2021-03-03 345 views
嚟得挪亞方舟度假酒店住,識嘆一定係瞓到自醒然後施施然去豐盛閣享受自助既「假日任食經典早餐」啦!估唔到原來早餐嘅款式都真係好多選擇,中式靚粥同豉油王炒麵、日式麵豉湯烏冬、西式黑松露炒蛋、茄汁豆、炸魚柳...,不得不讚個滑蛋真係炒得好滑好出色!飲品方面選擇都好多,除咗一般嘅咖啡、檸茶、檸水,仲有果汁同埋鮮奶可以揀,滿足不同口味需要。餐廳風景都好靚可以一邊欣賞青馬大橋及汀九橋既美景,一邊享用豐富嘅早餐!完美嘅一天就係由食個靚早餐開始!

,不得不讚個滑蛋真係炒得好滑好出色!

完美嘅一天就係由食個靚早餐開始!
挪亞方舟度假酒店,全新推出「單車樂悠 - 食住玩套票 低至$1608/2位 」,包含多項旅遊玩樂設備,我雖然身在香港,但有置身於海外的度假感覺呀。豐盛閣 - 假日任食經典早餐 ,供應時間為8時至11時半。使用套票的客人可免費享用,而非住客則$118/位。自助形式供應的早餐非常豐富,包含中式、港式、日式和西式美食,例如: 粥品、豉油皇炒麵🥢、火腿、烏冬🍜、腸仔、黑松露炒蛋🥚、炸魚柳、炸薯餅🥔、豬柳漢堡、香草麵包、果醬麵包🥯、沙律和雜果等等。我們一邊享受海天一色的良辰美景☀️,一邊享用仼食早餐,身心愉快。炸魚柳超大一塊,香脆可口,沾上沙律醬後更美味。炒蛋同樣質素不俗,想吃多少有多少😂。補充完能量後,便出發去環島單車遊啦~套票包括: •1晚雙人/大床客房 •豐盛閣精選早餐/假日任食經典早餐 •豐盛閣海景下午茶 •四道菜豐盛晚餐 或 六道菜海陸盛匯精品晚餐 •免費活動: 環島單車樂3小時、萌趣動物微景盆栽工作坊、Art Jamming工作坊、自遊探索馬灣行

自助形式供應的早餐非常豐富

•豐盛閣海景下午茶
 •四道菜豐盛晚餐 或 六道菜海陸盛匯精品晚餐

2021-02-13
2021-02-24 4139 views
挪亞方舟度假酒店,全新推出「單車樂悠 - 食住玩套票 」低至$1608/2位,除了有遊樂活動,更包含三餐,我們玩得開心,亦食得很滿意唷~ 套票包括:•1晚雙人/大床客房•豐盛閣精選早餐/假日任食經典早餐•豐盛閣海景下午茶•四道菜豐盛晚餐 或 六道菜海陸盛匯精品晚餐•免費活動: 環島單車樂3小時、萌趣動物微景盆栽工作坊、Art Jamming工作坊、自遊探索馬灣行豐盛閣 - 花語 · 春日海景下午茶 ✨,是酒店的招牌菜式。使用套票的客人可免費享用,而非住客則$438/2位。供應日期由即日至3月31日,時間為下午3時至5時。能飽覽整個馬灣風光的下午茶,吸引大量訪客光顧,打卡、拍照、慶祝一流! 當日人頭湧湧,我建議大家一定要提前預約呀!下午茶包括: 5款鹹點、5款甜點 和 咖啡或茶。鹹點有 芒果龍蝦牛角酥、三文魚籽松露醬釀蛋、鮑魚雜菌酥盒、鴨肝慕絲配紅桑子啫喱 和 意大利火腿脆片。矜貴的龍蝦和鮑魚,令下午茶變得豪華、變得更有氣派☺️。如果酥盒和牛角包烘熱呈上,就更加完美啦~甜點有 紫羅蘭野莓雲呢拿蛋糕、白桃甜品杯、蛋白檸檬撻、士多啤梨軟芝士餅 和 紅豆綠茶卷。玫瑰花形的雲呢拿蛋糕 和 心心形的

