2023-02-17 147 views
好耐沒黎hue dinning 打卡,♨️♨️今日又約左朋友來呢度試下tasting menu滿足下我個胃,見到呢間餐廳打卡位非常之多,真系可以一邊食一邊影靚相啊。🍲法式南瓜湯🍲湯底鮮甜開胃,有好多材料,飲落好暖胃。🥠海鱸魚🥠好滑好正。魚肉肉質好紮實,口感彈牙香口,配南瓜湯最夾。🦆鵪鶉🦆+ 🏖️香煎帶子🏖️鵪鶉肉質鮮美,香煎帶子個醬汁無得頂!🤪 ⛹️‍♀️烤澳洲和羊⛹️‍♀️外皮煎到非常酥脆,香口。羊頸、杏鮑菇、味噌茄子及醬汁等等都帶出羊肉既鮮嫩。我地全部人都好中意呢間餐廳,😉店員彬彬有禮,決定日後有咩聚會或者慶祝既活動都可以book。

🍲法式南瓜湯🍲

湯底鮮甜開胃,有好多材料,飲落好暖胃。

🥠海鱸魚🥠

好滑好正。魚肉肉質好紮實,口感彈牙香口,配南瓜湯最夾。

🦆鵪鶉🦆+ 🏖️香煎帶子🏖️

鵪鶉肉質鮮美,香煎帶子個醬汁無得頂!🤪

⛹️‍♀️烤澳洲和羊⛹️‍♀️

2023-02-16 109 views
好朋友要移民,特登book左Hue dining呢度食一餐好正同豐富既晚餐!呢度食物簡直係高水準之作同完美!我地好開心可以有海景枱🌊、一路食一路望住個海真係賞心悅目侍應先上左個橘鹽醃鱒魚🍣煎菜!魚大件厚切又肥美,加埋啲法式山葵酸忌廉同漬青瓜令魚又唔會太油膩😋💯呢個烤意大利青瓜配菲達芝士🥒🧀,橄欖醬,咖哩,杜卡香料非常好食!估唔到平平無奇既青瓜都可以煮得錦出色,青瓜脆而爽甜,加埋配料好fresh好香💯和牛西冷牛扒🥩煮得好入味,入口即刻溶化晒😍配角皺葉椰菜,煙熏薯仔,黑蒜汁,松露都很不錯😌💯柚子慕絲蛋糕🍰岩晒食完一大輪肉之後!蛋糕好清新又有柚子果肉。呢個餐仲包兩塊個人特式既杯墊做禮物🎁,我地食得好開心啊😗
如果喜歡Fine Dining嘅朋友,一定要留意依間好有氣氛同格調嘅餐廳👉🏻Hue Dining👈🏻菜式由經驗豐富嘅主廚設計,融合多種味道同食材,保証有一個絕佳嘅用餐體驗🍽️🥣Spiced Pumpkin Velouté |法式南瓜湯濃稠綿密, 加入烤栗子份外香甜👍🏼🍴Quail |鵪鶉肉質嫩滑,輕輕煎到表皮脆身👏🏻特別配搭咖啡豆碎,增添一份甘味,味道上昇華不少⬆️🐟Sea Bass |香煎海鱸魚皮脆鮮嫩,將牛油果打成泥配搭魚肉更為順滑✨⚪️Scallop |香煎帶子晶瑩通透,表面金黃色中間則緊緊熟,口感極好!🐑Roaring Forties Lamb roast loin | 烤澳洲和羊充滿油份,羊味重但唔羶👃🏼配上杏鮑菇同茄子等蔬菜,食落更滋味⭐️
2023-02-15 116 views
喺尖沙咀藝術館🎨有靚景餐廳可以望住海景食飯,假日下午仲有live Band,相當好氣氛。星期日一早諗定去呢度食,嗰日咁啱幾大霧,所以景觀就冇咁清晰,有機會第日再嚟過欣賞返個靚景。假日環境相當chill, 有live Band演唱非常relax ! 餐廳座位播,坐得好好,好舒服,基本上全部位都可以望到靚景。Weekend brunch $480/head, 有前菜、主菜、甜品,可加錢加side dish及飲品。前菜share, 一共有6款。自家製麵包、果仁牛油🧈麵包夠熱又香脆,而且果仁牛油好香!海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽呢個幾鮮味,賣相色彩繽紛。牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶,哈密瓜好甜、蕃茄新鮮,而且酸酸地幾開胃。烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子蘆筍、香烤發酵荷蘭醬及脆穀物。炸菇好香,有牛油香。蘆筍爽口。生牛肉他他、紅椒核桃醬、西洋菜及烤大蒜🧄呢個賣相幾靚、有脆脆可以配生牛肉他他食。主菜揀咗油甘魚、烤蟶子、香蒜及辣椒及烤西班牙橡果黑毛豬、刁草酱、蘿蔔、芥菜葉。油甘魚魚質結實鮮味,烤蟶子軟軟口感幾入味。配蒜頭辣椒幾惹味。西班牙黑毛豬邊邊烤得幾香,入邊肉質腍身,豬香濃郁。甜品揀咗吉士撻,撻

