#wetdodo_紅磡 #wetdodo_土瓜灣💛呢間黃店雖然地址話係紅磡但土瓜灣其實近啲既!原來係係一個新商場入面~都幾靜下😂環境都ok 仲有啲動漫原素🤪⚠️Openrice訂座全單88折⚠️—————————————————————🍳滑蛋饅魚丼 $78😋:7.5/10成個飯都好夠汁滑蛋係用埋菇同洋蔥一齊煮好清甜同埋份量都幾多饅魚就淋左少少 但夾埋都唔錯~🐖豚肉生薑燒$58 +$28升級貓飯定食=$86😋:6.5/10生薑燒既味道較為清淡可以再重手啲~底下鋪左啲芽菜同洋蔥都好啱撈飯如果只係升級普通飯定食只需$18貓飯加左木魚、紫菜、蒜蓉牛油&日本醬油味道喜好就要因人而異~基本上都係蒜油牛油既味黎🧐即係一大枝黃色果款 平時燒嘢食我都落過但佢應該係純粹撈落去 個味幾重下如果鐘意蒜蓉牛油味就應該ok而湯同生沙律都正常發揮~沙律啲醬汁酸酸甜甜幾開胃!🥠可樂餅兩件 $28😋:8.5/10分別叫左紫芋金栗同芝士味芝士味都幾流心同香濃😛幾正而紫芋我覺得更出色~可以叫黎當甜品紫薯蓉係樂軟綿同香甜味道又唔會太over左夾左啲栗子增加口感🤪同埋可樂餅皮都好鬆脆黎左襯熱食🤓👅:商場好多鋪頭都未開~同層好似都係
#wetdodo_紅磡 #wetdodo_土瓜灣
💛呢間黃店雖然地址話係紅磡
但土瓜灣其實近啲既!
原來係係一個新商場入面~都幾靜下😂

😋:7.5/10
成個飯都好夠汁
滑蛋係用埋菇同洋蔥一齊煮
好清甜同埋份量都幾多
饅魚就淋左少少 但夾埋都唔錯~

🐖豚肉生薑燒$58 +$28升級貓飯定食=$86
😋:6.5/10
生薑燒既味道較為清淡
可以再重手啲~
底下鋪左啲芽菜同洋蔥都好啱撈飯
如果只係升級普通飯定食只需$18
貓飯加左木魚、紫菜、蒜蓉牛油&日本醬油
味道喜好就要因人而異~
基本上都係蒜油牛油既味黎🧐
即係一大枝黃色果款 平時燒嘢食我都落過
但佢應該係純粹撈落去 個味幾重下
如果鐘意蒜蓉牛油味就應該ok
而湯同生沙律都正常發揮~
沙律啲醬汁酸酸甜甜幾開胃!
可樂餅兩件
紫芋金栗可樂餅
芝士可樂餅

🥠可樂餅兩件 $28
😋:8.5/10
分別叫左紫芋金栗同芝士味
芝士味都幾流心同香濃😛幾正
而紫芋我覺得更出色~
可以叫黎當甜品
紫薯蓉係樂軟綿同香甜
味道又唔會太over
左夾左啲栗子增加口感🤪
同埋可樂餅皮都好鬆脆
黎左襯熱食🤓

👅:商場好多鋪頭都未開~同層好似都係得一兩間餐廳營業~係比較靜🤓但當晚都多人幫襯💛而樓下係有間大型日本超市的~食完都可以兜個圈~呢區應該慢慢發展中🧐經過可以黎食下可樂餅😋
—————————————————————
🌺🧨🎇🧨🌺

