2023-03-01 107 views
唔係生日先可以食大餐既🤗huedining 既海景真係好靚呀😍望住個海景食真係好有feel❤️Starter 香煎帶子 - 大大粒帶子,鮮甜味美,配上香甜忌廉粟米🌽汁味道更佳生牛肉他他 - 配既係紅椒核桃醬,裡面仲加有洋蔥🧅粒,味道有好層次Main Course香煎海鱸魚 🐟 ,啖啖嫩滑魚肉配上特製醬料,的確唔錯牛臉頰肉 - 比較少食既部位,口感好腍,仲會配有牛骨髓呀3 set course 仲會配埋甜品,非常滿足🤗
唔係生日先可以食大餐既🤗

huedining 既海景真係好靚呀😍
望住個海景食真係好有feel❤️

Starter

Main Course
香煎海鱸魚 🐟 ,啖啖嫩滑魚肉配上特製醬料,的確唔錯

牛臉頰肉 - 比較少食既部位,口感好腍,仲會配有牛骨髓呀

3 set course 仲會配埋甜品,非常滿足🤗
2023-03-01 2678 views
一直都知Hue Dining呢個打卡勝地。估唔到下晝都有,Jazz live band - 有saxophone和guitar,更會即興唱生日歌!Weekend Brunch $480p.p.Sharing Starters 自家製麵包、果仁牛油酸種麵包經過長時間發酵,味道比起一般麵包香濃,淡淡的果仁牛油也使麵包的味道昇華海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽鱒魚十分新鮮,香味香濃,配上鱈魚子及三文魚籽更增加了口感。牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶整道菜式酸酸甜甜的,十分開胃。烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子蘆筍、香烤發酵荷蘭醬及脆穀物生牛肉他他、紅椒核桃醬、西洋菜及烤大蒜這個牛肉他他配上了紅椒核桃醬,很特別。牛肉完全無筋,吃起來感覺像墨西哥的tacos。Main澳洲石灰岩海岸牛腹扒、油封蒜頭、舞茸菇、復古甘筍、Madeira (+$50)上菜已切件,油脂分佈均勻,配上岩鹽,外皮烤得香脆,相當腍嫰。油甘魚、烤蟶子、香蒜及辣椒油魚肉質厚而新嫰,輕輕逼出魚油,香口但不油膩,配上彈牙香濃的蟶子,驚喜十足,鮮味四溢。濃縮咖啡加上奶泡,比較fruity和細滑

