2017-09-28 1884 views
都有一排無食日本野,今次就簡左間我幾想試既日本餐廳。上到去見到櫻花既壁畫,引領我入🌸「花見」。餐廳環境寬敞,燈光柔和,以日式風格為主。私隱度高,有種置身係日本既感覺。雖然只係食Lunch,但Menu琳瑯滿目,各式各樣種類繁多,有壽司盛盒、刺身、燒物、鍋物、飯麵等。 🍶定食前菜🥄麵鼓湯味道適中,絕唔同出面沖粉味精湯。🥗日式沙律分量剛好,蔬菜新鮮,酸甜醒胃。🥚茶碗蒸蒸得夠滑,同係日本食過既一樣好味。🌸季節御膳 $280 🍣(刺身三件、壽司三件)拖羅:超肥美!入口油脂極豐富,係口中溶化既感覺,真係好想再食多幾件😋。 池魚:較濃味,肉質爽口。橫筋笛鯛:魚味較淡,肉質較結實。甜蝦:味道鮮甜,好滑超好食👍🏻!炙帆立貝:肉肥厚,有咬口。海膽:鮮甜幼滑、入口即溶、好高質既海膽。🍚(季節和食)和食係燒牛肉飯,不過不失,勝在牛肉香濃,連埋洋蔥、白飯一齊食就最夾。🍤(天婦羅盛盒)有茄子、番薯、蝦等。個皮夠薄夠脆,沾上天婦羅汁再食無油膩感。🍣十二件自選壽司套餐 $280賣相非常吸睛,令人急不及待去品嚐啊😍。赤身:口感軟滑,魚味濃。油甘魚:魚油豐富。帆立貝:大塊新鮮,有咬口。炙帆立貝:大大塊,口感爽甜。炙海饅:

🍶定食前菜
🥄麵鼓湯味道適中,絕唔同出面沖粉味精湯。
🥗日式沙律分量剛好,蔬菜新鮮,酸甜醒胃。
🥚茶碗蒸蒸得夠滑,同係日本食過既一樣好味。

🌸季節御膳 $280
🍣(刺身三件、壽司三件)
季節御膳

池魚:較濃味,肉質爽口。
橫筋笛鯛:魚味較淡,肉質較結實。

甜蝦:味道鮮甜,好滑超好食👍🏻!
炙帆立貝:肉肥厚,有咬口。
海膽:鮮甜幼滑、入口即溶、好高質既海膽。

🍚(季節和食)
季節和食

🍤(天婦羅盛盒)
天婦羅盛盒

🍣十二件自選壽司套餐 $280
賣相非常吸睛,令人急不及待去品嚐啊😍。
赤身:口感軟滑,魚味濃。
油甘魚:魚油豐富。
帆立貝:大塊新鮮,有咬口。
炙帆立貝:大大塊,口感爽甜。
炙海饅:味道清甜,無濃味既燒汁。
海膽:一樣鮮甜幼滑,絕唔可以錯過既高質既海膽。
蟹膏·蟹肉:軍艦上有一絲絲滿滿既蟹肉,蟹味鮮味突出。
🍣十二件自選壽司套餐

⭐️每日精選係用上日本當地高級餐廳,當晚餘下的靚刺身再空運到港,唔係代表佢唔新鮮,經過精心挑選,反而老師傅會認為隔一晚既刺身先係最好食。所以豪不猶豫甘簡哂精選果5件。
深海池魚:質感爽口,鮮甜。
金目鯛:質感嫩滑、鮮甜即溶。
稚間:肉質緊緻爽口。
鐵鯛:細膩,油脂分佈均勻。
橫筋笛鯛:魚味較淡,肉質較結實。
🍣十二件自選壽司套餐

壽司最重要係新鮮, 而呢度每一件刺身都色澤鮮亮。同樣欣賞師傅手功、刀功。 每一件刺身壽司既大細都好平均,刺身同飯緊緊相扣。

🍢浦燒鰻魚
最後叫左串燒饅,鰻魚厚身肥美,食落軟熟,浦燒汁唔會蓋過鰻魚味。

店員服務態度殷勤,細心講解每種食材特色之處。餐廳選材亦新鮮有質素,食物出品精緻,感受到廚師用心同真誠。

兩個人share一齊食,所以可以試到更多野,真係大滿足。
2017-09-19
Lunch
天婦羅盛盒
2017-09-24 136 views
今日真係好開心呀! 因為可以同愛人一齊去食正正正嘅高級日本料理。雖然只係食lunch,但係我已經滿心期待。位於銅鑼灣時代廣場附近嘅花見日本料理,內部嘅裝修都係以日式嘅風格為主。初入去有種置身日本嘅嘅感覺。呢度嘅餐牌琳瑯滿目,有各式各樣嘅日本食品,有我地最愛食嘅壽司,亦有好多唔同嘅日本料理。真係食個lunch都有排揀呀!再睇一睇。嘩!估唔到呢度連各式各樣嘅日本名貴saka大吟釀都有,真係啱曬啲公司客戶黎傾生意喎。雖然我哋都冇飲酒,但係都畀佢呢本餐牌吸引住。一入到去侍應姐姐就叫我哋點壽司先,因為壽司做製作需時。佢推介今日精選嘅魚生比我哋,咁我哋當然依佢嘅提議點嗰幾款。 點完餐之後就好快咁幫我哋遞上咗茶蒸碗,前菜沙律 同埋麵豉湯。蒸蛋蒸得好滑,好好味呀! 而沙律菜好新鮮,醬汁亦係我最鍾意嘅和風麻醬。麵豉湯呢,冇出面嗰啲麵豉湯咁濃味亦 冇咁咸,幾好。 我哋一開始就食咗幾款壽司先,分別有池魚,海膽,拖羅,甜蝦,燒帶子同埋橫筋笛鯛。 食落口真係新鮮非常。首先講一講個橫筋笛鯛,我都係第一次食呢種魚生。鯛魚口感淡啲,但係好鮮味,一啲都唔腥。池魚就較濃味,鮮甜。海膽真係好好好好新鮮,鮮甜味洋溢而且口感係
今日真係好開心呀!

