2022-06-14 183 views
因疫情關係,無機會飛去🇯🇵日本旅行,好掛住日本嘅燒牛肉🔥,今晚一於約朋友去銅鑼灣一間日本餐廳「肉料理 廣」食燒肉我們揀了「日本A5飛驒牛十部位 $1,180」,套餐包括:1️⃣ 16件A5飛驒牛燒肉,一次過可以品嘗不同部位;👩‍💼餐廳職員 主動教我們如何燒烤,方法是先將牛肉放在烤網上,待烤到上層出現血水,然後翻面,再烤一會兒就可以食用;我們先食「西冷」,油花非常豐富,味道甘香而且口感軟稔,好味道😋;之後食「上後腰脊肉」肉質好細嫩,油脂量高;再食「亀之子」、「和尚頭」、「里脊肉」、「臀骨肉」食落口好有牛味、「肉眼扒芯」、「友三角」則油花分佈勻均;2️⃣ 炙燒A5飛驒牛壽司4件兩件 炙燒赤身 A5飛驒牛壽司(外側後腿肉)兩件 炙燒霜降 A5飛驒牛壽司(下肩胛翼板肉 - 稀少部份),珍珠米配上飛驒牛做出嚟嘅壽司,真係唔錯又幾好食3️⃣ 麵豉湯、漬物、茶碗蒸4️⃣ 野菜醋物沙律5️⃣ 豆腐雪糕 及 紅豆雪糕6️⃣ Orion Draft Beer (380ml) $52 /glass7️⃣ Premium Black 黑啤 (380ml) $60 /glass

我們揀了「日本A5飛驒牛十部位 $1,180」,套餐包括:

肉眼扒芯、友三角
上後腰脊肉、和尚頭
里脊肉、亀之子

2️⃣ 炙燒A5飛驒牛壽司4件
兩件 炙燒赤身 A5飛驒牛壽司(外側後腿肉)
炙燒A5飛驒牛壽司

3️⃣ 麵豉湯、漬物、茶碗蒸
麵豉湯、漬物、茶碗蒸

4️⃣ 野菜醋物沙律
野菜醋物沙律

5️⃣ 豆腐雪糕 及 紅豆雪糕
豆腐雪糕 及 紅豆雪糕

Orion Draft Beer、Premium Black 黑啤
飛彈牛真係冇得輸-肉料理 廣Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station心思思又想食燒肉啦🤩之前試過尖沙咀間伊呂波覺得唔錯,小🐷無意間發現銅鑼灣肉料理廣係伊呂波黎架😂平日lunch 1點幾過黎唔算太多人,lunch set款式都幾多,1516左一陣最後決定試:先讚一讚個茶碗蒸,蛋蒸得岩岩好,滑到好似食豆腐花咁😜上小牛排同壺漬小牛排 $170👉🏻飛彈牛要留返最尾先食🤪小牛排牛肉味香濃,有口感特上16件燒肉定食 (飛彈牛8片、美國牛肩肉4片同澳洲友三角4片) $380👉🏻一睇就知係飛彈牛😂因為油脂分布平均,燒一燒油脂已出哂黎🤩有入口即溶嘅感覺🤤食多幾件就比較膩😅澳洲友三角就味道較重內臟味😅似潤味,小🐷麻麻地😅美國牛肩肉肉質柔嫩,牛肉味平均最後以紅豆雪糕同芝麻雪糕作結尾😙連甜品都好好食😝味道濃郁,又唔太甜,大滿足🥰lunch呢個價錢食到飛彈牛真係好抵食,又坐得舒服👍🏻
飛彈牛真係冇得輸-肉料理 廣
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

先讚一讚個茶碗蒸,蛋蒸得岩岩好,滑到好似食豆腐花咁😜

$300 (Lunch)
2022-06-04 1844 views
懷念一下名古屋飛驒牛的時光,朋友預訂了主打飛驒料理的肉料理廣,位於鬧市銅鑼灣商廈,餐廳環境寬敞舒適,有包廂間隔,一大班人也可以。自製梅酒浸泡過後梅味道突出帶酸甜味,酒氣不會太濃郁,容易入口,用上特式酒杯和杯墊更添味道。海膽飛驒牛軍艦海膽滿滿舖上,味道甘甜質感細滑,配上一整塊和牛,口腔充滿油香感,層次分明,味道更昇華。飛驒牛他他外觀吸引,先把生蛋跟切碎的飛驒牛攪勻,碎牛肉依舊帶豐富甜味,口感煙韌,加上蘋果粒帶酸甜味更開胃。牛舌口感爽脆彈牙,牛味帶濃郁香氣,燒到外脆內嫩,肉汁鮮嫩多汁,不同滋味之選。美國壺漬牛小排輕輕劃過牛小排用壺漬醃過後,肉質更嫩滑,整條燒好再用剪刀,容易剪開,肉汁豐富,加上洋蔥等配菜更搭,味道更佳。飛驒霜降牛肩肉牛肩部分更柔軟,油脂分布均勻,輕輕調味可帶出肉質鮮嫩無比,油香可口。豬肩肉用鹹香味噌增添豬肉香味,烤過表面醬香十足,肉質厚實更惹味。冷麵燒肉必點冷麵😍韓式冷麵加上泡菜還有清新蘋果片,彈牙口感,既開胃解膩又飽肚,可一邊配肉吃皆可😉紅豆雪糕甜滋滋紅豆跟牛奶味道搭配,微香甜而不膩,互相襯托,經典味道🤗香港不多地方主打高質飛驒牛,款式多樣可滿足不同要求,店員有禮耐心推介

