2007-11-20 3 views
朋友近來轉工,大家都附近返,於是相約午一,由於唔想行得太遠,所以搵依間比較就腳燒臘鋪。今次係第一次幫襯,所以都係叫大路,我見佢聲稱叉燒馳名,而其他顧客唔少都係叫叉鵝飯,於是我同朋友都不約而同咁叫叉鵝飯,另外再加隻鹹蛋。朋友食得高級些少,叫一碟再加凍檸茶,我就一碗份量已經好足夠。食未上先講地方同服務,雖然間鋪裝修得幾靚,但地方其實好淺窄,無怪乎成日都排長龍。開頭我坐路口位,人行出行入都撞到,所以一等到卡位有人走我即刻轉位坐,但因為咁所以單好似又亂,所以雖然同樣叫叉鵝飯,兩份竟然差一大段時間先到。提到食物,叉燒好瘦,而且個汁太稀,所以口感麻麻,唔好誇口話馳名,即使同大集團燒臘比都仲有一段距離。燒鵝則較為理想,雖然肥瘦度唔算太平均,但整體講都唔錯。至於隻鹹蛋又係水準之下,不但冇出油,而且已經有啞色,仲要另外收錢真係有搵笨。總括講,以佢收費服務同品質,在在都難以同大型中式快餐店匹敵。
2007-11-13 6 views
在中區,老牌燒臘店金華理應是街知巷聞,而幾份飲食雜誌都吹捧不小,當然細數不少這老牌食肆的辛酸史外,這裡的燒臘更捧至人間美食。其實每每經過舊中環街市都想光顧一回,但奈何不是一字長蛇陣盤在門外而卻步就是時間搭不上;是日在中區跟朋友處理了頭痛事後已經是午膳後段時間,怎樣算這裡的都一字長蛇陣已經散開了,故就馬上來這裡一嚐馳名燒臘。座落當然要了這裡掛頭牌的半肥瘦叉燒飯和是日章魚節瓜例湯。當叉飯上檯已打了個凸,看到淋在上面的不是燒臘醬油而是帶蜜味粘度相當高的甜醬,難以和飯的那種,配叉燒的話算自已眼輟未能接受,還是燒臘醬油多好,半肥瘦叉燒還是瘦肉較多,若以掛頭牌來說這有點失望,坊間比這裡夠味夠趙頭夠香夠腍多的是;例湯是清清淡淡,沒師傅是絕對但可以說淡出鳥來。嚐了朋友兩塊靚燒鵝,配上這怪怪的醬汁及只啖燒鵝都不覺美味。當然食味不是不濟,但始終離美味還有很大距離;價錢不平宜啊,一碗叉燒飯一碗例湯盛惠三十多四十元啊,況且座位窄窄,不次都是大排檔還好一點。

座落當然要了這裡掛頭牌的半肥瘦叉燒飯和是日章魚節瓜例湯。
嚐了朋友兩塊靚燒鵝,配上這怪怪的醬汁及只啖燒鵝都不覺美味。

2007-09-29 39 views
30 元一碗的叉燒飯究竟是什麼質素相信大家都知道叉燒飯係一間燒臘店的靈魂咁中環金華就已經死於地獄萬劫不復.何解?食物:叉燒飯叉燒完全不新鮮只是為了將昨天買不完的叉燒於第二天的午餐時段買光是怎麼樣的生意手法叉燒表面根本失去剛燒烤過的香味及肉汁叉燒由於非即日燒焙,所以咬下去似是咬著塑膠左扯右擰都無法把叉燒咬開失敗叉燒飯叉燒飯的飯不用我多介紹都是難以入口更無所謂嚥下飯過份濕漉漉,與隔夜再翻熱的叉燒簡直是絕配垃圾如果大家想到食垃圾叉燒飯不妨去中環試下侍應唔會理你感受有個阿伯只知道點樣可以利用老字號呃更多更多的錢金華未食過請之賞過者必有同感無知的人-無法分別食物與飼料之不同-則不在此限
30 元一碗的叉燒飯
究竟是什麼質素

相信大家都知道叉燒飯係一間燒臘店的靈魂
咁中環金華就已經死於地獄萬劫不復.何解?

