2023-12-05 31 views
觀塘區食肆一向好多選擇,但高質嘅居酒屋並唔多。我就比較推薦嚮居酒居~佢唔單止地方夠大,座位寬敞舒適,最特別就設係有全港最大型嘅自助清酒機,超過70款清酒,啱晒約埋三五知己聚一聚🥰今次試咗佢嘅秋祭二人餐($688),另外加$288仲試埋加拿大象拔蚌刺身🤤夠最大隻仲好鮮甜👍🏼 成個套餐超豐富份量又足,性價比好高❤️🔸小食 - 枝豆、涼拌洋蔥、鹽酥雞3款前菜都非常啱飲清酒,鹽酥雞仲熱辣辣好脆口,洋蔥酸酸地好開胃~🔸廚師推介 - 四款壽司 / 三款刺身今次揀咗刺身,3款刺身都好新鮮,而且擺盤仲好精美❤️🔸廚部料理 - 清酒煮蜆、蜜汁燒豬頸肉、雜菜鍋配烏冬清楚煮蜆用咗大蜆,冇沙又鮮甜。蜜汁豬頸肉非常惹味,甜甜地再加上花生碎喺面好開胃!而雜菜煲出奇地大煲😂食完勁飽🙈🔸燒物 - 鹽燒鮑魚2隻、鹽燒油甘魚鮫一客、鹽燒五花腩一串、味珍珠腸兩串、鹽燒雞軟骨兩串呢度嘅燒物非常出色,鹽燒鮑魚香口彈牙。油甘魚鮫超巨型啖啖肉,而且肉質嫰滑👍🏼🔸飲品 - 清酒一壺250 mL / 巨峰乳酸梳打兩杯揀咗清酒,配搭燒物小食冇得輸❤️🔸甜品甜品每日唔同,今次係抹茶同薄荷朱古力 🍨

🔸小食 - 枝豆、涼拌洋蔥、鹽酥雞

🔸廚師推介 - 四款壽司 / 三款刺身
今次揀咗刺身,3款刺身都好新鮮,而且擺盤仲好精美❤️

🔸廚部料理 - 清酒煮蜆、蜜汁燒豬頸肉、雜菜鍋配烏冬

🔸飲品 - 清酒一壺250 mL / 巨峰乳酸梳打兩杯
揀咗清酒,配搭燒物小食冇得輸❤️

🔸甜品
甜品每日唔同,今次係抹茶同薄荷朱古力 🍨
2023-11-27
$300 (Dinner)
2023-11-30 33 views
呢度環境非常闊落 、設有大量卡位及廂房,家庭聚餐都坐得好舒服,門口仲見到好大型既自助清酒機,超過70款清酒比大家選擇,鐘意飲清酒既朋友一定要黎試下☺️我地叫左個秋祭兩人餐$688✨十分豐富包括:而且都厚肉又外彈內軟前菜 枝豆:份量好多,灑上海鹽,味道開胃涼拌洋蔥 : 好吃涼拌小食,加入左鹽麴醋撈混,味道醒神開胃炸鹽酥雞:雞肉好滑,炸得香脆可口,又唔太油膩廚司推介壽司拼盤 : 有4款共8貫,好新鮮又帶甘香,鮮甜美味。磯煮凍鮑魚 : 質感軟硬適中,爽口彈牙,味道濃郁,口感豐富鹿兒島豬頸肉 : 份量十足,肉質鮮嫩,好香脆 清酒煮沙白 :大隻又飽滿,蜆鮮甜冇沙🍢 串燒 : 有四款串燒過下口癮,鹽燒牛舌 日本味噌豬腸、鹽燒雞軟骨、 鹽燒五花腩,四款串燒都燒得好有水準,當中鹽燒五花腩係最好味道🐟燒田花魚一夜干呢個燒花魚一夜干 魚肉香味更濃縮係肉入面 花魚係白身魚 本身味道係比較清淡優雅 用一夜干煮法 增加左魚香味 再加埋大海既咸香 真係味覺享受 ,份量幾大,油脂香氣加埋濃厚的鮮味,超級完美 😋迷你蛋糕:芝士及朱古力 🌕🌕🌕🌕🌕 兩款甜品都十分美味,芝士味又濃郁,甜而不膩、好香濃、口感軟滑😋 黑糖抹茶

