2022-03-23 65 views
💛🤍💚腐乳人生Café 有驚喜🍽前排行完PMQ,喺附近搵食😆經過依度先係俾餐廳顏色吸引住,然後再俾「腐乳」捉住🤣雖然對腐乳唔抗拒,但融入西餐上…感覺有啲怪🫣不過聽到係首間腐乳主題餐廳,既然有緣遇到,一試無妨😤餐廳有分上下兩層😗下層光線充足,適合打卡✨下層位置唔多,加上撞正午市繁忙時段😳都要等一陣先可以入座😙坐低後細閱壁畫,會發現唔同嘅人生語錄,好有意思!💛腐乳鹹蛋黃炸魚皮💛 $68炸魚皮大大塊,腐乳鹹蛋黃包裹住每一塊炸魚皮,口感脆卜卜味道帶鹹香✨❤️南乳炸雞球配薯條❤️ $78如果淨食炸雞球係會有啲鹹,但食埋蕃薯條🍠又balance 返喎🤣蕃薯條本身帶甜味,沾少少南乳醬食好特別!🤍椒絲腐乳卡邦尼意粉🤍 $98聽嗰名已經feel到怪怪哋😟但店員極力推薦,咁就決定試吓🍝卡邦尼意粉口感香滑,加埋椒絲腐乳味道會偏鹹香,但唔會蓋過卡邦尼意粉嘅蛋香味🍳意粉入面除咗有燈籠椒🫑仲有臘腸,令味道更有層次😆💚牛油果煙燻三文魚酸種麵包💚 $98有牛油果🥑又有三文魚🍣唔食唔得啦😆,牛油果口感軟滑🥑三文魚肉質鮮甜😚麵包味道帶酸味,質感偏硬,所以配料好重要😝🤎炸魚薯條配腐乳醬🤎 $88炸魚嘅份量好足夠🤭依個價錢好抵食
💛🤍💚
腐乳人生Café 有驚喜🍽

💛腐乳鹹蛋黃炸魚皮💛 $68

❤️南乳炸雞球配薯條❤️ $78

🤍椒絲腐乳卡邦尼意粉🤍 $98

💚牛油果煙燻三文魚酸種麵包💚 $98
牛油果煙燻三文魚酸種麵包

🤎炸魚薯條配腐乳醬🤎 $88
炸魚嘅份量好足夠🤭依個價錢好抵食!即叫即炸,所以等候嘅時間會耐啲🐟炸魚粉漿夠薄,金黃香脆🤤魚嘅肉質厚實而不鬆散😛食嘅時候可以放膽沾腐乳醬,絕對有驚喜😋

🧡Salted Plum Latte🧡 $45
話梅令整體帶酸甜味,但唔會蓋過咖啡香☕️味道唔怪,反而越飲越開胃🤣

🖤Dirty🖤 $45
下層牛奶夠凍,上面啡味夠濃☕️分層嘅狀態,令飲落去嘅第一啖有咖啡風味又有牛奶香甜味🍼

餐廳整體價錢唔貴,餐牌選擇好多🤣聽講遲啲會有腐乳甜品,依度嘅食物質素好高水準,絕對有驚喜🥳建議save post方便到時向店員查詢菜式或跟住order😏

📍Lau Bistro
📍中環結志街46號地舖

牛油果煙燻三文魚酸種麵包
炸魚薯條配腐乳醬
今日同朋友黎到哩間新開既腐乳主題餐廳。餐廳環境行港式風格,內裏以黑白格仔及Tiffany作為主色調,牆身掛上富有意思既海報。而餐廳既菜式非常特別,有不少腐乳結合西餐既fusion菜式。如果想食重口味啲,可以同店員講,佢地會幫手調節。🐟腐乳咸蛋黃炸魚皮 $68炸魚皮超香脆,表面沾上滿滿既鹹蛋黃,味道鹹香,但又唔會油膩,非常好食,送啤酒真係一流😆好食推介👍🏻🥗芒果牛油果沙律 $108哩個真係超級有驚喜❗️如果你鍾意芒果,或者鍾意牛油果,都一定一定會鍾意哩個❗️面層既芒果味道香甜,底層既牛油果蓉加牛油果粒同樣香甜軟熟,忍唔住一啖接一啖係咁食,配有淋上黑醋汁既沙律菜,好食推介👍🏻🐖焗南乳豬手 $288南乳豬手份量十足,而且肥瘦適中,外皮焗得非常香脆,重點係佢個超級正既餐廳獨家調製腐乳醬,豬手蘸上腐乳醬一齊食真係好夾,入口鹹香味濃,好食推介👍🏻🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138哩個意粉有別於平時食開既卡邦尼,第一樣唔同既係用腐乳代替芝士,第二樣係用臘腸代替煙肉,但係估唔到出黎既效果出奇地好,醬汁非常creamy,又帶有腐乳既鹹香,切片既臘腸亦非常有咬口,面頭仲有一粒流心蛋黃,撈埋一齊食更好食,好食特別推

🐟腐乳咸蛋黃炸魚皮 $68

🥗芒果牛油果沙律 $108

🐖焗南乳豬手 $288

🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138
哩個意粉有別於平時食開既卡邦尼,第一樣唔同既係用腐乳代替芝士,第二樣係用臘腸代替煙肉,但係估唔到出黎既效果出奇地好,醬汁非常creamy,又帶有腐乳既鹹香,切片既臘腸亦非常有咬口,面頭仲有一粒流心蛋黃,撈埋一齊食更好食,好食特別推介👍🏻

