2022-01-05 343 views
Ordered the beef with Onsen egg, eel rice, a salmon roe roll, sesame chicken wings and garlic diced beef. All the dishes were fresh and sizzling when it came in hot plate. The rolls are nice with avocado,egg and salmon roes on top, the wings are crispy and not too greasy. A comfy and cozy place for a small group catch up. Definitely will go back again. The owner was also very hospitable and warm.
地址-鳴門魚市場居酒屋西環西營盤第一街8號縉城峰地下2號舖💋「豐」一人前三色刺身(牡丹蝦,油甘魚及三文魚腩),首先佢會送上味噌湯,中華沙律同八爪魚,佢個湯好足料,勁豐富,所以想淡味都難,中華沙律分量都幾多,而八爪魚就經過芥末處理,食落都幾刺激下,好正。刺身方面,隻蝦真心大隻,又有好多膏,食落好爽,油甘魚油份好充足,好新鮮,而三文魚一睇就覺得好吸引,新鮮又厚肉,好正。💋火炙帆立貝黑松露,佢隻帆立貝SIZE都幾大下,又厚身,口感一流,鋪滿黑松露,層次分明。💋網燒美國安格斯牛肉眼配柚子醬,佢塊牛肉眼勁大塊,唔算太薄,佢好貼心地預先切開一件件,值得一讚,牛肉眼配埋柚子醬一齊食,味道提升左唔少,佢伴碟有D生菜,解膩作用一流。💋迷你火炙鰻魚飯,雖然佢個名係迷你,但其實都唔算好細碗,佢塊鰻魚SIZE剛好,又厚身,啖淡肉咁幾好食,醬汁岩岩好鋪滿成塊魚,味道一流,連埋珍珠米一齊食,好想食多碗囉。💋北海道刺身丼(拖羅,油甘魚,牡丹蝦,帆立貝,海膽,三文魚籽,三文魚腩),佢個刺身丼種類好多,個拖羅好肥美,油甘魚魚油好足夠,牡丹蝦好大隻,又爽彈牙,海膽都好豪爽,三文魚籽咬落去噼嚦聲,勁爽,而三文魚腩好厚身,食
地址-鳴門魚市場居酒屋
西環西營盤第一街8號縉城峰地下2號舖

💋北海道刺身丼(拖羅,油甘魚,牡丹蝦,帆立貝,海膽,三文魚籽,三文魚腩),佢個刺身丼種類好多,個拖羅好肥美,油甘魚魚油好足夠,牡丹蝦好大隻,又爽彈牙,海膽都好豪爽,三文魚籽咬落去噼嚦聲,勁爽,而三文魚腩好厚身,食落好滿足。

💋飛機貨(池魚王,劍魚腩及赤蝦),職員推介左D飛機貨比我地試下,佢個池魚王好新鮮,劍魚腩好厚身,赤蝦大隻之餘又彈牙,果然係飛機貨,食落好新鮮,強烈推介。

💋薄荷朱古力雪糕,呢度D同事好細心,見我地食完後都會詢問我地使唔使食甜品,今日呢個甜品係薄荷朱古力雪糕,食落好清新。
2021-11-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 迷你火炙鰻魚飯
  • 網燒美國安格斯牛肉眼
2021-12-01 620 views
🌸西營盤美食🌸鳴門魚市場居酒屋🎏今天到了西營盤一間食材非常新鮮的居酒屋-「鳴門魚市場居酒屋」享用是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修簡約,以木系素材為主調,而且還有精緻的和風佈置❗店員也是十分親切有禮,會不時替客人收拾碗碟、添加茶水❗️1️⃣🌟豊御膳 $458@👉🏻三色刺身:牧丹蝦、油甘魚、三文魚腩是一款豐盛的三色刺身,牧丹蝦非常肥美大隻,肉質鮮嫩,厚切的油甘魚及三文魚腩份量十足,三文魚腩油脂分佈均勻,味道鮮甜肥美,入口即溶。👉🏻火炙帆立貝黑松露新鮮肥美的帆立貝配以秘制燒汁經火炙制成,配上矜貴的香濃黑松靈,配搭新穎,十分惹味。👉🏻網燒美國安格斯牛肉眼美國安格斯牛肉眼份量十足,非常大塊,肉帶香濃燒汁味,充滿陣陣焦香,口感完全不會韌,十釖滋味。肉眼預先被切成一塊塊,方便進食。👉🏻迷你火炙鰻魚飯雖然是迷你的鰻魚飯,但亦具備豐盛厚切的鰻魚肉,魚肉鮮嫩香滑,充滿鰻魚燒汁味道手,配合粒粒日本香飯,十分惹味。👉🏻味噌湯味噌湯味道香甜鮮味,配料豐富,有海帶及日本菇等配料。美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕2️⃣🌟夕食 北海道刺身丼 $328非常足料的刺身丼,有多款刺身,包括香濃海膽、厚切三文魚腩、
🌸西營盤美食🌸鳴門魚市場居酒屋🎏

