2022-06-11 803 views
我們瀏覽中山紀念公園、藝里坊壁畫後,乘電車往堅尼地城海旁公園與西環海濱長廊,到達堅尼地城下車,開始下雨了,我們先吃過午餐再繼續逛公園與海濱長廊!下車後看見不遠處有「鳴虎」,我們都喜歡吃拉麵,大家都同意再嘗味拉麵。綠虎拉麵~不知道是否舖滿綠悠悠的香蔥,所以稱謂綠虎拉麵,略為彎曲的麵條顯現線條美,口感爽彈,煙韌度適中,掛起濃稠豬骨湯吃,是很不錯的味道!鳴虎~是魚乾豬骨湯底拉麵,湯底鮮味而不鹹,每款拉麵都配上日式半肥瘦叉燒兩大塊、溏心蛋、黑木耳絲,我很喜歡流心的溏心蛋,吃得滿口腔濃濃蛋黃香和滑溜溜蛋白。大阪風咖哩豬扒丼~吉列豬扒炸得效果很好,沒有油膩膩,脆脆的外層,鬆軟的肉質很美味,咖哩汁拌飯吃是很好下飯。三款小吃:芝士魚餅拼魚條~芝士味道不濃,我不喜歡芝士也可接受,魚餅與魚條炸得香酥,有煙靭口感。蒜片牛柳粒~很有中式的感覺,蒜香牛柳粒肉鮮又鬆軟,味道很好。很亮麗吸引的沙律,沙律汁味道調配得宜,蔬菜清新爽脆,蕃茄也鮮甜。家人的特飲白桃梳打與巨峰梳打,我對北海道牛乳布甸興趣較大,甜蜜蜜的粉糯紅豆點綴味道微甜的牛乳布甸,味道配合得宜。吃飽了!我們餐前完成上環遊,餐後繼續西環遊。

綠虎拉麵

大阪風咖哩豬扒丼

蒜片牛柳粒
沙律

白桃梳打與巨峰梳打

北海道牛乳布甸
吃飽了!我們餐前完成上環遊,餐後繼續西環遊。
2022-06-11
$165 (Lunch)
綠虎拉麵
大阪風咖哩豬扒丼
蒜片牛柳粒
沙律
白桃梳打與巨峰梳打
2022-06-06 64 views
久不久就會想食拉麵,放工近近地喺附近搵咗間拉麵食,睇過下食評,好似都幾唔錯,就佢啦!我叫咗比較少見嘅蝦湯拉麵——鳴海老湯底橙紅色,上面浮起一層蝦油滿滿嘅櫻花蝦,湯底飲落濃郁,蝦味濃厚水準令人驚喜!糖心蛋都幾糖心,加埋大量嘅木耳絲。面底略略幼身,軟硬適中,我幾鍾意呢度嘅面男友叫咗綠虎,超多蔥,蔥油幾香但相比起鳴海老,我都係鍾意海老多啲!另外加咗一客餃子呢度嘅餃子係炸嘅,我個人比較鍾意煎不過男友就好鍾意呢種脆卜卜感呢個就睇個人喜好了

我叫咗比較少見嘅蝦湯拉麵——鳴海老
湯底橙紅色,上面浮起一層蝦油
滿滿嘅櫻花蝦,湯底飲落濃郁,蝦味濃厚
水準令人驚喜!
糖心蛋都幾糖心,加埋大量嘅木耳絲。

面底略略幼身,軟硬適中,我幾鍾意呢度嘅面

男友叫咗綠虎,超多蔥,蔥油幾香
但相比起鳴海老,我都係鍾意海老多啲!

