個卷物。

卷物有三款,分別係三文魚、熟蝦同埋鰻魚,有少少似加州卷嘅做法,但係表面上就覆蓋咗唔同嘅材料,味道都唔錯, 尤其係三文魚,呢度嘅刺身質素真係幾好, 鮮甜肥美。

最後侍應仲送上布丁作為甜品,真係食得好滿足, 下次去九龍城,唔一定只係選擇食泰國嘢,原來都可以發掘到好多好嘢食。
2019-07-13 354 views
好耐冇同朋友行街食飯,佢話想食日本嘢,見到網上面有唔少人都推介九龍城嘅呢一間牛石料理,睇相嘅賣相都幾吸引,一於同朋友仔去試下。食肉獸嘅朋友提議試下個和牛二人套餐,有日本嘅 a4 和牛燒肉拼盤,至於我就對店家新出嘅軟殼龍蝦料理比較感興趣,因為坊間都比較少有,感覺幾特別。我哋選擇咗呢個軟殼龍蝦沙律,將原隻龍蝦炸到脆卜卜,加上特別嘅海葡萄沙律,擺碟好靚好唔捨得食。 而重點係個軟殼龍蝦,外脆內軟又多汁,肉質彈牙鮮甜,就連個蝦頭都炸得好脆,而且個脆漿好薄,一啲都唔油膩,真係好考師傅功夫㗎。至於朋友念念不忘嘅和牛套餐都好豐富, 尤其係刺身同埋烤肉拼盤,相當高質!店家會挑選三款時令海鮮做刺身拼盤,當日我哋就品嘗到金目鯛、三文魚、油甘魚, 朋友就好鍾意食油甘魚, 貪佢肉質夠香夠甜,而我就比較鍾意金目鯛,味道清新鮮美。蟹子沙律味道都幾好,配上一粒粒嘅蟹子, 加上冰凍脆口嘅青瓜絲 ,食落索索聲,真係好開胃。而和牛燒肉拼盤就有四款,伊藤和牛a4西冷、伊藤和牛a4三角胸排、牛小排、牛舌, 店家仲提供咗特製嘅烤肉醬汁畀客人配肉食,有芝麻醬同燒肉汁, 兩個嘅味道都唔錯,大家不妨一試。鍾意食牛嘅朋友就一定要試下呢度

鍾意食牛嘅朋友就一定要試下呢度嘅伊藤和牛,因為好多雪花同肉汁,食起嚟啖啖牛油化係口,只需要表面輕輕咁烤一陣,加少少 鹽同胡椒,就已經帶出牛肉嘅油香同肉味, 真係食過就返唔到轉頭呀!

廚師亦用咗 三文魚、蝦肉、鰻魚 整成卷物, 加上蟹柳玉子青瓜作為餡料,配上酸酸甜甜嘅沙律醬,真係忍唔住一啖接一啖咁食呀。

呢一個嘅鹽燒 黑豚肉,亦都係必食嘅推介,師傅用咗薄薄嘅海鹽,配上鮮嫩多汁嘅黑豚肉,慢慢咁燒,燒到非常之香脆,但鎖住咗黑豚肉嘅肉汁,食落好似食緊薯片咁,但係就入口爆出咗黑豚肉嘅油香同肉汁,真係好惹味!

