2022-08-25 26 views
朋友住西環放工就約咗個朋友去西環打邊爐,好耐無行過西環有地鐵真係方便左好多~火鍋店裝修富有中國古代風,大多數是卡位,坐位寛闊坐得很舒適,見到呢個係招牌湯底蜂巢豆腐白湯鍋就點左啦👍🏻蜂巢豆腐白湯湯底材料豐富,加鴨血同埋蜂巢豆腐極品安格斯肥牛牛肉脂肪分佈平均,肉質鮮嫩,入口即溶四寶餃拼盤 餃子都有齊曬,鮮蝦雲吞,勁足料,裏面勁多料食得出好新鮮手打靚蝦滑 蝦滑新鮮美味,好香口又彈牙爽口白蘿蔔是我必點之選,白蘿蔔先放落去到最後吸收晒湯的精華,好林又美味午餐肉高質到不得了原本用午餐肉已經夠靚 食到一絲絲嘅肉肉 加埋煎得夠香脆🥺係好出色嘅午餐肉打邊爐飲番杯竹蔗茅根水就最正啦,可以清清熱氣

蜂巢豆腐白湯
湯底材料豐富,加鴨血同埋蜂巢豆腐

極品安格斯肥牛
牛肉脂肪分佈平均,肉質鮮嫩,入口即溶

四寶餃拼盤
餃子都有齊曬,鮮蝦雲吞,勁足料,裏面勁多料食得出好新鮮

手打靚蝦滑
蝦滑新鮮美味,好香口又彈牙爽口

白蘿蔔
是我必點之選,白蘿蔔先放落去
到最後吸收晒湯的精華,好林又美味

午餐肉

打邊爐飲番杯竹蔗茅根水就最正啦,可以清清熱氣
Delivery
2022-08-21 32 views
餐廳位於西環,現在那邊更有地鐵站,十分方便快捷,從地鐵站過嚟,路程只需要三至五分鐘左右,如店名一樣,這裏主打的當然就是火鍋。湯底方面,招牌胡椒豬肚雞鍋,充滿傳統特色的豬肚把整隻雞包起來,絕對是傳統的美食。另外,也十分驚喜的就是他的湯底,送到桌上馬上品嚐,胡椒湯底,去風一流,暖身的首選。有專人負責把整個豬肚雞打開,更能體會餐廳的貼心,作為西環店獨有的,果然是超級美味。喜愛這裏用料十足,魚皮餃十分美味,吃起來就是和別的不一樣,另外,響鈴香脆可口,配搭湯底超水準的表演。

2022-08-21 49 views
火鍋撚呢間野不嬲都知多人去,之前去過一次walkin嘅,都等一陣。所以特登今次約朋友平日黎,卜定位,順利入閘🤣坐左冇耐個場已經full晒,估唔到平日夜晚都咁多人呀!!西環呢間卡位為主,我地兩個人都有成個卡位,好闊落,值得一讚~少可香港食野可以咁有空間感。坐底第一件事梗係點湯底先啦,叫左個素之滋潤湯鍋~好足料,有紅棗、粟米、紅青蘿蔔,十足十平時屋企煲嘅湯,清甜到忍唔住淥野之前飲番碗先邊爐必叫—手切肥牛!上次食過安格斯牛肉,覺得呢個完全係另一樣野,雪花嘅比例適中,厚薄都恰到好處,淥幾秒就食得喇!肉類方面仲叫左極品黑豚肉,極重豬味!唔好睇佢好似多脂肪咁,其實豬香味好濃郁👍🏻除左牛肉豬肉,仲叫左個四寶餃餃拼盆,有魚皮餃有蝦肉餃等等,食落都幾新鮮~另外我地仲叫左個黃金炸雞皮做小食,落足勁多咸蛋黃,勁邪惡今次依舊有糖水送,食過都係腐竹糖水沙冰,夏天食好清涼,正!

