2023-08-03 13 views
朋友生日,同佢嚟到九龍城《牛石料理》食飯慶祝,生日當然唔少得要有燒肉啦‼️燒肉盛💯呢份燒肉盛有五款A 5和牛肉嘅部位,包括有肉眼 ,肉眼背峰,西冷 ,頂級牛小排和牛舌心。🔆肉眼,肉眼背峰和西冷嘅脂肪比例和分布都非常平均,入口溶化,有好香嘅牛脂味。🔆牛小排部位比較瘦,脂肪嘅分布形成雪花狀,顏色非常靚,玉米比較濃郁。🔆牛舌心係全部入邊最瘦嘅一部份,可能因為我成日郁到牛舌心嘅位置,所以肉味最濃郁,而且佢嘅肉質真係非常柔軟,燒過之後肉汁滿滿,好正!蟹粥💯蟹粥充滿蟹嘅鮮甜味,入邊充滿蟹膏和蟹肉,整個蟹粥呈現暖黃色,令人食慾大增,每一啖都有魚食緊一隻新鮮蟹,非常好味!海膽吞拿魚腩蓉卷💯一件壽司卷入邊有晒海膽和吞拿魚腩蓉,認真吸引!入口每一啖都係吞拿魚和海膽嘅鮮味,而且兩者味道非常配合!日式燒雞翼💯燒雞翼非常香,我去皮燒到微焦而且香脆,入邊充滿肉汁,如果覺得油可以擠上檸檬汁一齊食。豚肉蘆筍卷💯呢個蘆筍卷用豚肉卷住蘆筍,然後再成串拎去燒,加上黑椒粒,味道清爽有惹味。
燒肉盛💯
蟹粥💯
海膽吞拿魚腩蓉卷💯
日式燒雞翼💯
豚肉蘆筍卷💯
同閨蜜吃飯當然要揾間坐得舒服,環境💯食物又高質嘅餐廳啦~~今次嚟咗係九龍城既牛石料理🪨😌😍正到dum一聲~~又一加入我收藏list嘅餐廳😋餐廳一入到去就見到門口有大魚缸😍可以見到啲海鮮喺入面,勁新鮮👍😈日式燒雞翼雞翼外皮炸製成金黃酥脆,咬落爆發出香脆口感。 肉質柔嫩,加上長時間的燒烤,雞肉進一步變得更細嫩多汁。😈龍蝦🦞刺身龍蝦肉質脆嫩,咬落帶有爽脆的口感,仲有淡淡既香甜,加上豐富既蝦脂,口感中呈現鮮甜🤪😍雖然冇調味,但龍蝦本身有輕微既海鹹,食既時候會帶有淡淡既鹹香🤓🤩龍蝦肉質濃緻,肉質緊實多變,口感立體豐富😍😍😈磯煮鮑魚&海膽杯磯煮鮑魚食落有醬油同天然既鮮味,令鮑魚散發出淡鹹誘人既口味。加上經過長時間煨煮後鮑魚變得更酥嫩多汁☺️海膽天然擁有濃厚既海洋風味,咀嚼時更顯明顯,但又唔會太過,海膽好新鮮,入口軟綿綿😝😝食下食下就不自覺地同閨蜜吹咗好耐水😗加埋個環境坐得好舒服😌💯分!📍牛石料理地址: 九龍城福佬村道51&53號地舖
😈日式燒雞翼
😈龍蝦🦞刺身
龍蝦肉質濃緻,肉質緊實多變,口感立體豐富😍😍
😈磯煮鮑魚&海膽杯

📍牛石料理
地址: 九龍城福佬村道51&53號地舖
2023-07-28 20 views
九龍城原來都有咁出色既日本菜,呢間小店門口已經有魚缸放晒啲游水活海鮮,一睇就知食材高檔有保證,一定要試下!串燒👅燒日式雞肉棒,日式燒雞翼,豚肉蘆筍卷,日本鹽燒雞皮~重點都係雞,呢間既雞串燒都幾多款,雞肉棒肉質軟腍,點少少燒汁就好好食啦;雞翼燒到皮好脆,肉好嫩,好惹味;雞皮就仲脆,脆到索索聲,少少咸多多趣呀;豚肉蘆筍卷就好香口,軟嫩既豚肉包住新鮮既蘆筍去燒,豚肉既油香滲晒落蘆筍到,又係好惹味!海膽杯💋海膽好多,好滑好鮮,仲有三文魚籽,一粒粒好爽,好咸鮮,加埋少少壽司飯,味道岩岩好!鮑魚刺身👀鮑魚以刺身上枱,最能帶出鮑魚既原始鮮甜滋味,爽甜彈牙既鮑魚質感好好,係爽脆既口感,每一啖都散發海水鹹鮮味,一片片食得好開心!
