2023-07-20
今日真係熱死,出門行行下都係滿頭大汗。朋友傾訴住個「出走」計劃,佢請我哋試下東涌間嘅「尚蓮越泰餐廳」,聽講呢度嘅蛋包海鮮炒金邊粉、鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯同馬拉盞炒通菜都好出名,令我充滿期待。肚餓程度:由於成日都出去行街玩,我哋已經餓到肚子咕咕叫,等唔及啲食物上枱啦。蛋包海鮮炒金邊粉:呢道菜用金邊粉炒得香氣四溢,加埋新鮮嘅海鮮,包住喺蛋包入面,食落去好豐富,每一口都令人驚喜。金邊粉本身已經係我哋最愛嘅,再加上呢個獨特嘅烹調方法,真係令人停唔住。鳳梨軟殼蟹海鮮炒飯:呢道菜嘅造型好特別,用鳳梨做碗,入面裝住香氣撲鼻嘅海鮮炒飯,再加上脆爽嘅軟殼蟹,色香味俱全。一食落去,鳳梨嘅甜味同海鮮嘅鮮味融合埋一齊,真係好開心。馬拉盞炒通菜:呢道菜係一道經典嘅泰式菜式,通菜炒得恰到好處,保留住啲蔬菜嘅嫩滑口感,再加上香辣嘅馬拉盞醬汁,帶嚟一股濃郁嘅泰式風味。呢道菜清新開胃,啱啱好平衡咗之前兩道稍微重口味嘅菜式。食完之後,我哋心情好滿足,雨天都因為呢個美味之旅變得溫馨啲。