2015-11-07 2974 views
上週很幸福,又一連幾晚吃蟹,首先是週二晚再訪沙田萬怡酒店 MoMo Café 品嚐新出的大閘蟹自助餐。我沒打錯你也沒看錯,又是大閘蟹任吃啊!來過多次了,但也循例簡介一下,這是日式前菜、壽司及刺身部。前菜有三款,最愛爽脆的小魷魚;壽司約有4-5款,推介美美的三文魚卷,好看也好吃;最後刺身有5款,包括三文魚、墨魚、希靈魚、鯖魚等等。然後對面就是燒烤檔,有專人為大家新鮮燒牛柳、秋刀魚、豬頸肉、菠蘿、青瓜、三色椒,以及香氣撲鼻的大頭蝦!不用說,甜魔媽媽的心水推介就是大頭蝦,還有燒菠蘿。然後轉角這東東很不好拍,但芝味卻萬萬不能錯過:芝士野菌意大利飯是也。頗有口感的野菌意大利飯以巨大芝士盛起,熱力令芝士融化、香氣融入飯內,貪心如我輩再用力挖多幾下,成品芝香爆燈!然後有印度薄脆、兩款印度咖哩(記得那款雜菜咖哩是估不到的好吃),以及印度香飯。再前行是每次來都必吃的即製意粉檔,特別喜歡這裡的 Carbonara,飽極也要吃!當然少不了妹妹愛吃的包包,可惜是好吃的薄餅及漢堡包就只限下午供應。去到中西熱食區,首有牛肩肉、脆薯角、粟米忌廉湯;粟米忌廉湯對大人吸引是沒多少了,但小朋友往往超愛呢。然後有都幾 in
來過多次了,但也循例簡介一下,這是日式前菜、壽司刺身部。前菜有三款,最愛爽脆的小魷魚;壽司約有4-5款,推介美美的三文魚卷,好看也好吃;最後刺身有5款,包括三文魚、墨魚、希靈魚、鯖魚等等。
然後有都幾 in 的辣味韓式炸雞、羊腿肉拌法邊豆、洋蔥絲豬柳、芹香珊瑚蚌帶子、螺片炒時蔬、鹽燒和牛炒豆角,以及酸酸甜甜、開胃好吃的菠蘿山楂骨,大部分都幾好吃。
然後,重點來了:清蒸大閘蟹出籠!雖然身量不算大,只約3兩半,而且每次限取一隻,但都幾多膏誘人,始終吃蟹的季節到了。而場內又會奉上薑茶,我也連飲兩大杯呢。
中式燉湯也好喝,常常休息不足的我也飲了一大盅,感覺暖胃舒服。再之後是粉麵檔,選擇非常豐富,不過同檯沒人有食力去挑戰了~
因為前行還有凍海鮮區呢!很推介這裡的熟蝦,肉質鮮甜爽彈,另外青口、長腳蟹、小魷魚、花螺、蜆隻、翡翠螺等,合共七款選擇。同時還有非泰式生蝦刺身,味道特別。
再前行是冷盤沙律區,有各式新鮮沙律配料、凍肉、選擇豐富的芝士區,以及現成的沙律及中式冷盤選擇,甜魔媽媽的推介是芝士(特別是金色包裝的 Camembert,超好吃!!)及爽彈脆口的海蜇絲。
去到甜品部,第一件事去看雪糕,哈!這裡提供 Haagen Dazs 的迷你杯,口味有士多啤梨、朱古力、雲呢拿,是就是簡單,不過正是甜魔家最愛的三款口味。
也有即製班戟,貌似很不錯,不過太飽沒有吃了;改試了另一邊的即製拿破侖,新鮮夾起,忌廉不會令酥皮腍得太快,口味也有三款:原味、芒果味及士多啤梨,但個子挺大人多分享較好,不然一件KO大家!
長長的甜品檯上,打頭陣就是朱古力布朗尼,中間刻意焗得不是太熟,正像流心的心太軟,太美味了,我連吃兩大兜!
 後面的麵包布甸可能也好吃,但珠玉在前,我試都沒試了~
接著的甜品選擇繁多:蘋果酥卷、芝士蛋糕、檸檬慕絲蛋糕、曲奇,以及甜魔媽媽推介的草莓綠茶忌廉卷!
還有更多的糖果、配料,以及超級清新好吃的柑桔蘆薈凍杯,不好甜也要試;之後還有紅橙慕絲、朱古力brownie、香蕉烘餅、曲奇、桂花凍糕、椰汁凍糕、紅棗糕等等,花多眼亂!
切片水果有菠蘿及西瓜,此外甜品櫃內還有蘋果、鮮橙、布冧可取,加上木瓜椰果西米露,大致就這樣了。
噢不,還有一樣:這個美如花園的,其實是夢幻版的朱古力火鍋,大家可以選擇心水的士多啤梨、哈蜜瓜粒、棉花糖、杏子或手指餅,來點蘸朱古力醬吃!
開餐啦!老公是蟹痴,這晚一來就向大閘蟹進攻!如圖,蟹的個子不是很大,但多膏鮮甜,吃下去很滿足;吃完再來杯薑茶,太舒服了~
同時間,三人合力取了一檯滿滿的豐富頭盤,加上一盅健康燉湯,我也不客氣開動啦!吃 Buffet 我還是習慣先吃水果、然後沙律,再到海鮮,然後飲盅湯暖一暖胃,感覺這樣較易消化,有助中後段增加食力,大家也可以試試~
鮮甜的刺身又加碼上場,每一款質素都不錯;更加豐富震憾的是海鮮選擇,當中最出色是鮮甜的海蝦,讓人吃到停不了口!頭盤吃得太太太豐富啦,之後熱盤每款再吃一點,已經很飽了... 推介要吃辣炸雞、意大利飯、Carbonara,同時,為了健康多吃點菜吧,反正這裡的菜清甜無渣,別錯過啊~
最後再來一客香噴噴的燒大頭蝦,又要向甜品進攻啦!
去到甜品環節,甚麼都試了一點,最喜歡流心朱古力布朗尼、柑桔蘆薈凍杯以及雪糕!
最後再來杯香醇美味的 Cappuccino,徹底滿足了!不過盡興的一晚還未結束,因為下場還去了30樓新開的 LEVELthirty Lounge & Bar 飲東西~ 下文再作介紹了。
2015-11-03
$450 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event, Credit Card Offers
2015-11-03 9265 views
十月份,又係品嘗大閘蟹的季節了!早在九月中我已急不及待品嘗第一水的雌蟹,理所當然的,質素不過不失,但叫做慰解一年相思之苦吧!這天晚上,同幾位朋友來到沙田萬怡酒店的Momo Cafe, 正因為今個月的主題正是華麗蟹逅,主打是任食的大閘蟹呢酒店位於石門工商區附近,夜晚人流唔多,所以最怕的搶食畫面並沒出現呢!枱上已每人準備好 拆蟹工具一份去望下有咩食先!海鮮有長腳蟹,蝦,魷魚桶,帶子,蜆,泰式生蝦等,芝士都有好多款,熱葷,麵檔,即場燒烤食品.....最特別是這個會不停融化的芝士,鐵架保持著微暖令芝士不斷加温,感覺好邪惡吧!海蝦挺新鮮,入口有淡淡的自然海水味!泰式蝦晶瑩剔透,質感彈牙,都好值得一試。終於發現主角大閘蟹啦!佢係即叫即蒸,不過要落單,每人每次限叫一隻,會由服務員送到上枱,唔洗爭唔洗搶,仲可以Keep住熱食呀!Like!仲發現左另一個芝士飯!佢係將熱辣辣的飯放到芝士上,咁就沾到融化左的芝士,質感有點似Risotto, 不過就無咁笠口,芝味恰到好處!先食啲菜菜子,冷盤打打底先......長腳蟹質素好高,肉質唔會梅身,好易就拆到好完整的蟹腳肉,正!等左一陣終於見到大閘蟹送到!重量大概係3
十月份,又係品嘗大閘蟹的季節了!