呢度嘅餐牌琳瑯滿目,

我哋一開始就食咗幾款壽司先,分別有池魚,海膽,拖羅,甜蝦,燒帶子同埋橫筋笛鯛。 食落口真係新鮮非常。首先講一講個橫筋笛鯛,我都係第一次食呢種魚生。鯛魚口感淡啲,但係好鮮味,一啲都唔腥。池魚就較濃味,鮮甜。海膽真係好好好好新鮮,鮮甜味洋溢而且口感係非常之滑。甜蝦又係好正
,咬入去甜甜嘅鮮味散發出來。拖羅簡直係無與倫比,首先佢紋理清晰,咬入更係入口即溶, 非常鮮味,真係想即刻食多幾件。

之後係飽肚啲嘅燒牛肉飯。牛肉燒得好香,唔會話太靭, 而且個洋蔥汁做得好惹味,配飯一流。
天婦羅炸得啱啱好,個皮唔太厚薄薄哋咁包住燒香咗嘅 矮瓜,番薯,同 ,蝦等等。食落唔覺太油太熱氣,亦畀我哋過下口癮。
叫咗一條依度出名嘅燒鰻魚,燒鰻魚燒得好出色好香。最底層係燶嘅皮唔食得,而上層係燒得又香又軟熟嘅鰻魚肉,加上甜甜地嘅鰻魚汁,令人垂涎欲滴。
最後出場嘅當然係我哋一開始就點咗嘅壽司拼盤啦。
你一睇我哋個壽司拼盤就知道係新鮮即制呀!
食咗好多款當日推介嘅魚生,我真係第一次食咁好味咁鮮嘅魚生咋
我哋由淡味嘅魚生開始食,再食到最尾嘅海膽 同蟹膏蟹肉壽司

真係講唔曬嘅美味呀,我哋最鍾意食呢就係柚子味既金目鯛,食落散發出陣陣柚子味嘅清香,配以鮮味嘅魚生,真係一絕啦!
另外我都好鍾意呢度嘅油甘魚,因為油甘魚味重,啱曬我呢啲重口味嘅人囉~另外當然唔少得新鮮嘅蟹膏蟹肉啦。
其實.....真係件件都好好味架。

嘩!真係寫寫下食評都想再去食呀....
我頂唔順啦。

之後當然要讚依度嘅侍應姐姐服務態度良好啦,又講解畀我哋聽係邊一種魚,對我哋呢啲 淨係識得食嘅外行人真係增長知識呀。

2017-09-18 1516 views
日本餐,係其中一款我覺得百吃不厭既食物,記得弟弟有說過,媽媽每星期煮的飯餸也差不多,令他提不起勁去吃,有時更寧願落街買麥記,也不想吃相同的菜餚,但面對著日本菜,我卻感到百吃不厭。朋友介紹銅鑼灣有一間餐廳裝潢夠靚,而且刺身夠新鮮,所以這夜我便決定前來一試。餐廳位於銅鑼灣的百樂中心,由時代廣場前往也不用5分鐘,非常方便。因為百樂中心整棟商廈也佈滿餐廳,所以樓下等LIFT既客人也比較多,而花見餐廳位於2樓,所以我們選擇了由樓梯步行前往,來到門口,看見櫻花的壁畫,我便知道自己已經到達了。步進餐廳,首先看見的是OMAKASE式的面向廚師座位。再進入餐廳的內圍,便有更多 privacy 更高的卡位,座位與座位之間更加設有一道木製的廉,即使明星到訪,也不會收到打擾。枱上備有紙巾,而餐牌則有很多本,單單是細看餐牌,也可能要用上5-10分鐘。餐廳既午市套餐最平 $128 就有交易,而最貴既 御饍,則索價 $280,以銅鑼灣的日式居酒屋來說,這價錢算是中價吧。特上刺身盛合我們首先點了一個特上刺身盛合,包了多款最新鮮的魚生,包括: 牡丹蝦、赤貝、三文魚腩、深海池魚、活帆立貝、拖羅、劍魚腩,和橫根鯛。 每一件

步進餐廳,首先看見的是OMAKASE式的面向廚師座位。

特上刺身盛合

我們首先點了一個特上刺身盛合,包了多款最新鮮的魚生,包括: 牡丹蝦、赤貝、三文魚腩、深海池魚、活帆立貝、拖羅、劍魚腩,和橫根鯛。 每一件刺身都色澤鮮亮,食落很肥潤,聽店員介紹既時間指出,餐廳的食材是由日本空運到港的,所以基本上是和日本當地吃到的,是一樣的,食落果然不錯,最令我印象深刻的首選那件拖羅,食落入口即溶,而且極度肥美,令我一試難忘。

壽司

壽司方面,我們點了4款,包括醋鯖魚、目一鯛、拖羅,和浦燒鰻魚,吃壽司,除了首要食材要新鮮外,廚師的刀功也十分重要,這裡可見壽司的大小每一件也十分平均,size是剛好一口一件而不會過多或少,食落滿足感爆燈。

柚子燒酎

飲品我點了一杯柚子燒酎 ,飲落柚子味比較濃,很易入口,所以很自然地我會飲得比較快,這時候酒精度才慢慢開始浸出,令人多了一點半醉還醒之感。

燒三文魚頭

燒三文魚頭自己平時比較少吃,今次經店員推介才大膽一試,望落一個魚頭其實冇乜肉好食,但係慢慢把魚頭拆開肢解,原來魚肉都有不少,而且餐廳把魚頭燒得夠香,慢慢把魚肉分拆開,再喝一口燒酎 ,感覺自己變成了日本人一樣。