套票包括:
•1晚雙人/大床客房
•豐盛閣精選早餐/假日任食經典早餐
•豐盛閣海景下午茶
•四道菜豐盛晚餐 或 六道菜海陸盛匯精品晚餐

下午茶包括: 5款鹹點、5款甜點 和 咖啡或茶。

鹹點

甜點

玫瑰花形的雲呢拿蛋糕 和 心心形的芝士餅,浪漫滿分! 甜品的甜度適中,當中我最愛蛋白檸檬撻,酸中帶甜,味道清新自然伴著藍天碧海,一齊品嚐享受優閒人生吧
2021-02-13
挪亞方舟度假酒店,全新推出「單車樂悠- 食住玩套票 」低至$1608/2位。套票包括:                •           1晚雙人/大床客房                •           豐盛閣精選早餐/假日任食經典早餐                •           豐盛閣海景下午茶                •           四道菜豐盛晚餐 或 六道菜海陸盛匯精品晚餐                •           免費活動: 環島單車樂3小時、萌趣動物微景盆栽工作坊、ArtJamming工作坊、自遊探索馬灣行當日我們二人入住,客房舒適寬敞,而且竟然有室外露台,想享受月光景色的朋友仔,可以選擇到室外用膳呀~六道菜海陸盛匯精品晚餐,非常豐富。包含:海鮮拼盤、刺身、前菜、湯、主菜和甜品,令我們飽足又滿足~使用套票的客人可免費享用,而非住客則$478/位。由於入住當日禁止晚市堂食,所以我們便在房內用餐啦。氣勢非凡的海鮮拼盤,有龍蝦、小白蝦、青口 和 扇貝。龍蝦肉潔白如玉,有滿滿的蝦膏,肉質彈牙,新鮮美味。小白蝦則很鮮甜,不沾醬吃也可以唷~

套票包括:
                •           1晚雙人/大床客房
                •           豐盛閣精選早餐/假日任食經典早餐
                •           豐盛閣海景下午茶
Jamming工作坊、自遊探索馬灣行

六道菜海陸盛匯精品晚餐
,非常豐富。

氣勢非凡的海鮮拼盤

雜錦刺身份量十足
,每款刺身各有4至6片,包括:三文魚、吞拿魚、油甘魚和蝦。三文魚脂肪豐盈,入口鮮香盡現。油甘魚魚肉爽口,同樣新鮮可口。

肥美邪惡的香煎鴨肝多士
,配以藍莓、草莓和黑醋醬,減輕膩感。

濃厚豐盈的龍蝦湯,濃香稠密,與餐包一齊食,就加完美啦~

主菜有6款可以選擇,我們選擇 胡椒香料煎牛肉眼和 七味照燒豬鞍。肉眼扒份量十足
,煎至七成熟,肉質腍嫩,充滿肉汁,配上雜菌和洋葱醬後,味道層次升華。原本覺得肉眼扒質素甚佳,沒想到七味照燒豬鞍
更有驚喜!

厚肉的豬鞍,燒得完美,調味入味,豬肉鮮香腍軟,相當出色呀~

最後更會呈上5款迷你甜品
,玫瑰紅桑子蛋糕、茉莉牛奶朱古力蛋糕、綠茶奶凍、焦糖千層餅 和 榛子朱古力忌廉泡芙。甜品款式繁多,色彩繽紛,把全部東西吃光後,超~滿~足~呀
2021-02-12
早餐方面可以選擇在早上8:00到11:00內享用,基本都是自助形式,有中式西式,粥粉麵基本上都齊全,而且有嘢飲,例如橙汁、咖啡等等。(如非套票,單食每位$118)假日任食經典早餐 (適用於六、日及公眾假期)早餐景觀吸引,而且選擇齊全!我比較喜歡吃啲包括了粥品,粥品比較特別是淮山粥,也可以自由配搭香蔥及脆片。另外也比較喜歡味增湯烏冬,比較有日式和風感覺,不過烏冬還是比較熱會更適合我。黑松露炒蛋有很多人也吃,質感香滑而且黑松露味濃郁。旁邊也有很多肉類包括香腸、火腿、雜菜、豉油王炒麵,任人選擇。喜歡吃麵包或者沙律的也有多款選擇,例如同行男友就喜歡選擇了漢堡包及炸魚柳等等,不過我早餐還是比較喜歡中式/日式熱辣辣的。所以就不停拿取了粥品及黑松露炒蛋等。