我地叫左個秋祭兩人餐$688✨十分豐富包括:
而且都厚肉又外彈內軟

前菜
枝豆:份量好多,灑上海鹽,味道開胃

涼拌洋蔥 : 好吃涼拌小食,加入左鹽麴醋撈混,味道醒神開胃

炸鹽酥雞:雞肉好滑,炸得香脆可口,又唔太油膩

磯煮凍鮑魚 : 質感軟硬適中,爽口彈牙,味道濃郁,口感豐富

鹿兒島豬頸肉 : 份量十足,肉質鮮嫩,好香脆

清酒煮沙白 :大隻又飽滿,蜆鮮甜冇沙

🍢 串燒 : 有四款串燒過下口癮,鹽燒牛舌

🐟燒田花魚一夜干

😋迷你蛋糕:芝士及朱古力 🌕🌕🌕🌕🌕

😋 黑糖抹茶蕨餅 🌕🌕🌕🌕🌕
彈牙的抹茶蕨餅,加上黃豆粉、黑糖,有抹茶的香氣,美味!
L
2023-11-29 26 views
觀塘工廈居酒屋🏮.餐廳環境闊落,仲有自助清酒機,$188可以任飲!😆.❤️香蔥芝士玉子燒❤️關東海鮮燒餅❤️燒五花籃、燒雞肉❤️赤蝦壽司、三文魚腩壽司、油甘魚壽司、蟹籽壽司、中拖羅壽司❤️牛油果軟殼蟹卷.串燒有驚喜!兩款串燒都燒得好香,鹹香十足,火候控制得好好,份量都好足~.三文魚腩、油甘魚同拖羅非常新鮮甜美,厚切油脂充足,肥美又有口感.牛油果軟殼蟹卷嘅牛油果味好突出!上面仲有大量蟹籽🫶🏻🫶🏻🫶🏻.📍響 居酒屋
觀塘工廈居酒屋🏮
餐廳環境闊落,仲有自助清酒機,$188可以任飲!😆
❤️香蔥芝士玉子燒
❤️關東海鮮燒餅
❤️燒五花籃、燒雞肉
❤️牛油果軟殼蟹卷
📍響 居酒屋
上網見好多人推介觀塘一間高質素嘅居酒屋😍,我哋就去試一試 🙌🏻🙌🏻。響居酒屋❤️係位於 #觀塘,面積約4000 呎👍🏻,佢哋最獨特就係「全港首部最大型自助清酒機」超過70款清酒 🍶,仲特設藍鰭吞拿魚即場解體宴😍😍。多款時令刺身壽司及即製燒物都係日本🇯🇵直送👍🏻👍🏻超級新鮮。當日我哋就叫左2人套餐🥰🥰🫒小食前菜:支豆、炸鹽酥雞、涼拌洋蔥鹽酥雞非常香脆,支豆送酒一流,洋蔥酸酸地非常開胃🫶🏻🍣刺身(3款)▫️高級白身魚鰤平▫️金目鯛▫️海膽刺身3款都好新鮮,感覺好似置身於日本,味道超好味😋👍🏻👍🏻🍶清酒煮蜆 熱辣辣好香清酒味,蜆肉又大又好味,食完一粒又一粒🫶🏻🐖蜜汁煎豬頸肉豬頸肉非常爽脆彈牙,又夠juicy ,口感一流😍🍜雜茱鍋配烏冬烏冬好彈牙,湯底都好清甜,配埋新鮮蔬菜🥬,一定大滿足🥰🍢燒物串燒:▫️鹽燒五花腩1串(五花腩燒到好香脆)▫️鹽燒鮑魚2隻👍🏻(鮑魚軟硬適中,鹽燒保留住包魚嘅鮮味,入口好爽口😍)▫️鹽燒油甘魚鮫1容(燒魚頭又唔會好腥,燒到剛剛好,魚質好新鮮)▫️味噲豬腸2串▫️鹽燒雞軟骨2串🍧甜品:咖啡雪糕同芝麻雪糕我自己好鍾意食咖啡味嘅雪糕,濃濃咖啡味配上香甜嘅雪糕🫶🏻🫶🏻,而芝麻味雪糕,芝麻味