最後仲有個布甸甜品,真係食到我哋好飽呀, 臨走仲見到幾台客喺度打邊爐,下次都可以試下。
女朋友鍾意食軟殼蟹手捲,但生日冇理由就咁嗌個軟殼蟹手捲慶祝吖😁有朋友話我知九龍城'牛石料理'有軟殼龍蝦手捲,夠特別,夠矜貴👍 應該會畀到佢一個驚喜💑上網搜尋一下,原來一般龍蝦可食用部分大概只有占全身比率為37.5%,而軟殼龍蝦食用率100%全隻可食😆用炸的最顯美味因為是連殼下去炸,香氣亦遠遠大勝一般的龍蝦料理,而且連殼都可以吃😋😋😋咁我緊係要叫返客炸軟殼龍蝦俾女友試試啦~賣相果真不錯,紅紅的龍蝦炸得香香脆脆,還有蟹籽陪襯著,再加上綠綠的紫菜,看見已經口水流😅一口咬下去。。。既香且脆,不用醮醬油更能吃出鮮味,整隻入口吃起來超滿足超有快感,肉質也相當具有彈性Q度及水分😍叫左個牛石精選盛盒:有 伊藤和牛嘅肉眼、西冷、背峰肉、牛舌、牛小排, 仲有黑豚腩、西冷同雞肉,相當豐富🤩伊藤嘅和牛每頭牛都有身份履歷,和牛油花等級 ,細膩的油花和鮮豔的色澤美得叫人陶醉。均勻分佈的油花入口即化,牛肉濃郁的鮮甜味直衝鼻腔。在舌尖上久久不散的餘韻,回味無窮😋😋😋放進口裡,舌頭的溫度即可融化肉質上的油花,紅肉與脂肪的霜降比例均勻,脂肪豐富卻清爽不油膩。燒烤最能品嚐到入口即化的口感,也是嗅覺、視覺的享受。有著細膩的肉

咁我緊係要叫返客炸軟殼龍蝦俾女友試試啦~

燒烤最能品嚐到入口即化的口感,也是嗅覺、視覺的享受。有著細膩的肉質纖維,以及雪花般柔滑脂肪

呈現的大理石油花色澤美麗均勻均勻美麗的大理石花紋有著入口即化的香甜美感。

黑豚五花腩,脂肪層層分佈,入口即溶,非常鬆化,最適合燒烤👍
燒好後肉汁甘甜,油花脂肪甘美,口感細嫩好吃😍

舉杯暢飲🍻邊食,邊傾😍今日同女朋友感情又邁進一步💑 因為女友十分滿意軟殼龍蝦的滋味😜

• 炸軟殼龍蝦手卷
  • 牛石燒肉盛合
朋友話想食和牛喎,於是帶左我黎九龍城呢間餐廳食,個餐牌都好多種類,我哋叫咗個牛石盒盛,成為$548, 黎到係一半牛,一半豬,吓!呢d就係日本A5和牛呀?得幾塊仲要甘既質數,你當我未食過和牛咩。另外叫左刺身食吓,刺身反而對板d, 三文魚腩同白肉x都幾肥味,最正就係個原殼海膽,一人一個好鮮味,又唔洗爭食。由於唔夠胞既關系,叫左一鍋蟹粥填下個肚,蟹粥個味道都ok幾好既。係甘二食下都過千蚊落樓,我諗唔叫個牛會無甘嬲羅!
2019-07-07 692 views
想食好嘢梗係嚟九龍城喇,因為係九龍城無論打邊爐,泰國菜,日式料理,燒肉。。。間間都幾出名,而且食材用料尚盛👍今日入咗嚟'牛石料理',呢度不單止有新鮮嘅刺身,而且仲有日式燒肉😍好可惜今日有少少熱氣,唔敢食燒肉😶但係見到呢度有軟殼龍蝦🤗 就算熱氣都要食下😜因為真係好少餐廳有軟殼龍蝦😅軟殼蟹手卷食得多,軟殼龍蝦手卷真係第一次😍手卷的龍蝦炸得香脆,再加上蟹籽,真係色香味俱全。很喜歡它酥酥脆脆的口感,加上整尾都可以食用,方便極了🤩軟殼龍蝦的肉質也較一般龍蝦水嫩鮮甜,而且包含腳、龍蝦鬚通通都可以食用!以往吃龍蝦只能望殼興嘆的蝦頭,使用軟殼龍蝦,就沒有這種遺憾了!軟殼龍蝦的美味真使我難以忘懷😍見到門口魚缸啲海鮮真係好新鮮🤩而且仲有我最喜歡嘅象拔蚌添呀😋😋😋咁緊係要刺身啦😉刺身船有原條象拔蚌,生蠔,牡丹蝦,黑鯛魚。鯛魚刺身,清鮮甜美,屬貴價料理;砌成薄片,厚度均一,可見廚師刀藝了得👍象拔蚌頗新鮮,肉質爽甜而鮮,食到停吾到口😅牡丹蝦蝦身呈半透明狀,味道十分鮮甜,蝦味非常濃厚,加上爽滑的口感。。。口感豐腴無比。蝦頭啲膏正到呢~日本生蠔肉質肥美,口感Creamy金屬味和海水味不重,更能突顥它的鮮甜,有獨特的