假日任食經典早餐 (適用於六、日及公眾假期)
早餐景觀吸引,而且選擇齊全!

趁着假期一家人嚟咗挪亞方舟酒店staycation, 疫情下雖然餐廳晚餐時段唔開放,但係呢度週末限定既「海陸盛滙精品晚餐」)真係豐富到不得了!而且係自選時間,佢哋會準時送上房間俾我哋慢慢享用,準備來玩嘅朋友記得留意番入住日子啦!😍先來有暖笠笠又香濃既龍蝦湯配餐飽,仲有煎鴨肝配黑醋醬,鵝肝外脆內軟好誘惑,再加上酸酸甜甜嘅黑醋夠晒開胃,配埋脆卜卜嘅多士,實在太正啦!凍海鮮盤都好豐富,開邊龍蝦啖啖肉又多膏而且海水味重、小白蝦、青口、扇貝都好新鮮!仲有雜錦刺身拼盤,件件都好厚切!配埋日式豉油同埋Wasabi成個感覺真係猶如置身酒店餐廳享用緊自助餐一樣咁豐富!主菜方面我揀咗胡椒香料煎牛肉眼配雜菌及洋葱醬(5成熟),牛肉好嫩滑好似小牛排一樣,連配菜都好好味😋老公揀咗慢煮雞胸配松露忌廉及時令蔬菜,雞胸都煮得好Juice,配埋佢哋嘅松露忌廉汁都好特別!兒童餐都好豐富,我哋揀咗肉醬意粉同埋芝士尖通粉,小朋友都好鍾意食呀!最後仲有豐富嘅甜品紅桑子玫瑰蛋糕沒理牛奶朱古力蛋糕抹茶奶凍焦糖千層餅榛子朱古力忌廉泡芙甜品都好用心製作,全部都好有水準呀!再配埋個餐茶!估唔到喺酒店房食晚餐都可以咁豐富同滿足呀!

最後仲有豐富嘅甜品
紅桑子玫瑰蛋糕
沒理牛奶朱古力蛋糕
抹茶奶凍
焦糖千層餅
榛子朱古力忌廉泡芙

甜品都好用心製作,全部都好有水準呀!

再配埋個餐茶!估唔到喺酒店房食晚餐都可以咁豐富同滿足呀!
2021-02-06
Type of Meal
Dinner
由於入住時,正值晚市堂食暫停嘅防疫措拖依然生效,未能到餐廳用餐,所以會改為在客房中用膳Room Service,可以選擇六點、六點半或者七點,餐飲實在太豐富,兩個人都未必食得晒。6道菜的海陸盛匯精品晚餐 (適用於星期五、六及公眾假期) (如非套票,單食每位$478)最令人驚喜嘅係佢有多款海鮮,刺身,鴨肝多士做前菜,主食亦有多款選擇可以於入住時決定。也有餐包,飲品,餐湯是龍蝦湯等等。如果冇特別要求,大概八點左右會上甜品,甜品都有五款!多款餐包提供凍海鮮盤 ( 龍蝦 · 小白蝦 · 青口 · 扇貝) 個款海鮮都係比較清新嘅凍盤,份量都好多,有一隻龍蝦,四隻蝦,數隻青口及兩隻扇貝,本身味道比較鮮,較為淡口味,可以點上醬料提升豐富度及鮮味。雜錦刺身 刺身方面有多款包括三文魚,吞拿魚,另外一款油甘魚及赤蝦刺身,整體頗有鮮味,有提供芥末及刺身豉油。香煎鴨肝配黑醋醬我最愛呢款係香煎鴨肝,非常香脆要趁熱食,而且裏面熱辣辣好濃郁嘅香氣,加上香脆多士及黑醋醬,多款水果包括草莓、藍莓等等,令整體口味清新得多。龍蝦湯 龍蝦湯方面也是比較前期享用,口味香濃,龍蝦味比較真。自選主菜 胡椒香料煎牛肉眼配雜菌及洋葱醬