當日我哋就叫左2人套餐🥰🥰
🫒小食前菜:
支豆、炸鹽酥雞、涼拌洋蔥
鹽酥雞非常香脆,支豆送酒一流,洋蔥酸酸地非常開胃🫶🏻

🍣刺身(3款)
▫️高級白身魚鰤平
▫️金目鯛
▫️海膽刺身
3款都好新鮮,感覺好似置身於日本,味道超好味😋👍🏻👍🏻

🍶清酒煮蜆
熱辣辣好香清酒味,蜆肉又大又好味,食完一粒又一粒🫶🏻

🐖蜜汁煎豬頸肉
豬頸肉非常爽脆彈牙,又夠juicy ,口感一流😍

🍜雜茱鍋配烏冬
烏冬好彈牙,湯底都好清甜,配埋新鮮蔬菜🥬,一定大滿足🥰

🍢燒物串燒:
▫️鹽燒五花腩1串
(五花腩燒到好香脆)
▫️鹽燒鮑魚2隻👍🏻
(鮑魚軟硬適中,鹽燒保留住包魚嘅鮮味,入口好爽口😍)
▫️鹽燒油甘魚鮫1容
(燒魚頭又唔會好腥,燒到剛剛好,魚質好新鮮)
▫️味噲豬腸2串
▫️鹽燒雞軟骨2串

🍧甜品
咖啡雪糕同芝麻雪糕
我自己好鍾意食咖啡味嘅雪糕,濃濃咖啡味配上香甜嘅雪糕🫶🏻🫶🏻,而芝麻味雪糕,芝麻味好香濃,唔會太甜,味道恰到好處❤️

🍹飲品:
巨峰乳酸梳打
香濃嘅巨峰提子🍇,又唔會太甜,超級解渴👍🏻
2023-11-26 26 views
放工又想食刺身朋友介紹觀塘有間居酒屋有多款清酒自己揀環境好寬敞 食物又有多款選擇即刻去試一試✨廚師推介刺身拼盤5點有我鐘意嘅金目鯛、中拖羅、銀鱈魚、帶子同油甘魚刺身每款有兩件 厚切 😍夠哂新鮮 味道好鮮甜 ✨廚師推介壽司拼盤8點有海膽、左口魚、鮟鱇魚肝、三文魚籽、中拖羅、帶子、池魚同油甘魚刺身同樣新鮮鮮甜 特別鍾意左口魚 油脂好香 😋🍢串燒揀咗四串✨自家製免治雞軟骨棒免治雞肉加上雞軟骨 口感豐富 點埋雞蛋一齊食味道更香 ✨鹽燒牛舌牛味香濃 肉質嫩滑✨鹽燒豬肋肉豬肋肉肉質粉嫩 肥瘦均勻✨醬油燒冬菇燒得夠乾身 咬落去好鮮味
放工又想食刺身
朋友介紹觀塘有間居酒屋有多款清酒自己揀
環境好寬敞 食物又有多款選擇
即刻去試一試

廚師推介刺身拼盤5點
有我鐘意嘅金目鯛、中拖羅、銀鱈魚、帶子同油甘魚刺身
每款有兩件 厚切 😍

豬肋肉肉質粉嫩 肥瘦均勻
✨醬油燒冬菇
燒得夠乾身 咬落去好鮮味
2023-11-23 19 views
觀塘美食多籮籮隨手一指都搵到美食👧🏻話想去日本居酒屋🏮劉媽就搵到 @hkhibiki 一入去就見到一排清酒機有好多款唔同地區嘅清酒真系好想試一試🤭再入就有雅廳區及酒吧空間感十足今日我哋order咗🍴咖喱慢煮牛舌飯 $78厚切牛舌系用低溫慢煮保持肉質嫩滑配上香濃咖哩醬汁絕對系食到舔舔脷🍴九洲叉燒烏冬$98有義燒、溏心蛋、筍片加海帶義燒厚度剛好 肥瘦亦恰到好處淡淡豬骨味湯底烏冬咬落彈牙 🍴吞拿魚腩蓉帶子魚生飯 $98吞拿魚腩蓉超多帶子大又厚 味道鮮甜飯系用珍珠米很有飯香味🍴油甘魚刺身(2切) +$25刺身好厚 很有魚香味🍴炸日式忌廉薯餅(2件) +$38🍹凍檸檬可樂 +$8🍹巨峰乳酸梳打 +$8響·居酒屋 ( #觀塘 )📍觀塘鴻圖道90號6樓
觀塘美食多籮籮

