鳴虎而家越嚟越多分店 我記得第一次幫襯嘅時候 仲係土瓜灣嘅一間小店 而家已經有六間🍜另外仲有分店係做石燒系列添今次嚟到西環分店 裝修勁舒服 有日式居酒屋嘅感覺 一入嚟已經聞到濃濃嘅香味 望一望Menu 發現仲多咗好多新嘢😍我哋揀咗兩款期間限定share一齊食▫️北海道蟹肉冷麵第一次食呢度嘅冷麵 涼浸浸嘅感覺啱晒夏天🥢面頭已經見到有大量蟹肉同蟹籽 其實喺麵入邊都暗藏咗蟹肉㗎 所以啖啖都有肉同蟹籽 好滋味🦀蟹嘅鮮甜味道 食落去感覺特別清新 另外會配有一小碗胡麻醬 可以加埋落冷麵到食 個人建議其實加少少就OK喇 因為本身嘅鮮味已經好突出▪️黑松露拉麵之前食過蝦同黑蒜油湯底都好正 今次又可以試新嘢☺️一上枱已經聞到香噴噴嘅黑松露味 食落去亦相當濃郁 不過一啲都唔會覺得膩 啱啱好❤️叉燒經過炙燒 油脂滲出來 燒得相當靚仔 口感軟稔 仲有3大塊咁多🐷大讚拉麵嘅麵質 就算食得慢都唔會有影響 保持到彈牙 仲好掛湯添👍🏻配菜仲有紫菜/黑木耳絲同溏心蛋 隻蛋做到半熟程度 有流心 估計係用日本蛋 蛋香味十分濃郁🥚最後 當晚其實都幾繁忙 店員服務態度都十分之好 一直都好有禮貌 好主動協助💕係令人感覺窩心又滿足嘅一餐

我哋揀咗兩款期間限定share一齊食
▫️北海道蟹肉冷麵
▪️黑松露拉麵

2022-09-14 39 views
好耐無食過拉麵,咁啱去開堅尼地城做野,就同同事去鳴虎到食個lunch。我地各自叫左個主食,再叫多個小食share。本魚乾豬骨湯拉麵 - 以四種鮮魚加上豬骨湯底熬煮,濃郁又唔會太膩。火炙叉燒肉質柔軟唔太韌,肥瘦均勻。拉麵麵質唔錯,入口煙韌彈牙,唔會帶好重鹼水味,而且做到掛湯效果大阪風咖喱豬扒丼 - 吉列豬扒夠厚身,而且炸得剛剛好,唔會食到到一口油膩感。外脆內嫩好鬆化,咬下落去厚實多汁,唔會乾爭爭。咖哩汁唔會好辣,味道香甜濃郁,送飯一流。芝士魚條拼魚餅 -魚餅芝士味濃郁又帶點魚香,口感豐富,絕對係芝士迷必點之選。

2022-08-25 80 views
收工與同事去鳴虎吃晚餐,餐廳主打兩種日料 - 拉面及丼飯,分別點了鳴虎拉面(日本魚乾豬骨湯拉麵)、大阪風咖哩豬扒丼、鏗魚汁浸菠菜和兩杯白桃梳打。小店待應連廚房好像只有2個人,但送餐速度還是挺快的,下單不久side dish及飲品很快就送上,大阪風咖哩豬扒丼: 吉列豬扒炸得夠干身,吃的時候還看到白煙飄飄,熱辣辣很脆;珍珠米上加了些飯素,混了咖哩一起吃,咸甜味道剛好!鳴虎拉面(日本魚乾豬骨湯拉麵): 拉麵湯頭不錯,夠濃郁不會太油也不會很咸,喝得出魚乾的鮮甜,拉麵有咬口也挺掛汁,一整顆溏心蛋上挺有驚喜,如果蔥能更多一點會更好!鏗魚汁浸菠菜:鏗魚汁咸度適中,伴了一些乾柴魚片,菠菜可能因浸過會比較淋。白桃梳打:梳打很夠氣夠凍,甜度剛剛好,非常解渴!

白桃梳打:梳打很夠氣夠凍,甜度剛剛好,非常解渴!

