2020-01-20 3654 views
新一年又係要同朋友見下面搵搵下見到觀塘竟然有居酒屋啱哂想食串燒嘅朋友朋友先到就點左串燒先雖然去到已經凍左但都好食~唔係柴身由於當日唔食得蛋所以朋友食埋串免治雞肉串佢話好鹹..我話咁咪啱哂送酒囉XD炸芝士其實都冇得輸~最重要油夠新鮮冇油益味食完串燒係時候黎啲飽肚嘅叫左龍蝦沙律, 海鮮炒烏冬廚師推介5點刺身, 響之XX反卷(唔記得叫咩名 -0-)好多龍蝦沙律如果再多少少菜就好喇海鮮炒烏冬, 夠熱又夠味, 滿意嘅最貴嘅刺身係最失望魚冇鮮味蝦冇甜味...放題個啲都好過佢🤡響之XX反卷.. 本身食完刺身都冇咩期望點知呢個有驚喜啊海膽有鮮味個吞拿魚腩蓉都好夠滑我諗海膽應該係呢間居酒屋嘅招牌因為好多人點海膽杯柚子梅酒..朋友話難得飲完我唔會面紅嘅酒XD梅味就唔係好覺..柚子味係有嘅
新一年又係要同朋友見下面
由於當日唔食得蛋所以朋友食埋串免治雞肉串
佢話好鹹..我話咁咪啱哂送酒囉XD
炸芝士其實都冇得輸~最重要油夠新鮮冇油益味
食完串燒係時候黎啲飽肚嘅
叫左龍蝦沙律, 海鮮炒烏冬
廚師推介5點刺身, 響之XX反卷(唔記得叫咩名 -0-)
好多龍蝦沙律如果再多少少菜就好喇
海鮮炒烏冬, 夠熱又夠味, 滿意嘅
最貴嘅刺身係最失望
魚冇鮮味蝦冇甜味...
放題個啲都好過佢🤡
因為好多人點海膽杯
柚子梅酒..朋友話難得飲完我唔會面紅嘅酒XD
梅味就唔係好覺..柚子味係有嘅
2020-01-11
$400 (Dinner)
2019-12-19 2663 views
星期五晚緊係要食餐好啦!去左觀塘食日本野🤤店員為我地介紹本日推薦,我地試左生蠔($98/4隻)好新鮮好好食!另外嗌左個8點既壽司拼盤,整體唔錯,有一兩舊有少少腥,其中一舊係白肉既魚。 三文魚子海膽杯係另嗌既,好鮮好食!燒牛舌味道一般般,正正常常!免治雞肉串配蛋黃醬油,都係幾好食既!魚肝既份量比較少,而且有少少腥。個杯幾靚影多左幾張相🤤牛肉烏冬份量超大,好多牛肉,軟軟的,湯底係壽喜燒汁,偏甜。吞拿魚腩卷,味道正常!
星期五晚緊係要食餐好啦!去左觀塘食日本野🤤

燒牛舌味道一般般,正正常常!

免治雞肉串配蛋黃醬油,都係幾好食既!