保持肉質嫩滑
配上香濃咖哩醬汁
絕對系食到舔舔脷

🍴九洲叉燒烏冬$98
有義燒、溏心蛋、筍片加海帶
義燒厚度剛好 肥瘦亦恰到好處

刺身好厚 很有魚香味

🍴炸日式忌廉薯餅(2件) +$38

🍹凍檸檬可樂 +$8
🍹巨峰乳酸梳打 +$8

響·居酒屋 ( #觀塘 )
📍觀塘鴻圖道90號6樓
觀塘除咗作為塞車之首,野食都好多嫁🤭今次就嚟到鴻圖道90號食ʟᴜɴᴄʜ,地方超大坐得好舒服😽慶祝聚會多人包場亦冇問題😆ʙᴀʀ台都好有ғᴇᴇʟ🫶🏻最吸精係有一個ᴀʀᴇᴀ劃分咗做自助清酒機🍶總共有成36款清酒任你飲,好ᴘʀᴏ呀🥺🥺1️⃣ 特選魚生飯🐟$90有酒仲要有埋沙律、麵豉湯同飲品,再免加一嘅魚生飯呢度就有啦🤩 入面有三文魚、油甘魚、甜蝦同芥末八爪魚🐙 份量都唔少下,新鮮就不在話下,仲要係厚切添嫁,絕對唔孤寒😎2️⃣ 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤🍣簡單就是美😌 烏冬唔太大份,叉燒有啲炭燒味,撒上芝麻好香😏另外配有6件壽司,一個sᴇᴛ滿足晒兩個願望,最開心係有左口魚壽司😚 超級sᴜʀᴘʀɪsᴇ🥰3️⃣ 炸芝士年糕🧀即炸滾熱辣嘅芝士年糕超吸引,入面仲要係溶化咗嘅芝士,白雪雪嘅餡配上金黃色嘅外層,真係流哂口水🤤4️⃣ 日式菜肉餃子🥟嗌套餐加$20就有十幾款小食任君選擇~ 其中一款就嗌咗餃子🤭 皮唔厚~ 仲要激多餡!😛5️⃣ 燒明太子手羽🐥除咗雞翼尖之外都係冇骨㗎😳 雞翼中間釀咗啲明太子落去,識落有啲啲微辣,拆晒骨之後啖啖肉好滿足🤪6️⃣ 甜品🍮嗌咗兩球雪糕作結~ 特別要讚下芝麻味雪糕,因為出奇地好濃味😚 不過我諗即時
觀塘除咗作為塞車之首,野食都好多嫁🤭

今次就嚟到鴻圖道90號食ʟᴜɴᴄʜ,地方超大坐得好舒服😽

慶祝聚會多人包場亦冇問題😆

ʙᴀʀ台都好有ғᴇᴇʟ🫶🏻

最吸精係有一個ᴀʀᴇᴀ劃分咗做自助清酒機🍶

總共有成36款清酒任你飲,好ᴘʀᴏ呀🥺🥺

1️⃣ 特選魚生飯🐟

2️⃣ 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤🍣
迷你日式叉燒烏冬

簡單就是美😌 烏冬唔太大份,叉燒有啲炭燒味,撒上芝麻好香😏
壽司拼盤

5️⃣ 燒明太子手羽🐥
燒明太子手羽

6️⃣ 甜品🍮
雪糕

嗌咗兩球雪糕作結~ 特別要讚下芝麻味雪糕,因為出奇地好濃味😚 不過我諗即時無嗌都唔緊要,因為食到最後嗰時,每人都會有杯啫喱🥳
Type of Meal
燒明太子手羽
雪糕
  • 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤
2023-11-11 64 views
最近試咗一間位於觀塘坐擁4000呎嘅居酒屋🏮,品嘗咗期間限定嘅秋祭二人餐,提供日本直送及多款時令刺身壽司🍱,即製燒物都十分出色。同普通居酒屋與別不同,一入門口已經見到全港首部最大型自助清酒機,超過36款清酒只需$188🍶,可以唔同款式都試吓,更有國際酒匠及唎酒師駐場。另外特設藍鰭吞拿魚即場解體宴服務預訂🐟,比你去咗日本魚市場嘅專屬體驗。————————————————👅秋祭二人餐($688)🔸小食🔸👍🏻枝豆、涼拌洋蔥同炸鹽酥雞🍖全部都好適合配酒,可以食住慢慢等上菜🔸廚師推介🔸👍🏻可選4種壽司或3款刺身,我地揀咗壽司,食到品質幾好嘅帶子,三文魚、油甘魚等🍣,醋飯份量味道適中,擺盤又賞心悅目🔸廚部料理🔸👍🏻清酒煮蜆嘅蜆肉粒粒飽滿,如果再重啲清酒味道更好啦。蜜汁煎豬頸肉蜜味香甜,加上果仁碎更有口感🐷。再加一大鍋雜菜鍋配烏冬,真係非常飽足。🔸燒物🔸👍🏻鹽燒鮑魚肉質緊繳,口感彈牙。串燒代表有鹽燒五花腩、味噌豬腸同鹽燒雞軟骨。最令人印象深刻係鹽燒油甘魚鮫🤩,第一次食咁巨大嘅燒魚餃,魚皮底下有大大舊魚肉,正!🔸飲品🔸👍🏻可選清酒1壺或巨蜂乳酸梳打2杯🍶🔸甜品🔸👍🏻是日精選甜品係雪糕🍨,有抹茶/黑芝麻

