2018-10-11 250 views
難得朋友喺外國番黎,想帶佢去搵好野食~ 去左銅鑼灣行街,search 下有野好野食嘅時候朋友見到呢間過好想試。我地都喺牛肉控 😂呢間牛禪位於銅鑼灣世貿中心嘅13樓,如果唔係為左美食,都好少會行呢度。黎到一定叫招牌近江和牛盛宴啦!有十種唔同嘅部位,用牛牛樣嘅盤上菜,每款唔同嘅部位放喺相應牛牛盤上面,賣相滿分呀~店員建議我地跟番次序去燒,又較淡味嘅牛舌開始燒,再慢慢順序食啲牛味濃啲嘅咁食。特別推介牛舌,好爽口呀,仲有少量脂肪,咬落juicy~ 另外就喺牛味最濃嘅牛小排同肉啦當然~ 豐富油香但不失牛肉嘅口感! 另外叫左清酒。好特別嘅喺啲啲清酒杯好靚,隻隻唔同款式架~ 勁呃like呀 😍雖然好好味,但四個女仔都唔喺好夠食~ 價錢貴左啲, CP唔太高。

2018-10-08 245 views
想食左好耐一直找借口終於等到有人月頭生日唔洗比「月尾冇$」依個原因打敗啦想食新鮮刺身就要2日前打來預訂今次季節限定秋刀魚及活赤貝生日友人喜歡帶魚皮的剌身就算我不吃秋刀魚都要order啦睇到日本清酒放題$100(90mins)只要叫一set牛盛就可以點了大家紛紛舉手贊成吃點菜冇咁熱氣見個和風野菜沙律打個底菜是新鮮的但下次可以吃茄子沙律特別D我自己好喜歡吃魚乾一有就會叫不過賣得比較貴差不多貴一倍味醂魚乾比較入味但又不會太咸有一層濃濃的醬汁像肉干一樣一口芝士是三角形的以為依個形狀入面芝士會少D反而比正/長方形更多芝士你看..軟軟的想流出來了來到今天重點的2款我的最愛「五品刺身」因為正席秋刀魚季所以叫了條秋刀魚(兩食)再加一個秋刀魚壽司深海池魚、帶子刺身、三文魚腩刺身、活赤貝所有刺都厚切肥美新鮮到好似去左築地市場(記得活赤貝及秋刀魚都要要提前2天致電查詢並預訂喔)原來秋刀魚係咁好食架牛禪刺身真係比左個大驚喜我我依家仲懷念緊呀!嘩...我地幾位牛魔叫了1.5板近江和牛盛宴你問我極尚和牛與近江和牛點簡差幾百蚊當然係近江和牛啦三大和牛之一喎不過下次如果唔一板叫我一定吃牛臀肉因為超嫩多肉味其次是牛小排
想食左好耐
一直找借口
終於等到有人月頭生日
唔洗比「月尾冇$」依個原因打敗啦

想食新鮮刺身就要2日前打來預訂
今次季節限定秋刀魚及活赤貝
生日友人喜歡帶魚皮的剌身
就算我不吃秋刀魚都要order啦

睇到日本清酒放題$100(90mins)

只要叫一set牛盛就可以點了

反而比正/長方形更多芝士
你看..軟軟的想流出來了

來到今天重點的2款我的最愛「五品刺身

因為正席秋刀魚季
所以叫了條秋刀魚(兩食)
再加一個秋刀魚壽司

深海池魚、帶子刺身、三文魚腩刺身、活赤貝
所有刺都厚切肥美
新鮮到好似去左築地市場
(記得活赤貝及秋刀魚都要要提前2天致電查詢並預訂喔)
原來秋刀魚係咁好食架
牛禪刺身真係比左個大驚喜我
我依家仲懷念緊呀!

嘩...我地幾位牛魔叫了1.5板近江和牛盛宴

聽說炸蝦天婦羅炸粉少

好飽也叫了一客
不竟一人都係一條之嘛

最後連甜品也吃不下了
不過真係好好好滿足喔!
  • 五品刺身
  • 秋刀魚(兩食)- $186
  • 炸蝦天婦羅
  • 秋刀魚壽司
  • 味醂魚乾
2018-10-07 194 views
好一間牛禪! 本以為只來吃燒肉,估不到刺身小吃都咁好食! 雖然價錢中上,但都值得一試!吉列一口芝士餅,和風野菜沙律,味醂魚乾,以一間專門吃燒肉的店舖來說,做得十分出色! 而最令我讚嘆的,居然刺身可以新鮮鮮美到如此地步! 秋意正濃,呷一口秋刀魚刺身最好不過,師傅刀功一流,秋刀肥,美,鮮! 真是2018秋天好開始!十分滿足! 另刺身拼盤還有我另一最愛,赤貝,不腥卻鮮,就試到店家對自己店舖的要求!主角"牛“出場,第一次吃燒肉,有一幅圖,有侍應介紹如何吃,怎樣燒,用上近江牛,已是信心保証,如何入口即融,如何甘香有肉味,都不容多講解,只要看看相片,牛肉的色澤,油脂的分佈,是騙不到任何人!這間誠意小店,價位的確中上一點,但奉上的卻是比價位更高的質素食材! 值得一試再試!