🍹Lau White $45
Espresso加腐乳製成既飲品真係第一次試,入口味道非常特別,咖啡既酸味突出,腐乳味道亦唔會突兀,融入左咖啡當中。

🍵Ling Nourishing Citron Tea $25
哩款飲品係中醫配方,由雪梨、蘋果乾、柚子等製成,可以止咳潤喉,入口味道好似鹹柑桔咁,但係比鹹柑桔更清新,食完煎炸野飲真係好正,好飲推介👍🏻

整體黎講,餐廳環境有特色,食物特別得黎亦非常有質素,真係每一樣都好好食!絕對係值得一試既餐廳!
Lunch
有「東方芝士」美譽既腐乳,調味佐飯入饌一流。雖說坊間以腐乳入饌既菜式唔少,但以主打以腐乳主題、將呢種東方家常配料升格入饌中西式甚至飲品內,中環呢間火紅新店「流」Lau Bistro真係可以稱到上係全港首家。.「流」位處中環結志街,接近文青勝地PMQ同荷里活道。粉綠門面加單字「流」招牌,搶眼醒目易認。餐廳由五位有心有力熱情既壯男美女分工經營。有幸遇到幾位負責人都開朗健談,主動介紹餐廳解釋菜式,服務滿分。.內部以粉綠主調配襯復古黑白地磚,牆身掛滿由負責人朋友幫忙繪製字畫,描繪左幾位老闆「附語」成長小故事,懷舊風玩味濃,大家用餐時可以慢慢欣賞。餐廳樓高兩層,一樓係主要用餐區,二樓由Packer Leo主理,用餐、活動包場均可。.早餐 (包主食、沙津及柚子潤肺茶)🥪腐乳咸牛肉飛碟配🥙沙津 💲45⭐️3.8/5到訪當日時間係早午餐交界時份,趕得及先試一款早餐。早晨套餐以三文治飛碟餐為主,有六款不同選擇,配上新鮮沙津菜同中醫師配方柚子潤肺茶,健康豐足。餐廳推薦試下佢地招牌級腐乳咸牛肉餡飛碟,本身預期係茶記咸牛治餡但大有驚喜。餡料牛肉係用和牛同精心調配腐乳醬,鮮牛肉配上淡淡腐乳咸香,口味健康零負擔,以
早餐 (包主食、沙津及柚子潤肺茶)
🥪腐乳咸牛肉飛碟配🥙沙津 💲45
⭐️3.8/5
到訪當日時間係早午餐交界時份,趕得及先試一款早餐。早晨套餐以三文治飛碟餐為主,有六款不同選擇,配上新鮮沙津菜同中醫師配方柚子潤肺茶,健康豐足。餐廳推薦試下佢地招牌級腐乳咸牛肉餡飛碟,本身預期係茶記咸牛治餡但大有驚喜。餡料牛肉係用和牛同精心調配腐乳醬,鮮牛肉配上淡淡腐乳咸香,口味健康零負擔,以一份醒胃早餐黎講剛好。
午餐 (包主食、💲10配飲品、+💲20配咖啡)
🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 💲98
⭐️3.8/5
午餐時段12時開始,暫有五款性價比十足既選擇。椒絲腐乳卡邦尼意粉係佢地拿手生招牌,係每檯必點項目。小塔方式呈上面鋪吸睛蛋黃,打卡首選。改用咸香「東方芝士」取代西方芝士、椒絲再配上滑滑蛋漿同Creamy卡邦尼意粉,味道毫不違和,特色之作。
🍛紅酒燴牛肋條 配白飯 💲68
⭐️3.7/5
紅酒燴牛肋條係少有非腐乳類別主食。油花層層分布既牛肋骨,經長時間燉煮夠腍夠入味,口感鮮嫩。紅酒汁佐飯開胃,午餐主食計算份量不少,性價比高。
主食
🐽焗南乳豬手 💲288
⭐️3.9/5
除左腐乳、南乳都係餐廳重點鑽研項目之一。南乳亦稱紅腐乳,表面呈紅色味道醇厚,屬腐乳一種。不走中式傳統炆豬手路線,大廚諗到用西式焗豬手製法,配上精練南乳醬汁。焗製後豬手皮脆肉嫩,呢個Fusion 版本配啤酒一絕!難怪餐廳大大力推介必試。
小食
🍟炸薯條配腐乳醬 💲58
⭐️3.7/5
初初以為係薯仔條原來係金黃香脆蕃薯條,唔點蕃茄汁改配腐乳醬,味道有點似微咸版沙津醬。