串燒👅
海膽杯💋
鮑魚刺身👀
2023-07-28 29 views
平時香港人都搵唔同日本餐廳去慰藉自己心靈,賞下自己完成一日辛苦嘅工作!今晚同男朋友仔去咗呢間牛石料理。出面一睇好似平平無奇咁,海膽杯好食但份量有啲少, 多啲就更好。魷魚海膽壽司及海螺壽司色澤鮮艷,入口油潤,口感豐富魚油潤感,壽司飯比較鬆散。海膽吞拿魚腩蓉卷海膽同吞拿魚全部都非常新鮮,肉質軟實適中,不會有腥味。吞拿魚魚油甘香,肉質非常細嫩、幼滑鮮甜。海膽細滑口感綿綿加上油脂鮮香🥰燒日式雞肉棒少許甜甜的味道,😋很惹味,醬汁才是重點吧!總結呢餐食得非常滿足,食物味道好,員工態度又非常好,係一間值得推介既高質日本餐廳。
燒日式雞肉棒少許甜甜的味道,😋很惹味,醬汁才是重點吧!

2023-07-27 19 views
今日男朋友帶我嚟呢間日式餐廳食飯,餐廳喺九龍城福佬村道,出面有一個放滿新鮮海鮮嘅大缸,每一個人行過都見到,就知道呢間餐廳嘅食物一定非常新鮮。🧆魷魚海膽壽司,海螺壽司🍣魷魚海膽壽司,魷魚煙靭又濕潤加上海膽,味道更豐富。海螺壽司新鮮,味道鮮甜,肉質爽脆。越嚼得耐味道更鮮甜。🧆燒日式雞肉棒免治雞肉棒炸過之後再拎去燒味道更加香,每一啖都係雞肉鮮美,再加上日式燒汁,甜甜地好好食。🧆海膽吞拿魚腩蓉卷超級豪華嘅海膽吞拿魚腩蓉卷,海膽混合咗喺壽司飯入邊,製成一卷壽司卷,壽司卷入邊包有冇滿青瓜絲。壽司卷上面再放咗大量吞拿魚腩蓉小量洋蔥絲,淨係配料已經非常豪華,一啖食落去吞拿魚腩用嘅鮮味第一時間喺口度醞釀,慢慢會食到海膽嘅鮮味,非常高級嘅享受。🧆鮑魚刺身鮑魚刺身上面加上金箔,WOW!雪白色的鮑魚鮮甜,肉質煙靭又彈牙,配上沙律菜一起食,口感和味道都更豐富。🧆沖繩苦瓜豚肉炒蛋呢個沖繩料理非常吸引,雞蛋🥚唔會炒得好熟,蛋液形成左整道菜的醬汁,每一啖咬落去食到苦瓜清爽嘅口感,上面在家有大量木魚絲碎,味道好豐富。
🧆魷魚海膽壽司,海螺壽司🍣
魷魚海膽壽司,魷魚煙靭又濕潤加上海膽,味道更豐富。
海螺壽司新鮮,味道鮮甜,肉質爽脆。越嚼得耐味道更鮮甜。
🧆燒日式雞肉棒
🧆海膽吞拿魚腩蓉卷
🧆鮑魚刺身
鮑魚刺身上面加上金箔,WOW!