Weekend Brunch $480p.p.
Sharing Starters

自家製麵包、果仁牛油

海鱒魚、鱈魚子及三文魚籽
鱒魚十分新鮮,香味香濃,配上鱈魚子及三文魚籽更增加了口感。

牛心蕃茄、哈密瓜果醋及海帶
整道菜式酸酸甜甜的,十分開胃。

烤杏鮑菇、法式牛油汁、焦香小洋蔥及榛子

蘆筍、香烤發酵荷蘭醬及脆穀物

生牛肉他他、紅椒核桃醬、西洋菜及烤大蒜

Main

油甘魚、烤蟶子、香蒜及辣椒油

濃縮咖啡加上奶泡,比較fruity和細滑

2023-02-19
Type of Meal
Lunch
2023-03-01 91 views
今年公司嘅Annual lunch 去咗尖沙咀嘅Hue Dining 到食!我今次都係第一次去呢間餐廳,估唔到咁有驚喜😍<<🌰法式南瓜湯🎃>>用料充足,南瓜味好重,加左栗子同忌廉芥末醬係入面,令到成個湯嘅味道更加濃郁! 好飲🦆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🥕香煎海鱸魚🐟>>鱸魚煎到好香,聞到已經流口水!魚嘅味道好重,但一啲都唔腥!連埋焦香牛油果同青口濃湯一齊食,更加帶出魚嘅香味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🌽香煎帶子🐚>>賣相好吸引,帶子邊煎到少少燶。口感外脆內軟,帶子鮮味十足。食得岀餐廳選用嘅食材都好新鮮!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻<<🐦鵪鶉🦆>>肉質鮮嫩嘅鵪鶉配烤紅葱、熟肉抹醬及☕️咖啡豆碎,呢個配搭好特別。但味道岀奇地夾。每樣食材都能夠突顯鵪鶉嘅鮮味!值得推介!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
<<🌰法式南瓜湯🎃>>
<<🥕香煎海鱸魚🐟>>
<<🌽香煎帶子🐚>>
<<🐦鵪鶉🦆>>
2023-03-01 86 views
💃之前去九龍附近行山,行完之後去尖沙咀行街,見到有間優雅風, 文青滿滿的餐廳,餐廳位於藝術館上面,雖然唔起眼,但系位置都算就腳,而且裝修高級精緻,食物都好比心機製作。 🍽橘鹽醃鱒魚🐔超級大兜,鱒魚望落肥瘦適中,其他配料好似法式山葵酸忌廉、漬青瓜都幾香。🍽薯仔丸子🐮肥美既丸子,肉質爽口彈牙,有超級多磨菇、米脆、松露同埋其他配料,這樣的配搭,一試難忘,食個不停。🍽海鱸魚🐥用料上剩,有幾豐富既烤雅枝竹、栗子香味~咬落去肉質柔嫩甘甜,脂香四溢。🐥三重朱古力蛋糕🐥朱古力味道香濃,唔會好苦,好甘好滑。🐥柚子慕絲蛋糕🐥柚子酸甜,慕絲蛋糕好綿好滑。我地都覺得呢間餐廳sea view menu有驚喜,贈送迎賓雞尾酒乙杯 同埋即影即有合照。食品質素幾高, 再加上呢個無敵海景,心情都好好多。💕

🐥三重朱古力蛋糕🐥朱古力味道香濃,唔會好苦,好甘好滑。
🐥柚子慕絲蛋糕🐥柚子酸甜,慕絲蛋糕好綿好滑。
2023-02-27 105 views
最近食左好幾餐西餐~呢間係其中一間心水推薦!!首先餐廳地點位置藝術館內,文藝氛圍氣息濃厚用餐時可面向維港海景,店員友善:)晚市既有tasting meun,亦有2course/3course的選擇~點上兩份3-course,菜式與友人共享💕Starter要左香煎帶子同生蠔~生蠔搭配清新既莎莎醬,味道鮮甜開胃😚😚香煎帶子食落香嫩,配上爆谷碎粉同玉米粒可加強層次口感~主菜要上紅酒燉牛面頰同羊架✨牛面頰燴至鬆軟,更配上正立方體既牛骨髓味道細嫩精巧!!羊架點上5成半熟,生熟程度拿捏得宜肉香細嫩,騷香軟淋,非常出色!!!甜品更顯心思細緻,創意兼備~要上蛋白蛋糕同吉士撻💕蛋糕以技術風乾,質感輕脆,配上莓果脆粒同細滑吉士醬,清新不膩❤️吉士撻撻身香脆,吉士體幼滑香濃,配以果粒薑絲作以平衡,配搭得宜,整體出色!!!
最近食左好幾餐西餐~

呢間係其中一間心水推薦!!

首先餐廳地點位置藝術館內,文藝氛圍氣息濃厚
用餐時可面向維港海景,店員友善:)

點上兩份3-course,菜式與友人共享💕

Starter要左香煎帶子同生蠔~

生蠔搭配清新既莎莎醬,味道鮮甜開胃😚😚

香煎帶子食落香嫩,配上爆谷碎粉同玉米粒可加強層次口感~

主菜要上紅酒燉牛面頰同羊架✨

牛面頰燴至鬆軟,更配上正立方體既牛骨髓
味道細嫩精巧!!