另外我地仲叫左個黃金炸雞皮做小食,落足勁多咸蛋黃,勁邪惡

今次依舊有糖水送,食過都係腐竹糖水沙冰,夏天食好清涼,正!
2022-08-15 40 views
今日老闆又萬歲~成班就去左火鍋撚打邊爐~邊個話冬天打邊爐先開心~一班人GATHERING一邊打邊爐一邊吹水都好鬼爽!我地叫左個鴛鴦鍋,湯底分別係蜂巢豆腐白湯同媽媽滋補老火湯,星期一至四點蜂巢豆腐白湯可以免費任添豆腐同鴨血,真係抵到叫!即炸三秒響鈴、秘製黃金鮮魷、黃金蛋黃炸魚皮首先講下D香口野先,即炸三秒響鈴比係中環店既好似細件D,但無損佢既美味,跟指示落湯拖一拖再食,保留少少脆口再加埋D湯汁,正!而秘製黃金鮮魷同黃金蛋黃炸魚皮同樣以勁香既黃金咸蛋黃醬包住,炸物黎講一定冇得輸! 黃金蛋黃炸魚皮建議就咁食,千祈唔好加湯,如果唔係就破壞左佢既美味!五彩鮮蔬籃食左D邪惡野都要叫番D健康野BALANCE番,呢個五彩鮮蔬籃一份係超大個,入面有栗米、蕃茄、芥蘭、娃娃菜,仲有黑木耳!超豐富!將佢加落湯增加湯底鮮甜味又可食下蔬菜~鮮甜桂花蚌海鮮方面叫左鮮甜桂花蚌,淥10秒就夠,簡直快靚正~桂花蚌又爽口又新鮮,點一點醬汁味道又昇華到另一層次!鮮蝦雲吞、瑤柱干貝滑鮮蝦雲吞我地本身叫半份,但太好食於是都再叫多半份,入面既蝦大大粒,皮又夠薄,瑤柱干貝滑叫左半份都係好大份,食落口彈牙,非常好食!最後仲有甜品送,係

即炸三秒響鈴、秘製黃金鮮魷、黃金蛋黃炸魚皮

五彩鮮蔬籃

鮮甜桂花蚌

鮮蝦雲吞、瑤柱干貝滑

最後仲有甜品送,係芋圓仙草凍,平身對佢冇咩期望,點知反而咁驚喜!芋圓好煙韌,仙草滑溜溜,打完邊爐配呢個甜品真係一流!

2022-08-10 35 views
走在西環街道,火鍋撚既招牌好突出而且入面既位大部份都係卡位,坐得舒服而且氣氛一流,兩個人定一大班朋友都好岩食!老火湯鍋 & 鋒巢豆腐白湯鍋兩個人當然都要嗌鴛鴦鍋啦,老火湯鍋真心係可以直接咁飲,入味足料又唔咸,真係屋企飲到既味道,至於豆腐白湯會有少少藥材味而且星期一至四可以無限追加豆腐,超級抵食!記憶中佢地既餃係好好食既, 所以就叫咗半份水餃皇同半份鮮蝦雲吞另外再加鮮雞件。兩款餃真係好突出而且做到皮薄餡料又足,加上吸咗湯底既味道整體非常高質。而雞件份量好多同埋真係夠哂新鮮,肉質嫩滑有可以保留到肉汁!響鈴卷同黃金炸魚皮都係必點既菜式,響鈴3秒就食得,新鮮即炸係一入口已經食到有好香既腐竹味而且吸收哂湯既精華!黃金魚皮既咸蛋黃醬勁多又唔會好咸,食落鮮脆又入味!另外仲嗌咗瑤柱干貝滑同埋韭菜餃,乾貝滑食落好彈牙而且半份都幾多下,兩個人食岩岩好!韭菜餃既韭菜味好突出,新鮮包既真係一啖就食得出,完全同超市既冇得比!最後因為雲吞太出色,我地再叫多半份,其實計落仲貴過叫一份,但冇計因為實在太好食!!! 最後仲送咗腐竹蛋糖水沙冰,好清新又唔甜, 下次要再嗌返杯!!

