2012-10-22 60 views
老公愛食燒肉,平時都係去尖沙咀韓國街,最近老公想試韓嘉嵐,見到有做團購,立即買了4張用$100買$200現金卷 。即是半價......抵!韓嘉嵐是伽倻的大廚自立門戶的餐廳,而且由主理人,店員到大廚大都是韓國人,有信心保證。相信吃到的都應是正宗的韓菜雖然位置位於時代廣場付近, 叫"2000廣場",地方唔太出名....去到都唔係好多人, 餐廳門面尚可,門口接待的是韓國人,好快被安排入坐。餐廳以木色為主調,座位闊落,光線充足,佈置簡單。店內放了2個紅色擺設,"多謝光臨的POSE",十分搶眼 。點菜後,待應送上六小碟前菜。味道比其他韓國餐廳好味,很有水準,父母好快食完全部,但可以免費任添。特別喜歡以下4款 (添加了3次!!)薯仔 =以為是番薯,甜甜的,口感都似。原來是薯仔, 真係估唔到!雜姑 = 切細加入香油等調味,好味大豆芽菠菜 = 好香辣味豆腐 = 不是滑豆腐,雖然是粗,但豆味重。 有一點點的海鮮味道,再加入了韓國大醬做成。辣味中甜味,幾好味!牛肋骨 $150點了沒有調味的牛肋骨,喜愛肉的原味。如牛肉有質素,不用加味,燒出來已經夠嫩滑,牛肉的油脂已經令到燒出來的牛肉味道十足。西冷扒 $2
老公愛食燒肉,平時都係去尖沙咀韓國街,
最近老公想試韓嘉嵐,見到有做團購,立即買了4張
用$100買$200現金卷 。即是半價......抵!

韓嘉嵐是伽倻的大廚自立門戶的餐廳,
而且由主理人,店員到大廚大都是韓國人,有信心保證。
相信吃到的都應是正宗的韓菜

餐廳以木色為主調,座位闊落,光線充足,佈置簡單。
店內放了2個紅色擺設,"多謝光臨的POSE",十分搶眼 。
紅色擺設,"多謝光臨的POSE",十分搶眼
父母好快食完全部,但可以免費任添。
六小碟前菜。味道比其他韓國餐廳好味,很有水準
特別喜歡以下4款 (添加了3次!!)
雜姑 = 切細加入香油等調味,好味
大豆芽菠菜 = 好香

牛肋骨 $150
沒有調味的牛肋骨
點了沒有調味的牛肋骨,喜愛肉的原味。

西冷扒 $210
脂肪適中,分配均衡,色澤鮮。脂肪唔"蘇", 連少少脂肪食,更加好味,好香。
西冷扒 $210 脂肪適中
牛舌 $120
牛舌是薄切, 爽口。唔"鞋",有牛肉味。
牛舌是薄切
豬腩肉片 $120
燒到中途,待應突然告知要先燒牛再燒豬,因為豬有太多油會搶火,會令豬燒黑。正確食法是要轉平底燒豬,網底燒牛。
告訴待應媽咪不食牛,所以想豬牛一齊燒。結果,待應幫我們在旁邊有空位置轉用平底燒。真的比我們燒得更加好食
第一次有人告知正確食物,太好!

雜菜 $105
因媽咪唔食太多肉,主要為媽咪叫。
媽咪評語: 翠肉瓜幾甜燒完中有水份, 番薯 及南瓜都好味

人參鷄湯 $175
枱上放滿食物,待應送上人參鷄湯後很快拿走把湯分好給我們,所以沒有影相。
鷄不太"鞋",但味道一般,人參味不是太重。
石頭飯 $118, 人參鷄湯 $175
石頭飯 $118
之前略略提過媽咪唔食牛,叫石頭飯時忘記不要牛。過了不久,待應主回來動問要否改鷄或豬。好細心!!
OK好多料,因各人對辣要求,所以不用