羊架點上5成半熟,生熟程度拿捏得宜

肉香細嫩,騷香軟淋,非常出色!!!
甜品更顯心思細緻,創意兼備~

要上蛋白蛋糕同吉士撻💕

🌟餐廳:Hue Dining📍地址:尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館1樓平台💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一至日12:00 – 22:00📱電話:35005888想搵一個寧靜舒適既地方歎返餐西餐? 仲想enjoy埋一覽無遺既海景? 有乜好選擇?🧐我就約埋best fd book 左呢間位於尖沙咀海旁香港藝術館平台既澳洲菜西餐廳「Hue Dining」✨餐廳可以飽覽維港夜景,加上用左大量藝術畫作作陳設,係呢個咁醉人既氣氛食飯,超正,即刻介紹下先❤️🌟3 courses menu 780 per person🌟🌟STARTERS 前菜🔹Spiced Pumpkin Velouté | grilled chestnuts & mustard cream (v) 法式南瓜湯、烤栗子、忌廉芥末醬🔹Foie Gras Parfait | port jelly, pickled pear, radishes & vanilla mustard 鴨肝凍醬、 砵酒啫喱、漬洋梨、水蘿蔔、香草芥末醬- 介紹前菜之前,要推介下佢地提供既sourdough先💕💕Sourdough外脆內軟,搭配自
🌟餐廳:Hue Dining
📍地址:尖沙咀梳士巴利道10號香港藝術館1樓平台
💰價位:~$400 - $800
⏰營業時間:星期一至日12:00 – 22:00
📱電話:35005888

🌟STARTERS 前菜
Sourdough外脆內軟,搭配自家制既果仁牛油,真係好好味😋好食到停唔到口~
- 法式南瓜湯加入烤過既栗子碎粒,飲落夠哂口感,仲有啖啖栗子既香甜味另外,上層加左忌廉芥末醬,混合埋南瓜湯帶點微微酸味,飲落更有層次
- 鴨肝凍醬係我既至愛,我地仲特登留返幾件sourdough,配呢個凍醬黎食就更加正!
呢度既凍醬,充滿鴨肝既甘香味,好濃厚~
添合埋砵酒啫喱、漬洋梨及水蘿蔔,食落更有口感,酒香及果香味一流~
🌟MAIN COURSE 主菜
🔹Sea Bass | Burnt avocado, sesame glazed carrots, coriander & mussel bisque 香煎海鱸魚、焦香牛油果、麻油紅蘿蔔、芫荽及青口濃湯
🔹Iberian Black Pluma | Pressed suckling pig, caramelized kabu turnip, pineapple salsa & crackling 西班牙黑毛豬肋眼、乳豬、焦化日本蕪菁、菠蘿莎莎醬及脆豬皮

- 香煎海鱸魚賣相好精緻~
外皮煎至香脆,魚身夠厚肉,食落魚味濃郁配菜亦有好多款式,我就最欣賞焦香牛油果,好creamy 又可以作為魚既醬汁,好正

- 西班牙黑毛豬肋眼用左年幼既乳豬,肉身嫩滑多汁,好出色值得一提,餐廳仲用左黑毛豬既豬肉絲,以吉列形式炸成,食落好香脆,夠哂特別
🌟DESSERTS 甜品
🔹Pear Profiteroles | poached pear puffs, whisky gel, single origin Nyangbo chocolate sauce
    啤梨泡芙 配燉鴨梨 、 威士忌醬及單一產地非洲迦納朱古力醬
🔹Banoffee banana | Guanduia chocolate, miso caramel
    香蕉拖肥蛋糕 、 香蕉、榛果朱古力、味噌焦糖

兩款甜品擺盤都幾靚,而且份量十足~我覺得啤梨泡芙最正~上層用上中式合桃酥,再釀入好多煮制過既啤梨粒,味道酸酸甜甜之餘,做法又中西合壁,值得一試😋
🌟PETIT FOURS, TEA & COFFEE
🔹Persimmon Peach tea
🔹Hot Chocolate