老火湯鍋 & 鋒巢豆腐白湯鍋

2022-07-20 88 views
筆者好鍾意食台式火鍋鍋底嘅鴨血同豆腐,見到火鍋撚星期一至四可以無限追加,就即刻book枱去試。今次試嘅係西環分店,座位闊落,長卡位就算嗌多啲嘢食都擺得落。湯底向店員落單,食物飲品就自己qr code落單,好方便。叫咗半份細嘅安格斯牛肉,肉質好腍,但最初期望係嗰個晾衫架嘅擺盤,原來要嗌一份先有,下次識嗌喇🥲即炸響鈴幾高質,有牌仔寫明淥三秒就夠,聽佢話淥三秒就上嚟點個酸甜醬,果然好食~手工丸類叫咗拼盤同半份龍蝦湯牛丸,但好似嚟咗黑松露牛丸,爆出嚟嘅湯汁似黑松露蘑菇湯,都幾好食,其他丸類同海鮮滑都不過不失,好彈牙。蔬菜類叫咗個綜合籃同埋半份紫淮山,綜合籃嘅款式就大路野:粟米、娃娃菜、菜心苗等,有大大塊黑木耳幾爽口;紫淮山反而幾有驚喜,腍腍地似紫薯但又冇咁滯。呢度仲有甜品送,可以揀仙草芋圓或者腐竹糖水沙冰,食到咁飽我就揀咗沙冰,用咗古代高腳杯裝住,賣相討好,味道亦都幾清甜。

2022-07-19
  • 極品安格斯肥牛
  • 蜂巢豆腐
  • 鴨血
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
2022-07-17 61 views
天氣熱屎辣辣 出一出去正身濕曬 除咗降溫 亦可選擇打邊爐以毒攻毒個個都點蜂巢豆腐白湯鍋($160)配料有蜂巢豆腐和大量的鴨血飲落有點甘味喺度懷疑緊個甘香味係點樣嚟嘅時候先發覺其實應該有人參不過我個鍋好似唔見其蹤影為咗個晾衫架打卡點了極品安格斯牛(小$114)個玫瑰花卷得好靚 牛味一般打邊爐好少有蚌食 試下個鴛鴦蚌($145)珊瑚蚌灼10秒爽口彈牙桂花蚌就咗韌啲半份五色丸丸拼盤($76)有蛋黃豬肉丸、花枝丸、蟹子蝦丸、芝士丸和貢丸椒鹽九肚魚($75) 唔使淥可以即食椒鹽都向不過落鹽炸粉有點厚半份白鱔片($68)竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水($78)杞子龍眼肉菊花蜜($38)甜品一人一份仙草芋圓係送嘅
天氣熱屎辣辣 出一出去正身濕曬
除咗降溫 亦可選擇打邊爐以毒攻毒

個個都點蜂巢豆腐白湯鍋($160)
配料有蜂巢豆腐和大量的鴨血
飲落有點甘味
喺度懷疑緊個甘香味係點樣嚟嘅時候
先發覺其實應該有人參
不過我個鍋好似唔見其蹤影

為咗個晾衫架打卡點了極品安格斯牛(小$114)
個玫瑰花卷得好靚 牛味一般

打邊爐好少有蚌食 試下個鴛鴦蚌($145)
珊瑚蚌灼10秒爽口彈牙
桂花蚌就咗韌啲

半份五色丸丸拼盤($76)
有蛋黃豬肉丸、花枝丸、蟹子蝦丸、芝士丸和貢丸

椒鹽九肚魚($75) 唔使淥可以即食
椒鹽都向不過落鹽炸粉有點厚

半份白鱔片($68)

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水($78)

杞子龍眼肉菊花蜜($38)

甜品一人一份仙草芋圓係送嘅

2022-07-17 32 views
呢排天氣咁熱,都唔知食乜嘢好,行到火鍋店門口,咁就不如打邊爐啦。呢間火鍋店,都有幾多湯底,我就叫咗一個比較特別嘅湯底,蜂巢豆腐白湯鍋。鍋底材料主要係鴨血同埋蜂巢豆腐等等。湯味濃郁,有人蔘味。$160邊爐材料主要有:鴛鴦相蚌,珊瑚蚌拼桂花蚌,爽。$145五色丸丸拼盤,有蛋黃豬肉丸,花枝丸,蟹子手打蝦丸,手打雙重芝士丸及香菇貢丸。幾有特色。$76半份鱔片,爽。$68極品安格斯肥牛,出場賣相十分有型,好似將每一片牛肉晾衫一樣擺設,而下面卷有兩舊好似花之戀型的牛肉片,十分之吸引食慾。$193稻庭烏冬一碟,飽肚。$42 小菜叫了一份椒鹽九肚魚,魚炸得好脆。$75飲品有竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水,可以解熱消暑。$78及杞子龍眼菊花蜜。$32店舖還免費送出一盒仙草芋圓。咁又一餐。
邊爐材料主要有:
鴛鴦相蚌,珊瑚蚌拼桂花蚌,爽。$145
半份鱔片,爽。$68
稻庭烏冬一碟,飽肚。$42
小菜叫了一份椒鹽九肚魚,魚炸得好脆。$75
店舖還免費送出一盒仙草芋圓。咁又一餐。