2022-08-21 61 views
很久沒有去日本旅行每次望到旅遊節目或日本節目時都很想回鄉下, 有見及此,見家附近有間新開的拉面店,所以決定健身後與朋友試一試,來個日本懷念之旅! 主打拉面有四款,我們叫了蝦味的鳴海老及原味的鳴虎。每碗拉面都會附送一隻對半開的溏心蛋再有兩片大叉燒! 上菜時候已經聞到很濃的蝦子味, 如果喜歡鮮蝦味的朋友一定不能錯過! 以往吃拉面, 吃到一半便覺得十分油膩, 吃不下去。但這裏的拉面完全唔油, 令人可以大吃特吃!由於健身完, 想補充多點蛋白質 而且蛋賣相吸引, 所以我們再額外叫了一人一隻蛋 我們亦叫了一客餃子小食分享, 餃子以炸的形式烹調,但是入面十分多汁, 很驚喜!
很久沒有去日本旅行

鳴虎拉面
額外溏心蛋
炸餃子
2022-08-12 71 views
*餐廳名稱:* 鳴虎 - 西環今日同朋友嚟到西環,好耐冇食日本嘢所以我哋就去咗呢間拉麵舖頭食午餐。1.黑鳴虎(博多黑蒜油拉麵)$88 餐廳用咗自家製嘅醬料同埋日本食材,食落去有日本風味。有兩大嚿叉燒,仲有紫菜同木耳絲。再配上濃厚的博多黑蒜油調味香濃惹味,層次豐富。下次想試埋佢哋其他嘅款!2. 札幌香蔥豚肉丼$58 我想食飯,所以叫咗呢個。啲肉好香滑多汁,仲有味素同蔥粒調味,香!分量充足,食得滋味。3. 肉餃子$36 淨係兩碗煮食唔夠喉,我哋都有叫小食。呢個餃子有豬肉加紹菜,炸得十分之香脆。4. 芝麻雞翼$36芝麻雞都好香脆,而且雞肉嫩滑。三隻都超大隻,回味無窮。
*餐廳名稱:* 鳴虎 - 西環

1.黑鳴虎(博多黑蒜油拉麵)$88
餐廳用咗自家製嘅醬料同埋日本食材,食落去有日本風味。

2. 札幌香蔥豚肉丼$58

3. 肉餃子$36

4. 芝麻雞翼$36
芝麻雞都好香脆,而且雞肉嫩滑。三隻都超大隻,回味無窮。
這天中午約了朋友到西環吃午餐,我們決定吃日本菜。朋友遠道來香港旅行,我不太清楚他的口味,吃日本菜似乎最安全。一來賣相精美不會失禮,二來款式多,有生吃的菜式,亦有熟食。店面:裡面的環境:雖然不算太大,但店方用心的用盡所有空間。餐單:餐牌中英對照,朋友只懂看英文,真是太適合了!他自己能看懂主菜,不用我翻譯。飲品menu有些地方沒英文,就要給他解釋一下。夏日狂賞:很特別,很少見餐廳有儲積分計劃。落order後不久就開始上菜,速度過關。日本魚乾豬骨湯拉麵(鳴虎)$86每種拉麵都有個外號,碰巧我選的這款就是店名「鳴虎」。湯底夠濃郁,拉麵彈牙有咬口。鹽分不算重,吃完之後不會口乾,對身體又有益。溫泉蛋既香又軟,有整整一隻,誠意十足。我已經被其他店調教到覺得只有半隻蛋才是正常。沖繩淡咖哩炸雞丼$58雞肉肉質鮮嫩,有咬口。咖哩濃淡適中,相信適合大部分人口味。芝士魚餅拼魚條 $38芝士魚餅有兩塊,魚條則有4條。軟硬度適中,芝士味道夠香濃。Zero $12白桃梳打 $28很止渴,而且甜度適中。埋單$244,平均每人$122,有加一服務費,以午餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有
這天中午約了朋友到西環吃午餐,我們決定吃日本菜。

店面:

裡面的環境:

雖然不算太大,但店方用心的用盡所有空間。

餐單:

餐牌中英對照,朋友只懂看英文,真是太適合了!
他自己能看懂主菜,不用我翻譯。

飲品menu有些地方沒英文,就要給他解釋一下。

夏日狂賞:

很特別,很少見餐廳有儲積分計劃。

落order後不久就開始上菜,速度過關。

日本魚乾豬骨湯拉麵(鳴虎)$86

每種拉麵都有個外號,碰巧我選的這款就是店名「鳴虎」。
湯底夠濃郁,拉麵彈牙有咬口。
鹽分不算重,吃完之後不會口乾,對身體又有益。

沖繩淡咖哩炸雞丼$58

雞肉肉質鮮嫩,有咬口。
咖哩濃淡適中,相信適合大部分人口味。

芝士魚餅拼魚條 $38

芝士魚餅有兩塊,魚條則有4條。
軟硬度適中,芝士味道夠香濃。

Zero $12

白桃梳打 $28

很止渴,而且甜度適中。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2022-07-15
$122 (Lunch)
2022-08-01 81 views
今晚同媽媽兩個人去食晚飯,想簡簡單單食,記得西環開了一間拉麵店,我們這晚就去了試試!拉麵主要有5款,赤虎、綠虎、黑鳴虎、鳴虎和鳴海老。我點了鳴虎,是日本魚乾豬骨湯。丼飯有10款,媽媽點了蒲燒鰻魚飯,另外我們點了兩個小食,鰹魚汁浸菠菜和芝士魚餅拼魚條!丼飯的鰻魚好大條,價錢又不貴,性價比好高!媽媽大讚鰻魚燒得好香,醬汁香甜,魚肉嫩滑!還有很多高麗菜,不會有膩感!日本魚乾豬骨湯拉麵的湯很濃厚,濃而不膩,甜中帶鮮!兩大塊肥瘦均勻的叉燒,還有人見人愛的溏心蛋!拉麵口感彈牙!能掛湯!鰹魚汁浸菠菜清新,涼拌很適合夏日,開胃又健康!芝士魚餅拼魚條香口!

日本魚乾豬骨湯拉麵的湯很濃厚,濃而不膩,甜中帶鮮!
兩大塊肥瘦均勻的叉燒,還有人見人愛的溏心蛋!
拉麵口感彈牙!能掛湯!

鰹魚汁浸菠菜清新,涼拌很適合夏日,開胃又健康!

芝士魚餅拼魚條香口!
2022-07-27
$100 (Dinner)
2022-07-18 73 views
一向都知道Nakitora鳴虎食日本拉麵好出名,原來西環有新店進駐,就第一時間去試下。今次order左鳴海老拉麵、鳴虎拉麵、肉餃子、波子汽水。鳴虎拉麵個湯底最緊要,係魚乾豬骨,鮮味濃郁而且絕不肥膩,配上香口日式大片叉燒,美味可口溏心蛋及日本黑木耳絲,拉麵亦彈牙有口感。鳴海老拉麵湯底同樣出色,有鮮嘏、櫻花蝦粉及味噌等味道,配上叉燒、溏心蛋、黑木耳絲及紫菜,仲有日式拉麵,令人一試難忘。肉餃子煎得外層金黃香脆,內層肉餡豐富且鮮味。波子汽水係日本出品,d去日本時嘅記憶返晒黎。