🍹流白 ⭐️3.9/5
🥤柚子潤肺茶 ⭐️4.2/5
餐飲係另一驚喜位。必點必試玩味十足Lau White 流白/留白!說穿了是Espresso Tonic 配腐乳醬!同大家感覺一樣,叫果下會心諗:個配搭咁奇怪,好唔好飲㗎? 試完:原來幾得意、幾夾喎!鹹鹹酸酸加上咖啡嘅甘,味道幾得意,可以Encore
另一個驚喜係佢哋嘅柚子潤肺茶,負責人之一Nat特登走過來介紹話佢哋呢一隻茶係用中醫師秘方調製,係非一般養生柚子茶。用樽仔上,乾淨方便。先不論養生價值,微甜柚子口味生津解渴,非常啱飲。唔跟餐散點一枝都只係💲25,下次再經過會購入一兩支放雪櫃作清涼飲料都不錯。
總結:同區餐廳比較,Lau Bistro 取價非常公道,服務及食品優質有特色,性價比滿滿。期待負責人肥仔口中所講,正在鑽研中嘅腐乳甜品,推出時又要再過嚟試吓!
不專業食評 nei.foodie
焗南乳豬手
炸薯條配腐乳醬
柚子潤肺茶
  • Lau  White
最近見唔少foodie都去左呢間係PMQ附近以腐乳為主題嘅新店,今日難得有時間我都唔執輸咋咋聲夾埋男朋友去試下先🤩小店裝修走小清新輕復古風,淺綠色牆身配合黑白階磚,有少許懷舊味道之餘又不失打卡感。店內亦有掛畫介紹返每位搞手自己專屬嘅「腐乳」故事,連廁所都加上左個人特色,明顯係裝修上花左唔少心思🧡-🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138以腐乳取代芝士,臘腸取代煙肉,比起傳統做法嘅卡邦尼自己私心更愛呢種fusion做法❣️腐乳味道恰到好處唔會太重手,店家表示如果係重口味朋友想濃味啲可以要求重口味版本都得!篤穿蛋黃撈勻左之後意粉口感順滑又有蛋香,岩口味極速清碟無難度😋-🐟炸魚薯條配腐乳醬 $88外層炸漿薄脆,魚肉嫩滑,配上腐乳醬又係一道喜出望外嘅菜式✨(因為自己好少食炸魚薯條覺得多數都好乾柴⋯呢個有驚喜!)-🐤南乳炸雞球配薯條 $78外脆內嫩炸雞球佐以自家製南乳醬,一上枱香氣四溢令人食指大動😍雖然係小食但份量不算少,而且唔點醬都好惹味❣️-☕️Lau white $45Espresso tonic 加腐乳,入口鹹鹹香香,估唔到三樣野加埋一齊又幾夾😳腐乳中和番咖啡味之後更易入口,三者平衡得幾好,飲落毫無違和
🍝椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138
🐟炸魚薯條配腐乳醬 $88
🐤南乳炸雞球配薯條 $78
☕️Lau white $45
Espresso tonic 加腐乳,入口鹹鹹香香,估唔到三樣野加埋一齊又幾夾😳腐乳中和番咖啡味之後更易入口,三者平衡得幾好,飲落毫無違和感。
🍊柚子潤肺茶 $25
唔太甜又有滋潤感,飲落好舒服☺️
總結:大膽創新而無失手,香港少見特色店,試過就知係堅定「流」。
ᴘ.s. 知道嚟緊會有腐乳華田/腐乳朱古力🍫仲準備緊推出甜品🤫期待店家之後帶更多意想不到嘅驚喜比大家🥰

Lau white
Lau white
2022-03-22 18 views
一間由腐乳做主題嘅fusion新餐廳😋👍🏻除咗野食全部都同腐乳有關之外,仲係一間有故事嘅餐廳,老闆們將自己嘅故事都融入左餐廳同菜色入面。係西方菜色加入傳統腐乳正正表達到如何「用低層疊出新高度」👍🏻 睇得出非常之有heart 同擺左好多創意係入面❤️ 希望你地嘅腐乳菜色可以疊出更高嘅高度💪🏻椒絲腐乳卡邦尼🍝 個味道好得意,carbonara 但食到腐乳味!非常中西合璧,我個人都鐘意食腐乳,如果腐乳味道或者有得揀腐乳濃度更濃就仲好喇😍南乳炸雞球🍗 炸雞好嫩好juicy,加上南乳醬嘅味道非常出色,食完係要再encore個醬架!咸蛋黃炸魚皮🐠 咸蛋黃嘅味道好濃,一食係食到停唔到口架😋話梅Latte☕️ & 流白(腐乳咖啡Tonic)🍹我個人就like 流白多啲,好似飲緊腐乳醬咁,但又唔會太重味➡️ @lau.bistro.hk ⬅️

咸蛋黃炸魚皮🐠 咸蛋黃嘅味道好濃,一食係食到停唔到口架😋

話梅Latte☕️ & 流白(腐乳咖啡Tonic)🍹

➡️ @lau.bistro.hk ⬅️
2022-03-22 28 views
兩個人去,叫左一個lunch set 一個小食!黎得呢到我緊係想食腐乳啦!誰怕誰呀!Lunch set我地揀左:椒絲腐乳卡邦尼意粉 (set $98)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️完!美!濃郁既腐乳味而加夠哂creamy 為配上中式腐乳佢地既臘腸代替bacon雖然佢唔係第一間我地食用臘腸代替bacon但佢絕對係第一間配埋濃濃腐乳醬加臘腸中西合璧既卡邦尼意粉!不得不讚 佢既意粉煮得軟硬適中 煙煙韌韌真係要用完美去講佢呢個卡邦尼10分滿分!食到停唔到呀!我地跟餐+20叫咖啡配左 Lau White ⭐️⭐️⭐️腐乳加tonic water再加咖啡令我地知道 真係唔係所有野都可以加腐乳佢唔難飲 但唔係咖啡愛好者既選擇咖啡好飲 但加左腐乳 太特別喇 應該揀啲簡單啲既我地😅小食我地揀左:炸魚薯條配腐乳醬($88)⭐️⭐️⭐️ ⭐️炸魚一啲都唔hea 絕對媲美到典型英式炸魚薯條同專門賣炸魚薯條既餐廳絕對一可以一較高下店員提我地一定要好好試佢地既醬汁一試 發現腐乳味唔多夠 相對沙律醬味較多食完卡邦尼再食佢 有少少失色炸魚薯條 讚完個炸魚真係要讚埋啲薯條!薯條唔似普通快餐店既味道我地唔敢講佢係米新鮮薯條但新鮮炸出就一定係唯獨真係醬汁令

Lunch set我地揀左:
椒絲腐乳卡邦尼意粉 (set $98)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

完!美!濃郁既腐乳味而加夠哂creamy
為配上中式腐乳佢地既臘腸代替bacon
雖然佢唔係第一間我地食用臘腸代替bacon
但佢絕對係第一間配埋濃濃腐乳醬加臘腸中西合璧既卡邦尼意粉!
不得不讚 佢既意粉煮得軟硬適中 煙煙韌韌
真係要用完美去講佢呢個卡邦尼
10分滿分!食到停唔到呀!