自製梅酒
飛驒牛他他
牛舌
美國壺漬牛小排
飛驒霜降牛肩肉
豬肩肉
用鹹香味噌增添豬肉香味,烤過表面醬香十足,肉質厚實更惹味。
冷麵
紅豆雪糕
香港不多地方主打高質飛驒牛,款式多樣可滿足不同要求,店員有禮耐心推介食材配料,值得大力支持的一家燒肉餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
2022-05-24
Type of Meal
Dinner
  • 自製梅酒
  • 飛驒牛他他
  • 美國壺漬牛小排
2022-06-03 1273 views
晚市回歸特意找一間日本餐廳去彌補長時間冇辦法飛到日本的胃。回想起在岐阜市吃過的飛驒牛壽司和燒肉,找到在香港的肉料理廣,位置就在銅鑼灣希慎廣場附近的商廈易找。👍🏻木系裝修和風簡約,門面貼滿介紹飛驒牛的宣傳海報。內裏十寬敞並有屏風分隔開餐桌,舒適且私隱度高,食得安心,餐具精緻美觀。😊店員十分專業又細心,為客人牛肉解釋不同部位的味道特點和配搭,主要都由店員幫我們發板。😃飛驒牛肉他他大熱前菜,簡單而賣相高級,飛驒牛的油脂層豐富,內裏伴入少量香蔥,洋蔥,蘋果,生蛋和秘製醬汁,香濃牛油香味又有咬口,充分感受到飛驒牛刺身的味道和特點。😘海膽飛驒牛軍艦賣相一流的料理,滿滿的海膽鋪頂加飛魚子點綴,旁邊用飛驒牛卷好。一次過放入口也能清晰品嚐到不同的層次,先是飛魚子爆開,然後是海膽溶化,再來是煙韌的飛驒牛油脂和濃香肉味。😋牛舌厚身帶清楚細紋,店員提點先燒到正面出現血水再慢燒,熟度剛好又能看到完美的網紋,又多汁又彈牙。🤗飛驒霜降牛肩肉油脂分布極佳,邊燒邊聞到強烈的油香,肉質細嫩柔軟入口即溶,A5級數實至名歸。🥰壺漬牛小排長條型的牛小排𠝹花後放進壺裏和辣椒洋蔥蒜頭等醃製,醬汁味道滿分。整條燒好後用剪刀剪開細分再

飛驒牛肉他他

牛舌

飛驒霜降牛肩肉

壺漬牛小排
長條型的牛小排𠝹花後放進壺裏和辣椒洋蔥蒜頭等醃製,醬汁味道滿分。整條燒好後用剪刀剪開細分再將餘下的面燒香,肉身軟淋肉味又濃,配著其他燒好的配菜一起吃是另一番味道。😍