💸:人均~$100

📍:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖

💰收加一💰

#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #hunghom #紅磡 #foodphotography #foodblogger #紅磡美食 #紅磡黃店 #土瓜灣美食 #土瓜灣黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃色經濟圈 #滑嘟嘟掃黃
滑蛋饅魚丼
可樂餅兩件
  • 可樂餅
2021-08-20 127 views
《隱世和食食堂🇯🇵》———————————————-#花火和食 🌸-呢間小店勝在口味大眾化,選擇夠多👍🏻基本上係咩日本嘢都有啲,壽司、熱食、刺身、炸物都有,而且價錢非常實惠,街坊價🎉-我哋叫咗個黑豚肉鍋定食,份量都算多~另外加配咗個貓飯🐈,都幾特別,上面佈滿木魚、紫菜、蒜蓉牛油同日本醬油,撈埋一齊食夠哂邪惡🎆 而拉麵嘅厚切煙燻鴨胸大大舊,幾有咬口彈牙🍜-呢間小店雖然openrice 就寫佢喺紅磡,但其實就位於土瓜灣嘅新型商場裡面嘅,大家要留意呀💛-⭐ 參考價錢︰(另收加一)日本黑豚肉眼鍋定食:$136日本煙燻鴨胸拉麵: $68🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$100
《隱世和食食堂🇯🇵》
———————————————-
#花火和食 🌸
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
日本黑豚肉眼鍋定食:$136
日本煙燻鴨胸拉麵: $68
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$100
2021-08-20
2021-08-19 147 views
上網睇到土瓜灣附近有呢間日式小店,同朋友夜晚喺附近行完街,見到幾平咁,就諗住黎食個晚餐。入到去平日日唔多,店鋪細細地但座位都闊落。仲有好多日本動畫既裝飾好日系 feel叫咗兩件可樂餅,可樂餅有好多口味選擇,我哋揀咗一件牛肉味,一件紫芋味。可樂餅好脆好香口,又唔會太多烤粉,啱啱好。特別推薦紫芋味,咬落去仲有栗子,好香好濃,yummy 蟹蓋海膽醬黃金燒,啱啱好有兩件,食落口感順滑,好抵食日本菜點可以唔嗌個鍋物,揀左黑豚肉眼鍋,配壽喜燒湯底,唔算太濃岩岩好,入面既鍋物都好豐富,肉都菜份量都好足最驚喜係香煎牛舌,牛舌超厚,牛舌好夠牛味好Juicy 小食實左太平,忍唔住再叫埋個芝士漢堡扒,入面芝士唔算太流心,但芝士味都依然夠香濃,漢堡扒都好厚好抵食。驚兩個人食唔飽仲叫左個滑蛋牛肉丼即卡勁飽,滑蛋真係好夠滑,配埋洋蔥好開胃,牛肉肉質都好鮮嫩,值得一試估唔到係土瓜灣都有間咁既隱世日本菜小店,經過真係唔可以錯過

好日系 feel

蟹蓋海膽醬黃金燒,啱啱好有兩件,食落口感順滑,好抵食

最驚喜係香煎牛舌,牛舌超厚,牛舌好夠牛味好Juicy

驚兩個人食唔飽仲叫左個滑蛋牛肉丼

估唔到係土瓜灣都有間咁既隱世日本菜小店,經過真係唔可以錯過
2021-08-19 79 views
餐廳- 花火和食環境- 呢間餐廳係位於紅磡環海東岸樓下嘅商場。所以裝修都比較新淨,最特別係餐廳裏邊有好多鬼滅之刃嘅壁報,如果係fans記得一定要嚟打卡啊!食物種類-呢度主要係提供日本料理🇯🇵 我真係好掛住日本呀所以之前見到相已經好想好想食佢個鰻魚便當🍱 佢除咗有好多唔同類型嘅日本小食仲有烏冬有鍋物有貓飯,拉麵等等食物質素-我想講大家嚟到一定一定要叫佢嘅燒明太子芝士豆腐,$32一份,但超級惹味同極度好食!!!十級推薦 仲要熱辣辣食落好幸福❤️之後心目中排第二嘅就係佢既鰻魚飯 鰻魚汁夠甜同無骨 飯香😝 跟住就係叫咗日本豚肉鍋,佢嘅配料 有好多有冬菇有金針菇有好多菜 好抵食!然後我仲叫咗一個吉列虎蝦,虎蝦有成隻手掌咁長好大條! 最後仲叫咗一個蒜香和牛粒!但其實我仲好想試埋嗰啲一口芝士應該超正!員工服務-員工們嘅服務態度都好好啊時不時都會幫我哋加茶 又會主動話俾你聽咩座位係影相比較靚👏
餐廳- 花火和食