肉餃子煎得外層金黃香脆,內層肉餡豐富且鮮味。
波子汽水係日本出品,d去日本時嘅記憶返晒黎。
2022-07-17 45 views
呢間「鳴虎」拉麵店喺都有好幾間分店🏮🎎.北海道蟹肉冷麵🌊🥢表面放上北海道直送上等蟹肉、蟹柳、蟹籽、紫菜配搭🦀️然後加入芝麻沙拉醬😉入口清新爽滑,味道輕型清新😋夏天食真係一口接一口😬.鳴海老🍜將味噌、北海道鮮蝦🦐櫻花蝦粉🌸加入濃郁嘅豬骨湯🐖令原本較鹹嘅豬骨湯帶咗一股蝦嘅鮮甜味🤤加上火炙叉燒🐷蔥、荀、溏心蛋🥚紫菜、木耳絲🖤.北海道牛乳布甸🍮奶味濃郁🥛質感軟滑😌加上甜蜜紅豆🫘味道好夾👍🏻
呢間「鳴虎」拉麵店喺都有好幾間分店🏮🎎
2022-07-12 44 views
🍜鳴虎拉麵🍜蝦味噌豬骨湯拉麵拉麵加入北海道鮮蝦,海鮮味香濃,感覺像Deluxe版豬骨湯拉麵。幼身嘅拉麵同比較厚切嘅豬肉鎖住香濃嘅湯底。我追加咗一碟荀,伴拉麵一齊食,增添少少鹹味。最後滋潤嘅半熟蛋令整個拉麵錦上添花。蒜片牛柳粒牛柳粒炒得非常有鑊氣,牛肉味香濃。以蒜片同埋洋蔥爆香,增加牛柳粒味道嘅層次。香口惹味,份外開胃。北海道牛乳布甸最後叫一個甜品,為炎炎嘅夏日解暑。布甸以紅豆蓉點綴,特別精緻。北海道牛乳布甸令人喜歡嘅原因應該就係佢充滿北海道甜品嘅特色。口感順滑、奶味濃郁,貌相精緻。
🍜鳴虎拉麵🍜

蝦味噌豬骨湯拉麵

蒜片牛柳粒

北海道牛乳布甸

2022-07-09 42 views
西環最近開咗間新嘅拉麵店喺第二啲區都有分店,見到好似幾吸引就試一試食物選擇都幾多,唔係剩係得拉麵價錢都算抵食今次就同朋友試咗三款拉麵自己不嬲都鍾意食蔥所以就試咗佢嘅綠虎蔥嘅份量超多,仲有兩塊豚肉豚肉切得好薄,脂肪分佈平均湯底唔算好濃郁,但唔會太鹹拉麵嘅口感偏彈牙,係幼身嘅質地蝦米豬骨湯有啲櫻花蝦脆脆地,口感唔錯魚缸豬骨湯味道相對比較清淡不過加埋啲木耳絲都幾好食另外仲有隻糖心蛋整體尚算唔錯但服務態度有待改進
西環最近開咗間新嘅拉麵店
喺第二啲區都有分店,見到好似幾吸引就試一試
食物選擇都幾多,唔係剩係得拉麵
價錢都算抵食
今次就同朋友試咗三款拉麵
自己不嬲都鍾意食蔥所以就試咗佢嘅綠虎
蔥嘅份量超多,仲有兩塊豚肉
豚肉切得好薄,脂肪分佈平均
湯底唔算好濃郁,但唔會太鹹
拉麵嘅口感偏彈牙,係幼身嘅質地
蝦米豬骨湯有啲櫻花蝦
脆脆地,口感唔錯
魚缸豬骨湯味道相對比較清淡
不過加埋啲木耳絲都幾好食
另外仲有隻糖心蛋
整體尚算唔錯
但服務態度有待改進
2022-07-06 41 views
星期五早下班, 最近壓力有點大, 約了朋友去西環海邊走走, 也看看附近有什麼吃的7時左右到達, 見店內有不少人, 看來應該不錯反正沒座位就再逛一下看完海後8時再次到達就開始有點座位了嗜辣的我毫不猶疑的要了赤虎拉面, 朋友點了黑鳴虎不知是我太吃得辣還是什麼赤虎拉面不算很辣, 但無論氣味跟味道都很香濃相對純粹的辣, 對我這種會喝清湯底的人負擔更少吃得更舒服我也搶吃了兩口, 雖然知道是用了黑蒜但蒜味還是比我想像中重得多喜好這種的必選~溏心蛋煮得剛剛好也是加分項~另外點了龍蝦沙律和餃子龍蝦沙律很鮮美, 雖然不知道有多少龍蝦, 但好吃就是了餃子飽滿得誇張, 熱騰騰的很多汁而且非常香脆如果要排名, 這餐最滿意的必定是餃子
7時左右到達, 見店內有不少人, 看來應該不錯
反正沒座位就再逛一下
看完海後8時再次到達就開始有點座位了