2018-10-06 178 views
今日又同一班好朋友 聚會, 我哋都有一個禮拜冇見啦! 我呢班朋友特別鍾意食牛, 對牛仲好有研究添! 唔好食嘅佢哋唔會去㗎! 今次輪到我去諗 去邊度食! 既然大家都係港島區,今次我就約了大家去咗牛彈日式料理, 入到去環境好舒服, 好有日本嘅風格 , 而且燒烤爐的抽氣是向下抽的 , 燒烤完後身上衣服頭髮都沒有氣味 ,服務態度都唔錯, 值得推介畀大家!點了前菜小食味淋魚乾, 魚缸燒得又香又透, 又嗌了秋刀魚兩食, 一食是刺身, 肥美鮮甜無比 值得花巧 不失質感, 一個字形容正!每片分量恰到好處, 太大便會膩, 太少片又不夠喉, size啱啱好, 二食是秋冬魚海膽壽司! 第一次食感覺好特別, 味道鮮甜 口感一流👍🏻 秋刀魚 的滋味就在 舌頭上爆發, 配上海膽 一口咬下去帶出秋刀魚的鮮味!再來一盤刺身,赤貝、赤座蝦、拖羅、帶子刺身、 三文魚腩刺身, 所有刺身都好鮮味, 味道好鮮甜, 一向超級怕腥的我真係揀刺身食, 唔係樣樣都會擺落口, 呢個帶子刺身真係要大讚! 肉質好清爽一啲都唔腥 , 食完仲想再食😋和牛的肉質唔著亦有肉汁口感十足,能食到牛肉中的脂肪,脂肪分佈好平均 ,牛肉沒有很根,燒的時間亦啱

和牛的肉質唔著亦有肉汁口感十足,能食到牛肉中的脂肪,脂肪分佈好平均 ,牛肉沒有很根,燒的時間亦啱啱好, 不會太燶亦不會太熟, 質素好高, 配埋白飯一齊食仲好好味添呀! 極上和牛盛宴 : 包括牛舌、 尾龍扒、 牛臀肉 牛腿上肉、牛外胸腹、牛肩、牛頸脊、 小排、肉眼, 真牛的九個不同部位 ,由淡到濃, 慢慢一個個層次去品嚐, 每一位置帶來的都是不同口感不同味道! 食到中間, 牛味已經慢慢濃郁,肥美!

雜錦天婦羅
有冬菇、 蝦、秋葵、南瓜、蕃薯 全部都外脆內暖 ,鮮甜美味!
日本炒雜菜
食完大餐的肉,晚餐廝殺後 ,當然不能少一碟蔬菜平衡一下啦! 蔬菜新鮮 木魚絲為炒雜菜更添口感!

大家一定要去試試
2018-09-10
2018-10-05 4256 views
每逢公司老闆生日我地一班同事都會同佢去食燒肉慶祝今次都唔例外,去左食老闆最愛的以牛為主既餐廳食坐底後先食少少前菜每一樣都好開胃好好味其中合桃比較特別甜甜地連埋魚仔一齊食,唔錯茄子沙律平時好少食到由茄子製作既沙律估唔到原來用黎做沙律都幾好味沙律份量都幾多上面仲有牛蒡絲可以點綴之餘又好健康炸雞軟骨、七味魷魚食日本菜日式小食當然唔少得依兩樣小食雞軟骨炸得好香脆,魷魚又整得好惹味食完小食就開始晚餐啦先食五品刺身 分別有深海池魚、三文魚腩、帶子、活赤貝、秋刀魚鍾意食魚刺身既我,幾款魚都鍾意食特別是秋刀魚,味道好濃郁唔使蘸豉油都好好味近江牛板終於到主角既出現,就係牛啦依個近江牛板一共有九個唔同部份並跟據牛既油脂多少而安排唔同既先後次序去食先食油份較少既,慢慢再食油份較多既部份例如西冷或肉眼位置就留到最後食什菜盤食完牛肉,當然要食番啲菜什菜盤有菇、雞肶菇、南瓜食下菜可以減少口腔入面的油膩感食完牛仲有啲餓我地再點左吉列豬扒同埋什錦天婦羅兩者都一樣炸得好鬆脆,好好味最後既牛油露筍炒野菌廚師都煮得好入味完全無草青味甜品方面我地點左芒果糯米飯黑白糯米加上鮮甜芒果實在令人回味未有得去泰國都可以係度止癮先整體味
每逢公司老闆生日
我地一班同事都會同佢去食燒肉慶祝
今次都唔例外,去左食老闆最愛的以牛為主既餐廳食