魚肝既份量比較少,而且有少少腥。

個杯幾靚影多左幾張相🤤

牛肉烏冬份量超大,好多牛肉,軟軟的,湯底係壽喜燒汁,偏甜。

吞拿魚腩卷,味道正常!
2019-12-06
$400 (Dinner)
2019-08-31 3629 views
呢間餐廳係公司附近,星期五跟同事一齊去食,見到咁多人等位以後好好食,叫左個lunch set 燒雞扒烏冬(包前菜、湯、甜品、熱飲)$68,午餐繁忙時段竟然人手極度不足夠,明明叫左烏冬變左飯,當然退貨啦,等左一陣先黎番個烏冬,雞扒又冇另外上,就咁擺係個烏冬上面,浸到腍晒,冇晒d 雞味,烏冬就尚算ok,但味道淡而冇味,清湯咁既味道,前菜同個湯等極都冇,催左幾次先話賣晒,甜品就係個奶凍,好重奶味又細杯,完全唔好食!到我地話埋單時見到人地張檯送黎前菜同湯,又話岩岩先有番,黎錯左個雞飯又計埋落張單度,勁唔老實既餐廳!以後都唔會再幫襯!勁差😤👎👎👎👎👎👎
2019-08-17 2553 views
朋友介紹到日本餐廳, 車停了在路邊也找不到大廈, 置於很舊的工廈, 舊得連電梯按鈕燈也壞了, 果然深藏不露。餐廳面積廣闊寬敞,裝修簡約淡雅, 用喝過的酒瓶做裝飾,格調和諧。某些位置可以見到師傅處理刺身, 現場還有飛鏢同桌球可玩。 因太累不想點餐, 就由店長推介,雖然絕不便宜,不過由前菜、刺身、煮物、壽司至甜品統統有齊並用是日空運的海鮮。先來一道前菜蟹籽沙律及枝豆,蟹籽沙律雖然不算很特別,但勝在輕盈清新,喚醒味蕾, 賣相小巧精緻。海膽魚子飯杯: 充滿甘腴鮮味,滑嫩得像鮮奶油一樣的口感,一入口即化,不會澀口, 本身味道已夠鮮甜, 醬油一滴不沾, 開始期待之後的菜式**當每上一道菜時,店員會親切地介紹餐點特色與食物名稱/種類。最愛的刺身終於準備好了, 包括: 赤貝: 口感清脆彈牙, 新鮮, 本身好中意食赤貝牡丹蝦: 爽, 鮮, 見到已經忍不住即吃炙燒拖羅: 雖然炙燒但仍是即溶入口, 炙燒後仍滲出魚油黑龍魚: 平時很少吃的季節時令食材 肉質爽嫩店長說刺身吃完後會把魚頭及友蝦頭做炸物: 蝦頭就沾上天婦羅粉炸香,粉漿夠薄,吃起來很香脆,帶來截然不同的食味口感。魚頭跟魚骨沒浪費, 炸後當魚乾伴清

因太累不想點餐, 就由店長推介,雖然絕不便宜,不過由前菜、刺身、煮物、壽司甜品統統有齊並用是日空運的海鮮。

最愛的刺身終於準備好了, 包括:

赤貝: 口感清脆彈牙, 新鮮, 本身好中意食赤貝

牡丹蝦: 爽, 鮮, 見到已經忍不住即吃
炙燒拖羅: 雖然炙燒但仍是即溶入口, 炙燒後仍滲出魚油
黑龍魚: 平時很少吃的季節時令食材 肉質爽嫩

店長說刺身吃完後會把魚頭及友蝦頭做炸物:
魚頭跟魚骨沒浪費, 炸後當魚乾伴清酒一流。

接著端上的是五件壽司, 店員介紹後忘記了, 哈哈。吃完開始感到滿足

朋友生日, 叫店長安排生日壽司蛋糕, 驚喜
因大家忙著喝酒關係, 未能試試湯的水準

最後甜品:
綠茶雪糕: 超重奶味, 本人不太喜愛
日式綠茶蕨餅: 綠茶粉夠濃, 但上桌後要放軟一些吃會更好

整體: 洗手間乾淨, 餐廳空間感大, 可作包場派對用, 有機會會再去
Type of Meal
Dinner
2019-07-07 2094 views
Went to a gathering dinner with a bunch of friends the other night and we were served the freshest sashimi the restaurant is very spacious and this time we were given a room which gave us a lot of privacy! I forgot to take photos of the other food but these were the highlights of my dinner
牡丹蝦
2019-06-25
Type of Meal
Dinner
牡丹蝦
2019-06-24 1644 views
星期五Happy Friday ~~ 呢間餐廳朋友食過話好正,一行三人去試試先。觀塘地鐵站行過去餐廳大慨10分鐘左右。放工時間的觀塘真係好多人,令到短短的距離變得份外遙遠。經過一堆工廈終於來到目的地。 我第一個先到,一出LIFT 覺得 "真係好臭呀救命",個 lift 位有一陣好似街市的味... 即刻想閉氣。好彩一入餐廳陣味就無左! 再望下餐廳環境,6點半都唔算多人,被安排坐靠窗,架位好闊,重可以對住一個好開揚的景。好舒服呀。一坐底未有送上茶水,提醒之後侍應送來一壺茶,壺茶都幾香嘅。好快朋友都到了,開餐!1)前菜支豆 - 份量足2)燒秋葵 - 好香好香好香 (重要的事情說三遍) 鐘意食秋葵一定要試呀3)燒蕃薯 - 好甜呀4)蔥吞拿魚腩紫蘇卷 - 6月特價$68真心好抵食5)海脆帶子燒 -  海膽味濃郁6)刺身拼盤 - 好新鮮! 不妨Order 是日推介空運的海鮮,真係好鮮甜! 7)日式綠茶蕨餅 - 正正常常 (朋友話之前食會送呢個甜品,不過今次無送) OVERALL:優:- 食物真係好優質 ,好好味,值得一試- 價錢合理- 望出景觀開揚- 座位舒舒- 唔趕客可以慢慢坐- 有得玩桌球-

1)前菜支豆 - 份量足

5)海脆帶子燒 -  海膽味濃郁
海膽帶子燒

OVERALL:
優:
- 食物真係好優質 ,好好味,值得一試
- 價錢合理
- 望出景觀開揚
- 座位舒舒
- 唔趕客可以慢慢坐
- 有得玩桌球
- 當日消費滿100有$10現金券回贈

劣:
- 餐廳裝飾好多響的酒樽,就放在座住的後邊,但好污糟呀...

- 門口 LIFT 位好臭 (雖然唔影響餐廳內嘅,但都扣左D分...)
2019-06-21
$300 (Dinner)
Birthday
燒秋葵
燒蕃薯
蔥吞拿魚腩紫蘇卷
海膽帶子燒
刺身拼盤
由上年5月朋友帶去食過一次之後就成日都去本身由細到大都唔食刺身(生既食物 除左5成熟既牛)但去到又好難推 就試下食慢慢食食下都鍾意左食餐廳入面好闊  每張檯之間都隔得幾開下  除左卡位連住廁所都好乾淨 入面仲可以玩飛鏢同桌球亦有好多BOARDGAME拎來玩刺身我都係上年5月先開始食 其實好多都唔識分雖然每次師傅上拼盤時都會介紹D刺身係咩魚(但都無記.. 靜係認住咩樣係好食XD)食過咁多次(我邐起碼都有20次左右..最密果個月去左4-5次)都覺得D食材好新鮮   未試過食到奇怪既味道  食左成年都KEEP到有水準每次都食到好滿足  因為好食同新鮮既食材真係令人易感到滿足 <3
由上年5月朋友帶去食過一次之後就成日都去
本身由細到大都唔食刺身(生既食物 除左5成熟既牛)
但去到又好難推 就試下食

黑松露金菇肥牛卷
燒帶子海膽
前菜
2019-05-22
$200 (Dinner)
斧頭扒
黑松露金菇肥牛卷
燒帶子海膽
  • 斧頭扒(但真係多朋友一齊先好叫)
  • 燒帶子海膽(必食)
  • 刺身拼盤!
2019-06-08 726 views
我間中就會嚟呢度食飯,原因並唔係因為近或者方便,而係覺得呢度就算幾遠都值得番嚟回味一下。 呢度地方大 坐得舒服、有波台、有飛標機,員工有禮貌、師傅用心整每道菜,食物新鮮、用料認真,啲魚生 海膽 魚籽 一睇 一食就知有料到,魚生紋理 光澤一睇就知係靚嘢,魚籽 我相信喺香港無邊幾間日本料理鋪可以食到咁大粒嘅魚籽,海膽 完全唔會食到有苦/溶成一灘咁嘅海膽,全部都係香甜回甘嘅,擺盤一睇就知師傅有真功夫。 價錢亦好合理 無論係想要低消嘅定食,定係華麗嘅刺身大盛,甚至係想嘆個小食煮物炸物都應有盡有,仲會有時段優惠。講真良心過出面好多日本料理店,食咁多次每次都係愉快嘅一餐! 特別推介呢度嘅三文魚籽,日本來貨大大粒 唔係度度都可以食到咁大粒嘅三文魚籽,仲要有師傅親自獨門醃製,特別鮮甜 入口一咬勁爆汁。