浦燒鰻魚

食居酒屋不點一份串燒,總好像欠缺了甚麼似的,所以就點佐一份鰻魚,呢條鰻魚非常厚身肥美,浦燒汁既份量也剛好不會蓋過魚既鮮味。

海膽壽司

因為餐廳既食材很不錯,所以我決定多點一份自己最愛的海膽,在香港其實自己不是很夠膽去點海膽,因為有不少店舖的海膽也不夠新鮮,會有一些異味,而在這裡則沒有問題了,海膽食落非常鮮甜,在口中停留了一會才慢慢散去。

蝦頭麵豉湯

麵豉湯平時食日本菜都會喝到,而這裡則更了蝦頭一起去煮製,令整個湯更香更甜,吃完一頓日本菜以這碗湯去作一個總結,令人感覺份外滿足。

2017-08-14
$500 (Dinner)
2017-09-11 158 views
食在花見小路上有陣時在香港,都好掛住日本啲嘢食嘅味道。估唔到銅鑼灣呢到可以食到性價比高嘅 Omakase !食完仲好回味佢嘅 Omakase($280)! 一碟共有「12件壽司(種類:焯呑拿魚、焯左口裙邊、貝、帶子、蝦肉蝦膏、深海池魚腩、金魚時鯛、金線鯛)+海膽」,非常鮮甜,海膽入口即溶,不得了。完全是日本性價比高嘅高質壽司,而且兩個朋友share,份量啱啱好。日本蠔清湯以清湯作湯底,色澤清澈,有鮮甜飽滿的鮮蠔,是食日本海鮮料理不可缺的一員。燒油甘魚頭及魚鮫這道菜是居酒屋深受歡迎的佐酒小食。魚頭的部份,魚標都炸得香脆,面珠塊肉油脂感重,十分香膩。至於魚鮫(魚扣)魚的胃部,炸得超脆,食到嗦嗦聲。今晚嘅海鮮餐令我非常回味,成為了我每次在香港,又掛住日本嘅味道嗰陣會去嘅餐廳。
食在花見小路上

食完仲好回味佢嘅 Omakase($280)!

日本蠔清湯

燒油甘魚頭及魚鮫

2017-09-10 224 views
岀左糧,梗係要搵好嘢食奬勵自己做嘢做得咁辛苦為乜,都係為咗可以享受下。結果搵左間日本要你試吓。間鋪頭近住時代廣場,要上樓嘅,見到樓下啲人等緊𨋢排晒長龍,好彩間野喺3樓度, 可以唔駛搭𨋢。店內嘅環境唔係好光猛,環境都好清靜,好適合同朋友來度食下野傾吓偈咁,環境都幾舒服唔錯。負責人都好細心介紹有啲咩俾我食,佢話佢哋有廚師拍板嘅料理,係唔知食乜嘢嘅,全部用廚師決定,睇電視就睇得多人哋食呢啲咁嘅料理,但係自己又未試過所以今次就試咗。首先頭盤佢俾咗個白飯魚片,同埋茶豆俾我做小食。個白飯魚片真係有一隻隻嘅白飯魚切成烘乾,非常趣好香嘅白飯魚味。大家望圖片嘅嗰隻豆好似平時食開嘅枝豆,但係食落去嘅味道同枝豆唔同,茶豆嘅味龍啲,味道比普通嘅枝豆更加好。跟住到個刺身盛合,裏面有帶子,金線鯛, 池魚,仁座標,大拖羅,仲有好大隻嘅牡丹蝦。師父切帶子嘅時候係加左啲花紋上去嘅,有刀工。上面圖中有一只魚肉係捲着啲好似草咁嘅嘢,嗰塊叫做仁座標,非常之有咬口,好新鮮好好食。因為之前食過幾次白魚,都覺得白魚嘅味道較為淡同埋肉質比較林,但係呢隻嘅金線鯛就比較有咬口,同埋味道都比較濃,好好食。跟住到個池魚囉,個池魚說都好厚,都

跟住到個池魚囉,個池魚說都好厚,都比較有咬口,顏色好靚,一啲都無魚腥味。

呢個菜大家見到好似係牛腩咁,負責人叫我食下睇下係咩黎,食完之後覺得好似牛腩咁樣,原來負責人話俾我聽呢個係牛脷來,肥瘦啱啱好,好新鮮啲肉好亂滑,中間夾左一啲好似紅根咁嘅樣,配埋佢個汁甜甜地,非常之好食。

之後就食咗呢個大蝦北海燒,裏面加左蟹子蟹柳同埋沙律醬去燒,本身隻蝦嘅肉質好新鮮好彈牙,三樣嘢夾埋一齊個味道好夾。

到最後就食咗呢一個嘅壽司拼盤,裏面有太刀魚,馬糞海膽壽司,同埋切碎左嘅吞拿魚陀螺壽司。食太多魚嘅感覺有啲似食左口魚咁,佢上面加左啲蒜蓉同埋紫菜漿喺上面,好特別嘅食法。馬糞海膽壽司就好新鮮,海膽一啲都冇些微好好食。最後係個睡衣陀螺壽司上面加左啲聰同埋蔥絲喺上面感覺好清新好食。