前菜share, 一共有6款。
自家製麵包、果仁牛油🧈麵包夠熱又香脆,而且果仁牛油好香!
海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽呢個幾鮮味,賣相色彩繽紛。

烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子

西班牙黑毛豬邊邊烤得幾香,入邊肉質腍身,豬香濃郁。

甜品揀咗吉士撻,撻皮香脆,入邊有黑糖、薑味。
另外揀咗香蕉拖肥蛋糕,有香蕉、榛果朱古力、味噌焦糖,蛋糕軟綿綿幾香。

飲品我哋每人叫咗一杯茶慢慢嘆!

2023-02-15 121 views
最近朋友gathering 比較多,所以都bookmark 左好多間餐廳排住隊試。今次去左Hue Dining,睇中佢個無敵海景同埋Weekend brunch 只係$480/per person, 仲可以加$380 兩個鐘free-flow 香檳,性價比高,又有現場樂隊表演jazz music,氣氛好chill。麵包係sourdough配黑蒜鹽和果仁牛油幾特別。見到sharing starters 就好開心,有5款咁多,每款都十分精美,視覺的饗宴。最愛salmon配whipped cod roe 和三文魚籽,口感豐富,少少酸,好清新,好開胃。Beef tartar 配紅椒核桃醬和烤大蒜片又幾有特色,好吃。每款starter都好有心思,食材新鮮,帶給我新的味覺旅程。油金魚煎香了,魚味濃郁,配蟶子和香蒜辣椒,這個組合好有創意。烤鴨做得很好,蠻推薦的。鴨皮脆,肥肉不多,鴨肉扎實,而且不會太熟,配梨子肉和紅茶醬吃,味道也很搭,會想再吃。最後甜點時間,喜歡簡單的蛋糕可以挑金磚蛋糕,跟persimmon peach tea配也不錯。喜歡多重口感的可以挑香蕉拖肥蛋糕,有香蕉片,vanilla 雪糕
麵包係sourdough配黑蒜鹽和果仁牛油幾特別。
喜歡多重口感的可以挑香蕉拖肥蛋糕,有香蕉片,vanilla 雪糕,榛果朱古力醬和味噌焦糖,非常滿足。
$500 (Lunch)
之前生日去左呢間位於香港藝術館一樓嘅澳洲菜餐廳食weekend brunch,餐廳都好有藝術色彩,牆身有不少藝術畫作,最吸引仲有無敵維港海景而星期日仲有live jazz band演奏,邊食brunch邊聽悅耳音樂加靚海景,真係好chill呀🤗WEEKEND BRUNCH $480/ppl🧡前菜共享🔹自家製麵包、果仁牛油🔹海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽🔹牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶🔹烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子🔹蘆筍、香烤發酵荷蘭醬及脆榖物🔹生牛肉他他、紅椒核桃醬、西洋菜及烤大蒜淨前菜都好豐富同吸引,有成6款咁多,最愛生牛肉他他,配上紅椒核桃醬味道好夾,牛味香濃,嫰滑有咬口,牛他他係近幾年,好多餐廳都加入嘅菜式,依間做得好優質㗎🤘🏻🍽主菜🔸烤西班牙橡果黑毛豬、刁草酱、蘿蔔、芥菜葉擺盤精美,黑毛豬肉質幼嫩,豬味濃郁,好食過平時嘅豬肉好多👍🏻🔸澳洲石灰岩海岸牛腹扒、油封蒜頭、舞茸菇、復古甘筍、Madeira (+$50)牛扒賣相都幾靚,肉質鮮嫩,醬汁味道就偏濃郁,可以再進步🥂🍰甜品吉士撻、香料蛋糕、黑糖、薑賣相精緻,吉士口感好creamy,面頭加上薑絲又幾特別🍌香蕉拖肥蛋糕、香蕉、榛果朱