————————————————
👅秋祭二人餐($688)
🔸小食🔸

🔸廚師推介🔸

🔸廚部料理🔸

🔸燒物🔸

🔸飲品🔸
👍🏻可選清酒1壺或巨蜂乳酸梳打2杯🍶

🔸甜品🔸
👍🏻是日精選甜品係雪糕🍨,有抹茶/黑芝麻兩款口味。

🚩總結:回味無窮嘅豐富大餐😋
🌟注意:另收加一服務費
📍 響 居酒屋
地址:觀塘鴻圖道90號6樓
2023-11-08 82 views
觀塘除咗返工,當然仲有唔小食肆!係鴻圖道就有間高質嘅居酒屋🏮 @hkhibiki 依間鋪除左食物好好味之外,仲有佢有幾十款日本清酒🍶機,各種來自各地嘅清酒🍶,每杯都係30ml ,每款試下都唔會醉!有好多款新鮮好味嘅刺身☺️☺️仲有和牛壽喜燒,我就一定要配稻庭烏冬😋😋,清酒煮蜆都非常入味之餘仲好新鮮!我更加鍾意食鹽酥雞,咬落口極度juicy,唔會太老!同埋地方好大唔似其他居酒屋咗太逼,仲有獨立房間!
觀塘除咗返工,當然仲有唔小食肆!

係鴻圖道就有間高質嘅居酒屋🏮 @hkhibiki

有好多款新鮮好味嘅刺身☺️☺️

我更加鍾意食鹽酥雞,咬落口極度juicy,唔會太老!

同埋地方好大唔似其他居酒屋咗太逼,仲有獨立房間!
2023-11-07 86 views
有幾個朋友係觀塘返工,日本野選擇都唔少,但不若而同地,佢地都試左呢間居酒屋,而佢地試完都推介我食呢間,所以就去左呢間食個快靚正午餐。環境幾舒適,便宜嘅價格,多種類食物,價錢唔貴,大部分都係兩百蚊內,都幾抵食諗左一陣,揀左特選魚生飯加凍奶茶個餐有味噌湯,海苔及豆腐,十分嫩滑美味。特選魚生飯有油甘魚、三文魚、甜蝦,油甘魚同三文魚有飽滿嘅油脂,甜蝦肥美鮮甜,整體食材好新鮮好好味😋凍奶茶正正常常,成個lunch 好滿足! 🥰
諗左一陣,揀左特選魚生飯加凍奶茶
個餐有味噌湯,海苔及豆腐,十分嫩滑美味。
凍奶茶正正常常,成個lunch 好滿足! 🥰
2023-10-27 95 views
以前經常陪老人家來這大廈的酒樓但酒樓結業後已很少來附近今天重遊舊地 發現這大廈亦多了很多餐廳因他網上搜尋到這居酒屋又有自助清酒機 🍶老公即時選了大廈日式🇯🇵響居酒屋🫣一進餐廳就看到左邊一排自助清酒機即刻看看有什麼款式的清酒🤣🤣款式很多,還竟然有我最愛的「作」😍😍餐廳空間很大 但環視一周後發現這間日式居酒屋這裡原來有一個獨立品酒🍷區連一個吧枱跟日式風格截然不同但色調又很配合卡位夠寬敞,坐時不會覺得擠迫餐廳離地鐵站有點距離飯後散步去地鐵站就剛剛好🧡自助清酒區自知酒量不足,但又好想喝清酒 發現做新會員可以體驗兩杯清酒🤣即刻登記,有很多款清酒,很開心🥳🧡前菜-枝豆作為前菜伴酒是最好不過,但我略嫌不夠鹽-涼拌洋蔥雞皮這款前菜酸酸甜甜,洋蔥🧅生生的我都全吃光🤣雞皮夠入味和夠彈牙🧡刺身拼盤帶子|鮑魚|蜜柑鯛|銀鱈魚|獅魚|平鎮魚刺身很新鮮,最愛蜜柑鯛和獅魚❤️蜜柑鯛就如其名一樣,蜜柑味滿滿且放進口有fresh的味道,而獅魚則滿佈油香👍🏻🧡卜卜蜆肉好肥厚,而且很鮮甜🧡串燒鹽燒牛舌 雞翼 雞腸 白鱔最愛牛舌和雞翼 牛舌很厚肉 且非常入味而雞翼炸很香脆之餘 鹹味適中非常喜歡😋🧡炒菜有椰菜,蘿蔔絲和冬菇,炒得
以前經常陪老人家來這大廈的酒樓
即刻看看有什麼款式的清酒🤣🤣
發現這間日式居酒屋
這裡原來有一個獨立品酒🍷區連一個吧枱