豬肩肉
大片的豬肩肉用麵豉醬醃製,燒香是面醬形成焦香,肉質厚實,豬肉味亦能突出。☺️

冷麵
用上韓式風味加上泡菜,蘋果片和酸醋令整個冷麵更開胃消膩,麵條煙韌入味,配上燒肉一流。

自製梅酒
用特色杯奉上,酒味相對較淡而梅和甜味10分突出,容易入口又能解膩。😙

豆腐雪糕
不能少的甜品,豆腐清香微甜加上濃香牛奶味,清新又透心涼的感覺🤣

值得回味的一家日式料理餐廳,選擇多元化,高級簡約食材搭配細膩簡約手法加上細心服務顯然是餐廳受歡迎的原因🥰
2022-06-03 75 views
晚市開得返夜啲,放工同老公去relax 下行街食飯先餐前整返杯梅酒。唔常飲酒嘅我都覺得好易入口,酸酸甜甜溫泉蛋沙律:烹調時間剛好,溫泉蛋撈埋沙律菜食,為之後品嚐靚肉開開胃鹽燒飛驒牛肩肉:燒一面先,有血水就可反轉,燒到剛好,入口即溶,牛味濃,第一次食咁高級嘅牛咋鹽燒牛舌:超厚,所以要燒到六面都金黃色先食。一咬落去,咦?唔似平時啲牛舌嘅~好爽滑,有牛嘅香味日本豬肩肉:唔騷唔韌,點少少燒汁更帶出豬嘅肉香九洲壺漬牛小排:靚肉在壺中,成條燒熟完再剪開。呢隻醃左嘅肉同之前唔同,多左分咸香冷麵:一咬落去,嘩!彈到咁嘅😆好正呀!可以用爽彈黎形容,仲可以配啲醋食,減低之前食肉嘅油膩感最後仲有個紅豆雪糕添,好rich 嘅紅豆味,咬到粒粒紅豆架
晚市開得返夜啲,放工同老公去relax 下行街食飯先

餐前整返杯梅酒。唔常飲酒嘅我都覺得好易入口,酸酸甜甜

日本豬肩肉:唔騷唔韌,點少少燒汁更帶出豬嘅肉香

最後仲有個紅豆雪糕添,好rich 嘅紅豆味,咬到粒粒紅豆架
/肉料理 廣🇯🇵 Meat Cuisine Hiro仲淨係識得食牛角⁉️呢間午餐價錢抵到嚇你一跳😱仲要好高質😱😱.今次嚟到銅鑼灣嘅呢一間燒肉店 就咁睇OpenRice話人均消費400以上 同埋店面設計係一格格 枱與枱之間分得開 基本上唔會怕嘈親人🔊 For business 👨‍💼👩‍💼 lunch就啱哂 就咁講真係似比較貴嘅餐廳 但係睇真啲佢嘅午餐Menu 真係好抵食!😋由💰90去到690嘅價錢都有 個人覺得食170蚊嘅餐+Extra肉 買單都係二百頭 已經有好好質素嘅肉➡️請參考圖片!budget高啲可以食二百中 已經食到九州A4和牛/日本A5 飛驒牛 會有更加多油花 脂肪分布更加靚😍我都打算下次再去試呢個!😋😋.🍱 刺身/迷你井燒肉定食 💰HKD170+HKD40 Extra 40g肉呢個餐可以係三色刺身/三文魚飯/ 吞拿魚蓉飯/北海井中任選一樣 我揀咗吞拿魚蓉飯 入面除咗吞拿魚蓉仲有兩片吞拿魚 份量唔多 但係加埋燒肉就真係啱啱好 吞拿魚蓉唔會好似有啲壽司舖咁樣又未融雪嘅狀況 亦都感受到係新鮮👏🏻同行朋友揀左北海井 有兩件帶子兩件三文魚兩件油甘魚墨魚片🦑同埋蝦🦐 呢個真係超抵食 足料
肉料理 廣🇯🇵 Meat Cuisine Hiro
呢個餐可以係三色刺身/三文魚飯/ 吞拿魚蓉飯/北海井中任選一樣 我揀咗吞拿魚蓉飯 入面除咗吞拿魚蓉仲有兩片吞拿魚 份量唔多 但係加埋燒肉就真係啱啱好 吞拿魚蓉唔會好似有啲壽司舖咁樣又未融雪嘅狀況 亦都感受到係新鮮👏🏻同行朋友揀左北海井 有兩件帶子兩件三文魚兩件油甘魚墨魚片🦑同埋蝦🦐 呢個真係超抵食 足料 亦鮮甜👍🏻👍🏻另外仲有多一個餐呢 就係配天婦羅🍤同樣抵 大家都可以考慮🤩
燒肉本身有80g 加40蚊就有多40g 係必加!起碼多2至3塊肉🥩🥩可以揀小牛排/里脊肉/日本鷄肉/ 日本豬肉 識揀一定係小牛排 就係圖中嘅呢款肉 油花分布得靚 唔需要燒好耐 五至七成熟 入落口好鬆軟 加多一啖飯食 啲肉汁配飯 好正啊!順帶一提 呢度白飯任裝啊🍚🍚🍚
另外呢個定食仲會跟麵豉湯前菜甜品同埋茶碗蒸 茶碗蒸上枱嘅時候 仲係出煙 蛋好滑🥚湯汁亦好夠濃味!

🥓特選燒肉定食 💰HKD170+HKD70 Extra 60g肉
另外介紹多一個餐俾大家 呢個就淨係肉!有四款肉可以選擇 壺漬小牛排/上小牛排/上牛舌/上外横隔膜 可以揀一至兩款 本身個餐已經包咗140g肉 同行朋友亦都額外加咗肉 分量可以參考返圖片!