WEEKEND BRUNCH $480/ppl

🧡前菜共享
🔹自家製麵包、果仁牛油
🔹海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽
🔹牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶
🔹烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子
🔹蘆筍、香烤發酵荷蘭醬及脆榖物
🔹生牛肉他他、紅椒核桃醬、西洋菜及烤大蒜

🍽主菜
🔸烤西班牙橡果黑毛豬、刁草酱、蘿蔔、芥菜葉
擺盤精美,黑毛豬肉質幼嫩,豬味濃郁,
好食過平時嘅豬肉好多👍🏻

牛扒賣相都幾靚,肉質鮮嫩,
醬汁味道就偏濃郁,可以再進步🥂

🍰甜品
吉士撻、香料蛋糕、黑糖、薑
賣相精緻,吉士口感好creamy,
面頭加上薑絲又幾特別

🍌香蕉拖肥蛋糕、香蕉、榛果朱古力、味噌焦糖
呢個蛋糕好鬆軟,面頭加上榛子朱古力,香蕉乾、焦糖香蕉同cream,呢個配搭好夾,好味呀!
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
2023-02-14 2207 views
放假想好好放鬆,就想搵間環境靚又坐得舒服既餐廳慢慢嘆,就比我搵到呢間位於尖咀海傍附近嘅西餐廳Hue Dining。成個感覺同氣氛都好chill,可以望住個維港食飯,星期日仲有Live jazz伴奏,會唔會太嘆~~佢地既weekend brunch既菜式都好豐富,包括6款前菜、2款主菜、2款甜品同2杯飲品,每位$480。House Bread 自家製麵包,麵包煙韌鬆化,配上果仁牛油令整體更香口。Ocean Trout海鱒魚配上鱈魚子及三文魚籽,菜式色彩繽紛,鮮甜香口,魚籽豐富整體口感。Asparaqus微微煎香嘅蘆筍,配上香烤發酵荷蘭醬及脆榖物,食落清新,外軟內脆,而帶微甜嘅荷蘭醬令蘆筍更出色!Grilled Erengi Mushrooms烤杏鮑菇配上法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子,整體好香口,杏鮑菇夠晒多汁,洋蔥勁爽,夾埋一齊食超夾,有衝動想來多客!Beef Tartar生牛肉他他,用上紅椒核桃醬調味,食落新鮮配上脆片一齊食更添口感,側邊幾塊烤大蒜,夾埋一齊食一樣滋味!Bull's Heart Tomato用咗牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶製作而成嘅菜式,蕃茄酸酸甜甜夠開胃,哈密瓜超香甜,
放假想好好放鬆,就想搵間環境靚又坐得舒服既餐廳慢慢嘆,

