2019-12-15
有日放工朋友話要食牛扒,就諗起呢間之前經過時,有幾多人食同裝修唔錯的熱石牛扒專門店 - 牛極~入到餐廳,首先要好似係日本食拉面咁,係售票機選擇食物及購票,再等店員安排入座~係等待食物其間,可以去自助區任添米飯、麵豉湯、沙津、醬料和水。個人覺得用來配飯的芝麻紫菜飯相當開胃同好食~!同埋餐廳好貼心,會有圍裙提供,咁就唔會件衫整污漕<牛肩排 180g $80>好快就有野食黎到!首先係一個賣相好吸引,發出渣渣聲,用火山石板載住的牛肩肉~ 個人覺得牛肩肉肉質柔嫩,充滿牛味~ 正!<牛柳 200g $110>牛柳既肉質都好嫩滑,牛味濃厚,肉汁豐富。入口充滿牛肉油香味,適合喜歡多油花嘅朋友。盛載牛肩排嘅鐵板夠熱,如果唔鐘意食吃太生,切牛排後可以用鐵板餘温再煎一下邊口位,外脆內軟,口感更好火山石板的牛肉上菜嘅時候其實只有一至兩成熟,食客可以自行選擇在火山板上煮幾耐,從而要生啲或熟啲的牛肉~ 我個人覺得餐廳職員都幾好服務,如果熱石板不夠熱,會主動為客人更換~
同埋餐廳好貼心,會有圍裙提供,咁就唔會件衫整污漕
<牛肩排 180g $80>
<牛柳 200g $110>