2022-07-14
Type of Meal
Dinner
2K
2022-07-16 32 views
#去西環打邊爐約舊同學敘舊吹水 佢鍾意食中式嘢 於是去打邊爐 可以慢慢坐 慢慢食 慢慢傾偈-🍲素之滋潤湯鍋 $125特登叫個veggie版湯底試吓 有粟米蟲草花紅棗之類 味道唔寡淡 西環店限定湯底 有胡椒豬肚雞鍋-🌽黃金粟米 $62鹹蛋黃蓉包住每條粟米 邪惡好食 口感豐富-🥓手切肥牛 $275打邊爐一定要有牛肉‼️ 叫一份可以食個痛快 牛肉片好薄身 喺熱湯滾10秒8秒 去咗部份油脂 入口依然甘香有油水 牛味超濃 蘸辣椒豉油食 好正囉😝-🥬皇帝菜 半份$30鍾意呢個菜 香草加菜嘅味道組合 我like-🥠桂花蚌 $68🥠黑柏葉 $48🥠蜂巢牛肚 $56🥠豬皮 $35樣樣都想食 結論就係:每樣嚟半份😬 桂花蚌鮮甜爽口 豬皮/黑柏葉/牛肚 煙韌有嚼勁 成晚嘴郁郁 過足口癮-🥣仙草芋圓甜品免費 用中式茶杯上 賣相靚又好食-📍火煱燃 (西環)皇后大道西554-560號日富里地下1號舖
#去西環打邊爐

🥠蜂巢牛肚 $56
🥠豬皮 $35
🥣仙草芋圓
甜品免費 用中式茶杯上 賣相靚又好食
📍火煱燃 (西環)
皇后大道西554-560號日富里地下1號舖
2022-07-12 194 views
小編最愛超高質精緻火鍋🤍-💛黃色商家-🥘火鍋醬汁及配料 ($10)有好多種唔同嘅醬汁同埋配料可以揀,除咗基本嘅蔥花、芫荽、蒜蓉等等,仲有好多佢地嘅秘製醬汁😋例如陳年XO香辣醬、秘製豉油、御品醋醬汁等等,特別惹味🥹🥘台式古早沙嗲麻辣鍋拼蜂巢豆腐白湯鍋 ($198)小編同朋友見雙拼湯底只係加多$30 ,所以就揀咗兩個湯底😛首先講吓個沙嗲麻辣,可以揀辣度,小編同朋友揀咗小辣,食落啱啱好🤍沙嗲麻辣湯嘅沙嗲味好香濃,加埋麻辣一齊食落好提鮮,而且裏面嘅豆腐好入味,仲有好滑而且唔腥嘅鴨血😚跟住講埋個豆腐白湯,湯底係奶白色,就咁飲都夠晒鮮甜,裏面一樣有好多豆腐好足迷,仲有龍眼、紅棗、杞子、原條人參等等嘅養生食材👀值得一讚嘅係蜂巢豆腐口感幾滑🥰🥩極品安格斯肥牛(小) ($193)拎到上嚟嗰陣時小編同朋友都忍唔住驚嘆咗,因為個擺盤真係好靚😍牛肉嘅油脂分布平均,食落充滿牛香,而且小編同朋友夾漏咗一塊牛,喺個鍋裏面煮咗好耐,以為食落會好嚡,點知食落都仲係滑捋捋🤩🍡五色丸丸拼盤 ($128)呢個真係必叫!!入面有貢丸、芝心丸、花枝丸、牛丸同蝦丸,每一粒都多汁彈牙😍貢丸真係勁彈牙,懷疑跌落枱都會彈起身嗰種🤣食落好
小編最愛超高質精緻火鍋🤍
💛黃色商家
🥘火鍋醬汁及配料 ($10)
例如陳年XO香辣醬、秘製豉油、御品醋醬汁等等,特別惹味🥹

🥘台式古早沙嗲麻辣鍋拼蜂巢豆腐白湯鍋 ($198)
小編同朋友見雙拼湯底只係加多$30 ,所以就揀咗兩個湯底😛
值得一讚嘅係蜂巢豆腐口感幾滑🥰

🥩極品安格斯肥牛(小) ($193)