這天晚上,同幾位朋友來到沙田萬怡酒店的Momo Cafe,
正因為今個月的主題正是華麗蟹逅,主打是任食的大閘蟹呢
枱上已每人準備好 拆蟹工具一份
芝士
海蝦挺新鮮,入口有淡淡的自然海水味!
泰式蝦晶瑩剔透,質感彈牙,都好值得一試。
海鮮
先食啲菜菜子,冷盤打打底先......
等左一陣終於見到大閘蟹送到!
重量大概係3.5両吧!不算太重,但大閘蟹這回事,都係食膏就算啦!哈哈!
因為都是開季不久,蟹膏雖不至洶湧澎湃,但都金黄澄明都幾可觀,肉質鮮甜!
趁熱食左兩隻大閘蟹,當然未停手,呢度嘅烤燒都好出色!菠蘿清甜又多汁,入口仲有點焦香,茄子都好味,唔會乾巴巴!
呢度出名仲有燉湯,那晚是猴頭菇湯,好足料,飲落順口又清甜!
不經不覺已經食了很多,不過我要留肚食甜品!除了甜品枱,即造斑戟,朱古力火鍋外,雪櫃仲有多款哈根大師!
甜品款多又靚靚!單是糕點都有十多款!
每款執一件!綠茶同紅桑子的蛋糕最得我歡心!綠茶鬆軟,紅桑子酸甜有致,開胃不膩
甜品師仲即場整左拿破侖,鬆脆的餅皮加埋酸酸地的草莓吉士,食到咁飽的最佳選擇!
食到飽到上心口!哈哈哈!
呢度的任食大閘蟹真係好吸引!最緊要係唔洗爭,人人有份!仲係熱住上枱!細心的服務員哥哥食完仲會立即俾薑茶!
$400 (Dinner)
海鮮
2015-10-30 7644 views
今次食自助餐的主角是大閘蟹,一年只有9月同10月食大閘蟹是最“正”。我近幾年都會食幾次大閘蟹,仲會在中環老店買的。因為佢地有保證,我公蟹及乸蟹都咁歡喜的。當我知沙田萬怡酒店有大閘蟹自助餐,就立即去約朋友去食啦。酒店位置在石門火車站附近,對在西環做野的我比較遠,但有蟹食,我遠遠都去。酒店好新,環境好舒服及靚,可能只開業幾年,我見到的客人有外國人士及特意去食自助餐的人,人流不算太逼,食物不斷的補充。我地幾個人選了比較近食物枱的梳化位置坐。我一開始就選些熱食暖暖胃先,因為一放工就馬不停蹄的直飛到酒店,有點餓。螺頭燉湯~~每個人都可以取一盅燉湯飲。材料有2個螺頭,肉淋,豬肉粒幾件,一個乾菌,燉了好幾個鐘,把精華帶了出來,湯清有鮮味,我總共飲了2盅。燒蝦~~蝦身肉爽口,但最好食的是蝦頭有大量蝦膏,非常滑口,入口香濃,好味。仲有燒雞翼,菠蘿,牛肉粒。芝士飯~~燒烤邊有一個大芝士,好特別,廚師把飯煮熟,熱辣辣倒入芝士中央的位置。因為飯熱,所以把飯邊的芝士溶解了少少融入飯中,食到非常香的芝士飯味。我開始食海鮮冷盆,嘩嘩!都算種類多呀。有魷魚桶,鮮蝦,蜆,青口,帶子,螺及長腳蟹。樣樣都鮮甜味美。我鍾意食

我開始食海鮮冷盆,嘩嘩!都算種類多呀。有魷魚桶,鮮蝦,蜆,青口,帶子,螺及長腳蟹。樣樣都鮮甜味美。我鍾意食蝦同長腳蟹。
大蟹蟹出場啦!每人每次只可以取一隻,但客人可行幾次去取,咁每隻蟹都是熱辣辣的,蟹是3両半,多膏肉質鮮甜。我今年是第一食蟹,所以特別興奮,開心。我一連食了3隻,仲教朋友仔點可以開大閘蟹又方便,又食到全部的肉。
最後是食沙律及甜品~我取些沙律菜食幫助消化,蕃茄仔,煙三文魚,涼拌海哲及木耳。
芝士枱上有不同的芝士比人試食,我見種類也多,所以取買四款食,有香濃的,軟身的,淡味的,仲有一個是大大個芝士用火熱溶再食,但我無緣試到,因為需要服務員幫助才有得食。
美味的即做法式千層酥,放了士多啤梨同芒果醬,熱辣辣又鬆脆,食完後非常滿足的回家。下次會再去食自助餐,因為可以好舒服同輕鬆的慢慢享用食物。
2015-10-26 6516 views
平時間唔中都會與同事到momo café吃自助午餐, 因為食物選擇算多, 價錢亦都合理. 今次去吃自助晚餐, 原因是被大閘蟹召喚啊~ 名為「華麗蟹逅自助晚餐」由 10月1日開始至11月30日, 正正是吃大閘蟹的時節!每次去momo café, 大多數是坐大廳的一邊, 由於今次大廳已坐滿客, 剛巧被編到偏廳這邊, 有些自成一角的感覺, 環境舒適啊~一個木盒有齊餐具, 更有吃大閘蟹用的棒棒及剪刀.急不及待, 即刻衝去拿大閘蟹! 由於每個蒸籠只有8隻蟹, 為顧及其他客人需要, 每人每次只可拿1隻啊~ 換言之, 想要吃3隻, 就要出去3次囉.每隻3.5兩重, 當晚所吃全是蟹公, 吃時伴以薑粒黑醋, 味道更佳.蟹膏!蟹黃! 好誘人呀!! 雖然未至於很 ‘爆膏’, 但蟹膏夠軟滑, 一啖啜入口, 已經很滿足.大閘蟹是寒涼食物, 吃完當然要飲杯薑茶, 味道絕不似沖劑, 薑味中帶少少焦味, 於是八卦地詢問, 才知是momo café自家把薑磨成粒再加黃糖去煮, 難怪不是一味死甜, 而是薑和糖的比例剛剛好. 一定要多喝幾杯.必食的還有凍海鮮, 把青口、大蜆、魷魚及螺傾瀉出來, 幾搶眼的presentati