軟殼蟹手卷食得多,軟殼龍蝦手卷真係第一次😍

咁緊係要刺身啦😉
刺身船有原條象拔蚌,生蠔,牡丹蝦,黑鯛魚。

象拔蚌頗新鮮,肉質爽甜而鮮,食到停吾到口😅

日本生蠔肉質肥美,口感Creamy

金屬味和海水味不重,更能突顥它的鮮甜,有獨特的甜味,並散發濃濃蠔香,留於齒頰間久久不散,愛蠔的我真想一試再試,限於今天跟客人一起,不敢放肆😜

帶個客食咁好嘅嘢,呢單生意最終亦傾成了。

今日真的很高興,食得滿足又滿意,生意又傾得成🤘
肚子滿滿,錢包都滿滿🤗

2019-05-20
  • 炸龍蝦手卷
  • 日本蠔
  • 極上刺身海鮮船
2019-07-07 123 views
九龍城呢個地方,如果唔係住附近都未必會黎,但我誓要食勻十八區,所以專程黎食呢間好評如潮的日本料理。餐廳環境雅緻,有卡位同高身座位可供選擇。今次就二人就食左軟殻龍蝦沙律($168)、綠茶麵($59)、海膽手卷($72)同埋鵝肝壽司($58)。軟殻龍蝦就當然係連殻食,食落又香又脆。而沙律嘅特別之處係主要有海葡萄,因為今次係第一次,聽聞佢嘅鈣含量係高過牛奶五倍,仲有鉀,不過唔少人都話味道會好腥又伏,但事實係覺得相反,因為好fresh又無腥味,睇落又真係迷你葡萄咁,好通透。食完個沙律後仲好開胃。綠茶麵可選冷/熱,而本人就揀左熱,份量好多,大大碗。麵條係較幼身,軟硬度適中,配上個清清地嘅湯同菜,岩曬素食人士。海膽好大片,食落都無腥味,十分鮮甜,而且唔單止係面頭有,一路食落都發現中間仲有夾住,好足料。鵝肝好大件,食落係外脆內軟,入口即化,仲帶有油香,想再encore。最後仲有兒時回憶-彩虹🌈啫喱做甜品,係免費的,好味得黎仲爲呢次九龍城覓食之旅畫上完美句號。

餐廳環境雅緻,有卡位同高身座位可供選擇。

2019-07-02 656 views
近排戀上去舊城區覓食,事關食得太多連鎖店,所以覺得小店不時會帶來驚喜,然而今次就搵食搵到九龍城,但唔係食泰國菜,而係日本菜。軟殻龍蝦沙律($168)平時食軟殻蟹就食得多,軟殻龍蝦真係第一次食,事關店員話係新菜式,仲極力推薦。而沙律唔單止用左沙律菜,最估唔到係用左營養價值極高,又名綠色魚子醬嘅海葡萄(海藻的一種),食落一細粒一細粒咁,口感好得意,蘸上沙律醋更是一級棒。至於軟殻龍蝦都清得好乾淨,每個部位都食得,而且幾脆口。牛石精選盛合($548)日本伊籐和牛肉眼A5:係最高等級,油脂分布均勻,入口即溶,幸福感滿溢。日本伊籐和牛西冷A4:一開始會認為西冷無咁好食,點知係勁juicy,仲充滿油香,仲不會膩。日本伊籐和牛A4-肉眼背鋒:相對以上兩種係較彈牙,口感十足。牛舌:燒完後都好爽口,不會輸泄俾其他部位。牛小排:雪花都係好靚,色澤仲更通紅,有豐富肉汁。日本雞腿肉(右):肉質鮮嫩又滑身。日本黑豚西冷(左):薄薄一片,燒數秒就可以反轉,然後數秒後就食得🥰,好香口。日本黑豚腩:富脂肪香,同樣油而不膩。不得不提,店內有不同調味料提供,包括海鹽、黑胡椒、wasabi、蒜汁&牛肉汁,不過個人覺得加點海鹽