1️⃣🌟豊御膳 $458@
👉🏻三色刺身:牧丹蝦、油甘魚、三文魚腩
豊御膳  三色刺身
👉🏻火炙帆立貝黑松露
👉🏻網燒美國安格斯牛肉眼
👉🏻迷你火炙鰻魚飯
👉🏻味噌湯
味噌湯味道香甜鮮味,配料豐富,有海帶及日本菇等配料。

美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
味噌湯、前菜
2️⃣🌟夕食 北海道刺身丼 $328
非常足料的刺身丼,有多款刺身,包括香濃海膽、厚切三文魚腩、鮮甜三文魚籽、鮮味油甘魚、鮮嫩拖羅、爽口牡丹蝦及清新鮮帆立貝。刺身份量十足,海膽質感幼滑,十分新鮮,完全沒有腥味,三文魚腩、油甘魚、拖羅肉質非常新鮮,入口即溶,牡丹蝦爽甜,帆立貝鮮嫩,配合粒粒日本刺身米飯,是一款豐盛滋味的刺身丼❗️
北海道刺身丼
👉🏻前菜、沙律、味噌湯、雪糕
前菜有芥末墨魚配香脆爽口沙律菜,還有清甜蟹柳肉配清新中華沙律,味噌湯清甜鮮味,還有薄荷朱古力雪糕作甜品,味道相當冰涼清甜。
美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕
前菜、沙律、味噌湯
雪糕
3️⃣🌟時令海鮮拼盤 $228
時令海鮮拼盤有鮮赤貝、厚切島池魚、伊佐目魚,赤目質地爽口,鮮赤貝首先經鹽醃一醃,再放入凍水,最後把赤貝「撻」一「撻」在枱上,令赤貝肌肉收縮,達致赤貝刺身肉質爽口❗️而厚切島池魚了水伊佐目魚也相當鮮味,入口即溶。
美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
時令海鮮刺身
4️⃣🌟 青蘋果乳酸梳打 跟餐
青蘋果乳酸梳打呈粉青色,充滿手青蘋果的鮮甜味及乳酸味道,味道清新怡人❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕
賣相指數:⭕⭕⭕⭕