一個木盒有齊餐具, 更有吃大閘蟹用的棒棒及剪刀.
必食的還有凍海鮮, 把青口、大蜆、魷魚及螺傾瀉出來, 幾搶眼的presentation. 每次吃蟹腳都沒有失望, 今次亦然.
大蜆和青口很鮮味, 尤其大蜆, 蜆肉爽口鮮甜, 我食了很多啊~
吃長腳蟹最忌太咸太多水, momo café的蟹腳是咸味適中, 而且肉質嫩滑~
蟲草花瑤柱燉響螺也是必飲, 很少酒店會有如此出色的燉湯, 況且今次的燉湯很滋補, 非常適合女生~ 所有材料的精華就在這盅內, 原汁原味, 我敢說這是沒有味精的湯, 因為喝完不會覺得口乾、口渴. 而且我也飲慣媽媽的愛心靚湯, 一定分得出無味精的靚湯是怎樣.
今次吃buffet的次序..我也有點亂, 因為被大閘蟹搶了頭位, 就連平時會先吃的沙律都沒有多加理會. 沙律區的材料都夠新鮮, 還有各款沙律醬.
涼拌菜方面, 選擇並非很多, 但醬拍黃瓜及木耳是我至愛.
芝士選擇也有好幾款, 朋友說芝士跟青提子是絕配啊~
而我則被這款熱溶芝士迷住, 雖然並非首次吃這款芝士, 但每次看到也感興奮!
芝士一幅一幅地撥到碟上, 加幾塊克力架, 無敵!! 芝士味少少咸、軟綿綿, 一定要趁熱吃啊~
燒越南大頭蝦都值得試試, 雖然頭很大, 肉很少, 不過燒得很香口, 唯質素有點參差, 3隻之中有1隻的肉質不夠彈牙.
在社交媒體看到好多人也吃過這款飯, 而我卻是首次接觸, 幾有趣啊~ 自己動手弄黑松露芝士意大利飯, 其實很簡單啦, 飯本身已在芝士內, 在熱燈的照射下, 芝士很易被刮起兼與意大利飯黏在一起. 黑松露的芳香與芝士的乳香, 無語倫比.
其他熱葷有羊扒、三文魚扒、中式蔬菜等等, 要吃得飽, 不是難事!
當然日式壽司刺身不能缺少, 但沒欠缺蝦和帶子刺身, 相對地沒有其他檔口般吸引.
我幾喜歡麵檔, 除了因為本身喜歡吃麵多於飯外, 就是因為吃得多生冷食物, 要來一碗熱呼呼的湯麵來暖一暖腸胃. 咖喱魚蛋、豬皮蘿蔔、魚片頭, 正好給我來一個港式車仔麵.
很喜歡吃甜品的我, 今晚卻沒有多吃….只是簡單地吃了橘味慕絲啫喱、雜莓慕絲蛋糕及haagen-dazs就算..
極其量也半DIY了pancake, 甜品師傅把pancake皮放到我的碟上, 我就加入喜歡的材料, 例如荔枝、朱古力片等, 不算很好吃但幾好玩啦~
甜品區還有爆谷機, 但就不能自己落手做~
色彩繽紛的生果串夠晒搶眼~ 根據甚麼顏色治療之說, 當一個心情不愉快的人看到這些, 心情會立即轉好過來, HAHA. Anyway, 吃自助餐也能減壓, 盡情拿自己喜歡的食物及份量, 不需詢問他人意見, 就讓心靈及食慾放縱一下~
2015-10-20
$493 (Dinner)
  • 黑松露芝士意大利飯
  • 熱溶芝士
  • 凍海鮮
  • 蟹腳
  • 蟲草花瑤柱燉響螺湯
  • 大閘蟹
2015-10-25 5253 views
馬鐵石門站行過去頗近的,酒店才開張了幾年, 呢期餐廳最近主打大閘蟹自助餐, 友人非常喜歡吃大閘蟹, 一行數人便去嚐嚐這個大閘蟹宴吧。餐廳非常寬敞,整潔。 令我想起之前在尖東海旁某大海景酒店的擠迫昏暗環境,這裡更覺舒適自在。長脚蟹好鮮味必食! 另碟中上面最大塊的是牛肩肉, 比旁邊的黑椒牛柳粒更香, 印式香辣雞好入味, 海味扒節瓜脯, 清酒燒汁焗大蝦真是想連空殻都食埋, 重有燒大蝦,宫爆鳯梨醋香⻣,蛤蜆, 凍蝦,青口, 螺肉, 鱿魚筒,帶子, 三文魚, 燒菠蘿, 八爪魚刺身等等...到主角大閘蟹了,每隻约3両半, 熱辣辣的,蟹膏很香啊,忘情的吃着時待應已端来又熱又甜的薑茶, 真體貼!姫松茸瑤柱燉螺頭一向喜歡飲湯, 這個燉湯充斥着姫松茸和螺頭的香甜味, 瘦肉和瑤柱配親下, 迫使我喝下兩蛊才能免强罷手。最後淺嘗幾口美味芝士和精緻的甜品蛋糕,巳經要捧住個肚離開了。

来又熱又甜的薑茶, 真體貼!