軟殻龍蝦沙律($168)

牛石精選盛合($548)

牛舌:燒完後都好爽口,不會輸泄俾其他部位。

牛小排:雪花都係好靚,色澤仲更通紅,有豐富肉汁。

日本雞腿肉(右):肉質鮮嫩又滑身。

日本黑豚腩:富脂肪香,同樣油而不膩。

不得不提,店內有不同調味料提供,包括海鹽、黑胡椒、wasabi、蒜汁&牛肉汁,不過個人覺得加點海鹽就夠,事關唔想遮蓋咁高質嘅肉味。

從此可見,今次舊城區小店覓食並沒有失望,值得再黎。
  • 牛石精選盛合
  • 軟殻龍蝦沙律
今次嚟到牛石料理特登試吓佢嘅料理菜式!同鐵板燒一樣冇令到我失望。軟殼龍蝦海葡萄沙律軟殼蟹就聽得多軟殼龍蝦真係第一次聽!成隻軟殼龍蝦連殼食除咗風味十足之外,龍蝦肉亦都好彈牙厚實!加埋鹹香嘅 海葡萄絕對係一流嘅佐酒小食!講到沙律當然唔少得食 軟殼蟹沙律啦!一樣必食嘅就係皇帝蟹當!我見住師傅將原隻皇帝蟹腳拆肉,蟹肉鮮甜 ,亦好做事!而且份量十足加埋少少蟹膏 真係唔覺意就食咗一碗。作為飯桶,我哋仲帶咗兩個米飯為主嘅菜式,京蔥拖羅反卷,綿滑嘅拖羅溶,加上惹味京蔥絲,連埋清新 嘅青瓜一齊食,食落油脂甘香,又唔怕 油膩。 還有 明太子櫻花蝦茶泡飯,明太子出名送飯一流,加埋櫻花蝦簡直係味覺雙重嘅刺激。泡飯加入左抹茶,中和櫻花蝦同埋明太子嘅嘅鹹味,入口更加順滑!
海葡萄絕對係一流嘅佐酒小食!講到沙律當然唔少得食
軟殼蟹沙律啦!
,亦好做事!而且份量十足加埋少少蟹膏
京蔥拖羅反卷,綿滑嘅拖羅溶,加上惹味京蔥絲,連埋清新
嘅青瓜一齊食,食落油脂甘香,又唔怕 油膩。 還有
京蔥拖羅反卷
明太子櫻花蝦茶泡飯
京蔥拖羅反卷
2019-06-23 157 views
早前網上見到牛石料理推出左軟殼龍蝦菜色! 龍蝦食得多喇,軟連殼食真係未試過! 一於去try try! 軟殼龍蝦海葡萄沙律原隻龍蝦全隻炸得香脆,肉質肥美,食落龍蝦咪濃! 最正嘅就係個龍蝦頭,香脆軟殼蝦加埋蝦膏,啖啖可口齒頰留香!另外,我地亦order左幾款美食。日本海膽丼 話明係日本海膽果然同出面食到嘅大不同!海膽用上高級北海道海膽,鮮甜無比,而且份量好足!加上拖羅溶,用紫菜漿用紫菜三姐包埋一齊食無比嘅鮮甜味喺口到爆發,食到停唔到口!下次必定再Encore!銀雪魚京西燒銀雪魚油脂香滑,京西燒醃得非常入味,加上少少沙律醬一齊同食, 十分分惹味!軟殼蟹沙律軟殼蟹沙律份量意外地多,成隻軟殼蟹炸得香脆鬆軟,雖然比軟殼龍蝦少肉但係不失香濃蟹味。沙律菜淋上酸甜沙律醬十分開胃。