最後中有雪糕送

味道,食物質素,服務都非常好,只是比尖沙咀韓國街貴了一點。
但以質素對比,這價錢是合理的。坐得舒服,沒有趕客的感覺,而且這兒的抽風做得非常之好,
燒完後,衣服沒有很大油煙味。如果再有團購,一定再幫襯。
2012-10-21
牛舌是薄切
石頭飯 $118, 人參鷄湯 $175
  • 西冷扒
2012-10-09 13 views
女友喜歡吃韓國料理,今天選了這家,位於銅鑼灣,地點適中。聽說此餐廳很受歡迎,幸好有訂位,到達後不用等位。而餐廳環境亦很舒服,二人座位亦很寬敞,可以說是吃得舒適。看了餐牌很久,左想右想最後選擇叫lunch set,因為價錢相對較平宜。我們分別叫了炆牛肋骨和辣豆腐煲。相對其他韓國料理,這間的前菜並不算多,款式也不算太特別。這個辣豆腐煲,對於我來說是有點辣,不過也是夠辣才好吃,豆腐夠滑又夠多,湯亦很熱,值得一讚。再來炆牛肋骨,簡直再讚,食物熱辣辣上桌,湯非常鮮甜,而且牛肋骨份量非常足,足足有6件,而且肉質也算「淋」,入口非常美味。另外,白蘿蔔吸收湯內的牛肉味,味道也非常好,值得一試再試。還有附送餐飲,價錢加一也不過二百,算是lunch set中比較抵食,下次可以再試其他款式。
女友喜歡吃韓國料理,今天選了這家,位於銅鑼灣,地點適中。

辣豆腐煲

2012-10-06
$95 (Lunch)
辣豆腐煲
2012-09-18 24 views
阿頭正式取得了工作簽證,她說要請大家吃個飯,順道賀一賀。 記得上一次,另外一位阿頭說過想食韓燒,再銅鑼灣方向走時,我建議了近在咫尺的韓嘉嵐。中午,全叫韓燒肉也許太過奢侈,我們都是同上次食日燒一樣,半燒半套餐地吃。而每一次食韓式午餐,都會有一大堆前菜供應。魚仔,Kimchi,甜薯,豆腐,芽菜等,全是醒胃小吃。其中的蕃薯,甜味誘人,大家十分之喜歡,燒魚就比較多骨,而Kimchi,是好味易入口的味道,沒有過份的酸就是好。 石頭飯可謂是韓國午餐,香香的碎牛肉再加上辣一辣既韓式辣醬。炒一炒,把所有配料同醬汁撈埋,再由店員幫我們分。飯,真正的用上了水晶米,這樣混入醬汁的炒起來,味道特別的香,辣只是微辣,而且牛肉味濃郁,再加上飯焦的味道,我只可以以極香口來形容。 兩個套餐,有兩個雜錦海鮮湯。這湯用的也是一般我們食到的海鮮,不過多了少少麵豉的味道,多了點豆香,蝦味貝殼味其實未夠,所以要以麵豉來補充,而這就是韓國料理的一種不足之處。 繼續的來了3個小食,有餃子,韓式年糕,同壽司。

繼續的來了3個小食,有餃子,韓式年糕,同壽司。方形的餃子形似四海游龍的出品,不過size就比較大隻,而餡就是肉菜同粉絲。年糕,韓式的比較辛口,實際的食法是以腐皮包年糕咁食,但我們都不知道,全檯人都是分開來吃,直至有人發現腐皮是包著年糕的才知道要這樣的食。而壽司就完全不吸引。

韓式粉絲,大大條,粗粗的綠豆粉條。食落夠煙韌,帶著好味的醬油香,炒得不錯。

泡菜餅,但我們在此餅食不到泡菜的味道。吃真一點才知道是八爪魚餅。煎得香,薄餅鬆軟,粒粒碎粒的八爪魚,味道香口,中間夾雜的菜也同樣地香,若是有泡菜夾在中間,會更加惹味。

豬腩肉,正式來說應該是要燒一燒才吃。不過愛吃韓菜的阿頭說不用燒,就這樣點醬食更味美。我沒有對比過,只知道這是咸豬肉,味道咸香,我沒有試燒來做比較,只知道點一點那個像豆板醬的辣醬,就咁食或是夾生菜食,都非常香口,而且豬腩的脂肪早已經煮走,食落一點也不膩。