我地跟餐+20叫咖啡配左 Lau White ⭐️⭐️⭐️

同專門賣炸魚薯條既餐廳絕對一可以一較高下
店員提我地一定要好好試佢地既醬汁
一試 發現腐乳味唔多夠 相對沙律醬味較多
食完卡邦尼再食佢 有少少失色
炸魚薯條 讚完個炸魚真係要讚埋啲薯條!
薯條唔似普通快餐店既味道
我地唔敢講佢係米新鮮薯條但新鮮炸出就一定係
唯獨真係醬汁令我地有啲卻步 因為未有好濃既腐魚味

店員都相當有意思 不停會相唔同既食客交流 介紹大家唔同既食物同環境
整間店鋪都充滿心思同設計
設計內容 就由大家自己去到慢慢感受
再由店員店主佢地好好為大家介紹喇!

總括黎講:我地一定會再去食呀!到而加我都仲念念不忘個椒絲腐乳卡邦尼意粉!
2022-03-12
炸魚薯條配腐乳醬
9 0 後 的味 蕾.行過舖頭門口,被門口店員一句:「全港首創以「腐乳」為主題既特色餐廳」吸引左,仲要店員勁熱情咁同街坊打招呼,感覺到呢間餐廳好有人情味,就一於試吓佢咩料。.一入去,員工已經好殷勤招待,又好細心介紹菜單,成個感覺好親切,幾耐冇喺香港搵到呢啲舖頭,如果我喺附近住,應該會每星期落嚟打躉🙊.簡而精Comments:✅全店員工充滿熱誠,人情味好濃郁✅創新「腐乳」菜式同飲品非常夾同好味✅突破傳統「腐乳」形象✅小店裝飾別具意義,睇到好多個故事.「腐乳」永遠俾人印象就係炒通菜😂,從來冇諗過佢可以拎嚟煮西式嘅嘢食,仲要癲到攞嚟沖咖啡☕️,但係就係咁神奇比佢哋「化腐乳為神」,配搭出嚟係超好味!.重點推介:🪄 椒絲腐乳卡邦尼意粉⚠️必試⚠️ :卡邦尼入邊Creamy甜散發住「腐乳」既咸香,「腐乳」唔會過分濃郁,甜咸取得平衡,重點係整體味道層次level up,食過好想再返尋味!.🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必試⚠️全香港應該得呢一間識整,第一啖係EXPRESSO Tonic,以為冇乜特別,點知隨後有淡淡既「腐乳」鹹香味,但味道唔會太重,仲要係最後停留舌尖嘅味道,真係超特別,勁好飲
9 0 後 的味 蕾

簡而精Comments:
✅全店員工充滿熱誠,人情味好濃郁
✅創新「腐乳」菜式同飲品非常夾同好味
✅突破傳統「腐乳」形象
✅小店裝飾別具意義,睇到好多個故事

重點推介:

🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必試⚠️
全香港應該得呢一間識整,第一啖係EXPRESSO Tonic,以為冇乜特別,點知隨後有淡淡既「腐乳」鹹香味,但味道唔會太重,仲要係最後停留舌尖嘅味道,真係超特別,勁好飲!自問有咖啡師證書,識沖Expresso Tonic,但係真係唔識整腐乳🙈!

🪄南乳炸雞球配薯條
雞球細細舊但嫰滑,咬落去入邊仲鎖住咗肉汁,但係個重點都係個南乳醬🤤,唔會過鹹,令到好開胃,點完又想再點,點解可以整得咁好食,唯一一樣可以改善係個薯條太幼,令到好多油。

🪄三文魚牛油果酸種麵包
酸種麵包心軟皮脆,自家制健康,最好味嘅地方係佢中間加咗cream cheese,將麵包食材融為一體,一啖食到3種口感同味道,非常聰明嘅配搭。

🪄潤肺茶
茶同包裝一樣,簡潔清甜,滲出淡淡清香,明明凍飲,但入到喉嚨好舒服,真係有一種滋潤嘅感覺。

🪄腐乳醬沙律
食齋嘅朋友唔使擔心,你一樣可以享受到「腐乳」味道嘅沙律醬,輕輕嘅鹹香味黏附住爽脆嘅沙律菜,fresh得嚟又惹味。

🪖我帶返個頭盔先,我並唔係「腐乳」愛好者,但係呢間餐廳我真係會比滿分💯,價錢唔貴之餘,菜式好特別,仲係會令人回味,推薦👍🏻

見我呢篇食評打到咁長,就知真係好好食😂,題外話,店舖裝飾都幾特別,牆身掛咗好多畫,啲畫係每一個店員嘅故事,最搞笑係佢個廁所🚽,真係打卡景點,自己去睇相啦📸!