呢度地方大 坐得舒服、有波台、有飛標機,
員工有禮貌、師傅用心整每道菜,
食物新鮮、用料認真,
啲魚生 海膽 魚籽 一睇 一食就知有料到,
魚生紋理 光澤一睇就知係靚嘢,
魚籽 我相信喺香港無邊幾間日本料理鋪可以食到咁大粒嘅魚籽,
擺盤一睇就知師傅有真功夫。

講真良心過出面好多日本料理店,食咁多次每次都係愉快嘅一餐!

• 三文魚籽
小至朋友聚會、升職慶祝、慶祝生日、大至父母結婚週年紀念,我都會特登訂檯嚟幫襯,只為求一嚐Hibiki師傅親自主理嘅お任せ刺身,店員服務態度貼心有禮,食物價錢公道均真,而且食物質素優秀!😍坦白講第二啲所謂日本料理同連鎖店我真係信唔過🤦‍♂️但呢間居酒屋我放100個心因為我父母從來唔係幾肯食其他連鎖店嘅魚生同海膽,但試過師傅手勢之後我父母都鍾意咗呢度,第二間佢哋都唔肯食,寧願山長水遠搭長途車入嚟都要食一轉刺身飯先心息近排幫襯居酒屋同師傅閒談得知有惡德客人誣衊居酒屋實在睇唔過眼所以特此留言以正視聽屋企兩老都係長者,每次幫襯都無事我自己唔係好食刺身嘅都淨係會食呢間一間價錢公道、味道一流、衛生環境一絕、連服務都一流嘅居酒屋我唔認為有咩食物安全問題就算唔信我呢類熟客都信下衛生署啦出面真係有問題嘅連鎖店都仲可以繼續我唔認為符合安全嘅居酒屋會有問題希望大家唔好隨便聽一啲為圖中傷他人嘅旁敲側擊,公道自在人心。

坦白講第二啲所謂日本料理同連鎖店我真係信唔過🤦‍♂️
但呢間居酒屋我放100個心

近排幫襯居酒屋同師傅閒談
得知有惡德客人誣衊居酒屋
實在睇唔過眼所以特此留言以正視聽

屋企兩老都係長者,每次幫襯都無事
我自己唔係好食刺身嘅都淨係會食呢間
一間價錢公道、味道一流、衛生環境一絕、連服務都一流嘅居酒屋
我唔認為有咩食物安全問題
就算唔信我呢類熟客
都信下衛生署啦
出面真係有問題嘅連鎖店都仲可以繼續
我唔認為符合安全嘅居酒屋會有問題

Anniversary
2019-06-07 435 views
每次返香港都會記得去幫襯今次又去食返最鐘意既魚生飯!每次魚生飯用料都好足,擺盤都好有心機。蕃茄沙律都好好味~同埋不單只晚餐多選擇而且午餐仲好抵食!!百令蚊有前菜,主食同飲品,唔夠仲可以加錢叫小食呢個價位非常高質如果想食好少少,但又一時諗唔到食乜呢間係唔錯既選擇。餐廳位於工廠區,意外地有種寧靜感,個人非常鐘意。餐廳內觀夠寬敞,坐起上黎都好舒服,無個種想快啲食完快啲走既chur感。加上窗外景觀面向海,日頭同夜晚都有唔同既靚。下次再返香港又去食過
每次返香港都會記得去幫襯