Location 📍
1️⃣ 肉料理 廣 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心2樓
2022-06-02 65 views
呢日來到銅鑼灣食飛驒牛相當興奮😍上一次食已經係日本,好懷念🥺.🍣海膽飛驒牛軍艦 $120食左第一啖,真係好食到難以形容!生牛肉好軟滑配上濃厚新鮮海膽真係不得了,絕對係享受,大推👍🏻.🥓日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $360包括飛驒牛肩肉和飛驒牛里脊肉各4片,飛驒牛肩肉油脂感重有入口即溶口感,飛驒牛里脊肉肉質實淨啲有口感,兩款都好好食估唔到係香港都食到!.🥓特選燒肉定食 $170我們選了上牛小排和壺漬小牛排,口感對比飛驒牛較厚實有口感同牛味較濃,jo相當喜歡好抵食推介👍🏻.呢間真心不錯大堆!set lunch會有前菜好喜歡蒸蛋好細滑仲有啲肉,食住燒肉再飲呢到自家製梅酒正正,坐得又闊落舒服,食完再嘆番球紅豆雪糕,香濃綿滑,即刻有去左一轉日本的感覺🥰

🍣海膽飛驒牛軍艦 $120

🥓日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $360

🥓特選燒肉定食 $170

2022-05-31 53 views
之前生日無得堂食,而家出返黎食,梗係叫個fd請返餐勁野!無得去日本梗係食好野!專食飛驒牛嘅燒肉店,門口好多認書勁pro個餐有10款不同部位嘅肉,炙燒A5 飛驒牛壽司另外8款,每樣得2塊好似唔多,但慢慢燒慢慢配白飲品嚐,係好夠食!同埋部分肉偏重油份,好飽燒肉要飲啤酒的!叫咗杯半黑半白嘅日本啤,premium malt, 原來而家啤酒都興兩溝,飲落唔會太麥,同時又好有白啤嘅花香蒸蛋入面有海鮮,蝦,鰹魚高汁base, 勁鮮味!連蛋都好高汁!店員專業嘅燒肉小提示肉燒到有d血水再反另一邊,發現想焦d嘅再燒多陣會香d。咁多年都唔知,不過平時嘅肉無咁厚,一路都無發現呢個規矩面豉湯有鮮豆腐,鮮葱好香兩款肉,分別係霜降同赤身比大家欣賞下d雪花紋霜降: 脂肪多嘅部位,油花分佈好似落雪咁,入口會融化,口感特別柔軟赤身: 偏瘦嘅部位,油花偏少,部份位置會有筋,需要咬多d友三角,超級邪惡牛油香!入口即化開嘅牛肉油脂,里脊肉 可能剛剛係條筋嘅位置加上赤身,有一啖有dd韌肉眼扒芯超軟,燒焦少少超香!肉汁又多!龜之子,肉汁超濃厚!好香濃!重口嘅肉汁!上後腰脊肉最乾,脂肪最少,全晚最韌(相對)呢種發熱線燒肉一滴油都無彈

專食飛驒牛嘅燒肉店,門口好多認書勁pro

個餐有10款不同部位嘅肉,炙燒A5 飛驒牛壽司

店員專業嘅燒肉小提示:
D肉燒到有d血水再反另一邊,發現想焦d嘅再燒多陣會香d。咁多年都唔知,不過平時嘅肉無咁厚,一路都無發現呢個規矩

面豉湯有鮮豆腐,鮮葱好香
兩款肉,分別係霜降同赤身
比大家欣賞下d雪花紋

赤身: 偏瘦嘅部位,油花偏少,部份位置會有筋,需要咬多d

友三角,超級邪惡牛油香!入口即化開嘅牛肉油脂,
里脊肉 可能剛剛係條筋嘅位置加上赤身,有一啖有dd韌
肉眼扒芯超軟,燒焦少少超香!肉汁又多!

龜之子,肉汁超濃厚!好香濃!重口嘅肉汁!
上後腰脊肉最乾,脂肪最少,全晚最韌(相對)

呢種發熱線燒肉一滴油都無彈,空氣好流通,無咩味。之前食過有d彈到死!嗰d係坐喺度都彈!係咩都唔做都彈到你!呢度係靠近d會熱,但店員超快返應,見你燒完就提出閂爐,唔洗你叫。一路都好主動加茶,唔會待慢!