如果冇特別要求,大概八點左右會上甜品甜品都有五款!

多款餐包提供

凍海鮮盤 ( 龍蝦 · 小白蝦 · 青口 · 扇貝)

雜錦刺身

香煎鴨肝配黑醋醬

龍蝦湯
龍蝦湯方面也是比較前期享用,口味香濃,龍蝦味比較真。

自選主菜
胡椒香料煎牛肉眼配雜菌及洋葱醬
牛肉眼比想像中鬆化,而且胡椒等香料也比較香。旁邊的蔬菜類別非常有心思,整到好似一隻船,五成熟實屬不錯之選。

香煎比目魚柳配煙肉茄蓉及紫蘇薯蓉
比目魚柳表皮也較為香脆,魚肉質感香滑沒有骨,下面有好多煙肉番茄蓉,令層次更豐富。

甜品拼盤
玫瑰紅桑子蛋糕,茉莉牛奶朱古力蛋卷,綠茶奶凍,焦糖千層餅,榛子朱古力忌廉泡芙
甜品方面選擇很多,基本上胃口已經用清光,每樣最多試少少,我就比較喜歡榛子朱古力忌廉泡芙,外層榛子朱古力包裹着清新鬆化的忌廉泡芙,甜得來又清新!

茶或咖啡
選擇了凍檸茶,凍檸水,也是西餐的不錯飯後飲品。
放假想讓真正完全relax,相約朋友走進度假勝地,望著美景歎番個Afternoon Tea,放眼盡覽蔚藍的青馬大橋、汀九橋及沙灘180度海景。疫情之下,會特別揀選一些空間較闊落的餐廳,貪其枱與枱之間夠寛敞,令人坐得較舒服安心。Tea Set 以 「花語·春日海景下午茶」為主題,一共十款美點,鹹點甜點各有5款,粉色為主,部份美點有食用花點綴,或以花朵為造型。我自己向來較喜歡吃鹹點多些,覺得口感味道往往較有層次。當中比較鍾情有「鴨肝慕絲配紅桑子啫喱」,賣相幾好,口感上既有鴨肝鹹香,亦有酸甜的紅桑子,味道夠fresh,亦解了鴨肝的膩。「三文魚籽松露醬釀蛋」 有鮮味的魚籽融匯松露香味,在口內爆發。而「芒果龍蝦牛角酥」配搭新奇得來又夾到,其芒果汁與龍蝦肉汁融合,味鮮而清新!而「鮑魚雜菌酥盒」的小型鮑魚亦煮得夠腍身,不過口感同平時吃鮑魚又分別不大。鹹點尚有一款為脆卜卜的「意大利火腿脆片配鮮蜜瓜汁」,脆片一如其傳統做法鹹度極高,必須以蜜瓜汁來中和一下。甜點方面,我較鍾意成朵玫瑰花的「紫羅蘭野莓雲呢拿蛋糕」及 粉紅心心型狀的「士多啤梨軟芝士餅」,最適合打卡!而「白桃甜品杯」味道甜甜地又清清地,有層粉紅