來這兒食燒的,一定有牛肉在燒,新鮮有質素的牛肉,不用加味,燒出來已經是嫩滑非常,牛肉的油脂已經令到燒出來的牛肉味道十足。輕輕的點一點熟油,味道一流。

餐後,每人有一杯韓國特飲,而我們都一致選擇了柚子茶。這柚子茶十分之清甜,韓國柚子,飲落順暢,感覺對胃子有益。

美味的韓國餐,上等的燒牛肉。味道,食材同服務都非常好,只是貴了一點而已。

但以質素對比,這價錢是值得的。而且成個餐廳的空氣十分之清新,作為一間燒肉店,這兒的抽風系統,做得非常之好。
$175 (Lunch)
2012-09-15 14 views
點菜後先送上多碟前菜 蒟蒻條加上紫菜很爽脆 辣多春魚比較特別 人蔘絲少得可憐,白蘿蔔太甜,蓋過蔬菜和人蔘絲的味道 份量很多,牛肋骨炆得很腍,可是汁較甜 尚算足料 湯不會太油,有很多香菇 餃子雖然好吃但應該不是自家制的年糕煮得剛好,煙煙下次會嘗試韓燒
點菜後先送上多碟前菜
前菜
蒟蒻條加上紫菜很爽脆

辣多春魚比較特別

人蔘素菜卷
人蔘絲少得可憐,白蘿蔔太甜,蓋過蔬菜和人蔘絲的味道

炆牛肋骨
份量很多,牛肋骨炆得很腍,可是汁較甜

石頭飯
尚算足料

水餃年糕
湯不會太油,有很多香菇

餃子雖然好吃但應該不是自家制的
年糕煮得剛好,煙煙

下次會嘗試韓燒

2012-09-13
前菜
2012-08-19 10 views
好多侍應,但沒有應機叫一樣,黎一樣毫無韓國菜特色,莫說高檔定低檔但價錢並不便宜前菜冇泡菜燒肉冇跟鼓油如果少食韓國菜一定唔識要求建議:叫餸跟單請叫韓國部長,其他人均在遊雲
好多侍應,但沒有應機
叫一樣,黎一樣

毫無韓國菜特色,莫說高檔定低檔
但價錢並不便宜

前菜冇泡菜
燒肉冇跟鼓油
如果少食韓國菜一定唔識要求

建議:叫餸跟單請叫韓國部長,其他人均在遊雲
Celebration
Anniversary
2012-08-13 15 views
我比較遲熟,成廿歲先第一次食韓烤,唔食尤自可,一食不可收拾,咩漢陽苑漢和一舊水任食,由以前嘅巨龜莊到梨花園新羅寶名家…完全平貴通吃!突然有一日,食完返屋企,成身油煙味,再望望塊面含膿嘅暗瘡!我同自己講,係時候忍一忍!一係唔食,一係就食好嘅!朋友話【韓嘉嵐】係近期韓烤新貴,晚晚排隊,仲收費唔平!咁唔平都要試一試ga……當晚一去到,屁股都未坐暖……即時試吓我最愛嘅泡菜,唔錯…不過名家好食d!試埋佢地嘅生牛肉,幾好…但又唔覺特別好味!再夾返舊牛肋骨,都唔錯…但好似新羅寶更入味!整多片牛脷,OK…可惜太薄又食唔出有幾正!返而個豬手同泡菜餅,又真係有返d驚喜!最後嚟多個泡菜鍋…飽飽!埋單一人三百幾,都算係咁啦!冇驚喜又冇失望果隻lor…你問我味道好唔好?我會答4分啦!你問我環境好唔好?我會答4分啦!你問我服務好唔好?我會答4分啦!你問我價錢值唔值?我會答4分啦!咁即係天注定,我要將呢段嘢,放喺openrice啦!
我比較遲熟,
成廿歲先第一次食韓烤,
唔食尤自可,
一食不可收拾,
咩漢陽苑漢和一舊水任食,
由以前嘅巨龜莊到梨花園新羅寶名家…
完全平貴通吃!