5️⃣🌟巨峰乳酸梳打 跟餐
巨峰乳酸梳打呈少女心的粉嫩紫色,充滿手巨峰提子的鮮甜味及乳酸味道,味道酸甜適中,十分開胃❗️
美味指數:⭕⭕⭕⭕
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
青蘋果乳酸梳打、巨峰乳酸梳打
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此居洒屋的食材相當新鮮❗居酒屋鄰近西營盤站,交通方便,絕對是西營盤一帶的滋味居酒屋之選❗
2021-11-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
豊御膳  三色刺身
  • 豊御膳
  • 巨峰乳酸梳打
  • 青蘋果乳酸梳打
2021-11-30 80 views
延續以為西環只係多cafe既大前提下,今次發現了一間高質既日式居酒屋小店!感覺好家庭既感覺,用心服務,而且老闆仲會問客人意見,好重視質素!! 我地👭🏻叫左一份當日飛機貨刺身、一份夕食套餐同豊御膳一人前,真心大推!!..🍣 當日飛機貨刺身🔸池魚皇🔸新觧活赤貝..☀️夕食 (有多款選擇)🔸北海道刺身丼- 拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩🔸前菜、沙律🔸味噌湯、甜品..🌸 豊 御膳 一人前🔸 三色刺身: 牡丹蝦、油甘魚、三文魚楠🔸 黃金蝦虎蝦🔸 網燒美國安格斯牛肉眼🔸 迷你火灸鰻魚飯🔸 味噌湯、甜品 (雪米糍)..首先講下飛機貨,何謂飛機貨既刺身? 即係當日空運來既新鮮刺身!!!所以,每日都唔同,可以叫店員介紹返! 我地今次食既刺身真係超鮮!! 刺身完全係當造,好好味!! 而💫北海道刺身丼💫真係咩都有哂咁濟,7款刺身,仲有少有的拖羅,真係性價比高!! 好大碗,好足料!! 帆立貝大大粒,好鮮甜! 牡丹蝦好鮮甜..豊御膳一人前方面,三色刺身既三文魚同油甘魚都好新鮮!牡丹蝦好鮮甜!黃金蝦虎蝦連埋芝士一齊燒,勁香!主角係安格斯牛🥩超!好!食!🤤我同閨蜜都大推!!!薄切既牛,肉味濃郁
🍣 當日飛機貨刺身
🔸池魚皇
🔸新觧活赤貝.
☀️夕食 (有多款選擇)
🔸北海道刺身
- 拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩
🔸前菜、沙律
🔸味噌湯、甜品.
🌸 豊 御膳 一人前
🔸 三色刺身: 牡丹蝦、油甘魚、三文魚楠
🔸 黃金蝦虎蝦
🔸 網燒美國安格斯牛肉眼
🔸 迷你火灸鰻魚飯
🔸 味噌湯、甜品 (雪米糍).
豊御膳一人前方面,三色刺身既三文魚同油甘魚都好新鮮!牡丹蝦好鮮甜!黃金蝦虎蝦連埋芝士一齊燒,勁香!主角係安格斯牛🥩超!好!食!🤤我同閨蜜都大推!!!薄切既牛,肉味濃郁,極香,唔駛點醬都好食!而鰻魚飯就唔錯,鰻魚燒得香脆同juicy.
真係完滿了💯呢間離西營盤站好近,好方便!環境不大,但有溫馨的家既感覺😌 加埋高質既食物,值得去
2021-11-23
  • 網燒美國安格斯牛肉眼
  • 池魚刺身
  • 豊御膳一人前
2021-11-26 85 views
鳴門魚市場居酒屋 (西環)📍西環西營盤第一街8號縉城峰地下2號舖🤍位於西營盤第一街,原來居酒屋屹立十周年, 由當年海鮮丼排長龍到現在,西營盤一定要試一試這間居酒屋,👉🏻前菜粒粒黃金色粟米、綠綠既中華沙律、中間有一舊細細蟹柳襯托著。另外仲有芥末八爪魚配沙律菜,辣得黎又夠方便野味😍👉🏻北海道刺身丼$328北海道雜錦丼包含拖羅、油金魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚子、三文魚腩層次分明,五顏六色,各式各樣既刺身,係呢一年黎食過性價比最高既刺身,新鮮得黎唔算好貴!用到大約500蚊一位黎食既話真係值得bookmark😍😍👉🏻豊御膳(一人前) $458包括1️⃣三色刺身:牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩新鮮日本空運飛機貨刺身,油脂分布均勻,食完口中留有部分魚香😍😍大愛油甘魚,一般到坊間居酒屋既刺身鮮味無甘重😍😍食完刺身都知值回票價!2️⃣火焰帆立貝黑松露秘製醬汁配有一舊細細既黑松露醬點綴,格外鮮甜可口3️⃣燒美國安格斯牛肉眼安格斯牛肉眼,已經切到一舊舊俾大家享用,店長推介先食刺身,保持刺身既鮮味,意外地,雖則牛肉凍左,遲左食,但依舊入口即溶,濃厚醬汁加埋安格斯牛真係有質素保證!4️⃣迷你火焰鰻魚飯燒汁、紫菜、深海幔魚再配珍
鳴門魚市場居酒屋 (西環)
📍西環西營盤第一街8號縉城峰地下2號舖