另外加咗一客餃子
呢度嘅餃子係炸嘅,我個人比較鍾意煎
不過男友就好鍾意呢種脆卜卜感
呢個就睇個人喜好了
2022-06-05 63 views
首先講公仔麵仲好食過佢,環境冷氣係壞既 風扇都唔放把 連d職員都一路搵張menu發發下 連自己都熱到頂唔順 點叫顧客可以坐得舒服。 一路食到成身濕晒,講番個拉麵 麵底好硬,叉燒又鞋橡筋咁, 唔係用日本蛋 蛋白好硬,已經味精湯底仲要冇咩味,餃子係炸餃子 硬過石頭 超市都買到質素。 廚師煮完麵成身汗出黎遞麵 成對手仲滴緊水 唔知想點 普通衛生常識都冇 而且口罩戴一半 頭髮fingfing下 真係初次見識日式拉麵。 如果想試下焗桑那 加食公仔麵可以去體驗下。
先講冷氣壞,食到底褲都濕埋,湯底淡茂茂,叉燒鞋颯颯,煎餃子變炸餃子仲硬過石頭,環境完全唔似食拉麵,店內仲有個水吧問你死未,相信呢間唔會捱到好耐,試過一定唔會再幫襯。

2022-06-05 32 views
和朋友收工後來到西環食拉麵。店內嘅裝修很簡潔,入坐時已經坐左7-8成人,店員很有禮貌。一坐低店員就預備左茶俾我哋,分別叫左赤虎,鳴海老,鳴虎炸雞及龍蝦沙律。赤虎,先試一啖湯底,很辣。材料有溏心蛋,木耳絲,紫菜,叉燒。拉麵不會太林或太硬,份量好足夠。而流心蛋就好流心,時間煮得岩岩好。鳴海老又係一個湯底很濃郁的豬骨湯底,不過今次係櫻花蝦味。加入北海道鮮蝦,櫻花蝦粉,味噌咸中帶甜,材料有櫻花蝦,紫菜,木耳絲,叉燒,溏心蛋。滿足的一餐。龍蝦沙律龍蝦肉很新鮮(食左一啖先記得影相)。鳴虎炸雞即叫即炸,外脆內軟,肉質鮮嫩。
和朋友收工後來到西環食拉麵。

店內嘅裝修很簡潔,入坐時已經坐左7-8成人,店員很有禮貌。

龍蝦沙律
龍蝦肉很新鮮(食左一啖先記得影相)。

鳴虎炸雞
即叫即炸,外脆內軟,肉質鮮嫩。

厚和街出名多甜品,估唔到仲有得食正餐。今日餓餓地去咗新開嘅鳴虎食拉麵。我叫咗黑鳴虎(博多黑蒜油拉麵),豬骨湯底黑蒜味夠,一擺低已經聞到,而且仲有配菜木耳、流心蛋同紫菜。拉麵麵身彈牙又入曬味,叉燒脂肪充足,食落去邪惡得嚟好滿足。朋友就叫咗蒲燒鰻魚丼,鰻魚肉夠軟身,鰻魚汁不多不少、份量適中,仲落咗芝麻調味,食落有芝麻香。珍珠米煮得夠軟熟,仲有少少玉子絲。我哋追加咗肉餃子同鰹魚汁浸蔬菜,肉餃子炸得啱啱好,皮脆多汁。印像中未試過鰹魚汁,少少酸酸地並帶有木魚香味,菠菜非常新鮮翠綠,食落爽口。

黑鳴虎(博多黑蒜油拉麵)

蒲燒鰻魚丼

鰹魚汁浸蔬菜
2022-05-29
Type of Meal
Lunch
黑鳴虎(博多黑蒜油拉麵)
蒲燒鰻魚丼
鰹魚汁浸蔬菜
2022-05-26 56 views
呢個區好多日本嘢食,有串燒, omakase, 魚生壽司都有,最近發現咗呢間新開嘅日本拉麵店,喺呢條街好靜嘅小巷入邊。入邊嘅裝修設計似西餐或者Cafe,座位都唔似平時拉麵店嘅高枱。而拉麵係喺個吧枱後邊嘅廚房做出嚟嘅,反差感好大有啲新奇。睇返張Menu原來而家仲係新店試業期間。朋友叫咗綠虎拉麵加份葱,我就叫咗鳴海老。碗葱係平時日本嘅白葱,好香,有少少洋蔥嘅辛辣感。追加芝麻醬波菜。菠菜上面嘅芝麻醬有新鮮嘅芝麻,菜好嫩滑。綠虎拉麵成碗湯都係葱湯顏色配搭好多綠色,有一隻蛋。鳴海老成碗都好橙,超香蝦嗰種咸鮮香!好似去咗大澳咁!一不落去,好多蝦油精華喺湯上面,又夠熱,仲有好多櫻花蝦!义燒竟然係有3塊!蛋又係一隻唔係平時咁得半隻。好大碗,未食完已經飽咗,好在無追加其他小食