飯後甜品就係負責人知家制嘅。有薑汁糖衣包住嘅嘅番薯,青提子,同埋加左花生碎嘅芝麻湯圓, 仲有新鮮嘅芒果,個甜品好有心思。

見到佢嗰時午市餐牌都幾多款式,最衰唔係喺附近返工,如果唔係都會來試一試,因為呢度嘅嘢食質素真係唔錯。

最後要特別一讚嘅就係負責人好用心咁服侍啲客人,而家已經好少搵到呢啲做服務嘅餐廳,感覺非常之舒服,俾多少少錢都係值嘅。

2017-09-08
$700 (Dinner)
  • 仁座鯛
2017-09-04 167 views
花見係銅鑼灣既評價相當唔錯店內環境非常舒服,店內服務態度超好十二件自選壽司套餐(8/10)($280)真心近期最好味日式料理店🇯🇵🇯🇵🇯🇵。今次叫店家整多啲火炙壽司,當中有炙吞拿魚🐟,炙左口魚裙邊🐟,海膽🐚,赤貝,帶子🐚,蚧肉🐚,深海池魚腩🐟,再加時令金線鯛🐟,時令金時鯛🐟。當中最好味一定係炙左口魚裙邊😛😛😛,入口油脂極豐富😍😍,啖啖魚油。炙吞拿魚同樣油味豐富,但選取部位應該係赤身🤘🏻,反而多返少少吞拿味。每樣壽司都極新鮮😍😍,真心有係日本食既感覺,以呢個質素,價錢真係一啲都唔貴,$280絕對係抵到爛!魚頭拎黎送飯亦相當不錯,魚脂飽滿豐富,肉雖然唔好多,但每啖肉都好似絲咁幼細,實在極之好味汁煮牛脷超級入味,感覺有啲似滷水咁,將醬油深深滲入牛脷入面
花見係銅鑼灣既評價相當唔錯
店內環境非常舒服,店內服務態度超好
十二件自選壽司套餐(8/10)($280)
真心近期最好味日式料理店🇯🇵🇯🇵🇯🇵。

汁煮牛脷超級入味,感覺有啲似滷水咁,將醬油深深滲入牛脷入面
2017-08-22 2035 views
有時候,眼見唔等於事實,真相好多時打從心底已經知道,只係睇下你願唔願意面對呢個真相,真相經常都好殘酷,其實有時自己呃下自己,未嘗係一件壞事跑進花見,看到的不是花,反而係一個個的酒樽,相信花見對店主來說係一個象徵吧,整個用餐過程都發現不少花的足跡要談天說地,手拎杯中物又點少得,雖然呢度有好多唔同的吟嚷,但由於第二日仲要番工 (奴性極重),所以都係飲杯COCKTAIL好了,揀食物的時候仲發現午市套餐幾抵,可惜我而家唔係香港區番工只要用心,你就會發現有不少的花已經出現係面前蕃茄沙律 ($68)整個沙律非常清新,麻醬味道唔算太濃,唔會搶左蔬菜新鮮的味道特上刺身盛合 ($680)特上刺身盛合總共有8款刺身,店員好細心咁逐一介紹,然後教我地食刺身的先後次序,盛合當中包括拖羅、赤身、牡丹蝦、深海池魚 、帶子、三文魚腩、赤貝,$680有此組合價錢合理,而且新鮮肥美,基本上呢個組合都集齊我大部分最愛壽司 分別有醋鯖魚、目一鯛、左口魚裙邊、拖羅,壽司飯大小剛好,唔會一夾就散開,醋鯖魚配搭紫蘇葉一齊食味道好夾朝鮮醬燒黑豚肉掠豚肉燒得好入味,肉質以豬肉來說肉汁豐富,十分惹味味噌湯 ($58)最後飲一碗味噌湯作

只要用心,你就會發現有不少的花已經出現係面前
蕃茄沙律 ($68)
整個沙律非常清新,麻醬味道唔算太濃,唔會搶左蔬菜新鮮的味道
特上刺身盛合 ($680)
壽司
朝鮮醬燒黑豚肉
掠豚肉燒得好入味,肉質以豬肉來說肉汁豐富,十分惹味
味噌湯 ($58)
最後飲一碗味噌湯作結,呢個食法係食OMAKASE時學番黎,味噌湯入面發現左蝦頭,經店員介紹原來係頭先食牡丹蝦刺身時個蝦頭,用埋黎煲湯實在物盡其用,一點都唔浪費

花開堪折直須折 莫待無花空折枝
2017-08-14
$658 (Dinner)
2017-08-21 188 views
假日老公想去吃日本料理,經朋友介紹下,初嚐這間富有日式風格的餐廳用膳。定食包括麵鼓湯、日式沙拉、和蒸碗蛋。湯夠熱,有少量海帶和腐皮。日式沙律用料新鮮,食落醒胃,而碗蛋蒸得夠滑。12件壽司是自己選擇,已我選擇了三文魚、深海魚池、黑色鯛、帆立貝、炙海鰻、炙帆立貝、魚腩蓉、蟹肉。刺身壽司新鮮、食材是廚師嚴格挑選。甜品是日甜品是黑加侖啫利用,口感煙靱彈牙,最重要是不太甜。咖啡估不到日本食餐廳除了出名綠茶,即磨咖啡質素並不遜色。濃度適中,味道香醇,他們採用意大利的咖啡豆而製成。