突然有一日,
食完返屋企,
成身油煙味,
再望望塊面含膿嘅暗瘡!
我同自己講,
係時候忍一忍!

一係唔食,
一係就食好嘅!

朋友話【韓嘉嵐】係近期韓烤新貴,
晚晚排隊,仲收費唔平!
咁唔平都要試一試ga……

當晚一去到,
屁股都未坐暖……
即時試吓我最愛嘅泡菜,
唔錯…不過名家好食d!
試埋佢地嘅生牛肉,
幾好…但又唔覺特別好味!
再夾返舊牛肋骨,
都唔錯…但好似新羅寶更入味!
整多片牛脷,
OK…可惜太薄又食唔出有幾正!

返而個豬手同泡菜餅,
又真係有返d驚喜!
最後嚟多個泡菜鍋…飽飽!
埋單一人三百幾,
都算係咁啦!
冇驚喜又冇失望果隻lor…

你問我味道好唔好?
我會答4分啦!
你問我環境好唔好?
我會答4分啦!
你問我服務好唔好?
我會答4分啦!
你問我價錢值唔值?

咁即係天注定,
我要將呢段嘢,
放喺openrice啦!
豬手 4分啦
生牛肉 4分啦
蝦 4分啦
牛肋骨 4分啦
2012-08-03 6 views
第一次經OR既TABLEMAP訂位, 估唔到這個功能又真係幾方便係網上輸入資料再經電話俾個CODE再做確認就可以.今次經網上訂位仲有9折優惠, 抵呀.準時7時半就已經到餐廳, 不過眼見都唔算多人, 不知為何都要安排我地2個入房(即係搭大枱), 感覺怪怪.今晚唔想食燒烤, 同友人就叫左個炆牛肋骨,韓式冷麵同燒黃花魚.先來6小碟前菜,最特別算係個蛋煎牛肉味道都唔錯,泡菜只帶點微辣但就爽口唔似其他食店既泡菜偏軟身.炆牛肋骨, 單睇賣相就知道炆得非常軟身, 炆既時間都掌握得好好, 肉仍然附在骨上.醬汁味道就偏甜. 初時都怕無飯配上會覺得油膩, 但出奇地此處既牛肋骨又唔會覺得好漏.再來就係韓式冷麵, 這一味係我地2個都覺得非常欣賞. 煙韌再加上雪梨片既清甜另外再加白醋又酸又甜又凍真係夏天必食.最後就係燒黃花魚, 第一次係韓國餐廳叫魚食, 估唔到好好味. 其實烹飪方法都係同日式燒魚差不多, 平時黃花魚肉質好淋, 但當晚食既魚質比較實好鮮甜, 唯一就係味道偏淡.整體來講此店既食物都做得出色, 只係價錢偏貴.

今次經網上訂位仲有9折優惠, 抵呀.

整體來講此店既食物都做得出色, 只係價錢偏貴.

2012-08-02
2012-07-06 30 views
午飯甚少想到會去吃韓國料理,因極度討厭那像陰魂不散纏繞著鼻端的油煙味!當然抽氣系統一般茶餐廳也會有此問題出現,只是韓國燒烤實在太深入民心了.其實這天心裡是一直想吃冷麵,日式的已吃了多次不大滿意的,那不如就試一試韓式吧!反正這裡友人曾告知炆牛肋骨是做得不錯.前菜有蛋卷,芽菜,甜薯,辣白菜,豆腐及小魚乾.其中最喜歡這泡菜的味較清淡質感爽脆,誰說泡菜發酵得久就好吃?炆牛肋骨----這午市套餐的份量和別家晚上單點的幾乎是一樣!一般來說因下了紅棗,梨,蘿蔔及甘筍來同炆,吃起來是會帶有頗重蔬果的甜味.某些店的出品甚至是甜得有點膩!欣賞這裡醬汁的調味甜度平衡得好.牛肋肉不會一夾即散,肉質尚保留彈性.底部墊有數條炆得入味的年糕更是意外收獲.韓式冷麵-----看見那層浮在碗內碎冰及沒有嗅到刺鼻的酸味已心花怒放!幼身咽韌的蕎麥麵條配上清甜的雪梨片及爽脆的青瓜,加上冰涼酸度適中的酸汁一同吃下去真是透心涼!想吃得酸一點可自行加醋.喜歡這裡的通風抽氣系統甚佳,沒有惱人的油煙味.服務有效率,食物調味準確到位份量及質量兼備.已決定拉隊來晚市掃餐牌再試試鍋物及其它菜式!
前菜有蛋卷,芽菜,甜薯,辣白菜,豆腐及小魚乾.