姫松茸瑤柱燉螺頭

2015-10-25 3775 views
最鐘意食自助餐, 食物種類多, 滿足心多的我。這晚來到沙田萬怡酒店MoMo Cafe, 因為自助餐中有任食時令老三陽大閘蟹,供應期至到30/11。既然以大閘蟹為主打, 當然第一時間要試試啦! 位置就在燉湯旁邊。 每次大閘蟹出爐時, 一人限取一隻 , 好快被掃清,幸好補給得快,而且無限供應。十月就是食雄蟹, 每隻約三両半。黃油但未到爆膏狀態, 蟹膏黏又軟, 而且已起白油,有白色呈透明的黏口蟹膏。 我也只是一隻起兩隻止,畢竟其他食物也太吸引了,我要留肚留時間去試試其他美食。食完大閘蟹,記得要喝杯生磨薑茶驅寒呀! 甜辣度剛好, 喝後有暖意。必喝是日燉湯,有蟲草瑤柱燉螺頭,好滋補, 清甜又潤肺。冷盤海鮮有鮮甜又嫩的長腳蟹及大蜆等沙律、頭盤、芝士類亦相當多, 薄脆餅乾夾半溶芝士, 無可抗拒, 芝士咸香又軟身,來多幾件也不飽滯。日式區的刺身與壽司車仔麵配料非常多,亦有香港特式的咖喱豬皮魚旦,讓客人在酒店也能吃到地道風味。熱食的都有好多選擇, 三文魚扒、羊架、雞、牛柳等還有鐵板煎, 當中脹卜卜的越南大蝦好吸引, 如果再乾身一點會更美味。另一吸睛美食, 有這個芝士黑松露飯, 自己控制芝士份量, 感覺良

最鐘意食自助餐, 食物種類多, 滿足心多的我。
十月就是食雄蟹, 每隻約三両半。
必喝是日燉湯,有蟲草瑤柱燉螺頭,好滋補, 清甜又潤肺。
冷盤海鮮有鮮甜又嫩的長腳蟹及大蜆等
日式區的刺身壽司
熱食的都有好多選擇, 三文魚扒、羊架、雞、牛柳等
另一吸睛美食, 有這個芝士黑松露飯, 自己控制芝士份量, 感覺良好, 黑松露飯粒粒粒粉明, 與片片乾身芝士一口吃下, 兩者味道平衡, 不會有那重口味的感覺。
近門口一區,就是生果區,一支支水果插在色彩繽紛的沙上,小朋友一定嚷著要吃吧﹗
甜品區有糕甜、哈根大師雪糕、即製班戟、千層酥、爆谷等等等等......
喜歡蛋糕細細件,淺嚐幾件也不會膩。
客人可自行在班戟皮上,放上喜愛的配料, 創造獨有口味。
還有紅酒煮梨啊…可惜....太搶手, 無緣一嚐。
美食當前,時間有限,我只願有摩打口與橡筋肚來再繼續食~ 下次再戰~

2015-10-20
$450 (Dinner)
2015-10-17 4144 views
九月十月,是大閘蟹的當造季節,坊間已有不多賣南北貨的專門店,都臨時搬出個大雪櫃來,賣大閘蟹。甚至有一些臨時散貨場的鋪位,都會搖身一變,成為一間臨時賣靚蟹的小店。不過,好不好食,多不多膏,就的確要跟懂得揀蟹的人出手才會找到好貨。同樣地,這一個時候,全國各地的中式食肆,都會為大閘蟹而瘋狂。有時候想吃靚蟹,可真要是到餐廳找才行。而是月,沙田《Marriott Courtyard》的《MoMo Cafe》,因為大閘蟹而推出了一個令蟹迷極之興奮的事,就是一個有得任食大閘蟹的自助餐。沙田 Marriott Courtyard,位於石門工業區之內,主要的客路其實都是附近工業區的商家,以及周邊屋苑的住客。有時候,覺得酒店建在非商業中心地點是有點怪,但沒想到,此酒店是經常 full house 的,主要是有一班,科學園同石門、小瀝源工業區的商務客。而酒店的主打食肆,就是位於酒店2樓的《MoMo Cafe》自助餐,同位於頂樓的《LEVELthirty Lounge & Bar》。是日,因為是一個自助餐晚宴,所以我主要介紹《MoMo Cafe》。《MoMo Cafe》,雖位於低層,但勝在其空間夠大,可能是地