跟日式風格截然不同但色調又很配合
卡位夠寬敞,坐時不會覺得擠迫
餐廳離地鐵站有點距離
飯後散步去地鐵站就剛剛好

🧡自助清酒區

🧡前菜
-枝豆
作為前菜伴酒是最好不過,但我略嫌不夠鹽
-涼拌洋蔥雞皮

🧡刺身拼盤
帶子|鮑魚|蜜柑鯛|銀鱈魚|獅魚|平鎮魚

🧡卜卜蜆
肉好肥厚,而且很鮮甜

🧡串燒
鹽燒牛舌 雞翼 雞腸 白鱔
最愛牛舌和雞翼 牛舌很厚肉 且非常入味
而雞翼炸很香脆之餘 鹹味適中非常喜歡😋

🧡炒菜
有椰菜,蘿蔔絲和冬菇,炒得很惹味

🧡墨魚筒🦑
墨魚筒醬汁很濃,份量很大😂口感很彈牙

2023-10-26 78 views
今日同幾個一齊觀塘返工嘅朋友食飯😋去左呢間係鴻圖道樓上嘅日式屋酒屋~我地有早一日book位所以坐到係窗邊嘅卡位,梳化夠大好舒服😌可以坐耐啲吹水!見到佢有勁大部清酒機😍下次可以夜晚黎試下佢啲sake呀🍶*****🐮一口牛肉釜飯 $98🍣三文魚親子丼 $88🍜迷你日式叉燒烏冬 配 壽司拼盤(6件) $148佢啲午市套餐好抵食😋每個餐都會送前菜、餐飲同埋甜品🍮🐚帆立貝刺身(3枚) $20🦪炸吉列蠔(3件) $38我地仲叫左啲小食同刺身share,推薦炸蠔!又大隻又新鮮!🍵檸蜜 (+$3)、鴛鴦、奶茶*****

見到佢有勁大部清酒機😍下次可以夜晚黎試下佢啲sake呀🍶

*****

🐮一口牛肉釜飯 $98
🍣三文魚親子丼 $88
🍜迷你日式叉燒烏冬 配 壽司拼盤(6件) $148

佢啲午市套餐好抵食😋每個餐都會送前菜、餐飲同埋甜品🍮

🐚帆立貝刺身(3枚) $20
🦪炸吉列蠔(3件) $38

我地仲叫左啲小食同刺身share,推薦炸蠔!又大隻又新鮮!

🍵檸蜜 (+$3)、鴛鴦、奶茶

*****

2023-10-17
$120 (Lunch)
  • 一口牛肉釜飯
  • 迷你日式叉燒烏冬配壽司拼盤
2023-10-26 1178 views
近排觀塘最岩小朋友玩同打卡既地方一定係茶果嶺海濱公園,玩完又想係附近食日本野原來行返去鴻圖道就有一間地方好大既日式居酒屋一入門口就係全港首部最大型自助清酒機,超過70款清酒比大家選擇,仲會有駐場國際酒匠及唎酒師,鐘意飲清酒既朋友一定要黎試下裝潢以木色和風為主調,設有大量卡位及廂房,仲有一個專用飲酒區比大家把酒言歡店內各式日本擺設及播住日本音樂,猶如置身於日本居酒屋一樣餐廳提供和食、刺身壽司、卷物、天婦羅、串燒和燒物等菜式,選擇頗多係某些日子仲會特設藍鰭吞拿魚即場解體宴,有機會一定要黎參加下吞拿魚盛宴食物方面:枝豆 : 日本小食當中枝豆一定係又好味又過癮,每條枝豆都灑上海鹽、粒粒飽滿,味道開胃涼拌洋蔥 : 洋蔥加入鹽麴醋撈混,簡好吃又消暑既涼拌小食廚師推介剌身拼盤 : 每款刺身都非常厚身及非常鮮,而且款式比較特別,有高級白身魚鰤平,淡淡蜜柑味蜜柑鯛、豐潤魚油香銀鱈魚、厚身爽口帆納貝及甘甜油香油甘魚廚司推介壽司拼盤 : 有深海池魚腩、炙燒左口魚邊及中拖羅,清甜甘香,池魚腩肉質細緻爽口,炙燒左口魚邊脂豐富,中拖羅鮮味又帶魚油甘香,入口即溶磯煮凍鮑魚 : 用濃醬料磯煮既鮑魚質感軟硬適中,軟滑得