$100 (Lunch)
2012-07-02 7 views
如果世人像我一般嗜食鯖魚(さば),現在瀕危的應該不是/不只藍鰭吞拿魚。亦一如世間常見的偏愛/錯愛一樣,在下愛食鯖魚,也是沒有甚麼情理兼備、首尾呼應的完美解釋。就是愛食。所以,這裡午市套餐縱有長長36項各式花款,我的目光幾乎沒有遇上太多阻力,很流暢的就越過牛肋骨、湯飯、壽司...等等,一直溜到最後一頁的鹽燒鯖魚,編號L26。剛剛說阻力沒有太多,唯一是在第一頁另一個套餐也有鯖魚,圖片顯示,魚的旁邊有一個碗,碗裏大概是湯,價錢卻多了二、三十元,今餐同事結帳,在下良心急性發作,還是要了便宜一點的L26.魚來了。心裏馬上有個問題。「條魚食乜大o架?」(給不諳廣府話的讀者:意思是這條鯖魚成長時候到底吃了甚麼?)又大,又厚。長、闊、高而言,均是近年午餐所見之最。某些部位還沾著鹽粒,份外入味。我知道某些朋友會舉手反對,反對我用「入味」二字。對不起,只能勉強解釋,有人喜歡鹹。你們的太鹹,就是我的入味。扯太遠。不過,鹹一些,用來伴白飯吃確實剛好。接近魚腩部位,多一點油脂,倘若不嫌油膩,入口更添一種香滑感覺。一提,上次在另一家韓國餐廳午膳,得到侍應小姐指導鯖魚吃法,原來把魚反轉過來,魚皮向下、魚肉向上,即可
就是愛食。
今餐同事結帳,在下良心急性發作,還是要了便宜一點的L26.
魚來了。
心裏馬上有個問題。
又大,又厚。長、闊、高而言,均是近年午餐所見之最。
某些部位還沾著鹽粒,份外入味。
我知道某些朋友會舉手反對,反對我用「入味」二字。
扯太遠。不過,鹹一些,用來伴白飯吃確實剛好。
一提,上次在另一家韓國餐廳午膳,得到侍應小姐指導鯖魚吃法,原來把魚反轉過來,魚皮向下、魚肉向上,即可見魚肉之間沿魚身方向隱隱然有兩條虛線。
只消把筷子順著無形虛線一拖,即可將魚肉輕鬆分離作幾條。
今次依法再試,果然。
如兒時手工勞作一般簡單,只須沿虛線...
2012-06-21
2012-06-30 41 views
我家大人每隔一段時間就喊着要吃韓國燒烤, 銅鑼灣"伽耶"己經是我家近年大會指定食處之一, 但聞說大廚己另起爐灶, 是夜為貪新鮮、試新野而相約老友飯局...我家大人飽食一頓滿意韓菜後,更說菜式比"伽耶"更精彩!這夜一行8人, 預先訂座所以冇需等位, 店內佈置簡潔光猛以原木色裝修為主調, 座位闊落以卡位為主, 另設有大房最適合我們嘩鬼一族。先選6-8人套餐....$1980價錢比"伽耶"略貴先來6小碟前餐,接着主菜: 來一客"烤牛脊片拌雜菜" 外層先微微略煎烤過,內層肉質非常嫩滑鮮味, 俾個讚佢這裏的雜菜沙律及鮮香葱真是做得不錯, 我們要另追加オ夠喉,先說說鮮香葱(冇影相)其實是泡菜, 但這家做法用較短時間去醃漬泡菜+葱+特制醬汁...所以還保存着新鮮蔬菜的清甜爽口及特制醬汁美味!雜菜沙律....難得都是用進口貨,為燒烤前打開胃口!烤牛肋骨(6人套餐份量只有2條略嫌不足)肉質嫩滑juicy入味, 連不好牛的我亦大叫讚, 又再追加2份!另..烤特級肉眼扒(一般貨色),吃過"牛肋骨"後這個不提也吧!......烤大蝦(一般貨色) 其他朋友說好, 但我對這雪藏蝦比較失望, 將貨就價吧!.....
6-8人套餐
烤牛脊片拌雜菜