House Bread
自家製麵包,麵包煙韌鬆化,配上果仁牛油令整體更香口。
Bull's Heart Tomato
用咗牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶製作而成嘅菜式,蕃茄酸酸甜甜夠開胃,哈密瓜超香甜,海帶帶鮮,好食又健康!
Aanolotti
出面甚少食到嘅意式雲吞,素食者都岩食!
雲吞外脆內軟,表面淋上法式青豆濃湯令味道更香。另有ricotta芝士同蓮藕做伴菜,令整體菜式更加豐富。
Iberico Pluma
烤西班牙橡果黑毛豬,黑毛豬食落鮮嫩多汁,更帶淡淡油香,另外仲有炸過嘅骰仔豬,可以點刁草醬,中和油膩感,相當滿足。
Banoffee
香蕉拖肥蛋糕,蛋糕帶微甜嘅香蕉香,面層淋上榛果朱古力,朱古力濃厚而不膩,味噌焦糖帶香甜的味道,一齊食提升左整體既味道,非常好味!
Financier
金磚蛋糕,酥脆香緹酥餅同清香的洋甘菊做搭配,食落多層次,充滿香甜、酥脆、清新多重口感
Mocha
Espresso
我地各自嗌左一份Espresso同Mocha,一邊嘆咖啡一邊聽live jazz,勁chill!
Type of Meal
Lunch
Mocha
Espresso
2023-02-13 100 views
雖然尖沙咀出名多野食,👠但系好少餐廳系有海景既👠,今日黎到呢間餐廳餐廳整個風格走輕奢風很寧靜,背景音樂柔和悠揚,好適合一邊食一邊談心。👜👜呢個sea view menu印象最深刻既就系和牛西冷牛扒,生熟程度剛好,粉紅嫩心,入口肉質軟滑,配以皺葉椰菜、煙熏薯仔、黑蒜汁、松露等雜菜帶肉鮮甜;餐廳獨家秘製薯仔丸子,肉質好彈牙,配料有磨菇、米脆、松露,香氣十足。三重朱古力蛋糕做得Creamy富層次,有柑橘果醬和朱古力慕絲,朱古力味道濃厚。鴨肝凍醬入口甘香鬆化、香草芥末醬味道夠突出。🍽️還要另外一贊餐廳環境氣氛輕鬆,不會像傳統扒房般拘僅,我地都傾到不亦樂乎。👛

2023-02-11 1939 views
呢排都好流行海景晚餐,有情調之余仲可以瘋狂打卡。見到最近網上一直推介呢間位於尖沙咀嘅hue dinning,評價非常之高,今日就特登過嚟試下佢!入到去見到裝修好靚,呢點已經加好多分.店員先送上Sourdough,係一款酸種麵包,帶少少酸味,牛油上面一點點黑色嘅係黑蒜鹽。去到主菜環節,法國生蠔、蕃茄、韭菜木犀草醬生蠔即開,新鮮鮮甜,肉質飽滿,唔會有海腥味同碎沙加上小蕃茄同韭菜木犀草醬,味道帶點酸,非常開胃Pumpkin Soup - 還可以, 算是creamy同吃到南瓜蓉。慢煮雞胸肉. 雞肉肉質經過低溫慢煮後.食落啖啖肉. 完全唔"鞋口",抵讚,side dish配搭脆雞皮一道Rangers Valley「牛面頰肉」亦值得推介,佢有個亮點.係大廚會用牛骨髓將gelatin mix埋再燒一燒,配搭beef cheek, 一齊食,個口感係好夾,而Side dish分別有鹽焗蘿蔔同埋椰菜花苗,再落埋個和牛燒汁,整個牛味提昇更高。甜品亦係驚喜之作,事關佢呢個「蛋白蛋糕」有別於一般市面果種, 因為佢個蛋白片係經過低溫再風乾而成,所以個空氣感係好突出 面頭個雜莓雪芭,加埋吉士忌廉甜而不膩;另一道 香