食物:

叉燒飯
叉燒飯的飯
不用我多介紹
都是難以入口更無所謂嚥下
飯過份濕漉漉,與隔夜再翻熱的叉燒簡直是絕配
垃圾

未食過請之
賞過者必有同感
無知的人-無法分別食物與飼料之不同-則不在此限

2007-09-23 14 views
我都認同樓下各位網友的意見... 感覺好搵笨, 物不所值昨晚(22/9/07 六) 我兩公婆到了中環, 想金華是有名氣的燒味店就去試一下囉價錢真幾貴(乳豬飯一碟hk$45 , 五寶飯一碗hk$38, 例湯一碗hk$12), 不過心想在中環也不會有平野, 如果好食也無問題問題就來了, 乳豬唔脆! 皮係"UN" 既, 又多肥膏; 五寶飯的叉燒幾咸, 有D "un"全部食物(除了白飯)都係凍的...全晚比較好是個例湯...ps: 一碗的份量跟一碟差不多, 但係就平幾蚊
我都認同樓下各位網友的意見... 感覺好搵笨, 物不所值

全部食物(除了白飯)都係凍的...
全晚比較好是個例湯...

ps: 一碗的份量跟一碟差不多, 但係就平幾蚊
2007-08-28 6 views
小弟係食叉燒大既, 好唔好食一定知有時夜放工, 食埋先走, 就近近地試下呢間裝修得咁靚既叉燒飯店一坐底, 中招, 雙拚飯4 字頭咁就叉雞算啦個晚都幾夜, (9點幾), 竟然飯唔夠熱, 叉燒唔夠熱感覺好搵笨物不所值
小弟係食叉燒大既, 好唔好食一定知

一坐底, 中招, 雙拚飯4 字頭

咁就叉雞算啦

個晚都幾夜, (9點幾), 竟然飯唔夠熱, 叉燒唔夠熱

感覺好搵笨

物不所值
2007-08-24 20 views
差雞飯--淋0係面d醬汁都好"傑"下,燒味質素一般,坐位都好迫下,不過0係中環度咁0既價錢0既lunch,都ok la...
2007-07-29 16 views
師傅我呢排生左大食漬, 食完碗唔係好飽麵之後就轉戰到呢度再飽餐一頓! 老實講呢度又係好期待架, 不過事隔十年好多野都唔同左, 淨係個門面都裝修左, 比以前靚左好多!入到去坐底二話不說叫左碗叉燒飯, 點解唔叫一碟呢? 因為師傅記得呢度一碗份量都已經好多, 所以一碟驚食唔晒浪費呀! 果然冇錯份量係相當之大, 叉燒都唔少, 叉燒仲要係師傅至愛種半肥瘦, 叉燒相當之鬆, 不過略嫌燒得唔係好夠香同埋冇咩蜜味啦, 食落口硬係覺得差少少, 不過個汁唔係一般豉油汁, 師傅相信係佢地自家制, 送飯都幾好味架!總括黎講, 呢度d燒味其實係幾好味架, 不過師傅覺得相比以前好似差左d, 而佢地坐位又窄, 坐得又唔係咁舒服, 裝修完後反而覺得退步左, 唯一冇變就係份量依舊! 相信師傅我唔會刻意再去, 只好同佢講一句有緣相聚, 亦希望再聚時會有驚喜啦! 笑面係好想比不過比唔落手, 冇計啦!

笑面係好想比不過比唔落手, 冇計啦!
2007-07-23 13 views
27-5-2007 1303上幾個禮拜在同一地方食完碗五寶飯,今日極速再幫襯,叫了同一款,不過係加大碼一碟,要俾多7蚊。五寶飯(應該叫六寶飯) 裡有叉燒、鹹蛋、燒鴨、雞腎、豬肚及豬,,叉燒要肥,最後大部份得個瘦子,鹹蛋有油出已收貨、鴨少骨,還有大大碟酸梅醬一齊,最後三款內臟炆得唔夠入味,麻麻地。佢地落既燒味汁,會比一般的濃,係燒味飯來講並不討好,還有,份量多到有點誇張。感覺不太好,所以只得ok。
27-5-2007 1303

(Non-member)
招牌夠晒特別﹐一入到去﹐姐姐親切既態度以經加分, 裝修好有中國風味﹐周圍好乾淨,由於我最討厭去HK一般個d茶餐廳﹐又唔靚﹐又唔乾淨,無特色可言, 可是金華岩晒我依d咁挑惕既人. 我齋睇裝修都睇左好耐,仲有留意到好多寫係牆同埋臺上的詩句, 好有哲學味道,自己一個人黎食都唔會悶﹗鐘意中國風同食燒味既朋友一定要黎試, D野又好食﹐仲可以學到野﹐一舉三得﹗簡直正個kinda出奇蛋! 找唔到理由身為香港人點解唔幫親佢. 依d咁好質素既餐廳HK絕晒跡. 唯一缺點係細左少少﹐我去個時都幾多人下.One of my best fav restaurant 抵食& 返食指數滿分!MOMO

抵食& 返食指數滿分!