軟殼龍蝦海葡萄沙律

另外,我地亦order左幾款美食。

銀雪魚京西燒

2019-05-24
2019-06-07 270 views
今次已經係第二次嚟食飯啊,上次係主要食燒肉,見佢呢排出咗咁多款新菜式,就決定試吓佢其他料理我哋今次主要嗌咗熟食同丼飯為主,一入到去見到有個日本海膽丼已經覺得好吸引,就即刻嗌左黎試海膽嘅份量同相入邊一樣,海膽疊到好高好足料,我哋將啲飯同海膽包係紫菜入邊食,食到海膽嘅鮮甜味同埋好creamy,一d都唔苦亦唔會好重海水味,同吞拿魚茸好夾另外嗰個就係帝王蟹丼, 蟹肉同樣都搭到好高,我地先食左好多蟹肉先再食下面d飯,可以大啖大啖咁食d蟹肉真係好爽, 冇落豉油就可以完完整整咁食到佢甜味 銀雪西京京燒,上次已經食過一次今次再嗌,真係燒得好嫩滑同入味,點埋少少沙律醬食真係會食唔停口㗎另外嗌咗個軟殼龍蝦海葡萄沙律,海葡萄好爽口,都幾清新,依個軟殼龍蝦可以成隻連肉連殼一齊食嘅,龍蝦肉好彈口,份量雖然唔係好大,但呢個價錢已經算好合理之後就嗌咗個明太子櫻花蝦茶泡飯,櫻花蝦同明太子嘅味好夾,有少少鹹鹹地,用茶嘅泡飯中和左佢哋嘅味道,食落都幾清新 軟殼蟹沙律,軟殼蟹嘅份量都幾多,炸到外脆內軟,雖然軟殼蟹已經經過油炸但係仍然食得出佢嘅甜味,配埋沙津既清新味道,啱啱好

2019-04-20 653 views
收左工3個人去食好野,估唔到咁抵~經理推薦活日本栗蟹~好少返仲會幫埋拆肉,啱晒我地D靚女喎一隻啦唔該仲話嚟得牛石一定要食海膽.~日本活馬糞海膽$88一隻,超抵食仲要咁肥,入口即溶,上星期在尖沙咀食都要$188一隻架~日本海膽丼$298,這款海膽味重些,份量充足加埋拖羅溶同埋手磨Wasabi,超正~日本山口真牡蠣,肥美少許海水味,加少許檸檬汁就已經好好食$58一隻,買5送1架其實仲有叩燒肉,但係忘記影相,和牛都好新鮮,牛舌牛味重一D都唔靭估唔到這間日本餐質數都幾高,價錢平民值得推展
收左工3個人去食好野,估唔到咁抵

~經理推薦活日本栗蟹~好少返仲會幫埋拆肉,啱晒我地D靚女喎
一隻啦唔該

仲話嚟得牛石一定要食海膽.