今次又去食返最鐘意既魚生飯!
每次魚生飯用料都好足,擺盤都好有心機。
蕃茄沙律都好好味~

同埋不單只晚餐多選擇而且午餐仲好抵食!!
百令蚊有前菜,主食同飲品,唔夠仲可以加錢叫小食

呢個價位非常高質

如果想食好少少,但又一時諗唔到食乜呢間係唔錯既選擇。

餐廳位於工廠區,意外地有種寧靜感,個人非常鐘意。
加上窗外景觀面向海,日頭同夜晚都有唔同既靚。

下次再返香港又去食過
2019-06-07 339 views
朋友生日到此居酒屋慶祝海膽跟魚生新鮮一再回味烤雞翼跟斧頭扒吃過後十分難忘食品除了賣相不錯師父的刀功也很了得每件食品就如藝術品一樣另外值得一讚是環境不錯服務員上餐也很快捷值得一試再試!!!
朋友生日到此居酒屋慶祝
海膽跟魚生新鮮一再回味
烤雞翼跟斧頭扒吃過後十分難忘
食品除了賣相不錯
師父的刀功也很了得
每件食品就如藝術品一樣
另外值得一讚是環境不錯
服務員上餐也很快捷
值得一試再試!!!
2019-03-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-06-04 455 views
簡直是惡夢的開始,我們一班同事在附近工作的,約好一起去響吃午飯,平是這間店也不常滿客人的,我相信因為流量不足,導致魚生也流量得不快(絕對不是理由),魚生不新鮮就是不新鮮!!!怎能拿給客人吃呢?我們一班同事集體食物中毒!!星期四午餐後,星期四晚上在家狂屙星期五中午開始發冷,標冷汗,然後就發燒了。。。足足發了4日多,現在肚子腸胃非常差!大家以後不要來這間吃!!食物中毒真的不能原諒!!感覺真的非常差勁! 我猜要不要報警!
我相信因為流量不足,
導致魚生也流量得不快(絕對不是理由),
魚生不新鮮就是不新鮮!!!
怎能拿給客人吃呢?

我們一班同事集體食物中毒!!
星期四午餐後,星期四晚上在家狂屙
星期五中午開始發冷,標冷汗,
然後就發燒了。。。
足足發了4日多,現在肚子腸胃非常差!

大家以後不要來這間吃!!

食物中毒真的不能原諒!!
感覺真的非常差勁!
我猜要不要報警!
2019-04-24 921 views
#響 居酒屋 (觀塘)朋友帶我黎食生日飯,估唔到繁忙時間竟然冇咩人。始終夜晚比較少人去工廠區食嘢,帶比我地一種寧靜,可以談談心。5:00-7:30pm 係happy hours 串燒有八折 部份嘢食都會有優惠價。#時令魚刺身薄片 happy hours 價 $98唔知係咩名堂但唔腥有淺淺魚味爽口,覺得還不錯。#三文魚刺身正常,但三文魚味唔夠重。#浦燒完條鰻魚飯 $108肥厚長長鰻魚蓋住圓形飯,好有霸氣。🤩鰻魚有彈性唔會太腍,鰻魚汁唔會太多唔會太少,夠撈飯。配飯係一絕!一個人食會太多兩個人食啱啱好。#串燒 必食推介係⭐️#牛舌 n #燒冬菇⭐️牛舌燒得啱啱好,帶肉汁,牛味香濃。食完會忍唔住encore。好食到唔記得影相。冬菇好難得地燒得好做juice 唔會好似其他串燒店燒到乾過乾冬菇。 #雞軟骨 #雞翼 都燒得好食!#雞珍 超大粒好少會咁足料,味道好,但有小小韌唔夠爽。鍾意𡁻下野嘅人應該會幾鍾意。P.S 雖然我哋只係叫咗一個dinner set,但係侍應比左兩份餐湯兩份甜品我哋。顯得餐廳好不計較,窩心!
#響 居酒屋 (觀塘)