環境-
呢間餐廳係位於紅磡環海東岸樓下嘅商場。

食物種類-

食物質素-

員工服務-

2021-08-16 125 views
今日去到土瓜灣區嘅Soda Mall 行下,大約兩點左右黎到餐廳,人流唔算多,還有很多位置,餐廳闊落坐位多尚算舒適。🍜日式豚肉叉燒 配日本拉麵 $62係林身嘅拉麵和豬骨湯味很夾,日式豚肉叉燒有四塊,肉味香,切成薄片後,肉質瘦但唔會靱。🍱京都風蒲燒鰻魚 便當包 前菜、和風沙律、珍珠飯、味增湯 $88(+$12 升級貓飯[日本蒜香牛油、木魚、紫菜])蒲燒鰻魚鰻魚汁香甜,鰻魚厚身,珍珠飯升級變貓飯後,好似食緊日式章魚丸嘅感覺,都幾特別,和風沙律爽脆,感覺整道菜都幾健康。🍵飲品都點了熱玄米茶(跟餐免費),解膩消滯。

🍜日式豚肉叉燒 配日本拉麵 $62

日式豚肉叉燒 配日本拉麵

🍵飲品都點了熱玄米茶(跟餐免費),解膩消滯。

2021-08-16
$81 (Lunch)
  • 京都風蒲燒鰻魚箱飯
2021-08-14 78 views
收工諗住係公司附近食埋先返屋企去咗soda Mall 一間日式餐廳到食店內有好多模型 觀賞性一流 又可以打卡📸Menu 食物選擇豐富 包括有定食 拉麵 鍋物 小食等等😎唐揚炸雞 (6件) 升級貓飯定食 $76定食有沙律🥗 前菜 同麵豉湯而貓飯裏面有木魚 紫菜 蒜蓉牛油同日本醬油食落好邪惡 再配上炸雞 配搭一絕炸雞炸得香脆 而且肉質非常嫩滑 伴有沙律醬京都風蒲燒鰻魚箱飯 $98用日式便當盒裝住 好有特色🥰鰻魚都幾大條又夠厚身 而且好多汁入面係珍珠米配上蛋絲 整盒飯份量幾多 😎😎 食唔哂啲飯蟹蓋海膽黃金燒 $38蟹蓋內釀左蟹肉絲同薯蓉 喺頂加上海膽醬作為小食都唔錯🥰
收工諗住係公司附近食埋先返屋企

蟹蓋海膽黃金燒 $38
蟹蓋內釀左蟹肉絲同薯蓉 喺頂加上海膽醬
作為小食都唔錯🥰
2021-08-12 85 views
✨可樂餅(💰$16/1件 28/2件)有5款口味(芝士 洋蔥 紫芋甘栗 南瓜 牛肉)我哋就揀咗要南瓜🎃同牛肉🐮各一可樂餅炸漿唔會太厚👍🏼食落酥脆 唔油膩😋而餡料份量都好足😌兩款口味都唔錯😆✨脆炸魷魚軟骨(💰$32)食落香脆 有咬口 係一款唔錯嘅小食🤓✨和風炸雞弁當(💰$58)午市套餐會有味增湯+玄米茶🍵/汽水🥤而呢個弁當配料有炸雞 食落脆口帶啲肉汁😆側邊仲有啲沙律菜🥗粟米🌽車厘茄嘅飯上面有啲飯素 食落就冇咁寡 幾好啊😙✨和風滑蛋鰻魚丼飯(💰$72)鰻魚幾肥美 有少少碎骨 但都可接受嘅😚配上鰻魚汁 滑蛋🥚紫菜 菇 洋蔥🧅餸飯一流😆另外 呢個同上一樣都係跟餐有湯同嘢飲㗎😌.Menu:

✨可樂餅(💰$16/1件 28/2件)
有5款口味(芝士 洋蔥 紫芋甘栗 南瓜 牛肉)
我哋就揀咗要南瓜🎃同牛肉🐮各一
可樂餅炸漿唔會太厚👍🏼食落酥脆 唔油膩😋
而餡料份量都好足😌兩款口味都唔錯😆

✨脆炸魷魚軟骨(💰$32)
食落香脆 有咬口 係一款唔錯嘅小食🤓

✨和風炸雞弁當(💰$58)
午市套餐會有味增湯+玄米茶🍵/汽水🥤
而呢個弁當配料有炸雞 食落脆口帶啲肉汁😆
側邊仲有啲沙律菜🥗粟米🌽車厘茄嘅
飯上面有啲飯素 食落就冇咁寡 幾好啊😙

✨和風滑蛋鰻魚丼飯(💰$72)
鰻魚幾肥美 有少少碎骨 但都可接受嘅😚
配上鰻魚汁 滑蛋🥚紫菜 菇 洋蔥🧅餸飯一流😆
另外 呢個同上一樣都係跟餐有湯同嘢飲㗎😌
Menu:
2021-08-11 70 views
有朋友住土瓜灣附近,之前去咗探佢之餘仲去左附近食野🤭發現附近其實都幾靜,因為有好多新住宅項目未落成,所以好似唔算太多嘢食嘅選擇🙈終於我哋搵到呢間CP值都算高嘅日式料理,仲要係黃店黎架💛🔻#京都風蒲燒鰻魚箱飯 $98外型都幾得意,真係有個日式便當盒咁裝住嘅😂雖然d 鰻魚少少瘦同埋有d 骨,但係啲飯同埋醬汁都幾好食❗️#雜錦蔬菜烏冬 $65我哋叫咗地獄辛辣味🔥但係食落其實都唔算太辣😂😂但係味道都幾惹味嘅,同埋蔬菜都算多種類,有啲菇、日本椰菜、粟米、雲耳等等🌽🥬另外啲烏冬都幾好食❗️有啲似手打烏冬,口感都幾煙銀🤗#芝士年糕 $34呢個小食算幾有驚喜🤤外皮炸得幾脆同埋唔油,入邊有啲熱辣辣嘅芝士🧀好好味😙
🔻
#京都風蒲燒鰻魚箱飯 $98
#雜錦蔬菜烏冬 $65
#芝士年糕 $34
2021-08-10 71 views
花火和食去朋友屋企附近食野,係商場入面有間食日本定食❤️就去左試下香蒜鹿島和牛粒 $88 牛粒煮得剛剛好,咬落肉質嫩滑,有淡淡的黑椒味👍🏻正!西京燒銀鱈魚$118貨真假實的銀鱈魚,油脂豐富,香口🥰🥰🥰一流以上都可以升級為套餐定食❤️❤️❤️升級貓飯定食$28當中包括招牌貓飯、麵豉湯、前菜及沙律,令成個餐升級哂!貓飯配有木魚、紫菜、蒜蓉牛油、日本醬油,香口,好味😋蟹蓋海膽醬黃金燒$38啖啖蟹肉😍配合海膽醬,黎到時熱辣辣😋脆炸雞皮餃子$48邪惡精選❤️雞皮一啲都唔油膩,外脆內嫩😋食完好滿足!可樂餅$28可自選兩款口味,佢有洋蔥、紫芋甘栗、南瓜、芝士、牛肉,合共5款口味🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️我地揀左紫芋甘栗及芝士味❤️炸到剛剛好,而且味道一流!紫薯及甘栗配搭得好好👍🏻芝士味亦流心🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️地址:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖整體評分:5/5味道:5/5抵食:5/5環境:4/5
花火和食

去朋友屋企附近食野,係商場入面有間食日本定食❤️就去左試下

香蒜鹿島和牛粒 $88
牛粒煮得剛剛好,咬落肉質嫩滑,有淡淡的黑椒味👍🏻正!