🧆沖繩苦瓜豚肉炒蛋
九龍城其實都有唔少好嘢食,其中一間我好鍾意嘅日本餐廳已經食過好多次,但仍然覺得佢嘅水準非常之好,呢間餐廳就叫做<🐮牛石料理>!🔸生蠔🔸好少食到咁肥美嘅生蠔,鮮甜味道非常之濃郁,真係好新鮮呀!🔸海膽杯🔸海膽杯有滿滿嘅海膽,再加上三文魚子,入口口感,非常豐富!🔸鰻魚炒飯🔸雖然佢唔係有成條鰻魚鋪係面,但係炒飯入面鰻魚都有唔少,仲要有好多配料,好豐富嘅炒飯!🔹珍寶帶子🔹牡丹蝦🔹北寄貝🔹鯛魚珍寶帶子,真係大大粒!牡丹蝦,非常之彈牙爽甜!活北寄貝入口煙韌相當清甜!就連鯛魚魚肉都係冇腥味,仲好多肉添!四款刺身都非常之高質!
🔸生蠔🔸
好少食到咁肥美嘅生蠔,鮮甜味道非常之濃郁,真係好新鮮呀!
🔸海膽杯🔸
海膽杯有滿滿嘅海膽,再加上三文魚子,入口口感,非常豐富!
🔸鰻魚炒飯🔸
🔹珍寶帶子🔹牡丹蝦🔹北寄貝🔹鯛魚
2023-07-27 26 views
朋友話呢間餐廳有活海鮮,見到啲海鮮就系門口位,全部都好生猛又大隻,超吸引我!所以特登都叫左幾款海鮮嚟食!仲有好高質嘅燒肉!✅龍蝦刺身龍蝦原隻上枱,賣相已經比滿分,龍蝦肉質仲要彈牙又鮮甜!✅磯煮鮑魚呢到啲海鮮真係好高質,厚肉又大隻嘅鮑魚品質真係好好!✅魷魚海膽壽司,赤身壽司,海螺壽司壽司每件都好吸引,我三款入面就最鐘意魷魚海膽,因為勁鐘意食佢哋啲海膽,入口好細膩,魷魚都非常彈牙! ✅海膽杯滿滿嘅海膽再加上口感豐富嘅蟹籽,每一啖都係享受!✅燒肉盛入面分別有A5 和牛-肉眼 ,A4和牛-肉眼背峰,A4 和牛-西冷 ,頂級牛小排, 牛舌心!一次過食哂幾款最正嘅牛肉,大滿足!
✅龍蝦刺身
龍蝦原隻上枱,賣相已經比滿分,龍蝦肉質仲要彈牙又鮮甜!
✅磯煮鮑魚
呢到啲海鮮真係好高質,厚肉又大隻嘅鮑魚品質真係好好!
✅魷魚海膽壽司,赤身壽司,海螺壽司
✅海膽杯
滿滿嘅海膽再加上口感豐富嘅蟹籽,每一啖都係享受!
✅燒肉盛
好耐冇去食日式餐廳,今日放假約埋一班朋友去九龍城個頭行吓按下摩順便試一試呢間高質日式菜🍴🍴魷魚海膽壽司,海螺壽司海膽柔軟順口,有濃郁既海水味,海螺🐚食上去軟綿綿,肉質唔會太咸👌🏿🍴海膽杯海膽肉質軟綿、滑嫩,有Q彈口感😃🍴生蠔🦪呢個一定要試!隻隻都好肥🥰唔加檸檬汁都唔覺得腥🥹🍴燒肉盛裡面有A5 和牛-肉眼,A4和牛-肉眼背峰,A4 和牛-西冷,頂級牛小排,牛舌。牛舌厚切,多汁。西冷食落口感柔軟,我自己鍾意食肉眼背峰多啲,因為多啲脂肪,但呢度啲肉脂肪分布都ok,食落一啲都唔滯😚😚✨🍴鰻魚炒飯好鍾意食飯嘅朋友話要食炒飯,所以就嗌咗鰻魚炒飯👍鰻魚份量好多,炒飯粒粒分明好香😝平時少食飯嘅我都破戒食咗一碗多啲🤣食完之後同朋友都覺得體驗非常好👍🏻下次嚟會試下佢既刺身🤩望落超級新鮮😏❣️係一間值得回顧嘅餐廳呀❣️❣️❣️
🍴魷魚海膽壽司,海螺壽司
🍴海膽杯
海膽肉質軟綿、滑嫩,有Q彈口感😃
🍴生蠔🦪
呢個一定要試!隻隻都好肥🥰唔加檸檬汁都唔覺得腥🥹
🍴燒肉盛
🍴鰻魚炒飯