食飽飯,我地飲返杯野,慢慢欣賞維港夜景,傾陣計先~
- 熱朱古力唔算太甜,朱古力味香醇~
- 蜜桃茶上枱個時已經香噴噴,飲落微微酸,香氣十足~
😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位置夠哂有優勢,毗鄰尖沙咀星光大道,維港景色盡入眼簾,呢個環境食飯,無得輸~裝修及燈光氛圍舒適,能寧靜地享受每一道菜式!
食物方面,以澳洲西餐為主,海鮮及肉類質素好高,而且擺盤亦好精繳,值得一試~
2023-02-20
Type of Meal
Dinner
2023-02-24 121 views
大伙同事齊來為新同事設迎新聚餐, 我和新同事同桌, 閒話家常🫱🏻‍🫲🏻今次揀咗餐廳tasting menu 首先上枱是生蠔🦪, 有燒蕃茄、韭菜木犀草醬伴碟, 份外鮮味;再來法式南瓜湯🍵, 內有烤栗子, 混以忌廉芥末醬, 香濃幼滑😜✌🏻之後來的香煎海鱸魚🐠, 伴碟的是青口濃湯、焦香牛油果、麻油紅蘿蔔、還有芫荽, 配菜並沒蓋過魚的鮮味, 外脆內軟入口即融;一起分享香煎帶子 , 有忌廉粟米🌽、還有松露酸豆醬伴碟, 又香又厚肉我上碟的鵪鶉🐥, 伴碟乃烤紅葱、熟肉抹醬、還有咖啡豆碎, 特式又嫩滑;最終來的烤澳洲和羊.羊頸 🐑, 有味噌茄子、杏鮑菇、還有醬汁伴碟, 滋味無窮😋👌🏻新同事對此處食品讚口不絕, 不枉此行👍🏻

新同事對此處食品讚口不絕, 不枉此行👍🏻
今晚嚟到尖沙咀⭐️Hue Dining⭐️食晚飯,餐廳知道我哋今晚嚟慶祝,仲特別安排咗海景枱俾我哋,非常細心💗💗望住無敵大海景同埋璀璨嘅維港兩岸,成個feel都好完美😻———前菜 Starter———。Foie Gras Parfait | port jelly, pickled pear, radishes & vanilla mustard鴨肝醬好smooth,非常油潤🦆為咗平衡味道,餐廳將唔同食材組合到鴨肝醬上面,睇得又食得😽。Courgette | roasted with feta crumble, olive fondue, vadouvan & dukkha (v)意大利青瓜烤焗完之後仍然爽脆,多元化嘅醬料令到青瓜更入味😺———主菜 Main———。Wagyu Sirloin | braised savoy cabbage, smoked potatoes , black garlic jus & truffle係我最期待嘅和牛西冷牛扒😻和牛油脂比例均勻,牛嘅香氣喺口腔入邊爆發,冇得彈😽———甜品 Dessert ———。Pavlova | raspberry meringu

———前菜 Starter———
意大利青瓜烤焗完之後仍然爽脆,多元化嘅醬料令到青瓜更入味😺

———主菜 Main———

———甜品 Dessert ———
。Pavlova | raspberry meringue, cherry compôte, vanilla cream & tarragon
外表討好嘅蛋白脆餅好適合打卡😼將蛋白脆餅敲碎,然後撈埋雲呢拿忌廉同果醬一齊食,就係最完美嘅食法💖
2023-02-24 83 views
今日係我生日,朋友非常貼心帶我黎左尖沙咀既Hue dining都慶生,食左個Sea view 套餐!🌃先食前菜-橘鹽醃鱒魚🐡鱒魚非常肥美充滿光澤,咬落口入口即溶,配埋啲法式山葵酸忌廉、漬青瓜又令鱒魚變得非常開胃🤩🤩薯仔丸子🧆薯仔磨得夠蓉,非常滑身,包埋啲磨菇、米脆、松露,令丸子食起上黎好有口感同散發出陣陣松露香☺️主菜出場—海鱸魚🐟海鱸魚大件嫩滑,入口充滿陣陣鮮魚味,仲有烤雅枝竹、栗子同香料南瓜濃湯,鱸魚味道更濃郁!正最後食甜品🍮‼️先黎一客脆餅😗,底係蛋白脆餅,上面就係紅桑子蛋白脆餅,配埋啲車厘子果醬雲尼拿忌廉同龍蒿,一次過集齊好多清甜既生果,好正!👍👍而蛋餅亦脆卜卜!❤️柚子慕絲蛋糕🍰食!海綿蛋糕充滿茉莉慕絲,雲尼拿忌廉和清新既柚子!好食到停唔到口!😋😋最後不得不介紹呢個由餐廳整俾我個人餐牌,上面有我個名架!今年生日🎂真係超級滿足😍😍
先食前菜-橘鹽醃鱒魚🐡
薯仔丸子🧆
主菜出場—海鱸魚🐟
最後食甜品🍮‼️
2023-02-23 75 views
趁囡囡去咗朋友屋企玩幾日,把握時間同老公撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻一早book咗枱喺尖沙咀藝術館內嘅西餐廳食飯,慶祝下久違嘅二人世界,好耐都無試過啦😚先嚟頭盤「法式鴨肝凍」,賣相好精緻呢🌸 鴨肝凍上面有砵酒啫喱、漬洋梨、水蘿蔔同香草芥末醬,全部放埋一齊天衣無縫頭盤仲有「薯仔丸子」,丸子本身屬於煙煙韌韌嘅質地,加入米脆係聰明嘅做法,又軟又脆😚到主菜「海鱸魚」,咁厚肉嘅魚竟然仲可以keep到裡面juicy好難得😮南瓜濃湯同鱸魚互相輝映,缺一不可🤩🤩食完正餐,到甜品環節😎首先有「三重朱古力蛋糕」,柑橘果醬和朱古力慕絲、蛋糕層次分明,薄薄嘅酥皮為蛋糕增加口感,好喜歡😍😍另一個甜品係「蛋白脆餅」,輕盈嘅pavlova加埋酸酸甜甜嘅紅桑子同車厘子果醬,係無得輸嘅飯後甜點😋😋