西京燒銀鱈魚$118
貨真假實的銀鱈魚,油脂豐富,香口🥰🥰🥰一流

以上都可以升級為套餐定食❤️❤️❤️

升級貓飯定食$28

蟹蓋海膽醬黃金燒$38
啖啖蟹肉😍配合海膽醬,黎到時熱辣辣😋

炸雞皮餃子$48
邪惡精選❤️雞皮一啲都唔油膩,外脆內嫩😋食完好滿足!

可樂餅$28

地址:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
抵食:5/5
環境:4/5
花火和食📍:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖🚗:土瓜灣地鐵D2出口 步行8分鐘📞:+852 6365-0935💲:~HKD100/head for dinnerFood quality✔️:紫宇可樂餅、燒明太子芝士豆腐、芝士年糕、蟹蓋海膽醬黃金燒👌🏼:蒲燒饅魚箱飯總結:👍🏼良心嘅日式和風小店💛💛 走動漫風👍🏼性價比高 嘢食又好食 比起叫定食 我覺得小食抵食啲 值得叫 全部炸物都炸得香脆而層炸衣又恰到好處👍🏼明太子豆腐係必食 明太子陣味好出😋👍🏼出菜極快 而且咁多樣菜係熱辣辣而唔係凍冰冰嘅 但利申去食當晚 客人唔多👍🏼黃店但幫襯嘅人唔多 好食嘅黃店都需要大家要多啲幫手撐落去🤘🏼👍🏼環境充滿動漫原素 適合喜愛日本文化嘅朋友👍🏼除咗嗰黃金燒 其餘份量都好足夠😆👎🏼嘢食當然唔係驚為天人咁好食 主要做街訪生意而所在嘅廣場人煙稀少 食嘅嘢唔係好卡able都唔係話好驚喜 都係普通日式料理 但認真呢個價錢有天九翅你食都十成十都係假 所以話好食得嚟又抵食 收貨😜
📍:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖

燒明太子芝士豆腐
紫宇可樂餅
芝士年糕
  • 可樂餅
🐷🎈紅磡紅磡隱世日式料理小店💛💥東京風炭燒雞扒辛辣拉麵 $68好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷5/10賣相值得一讚。雞扒面皮煎到金黃,少少焦睇落幾吸引,肉質唔算滑中規中矩,雞扒幾入味,但配埋超濃味湯底有啲太過重口味。辣味適中,有少少面豉味,太咸味過重。拉麵生熟程度不錯,份量都唔少。整體不過不失。💥和風滑蛋牛肉飯 $68好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷5/10聞落都幾香蛋味,賣相還可以。牛肉似茶餐廳沙嗲牛肉肉質,味道偏淡。滑蛋有啲太濕,令到珍珠飯唔夠乾身。份量幾多。💥日本可樂餅(芝士、紫芋甘栗) $28/2件好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10可樂餅即炸即上,超級脆口,但唔會太油膩。芝士可樂餅中間芝士熔到可以拉絲,但冇咩芝士味,唔值得一試。相反紫芋甘栗可樂餅味道唔錯,紫芋餡夠足料,中間夾左幾粒栗子,甜味適中。💥煎日式大餃子 $32好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷5/10回頭率:🐷🐷🐷🐷4/10餃子餡係豬肉生菜,唔似係自家製,味道適中,但外皮過厚厚,賣相煎得金黃,不過食落唔香脆,而且有浸油味。//🎈花火和食 (紅磡)紅磡崇安街23號環海東岸商場1
🐷🎈紅磡

回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10

💥煎日式大餃子 $32
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷5/10
回頭率:🐷🐷🐷🐷4/10