《MoMo Cafe》,雖位於低層,但勝在其空間夠大,可能是地點始終不太方便就腳,星期五的晚上才十多檯客,感覺人氣未夠。
我們坐在後廳,有一個L形的巨大窗戶,盡覽整個沙田河東岸的街景,而我從來沒想過沙田的夜景是不錯的。
食物的選擇算是不錯,單是沙律吧已經可以令我逗留一段小時間。
夜晚不太想吃沙律,但 cold meat 同芝士就是我最喜歡的西式前菜。每一次食自助餐的我,cold meat counter 是我第一個想到要去的食物 counter。
cold seafood,是評論自助餐廳好不好食的的其中一個重點食品。一看,當中的選擇夠多,已經令我覺得夠分數。長腳蟹、螺、蝦蟹同青口,味道感覺新鮮。
這兒有一個 Grill bar,有部份的東西是即叫即燒的,也有一些預先燒好的,不過,我建議大家花點時間等,食即燒的總好過預先燒好的。
說日式的食物吧,這不外乎就是壽司刺身同冷麵。選擇簡單,但作為一間自助餐廳,已經是足夠多的選擇。只不過,為何沒有吞拿魚。
粉麵部,應該要食一碗,但有時候,為了多吃其他的東西,整一大碗粉麵,往往有一種令人敬而遠之的感覺。不過,各人有各人的所好,當晚,的確有不少人整返一碗仔粉,但我就沒有了。
自助餐甜品,不吸引就可以打一個大交叉。精美的西餅、熱布甸,若我不是帶病上陣,我一定會消滅那一個 bread pudding。
介紹完食品 counter,就評一評我卞該晚選擇過的食物了,首先是一碟 cold meat 同芝士。芝士,我選了其中一款 blue cheese。而 cold meat 之中,我幾喜歡有牛脷的選擇,牛脷口感既爽又香口,以 cold meat 形式做出來,我是第一次食。其他的 cold meat 都是大眾化的款式,味道算是不錯。
日式刺身,有自助餐必有的三文魚、立魚、希靈魚同八爪魚。全部都是夠新鮮的魚生。但,同我之前提出過的一樣,點解冇吞拿魚....
日式冷麵是一個做得很好的小食,輕輕的份量,兩啖已經可以食晒,麵條煙韌爽口,麵汁香甜,再加有蟹子作為味道上的小點綴,味道鮮甜。
海鮮,只是吹筒仔的味道差少少之外,其他的我會給于好高的分數,尤其是長腳蟹同青口,多肉多汁,味道又極甜美,值得一讚。
Grill Cheese 是即叫即燒的,半溶的芝士,咸香的味道令人回味,而且口感軟軟綿綿的....我可以說,這一種半溶的芝士,比起一般即開即食的芝士,更加之惹味。
Grill,同熱食,我取了少許豬頸肉、少許鮑片,一片燒牛肉同一份芝士 risotto。芝士 Risotto 非常之 creamy,非常之香,只不過我們沒有卞製好時立即去搶去試,不然,味道會是更香。其他的熱食如鮑片及豬頸肉都不錯,燒牛肉方面,我忘記了加汁....
對於少飲湯水的我來說,這響螺燉湯絕對是一個保品,夠熱,湯料又夠多,粒粒有咬口的螺肉同瘦肉,味道清甜的湯,滋擾補身。
是日的主角是大閘蟹,看見取大閘蟹的那一個 counter,出完一籠又一籠,出了一籠蟹,不需一分鐘就已經清光,果然,是日的客人,的確沒有看中場內任何的東西,基本上,個個來都是為了一個目的,就是食蟹。
非常肥美的蟹,隻隻的厚膏好肉,由蟹殼到蟹身的中央,都充滿了肥美的紅色蟹膏,非常之鮮甜,我自身的 quota 只吃了兩隻,不知大家又可以吃都多少隻呢?
之後,朋友端來一碟燒大頭蝦,肉厚的大頭蝦,入口很爽,不過,我本人對大頭蝦的味道感覺始終是一般,所以只吃了一隻。
最後,我發現了咖喱雞,配的,是正宗印度的 basmati rice。飯身窗幼身,入口亦比較乾身,炒過後會粒粒分明而且充滿了香味,與咖喱是一個絕到不能再絕的配搭。而且,這咖喱雞香口,用足香料而且不辣,很惹味。
飽了,所以我的甜品時間只有水果同芒果布甸,簡簡單單的飯後果同甜品,沒有半點就不好的原由。
食了甜品不想吃了,反而,我看中了中式的,一個可以飲的甜品,這就是椰汁紫米露了。甜美,加上香濃的椰汁味,而且我是很喜歡這種稀稀的甜品,一碗鯨吞入肚,非常之甜美。
《MoMo Cafe》,是一間環境不錯的自助餐廳,食物水準亦夠水準,再者,加上這一個任食大閘蟹的推廣,晚市$448一位,多食大閘蟹,絕對值回票價。
2015-10-03 4498 views
早兩個星期,在沙田萬怡酒店頂樓的酒吧,一皇三后的聚會,艷福真不淺,事後更惹來收後宮佳麗的疑雲!面對這些傳聞,我只回認:(如果我要收,有幾難?)當然只是說說笑而已。臨走之前,得知酒店的自助餐,Momo Cafe,將會推出大閘蟹自助餐。以大閘蟹作主題的自助餐,並不稀奇,不過,大多都是只給你一隻三,四兩重大閘蟹,便成。Momo Cafe今次擺明車馬,將大閘蟹井然有序地,排在蒸籠上,任你吃!曾經到訪過兩次,在價錢上來看,感覺蠻不錯。如果貴一點,就略嫌不太值。看看今次大閘蟹自助餐,咖啡室會有甚麼班斧?沙律,冷盤的選擇依然不多,但是,我挺喜歡萵筍雲耳,紅菜頭等前菜,還有少食多滋味的芝士拼盤。海鮮盤上有海蝦,長腳蟹,吊筒,膏蟹,青口,花螺,都是一些常見的選擇。膏蟹質素佳,吊筒沒甚味道,花螺入口感覺亦有點韌,青口是此料不及地新鮮,飽滿。日本魚生櫃檯的選擇,港人最愛的三文魚是a must,魶魚尚算新鮮,八爪魚也爽甜,希靈魚沒有吃,未能評價。壽司都是一些大路貨色,淺嚐了北寄貝壽司,不過不失。冷烏冬用上乘的烏冬,沾上醬汁感覺爽滑。燉湯一向是MOMO的強項,是晚的沙參玉竹螺頭湯,清潤鮮甜,每一口都是螺頭的鮮美

面對這些傳聞,我只回認:(如果我要收,有幾難?)

當然只是說說笑而已。

臨走之前,得知酒店的自助餐Momo Cafe,將會推出大閘蟹自助餐

冷烏冬用上乘的烏冬,沾上醬汁感覺爽滑。
燉湯一向是MOMO的強項,是晚的沙參玉竹螺頭湯,清潤鮮甜,每一口都是螺頭的鮮美。
對我而言,熱盤的吸引力不太大,螺片扒蔬菜,我卻吃了不少。炸雞塊在這個熱盤上,也是一個亮點。
自選意粉的櫃檯,最吸引我的不是意粉,而是在原隻芝士上面烹調的risotto。
滿口芝士濃香,煙韌的意大利飯,理應非常好吃,最可惜的時,飯已不熱,我想咖啡室方面,要研究一下,怎樣去保存飯粒的熱力。

不過,即烤瑞士芝士,我想起以前在半島Chesa,當你點主菜份量的話,即可無限添加,今天,已成絕唱。
MOMO的烤芝士,沒有小酸瓜等配套,規格當然不能拿它與半島相比,無論如何,即烤芝士是有一定吸引力。

BBQ的櫃檯,牛肩肉烤得不錯,焦香四溢,肉質軟淋juicy。不經不覺,又芝士又海鮮又牛扒,實在要吃回一點烤雜菜,來中和一下。
最後,才施然地走去櫃檯,對著服務生說:(唔該,我要一隻大閘蟹。)
每人每次,只限一隻,既然是任吃,次數當然不限。此舉大抵是防止客人眼闊肚窄,拿了十隻八隻,最後吃不完,非常浪費也。

大約三兩半,來自太湖的大閘蟹,話須是任吃,可是質素亦不賴,蟹膏份量甚多,甘香豐腴,蟹肉亦鮮甜,加上任吃的份量,是無話可說超值的。
凡事要量力而為,一個人可以在同一時間,承受到幾多隻大閘蟹?
有人說兩,三隻便夠。

亦有人說十隻八隻,視作等閒。

當然視乎大閘蟹有幾重。

三兩半一隻,其實,五,六隻是沒有難度,鑑於之前吃得太多,兩隻大閘蟹,剛剛好。

另外,越南大頭蟹都是任吃,即叫即燒,爽甜的蝦肉,與甘美的蝦膏,我與S先生,S小姐兩位Mancunians,一起幹掉了六隻。
自助餐的老毛病,就是到甜品環節,自動投降。前段走得太快,導致後勁不繼。最後只能吃西瓜,與黑森林蛋糕作終結。
直至十一月中的大閘蟹自助餐推廣,是我光顧MOMO三次以來,水準最好的一次。不過,配套上還是欠缺一點點,如果可以提供花鵰來配大閘蟹的話,最好不過。