睇返張Menu原來而家仲係新店試業期間。

好香,有少少洋蔥嘅辛辣感。追加芝麻醬波菜。
菠菜上面嘅芝麻醬有新鮮嘅芝麻,菜好嫩滑。
綠虎拉麵成碗湯都係葱湯顏色配搭好多綠色,有一隻蛋。

义燒竟然係有3塊!蛋又係一隻唔係平時咁得半隻。

好大碗,未食完已經飽咗,好在無追加其他小食
2022-05-24 616 views
西環呢條厚和街就好似尖沙咀條厚福街咁,都係一條食街~ 呢度啲餐廳又執又開,原來之前間西班牙野又唔見左,依家佢變成左一間日式拉麵店 呢間拉麵店都有好幾間分店,見佢啲野好似幾吸引就人去食個lunch la~~~ 佢個餐牌有拉麵,拉麵有四款湯底選擇;另外佢亦都有啲飯set 但係我覺得去到拉麵店點會係食飯吖!綠虎 $88又名為四國香蔥油拉麵,故名思義都知呢碗拉麵加咗嚟自日本四國嘅香蔥油喺豬骨湯,令原本濃郁嘅豬骨湯嘅香氣變得更濃整體層次都昇華不少~除咗蔥油外,佢哋仲喺拉麵上放咗海量嘅蔥,如果你好似我咁係蔥控,呢碗拉麵你真心唔可以錯過!!鳴海老 $88即係蝦味噌豬骨湯拉麵,佢哋喺經已好濃郁嘅豬骨湯入面加咗嚟自北海道嘅鮮蝦、櫻花蝦粉、味噌等,令豬骨湯除咗有好濃蝦嘅鮮味之外,仲有味噌獨有嘅咸中帶甜嘅味道,配埋彈牙嘅拉麵一齊食就更好味。拉麵配料有火炙叉燒、蔥荀半熟糖心蛋、紫菜都係大路既配料喇~如果唔夠仲可以加小食或加多個麵底,我哋兩樣都加,小食就點咗肉餃子。餃子 $36肉餃子較細隻,但勝在皮薄餡靚,外表唔係煎而係炸,所以入面肉餡就更juicy! 蘸佢哋嘅秘製醬汁味道會更好。麵底$8 麵佢哋會另外分開上,

綠虎 $88

鳴海老 $88

餃子 $36

麵底$8
麵佢哋會另外分開上,同埋加左麻油 男仔驚唔夠食可以加一個,但女仔我就覺得唔使喇 因為份量都唔細!!
  • 綠虎
2022-05-22 41 views
西環好多小店式的日式居酒屋,今日試拉麵,主要係比佢個鳴海老拉麵吸引左。鳴海老-湯好濃郁,蝦同味噌兩者味都好突出-蝦係用北海道的鮮蝦,難怪湯頭好鮮唔係味精個種蝦味-$88黎講CP值高!綠虎-四國香葱油拉麵,葱比平時食嗰啲香100倍!好惹味-叉燒有火灸過非常香口,唔係薄切胡麻菠菜-新鮮爽口,胡麻醬夠哂開胃芝麻雞翼-$38 有三隻,隻隻都大大隻,抵食!-加左芝麻夠哂香口,烤的時間亦冇over, 外脆內juicy

鳴海老
-湯好濃郁,蝦同味噌兩者味都好突出
-蝦係用北海道的鮮蝦,難怪湯頭好鮮唔係味精個種蝦味
-$88黎講CP值高!