高級牛真係差太遠啦,平時寧願唔食咁多肉都要慳返d quota黎食餐好嘅!
沙律,醋汁,少少辣椒皮,超開胃。之前試過叫燒肉,永遠都fail的,菜一燒就燶。。。
今日好朋友升職請食飯佢話帶我食A5和牛呢度專食日本飛驒牛好鍾意呢度個環境! 座位間隔私隱度高,有空間感,啱晒傾偈😁記得幾年前去日本飛驒旅行,以為讀飛「蟬」,點知原來係讀飛「駝」至啱😆呢度仲播住傳統日本樂器彈嘅音樂真係有啲似去咗日本~我Order左梅酒~甜甜地,好易入口!我哋叫咗個 二人套餐精選 A5 飛驒牛十部位 $1180/2人前菜有芝麻油菠菜、芽菜, 麵豉湯同埋一個都幾辣嘅泡菜蘿蔔~ 蔬菜可以揀自己燒或者係沙律;我哋就揀咗沙律生菜好新鮮,好爽脆~ 沙律混入少少辣的醋汁,好開胃! 茶碗蒸嘅蒸蛋好滑😚 食落好香鏗魚湯同海鮮味,入面仲有蝦、雞肉同蟹柳!好足料!呢間餐廳係專食飛驒牛的,見到餐廳一些証書!“飛驒牛”是指在岐阜縣內經過14個月以上肥育的黑毛和牛。曾連獲三屆「全國和牛能力共進會」最優秀食用牛肉獎✨聽講比松阪牛和神戶牛的業界地位更崇高 飛驒牛的特點是有優異的脂肪分布它們的油脂分佈均勻,肉質柔軟,入口即溶而A5則是最高級牛肉,在脂肪比例、艷、色、紋、香等肉質認定標準方面都達到了極高水準我地叫嘅餐總共有可以食到飛驒牛的十個部位! 分為赤身和霜降首先係和牛壽司!兩款都係炙燒~ 分別係外側
今日好朋友升職請食飯
佢話帶我食A5和牛
呢度專食日本飛驒牛
好鍾意呢度個環境!

座位間隔私隱度高,有空間感,啱晒傾偈😁
呢度仲播住傳統日本樂器彈嘅音樂
真係有啲似去咗日本~
我Order左梅酒~甜甜地,好易入口!
前菜有芝麻油菠菜、芽菜, 麵豉湯

生菜好新鮮,好爽脆~ 沙律混入少少辣的醋汁,好開胃!
茶碗蒸嘅蒸蛋好滑😚

食落好香鏗魚湯同海鮮味,入面仲有蝦、雞肉同蟹柳!好足料!
呢間餐廳係專食飛驒牛的,見到餐廳一些証書!
“飛驒牛”是指在岐阜縣內經過14個月以上肥育的黑毛和牛。
曾連獲三屆「全國和牛能力共進會」最優秀食用牛肉獎✨
聽講比松阪牛和神戶牛的業界地位更崇高

飛驒牛的特點是有優異的脂肪分布
它們的油脂分佈均勻,肉質柔軟,入口即溶
我地叫嘅餐總共有可以食到飛驒牛的十個部位! 分為赤身和霜降
首先係和牛壽司

兩款都係炙燒~ 分別係外側後腿肉(赤身)同下肩胛翼版肉(霜降)
我比較鍾意有Wasabi果款, 肉質肥美,juicy! 脂肪溶晒,牛味在口腔❤️💛

每件的雪花油脂非常吸引!
全部燒完,都超級香!!
當中最肥美嗰個部位-------友三角
油分極高~ 入口即溶,牛味超香,超正,極 juicy!
和尚頭:油脂冇咁多,要咬多幾啖,但都係好鬆化,咬出好多肉汁!

西冷:我覺得呢part係最香!好 juicy, 肥瘦比例剛好😃
里脊肉:屬赤身,即係比較多瘦肉嘅部分,但完全不會韌!
燒耐啲有陣焦味好正,聞落同食落都有陣好香嘅焦味

肉眼扒芯:霜降:肥瘦比例好好,又有得咬、有好多肉汁、肉質好嫩滑
龜之子:好香、牛味濃郁!赤身得來但佢都好多肉汁!有咬口
一燒完塊牛肉拎上嚟,啲肉汁係滴出嚟😍😍
臀骨肉:啲肉汁多到滴出來!係好肥美的赤身!肉質最有口感的部位
上後腰脊肉係全部部位來講最受嗰 part, 油脂比較少,但係食落去牛味好香