而「白桃甜品杯」味道甜甜地又清清地,有層粉紅色布甸在中間。

另外「蛋白霜檸檬撻」我就覺得酸了一點。而「紅豆綠茶卷」的綠茶欠了點我極愛的回甘味,不過其實這很視乎個人口味嘅.
2021-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Tea)
  • 下午茶
我係book咗 兩日一夜單車樂悠食住玩套票(如非套票,單食$438@2位) 原來由即日起至3月31日供應,可以望住個海景嘆高質素下午茶真係一個唔錯嘅放假享受!可以安坐餐廳裡,就欣賞到青馬大橋、汀九橋及東灣沙灘 180度醉人海景,啱晒拖友或者同閨蜜一齊嚟盡情打卡。總共有10款不同嘅食品,包括五款鹹點,五款甜點,其實食下午茶我最擔心就是太多款式嘅甜點,感覺會太飽,或者太滯。但係佢呢個恰到好處,兩款各一半,令人感覺到剛剛好。鴨肝慕絲配紅桑子 啫喱酸酸甜甜而且鴨肝有鹹香,非常match!三文魚籽松露醬釀蛋 三文魚籽比較有鮮味,加上松露將啲香氣,令清新嘅蛋白層次更為豐富。鮑魚雜菌酥盒上面有一隻小型鮑魚,配搭裏面嘅Juicy雜菌及乾爽鬆化酥盒,鹹鹹地又有少少清新。意大利火腿脆片配鮮蜜瓜汁依個真係非常特別!平時食意大利火腿都係食濕嘅,但係佢呢個直情係脆片,加上佢個蜜瓜係做咗個蜜瓜汁,咁樣食個感覺好Fresh。芒果龍蝦牛角酥比想像中夾好多,芒果比較甜香,龍蝦就鮮味十足,牛角酥香脆之餘亦都比較甜,小清新。白桃甜品杯甜甜地又清新,有少少啫喱feel!蛋白霜檸檬撻上面好香脆,但係食到入面有好香濃嘅檸檬醬,下

白桃甜品杯甜甜地又清新,有少少啫喱feel!

蛋白霜檸檬撻上面好香脆,但係食到入面有好香濃嘅檸檬醬,下面個批底都好脆身!
士多啤梨軟芝士餅好得意嘅心形軟餅,芝士味比較香,甜甜地幾好味。

紫羅蘭野莓雲呢拿蛋糕我成個玫瑰花咁,打卡一流,野莓酸酸甜甜非常開胃。
紅豆綠茶卷綠茶味道清香,加上有啲紅豆,細細件又夠鬆化。

另外包兩杯飲品🥰
2021-01-14 458 views
今日係平日,比較少人入嚟馬灣,周圍行下影下相就夠鐘嚟食下午茶~上咗少少樓梯之後就會經過平台(?),呢到望去青馬大橋都好靚,忍唔住影咗幾張相先疫情關係封咗沙灘,所以呢個位影相係好好繼續一直行就會到豐盛閣餐廳,今日除咗我地就得另一枱客,所以侍應都任我地揀位坐,近乎包場咁,好靜好舒服一排都係窗口位,都可以望到青馬大橋坐低冇耐侍應就會幫我地落嘢飲,冇記錯嘅話得咖啡奶茶檸茶檸水橙汁,跟住再即刻收埋錢~好快就上飲品+水+餐具,再上埋下午茶,之後侍應就冇再行過嚟幾好,我地就可以靜靜地hea下頂層同底層都係咸點,得中間嗰層係甜點~底層嘅咸點唔錯(由左至右:士多啤梨龍蝦酥盒,香蔥三文魚卷,蟹肉鮮蝦沙律撻),頂層嘅咸點就麻麻地(蜜糖南瓜忌廉芝士配開心果蓉,風乾火腿配無花果)甜點都幾好食(由左至右:鮮忌廉榛子泡芙,士多啤梨意大利芝士凍餅,馬卡龍,盆覆子慕絲配黑朱古力球)初頭都驚淨係得個景靚,好彩下午茶都算係咁(如果換咗頂層咸點嘅話,成個感覺會好好多)不過我地都開心今日嚟咗馬灣,真係好舒服,慢慢食,又冇乜人,侍應幫我地影嘅相仲好靚!