椰菜花苗,再落埋個和牛燒汁,整個牛味提昇更高。

甜品亦係驚喜之作,事關佢呢個「蛋白蛋糕」有別於一般市面果種, 因為佢個蛋白片係經過低溫再風乾而成,所以個空氣感係好突出 面頭個雜莓雪芭,加埋吉士忌廉甜而不膩;另一道 香蕉拖肥蛋糕 個蛋糕面頭落左榛子朱古力,口感相當鬆軟,面頭仲有d香蕉乾、焦糖香蕉、
香蕉cream做配角,超級好食,甜品控絕對唔可以錯過!
2023-02-10 148 views
尖沙咀hue dining 一向人氣高企,平時都勁難訂枱,今日難得黎到一係要盡情享受!🌟法式南瓜湯外表柔和嘅黃色已經好吸晴,味道好鮮甜 每啖充滿南瓜甜味,配搭埋烤栗子同忌廉芥末醬,令成個湯有啲口感又帶點微辣,好好味😽🌟鵪鶉肉質嫩滑,口感彈牙煙韌,非常多汁。食到流晒口水!加埋烤紅葱,熟肉抹醬同咖啡豆碎又令鵪鶉變得更惹味香口😻🌟香煎海鱸魚魚煎得外脆內軟,入口散發陣陣魚脂香,配埋焦香牛油果,麻油紅蘿蔔,芫荽及青口濃湯又令啲魚肉變得清新🌟香煎帶子帶子大隻又彈牙,微微煎過令帶子更煙韌,再加埋啲忌廉粟米同松露酸豆醬令帶子味道甜甜又濃郁😸🌟烤澳洲和羊羊味濃郁而不羶,咬落去唔老身,煮得岩岩好,仲有嫩滑羊頸,清爽既杏鮑菇同味噌茄子及醬汁,very yummy😻😻
🌟法式南瓜湯
🌟鵪鶉
🌟香煎海鱸魚
🌟香煎帶子
🌟烤澳洲和羊
2023-02-09 153 views
呢排都好流行海景晚餐,有情調之余仲可以瘋狂打卡。見到最近網上一直推介呢間位於尖沙咀嘅hue dinning,評價非常之高🧚🧚🏻‍♀️,今日就特登過嚟試下佢!店員話佢地sea view menu就最受歡迎,入到去見到裝修好靚,呢點已經加好多分!💅🏻鴨肝凍醬🔸🔸非常之足料,入面有好多砵酒啫喱、漬洋梨、水蘿蔔、香草芥末醬等等。好夾D食物。薯仔丸子🔹🔹肉質非常之新鮮,啱啱好熟,食落非常之有肉味而且口感有咬口。海鱸魚🔸🔸魚肉非常之爽口,好多配料,配搭完美。蛋白脆餅 🔹🔹用紅桑子做為主要調味既蛋白脆餅非常開胃。柚子慕絲蛋糕🔸🔸賣相非常吸睛,味道都唔錯。古五到揾到一間隱世美食,📣♥️豐富的一餐令我地疲勞盡消,有機會再同朋友仔黎試下其他menu!