甜品
是日甜品是黑加侖啫利用,口感煙靱彈牙,最重要是不太甜。

咖啡
2017-08-20
$280 (Lunch)
  • 季節御膳
2017-08-21 139 views
今日到銅鑼灣時代廣場購物, 也準備在此吃晚飯, 行行食通天也找不到理想的餐廳, 看看 Open Rice, 被 花見日本料理 的食品吸引.   再查地址在時代廣場後面街, 耀華街百樂中心.   決定去試試.  餐廳在二樓, 裝修不錯.踏進去, 已感覺到日本餐廳的幽雅, 先見大型吧檯, 及酒櫃, 也見新鮮日本運到的食材.餐廳佈置整潔悠閒, 令人舒適.裝修沈實, 大方, 深啡色桌椅配米色牆壁,  柔和燈光, 寧靜典雅, 店員安排座位, 我們看看餐牌,  食品種類多,  壽司盛盒,  刺身,  刺身盛盒, 燒物, 鍋物, 飯麵,  燒物等等. 經店員介紹, 我們點了 "果, 燒酎特飲", 由時令生果製成, 鮮荔枝汁, 橙皮, 燒酎, 西柚汁, 果味清香, 加了少許酒精, 酸酸甜甜, 更勝梅酒. 第一個前菜:   豆腐芝麻沙律 ~食材好健康, 滑滑豆腐粒, 豆味香, 伴有沙律菜, 青瓜, 車厘茄, 芝士粒, 連同胡麻醬, 入口香而爽, 加入芝士粒好惹味,  頂層木魚絲,  看來有朝氣. 刺身 ~店員介紹今天有三種時令魚由日本剛到:  金線鯛, 甘鯛 及池魚, 我們選了金線鯛.廚師刀工很好, 每
今日到銅鑼灣時代廣場購物, 也準備在此吃晚飯, 行行食通天也找不到理想的餐廳, 看看 Open Rice,  花見日本料理 的食品吸引.   再查地址在時代廣場後面街, 耀華街百樂中心.   決定去試試.  餐廳在二樓, 裝修不錯.

也見新鮮日本運到的食材.
餐廳佈置整潔悠閒, 令人舒適.
店員安排座位, 我們看看餐牌,
食品種類多,  壽司盛盒,  刺身,  刺身盛盒,
燒物, 鍋物, 飯麵,  燒物等等.
第一個前菜:   豆腐芝麻沙律 ~

刺身 ~
廚師刀工很好, 每一片都切得薄薄, 顏色透明嫰紅. 擺碟靚.
金線鯛的確新鮮, 我們把一片一片的金線鯛包著香料明河絲 , 沾上店製的酸汁,  吃得滋味,   盡嚐魚質細嫩, 美滑香味.
時令刺身拼盤 ~
共六款  :   牡丹蝦, 活赤貝, 鮪魚腩, 三文魚腹, 金目鮪,  油甘魚.   先要讚是刺身非常新鮮, 又厚切, 兩人用, 每人一件.
我最愛赤貝, 因為大大塊, 口感爽甜,  新鮮味道甘美. 及金目鮪, 柔軟而嫩滑.
朋友愛鮪魚腩, 愛其肉質晶瑩, 品質優,  魚鮮味濃, 油脂不太濃厚.  牡丹蝦, 大大隻,  彈牙肉爽甜.
特上時令壽司盛盒. 有
不同共 12 件, 有海膽, 牡丹蝦, 赤身, 油甘魚, 赤貝, 帆立貝, 三文魚腩, 鮪魚腹, 蔥鮪魚腩等.
鮪魚腹:    柔軟而嫩滑. 肉質緊緻卻爽口
牡丹蝦 :  大蝦的size, 彈牙可口.
海膽 :   鮮甜幼滑,   入口即溶.
油甘魚:    魚油豐富.
三款時令魚 ~   甘鯛 (日本馬頭魚) 清爽宜人, 又鮮甜, 有嫩滑質感.
金目鯛 ,   勁香滑,  鮮甜即溶.
金線鯛  (日本紅衫魚) 細膩, 油脂分佈均勻. 質感綿滑, 好鮮啊!
三文魚腩:   質感甚豐,

汁煮吞拿魚眼
第一次在香港吃這道菜,  拳頭大的吞拿魚眼, 不用去日本 築地也吃得到, 要讚讚此料理

吞拿魚眼, 膠質豐富, 魚眼肉滑滑, 口感煙韌,  肉質鬆化, 甜醬油煮得味香濃, 好特別的日本菜.  好滋味.

魚眼肉質稔滑, 伴有蘿蔔, 秋葵,  更美味,  送日本珍珠米飯, yummy!
串燒椒鹽黑豚~
黑豚肉質非常柔嫩, 椒鹽調味適中, 肉質稔滑, 又富口感, 燒後仍然有豐富的肉汁, 好美味.
櫻花蝦豆腐炸~
用瓷有蓋盅仔上檯, 好有美感, 又夠熱,
廚師用櫻花蝦皮蓋上豆腐再炸, 入口酥香鲜味, 這豆腐和沙律的豆腐, 都有濃豆香,
但入口有強烈的對比,  此櫻花蝦豆腐炸是一個香而不腻的點心.
餐廳選材新鮮有質素, 廚師用心真誠,   餐廳座位舒適, 店員服務態度殷勤, 使人感覺好,  這間餐廳值得再去惠顧,   適合聚餐, 慶祝節日.
$880 (Dinner)
  • 汁煮吞拿魚眼
  • 串燒椒鹽黑豚
  • 特上時令壽司盛盒
  • 時令刺身拼盤
2017-08-20 132 views
炎炎夏日,不想吃得重口味,與老公去了朋友介紹的一間位於銅鑼灣日本餐廳。店內裝潢很重日式風格,空間寬敞,還有竹簾分隔開每枱,提高私隱度。他們有多款午市套餐供客人選擇,我選擇了最貴的一款名為季節御膳。這套餐份量較大,其實對女士們來說,可以供二人用。每款套餐都有前菜、麵鼓湯、蒸蛋、甜品和咖啡。而季節御膳包括刺身、壽司、和食(牛或魚)及天婦羅。刺身鮮甜沒有魚醒味,據説他們的廚師是嚴選食材,務求令刺身新鮮。吞拿魚夠肥美,鯛魚片好滑,壽司:帶子厚肉,海膽香滑。和食(牛)薄切牛肉不是太肥膩,配上洋蔥和秘製汁炒在一起,與其經混了不同種類的珍珠米是絕配。雜錦天婦羅天婦羅有東菇、甜薯、南瓜、蝦和茄子。炸醬簿夠鬆脆。甜品和咖啡藍苺啫𠼝彈牙,甜度適中。咖啡是即磨,咖啡香純,容易入口。