有即棄圍裙提供,呢個燒烤完全唔會彈油,唔使擔心!
我全部都冇點豉油,我覺得食佢嘅原汁原味已經非常好食🥰 完全唔需要額外嘅調味
餐廳最後送上甜品:紅豆雪糕
好多紅豆~ 好香紅豆味!
呢個二人餐, 一次過可以食到不同部位嘅A5飛驒牛
每人只係六百幾蚊, 價錢非常合理!
值得推介!
2022-05-24 72 views
同老婆過銅鑼灣行街,所以順便食埋午餐。上網見這間燒肉店都不錯,見lunch set都好吸引。 就決定試一試,店內裝修充滿了日式風情,而且抽氣做得好好,食完吾會有油煙味。點了2個set lunch,分別是日本A5飛驒牛肩里背肉定食及特選燒肉定食(壺漬小牛排及上牛舌)。這兩個定食是包括湯,茶碗蒸,前菜和甜品。日本A5飛驒牛肩里背肉定食:包括牛肩肉及里背肉。牛肩肉: 均勻的脂肪,入口即溶,加上外層燒得焦香,滋味得令人難以忘記。里背肉:牛味極濃又有咬口,好食。特選燒肉定食:壺漬小牛排,壺內有洋蔥之外還有2條小牛排,肉質軟滑及肉汁豐富。上牛舌:肉質彈牙,外層燒到脆脆地,好好味。
這兩個定食是包括湯,茶碗蒸,前菜和甜品

日本A5飛驒牛肩里背肉定食:包括牛肩肉及里背肉。
里背肉:牛味極濃又有咬口,好食。
上牛舌:肉質彈牙,外層燒到脆脆地,好好味。
香港都食到正宗日本A5飛驒牛!呢間肉料理廣就喺其中一間!就算Lunch嚟食客人都源源不絕😆🐮「飛驒牛」指在日本岐阜縣內經過14個月以上肥育的黑毛和牛。依日本食用肉等級認證協會認證及經飛驒牛品牌推進協議會事務局認可的牛,才能有此稱謂🏵️Lunch 定食設有茶碗蒸🍳漬物🥒白飯🍚味噌湯🫕甜品🍨可以追加飛驒牛小食,我哋追加咗2件海膽飛驒牛軍艦🤪🍳茶碗蒸:超繳滑嘅蛋~🥒漬物:芽菜、菠菜、醃紅蘿蔔🍖日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $360 120g日本A5飛騨牛肩ロースセットA5 Hida Beef Chuck Roll Set 飛驒霜降牛肩肉4片, 飛驒赤身牛里脊肉4片店員建議我哋先燒油脂感較重嘅牛肩肉🔥🥩霜降牛肩肉,油脂感較重,肉質超嫩!入口融化感覺好幸福🥰🥩赤身牛里脊肉,脂肪豐富,肉質軟腍,肉味喺口腔中慢慢滲出嚟!🍣海膽飛驒牛軍艦 $120@1飛騨牛雲丹のせ軍艦 Hida Beef Sushi with Sea Urchin刺身飛驒牛包著壽司,表面放滿海膽同大粒魚籽🤪生牛肉雪花紋分佈均勻,入口滿滿嘅油香,仲喺入口即融🤩 海膽一啲都唔腥又帶甜,呢個好味程度爆燈⭐⭐⭐⭐⭐🍖特選燒肉定食 $170 14
Lunch 定食設有茶碗蒸🍳漬物🥒白飯🍚味噌湯🫕甜品🍨
可以追加飛驒牛小食,我哋追加咗2件海膽飛驒牛軍艦🤪
梅酒
🍳茶碗蒸:超繳滑嘅蛋~
🥒漬物:芽菜、菠菜、醃紅蘿蔔
前菜
🍖日本A5飛驒牛肩里脊肉定食 $360 120g
日本A5飛騨牛肩ロースセット
A5 Hida Beef Chuck Roll Set
飛驒霜降牛肩肉4片, 飛驒赤身牛里脊肉4片
店員建議我哋先燒油脂感較重嘅牛肩肉🔥
🥩霜降牛肩肉,油脂感較重,肉質超嫩!入口融化感覺好幸福🥰
日本A5飛驒牛肩里脊肉定食
日本A5飛驒牛肩里脊肉定食
🍣海膽飛驒牛軍艦 $120@1
飛騨牛雲丹のせ軍艦
海膽飛驒牛軍艦

刺身飛驒牛包著壽司,表面放滿海膽同大粒魚籽🤪
🍖特選燒肉定食 $170 140g
Premium Grilled Meat Set
特選燒肉定食
呢款價位較低嘅牛肉來自澳洲~
🥩壺漬小牛排,小牛排喺壺裡面吸收哂醬汁,超吸入味!肉質鮮嫩軟腍~附上較剪剪成肉粒,呢款牛肉嘅牛味好濃郁!