• 椒絲腐乳卡邦尼意粉
  • Lau  White
  • 南乳炸雞球
  • 潤肺茶
店舖以湖水綠為主要顏色 感覺好清新好舒適 鋪內掛滿黑白畫 講述幾位店長的人生經歷 店員亦好幽默用心介紹開業概念及各人故事 至於食物方面有驚喜😳估吾到咁多道菜都可以加入腐乳元素✨椒絲腐乳卡邦尼意粉 ($98)本來都怕會好重口味 但食落不錯 腐乳味比相像中低調 淡淡地散發腐乳香 同卡邦尼又幾夾 整體幾creamy☺️卡邦尼意粉除左保留原有既煙肉外 仲添加左臘腸 中西合璧又幾得意✨腐乳鹹蛋炸魚皮 ($68)鹹蛋控絕不能錯過的菜式🔥魚皮超香脆 就算放耐左都仲keep到脆 鹹蛋好足料 每塊魚皮都沾滿起沙既鹹蛋黃蓉 惟鹹蛋黃太過香濃 蓋過腐乳既味道✨南乳炸雞球 ($78)雞肉咬落外脆內嫩滑 仲有肉汁 十分juicy 而南乳醬有驚喜 有著淡淡香味但卻不重口味 ✨芒果牛油果沙律 ($108)造型擺盤吸引!牛油果沙律好幼滑 食落咸咸甜甜咁 仲啖啖牛油果肉 面頭既芒果粒份量好足 惟少許酸 ✨話梅Latte ($45)呢個配搭都第一次見😳酸酸甜甜 但又不會蓋過咖啡豆香味✨流白 ($45)Espresso tonic加入腐乳你見過未?聽落覺得好古怪 但出奇地新鮮同夾 飲落有3個層次 第一下係衝擊 第二下係習慣

✨椒絲腐乳卡邦尼意粉 ($98)

✨腐乳鹹蛋炸魚皮 ($68)

✨南乳炸雞球 ($78)

✨芒果牛油果沙律 ($108)

✨話梅Latte ($45)
呢個配搭都第一次見😳酸酸甜甜 但又不會蓋過咖啡豆香味

✨流白 ($45)
Espresso tonic加入腐乳你見過未?聽落覺得好古怪 但出奇地新鮮同夾 飲落有3個層次 第一下係衝擊 第二下係習慣 第三係愛上😛腐乳味其實吾太重 有微微既咸香味 幾match!
流Lau Bistro原來係全港首間腐乳主題餐廳,去PMQ睇展覽途經試下先😎早餐有飛碟+沙律+柚子潤肺茶$45腐乳咸牛肉飛碟🥏飛碟即叫即製熱辣辣,仲出煙!食落腐乳咸香,有d芝士feel,咸牛肉非常正,店主解紹原來用上和牛肉,肉味濃又juicy,正!早餐選材甘認真,抵讚👍柚子茶:飲落好潤口,柚子清新但唔會太甜,飲完喉嚨好舒服小店裝修綠色為主,樓底高,以高枱及椅,地下黑白磚,感覺簡潔又好chill。店主親切友善介紹原來小店只開店一個月,揀腐乳做主題係想反映香港中西文化融合,而腐乳又是各店主人生經歷既寫照。人生的確有不同經歷,過程中是發酵升級還是腐爛變壞,全憑個人一念之間。期待下次上試其他小食及主菜

早餐有飛碟+沙律+柚子潤肺茶$45

柚子茶:飲落好潤口,柚子清新但唔會太甜,飲完喉嚨好舒服

期待下次上試其他小食及主菜
2022-03-18 203 views
「流」上一分鐘,「流」下十年功「流」一啲都唔流‼️憑住幾個老闆咁多年嘅努力同創意打造咗呢間位於中環嘅全港首間腐乳主題餐廳Lau Bistro將腐乳融入唔同嘅菜式估唔到咁夾嘅椒絲腐乳卡邦尼意粉👍🏻腐乳味好出,食落口感好香滑平時食Carbonara食到一半開始膩呢款絕對無呢個感覺🤤芒果牛油果沙律🥗牛油果控一定要食呢款😍牛油果超creamy,配埋芒果一齊食好似食緊蛋糕咁😋腐乳鹹蛋黃炸魚皮惹味嘅鹹蛋黃配腐乳令到炸魚皮錦上添花超香口,有酒一流🤣🤣南乳炸雞球配自家製南乳醬雞球外脆內軟好juicy好嫩滑😍就咁食已經有好香嘅南乳味😋想再濃味啲,記得蘸埋個南乳醬呀飲品方面都好特別甜梅Latte值得一試🤩奶香同梅味調配比例好好唔會搶咗大家嘅味道Espresso tonic中和酸苦味飲有氣嘅咖啡口感好刺激熱辣辣嘅天氣飲完會好爽👍🏻柚子潤肺茶好啱大家飲味道清新,最緊要係對個肺好😆飲落都幾潤喉㗎‼️
「流」上一分鐘,「流」下十年功
「流」一啲都唔流‼️
憑住幾個老闆咁多年嘅努力同創意
打造咗呢間位於中環嘅全港首間腐乳主題餐廳

Lau Bistro將腐乳融入唔同嘅菜式
估唔到咁夾嘅椒絲腐乳卡邦尼意粉👍🏻
腐乳味好出,食落口感好香滑
平時食Carbonara食到一半開始膩
呢款絕對無呢個感覺🤤