每款套餐都有前菜、麵鼓湯、蒸蛋、甜品和咖啡。而季節御膳包括刺身壽司、和食(牛或魚)及天婦羅。

和食(牛)

雜錦天婦羅
天婦羅有東菇、甜薯、南瓜、蝦和茄子。炸醬簿夠鬆脆。

甜品和咖啡
藍苺啫𠼝彈牙,甜度適中。咖啡是即磨,咖啡香純,容易入口。
2017-08-20
$220 (Lunch)
  • 季節御膳
1K
2017-08-10 125 views
今年雨水比較多, 帶動花草樹木長得更美, 花是我的至愛, 朋友投我所好, 特別請我去吃日本餐,  選了   花見日本料理理.  位置在銅鑼灣耀華街百樂中心 , 交通很方便.   餐廳在二樓, 踏出電梯, 日式裝潢陳設, 令人感覺如身在日本.餐廳入口, 可見到大型吧檯, 師傅在位,      雪櫃內亦展示了今天日本運送的新鮮刺身和魚獲. 酒櫃放滿了數十種日本清酒及名釀, 方便酒客選用.除了海鮮, 餐廳也有供應和牛食品.室內燈光柔和, 深啡色的間隔和餐桌, 更顯得環境典雅憩靜, 使人感覺舒適.用餐地方寛敞, 座位排列, 整整齊齊.有窗邊卡座, 店員很有禮, 安排座位後快速送來綠茶及餐牌, 也作簡介.  感覺招呼好, 又友善.餐具很整齊, 每人均設有公筷, 好窩心.   餐牌有多頁, 食品種類多, 有御膳, 軍艦, 炙鰭, 日式沙律.壽司盛盒,  刺身,  刺身盛盒,燒物, 鍋物, 飯麵..........等等.我們先點了飲品, 啤酒  Asahi , 及店長為我們專造的 "果, 燒酎特飲", 顏色清新, 味道清香, 由鮮荔枝汁, 西柚汁, 橙皮, 燒酎制成, 店長真有心思!  味道甜思思.
餐廳入口, 可見到大型吧檯, 師傅在位,
雪櫃內亦展示了今天日本運送的新鮮刺身和魚獲.
酒櫃放滿了數十種日本清酒及名釀, 方便酒客選用.
除了海鮮, 餐廳也有供應和牛食品.
用餐地方寛敞, 座位排列, 整整齊齊.
有窗邊卡座,
餐具很整齊, 每人均設有公筷, 好窩心.

壽司盛盒,
刺身,  刺身盛盒,
燒物, 鍋物, 飯麵..........等等.

前菜到了:   豆腐芝麻沙律 $68-
這是一道頗有特式和口感很有層次的前菜  面上舖滿木魚絲, 先帶給我們吃的動感  !!

用了健康食品豆腐為主題, 配以芝士粒, 青瓜和車厘茄, 柔滑的豆腐, 加上滋味的芝士粒, 味感豐富, 新鮮的青瓜和車厘茄, 好爽甜, 混入胡麻醬, 頂開胃 !!
刺身:  金線鯛
師傅的刀工甚好, 每片薄切, 新鮮而透明嫰紅. 擺碟很美.

金線鯛肉質細嫩,  十分新鮮, 爽脆甜美, 入口很滋味, 我們把魚片夾著明河絲 , 再沾上特製的酸汁,  帶出了魚的香味,  使我們食慾大增.

接著送來:   時令刺身拼盤 ~
刺身拼盤 共六款  :   有鮪魚腩, 三文魚腹, 牡丹蝦, 活赤貝, 金目鮪,  油甘魚.
最驚喜是每一件刺身都是厚切,  色澤透亮, 肉質鮮甜,  質素很高,

赤貝:  新鮮開, 大件好食, 表面有考工夫的花刀功, 質感爽甜而脆.
金目鮪:  肉質晶瑩, 味道甘鮮.
鮪魚腩:  品質優,  魚鮮味濃, 油脂不太濃厚.

特上時令壽司盛盒~
12 件. 款款不同, 賣相精緻, 新鮮甜美.
鮪魚腹:  極其肥美, 柔軟而嫩滑.
油甘魚:  肉質緊緻卻爽口, 魚油豐富.
牡丹蝦 :  大蝦的size, 彈牙可口.
海膽 :      鮮甜,  完全冇腥味, 入口即溶.

特別吸引的是三款時令魚
~  甘鯛      (日本馬頭魚) 口感清脆,  有嫩滑嘅質感.
~  金線鯛  (日本紅衫魚) 色澤吸引, 油脂分佈均勻, 質感綿滑, 細膩, 每一口都洋溢濃郁的鮮味.
~  金目鯛   入口 香滑,  鮮甜即溶,
赤貝:   清爽宜人, 又鮮甜,
三文魚腩:  白色脂肪層分佈平均, 質感甚豐腴.
汁煮吞拿魚眼~
擺碟極美, 吞拿魚眼伴有秋葵, 白蘿蔔, 紅蘿蔔. 燒汁味香濃, 好特別.

真是少見的一道菜式, 吞拿魚眼超大,  魚眼周圍充滿膠質, 好肉而肉質稔滑, 魚味的精華融合稔甜的蘿蔔, 好美味,  餐廳用上日本出產既白米, 果然珍珠米口感較好, 帶點煙韌, 撈埋魚味燒汁拌飯, 真滋味.
串燒椒鹽黑豚~
黑豚肉厚, 肉質稔滑又富口感, 燒烤時間控制得好, 椒鹽調味適中, 能夠食到黑豚肉的原味, 輕咬一口, 味濃不俗.