🍨甜品為紅豆雪糕,唔會太甜味道剛剛好~完美結束今餐燒肉之旅🌸
Type of Meal
Lunch
梅酒
特選燒肉定食
  • 日本A5飛驒牛肩里脊肉定食
  • 茶碗蒸
  • 前菜
2022-05-23 239 views
肉料理 廣今日彈閘收工,同心愛的人去食下燒肉,釋放下Work from Home嘅壓力!先來返個前菜,開一開個胃口,溫泉蛋沙律:驚喜為在於蛋液香濃,而且原粒杏仁瞬間散發於口腔,將整個蛋沙律點綴一下海膽飛驒牛軍艦:飛驒牛嘅問你非常靚,入口即溶,毫無油膩感,與加上海膽嘅獨特鮮味融為一體,偶爾在口腔咬爆魚籽,激活口腔新體驗。鹽燒飛驒牛肩肉:第一次食飛驒牛,留下一個深刻嘅印象,入口即溶係A5和牛嘅特點,奇妙再有輕微彈牙嘅感覺,應該來自高質嘅脂肪,但係完全唔油膩,仲有好香嘅牛味。鹽燒厚切牛舌:牛脷一定係要食厚嘅,啲顏色仲靚到好似午餐肉咁呀,從未試過五成熟嘅牛脷,完全唔係以往嘅口感,爽而林滑,肯係上乘嘅食材。豬肩肉:肉味香濃,肉質鬆化,而且爽肥膏係有彈趣口感。九洲華壺漬:肉味非常突出,而且好有咬口,同飛驒牛肩肉相比,係兩種完全唔同嘅牛肉口感。醋汁冷麵:極度彈牙注意,帶假牙嘅人士一定要小心,唔係棚牙彈左個對面。(gag…)黑醋栗橙汁:比起一般橙汁,多咗一個層次嘅酸味,協助食燒肉嘅過程,解除油膩感覺。
肉料理 廣

豬肩肉:肉味香濃,肉質鬆化,而且爽肥膏係有彈趣口感。

• 飛驒牛海膽壽司
*此餐廳收取加一服務費。2件海膽飛驒牛軍艦(兩件$240),海膽食落鮮味十足,飛驒牛油脂味濃、入口即化,三文魚籽味道鮮甜,配以芥末豉油食用,味道更佳;酸薑口感爽脆,幫助解膩。B特選燒肉定食(單點$170),肉類可以自行選擇,壺漬小牛排、上小牛排、上牛舌、上外橫隔膜,四選二;壺漬小牛排口感厚身,味道鹹甜,配料包括有冬菇、洋蔥、大蔥、蒜頭;上小牛排帶有雪花紋理,肉味濃香,配以燒肉汁,更具日本風味。白飯(跟餐$0),口感煙韌。茶碗蒸(跟餐$0),口感滑溜,充滿高湯味道,內有蝦肉、雞肉、蟹柳、海帶,好足料。餐湯(跟餐$0),內有豆腐、海帶、香蔥,鹹度適中。漬物(跟餐$0),包括有白蘿蔔泡菜、涼拌芽菜、涼拌菠菜。甜品(跟餐$0),芒果雪糕,口感幼滑,味道香甜。清茶(跟餐$0),茶味淡香。冷蒸餾咖啡(跟餐$15),味道比較Fruity,飲落好清爽,糖水、鮮奶另上。
*此餐廳收取加一服務費。

白飯(跟餐$0),口感煙韌。

餐湯(跟餐$0),內有豆腐、海帶、香蔥,鹹度適中。

漬物(跟餐$0),包括有白蘿蔔泡菜、涼拌芽菜、涼拌菠菜。

甜品(跟餐$0),芒果雪糕,口感幼滑,味道香甜。

清茶(跟餐$0),茶味淡香。

• B特選燒肉定食
肉肉迷趁着堂食準備開返,決定放假去嘆一個精美高檔嘅午餐,加上要請朋友食生日飯點可以失禮,在網上見到好評如潮嘅肉料理 廣 ,成日見到啲牛肉影到好吸引,啱晒我呢位牛迷嘅朋友,所以心血來潮Walk in去試!餐廳以木嘅裝修為主,配襯返紅噹噹嘅枱別具氣派,每一張枱與枱之間都有距離之餘,仲有屏風隔開,同朋友傾心事都唔怕俾人聽到。餐廳嘅餐牌好多款唔同嘅燒肉選擇,有牛、豬、雞等等,加埋啲食物圖片,引到我流晒口水。先Order叫咗一人一杯飲品嘆吓,巨峰乳酸特飲最適合我不過,俾我爽一爽喉嚨,一邊飲一邊揀嘢食。見到呢度嘅牆上面好多 #飛彈牛 嘅海報,睇到我地舔舔脷,所以最後決定叫咗牛油帆立貝兩隻、飛彈牛特選西冷、碎飛彈牛他他、特選燒肉定食套餐,大家開心share食。話咁快就先來一碟前菜,裏面一共有三味,酸酸甜甜辣辣好開胃。好耐都冇食海鮮,呢兩隻帆立貝也不負所望,味道好Fresh,食落去一條條絲條,一粒沙都冇,可見非常新鮮。燒肉套餐中包括暖笠笠嘅燉蛋同埋麵豉湯。而燒肉方面可以從四款牛肉類揀選一至兩款,當中的壺漬小牛排及薄切一片片的牛小排,兩者賣相都好吸引,壺裏除咗有大大塊嘅洋蔥圈之外,仲有一條超長的小牛排,