疫情關係封咗沙灘,所以呢個位影相係好好

一排都係窗口位,都可以望到青馬大橋

好快就上飲品+水+餐具,再上埋下午茶,之後侍應就冇再行過嚟
幾好,我地就可以靜靜地hea下

下午茶

頂層同底層都係咸點,得中間嗰層係甜點~
底層嘅咸點唔錯

$241 (Tea)
2020-12-15 429 views
最近疫情轉趨嚴峻,幸好早前趁著假日,前往挪亞方舟跟朋友逛逛。住在荃灣,到新都會買點東西後,就坐巴士來到豐盛閣。我們都覺得風景和天氣都很不錯,而晚餐的選擇也不俗。享受著大橋美景,品嘗著大廚親自即場準備的燒烤食品。選擇也不錯,有牛扒,龍蝦,扇貝等等。同行的友人愛吃甜點,他們拿了幾次甜品。我覺得麵包布甸確實做得不錯。晚飯後我們到附近的海灘走走,享受一下海風和大橋的美景,香港確是不易找到類似的怡人的小島,算是新界西居民不錯的選擇。希望疫情早點過去,也期待再訪。

2020-12-05
2020-12-05 400 views
酒店套票住客可以85 折惠顧豐盛閣指定晚市美饌套餐。周一至周四: 豐盛晚餐; 周五至周日及公眾假期:豐盛半自助晚餐 我當日係weekend所以就係半自助晚餐。首先有自選 1+1 燒烤主菜,選擇非常豐富,有波士頓龍蝦、燒大蝦、燒扇貝、燒羊扒、燒黑毛豬柳、燒美國肉眼牛扒等等。然後就即場由大廚代勞以熱烘烘的火爐即燒即烤。其他冰鎮海鮮、前菜、熱葷及精甜品就任食形式供應。 自選燒烤主菜我就揀咗美國肉眼扒同燒大蝦,肉眼扒燒得香噴噴,肉質豐腴多針,大蝦爽口彈牙。自助甜品吧都唔錯,款式選擇多而且好多款都幾好食。 而且望住青馬大橋夜景下嘆香噴噴的豐富燒烤大餐,別有一番滋味!

我當日係weekend所以就係半自助晚餐。

2020-11-28 343 views
忙了差不多一整年,難得有點假期,又未能出外旅遊,選定了一直未有機會到訪的馬灣走走。過去幾個周末,西貢、長洲、大澳等都人頭湧湧,主題樂園也要預約才能進入,幸而來到馬灣,既能感受小島的寧靜,也能夠享受美景和跟著家人走走。喜歡方舟內的設施,同行的小朋友玩得盡興,不論是戶外遊樂設施,室內主題館,或是工作坊,都讓小朋友寓學習於娛樂,到處跑跑也有很多的空間。如果香港有多點類似的設施會很不錯。住在這裡一個晚上,晚餐和早餐都跟家人在豐盛閣用餐。特別喜歡這個餐廳的風景,早餐的選擇,以及員工的親切。早餐分別有中式,美式以及港式三款,他們逐份早餐拿到我們的餐桌,而且各款早餐保持著溫度,份量和味道也不錯。我選擇的港式早餐有一碗番茄牛肉通粉以及豬扒包和簡單,相當足夠,亦適合兩歲小朋友食。之後才發現,原來餐廳是對外公開的,從來往青衣、葵芳的巴士站走過來,約七、八分鐘的路程。平日如果到馬灣公園、海灘玩,其實也可以到這間餐廳用餐。晚餐的選擇也不錯,這次遇上燒烤主題,有大廚即場燒烤兩份主食,有扇貝,牛扒,羊架,龍蝦,而我最喜歡甜品部分,有相當多的選擇,包括紅豆抹茶卷,芝士蛋糕,還有我最喜歡的麵包布甸和葡撻。飯後到外面走