坐底後先食少少前菜
每一樣都好開胃好好味
其中合桃比較特別
甜甜地連埋魚仔一齊食,唔錯

茄子沙律
平時好少食到由茄子製作既沙律
估唔到原來用黎做沙律都幾好味
沙律份量都幾多
上面仲有牛蒡絲
可以點綴之餘又好健康

炸雞軟骨、七味魷魚
食日本菜日式小食當然唔少得依兩樣小食
雞軟骨炸得好香脆,魷魚又整得好惹味
食完小食就開始晚餐啦

先食五品刺身
分別有深海池魚、三文魚腩、帶子、活赤貝、秋刀魚
鍾意食魚刺身既我,幾款魚都鍾意食
特別是秋刀魚,味道好濃郁
唔使蘸豉油都好好味

近江牛板
終於到主角既出現,就係牛啦
依個近江牛板一共有九個唔同部份
並跟據牛既油脂多少而安排唔同既先後次序去食
先食油份較少既,慢慢再食油份較多既部份
例如西冷或肉眼位置就留到最後食

什菜盤
食完牛肉,當然要食番啲菜
什菜盤有菇、雞肶菇、南瓜
食下菜可以減少口腔入面的油膩感

食完牛仲有啲餓
我地再點左吉列豬扒同埋什錦天婦羅
兩者都一樣炸得好鬆脆,好好味

最後既牛油露筍炒野菌
廚師都煮得好入味
完全無草青味

甜品方面我地點左芒果糯米飯
黑白糯米加上鮮甜芒果
實在令人回味
未有得去泰國都可以係度止癮先

整體味道都好好味,好岩一大班人黎食
Dinner
位於銅鑼灣的牛禪燒肉日本料理,是一間高級日式烤肉專門店。餐廳主力售賣牛肉,當中以和牛最為出名和受客人歡迎,是日又約好朋友們來吃晚飯啦。明太子玉子燒 - $128每間日本餐廳,玉子燒的做法也略有不同,所以愛好吃蛋的我,每間餐廳都必須點一份嚐嚐。玉子燒看上去滑嫩嫩,充滿水份,入口湯汁溢出,明太子不算太鹹太重,並不會過份搶戲呢。五品刺身這天跟三個朋友來吃飯,難得相約,我們就豪氣一點點一大盆刺身吧。包括: 油甘魚刺身$188,帶子刺身$108,三文魚腩刺身$118,活赤貝$68。超級豐富的刺身拼盤,氣派十足。油甘魚厚肉果鮮,帶子軟腍厚重,三文魚腩肥美帶油脂,活赤貝新鮮爽口,大大滿足。極上和牛盛宴 $2,370每次去牛禪,極上和牛盛宴勻是我們點菜的首選。不同部位的和牛肉,整齊排列在牛木盤上,係啊,啊吸晴又可愛。和牛拼盤包括:牛舌,尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛名胸腹,牛肩,牛頸脊,牛小排,肉眼扒。食法由淡味燒至濃味,先吃口感爽脆的囗舌,然後是肉味漸濃的尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉,牛名胸腹和牛肩脂肪漸多,牛頸脊軟腍美味,超級喜歡。牛小排和肉眼扒脂肪最多,油脂超豐富,配飯就更合適啦。雪糕 $30最後當然
位於銅鑼灣的牛禪燒肉日本料理,是一間高級日式烤肉專門店。