-四國香葱油拉麵,葱比平時食嗰啲香100倍!好惹味
-叉燒有火灸過非常香口,唔係薄切

胡麻菠菜
-新鮮爽口,胡麻醬夠哂開胃
胡麻菠菜

芝麻雞翼
-$38 有三隻,隻隻都大大隻,抵食!
芝麻雞翼

2022-05-14 668 views
「鳴虎」一年半前左右在土瓜灣開業,最近四個多月在不同地區連開四間分店;老闆似乎相當有信心,趁着疫情時期租金下降了不少,藉機會擴張業務。面積細小,只有大約20個座位;店舖尺寸亦未能配合設置開放式拉麵廚房。原址上手是西班牙餐廳,由於舗位面積細,其實不太適合開設西餐廳,新老闆接手轉型拉麵店更合適。主打四款口味拉麵:鳴虎、綠虎、黑鳴虎及鳴海老,另外還有幾款小食。從拉麵名字已經大概可以估計是什麼口味,其中的鳴海老口味令編者聯想起「一幻」。鳴虎($86)係原味豬骨湯底拉麵,拉麵店特別加入了幾種鮮魚,再配合濃厚豬骨湯底熬製而成。這種魚介 / 豚骨湯底口味也是近年日本非常流行的進化版傳統豚骨拉麵湯底。拉麵配料同照片顯示有所分別。半隻溏心蛋變成一隻,火炙叉燒變成未經火炙處理的普通叉燒;原本真是有黑木耳絲,但小編不太喜歡吃,所以要求取消。湯底膠原相當豐富,上枱時熱辣辣的湯底只是過了一分鐘左右,表面已經凝結了一層薄薄的膠原油脂。湯底顏色偏深,到底因為加入秘製醬油、抑或源自熬湯的鮮魚?起初見到湯面的半凝固膠原,以為會很重口味,原來只是略為黏口。稀稠度適中、未至於很糊口,迎合大部份香港人口味。如果喜歡極濃稠的拉
主打四款口味拉麵:鳴虎綠虎黑鳴虎鳴海老,另外還有幾款小食。從拉麵名字已經大概可以估計是什麼口味,其中的鳴海老口味令編者聯想起「一幻」
鳴虎
湯底膠原相當豐富,上枱時熱辣辣的湯底只是過了一分鐘左右,表面已經凝結了一層薄薄的膠原油脂。湯底顏色偏深,到底因為加入秘製醬油、抑或源自熬湯的鮮魚?起初見到湯面的半凝固膠原,以為會很重口味,原來只是略為黏口。稀稠度適中、未至於很糊口,迎合大部份香港人口味。如果喜歡極濃稠的拉麵湯底,就可能不太滿意。味道未至於太鹹、亦沒有很多油脂,很易入口。雖然聲稱魚介口味,但魚鮮味很淡,未夠突出;豚骨味就相當好,未至於出類拔萃,但已在其他拉麵店的平均水準之上。如果當作豚骨濃湯,會相當滿意;如果目標係魚介豚骨湯,就會有點失望。
採用粗身拉麵,入口彈牙煙韌、軟硬適中;食用鹼水味道很淡,並沒有嗆舌頭,麵條質素很好。略為攣曲的麵條,掛湯能力很好,配合濃稠度適中的湯底,提升了拉麵味道。
鮮橙紅色的溏心蛋賣相吸引,蛋黃全流心、蛋香濃郁。質素超班。
有兩大片傳統日本拉麵叉燒。選用半肥瘦豬柳,先捲好紥實、再用自家醬汁配方浸煮,最後切成厚薄適中的日式叉燒。脂肪鬆化、豚肉鬆軟;唯獨味道調校得麻麻地,賣相及顏色未夠吸引。
肉餃子($38)並非其他拉麵店常見的煎脆底餃子,改用油炸炮制。餡料同其他拉麵店差不多,同樣是免治豬肉、蔥花及薑蓉,味道中規中矩。油炸勝在保證熱辣辣、整隻餃子皮也卜卜脆;但賣相及不上煎餃子,感覺缺少了心機及烹調功夫。
肉餃子
拉麵整體味道其實相當不錯,值得3.5至4粒星;但服務接近捧蛋,一來人手嚴重缺乏,二來落單混亂。小編一行六人幫襯,疫情關係,分開三檯。落單前,女經理已講明,小店開業不久、人手少,可能要等得耐一點。結果卻是小編一枱的兩碗拉麵20分鐘左右就奉上,另外兩枱就足足等了一個鐘頭!最大問題是,其他客人遲過小編落單,但竟然還早過小編同行家人20多分鐘就有拉麵享用,之後還見到廚房陸續送出其他日式丼給剛剛進入餐廳不久的客人!!最後要三番四次催促,才有拉麵食!😡😡😡
鳴海老
埋單時,拉麵店女經理交代原來堅尼地城分店開業只有一個星期左右,電子結賬設備還在申請當中,廚房人手還未完全就位。今日就只得一位拉麵師傅及她一個負責招呼客人,所以安排混亂。小編進入餐廳時,曾經另外有一位員工短暫服務,正是他幫小編落單。據稱他是CEO,剛好巡視業務。女經理交代CEO不清楚電腦入單系統,所以入漏單。但這可不是理由,小編投訴之後,應該馬上跟進,結果卻是當作遲入單!服務實在極度令人失望。不過,拉麵又實在相當好味道;希望業務運作順暢後,服務會有所改善。
2022-04-03
$100 (Lunch)
鳴虎
2022-05-12 54 views
📍鳴虎(西環)🍽 鳴海老(蝦味噌豬骨湯拉麵)+胡麻菠菜😋 雨天一個人食dinner,諗住explore下堅尼地城,行入厚和街就嚟到呢間小店~天氣一涼就特別想食拉麵🤣ps雖然店舖面積唔大,但坐落都好闊落好舒服~🍜 鳴海老-蝦味噌豬骨湯拉麵 $88佢哋唔同拉麵嘅湯底顏色都唔一樣,而呢隻嘅湯底就係橙紅色~未開食已經聞到湯底好濃郁,食落更加發現蝦味好濃!叉燒total有三舊,份量好足。而厚度亦都啱啱好,口感唔差,食落好滿足!🍜 胡麻菠菜 $38麻醬落得好足,中和拉麵嘅鹹味啱啱好!💰$139 in total