芒果牛油果沙律🥗
牛油果控一定要食呢款😍
牛油果超creamy,配埋芒果一齊食
好似食緊蛋糕咁😋

惹味嘅鹹蛋黃配腐乳
令到炸魚皮錦上添花
超香口,有酒一流🤣🤣

南乳炸雞球配自家製南乳醬
雞球外脆內軟好juicy好嫩滑😍
就咁食已經有好香嘅南乳味😋
想再濃味啲,記得蘸埋個南乳醬呀

飲品方面都好特別
甜梅Latte值得一試🤩
奶香同梅味調配比例好好
唔會搶咗大家嘅味道

Espresso tonic中和酸苦味
飲有氣嘅咖啡口感好刺激
熱辣辣嘅天氣飲完會好爽👍🏻

柚子潤肺茶好啱大家飲
味道清新,最緊要係對個肺好😆
飲落都幾潤喉㗎‼️

👍🏻 腐乳鹹蛋黃炸魚皮食過好多鹹蛋黃魚皮 炸得咁徹底夠乾身!墊底嘅沙律菜都比我地清晒 魚皮比平常嘅更濃味👍🏻 椒絲腐乳卡邦尼意粉意粉醬感覺非常濃郁 忌廉嘅奶香配合淡淡既腐乳味 特別驚喜在上面鋪咗中式臘腸 甜甜嘅味道有又幾夾😻👍🏻 芒果牛油果沙律牛油果同芒果都係我嘅最愛🥑🥭放埋一齊果然冇失望🤗旁邊嘅沙律菜配埋酸甜嘅黑醋醬好refreshing👍🏻 Salted Plum Latte, Lau White☕️前者係話梅Latte 入口有少少岩鹽奶蓋feel 然後話梅嘅味道滲出黎 最後回甘就係奶啡嘅味道🥰後者係腐乳咖啡Tonic Water 我覺得飲落比較似汽水 味道唔難接受😉餐廳位於半山位置🚶‍♀️🚶🏻距離地鐵站有8至10分鐘距離 沿途有斜路
👍🏻 腐乳鹹蛋黃炸魚皮

👍🏻 椒絲腐乳卡邦尼意粉

👍🏻 芒果牛油果沙律

2022-03-17 66 views
一個永恆加一個永恆等於咩?兩個永恆?一個永恆加一個永恆係等於剎那間♾️中環結志街開左間新餐廳 ~ Lau Bistro 流係香港首間以[腐乳]為主題,中西Fusion菜! 餐廳有2層,上層係可以比人食Shisha釋放下心情;下層就可以嘆下咖啡Chill 下!餐廳既掛畫都係店主「腐乳人生」,包括「負語」「附語」「父語」✾ 椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138估唔到腐乳可以煮意粉,而且出奇地夾意粉除左以腐乳為醬汁外,仲用臘腸代替煙肉。 將蛋黃篤穿撈勻意粉,好creamy,咸咸香香,食完唔會覺得好膩好滯👍🏻✾ 南乳雞球配薯條 $78雞球係新鮮炸起,熱辣辣!雞球外皮香脆,間肉質好嫩滑好Juicy,仲有淡淡南乳味😍而薯條係蕃薯條🍠,甜甜蕃薯條,令人忍唔住係咁食🙈 雞球可以沾埋特製南乳醬,咸咸香香,好惹味。️✾ 腐乳咸蛋炸魚皮 $68炸魚皮都係辣鮮炸起,好脆好香口配搭腐乳同咸蛋黃,好邪惡好適合係樓上一邊shisha一邊飲酒一邊食係好好佐酒小食🙈✾ 芒果牛油果沙律 $108牛油果好creamy幼滑,啖啖牛油果肉搭配鋪面既芒果,好fresh完全冇膩既感覺,而且牛油果同芒果都好新鮮✾ Lau White $45呢
一個永恆加一個永恆等於咩?兩個永恆?
一個永恆加一個永恆係等於剎那間♾️

中環結志街開左間新餐廳 ~ Lau Bistro 流

✾ 椒絲腐乳卡邦尼意粉 $138
估唔到腐乳可以煮意粉,而且出奇地夾

✾ 南乳雞球配薯條 $78
而薯條係蕃薯條🍠,甜甜蕃薯條,令人忍唔住係咁食🙈
雞球可以沾埋特製南乳醬,咸咸香香,好惹味。
南乳雞球配薯條

✾ 腐乳咸蛋炸魚皮 $68
炸魚皮都係辣鮮炸起,好脆好香口
配搭腐乳同咸蛋黃,好邪惡
好適合係樓上一邊shisha一邊飲酒一邊食
係好好佐酒小食🙈
腐乳咸蛋炸魚皮

✾ 芒果牛油果沙律 $108
牛油果好creamy幼滑,啖啖牛油果肉
搭配鋪面既芒果,好fresh
完全冇膩既感覺,而且牛油果同芒果都好新鮮
芒果牛油果沙律

✾ Lau White $45
呢杯係腐乳Espresso tonic ☕
未飲個時覺得好奇怪,真係好飲?
但一飲,好特別!有D似Salted Caramel
出乎意外地好飲,腐乳味唔會好濃
飲既時候會飲到淡淡咸咸地既腐乳味
好特別,好神奇!!