2023-02-23 97 views
今日約左男朋友來呢間餐廳約會慶祝我地既紀念日。📒同埋我地第一次見面都系呢度,所以就再來一次。📕終於食到人氣sea view menu!餐廳位於尖沙咀藝術館平臺,位置方便,門面大方得體。🍲📌必食之選就系橘鹽醃鱒魚,📍⚛️呢個法式做法能夠保留魚肉鮮美,又增加味道層次,法式山葵酸忌廉、漬青瓜令到個汁好濃鬱,而且好大兜好抵食。和牛西冷牛扒充滿松露既香✡️,魚肉非常嫩,完全冇渣,岩曬我。烤義大利青瓜酸酸地幾開胃 😜。柚子慕絲蛋糕都唔錯,慕絲滑溜溜,甜度岩岩好😛🔥。叫sea view menu還可以特別安排入座海景枱❤️‍🩹、獲贈個人化餐牌、即影即有合照連祝福卡及自選特別設計杯墊。如果想約個女仔靜靜地傾野,呢度總之完全唔會令你失望,而且仲好有情調添。💞
2023-02-21 112 views
啱啱出咗bonus,我就即刻book 位帶屋企人去食好野。今次我哋就食餐廳好出名嘅Sea View Menu😍🦆🦆前菜Foie Gras Parfait 🦆🦆濃郁幼滑嘅鴨肝,配埋自家製嘅🌿香草芥末醬。味道鮮味,完全冇膻味!食完個口仲有好濃郁嘅鴨味🦆!十分岀色👍🏻🥒🥒前菜Courgette 🧀🧀 意大利青瓜爽脆可口,每一啖都非常多汁!加埋芝士同橄欖醬,有另一番風味🤤!特別得來又好味!正!🐮🐮Wagyu Sirloin🧄🧄 主菜當然要食和牛西冷牛扒,呢個牛扒煮到岩岩熟,就算唔點汁都有好重嘅牛肉味🐮。而且肉質好腍,唔會好多筋!食得岀係頂級嘅牛扒!🍫🍫Triple Chocolate Cake 🍰🍰呢個蛋糕真係勁好食,🍫朱古力濃而不膩!再加左橘子醬🍊係入面,味道變得更清新。好快就比我食哂!呢餐真係超好食,連屋企人都讚不絕口!最開心就係套餐仲送左自家設計嘅杯墊比我地,真係精美實用!
我同拍檔臨去澳洲出差前, 先來個熱身, 品嚐澳洲菜式美食!😍🍹我哋望住個無敵海景, 品味住氛芳飄逸雞尾酒, 加放一對時尚杯墊襯托, 安逸舒閒之感悠然而生;以🦆鴨肝凍醬, 配以香草芥末醬、水蘿蔔、漬洋梨、砵酒啫喱等, 感到更清爽細膩!🙎🏼‍♀️🥔拍檔食落薯仔丸子, 配以磨菇、松露、米脆等, 味道香濃又香口!🤤🦈我最喜愛食海鱸魚, 配搭香料🎃南瓜濃湯、栗子、烤雅枝竹等, 令鱸魚味更突出!真係未食過咁好味的😻😘🍒當然少不了紅桑子蛋白脆餅, 配搭龍蒿、雲尼拿忌廉🥛、車厘子果醬等一齊食香甜清脆, 美味怡人!讚❤️去到澳洲會試尋找類同美食!
我同拍檔臨去澳洲出差前, 先來個熱身, 品嚐澳洲菜式美食!