鴨肝凍醬🔸🔸

薯仔丸子🔹🔹

肉質非常之新鮮,啱啱好熟,食落非常之有肉味而且口感有咬口。

海鱸魚🔸🔸

魚肉非常之爽口,好多配料,配搭完美。

蛋白脆餅 🔹🔹

用紅桑子做為主要調味既蛋白脆餅非常開胃。

柚子慕絲蛋糕🔸🔸

賣相非常吸睛,味道都唔錯。

2023-02-09 134 views
今日約左朋友行尖沙咀藝術館,🌸完左之後系呢間餐廳食飯。呢間位於香港藝術館的澳洲菜餐廳,全店座位均可飽覽維港海景,🌷裝修充滿特色,以白色風格為主,夠曬氣派,舒服寬敞,環境好,食野都開心D。一齊睇下我地sea view menu食左D咩:☘️主角系和牛西冷牛扒Wagyu Sirloin | braised savoy cabbage, smoked potatoes , black garlic jus & truffle,叫左七成熟,所以可以清晰見到牛扒嘅肉質同紋理,烹調時間岩岩好🌿,令肉質保持鮮紅色,而且咬落去鮮嫩,牛扒下仲有入面有好多皺葉椰菜、煙熏薯仔🌺、黑蒜汁、松露。柚子慕絲蛋糕Yuzu Mousse Cake賣相漂亮🌹,茉莉慕絲嫩滑鮮香、而且雲尼拿忌廉和柚子口感極飽滿,鮮甜鮮味。💐最後仲有個鴨肝凍醬Foie Gras Parfait、用砵酒啫喱、漬洋梨、水蘿蔔🌼、香草芥末醬等等烹調,風味十足。我地都覺得應該推薦大家黎打卡🌸,因為成個餐廳既氣氛都好有情調,食物都好有特色!
香港藝術館嘅西餐廳推出咗一個非常有睇頭嘅套餐,特別設計俾想慶祝唔同日子嘅人📅首先每人會有一杯自選嘅Welcome drink🥂之後就可以揀2款前菜、1款主菜同甜品,最後仲有紀念品可以拎走添!😉推薦嘅前菜有~橘鹽醃鱒魚~😋厚肉新鮮嘅鱒魚魚油豐富,所以餐廳利用漬青瓜、酸忌廉、山葵嚟中和鱒魚嘅油脂,好有心思🤗鐘意食魚所以見到主菜有得揀~海鱸魚~就好心動😍魚皮煎到卜卜脆,旁邊伴有南瓜濃湯作為甜味擔當,好天然好和諧🥰依個~三重朱古力蛋糕~要提前預訂,但實在太好食,所以記得一定一定一定要訂🤩酸酸may may嘅柑橘果醬夾朱古力啱啱好,慕絲打得好順滑,好想買返屋企再食🤤完美嘅一餐😉
完美嘅一餐😉
2023-02-09 71 views
喺TsimShaTsui shopping完, 再尼呢度食個返尋味。服務員態度和藹可親, 主動從menu介紹未曾食過嘅美食, 還介紹清香醇厚cocktail🍸, 配合迷人海景, 😇酒不醉人人自醉。最後揀左sea view menu,真心覺得好正👍👍👍首次食「Potato Gnocchi 薯仔丸子」🥔連米脆、磨菇兼松露配合一齊食好夾😋好和味。食過仲想再食既「Trout 橘鹽醃鱒魚」🐠 連漬青瓜兼法式山葵酸忌廉食, 👍🏻食指大動。「香煎海鱸魚」我既favourite dessert 「Pavlova 紅桑子蛋白脆餅」🫔連車厘子果醬、龍蒿兼雲尼拿忌廉, 食過返尋味, 🤤食極唔厭。已訂定枱下個月同nephew尼慶祝生日🎂。
「香煎海鱸魚」

已訂定枱下個月同nephew尼慶祝生日🎂。
2023-02-09 86 views
今年係同男朋友拍拖3周年,我哋揀左尖沙咀嘅Hue Dining 食飯慶祝!呢度嘅環境好靚,好啱情侶拍拖食飯!食物方面,我哋揀咗Sea View Menu😋鴨肝凍醬🦆--前菜已經好吸引😍味道唔單止濃郁,仲有淡淡的酒香同香草味。 俾人一種好清新嘅感覺😌。我好like🥰🥰薯仔丸子🥔-- 第一次食用🥔薯仔做嘅丸子。薯仔加左🍄蘑菇同脆米。食落口嘅層次好豐富。好快就比我食晒!海鱸魚🐟-- 魚肉鮮甜,外面燒到脆卜卜,落落去勁香口,加埋栗子🌰同南瓜湯🎃作為醬汁,令到魚嘅鮮味更加明顯!蛋白脆餅 🍰-- 紅桑子蛋白脆餅🥚加車厘子果醬🍒同雲尼拿忌廉🍦呢個配搭真係冇得彈,入口唔算好甜。仲有香濃嘅果香味。超正!三重朱古力蛋糕 🍫--每一啖除咗有好香濃嘅朱古力味🍫,仲有柑橘果醬🍊。朱古力仲有幾個唔同嘅層次。美味之餘,仲有入口即溶嘅感覺!岩晒鍾意食朱古力嘅朋友!男朋友超級滿意今晚呢餐,佢話好快會book位再同我去食🥰

男朋友超級滿意今晚呢餐,佢話好快會book位再同我去食🥰