2023-07-24 10 views
我地叫佐唔同既刺身,有珍寶帶子,牡丹蝦,活北寄貝,鯛魚,一盆拎上黎份量真係幾多呀,帶子勁勁勁大粒,勁鮮甜,好淋好爽;蝦都大隻既,蝦肉粘粘地,幾甜架;活北寄貝亦係好鮮甜,幾爽脆既口感;鯛魚都好重魚鮮味,全部都好食(*^o^*)另外再叫埋生蠔,生蠔好大隻,好肥美,好creamy,有啲海水味,但生蠔既鮮甜味就多啲,大大隻咁食真係好正呀(≧▽≦)我地亦有叫海膽吞拿魚腩蓉卷,飯卷有海膽味既,但吞拿魚腩蓉就真係好多,基本上成口都係吞拿魚腩,口感豐富,好滑好綿,卷物既餡料就有啲青瓜咁樣,幾有層次既口感(^з^)我地太興奮啦,叫埋鰻魚炒飯,炒飯好多鰻魚粒,鰻魚既燒汁香滲晒落飯粒,加埋蛋絲同其他菜粒,成個炒飯都好多配料,啲飯又炒到粒粒分明,熱辣辣咁炒好上枱真係好正呀(´▽`)
2023-07-24 33 views
今次就同朋友仔一齊去咗間牛石料理,呢間係位於九龍城福佬村。其實一直好想試,但次次想去都大排長龍無計啦,同埋佢有時係有位但唔放人入去!沖繩苦瓜豚肉炒蛋當中嘅苦瓜瓜味清新突出,用左當地盛產既沖繩苦瓜做主角,當中加入日本蛋、豬肉,食落蛋香十足,苦瓜鮮嫩完全唔覺苦澀,成個配搭夠哂原汁原味。燒日式雞肉棒外面就會變得酥脆,裡面則是會變得軟嫩,非常之抵食,份量唔多可以食多幾款!磯煮鮑魚口感爽彈,唔會太韌,唔錯。豚肉蘆筍卷絕對是容易配搭的蔬菜。蘆筍並唔會有渣太老👏🏻,同豬肉片好match~大家要慢慢細細嚐嚐每一道精緻菜式。推薦大家係平日去,易啲拎到位之餘,上菜又快啲,好好enjoy 日本美食!

2023-07-23 32 views
無目的搵地方食晚飯,有善老闆打招呼介紹二人燒肉餐,又推介生猛龍蝦刺身➕龍蝦湯兩食只係三百幾蚊吸引入去試試,卡座寬敞,環境舒適,佈置亦都相當有日本感覺。店員非常有禮貌,一坐低首先就送上特飲紫貝天葵荔枝飲,因為我唔食龍蝦刺身,又唔食刺身,細心老闆發現我坐喺度冇嘢食,自動送上一點燒鱈魚干,已經感動到我啦鵝肝多士推介鵝肝大塊,油香十足,燒肉西冷A4和牛,嘩…..不得了,入口即溶油香填滿整個口腔牛舌心牛味特別濃郁,最重要食得出全部都係優質食材,值得推薦👍🏻
2023-07-21 25 views
呢間小店係門口睇唔係太起眼,但食物出品真係一流,店內裝修都有啲心思既,會放啲海鮮裝飾係度!👍🏻沖繩苦瓜豚肉炒蛋沖繩苦瓜除佐苦仲有份清甜,苦瓜炒豬肉係好夾既,苦瓜帶出豬肉既味道,再一齊炒蛋,啲蛋好滑,好香,一齊炒好好食,加埋啲木魚碎一齊去食,口感更好!👏🏻磯煮鮑魚磯煮鮑魚既味道好濃郁,鮑魚吸收曬醬汁既味道,好香濃既鮑魚,口感都幾嫩,又有啲嚼勁,係有層次既口感,成隻鮑魚切片咁食好正!🫶🏻海膽吞拿魚腩蓉卷海膽味都幾重,吞拿魚腩蓉好多好creamy,加埋嚼餡料同蔥絲,好味!🤟🏻日式燒雞翼雞翼係串燒黎,剪開佐隻雞翼攤開黎燒,燒得好好,外皮脆雞肉嫩,落佐少少鹽,唔會太咸,加多少少檸檬汁黎食就仲好食!