明太子玉子燒 - $128

極上和牛盛宴 $2,370

食法由淡味燒至濃味,先吃口感爽脆的囗舌,

然後是肉味漸濃的尾龍扒,牛臀肉,牛腿上肉

牛名胸腹和牛肩脂肪漸多,牛頸脊軟腍美味,超級喜歡。

牛小排和肉眼扒脂肪最多,油脂超豐富,配飯就更合適啦。

雪糕 $30

最後當然要一個雪糕,滿足甜品胃吧。芝麻雪糕味道超濃,很閈心唷。
2018-10-01 137 views
呢間食咗幾次都係令人滿足的,今日跟幾位朋友聚下食好西先開了枝清酒用配美食,呢枝入口比較清甜,唔會好嗆喉,連樽身都好靚三點前菜有魚干、漬蒜頭等,幾開胃又惹味呢個洋蔥墨魚咀勁惹味,蒜香到不得了,墨魚爽口送酒一流明太子玉子燒無食好耐喇,玉子嫩滑蛋香好足,入面滿滿明太子好香五品刺身有爽甜活赤貝,厚身鮮甜帶子,另外仲有肥美油甘魚跟三文魚腩最後有秋天最愛秋刀魚刺身,好肥美油香另一種食法係用嚟加入鮮甜海膽做壽司啊,太邪惡了主角當然係極上和牛盛宴啦,和牛舌好爽,牛小排油脂肥美到入口即溶,牛肩及牛腿肉牛味香濃記得配飯食會減少油膩感仲好食,最後會有燒蔬菜及菌,最愛燒茄子雪糕有我最愛柚子味,鍾意榴連嘅人都有呢隻味
呢間食咗幾次都係令人滿足的,今日跟幾位朋友聚下食好西

三點前菜有魚干、漬蒜頭等,幾開胃又惹味

呢個洋蔥墨魚咀勁惹味,蒜香到不得了,墨魚爽口送酒一流

最後有秋天最愛秋刀魚刺身,好肥美油香
另一種食法係用嚟加入鮮甜海膽做壽司啊,太邪惡了

雪糕有我最愛柚子味,鍾意榴連嘅人都有呢隻味
2018-09-17
2018-09-21 3565 views
又來到最喜歡的日燒,牛禪燒肉!跟朋友吃飯聚會,這裡真是一個不錯的地方,地點便利,氣氛寧靜,食物質素又高!大熱天時喝什麼好?當然要喝杯冰凍的清酒,很喜歡瓶子的設計,既可為清酒帶來冰冷感,又不影響它原來應有的味道!◎ 茄子沙律 ($78) -- 吃點沙律作為前菜,醬汁小小酸來開一開胃口,然後一會兒就可以大啖大啖地吃!◎ 炸雞軟骨 ($88)  -- 一直覺得炸雞軟骨是一個優質的佐酒小食,配上清酒,跟朋友聊天真的超夠日本居酒屋的氣氛。 ◎ 五品刺身 -- 深海池魚(厚切)、帶子刺身 、三文魚腩刺身、秋刀魚(兩食)、活赤貝 每款刺身都非常新鮮,當中最愛是活赤貝,因為又鮮味又爽口!其他如深海池魚跟三文魚腩刺身油鮨感都很豐富,入口味道有點魚油香,令肉質特別飽滿!秋刀魚跟活赤貝都建議提前2天致電查詢一下並預訂以確保有得吃!秋刀魚壽司加上海膽,鮮味真的無懈可擊,入口是甘甜彈牙然後是爽口,是有層次的滋味!◎ 近江和牛盛宴 ($1,980) -- 終於,主角來了!對,我們都是為了它而來的,拼盤上是九款不同的近江和牛身上的位置!燒肉由淺入深,先吃油膩感不大的牛舌、牛肩等....再逐款逐款細味脂肪的分別!愈

燒肉由淺入深,先吃油膩感不大的牛舌、牛肩等....

再逐款逐款細味脂肪的分別!愈邪惡的食物就愈美味,吃到近江A5肉眼的時候,簡直好吃到要哭出來!建議跟點白飯來吃,中和一下油膩感,而且牛味會更加突出。

◎ 什錦天婦羅 ($118)  -- 一直都喜歡牛禪的天婦羅,炸粉不多,亦因為這樣吃得出本來食材的味道,南瓜跟紫薯都很清甜爽口!

◎ 吉列豬扒 ($88) -- 吃炸物時吃得興起,再點了一個吉列豬扒過一過口癮,肉質非常細嫰,炸得恰到好處!

◎ 牛油露筍炒野菌 ($88) -- 露筍配上野菌,用牛油帶出陣陣菇味,吃了這麼多靚牛跟炸物,用點植物來減低一點罪疚感!

◎ 香芒椰汁糯米飯 ($98) -- 一看菜單相片就覺得這個很吸引,想也不想就點了這個!芒果的甜香,加上椰漿,混上糯米飯 ,就是喜歡這種甜椰椰的味道!