雜菜沙律....難得都是用進口貨,為燒烤前打開胃口!
雜菜沙律
......辣醬炒八爪魚(一般貨色)只見大埋不辣的醬汁跟八爪魚炒在一齊, 可以不吃!

白灼豬肉辣菜包, 席間人人叫好, 肉質鮮嫩再配三款不同醬汁(蝦醬, 辣泡菜醬及我最愛的麵醬) 正!
白灼豬肉辣菜包
三樣煎餅 (分別為蓮藕、 泡菜及芥茉味) 好特別的推介
三樣煎餅
最後另加這窩美味的"牛肉湯麵"它在"伽耶"時己是我家必吃的鍋麵;清湯底+雜菜大蒜混上牛肉碎及類似"上海闊麵"麵餅 ( 不知這麵是何家貨式,造得非常出色煙韌有咬口,無論硬食腍食都一樣好味), 服務員將鍋麵端在枱前煮過15分鐘後, 再因應客人口味在鍋麵上添上黑胡椒碎/蒜蓉/芝麻, 整煲湯麵就這樣出奇地配合美味(多謝$300大元)! 更為這頓晚餐劃上完美的句號。 但千萬不要被餐牌上的 "2人份量" 騙倒, 8人還是剛剛好噢!
牛肉湯麵
8條友理單...$3,342 (可以接受)