🍡五色丸丸拼盤 ($128)
貢丸真係勁彈牙,懷疑跌落枱都會彈起身嗰種🤣食落好香豬肉味,仲好多汁🥹
蝦丸入面有蟹子,增添口感之餘仲好鮮🤩
花枝丸一樣好彈牙,而且好大粒😙
另外我地一開頭以為芝心丸係普通花枝丸,點知咬落去先知有芝士流心🤣入面嘅芝士好濃好香,不過小心熱,因為係偏稀身少少!
最後牛肉丸係流心鹹蛋黃牛肉丸,識落好有驚喜,流出嚟嘅鹹蛋黃充滿口腔,同牛丸好夾😋

🥟四寶餃餃拼盤 ($97)
裏面有水餃、雲吞、魚皮餃同埋韭菜餃,餃子皮薄餡靚,而且好有彈性,裏面嘅餡亦都好足料🥰
另外值得一讚魚皮餃嘅餃子皮一樣都係好夠薄,而且口感咬落好彈牙🥹

🐖頂級梅花豬肉 ($109)
啲豬肉係以玫瑰花造型咁上嚟,望落好精緻,啱晒打卡🥰
豬肉嘅厚度適中,而且好新鮮肉色好靚,食落夠爽口彈牙,而且好鮮😚
🐏涮羊肉片 (半份 $68)
小編食羊肉最驚有羶味,但係呢度嘅羊肉片食落完全唔羶,而且好香,同埋半份都比想像中多😙

🐚鴛鴦雙蚌 ($145)
係珊瑚蚌拼桂花蚌,珊瑚蚌食落好爽口而且好新鮮,桂花蚌口感滑溜,一樣都好爽口😋
🦢肥美鮮鵝腸 (半份 $50)
真係好似菜名講嘅一樣夠晒肥美,而且食落好新鮮,爽口之餘充滿香氣🤩

🥬五彩鮮蔬籃 ($95)
顏色好豐富,裏面有娃娃菜、菜心苗、蕃茄、粟米、黑木耳🥬
特別要一提嘅係黑木耳真係好大塊,而且好厚之餘仲好爽口,值得一試!
🥃竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水 ($78/渣)
打邊爐梗係唔少得竹蔗茅根,飲落幾清甜,而且睇到好足料😚

餐廳仲有送一人一客甜品,所以小編同朋友一人揀咗一種🤩
🧊腐竹雞蛋糖水沙冰
用咗個好可愛嘅杯裝住,口感細膩,而且好香雞蛋同腐竹味,甜度適中🥰
🍬芋圓仙草
入面有好多唔同種類嘅嘢,包括小丸子、紅豆沙同埋芋圓,紅豆沙煮得夠沙,但仙草可以再流質啲,同埋略嫌芋圓唔夠軟熟🥲
比較推介腐竹雞蛋糖水沙冰!

餐廳裝修好精緻,行古代中國風,仲吊住好多紅燈籠,感覺好有氣勢🤩
食物嘅擺盤好精緻,而且種類繁多,畫面望落好豐富😋
同埋啲嘢食未到已經聞到間舖頭裏面好香,湯底全部都好足料,就咁飲都好回味🥹
而且服務都好好,員工收碟好快,上菜都好快!!不過如果想食就記住要book位,因為好full😍
P.s. 唔誇張,小編嘅火鍋排行榜入面,呢間排第一🥰

味道 10/10
服務 9.5/10
環境 9.5/10
回頭率10/10
總評 9.75/10😋🤍
人均消費 $650💰(我地又叫得太多..)
📍火鍋撚 (皇后大道西)
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里8號大廈地下1號舖
(其他分店:
旺角染布房街6號一樓
中環雲咸街46-48號雲明行3樓
旺角白布街2-24號藝興大廈地下14號舖)