一個字,超掂!
2018-09-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 近江和牛盛宴
  • 五品刺身
  • 牛油露筍炒野菌
  • 香芒椰汁糯米飯
2018-09-18 2768 views
第二次黎呢度lu, 通常encore得既餐廳, 都係正先會翻兜同介紹比朋友今次就同埋d"牛魔王"朋友黎呢度試下佢地既極上和牛宴而自己今次既胃口比上次好, 因為上次飲完珍奶才來, 飽飽地, 都食唔到d乜起朋友未到齊之前, 大家話不如order sake 放題~sake 放題係要全檯人都點的, 問過大家後覺得ok, 因為每人都係加$100, 任飲指定既sake係咪超抵先?!不過有少少限制, 就係要點任何套餐或任何牛盛宴的!來到牛禪, 就緊係唔會錯過要點牛來吃呢度嘅特色係可以食到牛嘅唔同部位!!!好~唔理遲到既朋友, 一於叫呢個近江和牛盛宴套餐未上食物前, 餐廳會提供前菜3點, 是收費的左起: 合桃, 辣蒜子, 海浙sake來啦, 嘩...原來都幾大杯, 就係平時起酒吧飲嘅酒杯咁大仲會比定一壺冰凍的sake讓大家refill雖然唔係經常飲日本清酒, 但呢隻入口都唔會太難飲朋友未到, 就緊係點住小食送酒先啦~燒雞泡魚乾超好味呀!暖軟的魚乾, 唔會痴牙, 加上甜甜的味道, 好想多吃, 但又想留肚, 很掙扎呢另一款超好味的小吃: 一口芝士相信十個人, 九個都鐘意食芝士, 呢個小3角, 勁邪惡咬開後
今次就同埋d"牛魔王"朋友黎呢度試下佢地既極上和牛宴
起朋友未到齊之前, 大家話不如order sake 放題~
係咪超抵先?!
不過有少少限制, 就係要點任何套餐或任何牛盛宴的!
來到牛禪, 就緊係唔會錯過要點牛來吃
呢度嘅特色係可以食到牛嘅唔同部位!!!
好~唔理遲到既朋友, 一於叫呢個近江和牛盛宴套餐
未上食物前, 餐廳會提供前菜3點, 是收費的
左起: 合桃, 辣蒜子, 海浙
三點前菜
仲會比定一壺冰凍的sake讓大家refill
雖然唔係經常飲日本清酒, 但呢隻入口都唔會太難飲
朋友未到, 就緊係點住小食送酒先啦~
燒雞泡魚乾超好味呀!
另一款超好味的小吃: 一口芝士
相信十個人, 九個都鐘意食芝士, 呢個小3角, 勁邪惡
一口芝士
咬開後...d芝士好似想流出黎咁, 超正
朋友黎啦, 我地個
五品刺身都上菜啦

包括: 深海池魚(厚切), 帶子刺身, 三文魚腩刺身, 秋刀魚(兩食) (需2天前致電查詢並預訂) 及 活赤貝 (也需要提前2天致電查詢並預訂)
唔食都睇得嘅賣相, 你話想點先?!
本身唔太好刺身嘅, 每樣都食咗一片, 勁肥美呀! 帶子同池魚超正

五品刺身
識食嘅朋友預早order定秋刀魚, 因為係呢個季節嘅特產, 所以必定是新鮮
平時多數食熟既秋刀魚, 極少食刺生, 加上有魚皮, 望落以為會好腥,
原來新鮮的是不會勁腥, 少少的是有, 話哂都係"魚"嘛
我怕味的都食得到, 而且佢都好肥美添
秋刀魚(兩食) (必需提前2天致電查詢並預訂)

秋刀魚
而第二食就是作壽司, 都不特止, 面頭仲要加點海膽, 你話死未?!
覺得自己今晚食嘅都非常過份
不過人生流流長, 雖然唔係富貴人家, 但間中食下d優質美食, 都係對自己一生有個交代啫!
其實有件壽司落肚都唔錯, 因為今晚無乜澱粉質落肚, 可能很快又餓

秋刀魚壽司
然後到
近江和牛盛宴, 本身一板是給4人份量, 因為我地5人, 所以再加多半板, 即6人份量
原來是可以半板加嘅添
近江和牛盛宴 (1.5板)

呢板牛肉分佈好易明, 再加上每個部位都有旗仔說明

其實餐廳會提供3款醬汁, 但我都無乜用到, 因為靚牛, 其實蘸鹽巴是最正的!
可能我地燒到很"呢hea", 所以高級員工立即過來幫忙
燒焦就浪費了!大約燒到有血水滲出就可以反轉, 咁又見到有格仔紋, 超靚

唔知應該從邊個部位食起?! 唔使擔心, 呢度有貓紙架
由無咁多脂肪既部位先開始食, 其實去到肩肉都已經好好食啦, 媽咪

其實起不知何時, 有人點了白飯, 原來這是建議食法,
因為就咁食帶脂肪的燒牛, 真的, 多吃幾件, 就覺得很膩口, 但配上白飯, 感覺完全不同
下次大家要記住啦!
有白飯送, 真係無咁漏, 沒騙你!!! (只是吃得太興喜, 忘了影埋白飯, XD)
薄薄的牛肉片, 入口油香味濃, 全部也沒有一點根, 很淋身, 超好味!