晚餐的選擇也不錯,這次遇上燒烤主題,有大廚即場燒烤兩份主食,有扇貝,牛扒,羊架,龍蝦,而我最喜歡甜品部分,有相當多的選擇,包括紅豆抹茶卷,芝士蛋糕,還有我最喜歡的麵包布甸和葡撻。飯後到外面走走,欣賞大橋下的夜景,感受一下美好的夜晚。
2020-11-08
挪亞方舟豐盛閣主打是有青馬大橋靚景,可以在青馬大橋靚景旁吃晚餐,感覺很fin dining ,晚餐298一位,因為是住客有折扣優惠,所以其實也有很多人會光顧。晚餐仲要有四個主菜可供選擇,我們今次選擇了安格斯牛和盲公魚柳配青木瓜沙律。安格斯牛size很大而且配胡椒鹽調味,不失牛的鮮味。盲公魚一上枱話聞到非常香,一方面可先滿足大家的嗅覺,而且魚柳肉仍然很嫩滑,份量也足以夠飽肚。而青木瓜沙律酸酸的,令人很開胃。這個晚餐最大的特色是餐飲和甜品可以免費添加,所以不用擔心吃晚餐時,因看美景不斷聊天,而口乾。甜品方面,那天有六間甜品,包括法式紅莓千層蛋糕、芒果奶凍、朱古力慕絲蛋糕、藍莓芝士蛋糕、抹茶紅豆迷你瑞士卷,以及芒果忌廉蛋糕。首先紅莓蛋糕酸酸甜甜很開胃,做得很好吃。芒果奶凍非常精緻,表面有粒粒芒果,再配合奶凍一起吃,令你覺得很有變化。藍莓芝士蛋糕,不會太漏,同時芝士味適中,我也有再encore。抹茶紅豆瑞士卷,抹茶味很濃,忌廉也有抹茶味,抹茶控一定很喜歡,而且因為帶有一些抹茶,可中和甜品本身的甜味,令人容易入口。芒果忌廉飯蛋糕,雖然忌廉不少,但是他它忌廉不會太甜,所以令人很易入口。朱古力蛋糕
安格斯牛size很大而且配胡椒鹽調味,不失牛的鮮味。
首先紅莓蛋糕酸酸甜甜很開胃,做得很好吃。
朱古力蛋糕的朱古力味很濃,像一些名牌生朱古力蛋糕一樣,滑溜好吃。
甜品來說這六款甜品也很高質,單說甜品出值回票價。
2020-11-11 273 views
唔講真係唔知原來挪亞方舟入面的 豐盛閣,就算你唔入園都可以光顧架!只要行去方舟後門就可以直入,記得記得記得BOOK定Window Seat,望住海天一色,飽覽靚景再嘆返個,找回一丁點旅行的感覺~「尋味東南亞悠閒下午茶」共9款精緻美點🥰,融入色彩繽紛的熱帶鮮果為食材,琳琅滿目,賣相相當吸引💕,有鹹點有甜點,令唔好甜食的我都非常滿足🤗❤️➡️ 鹹點:味噌蟹肉配三文魚籽三文治、喇沙海鮮批、泡菜雜菜米紙卷、乾冬陰蝦配窩巴及班蘭鵪鶉蛋咖央酥盒➡️ 甜點:芒果拿破崙、紅莓法式千層餅、西柚杏仁撻、英式鬆餅配燕窩意式奶凍吃貨鯨吞燕窩奶凍,果然識食👍🏻,燕窩滋潤養顏,味帶清甜,上面仲要有金箔點綴,吃貨揀得真係無死錯人架😏脆卜卜的窩巴上有酸辣甜的彈牙冬陰蝦😋😋,口感豐富~🗣想遠離煩華都市但又好想HIGH TEA RELAX下? 豐盛閣絕對是一個不錯之選🤟🏻

只要行去方舟後門就可以直入,記得記得記得BOOK定Window Seat,望住海天一色,飽覽靚景再嘆返個[尋味東南亞悠閒下午茶],找回一丁點旅行的感覺~

2020-10-31
$200 (Tea)
  • 燕窩奶凍