2022-11-29
🌟餐廳:Honjo📍地址:上環皇后大道西77-91號1樓💰價位:~$800+⏰營業時間:星期一至五 12:00 – 15:00 & 18:00 – 00:00 星期六至日 11:30 – 16:00 & 18:00 – 00:00📱電話:2663 3772一諗起日本菜,好多時都會揀居酒屋或者Omakase,食物種類夠哂多又精緻💁🏻♀️今日約咗best friend慶祝生日,等我安排間高級日本菜同佢一齊享受下先💕今晚黎到上環既「Honjo」,餐廳裝修走英倫莊園風路線,配合埋柔和偏喑既燈光,比人一種好舒適寧靜既感覺。餐廳主打傳統日本菜,更設特色Fusion 菜,而且有英式復古酒吧,提供各種Cocktail、Whisky等酒精飲品,今晚一於舒舒服服咁慢活返晚,同好友歎個慶生飯~———————————————————🔹 Edamame with Sea Salt 枝豆煮至剛剛好,灑上海鹽,帶出枝豆獨特既甜味,好一款傳統既日式餐前小食~———————————————————🔹Wagyu極具創意既前菜!將和牛刺身略略火灸,再加入秋葵粒及脆米粒,
📍地址:上環皇后大道西77-91號1樓
💰價位:~$800+
📱電話:2663 3772
🔹 Edamame with Sea Salt
🔹Wagyu
極具創意既前菜!將和牛刺身略略火灸,再加入秋葵粒及脆米粒,配合微微酸辣既醬汁,層次十足,又能提升和牛既鮮味,令人好開胃!
🔹Crispy Tofu Salad
餐廳以天婦羅形式將日式豆腐炸至金黃色,外層皮薄鬆脆,內裏豆腐仍保持嫩滑,下層配合以漬物形式處理既青瓜絲、紅椒絲,簡簡單單就能帶出豆腐既清香味,賣相夠哂精緻既一口小食,超鍾意!
———————————————————
🔹Maki Roll (Spicy Tuna Crunch & Shiso Spider)
日本菜又點少得壽司!Maki Roll 係呢度招牌特色壽司,擺盤同菜式設計都好精緻!!
吞拿魚蓉好甘香,入口即溶,加入三文魚籽及微微辣汁有助提鮮~
炸蝦卷物既蝦肉相當彈牙爽口,加入漬蘿白,口感更爽脆可口,perfectly matched!
———————————————————
🔹Corn Tempura with Japanese Saffron
看似簡單,但其實係一款充滿田園風同製作用心既菜式~
粟米夠哂香甜,以薄薄既天婦羅炸漿包住每一粒粟米,而且每粒粟米咬落好Juicy 好香,炸既時間及火喉拿捏得岩岩好👍
上邊再灑上日本蕃紅花,賣相一流~餐廳亦準備咗抹茶鹽、Wasabi鹽、喜馬拉雅山岩鹽及七味粉等幾款調味,更能襯托出粟米既鮮甜味,好有心思!
🔹Soft-Shell Crab Tempura
鮮味十足既軟殼蟹,炸至金黃色,食落啖啖肉,配合餐廳自家製特色微辣青椒沙律醬及新鮮日本水菜,啖啖鮮味!
🔹Hamachi Kama
好吸睛既菜式,上菜時香氣撲鼻!忍唔住嘩一聲!
餐廳以鹽燒手法,燒製巨大既油甘魚頭,配合青檸提鮮同時增加魚肉香味,油甘魚頭非常厚身而且魚油豐富,外皮燒至焦脆香口,每一啖都食得好滿足,我地瞬間就KO 左成個魚頭!好滋味!!
🔹Wagyu Kamameshi
令人超滿足既釜飯菜式!餐廳以和牛粒、黑松露油及日本雞蛋混合日本米烹製而成,再曬上大量日本蔥花,我至愛!!釜飯以傳統日式鐵鍋奉上,保溫之餘又香噴噴,將所有配料混合一齊,食落啖啖牛脂味松露味,超級滿足,係好幸福既感覺!!
🔹Matcha Lava
Matcha Lava 即場焗制,夠哂熱辣辣!抹茶醬香濃甘香,配合雲尼拿Sorbet,冰火交融,口感層次極豐富!
———————————————————
咁有情調既一晚,又點少得叫返2杯cocktail,襯托咁高質既食物及咁高貴既環境!
🔹Sm-Oak Fashioned
以Whisky 做基調,職員送上時,再即場點火製造煙熏效果,充滿儀式感,飲落每一啖都好香醇!
🔹Kochi Highball
以Gin 酒作基底,加入柚子、檸檬及梳打水,呢個組合清新之餘又充滿啖啖酒香,岩哂女仔飲😍
😋味道:4.5/5
🏢環境:4.8/5
💁🏻♀️服務:4.8/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
Pirata group 旗下既餐廳令人充滿驚喜,從來都唔會令人失望!餐廳位於高級餐廳林立既上環區,裝修、燈光氛圍都好優雅,令人可以舒適地享受每一道菜式!
特別一讚外藉員工夠哂熱情又細心,會同客人詳細講解每一道菜式既食材及烹調手法,令人充滿期待又興奮!