話咁快就先來一碟前菜,裏面一共有三味,酸酸甜甜辣辣好開胃。

燒肉套餐中包括暖笠笠嘅燉蛋同埋麵豉湯。
而燒肉方面可以從四款牛肉類揀選一至兩款,當中的壺漬小牛排及薄切一片片的牛小排,兩者賣相都好吸引,壺裏除咗有大大塊嘅洋蔥圈之外,仲有一條超長的小牛排,半肥半瘦正是我想食嘅牛肉質感,自己鍾意燒幾多成熟都得,火喉自由控制,一啖放落口牛味超濃郁,而且非常軟熟,再點埋佢附以嘅醬汁真係冇得頂。

呢度嘅鎮店之寶和牛之王 - 飛彈牛特選西冷 無敵大塊,有我兩隻手板咁大咁長,師傅預先切開十小片,牛肉的油脂分佈好均勻,彷彿如霜降肉質、油花若霜,難怪入口即溶、牛味四溢,牛迷必定一食愛上!

食靚牛要繼續食,碎飛彈牛他他呈現一磚圓柱體,配上生嘅鵪鶉蛋及蔥花增添色彩,爽爽軟軟的質感,配以飛彈牛優質品種牛肉嘅味道,確實好食到彈起,是我吃過眾多牛肉他他之中最好食的一次!😱😍

最後身為男士,要食返個芝麻雪糕滋潤下頭髮🤣

食完之後令我喺往後嘅日子,舌尖上都係以飛彈牛為目標,真係食完返唔到轉頭啊!

#肉料理廣 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心2樓
2022-04-27 70 views
一向都好鍾意食日本菜除咗刺身、壽司、串燒等等日本烤肉都好啱我嘅口味一直都好想試吓位於銅鑼灣的「 肉料理 廣 」 @肉料理 廣 今晚終於有機會去食啦一去到就感受到佢嘅裝修好日式化好香嘅燒肉味傳到門口店員其後就好殷勤親切地安排我哋坐梳化位置而且私隱度都好高仲有隔板隔住呢呢度嘅食物套餐、款式都幾多識食一定要揀食呢度嘅飛彈牛飛彈牛是在岐阜縣的黑毛和牛種中特選出嚟嘅優質牛肉品牌餐廳採用的肉質等級為5級更經推進協議會事務局確認並認可#牛魔王 今次又有福了⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨❤️【 碎飛彈牛他他 】確實有別於一般吃到的他他採用飛彈和牛切成一粒粒面頭有生鵪鶉蛋內裏有鮮甜的果粒配以酸酸甜甜嘅醬汁以及生鵪鶉蛋攪勻一齊食超軟口牛味濃郁嘅口感真的超好食超讚確實會令人食過返尋味喔💖【 飛彈牛特選西冷 】牛魔王見到粉紅色嘅牛肉色澤以及條紋非常平均嘅西冷一定心心眼牛肉嘅脂肪簡直就是適度的嚼感與油花之間肉質細緻柔軟、入口即溶估唔到喺香港都可以彈到日本級嘅和牛點少得配埋一碗白飯去中和油膩感絕對係一試難忘之選除咗散叫嘅食物之外仲有好抵食嘅燒肉定食隨即我哋就揀咗個套餐開心share「
一向都好鍾意食日本菜
除咗刺身壽司、串燒等等
日本烤肉都好啱我嘅口味

好香嘅燒肉味傳到門口
店員其後就好殷勤親切地安排我哋坐梳化位置
而且私隱度都好高
仲有隔板隔住呢

呢度嘅食物套餐、款式都幾多
識食一定要揀食呢度嘅飛彈牛

💖【 飛彈牛特選西冷 】
牛魔王見到粉紅色嘅牛肉色澤
以及條紋非常平均嘅西冷一定心心眼
牛肉嘅脂肪簡直就是適度的嚼感與油花之間
肉質細緻柔軟、入口即溶
估唔到喺香港都可以彈到日本級嘅和牛
點少得配埋一碗白飯去中和油膩感
絕對係一試難忘之選

除咗散叫嘅食物之外
仲有好抵食嘅燒肉定食
隨即我哋就揀咗個套餐開心share
「 特選燒肉定食 」
可以自由選擇一款或兩款種類嘅牛肉
套餐仲包括白飯、湯、茶碗蒸、漬物及甜品
非常豐富飽肚呢

🧡【 柚子茶 】