MOMO

2007-06-19 21 views
紅日的中環,除被菲傭霸佔之外,大多食店也放例假.去到鐵行里,楚記也一樣.外面另一燒味老字號的金華,照舊為人民服務,吃不成燒豬也想吃叉燒,找個位坐下,來個叉鵝瀨.叉燒肉質鬆化,外面燒得不夠焦香,燒鵝就肉味不夠,肉味不夠,外皮不脆,也不要緊,總之夠肥便可,因為肥鵝一定多油,鵝油加底下蝦殼大地魚湯底,頓成天下美味.小弟吃鵝瀨,一向以這種態度待之.

小弟吃鵝瀨,一向以這種態度待之.
2006-12-24 12 views
環境- 好靚! 裝修過比一般燒味店乾淨,細心留意下周圍會有D 詩句好有意思味道- 叫左叉燒撈麵,唔錯,碟野好大碟,真係食唔晒!!此店全店禁煙唔使食二手煙,無麻甩地& 盤佬佬入去褒煙係非一般既燒臘店下次會再黎試五寶飯^^

味道- 叫左叉燒撈麵,唔錯,碟野好大碟,真係食唔晒!!

此店全店禁煙唔使食二手煙,無麻甩地& 盤佬佬入去褒煙

係非一般既燒臘店

下次會再黎試五寶飯^^
2006-12-21 12 views
第一次來, 多人叫燒味飯, 我想燒味應該幾出名但由於想清淡d, 就叫了皮蛋瘦肉粥($28), 同事們就叫了叉燒飯($28)及五寶飯($35)皮蛋瘦肉粥:滾熱, 冇咩味精, 咸咸的瘦肉加不少皮蛋, 唔~~好味!!叉燒飯:大大碗, 叉燒份量多, 看似很好味, 同事食哂五寶飯:又係大大碗, 好多餸, 所以食唔哂裝修幾靚, 但就幾逼, 所以伙記肥一點都未必能於食客中穿梭
第一次來, 多人叫燒味飯, 我想燒味應該幾出名

叉燒飯:大大碗, 叉燒份量多, 看似很好味, 同事食哂
五寶飯:又係大大碗, 好多餸, 所以食唔哂

裝修幾靚, 但就幾逼, 所以伙記肥一點都未必能於食客中穿梭

2006-10-19 26 views
真後悔買了這個瘦叉飯做午餐! 吃完簡直是覺得浪費了可吃的quota!很多同事都喜歡吃金華的燒味飯, 但也有不少批評這家店的質素, 尤其是他們的汁. 這店雖強調他們的食品不放味精, 聽上去是比較健康些. 但吃過以後都真怕怕.最不滿意是口感爽的叉燒! 應該是筋的部位. 十分難吃. 雖然我是叫瘦叉燒, 但它並不很瘦. 有好幾件大半是肥膏! 吃下爽爽聲的, 有點像在吃鴨腎近頭尾的部份. 認真差! 那些汁偏"傑"而且沒有什麼味道. 只有顏色. 整個飯盒吃得我"依牙鬆鋼"! 下次一定不會再叫叉燒!!

2006-09-29 11 views
要了一碟半肥瘦叉燒飯,來的卻仍是偏瘦的。叉燒分量不少,不過肉質略嫌硬實了一些,不夠鬆軟,而且香味欠奉。實在看不出有特別出色之處。不過堂食$30一碟,在中環核心地帶有這樣的質素也算不錯吧。題外話:環顧店內其他男男女女食客,無一用碟,全是要了一碗碗。對我來說,這裏一碟飯的分量其實不算大,要加底才算滿足,證明我是一頭大食怪。
要了一碟半肥瘦叉燒飯,來的卻仍是偏瘦的。

不過堂食$30一碟,在中環核心地帶有這樣的質素也算不錯吧。

2006-08-04 4 views
中環嘅食肆永遠係多到食不完...以往諗起係呢區食燒味,名店會諗起鏞記,小店會去龍記....聽各方友好講話呢度都幾OK,今日嚟開睇醫生就過嚟幫襯...叫咗一碗五寶飯,收三十二蚊。再睇餐牌,發覺一碟只係俾多四蚊。不禁問問自己點解唔叫一碟呢?正在有D後悔之際,碗飯嘅SIZE就俾咗我一個完滿嘅解釋嘞 ---- 我睇碗嘢有成個大湯碗咁大,上面堆滿切雞、义燒、燒鴨、雞腎、豬肚及豬脷,仲有半隻鹹蛋,實在多得驚人。好似食盤菜咁...各類燒味嘅味道只算普通,比起鏞記及龍記當然猶有不及。不過值得一讚嘅係D飯煲得幾靚,夠軟熟,不俗。抵食程度攞足一百分...
中環嘅食肆永遠係多到食不完...

以往諗起係呢區食燒味,名店會諗起鏞記,小店會去龍記....

聽各方友好講話呢度都幾OK,今日嚟開睇醫生就過嚟幫襯...

抵食程度攞足一百分...