就算要加錢,相信食客們也不介意。

2015-09-23 3836 views
星期六, 家庭日, 一家人來到沙田萬怡酒店的MoMo Cafe吃午市自助餐. 雖然這裡位置不算太便利, 但就是相當旺場的地方. 始終自助餐從來是很有市場的項目.海鮮: 8分, 吃自助餐, 不能欠缺的當然是冰鎮海鮮, 多吃一點, 回本無難度, 是日供應的海鮮包括有凍蝦, 魷魚, 鱈場蟹腳, 翡翠螺, 以及藍青口等等, 以午餐來講, 是相當豐富的陣容, 而且供應源源不絕. 海鮮是新鮮貨, 如鱈場蟹腳味道鮮甜, 凍蝦肉質爽口, 愛吃海鮮的朋友, 在這裡可以吃得滿足.頭盤: 7.5分, 頭盤方面, 我當然要吃吃菜蔬, 沙律的款式是不少的, 另外, 煙三文魚也是不少朋友的心頭好. Cold cut就包括有凍肉腸, 帕爾馬火腿, 以及黑椒牛肉等等, 當然以鹹香十足的帕爾馬火腿最為吸引. 至於芝士也有三款選擇, 我的推介會是Brie Cheese.刺身/壽司: 吃自助餐, 當然包括刺身以及壽司, 聽爸爸媽媽講, 水準是不俗的, 不過我這天就沒有試了.主菜: 8分, 至於主菜方面, 有不少熱盤供應, 如黑椒牛肉粒, 咖哩雞, 三文魚, 燒牛肉等等. 當中的咖哩雞是幾香辣的, 咖哩汁很好送飯.即煮檔有兩
即煮檔有兩檔, 即煮意粉一向有水準, 這天就揀選了白汁煙肉意大利粉, 味道香濃, 入味. 而中式粉麵檔的選擇相當豐富, 那個豬骨湯底是亮點呢.
甜品: 8分, 最後當然要吃甜品, 當中的選擇包括有牛油麵包布甸, 朱古力布甸, 芝士蛋糕, 朱古力慕絲餅, 曲奇, 紅桑莓流心蛋糕, 藍莓芝士蛋糕, 意大利芝士蛋糕, 芒果蘆葦凍, 以及抹茶卷等到.
我最喜歡的要數紅桑莓流心蛋糕, 流心度不俗. 另外, 牛油麵包布甸是我最喜歡的甜品之一, 這天吃到的, 牛油香突出, 也有水準.
當然, 還有堂弄的千層酥以及格仔餅, 皆是名物來的. 這時候, 加上一大球Häagen-Dazs雲尼拿雪糕同吃是常識吧.
沙田萬怡酒店的MoMo Café, 是相當旺場的地方, 午市自助餐款式不少, 單是冰鎮海鮮已經相當豐富, 而且供應源源不絕, 新鮮, 是回本位. 當然, 甜品也是甜魔們要留意的項目, 堂弄的千層酥就是必吃之選呢.
2015-08-25 4600 views
Lunch 折實$220,Dinner折實$350。未見過酒店餐廳可以咁差!Dinner buffet正常應該比Lunch buffet多野食。但Momo Cafe就相反,竟然可以少40%。冇野食不特止,野食仲要唔好食,服務態度又差。本來有時lunch都會黎食,而家一定唔會再黎。講返野食先,三文魚刺身有骨,最正係牛脷,咬一啖已經頂唔順陣味。都未見過我屋企侷快停晒手。服務態求方面,個甜品師傅超正,我order pancake/waffle,佢話唔得閒跟住走左去。我跟住同reception攞意見書。有個waiter走黎了解,我就同佢講D野食款少lunch四成,佢話因為轉緊餐牌,會同管理層反映。跟住我講甜唔師傅。佢話去了解下就走左。明明冇埋甜品枱,過一陣就走埋黎當冇事發生咁話幫我攞pancake,當然俾左個pancake我之後又當冇事發生啦。老實講,真係冇野食。有咩discount都好,大家唔使黎呢度試buffet

Other Info. : 沒有
2015-08-25
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 沒有
2015-08-17 4188 views
滿心歡喜去酒店食Buffet,女孩子第一件事當然先吃甜品,很可惜,失望而回。目測的時候已經心知不妙,酒店甜品,怎麼連一件芝士蛋糕都沒有?首先由一向最喜歡的Creme Brulee開始。說是焦糖燉蛋沒錯,因為真的燒焦了,一放進口竟然是一陣燒燶的味道。底下的伯爵茶燉蛋呢?沒有燉蛋的香滑,而且有點嚡口,感覺不新鮮。旁邊的小蛋糕,有點像屋邨麵包店的蛋糕,看見色素堆砌出來的甜點,胃口已大減。賣相比較出色的是拿破崙酥餅,而即叫即做梳孚里都幾Funny,不過好睇唔好食。雪糕是哈根大師,有雲尼拿,士多啤梨,朱古力3個味道,想找回少少酒店甜品感覺唯有狂吃雪糕。
伯爵茶焦糖燉蛋

2015-08-05 4503 views
假期揾節目,最近也想不到新的好去處,在港鐵站看到石門有一個環保回收站,綠在沙田,就安排到此參觀,順便也到openrice看看附近有咩開飯好去處,看到momocafe,即日致電預約下午茶自助餐,一行三人成行,也許酒店是在沙田的商業區。準時到達,侍應生很快安排入座,也能夠滿足了坐卡位的要求。門口五彩繽紛的裝飾,給我感覺時尚又特別。放眼看去,自助餐座位很多,地方闊落,我的卡位也自成一角,相當不錯。貴價食材不多,但食物款式和味道也尚算不錯。飲料有自製冷熱檸茶,也有小朋友愛的沙冰。有多款中式點心,我們拿了多款,來個一盅兩件,先滿足下家人的飲茶"癮"。點心味道一點也不馬虎,燒賣鮮味十足。熟食區:竟然忘了拍照,有炸蝦,咖喱角、pizza、豬脾.......印象中食物味道很好,炸蝦香脆,源源不絶供應。韓式食物區:我只拿了一點泡麵,味道很差,其他幾款食物,如炸雞、雞翼、豬頸肉等,只看賣相,完全提不起意慾拿來吃。想起YAMM午市自助餐美味的韓式食物,這裏算是不夠用心的制作。提供不同國家的甜品,還有五顏六色的糖果。甜品區:日式前菜:好吃的三文治:烚粉麵區: 麵質彈牙,湯底清甜,有多款配料可供選擇。也提供我喜

中式點心
熟食區:

韓式食物區:
提供不同國家的甜品,還有五顏六色的糖果。
甜品區:
日式前菜
好吃的三文治:
三文治
烚粉麵區:

麵質彈牙,湯底清甜,有多款配料可供選擇。
粉麵區
烚粉麵區
好吃的雲吞麵
也提供我喜愛的瀨粉,可order燒鴨瀨粉。
燒鴨
MOMO CAFE 座位舒適,環境比食物好,在此享受了一個悠閒的週未。後來才發現萬怡酒店原來是萬豪集團旗下的酒店,回想金鐘萬豪和天際萬豪也得不到我的好評。在沒有期望之下,momo cafe給了我一個意外的好,好評值得給你的。