#米食西環 #米食旺角 #米食中環 #西環美食 #米食中菜 #米食火鍋 #旺角美食 #中環美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
$650 (Dinner)
  • 極品安格斯肥牛
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 五色丸丸拼盤
  • 鴛鴦雙蚌
  • 腐竹雞蛋糖水沙冰
2022-07-10 92 views
【高質靚料打邊爐🤩火鍋撚】-同朋友想打邊爐但又唔想食放題😗於是就黎到🤩火鍋撚🤩-火鍋店走古代中國風😗天花掛滿紅色燈籠🏮牆上仲有一幅麒麟嘅壁畫😝門口仲有個兵馬俑銅像座位都相當闊落😜坐得好舒服-湯底有❻款,鴛鴦鍋+$301️⃣台式古早沙嗲麻辣鍋 $1682️⃣祖傳秘製麻辣鍋 $1603️⃣蜂巢豆腐白湯鍋 $1604️⃣一品酸菜白肉鍋 $1485️⃣媽媽滋補老火湯鍋 $1606️⃣素之滋潤湯鍋 $128我哋揀咗沙嗲麻辣(少辣🌶)同埋豆腐白湯,價錢係$198+1。兩個湯都有鴨血同蜂巢豆腐架😝豆腐吸曬啲湯真係好好味😋沙嗲湯底辣辣地😋比較惹味同重口味😗適合落啲羊肉片同鵝腸等嘅肉類相反豆腐湯就比較清淡同養生,入面有龍眼、紅棗同大大條人蔘😜會落返啲蔬菜同海鮮😝-😋醬油及火鍋配料 $10+1基本嘅蒜蓉、炸蒜、芫荽、指天椒🌶️、蔥花同麻醬都有😗小編特別推薦佢嘅「祖傳腐乳醬」同埋「陳年XO香辣醬」😍 腐乳香味十足而XO醬就鮮香濃郁-😋極品安格斯肥牛(小)$193+1賣相非常精緻🤩擺盤有心思😝一上枱仲有啲乾冰冒煙💨仙氣十足安格斯肥牛油花平均,口感鮮嫩肉味濃郁😍打邊爐一流💖-😋 頂級梅花豬肉 $109+1豬肉卷成玫瑰花形狀🌹十分精美共有
【高質靚料打邊爐🤩火鍋撚】

5️⃣媽媽滋補老火湯鍋 $160
6️⃣素之滋潤湯鍋 $128

火鍋醬汁

😋醬油及火鍋配料 $10+1

安格斯肥牛(細)

😋極品安格斯肥牛(小)$193+1
賣相非常精緻🤩擺盤有心思😝一上枱仲有啲乾冰冒煙💨仙氣十足
安格斯肥牛油花平均,口感鮮嫩肉味濃郁😍打邊爐一流💖

頂級梅頭豬

😋 頂級梅花豬肉 $109+1
豬肉卷成玫瑰花形狀🌹十分精美
共有三朵花💐每朵花大概有四片豬肉
肉質結實不太肥腻也不太老😚
不過大家放落火鍋記得攪散朵花會易啲熟🤣

😋 五色丸拼盆 $128+1 (每款兩粒)
蝦丸|芝心丸|貢丸|花枝丸🦑|豬肉丸
‼️推薦‼️非常推介大家叫呢個拼盤❤️‍🔥
因為佢每粒手打丸都有驚喜!
💖蝦丸係有蟹籽
💖芝心丸係流心芝士OMG😳(但要小心唔好焫親個咀🤭
💖貢丸係超彈牙🏓可以用來打乒乓波
💖花枝丸彈牙多汁😝入面仲有花枝粒
💖豬肉丸入面有鹹蛋黃
‼️‼️‼️‼️‼️必嗌‼️‼️‼️‼️‼️

😋 四寶餃拼盆 $97+1 (每款兩隻)
水餃🥟|雲吞|魚皮餃|韮菜餃
皮薄餡靚😳雲吞同水餃仲有大大隻彈牙嘅蝦😍

😋鴛鴦雙蚌 $145+1
係珊瑚蚌拼桂花蚌😝
💖珊瑚蚌呈橙紅色🟠味道鮮甜😍口感爽口彈牙😗輕輕一灼已經鮮味十足
💖桂花蚌食落清脆爽滑🤩都好正!