Other Info. : 埋單後經理主動向我提出索取咭片, 以便稍後寄給我85折優惠咭, 點解會俾85折優惠咭我呢? 到底是否人人都有? 或食至一定金額才有呢?
2012-06-19
白灼豬肉辣菜包
三樣煎餅
烤牛脊片拌雜菜
牛肉湯麵
6-8人套餐
雜菜沙律
2012-06-25 16 views
尋日係街見到有人派傳單係食韓國野既見到有優惠所以今日決定lunch time同朋友試下上到去有個接待員帶位坐低左即刻有侍應針茶,服務態度都幾好!見到lunch set都有幾十種選擇,唔似平時d餐廳得幾款選擇甘少我最後決定試下泡菜豬肉煲繁忙時間黎講呢到出野算快!!野食黎到已經嗅到好香,雖然個賣相唔係特別吸引但個香氣真係好濃郁食落去酸酸辣辣甘,d豬肉都好入味!鍾意食辣既朋友真係要試下!原來一個lunch set入面有埋3款前菜!d冬菇絲好入味,完全冇平時d草青味同泥味荳牙相對就比較清淡,好適合配甘味道濃郁既豬肉煲雖然前菜已經有泡菜,但由於我朋友好鍾意食所以我地另外叫左一份新鮮泡菜!新鮮泡菜比前菜既泡菜爽好多可能因為整既時間較短,可以保留番白菜既爽口食得7788,有侍應問我地飲d咩,原來lunch set係包野飲有3種飲品選擇,莓子茶,柚子蜜 同咖啡凍熱都可以最後我選擇左韓國既特產柚子蜜同係出面飲既柚子蜜冇咩大分別今次lunch都係食左100左右,係銅鑼灣呢個地段,價錢算合理係時代廣場既對面,去食野好方便又易搵!下次會帶更多同事過黎食野
尋日係街見到有人派傳單係食韓國野既
見到有優惠所以今日決定lunch time同朋友試下
上到去有個接待員帶位
坐低左即刻有侍應針茶,服務態度都幾好!
我最後決定試下泡菜豬肉煲
繁忙時間黎講呢到出野算快!!
好香,D豬肉好入味
野食黎到已經嗅到好香,雖然個賣相唔係特別吸引
但個香氣真係好濃郁
原來一個lunch set入面有埋3款前菜!
d冬菇絲好入味,完全冇平時d草青味同泥味
荳牙相對就比較清淡,好適合配甘味道濃郁既豬肉煲
雖然前菜已經有泡菜,但由於我朋友好鍾意食
所以我地另外叫左一份新鮮泡菜!
好爽口既新鮮泡菜
新鮮泡菜比前菜既泡菜爽好多
可能因為整既時間較短,可以保留番白菜既爽口
有3種飲品選擇,莓子茶,柚子蜜 同咖啡
2012-05-30
好香,D豬肉好入味
好爽口既新鮮泡菜
2012-06-16 68 views
愛吃韓國菜,港島這邊的韓國餐廳都試得差不多.但最喜歡的還是位於時代廣場對面的伽倻,貪其食物正宗而且環境舒服,沒有經過重重韓燒過後遺下的油臆臭.但最近聽說伽倻的大廚離開並自立門戶,取名韓嘉嵐,更要把新店設在伽倻旁的大廈,聽起來很寸.但任它紅橙黃綠還是藍,它寸得有沒有道理?找答案就是這次到訪的原因. 午市過後才到達位於大廈三樓高的餐廳,同大廈的還有大家熟悉的沙律店applegreen.餐廳外放滿給客人等位時坐的椅子,看來這裡peak-season真的一枱難求!幸好來得比較晚.被安排入座舒服的卡座,店員送上厚厚一本午餐菜牌.正在納悶為甚麼餐牌這麼厚,原來這裡有差不多五十種套餐選擇,基本上任何想得出的韓式主菜都可配作套餐,而且價錢非常合理!難怪餐廳對自己這麼有信心了. 點選了兩款喜歡的主菜,先來的是泡菜.從來到韓國餐廳都特別點韓國人吃的傳統泡菜,但現在當然沒得選擇:送來的三小碟都是大路嘢,其中的泡菜又淡又難吃,第一個印象很差.再來是主菜,我們點的是平壤式冷麵和炒年糕,其中伽倻的冷麵最為美味.吃冷麵最重要是其凍湯,我喜歡吃酸一點的,如果有蘋果雪梨薄片和冰粒最好.這裡的沒放冰,不過也夠凍,酸味不重
再來是主菜,我們點的是平壤式冷麵和炒年糕,其中伽倻的冷麵最為美味.吃冷麵最重要是其凍湯,我喜歡吃酸一點的,如果有蘋果雪梨薄片和冰粒最好.這裡的沒放冰,不過也夠凍,酸味不重.麵條卻不及伽倻的幼身,是普通的粗蕎麥麵條,掛湯能力當然不及伽倻用的幼麵好,滋味也遜色一截.配料都是那些,但因麵條不佳,整體也差一點.
那炒年糕又怎樣呢?赤紅色的一碟,醬汁多於一切.仔細一看,椒條比年糕還要多!醬汁味道比看起來沒那麼辣,調味有點曖昧.
年糕條中芯還帶點硬硬的,也沒煎過的感覺,和醬汁亦不同談甚麼交流,感覺非常同床異夢,連愛吃韓式年糕的我亦接受不了.
套餐連飲品,只限幾款沖調飲品.送來的梅茶卻是無呢味道,喝一口已經不想再喝下去.