訪問了小朋友,最近到過的自助餐廳,喜歡那一間?她說喜歡momo cafe,近期我較喜歡的文華東方酒店快船廊她也不選,也許這就是小朋友的角度吧。當時見她不停吃甜品,拿涼粉、豆腐花、沙冰........時間夠了也不願離開,有機會一定再來。
2015-06-27
水果
烚粉麵區
好吃的雲吞麵
  • 雲吞麵,燒賣
舊年聖誕黎過萬豪食自助餐,當時感覺就係食物種類不多,質素不過不失,優點係座位寬敞,但總體性價比不高。沙田區自助餐選擇有限,唔想去太遠又想食自助餐,見到openrice食評話萬豪momo有進步,今次就又黎呢度食。冷盤海鮮有進步,種類多左,多左麵包蟹,鮑魚,泰式生蝦刺身,魷魚仔,同埋上次都有嘅長腳蟹,螺。麵包蟹肉質尚算清甜,比預期的好,但佢嘅膏冇預期的好食,可能因為係凍食,膏有啲乾。長腳蟹肉鮮甜,唔會好似某啲自助餐嘅蟹腳咁咸,但比較瘦同細。 魷魚仔ok。 有兩款螺,但兩款都麻麻地,冇味。最好食係鮑魚同生蝦刺身。鮑魚係普通大連飽貨色,煮法類似日式磯煮鮑魚,有啲甜,肉質彈牙但不會過硬,唔錯,食左好多隻。泰式生蝦刺身,都抵贊。我向來愛食生蝦刺身,呢度有真係驚喜,美中不足係調味偏重,調味蓋過了蝦的鮮味,如果唔加額外調味,我覺得會更好食。生蝦刺身只係refill左兩三次,過左七點後冇refill過,呢點比較失望。冷盤海鮮仲有一種煮熟嘅魚凍食,唔知咩魚,但都ok.(泰式生蝦刺身)刺身方面,自助餐必備的三文魚刺身中規中矩,不會太肥亦不致於過瘦。意想不到嘅係,除左三文魚,其他冇樣刺身我中意。冇吞拿魚,連白

(泰式生蝦刺身

刺身方面,自助餐必備的三文魚刺身中規中矩,不會太肥亦不致於過瘦。意想不到嘅係,除左三文魚,其他冇樣刺身我中意。冇吞拿魚,連白身魚都冇,只有希靈魚,日式鯖魚,八爪魚呢啲平價貨。要左一片八爪魚試試,一如意料的韌。

壽司嘅飯捏得過實,飯太濕,已經睇唔出飯粒,因為痴埋變左一劈。
到左7點幾,經理黎話俾我地知有劏三文魚表演(三文魚生即分俾大家),我啱先食左三文魚刺身了,冇興趣再去睇。

momo嘅燉湯一如以往的好,唔記得問今次係咩湯,但見有好似係蘋果,螺頭,豬肉。
我向來愛吃自助餐的各式火腿,呢度嘅火腿質素唔錯,可惜冇parma ham(上次有)。沙律款式亦偏少。
(上角黑色嗰舊係俾得好孤寒的牛肩扒)

到熱菜了,仲係同上次一樣款式不多。冇我最愛的羊架(上次有)。最好食係即切的牛肩扒,有牛味又嫩,算係可以彌補冇羊架的遺憾。但可惜的是,佢俾得好孤寒。佢舊肉由自助餐開始時就得返唔到半舊,每次俾得細細塊,我第二次去攞時,佢俾我一塊後,我話想要多塊,佢竟然切邊邊嗰啲燒到老曬嘅肉俾我,而且更加細舊(見下圖),四星級酒店自助餐喔,牛肩扒又唔係咩貴到飛起嘅食物,洗唔洗咁孤寒。到左7點,佢舊肉得返邊邊又老又硬嘅肉,得返好細舊,佢都仲唔攞舊新嘅出黎(其他酒店自助餐早就攞新嘅出黎了),一直擺住嗰細細舊響度,我當然唔會再去攞,因為啱先試過邊邊嘅肉好難食。我見到其他食客都冇人再去攞,個個都想等佢攞舊新嘅出黎。我7點半走時,未見佢攞新嘅出黎囉。
(左上角兩塊黑色的係第二次攞嘅牛肩扒,其中最左邊嗰塊係在我要求下俾嘅第二塊,佢就俾我好細塊,係邊邊疑似燶燶地嘅部分)

其餘熱菜有燒鴨,叉燒,油雞,牛展,炒牛肉,菠蘿骨,超油嘅印式咖哩牛(or 羊?),兩款青菜-- 一個似係馬拉盞炒菜心,另一個係灼西蘭花,炒蝦仁,蒸魚,茄汁螺絲粉,炒飯。 聽落係咪全部都係平價食物?冇錯就係咁。 但食物質素還可以,我食左燒鴨,油雞,牛展,炒牛肉,呢啲全部都幾好食,炒蝦仁比較油,但尚算ok。 蒸魚比預期好,好多酒店自助餐嘅蒸魚都好老好鞋,因為條魚係平價魚,呢度蒸魚都有少少滑同少少魚鮮味,可能條魚靚啲?
有個鐵板燒檔,但燒嘅都係平價食物-- 蝦,排骨,大大隻雞髀(但你唔會想俾幾百蚊黎食雞髀掛?),試左其中嘅燒排骨(類似美式蜜汁排骨),又硬又乾唔好食。

仲有啲韓式食品--泡菜炒年糕,豆芽,泡菜,辣羅蔔,只可以話係正常。

有個面檔,有灼菜,乜丸乜丸嗰啲,冇仔細睇,冇興趣。

甜品甜品款式算多,除左雪糕,我向來不熱衷甜品,所以唔會特別去記甜品名。揀左啲試下,印象比較深刻的有栗子慕斯蛋糕,仲有幾款咩咩蛋糕,桂花糕,水果啫哩,全部都幾好食,桂花糕有桂花味。甜品全部唔會太甜,啱我。
雪糕H牌,係杯裝,只有朱古力,士多啤梨,雲呢拿,原先想食雲呢拿,但見到隔離有軟雪糕,即刻改變主意。H牌成日有得食,反而軟雪糕少食,想試下。果然冇失望,軟雪糕唔會好似H牌咁甜,中意。可以揀cone的,但我食唔落個cone,所以要左碗裝。
恆生信用卡九折後,埋單約500蚊一位,可以從6點食到10點,但屋企人趕住走,我又飽左,所以7點半我地就離開了。

總括黎講,啲野幾好食,但種類少,多數係平價野,性價比不高,以後仲黎唔黎都要諗諗。今晚冇坐滿,週六夜晚都坐唔滿,可見呢間自助餐不熱門,其實酒店可以做多啲promo同優惠,增加菜式,某啲菜式真需要refill快啲。