櫻花蝦豆腐炸~
炸豆腐的外壳是櫻花蝦皮, 酥脆鲜美, 蘸上清甜的薄酱油, 入口豐富, 沒油腻感.
今晚去了這間樓上日本餐廳,  感到廚師廚藝很有水準,  食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 使我們對日本時令刺身更加添興趣,
店員服務態度殷勤, 使人感覺良好. 餐廳環境舒適, 我們一定會再來.
$900 (Dinner)
  • 時令刺身拼盤
  • 特上時令壽司盛盒
  • 汁煮吞拿魚眼
2017-08-05 1937 views
花見的名字比人一種春天花開的感覺充滿花香的氣味店內裝潢佈置都有傳統日式餐廳的味道私隱度高 座位之間可以加上竹簾隔開十分貼心我與友人第一次嘗試omakase(廚師發辦)由廚師為我們挑選時令食材來烹調菜式首先是尾長鯛刺身每片都切得很透簿可以看得出師傅刀功精湛包住香草吃 再點上特製醬汁令肉質更鮮味之後是特上刺身盛賣相非常吸引令人急不及待去品嚐赤貝 比其他實淨 比點有咬口杜丹蝦蝦頭可以+$20 煮成蝦湯杜丹蝦味道鮮甜 濃濃蝦的鮮味令人回味無窮真鯛 魚味較淡 肉質較實淨吞拿魚 赤身 三文魚都屬味道較濃的 排在較後次序吃小妹都很喜歡當然最後的拖羅肥美魚油脂豐富 在口中化開當真有升天的感覺汁煮腦天是用上三文魚的頭頂的肉加上特製醬汁烹調而成非常入味 味道濃郁配菜蘿蔔鮮甜香醇我個人最欣賞的一道菜因為這非常需要耐性和時間由左至右:海膽 炙左口魚邊 芽䓤壽司鮪魚腩 依佐木 尾長鯛我與友人一人一舊沒有停口地吃不停 真的十分滿足友人覺得海膽味道鮮甜味美 芽蔥壽司新奇口感特別我吃的左口魚 鮪魚腩都屬魚脂濃郁的類別於刺食環節過後再吃有點膩的感覺 但食材仍是新鮮味美的~大蝦黃金燒加了海膽去燒比起一般只用芝士去燒更提
花見的名字比人一種春天花開的感覺
充滿花香的氣味
店內裝潢佈置都有傳統日式餐廳的味道
私隱度高 座位之間可以加上竹簾隔開
十分貼心

我與友人第一次嘗試omakase(廚師發辦)
廚師為我們挑選時令食材來烹調菜式

友人覺得海膽味道鮮甜味美
芽蔥壽司新奇口感特別
我吃的左口魚 鮪魚腩都屬魚脂濃郁的類別
於刺食環節過後再吃
有點膩的感覺 但食材仍是新鮮味美的~

大蝦黃金燒

下次有機會一定黎試下
2017-07-11
Dinner
2017-08-03 174 views
最近OPENRICE有不少食評都提及「OMAKASE」 即係廚師發辦聽就聽唔少 但試就真係未試過 因為一餐好既廚師發辦分分鐘都要動輒數千元今次都係因為朋友慶祝小編生日 終於可以一嘗「OMAKASE」!講明廚師發辦 當然係由廚師挑選時令既新鮮食材去烹調菜式啦所以MENU上未必會搵到你食既個道菜式 所以每一道菜式送上黎既時候都會帶來不少驚喜1/ 尾長鯛 刺身 這款魚味較淡 而且帶少少QQ感配上特製醬油食用剛剛好 更能帶出其本身的鮮味師傅的刀功當然也不容致疑 每一片都是晶瑩剔透 厚度一樣的2/ 特上刺身盛合由8款刺身所組成--------本人最欣賞新鮮的帶子其鮮甜的口感與急凍的帶子完全無法比較~3/ 特選壽司左起- 海膽- 炙左口魚邊- 芽蔥壽司- 鮪魚腩- 尾長鯛- 依佐木6款壽司中 芽蔥壽司最令我感到驚嘆日本芽蔥是日式料理中常見的食材之一但配上壽司都係第一次試  極細小的蔥絲帶少少微嗆的口感 十分FRESH!4/ 汁煮腦天腦天就是吞拿魚前額的肉一條吞拿魚只得兩小塊非常矜貴 筋少而脂肪多食落口感去十分豐富 而且其醬汁煮得十分入味 濃而不膩5/ 大蝦黃金燒新鮮的海蝦上鋪滿海膽同蝦膏唔單止顏色

講明廚師發辦 當然係由廚師挑選時令既新鮮食材去烹調菜式啦

1/ 尾長鯛 刺身

這款魚味較淡 而且帶少少QQ感
配上特製醬油食用剛剛好 更能帶出其本身的鮮味
師傅的刀功當然也不容致疑 每一片都是晶瑩剔透 厚度一樣的

2/ 特上刺身盛合
由8款刺身所組成

本人最欣賞新鮮的帶子
其鮮甜的口感與急凍的帶子完全無法比較~

3/ 特選壽司

海膽MIX海蝦呢個組合都係第一次試
但一D都唔會話格格不入 都唔會出現喧賓奪主既情況
既能食到蝦既鮮味 又能嚐到海膽既鮮味

6/蝦頭麵豉湯
大家有沒覺得個蝦頭有D熟口面?
其實佢就係係特上刺身盛合既牡丹蝦頭
食材一D都沒浪費 千祈唔好睇少呢個頭
佢另呢碗麵豉湯帶黎既鮮味係你完全想像唔到!!