食完d肉類, 都想食返d菜去平衡返嘅, 我地點咗幾款蔬菜
話你知: 原來燒蔬菜都係放起爐嘅傍邊就可以架啦
你睇下, 燒得幾靚仔! 雖然呢一餐唔叫平, 但真係貴得有道理!
2018-09-10
$700 (Dinner)
一口芝士
五品刺身
秋刀魚(兩食) (必需提前2天致電查詢並預訂)
秋刀魚
秋刀魚壽司
近江和牛盛宴 (1.5板)
2018-09-18 202 views
9月11日同幾個朋友食咗一餐係好食到癲嘅一餐通常好難會食一餐全部人都滿意亦厲害到每一個菜都叫好堅……真心無誇張前菜,蟹子沙律果啲我唔多講我必須介紹勁嘢每種部位都清清楚楚你會非常清晰知道自己最愛乜部位要跟次序食每發現我最愛係個(牛臀肉)真係要咁講究先知自己愛吃乜唔好再盲中中邪惡嘅鵝肝多士大大件好滿足我第一次食秋刀魚剌身好感不錯二食秋刀魚海膽壽司一樣足料新鮮刺身新鮮係好重要大大件厚身無得輸天婦羅一樣脆而不油最尾食埋個榴槤雪糕大滿足
9月11日
同幾個朋友食咗一餐
係好食到癲嘅一餐
通常好難會食一餐全部人都滿意
亦厲害到每一個菜都叫好
堅……真心無誇張

前菜,蟹子沙律果啲我唔多講
我必須介紹

最尾食埋個榴槤雪糕

大滿足
  • 秋刀魚(兩食)- $186
2018-09-18 191 views
上一次光臨好像已經是幾個月前了,前幾天突然想吃燒肉,第一時間當然是想到牛禪!喜歡這裡不單止牛肉質素高,連其他食物也非常不錯!三點前菜包括:蜜糖燒魚干合桃、海蜇及鰹魚蒜頭。現在開始是吃秋刀魚的季節了,這裡有秋刀魚兩食!秋刀魚配上海膽作壽司卷物,同時吃到海膽的鮮甜,又能吃到秋刀獨有的味道,這個創新的配搭不錯!秋刀魚刺身更原用說了,非常愛它獨特的味道。另外還點了個刺身拼盤一同分享!油甘魚新鮮爽口、帶子鮮甜厚肉、三文魚腩十分肥美、活赤貝非常大隻!燒肉方面,我們點了個和牛盛宴,一共有10款和牛不同部份。跟著餐廳提供的說明順著次序燒。燒肉方面每件都非常好吃!最愛油花充足的部位,很美味!為了健康著想,還是點了幾款蔬菜同吃。
三點前菜包括:蜜糖燒魚干合桃、海蜇及鰹魚蒜頭。

秋刀魚刺身更原用說了,非常愛它獨特的味道。

燒肉方面每件都非常好吃!最愛油花充足的部位,很美味!
為了健康著想,還是點了幾款蔬菜同吃。
2018-09-17 151 views
今晚再次約了幾個朋友來牛禪食燒肉首先三點前菜$30,前菜都做得好精美再來有餐前小食,芒果蟹籽沙律$98,好醒胃,七味魚翅$78,多春白飯魚$88到了刺身登場,點了五款包括有 三文魚腩刺身$118:魚腩新鮮肥美,帶子刺身$108:大大粒同樣肥美,油甘魚刺身$188:肉質厚實,活赤貝$68(需要兩天前預訂)秋刀魚刺身(兩食)$186(同樣要兩天前預訂)秋刀魚近依幾個月肉質係最肥美的主角出場了:極上和牛盛宴$2370(1板半),總共有9個部位,包括有極上和牛牛舌、牛頸脊、牛肩、肉眼、牛外胸腹、小排、牛臀肉、牛腿上肉同尾龍扒 真係睇見都流哂口水有肉就唔會少左菜 日本番薯$55 鮮冬菇 椎茸$38 長蔥$28 翠肉瓜$33 伴住牛肉一齊食最後甜品雪糕🍦 海鹽味 益力多味 榴連味 ,三種口味都好特別
今晚再次約了幾個朋友來牛禪食燒肉