價錢不貴,但質素平平,下次還是回到伽倻算數.
2012-06-16 21 views
約幾位朋友吃飯,地方要就大家,想起KC推介這裡有味人參卷是做得不錯,就訂檯來吃飯。環境舒服而服務極周到,各人點了一款主菜,都有水準,而其實前菜的蛋卷,層層疊疊的做法鬆軟可口,試了這味便知大廚師韓國人,是間有實力的韓國料理。
$100 (Lunch)
Dining Offer
Group-buy, Credit Card Offers
2012-05-29 12 views
四月二十八日 (星期六)銅鑼灣食肆多,不同菜色也可以容易找到今次走到時代廣場對面的二千年廣場找午餐Applegreen已經吃了數次,就試試樓上的韓嘉嵐小店以原木色裝修,以卡位為主,座位也很闊落佈置簡單,燈光也很光猛,一貫韓式食店的格局據知這裡是一間正宗韓菜店,由主理人,店員到大廚大都是韓籍人士所以吃到的都應是地道的韓菜先來的六小碟也很有水準,特別喜歡的是又辣又開胃的泡菜事不宜遲,選了兩個午餐試試 澱粉質萬歲 - 半碟炒粉絲配半碟白飯,賣相不吸引,但以質素取勝炒粉絲帶點點香甜,雜菜份量頗多粉絲質感彈牙而炒得不油膩,挺乾身的,很不錯以鐵板方式送上,燒雞肉遠遠已聞到其香濃肉味而且份量也不少,雞肉十分嫰滑加上甜甜的醬汁的確非常搶味可口還附有清湯和飲品,套餐價約九十元,有如此質素,的確不錯在場所見,也有不少韓國人幫襯,單看此點也可知此店的實力如何也會帶其他朋友來試試,一定有下次!
四月二十八日 (星期六)

銅鑼灣食肆多,不同菜色也可以容易找到
今次走到時代廣場對面的二千年廣場找午餐
Applegreen已經吃了數次,就試試樓上的韓嘉嵐
小店以原木色裝修,以卡位為主,座位也很闊落
佈置簡單,燈光也很光猛,一貫韓式食店的格局

所以吃到的都應是地道的韓菜

先來的六小碟也很有水準,特別喜歡的是又辣又開胃的泡菜
事不宜遲,選了兩個午餐試試
韓式炒粉絲
炒粉絲帶點點香甜,雜菜份量頗多
粉絲質感彈牙而炒得不油膩,挺乾身的,很不錯
烤雞肉也十分嫩滑
以鐵板方式送上,燒雞肉遠遠已聞到其香濃肉味
而且份量也不少,雞肉十分嫰滑
加上甜甜的醬汁的確非常搶味可口
隨餐附送的清湯也不錯
還附有清湯和飲品,套餐價約九十元,有如此質素,的確不錯
在場所見,也有不少韓國人幫襯,單看此點也可知此店的實力如何
也會帶其他朋友來試試,一定有下次!

2012-04-28
韓式炒粉絲
烤雞肉也十分嫩滑
2012-05-03 20 views
銅鑼灣吃韓國菜選擇很多, 近期加入戰團的便有身處2000年廣場的「韓嘉嵐」。原來晚上旺場得不得了, 門口擠滿等位的人, 幸好早訂了, 店家更安排了房間給我們, 沒有最低消費的。點了韓式生牛肉, 豬手, 泡菜薄餅,海鮮薄餅;他們的薄餅有大, 小之分, 人少少也可以點。一向都喜歡韓式的生牛肉, 醃了的牛肉和煎頭, 雪梨, 雞蛋混在一起, 很惹味, 所以來不及拍照已吃完。燒烤的有超級牛肋骨, 蝦, 雞肉,牛舌。牛肋骨過然十分超級, 大的份量有兩大條,韓式的調味是偏甜, 但燒過之後仍然有牛脂香, 全因超級牛肋骨夠厚身, 普通牛肋骨是做不到燒完仍有肉汁的效果;蝦,普普通通, 勝在夠大隻;牛舌是薄切, 爽口, 也不錯。吃完燒烤還有一個海鮮鍋, 餐牌說是2﹣3 人用的, 不過我們9個人, 每人也分到足足一碗, 鍋裡有蝦 , 蟹, 蜆, 魷魚, 豆腐, 菜, 足料之餘也十分之鮮味, 加上辣辣的, 吃得盡情。我們坐在房間, 但也覺得這裡的地方闊落, 雖然人多繁忙, 但侍應都十分盡力, 女部長笑容可掬, 服務真不錯。還有, 每人可選一杯免費飲品或甜品, 正!結賬人均$330, 十分合理。會不會再來?會。
外面很繁忙

好大份呀
哈哈
這是小的
牛舌
比較冇咁好食, 下次可以唔叫

結賬人均$330, 十分合理。

會不會再來?會。
2012-04-27
好大份呀