✾ Salted Plum Latte $45
呢杯都好特別,係話梅咖啡☕️
聞落係咖啡香,但一飲就飲到酸酸甜甜話梅味!!話梅味同咖啡好夾,兩者之間好融洽,唔會搶對方既味👍🏻

南乳雞球配薯條
腐乳咸蛋炸魚皮
芒果牛油果沙律
Salted Plum Latte
/💚/꧁𝗟𝗮𝘂 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗼 流꧂全港首間腐乳主題餐廳 開宗明義玩ɢɪᴍᴍɪᴄᴋ 食ꜰᴜsɪᴏɴ菜除左食腐乳 呢度食字都食飽你 唔係流留意下牆上嘅掛畫 係老細們嘅父語、附語同負語分享(希望你睇完無副乳ᕕ( ᐛ )ᕗ)野食玩得ɢɪᴍᴍɪᴄᴋ 裝修風格就當然要襯番個主題下層有種冰室x酒館ꜰᴇᴇʟ 上層就別有洞天喇ʕ •́؈•̀ ₎好有港式電影感 仲要係ᴄᴜʟᴛ片嗰種 呢個ᴠɪʙᴇ確實適合sʜɪsʜᴀ 仲好護眼ʟᴍᴀᴏ不過講真 食野嘅話我就覺得都係坐樓下啱ꜰᴇᴇʟ ᴅ講番野食 其實選擇都幾多 仲照顧埋啲唔食腐乳嘅同行者 (例如🦦)而且定價超佛心 $𝟲𝟬-𝟭𝟬𝟬一個ʟᴜɴᴄʜsᴇᴛ 喺中環黎講真係好難得༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄❥ 椒絲腐乳卡邦尼 $𝟵𝟴腐乳味恰到好處唔會太暴力太衝擊反而覺得ᴄʀᴇᴀᴍ太多有啲膩腐乳其實就即係中式芝士 呢個ᴄᴏᴍʙᴏ我自己都有煮過不過呢度配埋臘腸就真係ꜰᴜsɪᴏɴ到極致建議用埋金華火腿取代嗰幾塊ʙᴀᴄᴏɴ玩盡佢❥ 冬陰功豬扒飯 $𝟲𝟴顏色望落似咖哩但其實有驚喜食落就知落足香料 香茅、青檸味係口中爆發 酸勁十足就唯獨差少少椰汁甜味平衝一下兩大塊炸豬扒新鮮即炸 香
/💚/

꧁𝗟𝗮𝘂 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗼 流꧂

全港首間腐乳主題餐廳
開宗明義玩ɢɪᴍᴍɪᴄᴋ 食ꜰᴜsɪᴏɴ菜
除左食腐乳 呢度食字都食飽你 唔係流
留意下牆上嘅掛畫 係老細們嘅父語、附語同負語分享
(希望你睇完無副乳ᕕ( ᐛ )ᕗ)

野食玩得ɢɪᴍᴍɪᴄᴋ 裝修風格就當然要襯番個主題

不過呢度配埋臘腸就真係ꜰᴜsɪᴏɴ到極致
建議用埋金華火腿取代嗰幾塊ʙᴀᴄᴏɴ玩盡佢

❥ 冬陰功豬扒飯 $𝟲𝟴

顏色望落似咖哩但其實有驚喜
食落就知落足香料 香茅、青檸味係口中爆發
酸勁十足就唯獨差少少椰汁甜味平衝一下
兩大塊炸豬扒新鮮即炸 香脆金黃唔乾身唔油膩
肉質ᴊᴜɪᴄʏ豬味濃 炸得好👍🏻

❥ 𝐹𝑖𝑠ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑐ℎ𝑖𝑝𝑠 配腐乳醬 $𝟴𝟴
sʜᴏᴜᴛᴏᴜᴛ ᴛᴏ ᴛʜᴇ 炸漿!!!
佢係傳統英式做法用啤酒做脆漿 做到嗰種ᴀɪʀʏ口感

但真係無諗過鹹酸梅可以配咖啡 有啲衝擊
飲落鹹鹹酸酸無蓋過咖啡香 又真係得咼

❥ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $𝟰𝟱
最普通嘅奶啡就反而麻麻 奶味太重

💬 小店剛sᴏꜰᴛ ᴏᴘᴇɴɪɴɢ 運作可能未太順暢兼未齊腳(?) 出餐需時要耐心等候 不過其實呢個環境下開餐廳已經好不容易了 中環嘅打工仔可以留意一下啦 老細肥仔話遲下會有甜品添嫁

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.8/10 👱🏻‍♀️7.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Lau Bistro (中環)
中環結志街46號地舖
#cty_中環
#cty_fusion
今日喺附近見朋友,行過餐廳門口,有一位好有禮貌嘅店員話佢哋係腐乳主題餐廳,好似幾特別,就入去試下。入到去見個裝潢都幾靚,有d藝術感。個 menu 都靚,打開睇下,見每一頁都有一兩款食物有腐乳,其他冇,我覺得咁樣幾好,如果有同行朋友唔係話太鍾意腐乳都有其他選擇。不過今次我同朋友都想試多d佢嘅腐乳 items,就叫咗店員推介嘅4款食物,同朋友 share 食。(店員叫肥仔,應該話係店長之一先啱)先嚟兩個小食,第一個係 - 腐乳咸蛋黃炸魚皮:攞上檯個樣好靚,肥仔話要影相就要快d喇,仲主動俾咗隔離檯俾我哋影 (隔離檯啱啱食完,近門口光線好d),因為影影下都塌咗少少,不過呢個小食食到尾都依然香脆。成件事唔會好油,送酒一流。第二個係 - 南乳炸雞球:呢個我就覺得可以再炸得香脆d,但係係好食嘅,份量都唔少。最畫龍點睛係佢個醬,首先粉紅色已經好靚,同佢個紅碟都好襯,好有美感;加埋個醬係有腐乳,食得出但係又唔會太濃,點到即止,我哋好欣賞。再叫咗兩個大碟d嘅,第一個係 - 牛油果煙燻三文魚酸種麵包,雖然佢喺 menu 屬於小食,但係當主菜都夠哂飽:我個人都幾鍾意食酸種麵包 Sourdough,不過要做得好

(店員叫肥仔,應該話係店長之一先啱)