(p.s. 我地嘅位燈光好暗,啲相係是旦影嘅,大家都係將就睇下啦)

2015-07-04
Dining Offer
Credit Card Offers
2015-05-11 9352 views
是日去參觀老兄的新office, 順便被請客入夜既石門基本上是零人的, 餐廳也是全關, 覓食好去處唯有萬怡入到cafe, 拿起個menu, 都是酒店特色, 咩國菜都有, support buffet之餘, support 埋我地呢d 散戶. 晚上九點幾, 大家都想簡餐解決歸家, 簡餐來講, 海南雞飯是我至愛之一, 酒店既海南雞飯真係未試過, 就試下佢一上台, 賣相真係不俗, 酒店即係酒店, 擺盤基本上不是小店能比擬的. 可是美麗的東西總是不完美, 一入口就知道中伏, 雞是完全無味的, 無味不要緊, 我蘸汁醬食, 可惜, 幾款汁醬都幫唔到咩手...個雞油飯超硬, 而且無香味; 個湯非常清, 清個清水灣... 真是無言其實都是小弟的錯, 去酒店cafe, 應該是鋸個扒, 食個意粉, 飲個龍蝦湯... 海南雞飯還是留返去街邊食啦
是日去參觀老兄的新office, 順便被請客

海南雞飯還是留返去街邊食啦
$200 (Dinner)
2015-04-27 10187 views
Buffet是在下最愛用餐之一,主要原因當然係大食,從來不怕虧本,二來一個人去都不成問題,三來愛吃什麼自己挑,最後,就算有朋友一齊,總有找到啱心水既食物。位處沙田石門的萬怡酒店,已經先後多次光顧,而食物水準及質素,可說是日見進步。先在Seafood Station走一轉,鱈場蟹腳、翡翠螺、藍貝、凍海蝦、以及原隻麵包蟹,絕不欺場,每樣試少少,一般人已半飽,更何況如閣下有「食」力,大可將整隻爆膏麵包蟹消滅,夠回本了吧?帆立貝海膽燒口感豐富,甜美的海膽汁配上烤焗過的帆立貝,既香且甜。刺身點了海膽、北寄貝、甜蝦及八爪魚,都是在下喜歡的,解凍處理得不錯,沒有令人討厭的雪味或碎冰,夠水準;最特別是每晚即場表演的切割原條三文魚,大家除了拍照,更可以食指定位置的魚生,難怪每晚都會沽清。香醋醃製帶子配海膽可能白醋過於重手,不單太酸,而且把其他味道都蓋過了,要注意一下。另外,更有吞拿魚海膽魚生飯、冷烏冬配海膽及三文魚籽好幾款海膽菜色,但之前的海鮮已佔了胃部不少空間,留前鬥後吧!今次主題除了海膽外,更會送上煎焗頭抽原隻南非鮑魚,或者鹽燒原隻南非鮑魚一隻,而在下選了鹽燒鮑魚,用海鹽提升了鮮味,而肉質柔韌富彈性
鱈場蟹腳、翡翠螺、藍貝、凍海蝦、以及原隻麵包蟹
帆立貝海膽燒
香醋醃製帶子配海膽
吞拿魚海膽魚生飯、冷烏冬配海膽及三文魚籽
鹽燒原隻南非鮑魚
今次主題除了海膽外,更會送上煎焗頭抽原隻南非鮑魚,或者鹽燒原隻南非鮑魚一隻,而在下選了鹽燒鮑魚,用海鹽提升了鮮味,而肉質柔韌富彈性,真心覺得好味。
烤羊腿及特厚肉眼扒
肉類方面有烤羊腿及特厚肉眼扒,羊腿似乎過熟,肉質有點偏硬,個人始終愛好肉質較生,而肉眼反而沒試。
煎牛脷
在鐡板燒中要了煎牛脷,牛味濃郁,但忘了叮囑一下,結果煎得有點焦,其實效果可以更好。
蜜冬川貝雪梨燉花膠
每次食自肋餐都會喝湯,特別是有燉湯或老火湯的提供,蜜冬川貝雪梨燉花膠舀一下,發覺用料很足,湯水清澈而芳香,喝一口,材料的甜味都跑到湯內,前前後後喝了三四盅,太好了。反而西式咖哩南瓜湯沒有喝,味道一點都不知道。在下食自肋餐一向不依常理,見到想食就夾,沒有什麼先後次序,只不過在寫食評時略為安排。
煙三文魚
頭盤中只吃了煙三文魚,煙燻味剛剛好,但都是即割三文魚較吸引。
芝士有Edam Cheese、Gruyere Cheese、Emmental Cheese及BrieCheese四款芝士,但不是愛好者,試了少少便算。
清蒸大青班
熱葷中最令在下欣賞是清蒸大青班,火喉啱啱好,肉質保持上佳狀態,幼嫩香滑,雖然是養班,但比起不少酒家蒸得還要好。
薑米海膽青蔥炒飯
薑米海膽青蔥炒飯夠乾身,不過薑味似乎太強烈,加上蔥花的香氣,令人感覺不到海膽味,可惜。
沙茶醬爆蝦仁
菜膽雞
芥末香草包糠焗春雞
其他如沙茶醬爆蝦仁、菜膽雞、烤焗栗子紅莓釀豬柳及芥末香草包糠焗春雞都是值得一試。
冬蔭公
在焯料吧自行取了肥牛、海蝦及鮮魷,淥了碗冬蔭公湯底油麵,只有少許鹼水味,少少辣幾開胃。
另外,再用海膽汁煮了份海鮮,鮮魷、藍貝、沙蜆及海蝦,很rich的口感,海鮮添上甜味更可口。
水果撻
甜品壓軸好正常吖!
哈根大師
雪糕來了個大變身,由原先桶裝變成了哈根大師,仲要有草莓、咖啡、香草及朱古力四款口味,即時令身價都不同了,至少都衛生得多。
香橙梳乎里
當然,即焗既香橙梳乎里,熱辣辣又香氣四溢,鬆化軟熟,正。
椰汁膏
其他較有特色的有川貝龜靈膏及泰式甜品椰汁膏,比起第一次來是更多花款。
而飲品不用愁只得一杯,因為咖啡奶茶都是任添,說起來吃上一個小時不停口都不是難事,加上附近想找好一點的食肆都不易,加上氣氛舒適,難怪差不多 一半以上客人是一家大細。而這個海膽美饌自助晚餐星期一至四成人$428/小童$214,星期五至日及公眾假期成人$488/小童$244,如果有DBS/獅子銀行/恆生的信用卡,2至4位有9折,5至12位更可以享有85折優惠。