🎈花火和食 (紅磡)
紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖

#美食日記#香港美食#豬的生活#foodislife#piglife#hkfoodie#foodblogger#hkinsider#foodinsider#紅磡#紅磡美食#日式料理#良心小店#日式餐廳#拉麵#日式拉麵#煎餃子#可樂餅#滑蛋牛肉#日式丼飯#hunghom#hunghumfood#japanesefood#ramen#japaneseramen#croquette
2021-08-05 133 views
之前weekend泥過兩次都冇開,今次決定放工夜晚泥挑戰~ 落住大雨都要泥冒險,勁滾動佢真係有開🤩勁多鬼滅野同動漫figure, 我呢個宅女睇見都興奮😂一睇menu, d野又唔算貴喎,比起普通日本餐廳平,所以好貪心咁叫左好多樣野食~ 最惹味係個明太子芝士豆腐,勁香口同creamy! 個極尚牛肉鍋都抵讚,d牛唔會好肥,睇得出真係靚d, 食落去幾嫩,配埋個豬骨湯,清得泥夠好味🤤 可樂餅叫左紫薯甘栗同芝士味,前者都幾足料,食得出粒粒栗子;另外芝士味我個人覺得漏左d😂厚燒玉子應該唔係即時整,不過味道可接受~性格比真係唔錯,下次喺樓下超市買完野可以再上泥食個飯😜

性格比真係唔錯,下次喺樓下超市買完野可以再上泥食個飯😜
明太子芝士豆腐
香蒜鹿兒島和牛粒
厚燒玉子
一口蕃薯仔
2021-08-05 44 views
📍 餐廳:花火和食(環海東岸商場)(紅磡) 地址:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖1️⃣和風滑蛋牛肉丼 $76滑蛋夠曬滑溜,牛肉份量都幾多,牛肉夠淋夠入味🐮2️⃣流心芝士漢堡 $48賣相相當吸引,漢堡扒好大件,中間芝士亦夠多,輕鬆一按啲芝士已經湧出來,絕對係芝味無窮🧀3️⃣和風炸雞 $28/3件即叫即炸,炸到香脆可口,外脆內軟,肉汁豐富🐔4️⃣日本可樂餅 $28/2件叫咗一件芝士餡料同埋一件牛肉餡料,都係即叫即炸,大大件,好酥脆、完全唔鬆散👍
📍
餐廳:花火和食(環海東岸商場)(紅磡)
地址:紅磡崇安街23號環海東岸商場1樓17號舖

1️⃣和風滑蛋牛肉丼 $76

滑蛋夠曬滑溜,牛肉份量都幾多,牛肉夠淋夠入味🐮

2️⃣流心芝士漢堡 $48

3️⃣和風炸雞 $28/3件

即叫即炸,炸到香脆可口,外脆內軟,肉汁豐富🐔

4️⃣日本可樂餅 $28/2件

2021-08-05 27 views
行完日式大型超市Soda mall, 順便食埋同一商場入面既日本野。餐廳裝修日系企理整齊,放左好多好靚既玩具模型,有龍珠福音戰士陪你食飯!餐牌好多選擇樣樣吸引,尤其係小食,價錢又唔貴好想全部都試。先食個熱辣辣既牛肉雜菜鍋暖暖身先,揀左豚骨湯夠濃味,鍋有好多菜超健康。明太子芝士豆腐呢個係最好味😋面頭好多明太子醬足料,豆腐硬身似魚肉中間仲有芝士。可樂餅即係薯餅又係必食,面脆內軟,紫薯甜心芝士綿延一口和牛有嚼口,配埋多洋蔥🧅同黑胡椒醬汁好送飯。

餐牌好多選擇樣樣吸引,尤其係小食,價錢又唔貴好想全部都試。

明太子魚肉

可樂餅即係薯餅又係必食,面脆內軟,紫薯甜心芝士綿延

可樂餅

一口和牛有嚼口,配埋多洋蔥🧅同黑胡椒醬汁好送飯。

蟹蓋海膽醬黄金燒
Dinner
明太子魚肉
蟹蓋海膽醬黄金燒
2021-08-04 25 views
多謝Steve師傅精心泡製多款非常美味刺身和壽司,必定要encore!餐廳氣氛良好,可以靜靜地傾偈。食材非常新鮮,全部食物皆經過精心製作,份量剛剛好,完成整個「廚師發辨」,已食了19度菜,非常充實。
多謝Steve師傅精心泡製多款非常美味刺身壽司,必定要encore!

餐廳氣氛良好,可以靜靜地傾偈。