先嚟兩個小食,第一個係 - 腐乳咸蛋黃炸魚皮:

第二個係 - 南乳炸雞球:

我個人都幾鍾意食酸種麵包 Sourdough,不過要做得好食,上碟唔會太硬、太酸、太燶 / 苦已經有難度,而且通常酸種麵包本身都比較突出,就算同其他食物擺埋一齊,都係我還我,佢還佢咁。不過呢個就好有驚喜,酸種麵包上面有一層腐乳 cream,中和咗三文魚同麵包喺口感同味道上嘅衝突,即刻成件事好夾,今個 lunch 最鍾意就係呢碟!牛油果我就覺得冇咁特別,不過佢牛油果俾咗原個,份量足。

第二個係肥仔推介嘅主菜,椒絲腐乳卡邦尼意粉:

賣相都係好唔錯,食落當然都好滿意。我自己本身唔係太鍾意 Carbonara,通常都係食兩啖就停手。不過呢個我覺得易入口,同埋有少少腐乳味都幾有趣,所以都食咗大半碟。最正係佢有幾片臘腸,而佢個 menu 冇提到,即係店家係因為覺得好食先落,而唔係純粹想賣高d個價錢而落。可惜我都唔係好食臘腸,所以冇食到,而我朋友就讚不絕口,佢就成餐 lunch 最鍾意呢個意粉!

最後仲有兩杯嘢飲,Salted Plum Latte (話梅拿鐡) 同 Lau White (有 tonic、腐乳同 espresso)。
Salted Plum Latte 係熱嘅,試咗一啖,個話梅味幾香。

Lau White 係凍嘅,大杯d,杯底有層腐乳,可以攪下佢先飲。我覺得幾好飲,加咗 tonic 令佢有少少汽水感覺;雖然係 espresso,但係對我呢d冇飲開咖啡嘅人嚟講都唔覺苦;而腐乳屬於點綴,唔會太 heavy。食完炸嘢飲下呢杯,幾清新。

食到飽哂之後,肥仔仲帶我哋參觀間餐廳嘅其他角落,有好多特色擺設。牆上面嘅海報係佢哋幾位店長 / 餐廳擁有人嘅介紹,同埋對腐乳嘅解讀。成件事好藝術,拍得住呢區附近嘅畫廊。廁所都係景點之一,大家去到記得去望下。

返到位坐低,諗住坐多陣傾下計,喺水吧嘅店長仲主動攞兩杯水俾我哋,好細心,再加分!

店家真係每一款食物都好有心機去構思同製作,令我哋作為食客,喺視覺同味覺上都好滿足。Fine dining 嘅感覺,親民嘅價錢,尤其喺呢區嚟講。座位唔算多,大約10個,趁佢哋紅到大排長龍之前我會再去多幾次!
2022-03-15
  • 牛油果煙燻三文魚酸種麵包
2022-03-16 294 views
腐乳,又名「東方芝士」🧀,由豆腐發酵加工而成嘅豆製品🌟既然西方芝士都可以變奏不同菜式,腐乳又why not❓近日中環結志街開咗間全港首間以腐乳為主題餐廳「Lau Bistro」,以腐乳中西融合無窮變奏,創造出獨有口味🤟🏻.🍴椒絲腐乳卡邦尼意粉🍝💰$98以腐乳取代芝士而製嘅卡邦尼,再配上椒絲、臘腸中式配料✨將蛋黃🍳撈勻後,口感柔滑豐盈,除咗濃郁蛋香味外更有淡淡獨特腐乳味,出奇地match🥰臘腸嘅鹹香亦令意粉味道層次感豐富❣️.🍴南乳炸雞球配薯條🐓💰$78用南乳醃製雞肉後油炸🔥雞肉外皮焦脆內裡嫩滑又多汁,充滿南乳鹹香味😚雖然餐單寫薯條但實際係蕃薯條,炸到脆卜卜,味道香甜😋.🍴炸魚薯條配腐乳醬🐟超大塊炸魚柳😍炸魚柳外皮酥脆肉質嫩滑,配上餐廳特製腐乳醬,鹹香十足‼️值得一讚係餐廳嘅炸物都非常乾身,唔油膩👍🏻.🍹流白💰$45將Coffee Tonic加入秘製腐乳汁,入口先係腐乳獨有嘅鹹香味,伴隨而至係咖啡豆酸香味,估唔到呢個配搭係咁夾🥴配埋主食更有解膩效果🤓.☕️話梅latte💰$45將Latte灑上話梅粉,入口有latte creamy外,更帶點甜梅鹹酸味,特別得來又好飲😋.餐廳由四位年青人創立,每

🍴椒絲腐乳卡邦尼意粉🍝
💰$98
以腐乳取代芝士而製嘅卡邦尼,再配上椒絲、臘腸中式配料✨

🍴南乳炸雞球配薯條🐓
💰$78
雖然餐單寫薯條但實際係蕃薯條,炸到脆卜卜,味道香甜😋

🍴炸魚薯條配腐乳醬🐟

🍹流白
💰$45
☕️話梅latte
💰$45

餐廳由四位年青人創立,每人背後都背負着唔同嘅過去🫂選擇用腐乳為主題,正正因為用腐乳發酵寓意人生脫變,正視過去不畏將來🔥所以餐廳主色調都用咗白、綠、黑(腐乳發酵嘅顏色),牆上都貼滿四人人生語句💪🏻充滿熱誠理念🌟

選擇喺疫情下咁艱難嘅日子開張一啲都唔容易,大家有機會都去支持下💕記得去埋佢哋嘅真理之門(廁所🚾),有驚喜😏