原來行返去鴻圖道就有一間地方好大既日式居酒屋

店內各式日本擺設及播住日本音樂,猶如置身於日本居酒屋一樣

食物方面:

涼拌洋蔥 : 洋蔥加入鹽麴醋撈混,簡好吃又消暑既涼拌小食

磯煮凍鮑魚 : 用濃醬料磯煮既鮑魚質感軟硬適中,軟滑得來又有咬勁,味道濃郁,口感豐富

清酒煮蜆 : 上枱時都聞到淡既酒香,大蜆鮮味又夠曬脹卜卜,食過不停

鹿兒島豬頸肉 : 肉質鮮嫩,口感有彈性,份量十足

串燒 : 選擇左四款串燒過下口癮,有鹽燒雞軟骨、日本味噌豬腸、燒西班牙豚肉,鹽燒牛舌,四款串燒都燒得好有水準,當中既厚切鹽燒牛舌係最好味道

醬油炒雜菜 : 雜菜份量超多,再加入木魚絲,口感清爽,鐘意食日式炒雜菜既朋友,好味到可以成碟都食曬

Ours Tips : 成為 Hibiki 會員,仲可以獲得 VIP 三選一優惠,有磯煮凍鮑魚、體驗自助清酒機或味噌豬腸串

2023-10-22
$470 (Dinner)
最近又變回炎熱的天氣,加上良久沒吃刺身了,所以一直心心念念想試各式各樣的新鮮刺身🤭這次 Iby 就到觀塘一號稱本身即日空運到港的小店試試吧!🫒前菜 🌕🌕🌗🌑🌑 免費十分豐富,包括:枝豆脆炸雞皮伴生洋蔥、酸汁蜂蜜胡桃、小魚乾🍣刺身😋 本鮪赤身 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd/2片 *2😋 油甘魚腩 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd/2片😋 本鮪大拖羅 🌕🌕🌕🌑🌑 138hkd/2片😋 磯煮凍鮑魚 🌕🌕🌕🌕🌑 免費*2(Like IG可選擇送清酒*2/體驗自助清酒機/磯煮凍鮑魚/燒味噌豬腸串,我們選擇了鮑魚)😋 北海道鮮帶子 🌕🌕🌕🌕🌕 68hkd*2😋 鮟鱇魚肝 🌕🌕🌕🌕🌕 38hkd*2🍣全部超級新鮮,像在日本漁市場即場吃一樣(有很多小店說是即日空運,但實際並非那回事),而且都厚肉又外彈內軟,赤身的新鮮程度跟 Iby 在米之蓮Omakase店吃到的一樣!所以不禁再另點了一份🤭🥢鮟鱇魚肝外焦內嫩,配上酸汁及香蔥,完美!🍣唯一缺點是大拖羅比較多筋。且配搭的Wasabi是即磨、有粗粒,而且調味好的那種!完美😍🍶😋 清酒煮沙白 🌕🌕🌕🌕🌕 108hkd蜆鮮甜、大隻,又飽滿,清酒湯底清甜又充滿酒香,超級完美😍🍣壽

最近又變回炎熱的天氣,加上良久沒吃刺身了,
所以一直心心念念想試各式各樣的新鮮刺身🤭
這次 Iby 就到觀塘一號稱本身即日空運到港的小店試試吧!