👍🏻沖繩苦瓜豚肉炒蛋
👏🏻磯煮鮑魚
🫶🏻海膽吞拿魚腩蓉卷
🤟🏻日式燒雞翼
2023-07-21 25 views
媽咪好鍾意食呢一間日本餐廳,見好耐都冇同佢食飯啦,所以就決定今晚帶佢嚟呢間餐廳等佢開心吓!望到個Menu已經好多嘢想食,最後就決定要以下呢幾款!☑️生蠔☑️海膽杯☑️魷魚海膽壽司☑️海螺壽司☑️和牛炒飯好值得一讚嘅就係佢哋嘅生蠔同海膽杯非常之新鮮,生蠔厚肉又肥美,海膽份量十足,超多海膽!入口海膽一啲都唔腥,濃郁嘅海膽味道徘徊喺口入面非常之正!壽司都幾好食,壽司飯粒握得幾實唔會一夾就散,海膽同海螺都非常之新鮮,海螺仲非常之煙韌!海膽同頭先海膽杯嘅質素一樣咁正!和牛炒飯好豐富,香蔥芝麻可以增加飯粒嘅口感,和牛仲好香牛肉味嘅,想飽肚一定要叫又好食。

望到個Menu已經好多嘢想食,最後就決定要以下呢幾款!
☑️生蠔
☑️海膽杯
☑️魷魚海膽壽司
☑️海螺壽司
☑️和牛炒飯

日本餐廳「牛石料理」位於九龍灣😍,除左唔同嘅串燒、日本小食、仲有好多生猛海鮮🦞值得大家一試~今次就想同大家分享以下呢幾樣食物😋豚肉蘆筍卷好好味,蘆筍爽甜豚肉又鬆軟,想食多幾串添!平時都係食原隻飽魚多,第一次食鮑魚刺身,估唔到係咁鮮甜,即刻愛上了仲有生蠔都好新鮮,大大隻咁,入口口感勁實在!魷魚海膽壽司都好少見,未試過咁樣一齊食,好鐘意海膽個味道同魷魚嘅口感!海螺壽司都好少食,點知係超鮮甜,真係有驚喜!沖繩苦瓜豚肉炒蛋味道唔算好濃,但反而有種日本家常菜嘅感覺,我都幾鐘意食!

今次就想同大家分享以下呢幾樣食物😋
豚肉蘆筍卷好好味,蘆筍爽甜豚肉又鬆軟,想食多幾串添!
仲有生蠔都好新鮮,大大隻咁,入口口感勁實在!
海螺壽司都好少食,點知係超鮮甜,真係有驚喜!
2023-07-20 8 views
😼話說前幾日同個friend搵野食😸係九龍城玩篤波,之後係App搵到一間食日本野,呢度既環境好日本😹好似真係去左日本既餐廳咁,而呢度既主題係食海鮮😻門口睇到好多活既海鮮😻睇落好壯觀😻仲企左係門口度睇幾分鐘😽活龍蝦好搶眼,見到佢地好生猛,郁得好勁,仲要隻隻都咁大隻隻!!——————————————————————😉海膽杯😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻唸住求求其其既心態之下入來試試,原來係好好食,呢度既每一份料理都係即叫即做,海膽好鮮甜,色澤鮮艷,質素係屬於高等既新鮮級數!😉磯煮鮑魚😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻點單之後都來得好快,逐碟逐碟送上枱,時間都捕捉到剛剛好,食起上來鮮味十足,略帶一點甜味,食得好開胃,呢款小食真係唔錯!😉龍蝦刺身😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻龍蝦超級新鮮,真係即叫即做,CP值好高,擺得好靚,好細心咁已經分齊晒刺身比我地,非常之清甜,好食到停唔到口,邊食邊讚!😉魷魚海膽壽司,赤身壽司,海螺壽司😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻呢一碟上有三種不同既壽司,三種除左新鮮之外,飯量亦都唔失禮,我地最後都食到好飽好滿足,今餐食得好豐富,豪華既一餐!

——————————————————————
😉海膽杯😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻
😉磯煮鮑魚😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻
😉龍蝦刺身😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻
😉魷魚海膽壽司,赤身壽司,海螺壽司😉🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