首先三點前菜$30,前菜都做得好精美

2018-09-15 372 views
朋友生日說想吃燒肉,我地幾姊妹就諗到牛禪燒肉慶生是個不錯之選三點前菜 - $30芒果蟹籽沙律 - $98好豐富的沙律,芒果都很多材料充足,用料很新鮮!五品刺身油甘魚刺身 - $188帶子刺身 - $108三文魚腩刺身 - $118活赤貝 - $68 (必需提前2天致電查詢並預訂)各款刺身都很新鮮鮮味,就咁睇都相當吸引秋刀魚刺身秋刀魚刺身都是第一次食,肉質好肥美很有口感,而且很鮮美秋刀魚(兩食)- $186 (必需提前2天致電查詢並預訂)秋刀魚配海膽很美味,兩者都很搭配極上和牛盛宴 - $2,370(1.5板)睇到都十分開心,食唔同部位的和牛燒既次序跟著呢個牌去燒個個部位都十分好味食到最尾果幾款更是油花好多,更加肥美又嫩,入口即溶的感覺雪糕 - $30最後雪糕有多款味選擇,有海鹽、芝麻、榴槤、朱古力味等,我就選左榴槤雪糕味道好濃郁生日點左枝清酒飲,味道香醇,帶甜味容易入口

芒果蟹籽沙律 - $98
好豐富的沙律,芒果都很多材料充足,用料很新鮮!

油甘魚刺身 - $188
帶子刺身 - $108
三文魚腩刺身 - $118

秋刀魚刺身
秋刀魚刺身都是第一次食,肉質好肥美很有口感,而且很鮮美

秋刀魚(兩食)- $186
(必需提前2天致電查詢並預訂)
秋刀魚配海膽很美味,兩者都很搭配

極上和牛盛宴 - $2,370(1.5板)
睇到都十分開心,食唔同部位的和牛

燒既次序跟著呢個牌去燒

個個部位都十分好味

食到最尾果幾款更是油花好多,更加肥美又嫩,入口即溶的感覺

雪糕 - $30

生日點左枝清酒飲,味道香醇,帶甜味容易入口
Dinner
立秋過後,總係想食D熱辣辣既野,除左食火鍋之外,其次就係食燒肉,早兩日同成班朋友去左依間日式燒肉店做晚飯,估唔到喜出望外,所以今晚由我朋友們發辦叫菜,我只負責食就可以啦! 食個前菜開胃一下然後到茄子沙律送上, 估唔到份量比想像中多,而家好多茄子粒,食落幾惹味,拌左少少醋汁同沙律醬,味道更醒胃一食日本菜就必點小食炸雞軟骨,粒粒炸得金黃香脆,咬個時夠哂脆口,味道剛好唔會太咸到五品刺身出場,朋友話比師傅發辦決定比邊款刺身,當中活赤貝同秋刀魚係朋友預先訂位時預訂左,除左依兩款刺身外,仲有深海池魚、帶子刺身同三文魚腩刺身,只係睇賣相都已經滿分,排到滿滿好豐富,厚切深海池魚同三文魚腩入口非常鮮甜帶爽,好肥美,活赤貝入口好爽脆,鮮甜不在話下。而我食咁多次刺身,第一次食生秋刀魚刺身,估唔到無腥味,仲要肥美油份高,店員話原來秋刀魚係當做季節,所以食得出來貨質素好新鮮,而且仲可以兩食,另外整左份海膽秋刀魚壽司,海膽面頭拌左柚子胡椒,入口好香好惹味,夾雜海膽甘甜味道 ,好好食啊! 師傅見我地未食哂秋刀魚刺身,另外幫我地將部分刺身拎去輕燒,估唔到一樣驚喜萬分,入口幾乎即溶,好重油香,超好味終於到今晚期待已久既

終於到今晚期待已久既近江和牛盛宴上場,共有九個部位,有個燒肉先後次序餐牌,去按順序咁燒黎食,先食無咁油既部位,再食油分高部位,每塊肉的厚薄度適中,燒至5-6成熟就食得,入口啖啖肉 ,油脂分平均又夠香口,牛味好濃郁,係香港真係好少食到咁高質既和牛燒肉,而且份量適中之餘,價錢好合理

淨食少肉都要食少少蔬菜平衡一下,叫左依個野菜盛合,當中有雞肶菇、南瓜、冬菇同京蔥

食燒肉點少得清酒,剛好叫左近江和牛盛宴套餐,而家餐廳有個日本清酒放題,加$100就可以任飲指定清酒,的確抵飲,正呀!