📍鳴虎(西環)

🍽 鳴海老(蝦味噌豬骨湯拉麵)+胡麻菠菜

ps雖然店舖面積唔大,但坐落都好闊落好舒服~

🍜 鳴海老-蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

🍜 胡麻菠菜 $38
麻醬落得好足,中和拉麵嘅鹹味啱啱好!

💰$139 in total
2022-05-08 69 views
之前不停西多, 最近就係咁拉麵 😋近近地見都算新開就試下😚💬 廣島吉列蠔丼 - $58佢係配上小辣既日式咖喱, 味道幾惹味幾開胃的, 不過就有種愈食愈辣既感覺(可接受的); 炸蠔都十分正~ 新鮮炸起, 炸皮薄薄一層, 食落外脆內軟☺️☺️依個價錢加依個質素係有驚喜的回頭食: ⓨⓔⓢ💬 黑鳴虎 - $88平時食拉麵經常都有溏心蛋, 今次黑鳴虎係配上流心蛋, 食既時候可以將麵沾上蛋汁🥰 叉燒都幾軟滑, 有微微燒過, 幾香😆 湯底都中規中矩回頭食:ⓨⓔⓢ唯獨唔太好就係本身入到去音樂都正常, 似係以前$10店個啲mid, 點知食食下唔知係hand機定真心鍾意, 佢不停loop同一首兒歌音樂😇Omg.感覺似返工 🙈
之前不停西多, 最近就係咁拉麵 😋近近地見都算新開就試下😚

💬 廣島吉列蠔丼 - $58
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 黑鳴虎 - $88
回頭食:ⓨⓔⓢ

2022-04-14 181 views
堅尼地城厚和街新開拉麵店😋雖然有其他分店,但我們也是第一次到訪鳴虎。在這條横街驚喜發現了新開的鳴虎,參考了其他分店的食評口啤不錯,決定一試👍🏽當日的人流不多,靜靜地享受這碗拉麵~第一次光顧,當然要試試經典之選!鳴虎拉麵😋溏心蛋原隻上,蛋黃煮得剛好流心,不錯!另一款就在黑鳴虎拉麵和鳴海老拉麵之間爭扎,最後都是鳴海老拉麵吸引了我。果然,個人來說更喜愛鳴海老拉麵,湯底更濃味呢~這店拉麵店算在西環高質拉麵店之一,店舖略帶西式餐廳風格,類似酒吧裝潢,與平時日式拉麵店不同風格。店舖新開人流不算多,趁不用排隊等位不妨一試😝堂食加一

鳴海老拉麵

2022-03-27
$95 (Lunch)
鳴海老拉麵