估唔到這間日本餐質數都幾高,價錢平民值得推展
栗蟹
栗蟹,拆肉
日本蠔
日本活海膽
Other Info. : 個經理好搞笑
2019-04-17
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Dining Offer
日本活海膽
  • 燒肉
  • 生蠔
  • 活海膽
情人節太遲訂枱,幾間有位既都係打邊爐,男朋友2月14即日先經openrice訂,都仲book到,所以揀左呢間,聽落都已經驚驚地。訂左九點鐘,其實樓下有卡位吉既,但都安排我地上左閣樓,係閣樓走廊都等左五分鐘,明明樓下有位都唔安排要客人繼續等入到去見到已經有兩對情侶,我地係第三對,但得兩個爐,我地其實想燒肉先揀呢間餐廳,但係竟然唔夠爐之後問侍應,佢話如果叫燒肉會幫我地燒埋,或者用人地個爐,附近一對情侶即刻主動話佢地好快走,個爐可以比我地燒,立即非常唔好意思話唔使啦,大家都係想慶祝姐,我地唔好彩都唔想阻人,所以迫住叫左海鮮餐。餐廳安排得有夠差,賣單走都係十點姐,發現樓下有八成吉枱,明明就無人book,都唔比你坐,要啲客迫埋一齊,等你地快啲食完、快啲走囉。食物上菜次序勁怪,我就依番次序放相。湯係第二樣上,刺生最後囉,仲要所有食物十分鐘內齊晒,熱野都凍晒,食唔切。呢間餐廳真係好趕收工,應該改賣早餐先岩喎。另一樣侍應好喜歡大叫,送菜大叫「邊個叫左咩咩咩呀?」,你要認領自己碟餸,衰過茶餐廳。呢度仲有童工玩送餸,個小朋友似老闆既仔仔,同侍應一齊傾計一齊食餸,亂送一通,坐左十分鐘就送甜品比我地。賣單簽卡

食物上菜次序勁怪,我就依番次序放相。

呢間餐廳真係好趕收工,應該改賣早餐先岩喎。
賣單簽卡都係小學生著住校服送過黎,仲要無人緊住,小朋友又係房大叫侍應姐姐幫手。

呢間餐館都算另類,食物都還可以,但服務同理境都比唔上翠華。
情人節真心掃興

2019-02-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$580 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2019-02-16 410 views
2月14日情人節用餐,一早已經用open rice預訂座位,亦標明是慶祝情人節,去到拎位時,要上閣樓,入到房居然要同3對情侶搭檯,全程對著別人既伴侶用餐,此時此刻感到非常尷尬,其他人的對話完全聽到一清二楚。😫😫仲衰過去翠華食飯。另外食物方面不難食,冇特別,冇醬汁供應,只有黑椒,鹽及壽司豉油提供。叫侍應比杯茶都叫3~4次,最後杯茶不是茶,是清水,其實咁既環境下,用膳1小時都冇就埋單走人,侍應仲比錯單我。算吧,一次足夠了。以後不會再去。
2019-02-14
Celebration
Valentine's Day
訂座前係openrice 睇左好多食評都話好好食,好驚喜,我就睇中左個2人餐$818,訂左12/2/2019 7:30,2位,由於吾熟路同搭車問題,改左8點,職員態度都好好。到左之後,睇menu,加左價$918,個餐又少左野,咁都照點左1個2人餐,整睇感覺份量略少,味道不過不失,性價比不高😅😅😅唯一值得推薦既係鹽燒豚肉,吾乾,食落有肉香,雖然有少少肥,但食落口一d都吾會覺得肥!A4和牛就太肥同無肉香油香,令人失望!刺身同壽司都係減分位,同元氣質素分別不大(元氣有時可能仲好食d)😅😅其他都吾太突出🤔🤔🤔

A4和牛就太肥同無肉香油香,令人失望!