本身都好鍾意食吉列豬扒既我,見依度有得叫即點左一份,炸得金黃香脆,炸粉薄身,豬扒咬落外帶脆口內夠軟熟,啖啖肉之餘,肉質食得出新鮮,配埋豬扒醬汁食一流

食到飽哂都不忘叫甜品,唔想叫雪糕,所以點左香芒椰汁糯米飯,芒果肉香甜唔酸,椰漿配紫糯米同糯米點食夠哂煙韌,椰香味濃,滿足呀
2018-09-14 2283 views
係世貿中心13樓,基本上都會爆滿,最好預早book~ 首先黎一個 三點前菜 $30有蜜糖燒魚仔合桃、海蜇、鰹魚蒜頭,全部都好食~五品刺身油甘魚刺身 - $188 肉質鮮美帶子刺身 - $108 十分甜美,超厚肉啊!三文魚腩刺身 - $118 肥美好肉地,滿口魚香~活赤貝 - $68 我第一次食原隻活赤具,新鮮爽口!推薦!不過要預早訂先食到架!重點推介秋刀魚兩食 - $186金箔海膽秋刀魚壽司十分矜貴~海膽鮮甜,整個配搭都好match~ 而秋刀魚刺身都唔係時時有得食!又係要預訂先得架!口感都幾得意~沾上少少檸檬香氣超好食!洋蔥墨魚咀 - $88炸咗嘅墨魚嘴,少少咸, 熱辣辣 ,避風塘風味~好好食!連啲洋蔥都可以全部食晒!我哋仲嗌咗免治雞肉棒 - $58外面燒汁雖然比較鹹,但係個雞肉棒就只係輕輕調味~好有咬口,因為裏面有好多打碎左既雞軟骨!!!炸蝦天婦羅 - $128 5隻炸蝦,另外有一個炸秋葵 ~重頭戲黎啦~而我哋嗌咗呢個極上和牛盛宴 - $2,370(1.5板)呢個和牛盛宴係要由淡味去到濃味順著次序去食嘅 首先食牛舌 尾龍扒 牛臀肉牛腿上肉牛外胸腹 牛肩 牛頸脊 小排 肉眼 燒牛舌 ,

係世貿中心13樓,基本上都會爆滿,最好預早book~

首先黎一個 三點前菜 $30
三點前菜 - $30

有蜜糖燒魚仔合桃、海蜇、鰹魚蒜頭,全部都好食~

油甘魚刺身 - $188 肉質鮮美
帶子刺身 - $108 十分甜美,超厚肉啊!
三文魚腩刺身 - $118 肥美好肉地,滿口魚香~

重點推介秋刀魚兩食 - $186
金箔海膽秋刀魚壽司
秋刀魚(兩食)- $186

十分矜貴~海膽鮮甜,整個配搭都好match~
秋刀魚(兩食)- $186
秋刀魚刺身都唔係時時有得食!又係要預訂先得架!
秋刀魚兩食 - $186

口感都幾得意~沾上少少檸檬香氣超好食!

我哋仲嗌咗免治雞肉棒 - $58
免治雞肉棒 - $58
外面燒汁雖然比較鹹,但係個雞肉棒就只係輕輕調味~
好有咬口,因為裏面有好多打碎左既雞軟骨!!!

炸蝦天婦羅 - $128
 5隻炸蝦,另外有一個炸秋葵 ~

重頭戲黎啦~
而我哋嗌咗呢個極上和牛盛宴 - $2,370(1.5板)
極上和牛盛宴 - $2,370
呢個和牛盛宴係要由淡味去到濃味順著次序去食嘅

首先食牛舌
牛舌

肉眼

燒牛舌 ,原來個口感唔會好似同佢法式濕吻咁嘅
 有咬口~
職員燒嘅時候並冇另外加油
但係牛滲出嚟嘅油都好香,但唔會覺得嗰啲油呢係好油膩嘅~而係好香濃

建議 會配埋白飯嚟食
一啖飯一啖牛,感覺就好似張口入面既味道先清除一下再食下一片牛既鮮味
咁多個部份我就最鍾意 小排呢個部位,因為佢嘅油份係最多㗎, 而且肉質好嫩滑!!!
食返多少少菜平衡一下~
日本長茄子,雞髀菇,粟米,日本南瓜
日本南瓜- $55
日本長茄子 - $55

粟米 - $33
雞髀菇 - $33
職員話見到佢軟身即係熟架啦~點少少醬汁就食得~

最後叫左雪糕~
雪糕 - $30
左邊係益力多,右邊你 榴蓮
兩樣都好食!滿足~
極上和牛盛宴 - $2,370
牛舌