7/ 芒果咖啡MOUSSE CAKE

Perfect Ending! 大滿足!!!!!!
有錢一定要再ENCORE
聽講唔同季節有唔同食材 希望冬天可以再次試一次!
2017-08-02
Dinner
Celebration
Birthday
Dining Offer
Voucher
2017-07-19 159 views
今天同事難得忙裡偷閒,我們便相邀去吃一頓好吃的。這是我第二次光顧花見了。對它的印象挺好,食物很精緻,看得出老闆的用心。差不多一點到,卻還不少座位。餐廳的環境很寬敞,而且間隔私隱度很高。走進裏面還能看見很多酒藏。它的正價餐牌厚厚一本,從刺身到各種小吃料理,選擇很多。還有另外一本是酒牌。我們一人選了一個午市套餐,另外讓老闆推薦了兩款正價餐牌的小吃。來到日本料理餐廳,我當然點選壽司,大吃一頓!它的自選壽司十二款有另外一張壽司紙,上面有各種款式的選擇!紙上會有每日精選一欄,老闆還會人手寫上當日的精選魚種呢!先上的是套餐的前菜。貫徹它多樣化的一面,前菜也同樣豐富。不過前菜味道都是大同小異,沒有特別突出。等了一會兒,期待已久的壽司出場了!壽司要從由右下角逐一吃到左上角。先吃軍艦因為紫菜會變軟,然後是火灸,最後生魚壽司由淡吃到濃味。十二件壽司,每件都令我大滿足。蟹肉和海膽鮮味很出,手握的功夫也是一流,實而不鬆。火灸海鰻味道清甜,沒有過濃的燒汁。其餘火灸魚都挺厚身,吃下有層次感,火灸過的香脆和魚肉的油脂混為一體,令人回味。玉子鬆軟,但又有厚度,是好味的過渡到刺身壽司。貝類清甜,海蝦鮮甜,刺身和飯緊緊相

走進裏面還能看見很多酒藏。

!紙上會有每日精選一欄,老闆還會人手寫上當日的精選魚種呢!

等了一會兒,期待已久的壽司出場了

十二件壽司,每件都令我大滿足

玉子鬆軟,但又有厚度,是好味的過渡到刺身壽司

貝類清甜,海蝦鮮甜,刺身和飯緊緊相扣,鬆緊度適中,再次看出師傅手握的功夫!最後是兩款精選推薦的生魚。天然小鯛是一貫的清淡爽口。依佐木是第一次吃,魚腥味不重,口感比小鯛較軟。

另外要提它握天然小鯛的細心,刺身和飯中間還放了香蔥,吃下更香口!

至於同事就點了壽喜燒。

我們的兩款小吃也上場了。

汁煮牛脷非常軟熟,入口即化。配菜的味道完全融入肉中,味道層次很豐富!

椒鹽燒鱈魚腩煮得很香脆!用來餸酒會非常合適!單吃也不錯,香味可口。

套餐還有餐飲和甜品。我喜歡它的手打綠茶,大大碗子喝濃厚綠茶,很有茶道感覺。甜品就比較普通。

今天的意外驚喜是老闆私製的黑芝麻糕!老闆喜歡甜品,會間中嘗試新甜品送贈熟客呢!我有幸也能一嘗到這黑芝麻糕。芝麻味超濃郁的,軟軟的又清甜。為今天的美好的一餐畫上完美的句點

2017-07-17
$300 (Lunch)
2017-07-13 1862 views
今日去開銅鑼灣開會,開完會自己一個人想食返餐好既,諗起朋友上次介紹呢間花見日本料理,就一於上去試一試。餐廳位於Timesquare 後面,上樓既餐廳。地點算好方便。上到去環境好舒服,地方好寛濶~有好多酒樽既擺設,晚上應該有很多人飲返杯吧~ 午餐Menu ,有好多款式揀,貪心的我最後揀左 季節御膳 $280 ,包括刺身三件,季節和食,壽司三件,天婦羅盛盒~先嚟前菜,有沙律,日式蒸蛋, 麵豉湯。湯係無味精既,飲落唔會覺得鹹,日式蒸蛋好滑! 刺身同壽司,刺身包括有拖羅,赤貝,彷彿,壽司有海膽,油甘魚,魚。Presentation 好靚,擺到好似一件藝術品咁,唔捨得食。 刺身非常新鮮,尤其拖羅,入口即溶,質數極高! 橫筋笛鯛包蘿蔔苖,好特別既菜色,味道好夾。海膽壽司,紫菜非常脆,海膽夠鮮甜。月彷月彿魚配 辣蘿蔔蓉食落味道非常夾,辣辣地帶出魚既鮮味。季節和食 - 日式炒牛肉, 甜甜地,用黎送飯最岩天婦羅盛盒 - 上枱時熱辣辣,但又一啲都唔油,天婦羅蝦炸得好香脆,內裡仲好juicy。 天婦羅帶子係比較特別既天婦羅,雖然炸左,但食得出食材好新鮮~突然好想食鰻魚,心思思又叫多個燒活海鰻,果然無令我失望

有好多酒樽既擺設,晚上應該有很多人飲返杯吧~

刺身壽司刺身包括有拖羅,赤貝,彷彿,壽司有海膽,油甘魚,魚。Presentation 好靚,擺到好似一件藝術品咁,唔捨得食。 刺身非常新鮮,尤其拖羅,入口即溶,質數極高! 橫筋笛鯛包蘿蔔苖,好特別既菜色,味道好夾。海膽壽司,紫菜非常脆,海膽夠鮮甜。月彷月彿魚配 辣蘿蔔蓉食落味道非常夾,辣辣地帶出魚既鮮味。
季節御膳

季節和食 - 日式炒牛肉, 甜甜地,用黎送飯最岩

突然好想食鰻魚,心思思又叫多個燒活海鰻,果然無令我失望,鰻魚燒得皮脆肉嫩,聽師傅講係一層層咁燒既,果然係好功夫~

最後黎埋手造綠茶 同 咖啡慕絲 ,作為最完美既總結。試過呢度既食物,能夠感受到師傅對食材既用心,讚!

呢個set 好抵食,有齊晒咁多款, 一次過滿足曬所有慾望, 刺身壽司,熱食,天婦羅,下次要帶媽媽黎試下先得~
2017-07-11
$280 (Lunch)