👉🏻前菜

👉🏻北海道刺身丼$328

👉🏻豊御膳(一人前) $458
包括
1️⃣三色刺身:牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩

2️⃣火焰帆立貝黑松露
秘製醬汁配有一舊細細既黑松露醬點綴,格外鮮甜可口

3️⃣燒美國安格斯牛肉眼

4️⃣迷你火焰鰻魚飯
燒汁、紫菜、深海幔魚再配珍珠米,食完眾多刺身,飲返杯熱茶,食返個熟食😋

👉🏻鮟鱇魚肝醋物( 時令品種)
鮟鱇魚大家比較少聽,原來係深海魚既肝臟黎,有「海洋鵝肝」之稱,主要係養顏護膚
,內配辣蘿蔔蓉和蔥花,非常軟熟和好用法入口即溶

👉🏻活赤貝、池魚王(刺身厚切)
刺身以冰鎖伴碟,池魚王名不虛傳,油脂分布均勻,食完還有一種鮮味在口中留香😋 活赤貝爽口好有咬頭😚

👉🏻味增湯·飲品
味增湯內有蔥花、豆腐、燒豬肉碎、海帶
味增湯格外濃厚,原來被放喺燒豬肉碎上,份外入味

👉🏻鮮檸薑蜜特飲 (冬令特飲)
寒流襲港下只有15度,點左杯鮮檸薑蜜,店長仲幫客人篤埋檸檬,非常貼心😆

🤍店長都話著重同客人交流,距仲請多左杯薑檸蜜請我地飲,有一種家的感覺,賓至如歸,也經常和我們講解菜款特色,原來呢排轉左餐牌,餐牌會有時令搶手貨,另外人客想要d咩 可以即時預訂,好多都係Omakase必食菜色 ,例如鱈魚白子。居酒屋有期間限定日本酒半價,當中有幾款個名都幾特別;文佳人、菱鹿川、東洋美人醇道一途
💰豐御善 (一人前) $458北海道刺身丼 $328金目鯛刺身 $198/客池魚皇厚切 $168/5切新鮮活赤貝 $168/隻🍽🍣🦐🦑🐡🍱西環鳴門魚市場居酒屋是一間暖心的餐廳🧡 服務很貼心,侍應仲會走過來氹小朋友,難怪見到好多一家大細都鍾意來👍🏼除了服務質素,食物都如網上評論的一貫高水準。Set Dinner <豐>御善,超級豐盛:有前菜芥末八爪魚沙律、麵豉湯、三色刺身、火炙帆立貝串、安格斯肉眼、鰻魚飯、雪葩、甜品,色香味俱全!食得好滿足!🍱不論是當日飛機貨,還是晚市套餐,每一款吃到的刺身,均是十分厚切,大滿足😋 尤其今天有新鮮的金目鯛、池魚、活赤貝,金目鯛刺身味道非常出眾,火炙後灑一點鹽,離遠已聞到鮮味😂 赤貝肉身爽厚,令人再三回味🤤重中之重,不可錯過北海道刺身丼,性價比極高‼️ $328有七款刺身,還要有極肥美的拖羅 (真係入口溶化嗰隻🥰),牡丹蝦甜美細滑,帆立貝又意想不到地清甜,肉身紮實,食落啖啖surprise。真係美味滿足的一餐😋我留意店內清酒🍶都做緊promtion,半價,有興趣飲酒嘅朋友可以試吓,店內中放咗一個清酒櫃,搭配日式裝修,非常decent!食過咁多
💰豐御善 (一人前) $458
北海道刺身丼 $328
金目鯛刺身 $198/客
池魚皇厚切 $168/5切
新鮮活赤貝 $168/隻