🫒前菜 🌕🌕🌗🌑🌑 免費
十分豐富,包括:
枝豆
炸雞皮伴生洋蔥、酸汁
蜂蜜胡桃、小魚乾

🍣刺身
😋 本鮪赤身 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd/2片 *2
😋 油甘魚腩 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd/2片
😋 本鮪大拖羅 🌕🌕🌕🌑🌑 138hkd/2片
😋 北海道鮮帶子 🌕🌕🌕🌕🌕 68hkd*2
😋 鮟鱇魚肝 🌕🌕🌕🌕🌕 38hkd*2
🥢鮟鱇魚肝外焦內嫩,配上酸汁及香蔥,完美!
🍣唯一缺點是大拖羅比較多筋。

🍶😋 清酒煮沙白 🌕🌕🌕🌕🌕 108hkd
蜆鮮甜、大隻,又飽滿,清酒湯底清甜又充滿酒香,超級完美😍

🍣壽司
😋 三文魚籽 🌕🌕🌕🌕🌕 28hkd*2
😋 左口魚邊 🌕🌕🌕🌕🌕 24hkd*2
😋 靜岡縣金目鯛 🌕🌕🌕🌕🌕 78hkd/2
一樣超級新鮮!壽司飯偏濕,但三文魚籽大粒又香甜不腥,連不喜歡三文魚籽的 Iby 也大讚、左口魚入口即溶而無腥味、金目鯛鮮嫩彈牙。

😋 醬油炒雜菜 🌕🌕🌕🌕🌕 72hkd
加上鰹魚碎,超惹味,像大阪燒,又不會太油,是我在日料店吃過最美味的炒雜菜。

🍢串燒
鹽燒牛舌 🌕🌕🌗🌑🌑 68hkd
厚肉、彈牙,有肉臊味。

日本味噌豬腸 🌕🌕🌗🌑🌑 28hkd
有點像港式調味,頗惹味。

😋 鹽燒雞軟骨 🌕🌕🌕🌕🌑 16hkd
多肉、彈牙、調味好、燒得剛好。

😋 汁燒白鱔 🌕🌕🌕🌕🌑 68hkd
外脆內彈牙,若更軟淋就完美,

🦑汁燒原隻魷魚筒 108hkd
偏甜、彈牙,更軟淋會較好。

🍮甜品
🍨雪糕及雪葩
是日有芒果、南瓜、椰子、菠蘿、檸檬選擇,
除芒果外,都是 Iby 不喜歡的口味,所以選擇了

😋芒果雪葩(半個) 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd
想不到香甜嫩滑,十分美味!

😋迷你蛋糕:芝士及朱古力 🌕🌕🌕🌕🌕 28hkd
餐廳的選擇很好,兩款都十分美味:芝士蛋糕是少有地餅底脆,芝士味又濃郁的成品,朱古力亦是香甜軟滑又濃郁,家人超喜歡。

😋 黑糖抹茶蕨餅 🌕🌕🌕🌕🌕 58hkd
彈牙的抹茶蕨餅,加上黃豆粉、黑糖,不苦澀之餘又保有抹茶的香氣,超級美味!

🥤飲品
😋 可樂 🌕🌕🌕🌕🌗 28hkd*2
用鐵杯及大冰塊加上溫度適中的雪櫃,冰冷度足夠,不過冰比較易溶,要盡快喝完。

二人享用,人均💰486.5hkd(連加一)。

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
竟能於觀塘工業區,而且是以這價錢試到完美的海鮮😍超讚!
環境 🌕🌕🌕🌕🌕
超大,坐得超舒服,且店家的playlist都是我喜歡的日文歌,還包括游學修的《二泊三日》🤭
服務 🌕🌕🌕🌕🌕
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
回頭率 🌕🌕🌕🌕🌕
為了刺身,一定要再訪!

響居酒屋 @hkhibiki
❣️觀塘鴻圖道90號6樓(港鐵觀塘站B2出口步行約8分鐘)
📞23893899 / WhatsApp 55440540
  • 迷你蛋糕
  • 芒果雪葩
  • 黑糖抹茶蕨餅
2023-10-15 190 views
第一次食藍鰭吞拿魚解體宴😋,之前埸埸爆🈵️一位難求🫣,日本水產恐慌終於有位試😆第一次體驗自助Sake機- 包括三粒米、獺祭 36款第一次食住飯有日本文化教授同你講爛gag 講日本文化日本🇯🇵飲食禮儀教日文第一次知道藍鰭吞拿魚支鰭係完全隱藏㗎第一次食到吞拿魚嘅面珠同腦天第一次食吞拿魚食到唔想食(曬命)第一次聽朋友現埸參與彈琴唱歌,仲有大提琴老師變身結他手同教授電子結他伴奏,現場氣氛超high 爭住獻唱🎤

第一次體驗自助Sake機- 包括三粒米、獺祭 36款
第一次知道藍鰭吞拿魚支鰭係完全隱藏㗎
第一次食到吞拿魚嘅面珠同腦天
第一次食吞拿魚食到唔想食(曬命)

• 藍鰭吞拿魚解體宴