😋涮羊肉片(半份)$68+1

食落有啲豆香同蛋香😌係腐竹糖水嘅味道😝幾特別👍🏻

2️⃣仙草芋圓
呢個唔建議大家揀🥲因為啲芋圓煮得唔夠熟

雖然我同朋友本身係諗住減肥😂所以唔食放題🤣
但見到火鍋撚嘅食物好吸引😳唔覺唔覺嗌咗放題嘅份量😂最尾都係食到捧住個肚🤰🏻笑死
不過火鍋撚價錢都合理😝環境唔錯😚食物又精緻高質😜係超滿足嘅晚餐🥰

📍 火鍋撚 (皇后大道西) (西環)
西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里百好大廈地下1號舖
💸人均消費:$650(小編同朋友太大食)

2022-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$650 (Dinner)
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 極品安格斯肥牛(小)
  • 五色丸丸拼盤
2022-07-09 25 views
一直都覺得火鍋撚都幾好,出名食物新鮮,分店又多😍今日嚟到西環呢間新店,餐廳唔算大,勝在燈光光猛,樓底都幾高,唔會侷促👍🏻近排成日口淡淡嘅我哋,選擇咗酸菜白肉鍋,切得薄如蟬翼嘅豬肉片,肉質都唔錯,冇乜雪藏味。全部火鍋料都可以選擇半份和全份,個人就覺得全份CP值高啲😆。✨炸午餐肉~外層炸得非常香脆,點一下酸酸地嘅湯底,開胃又無得油膩,口感好特別!✨醬爆黑松露牛丸~鍾意食黑松露嘅一定好喜歡,輕輕一咬開,中間嘅黑松露醬流晒出嚟,香氣滿瀉。✨鮮蝦雲吞~全份嘅雲吞有六粒,圓型一粒粒,都非常飽滿,蝦肉爽口彈牙,好唔錯❤️最尾甜品仲有送上凍冰冰嘅仙草芋圓,滿足哂🥰
一直都覺得火鍋撚都幾好,出名食物新鮮,分店又多😍

✨炸午餐肉

✨醬爆黑松露牛丸

✨鮮蝦雲吞

最尾甜品仲有送上凍冰冰嘅仙草芋圓,滿足哂🥰
2022-07-09 22 views
捉咗老公放工陪我去打邊爐😄梗係唔可以待薄佢,帶佢食餐好嘅!嚟到呢度先知,原來最近做緊promotion,星期一至四 有三款鍋底做緊任refill配料,我哋今次揀咗酸菜白肉鍋,佢哋嘅自家製酸菜同埋火鍋白肉都可以免費添加,勁正😍湯頭入口酸酸地帶一份甘甜,白肉透薄嫩滑,越食越開胃。餐廳用餐氣氛好好,店員都好勤力加湯、換碟等,印象加分!小食方面我哋order咗椒鹽鮮魷和椒鹽豆腐,即叫即炸,入口脆卜卜、冇粉感。另外火鍋料有滷牛筋、韭菜餃和白鱔片,牛筋要早啲放入,煮約20分鐘已經夠哂juicy軟滑。餃子皮薄不漏餡,有少少咇汁添。鱔片都係即叫即切,唔會太薄,肉質爽彈有口感。火鍋料款式好多,下次多啲朋友聚會,就可以order多啲款了🥰
捉咗老公放工陪我去打邊爐😄梗係唔可以待薄佢,帶佢食餐好嘅!

餐廳用餐氣氛好好,店員都好勤力加湯、換碟等,印象加分!

2022-07-05 25 views
今次我同朋友去左西環嘅火鍋撚打邊爐。我哋叫咗蜂巢豆腐白湯鍋,如果係星期一至四食嘅話,仲有得免費任加豆腐同鴨血🤩湯底十分濃郁,仲有好多藥材,食落去覺得幾健康,白湯好好飲同埋如果加湯嘅話,餐廳係有準備額外白湯,唔會越食越冇味👍我哋叫咗極品安格斯肥牛,肉同脂肪嘅比例分明,入口即溶仲有黑松露墨魚滑,好香黑松露味,即使淥咗好耐都仲係十分彈牙我哋仲叫咗法式龍蝦湯爆漿牛丸,雖然冇我想像中咁爆漿,但係牛肉味濃郁,彈牙多牛汁仲有手打雙重芝心丸,啲芝士好滑,唔會好似平時食個啲甘硬。而餃子就叫左拼盤,半份有4件,每款都好味,多人嘅建議叫一份值得一提嘅有佢嘅黃金炸魚皮,係啱啱新鮮炸起,十分脆口,鹹蛋黃味濃郁野飲我哋就叫咗杞子龍眼菊花蜜,清熱解膩,仲有好多杞子同埋龍眼肉🥰食到最後準備走,餐廳就送左芋圓俾我地食,雖然係細細碗,但都好足料,食完就真係超飽極滿足啦。我哋兩個人食,餐廳俾咗一張好闊落嘅枱我哋坐,食得好舒服 😌同埋如果覺得凍,店員亦都好貼心會幫你調教冷氣☺️大家如果想食啲高質打邊爐,我好推薦呢一間❤️
今次我同朋友去左西環嘅火鍋撚打邊爐。