🍽🍣🦐🦑🐡🍱

食過咁多間餐廳,呢間日本餐廳真係數一數二地出眾💕
呢間見到好似好高質 就特登過去一試先!🤤時令飛機貨 今次係金目鯛、池魚皇刺身同海老蝦 全部都厚切 超滿足!😝金目鯛係炙燒過 有少少焦香既味道 食落更香口 又燒出油香🤩軟池魚皇 爽口清甜 又係另一種質感海老蝦就好大同肥美 夠哂鮮甜😋壽司定食(12貫)$250 跟前菜、沙律、味增湯同雪糕 有成12款咁多!拖羅、油甘魚、帆立貝、三文魚腩、赤蝦、海膽、三文魚籽、鰻魚、拖羅蓉青瓜卷 其中既拖羅好出色!油脂好豐富入口即溶個隻😭三文魚腩都好正 好肥美 所有刺身食落都好厚身 好滿足😆松 $358 三色刺身 :帆立貝、三文魚、甜蝦刺身係新鮮 肥美 帶子好鮮甜👍🏼吉列生蠔 呢個好好食 外層炸粉好鬆化 唔會好硬好戒口 入面岩岩好 夠juicy 😛汁燒銀鱈魚好有驚喜呀 因為真係燒得好嫩🥺同埋魚油燒到出嚟同個醬油甜甜地好夾❤️完全唔係平時食到好實魚既質地迷你火炙鰻魚飯鰻魚一樣都係好嫩 岩岩好迫到油份又唔會過熟 好正 仲意食鰻魚就唔可以錯過😉配左個味增湯同雪糕 仲有杯飲品 我就揀左熱情果梳打
呢間見到好似好高質 就特登過去一試先!🤤

時令飛機貨
今次係金目鯛、池魚皇刺身同海老蝦 全部都厚切 超滿足!😝
金目鯛係炙燒過 有少少焦香既味道 食落更香口 又燒出油香🤩
軟池魚皇 爽口清甜 又係另一種質感
海老蝦就好大同肥美 夠哂鮮甜😋

壽司定食(12貫)$250
跟前菜、沙律、味增湯同雪糕

松 $358
三色刺身 :帆立貝、三文魚、甜蝦
刺身係新鮮 肥美 帶子好鮮甜👍🏼

吉列生蠔

汁燒銀鱈魚

配左個味增湯同雪糕 仲有杯飲品 我就揀左熱情果梳打

2021-11-16
Dinner
西環出名多特色小店,老公難得喺西環放工,當然要去個邊食下嘢啦😊😊太耐無得去日本,真係超掛住日本嘢食🥲呢間店好有日本小店風味,一入門口已經好有feel☺️,店內人唔少,但一d都唔會嘈,服務好好👍🏻,可以好好享受一餐晚飯☺️⭐️豐御膳 (一人前) $458三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩)刺身新鮮、厚切!完全無腥味!🦐黃金燒虎蝦,啖啖肉,配上芝士🧀,非常好食,食完好想再食多隻😂😂🐮網燒美國安格斯牛肉眼,呢個實在令我好有驚喜,份量大不特止,而且係非常腍,非常入味!簡直係成個餐嘅亮點!😍😍我老公都話非常好食同飽肚!😂😂迷你火炙鰻魚飯,細細的一碗,但其實一d都唔細!鰻魚好厚身,問過老闆,原來個醬汁係自己秘制,唔怪之得咁好味啦😮😮😮⭐️北海道刺身丼 🍣$328有拖羅 、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩超級超級豐富😍😍😍刺身非常新鮮、厚切!拖羅入口即溶🤤🤤🤤,全部刺身都無雪味,完全係勁滿足!⭐️餐廳每日都會有新鮮運到嘅飛機貨,今日係🦐大赤蝦、🐠金目鯛、池魚皇🐟金目鯛喺面輕輕火炙過,令d魚油湧出嚟,口感層次再豐富一點!👍🏻我一向都超鍾意食池魚,老闆俾左另外醬汁去沾個池魚皇,感覺好特別,令池魚

太耐無得去日本,真係超掛住日本嘢食🥲

⭐️豐御膳 (一人前) $458
三色刺身 (牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩)
刺身新鮮、厚切!完全無腥味!