嗜辣的我毫不猶疑的要了赤虎拉面, 朋友點了黑鳴虎

不知是我太吃得辣還是什麼
赤虎拉面不算很辣, 但無論氣味跟味道都很香濃
相對純粹的辣, 對我這種會喝清湯底的人負擔更少
吃得更舒服
我也搶吃了兩口, 雖然知道是用了黑蒜
但蒜味還是比我想像中重得多
喜好這種的必選~

溏心蛋煮得剛剛好也是加分項~

另外點了龍蝦沙律和餃子
龍蝦沙律很鮮美, 雖然不知道有多少龍蝦, 但好吃就是了

餃子飽滿得誇張, 熱騰騰的很多汁而且非常香脆
如果要排名, 這餐最滿意的必定是餃子
2022-06-17
$125 (Dinner)
2022-06-29 40 views
很久沒有到西區行逛,走到甚為寧靜的小巷,原來也有不少食店臨立,看到這間拉麵店,裝修企理,感覺舒適,冷氣足夠,炎炎夏日最好不過。店舖樓底高,空間感不錯,可以與朋友自在地聊天。這是食物和服務都有水準的店舖值得推薦。和風蕃茄沙律 $38沙律份量十足,蕃茄爽甜好味,作為前菜,用料製作毫不馬虎,二人一起分享也足夠。綠虎 四國香蔥油拉麵 $88愛蔥一族必點的一道拉麵,每一啖入口都是滿滿的蔥,爽口,配上拉麵一起吃口感十分豐富。湯底不會過鹹,調味恰到好處。麵質彈牙,來多一碗也可以。黑鳴虎 博多黑蒜油拉麵 $88濃濃的博多黑蒜油香氣,提升食了胃口,叉燒薄片有肉香與彈牙的拉麵配搭,清碗絕對無難度。
這是食物和服務都有水準的店舖值得推薦。

和風蕃茄沙律 $38

綠虎 四國香蔥油拉麵 $88

黑鳴虎 博多黑蒜油拉麵 $88

3K
2022-06-24 49 views
堅尼地城厚和街開了一間日式拉麵店,曾經食過其他分店,印象幾好,剛好今日放假遊走呢區,順便幫襯。博多黑蒜🧄油拉麵🍜聴聞黑蒜非常有益,試吓。蒜味香濃,湯底不油不膩,飲後又不覺口渴。😊叉燒🐷肉質軟熟,入口焦香。麵條幼身掛湯力不錯。半熟蛋🥚恰到好處,喜歡。和風蕃茄🍅沙律🥗蕃茄甜美,開胃蔬果。沙律醬汁建議多少少更好。白挑梳打🍹不知為何食拉麵總要飲凍野。桃的香甜喚醒味蕾,清涼透心,適合夏🧊季。

博多黑蒜🧄油拉麵🍜
叉燒🐷肉質軟熟,入口焦香。
麵條幼身掛湯力不錯。
半熟蛋🥚恰到好處,喜歡。

和風蕃茄🍅沙律🥗
蕃茄甜美,開胃蔬果。
沙律醬汁建議多少少更好。

白挑梳打🍹

2022-06-24
$150 (Lunch)
2022-06-12 92 views
堅尼地城少有日式拉麵店,近期厚和街新張「鳴虎」,得知是家在本地已有多家分店的拉麵店之後便躍躍欲試。週末午餐時間到店,正值夏天店內的冷氣卻並不夠,一進店就已經感覺到悶熱不適。點了黑鳴虎和赤虎兩款拉麵加流心蛋,雞翼以及追加的筍。雞翼先上桌,外表還算過關,誰知道內裡竟然還未完全煮熟,靠近雞骨的部分還是凉的。拉麵都算正常,湯頭足夠濃厚。然而流心蛋竟隱隱約約透出一陣酸味,或許是天氣炎熱沒有儲存得當的緣故。追加的筍也等到拉麵快要吃完才上桌。這餐午飯的體驗應該說是非常令人失望,餐廳的質量管理存在很大的改進空間。

點了黑鳴虎和赤虎兩款拉麵加流心蛋,雞翼以及追加的筍。

雞翼

赤虎

2022-06-05
$120 (Lunch)