湯底十分濃郁,仲有好多藥材,食落去覺得幾健康,白湯好好飲

同埋如果加湯嘅話,餐廳係有準備額外白湯,唔會越食越冇味👍

我哋叫咗極品安格斯肥牛,肉同脂肪嘅比例分明,入口即溶

仲有黑松露墨魚滑,好香黑松露味,即使淥咗好耐都仲係十分彈牙

我哋兩個人食,餐廳俾咗一張好闊落嘅枱我哋坐,食得好舒服 😌
同埋如果覺得凍,店員亦都好貼心會幫你調教冷氣☺️
大家如果想食啲高質打邊爐,我好推薦呢一間❤️
今日喺西營盤附近做完嘢,book咗呢間餐廳同朋友打下邊爐。入到餐廳環境好靚,地方好大。我同朋友被安排去到一個卡座,唔係講笑,個卡座闊落到坐八個人都可以。一坐低就會畀唔同嘅醬料畀我哋自己溝,真係有超級多款式,我印象中有炸蒜,醬油,麻醬,芫茜,辣椒,麻油等等,應有盡有,絕對可以溝出一個完美醬汁。由於我哋係星期三去嘅,餐廳做緊優惠,星期一至四叫佢嘅蜂巢豆腐白湯鍋就可以任加鴨血同埋蜂巢豆腐。作為鴨血愛好者嘅我哋就毫不猶豫揀咗呢個。除咗湯底之外其他餸都係透過qr code手機落單嘅。極品安格斯肥牛 (大) 擺盤擺得好靚,都有成十塊有多,每片都唔會切得好薄,食落重牛味,嫩滑黑松露墨魚滑 好足料,入面仲食到粒粒墨魚,黑松露味好香好出手打雙重芝心丸 好可愛,會有個牌寫住小心爆漿,果然一咬即刻爆漿,好濃芝士味法式龍蝦湯爆漿牛丸呢個配搭好特別,但又出奇地夾,龍蝦味唔會話好重,但係配埋牛丸別有一番風味,不過真係要睇熱呀 黃金炸魚皮 嚟到都好大份,魚皮炸得好香口,鹹蛋黃一啲都唔吝嗇,畀得好多,食落超級香好罪惡 四寶餃拼盤 由於我哋心大心細,於是就叫過拼盤,所有款式嘅餃子都有齊曬,我就鐘意韭菜餃同埋鮮蝦雲吞,勁

極品安格斯肥牛 (大)

黑松露墨魚滑
好足料,入面仲食到粒粒墨魚,黑松露味好香好出

手打雙重芝心丸
好可愛,會有個牌寫住小心爆漿,果然一咬即刻爆漿,好濃芝士味

法式龍蝦湯爆漿牛丸

四寶餃拼盤

由於我哋心大心細,於是就叫過拼盤,所有款式嘅餃子都有齊曬,我就鐘意韭菜餃同埋鮮蝦雲吞,勁足料,裏面勁多蝦同埋韭菜,食得出好新鮮

另外我哋都叫咗金針菇,生菜仲有一個烏冬,食曬所有嘢真係超級飽,因為我哋total都叫咗兩round嘅鴨血同埋蜂巢豆腐,飲品我哋就叫咗一大壺杞子龍眼菊花蜜,唔會好甜,飲到好重菊花同埋龍眼味,好天然而且好解渴好解膩

最後仲會送甜品,係兩碗小小嘅芋圓,但係一啲都唔馬虎,入口煙韌,裏面仲有好多仙草添,食完真係超級滿足。

最值得一讚嘅係呢度嘅冷氣好夠,唔會好似其他火鍋店一樣,食完唔會成身汗。而且火鍋料大部分都可以叫半份,啱曬兩個人去食,唔會驚食唔曬,可以試多啲唔同嘅嘢食。
2022-06-29