刺身壽司都係減分位,同元氣質素分別不大(元氣有時可能仲好食d)😅😅

其他都吾太突出🤔🤔🤔
豚肉
密瓜
豚肉
  • 鹽燒黑豚腩
人人都知九龍城多泰國餐廳, 不過其實九龍城唔只得泰國菜好食, 仲有其他嘢好食㗎! 住係區內嘅我, 發現有家專食日本🇯🇵牛肉嘅餐廳, 食過一次覺得幾好!😏 門外有不少養着活海鮮嘅魚缸,感覺特別新鮮! 聽聞刺身都不錯呢!😏 餐廳內大部分都係卡座位,寬敞整潔! 每張枱都有一有獨立嘅烤爐和抽風系統, 咁京唔會搞到成身油煙啦!😏 由於我係同食肉獸食飯嘅關係, 我地主攻肉好了!😂 主要以牛為主嘅套餐—牛石精選盛合($548) 也有少量雞肉和豚肉! 有調味料提供用來蘸牛肉吃嘅醬汁:燒肉汁、芝麻醬、芥末, 但個人覺得食咁高級數嘅牛肉,吃原味便好!🙊😏 賣相好精緻嘅盛合,合共有8款肉類,主要以牛🐮為主~ 分別有日本伊藤和牛肉眼A5、日本伊藤和牛西冷A4、日本伊藤和牛A4-肉眼背峰、牛舌、牛小排、日本雞腿肉、日本黑豚西冷、日本黑豚腩, 每款兩件,款式和份量都算符合性價比!😆 肉類都有小名牌在旁,好貼心呀!♥️ 先說最名貴,有晒等級,來自日本🇯🇵伊藤牧場嘅和牛, 伊藤牧場擁有近60年嘅飼養經驗, 曾被料理鐵人服部幸應讚揚為「日本第一」, 所以其出品嘅牛肉相當有水準!👍🏾 而呢個盛合中嘅牛肉
人人都知九龍城多泰國餐廳,
不過其實九龍城唔只得泰國菜好食,
仲有其他嘢好食㗎!
住係區內嘅我,
發現有家專食日本🇯🇵牛肉嘅餐廳,
食過一次覺得幾好!😏
門外有不少養着活海鮮嘅魚缸,感覺特別新鮮!
聽聞刺身都不錯呢!😏
餐廳內大部分都係卡座位,寬敞整潔!
每張枱都有一有獨立嘅烤爐和抽風系統,
咁京唔會搞到成身油煙啦!😏

由於我係同食肉獸食飯嘅關係,
我地主攻肉好了!😂
主要以牛為主嘅套餐—牛石精選盛合($548)
也有少量雞肉和豚肉!
有調味料提供用來蘸牛肉吃嘅醬汁:燒肉汁、芝麻醬、芥末,
但個人覺得食咁高級數嘅牛肉,吃原味便好!🙊😏
賣相好精緻嘅盛合,合共有8款肉類,主要以牛🐮為主~
每款兩件,款式和份量都算符合性價比!😆
牛石精選盛合
肉類都有小名牌在旁,好貼心呀!♥️

先說最名貴,有晒等級,來自日本🇯🇵伊藤牧場嘅和牛,
伊藤牧場擁有近60年嘅飼養經驗,
曾被料理鐵人服部幸應讚揚為「日本第一」,
所以其出品嘅牛肉相當有水準!👍🏾
而呢個盛合中嘅牛肉,
當中以A5為最高級,亦都係小編最愛,
日本伊藤和牛肉眼A5油花的分布密集,油脂超級豐富!😍
因此肉質最軟腍鬆化,入口即化~
其美味非筆墨可形容!🏆
日本伊藤和牛肉眼A5
油花分布細緻綿密,
入口瞬間融化~☺️
至於和牛西冷A4,
均勻嘅大理石油花分佈,
油脂相對地平均,
肉香又不失嚼勁,
唔鍾意食太肥嘅一定要選呢個部位!😏
和牛西冷A4
牛舌有差不多1cm厚,
爽脆多汁,嚼勁十足!😋
牛舌
牛小排明顯比和牛嘅顔色更通紅,
雪花分佈都算平均,肉香爽口多汁,不錯吃!
牛小排
日本雞腿肉軟嫩多汁,肉香味美!😌
日本雞腿肉
日本黑豚西冷有適當嘅油脂,
肉質纖細,入口軟嫩有彈性,肉味香甜不膩。
日本黑豚西冷
日本黑豚腩
雖然係五花腩,
但比一般嘅腩肉脂肪含量都較低,
口感肥美柔嫩,一咬落肉汁香甜四溢。
日本黑豚腩
食飽後,
餐廳仲免費贈送飯後水果,
係日本哈蜜瓜和香印提子,香甜多汁,
仲可以解一解食燒肉之後嘅膩感,正!👍🏾
水果
牛石精選盛合