去到澳洲會試尋找類同美食!
2023-02-20 78 views
好耐沒同老公拍拖撐台腳👨🏻‍🦰👩🏼‍🦰,為左慶祝周年紀念日,我地特意BOOK左呢間餐廳,今次來試下佢地既sea view menu。✌️Foie Gras Parfait鴨肝凍醬、頭盤來講質素超班,肉質確實鬆軟稚嫩,鴨肝味濃香,並泛著一般輕輕的炭燒風味。👆🏻Potato Gnocchi薯仔丸子、|配料有磨菇、米脆、松露等等香料,口感豐富。👋Sea Bass香煎海鱸魚、表面烘烤至微焦,中心肉質鮮嫩,肉汁豐富。🤘🏻Yuzu Mousse Cake柚子慕絲蛋糕 、蛋糕軟綿綿,柚子酸酸甜甜,搭配得天衣無縫。另外,在Hue Dining 除了有四道菜慶祝晚餐,🫶🏻特別安排入座海景枱、獲贈個人化餐牌、即影即有合照連祝福卡及自選特別設計杯墊。總體來講食物高質💪🏻💪🏻,菜色擺盤精緻,用餐環境都幾有情調、幾有feel,最後每人一杯紅酒,非常Chill 。

✌️Foie Gras Parfait鴨肝凍醬、

👆🏻Potato Gnocchi薯仔丸子、|

配料有磨菇、米脆、松露等等香料,口感豐富。

👋Sea Bass香煎海鱸魚、

表面烘烤至微焦,中心肉質鮮嫩,肉汁豐富。

🤘🏻Yuzu Mousse Cake柚子慕絲蛋糕 、

蛋糕軟綿綿,柚子酸酸甜甜,搭配得天衣無縫。

位於尖沙咀既Hue dining 一直人氣高企,超級難book位!今日有幸男朋友book到位黎慶祝紀念日!今晚食返餐好的🥰未叫野食之前,環境已經係世一,我地呢個套餐安排左海景位!海景非常無敵大,能夠係度歎美食真係人間享受!🥳前菜有呢個賣相非常吸引既Trout「橘鹽醃鱒魚配法式山葵酸忌廉同漬青瓜」!鱒魚新鮮,魚味香濃,加埋酸酸甜甜配菜好清新爽💚Potato Gnocchi 「薯仔丸子」亦同樣好味,丸子大大粒配有磨菇、米脆、松露,令成個丸子充滿口感,咬落去亦好彈牙!主食Wagyu Sirloin「和牛西冷牛扒」牛扒煮得岩岩口,唔會過生同過熟,咬落去非常煙韌嫩滑,加埋皺葉椰菜、煙熏薯仔、黑蒜汁同松露,令牛扒味道香濃又清新💜甜品有兩個,分別Triple Chocolate Cake「三重朱古力蛋糕」同Yuzu Mousse Cake 「柚子慕絲蛋糕」!朱古力蛋糕🍫朱古力味道濃郁,而柚子蛋糕充滿柚子🍊既酸甜味!兩個蛋糕都好正🤍最後餐廳仲送左兩個靚靚自選特別設計既杯墊俾我地,為我地今餐劃上完美句號☺️