#時令魚刺身薄片 happy hours 價 $98
唔知係咩名堂但唔腥有淺淺魚味爽口,覺得還不錯。
時令魚刺身片

#三文魚刺身
正常,但三文魚味唔夠重。
三文魚刺身

#浦燒完條鰻魚飯 $108
原條蒲燒鰻魚飯

#串燒

必食推介係⭐️#牛舌 n #燒冬菇⭐️

串燒冬菇

#雞軟骨 #雞翼 都燒得好食!
串燒雞翼雞軟骨

串燒冬菇
串燒雞翼雞軟骨
綠茶雪糕
2019-03-29 984 views
朋友話聽講呢間唔錯, 忽然諗唔到食乜就一齊上左去食晚飯。 因為時間比較夜, 9點鐘 一到已經可以入座, 依照Openrice 資料本身話23:00 先收工, 仲諗住可以慢慢食吹下水, 飲2杯 點知一入門口已經有職員告知21:30 Last Order, 22:30 前要離場, 咁都算啦, 因為真係好肚餓, 食左先再講 見到佢卡位吉晒, 我地一行4個人本身就想行過去坐, 已經有經理裝束既男職員唔係太有禮貌地叫我地坐大廳既位。 咁我地都明白餐廳安排座位都好合理, 所以都接受左座位安排, 不過坐都未坐穩就已經再提多一次要21:30 Last Order, 叮囑我地盡快叫餐。瞬息之後有位女職員上左個茶壺及Menu 俾我地, 不厭其煩再一次提醒我地需要21:30前落Order。 因明白事態緊急, 我地係2分鐘內已經決定好食乜同埋落左Order, 之後問職員拎個 Drink Menu, 打算小酌一番。 同行友人亦開始將茶壺內的茶水注入各人的茶杯中, 可惜保溫茶壺內的水溫只比室溫水高出一點點, 所以最後大家都放棄飲茶。 先來的是跟餐的味噌湯, 味道似係一般開粉的, 冇乜野特別好講。 之後黎的是2
朋友話聽講呢間唔錯, 忽然諗唔到食乜就一齊上左去食晚飯。

之後黎的是2份 蒲燒原條鰻魚飯, 鰻魚 Size 份量幾夠大, 可惜味道只是行貨, 而且唔知係咪因為就收工既關係, 成份飯都只是溫熱, 令人食慾不振。更加令人覺得驚訝既係桌上沒有提供山椒粉以供鰻魚飯食客使用。 飯量屬正常水平, 可惜可能因成本問題, 並非使用一般日式餐廳吃到的圓潤飽滿的珍珠米, 令整體差上加差。

隨後5分鐘後同行友人點的魚生飯都上菜了。此時因為仲未有 Drink Menu, 所以再向職員要求, 經理裝束男職員立即拎左一個牌黎, 並說明牌上價錢是Happy Hour 的價錢, 如果要叫的話需要另外報價。隨便一看覺得Happy Hour 都去到呢個價錢, 正價真係難以接受, 所以都係冇叫到飲品。
講返個魚生飯, 有海膽, 帶子及魚生, 因為是朋友點的飯, 我只有試過一小片海膽, 真係講唔上係新鮮, 朋友的評價亦都係負評如潮, 食到成餐都媽媽聲。

再5分鐘後, 後加的雞脾油炸薯條亦都送到。經過2個飯既教訓, 本身對此薯條毫無期望, 不過最後反而覺得薯條係全餐最好食。但要提一提薯條都只係一般水平, 因為都係唔夠熱, 而且比較乾, 隨附送上美乃滋值得一讚, 令薯條加色不少。

經過20分鐘左右的用餐後, 職員再送上定食甜品綠茶蕨餅, 蕨餅經雪藏解凍不足, 口感不合格。

最後成功於21:30 前完成用餐, 埋單離開都仲未過21:30 Last Order 時間!
整體用餐體驗只覺得慘絕人寰, 特意登入留字, 希望渡化世人。
Other Info. : 冇下次。
2019-03-28
$180 (Dinner)
2019-03-12 764 views
中午時段來食人唔多,入去主動問要坐卡位定普通位,六個人坐卡位都舒服既,上菜速度都唔錯,魚生飯d魚生好新鮮,三文魚食落有甜味,好正!試左同事既雞扒都好味😋,一百蚊唔洗一個魚生飯有湯、前菜、飲品同甜品係抵食既。下次再去過!
2019-03-12
$80 (Lunch)