⭐️北海道刺身丼 🍣$328
有拖羅 、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩

我一向都超鍾意食池魚,老闆俾左另外醬汁去沾個池魚皇,感覺好特別,令池魚皇味道升華了!🤤🤤
大赤蝦真係好大,肉質再甘甜一點,食完係好飽好飽!😊😊😊

以上套餐會附送前菜,湯,甜品同飲品
個湯係自家製,絕對唔係沖粉,所以係非常好飲👍🏻👍🏻前菜亦無馬虎,芥辣八爪魚好爽口惹味,做前菜非常適合

真係要大力大力支持本地小店,人情味濃,食物新鮮,絕對值得再來幫襯!讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2021-11-01 32 views
難得來到西環,當然要搵地頭蟲朋友帶水晶食好西啦,佢帶我入咗去一間好溫情嘅日式居酒屋,今次選擇的呢間居酒屋叫鳴門魚市場居酒屋,目測餐廳大概可以坐到二十人左右。我哋今日好好彩呀,坐到全場最靚嗰個位,可以影好多靚相打卡😊😊😊卡位旁邊有圖文並茂咁教你分辨唔同種類嘅海產,其中一張仲係親手畫的,畫風好Kawaii呢😻😻😻入座發現餐廳有埋消毒液提供,感覺好貼心💜💜💜 常規餐牌呢就分咗做夕食同埋兩款一人前的套餐,除咗主餐牌之外,我仲發現有另一個每日推薦menu,啲食材全部都係每日坐飛機運返嚟嘅,日日都會係唔同嘅食材㗎,啱曬怕悶嘅朋友仔呀😆😆😆我們今次就點了一份豐御膳、一份北海道刺身丼同一份每日推薦的飛機貨來一起分享。😋😋😋 豐御膳呢個一人前套餐呢就分別包咗有前菜味噌湯、三色刺身、黃金燒虎蝦或火炙帆立貝配黑松露、網燒美國安格斯牛肉眼、迷你火炙鰻魚飯同甜品日式柚子雪葩一共六款菜式嘅。前菜分別有中華沙律、芥末八爪魚生菜和味噌湯個芥末八爪魚未食已經聞到好強嘅wasabi味,個味噌麵好足料,食得出除咗有味噌外,仲有紅蘿蔔、昆布、洋蔥、豆腐、菇菌,仲食到有海鮮的鮮味,呢間餐廳嘅味噌湯唔會好似出面嘅味噌湯咁鹹,呢個
難得來到西環,
當然要搵地頭蟲朋友帶水晶食好西啦,
佢帶我入咗去一間好溫情嘅日式居酒屋,
今次選擇的呢間居酒屋叫鳴門魚市場居酒屋,
目測餐廳大概可以坐到二十人左右。
我哋今日好好彩呀,
坐到全場最靚嗰個位,
可以影好多靚相打卡😊😊😊
卡位旁邊有圖文並茂咁教你分辨唔同種類嘅海產,
其中一張仲係親手畫的,
畫風好Kawaii呢😻😻😻
入座發現餐廳有埋消毒液提供,
感覺好貼心💜💜💜

常規餐牌呢就分咗做夕食同埋兩款一人前的套餐,
除咗主餐牌之外,
我仲發現有另一個每日推薦menu,
啲食材全部都係每日坐飛機運返嚟嘅,
日日都會係唔同嘅食材㗎,
啱曬怕悶嘅朋友仔呀😆😆😆
我們今次就點了一份豐御膳、
一份北海道刺身丼同一份每日推薦的飛機貨來一起分享。😋😋😋

豐御膳

前菜

分別有中華沙律、芥末八爪魚生菜和味噌湯
個芥末八爪魚未食已經聞到好強嘅wasabi味,
個味噌麵好足料,
食得出除咗有味噌外,仲有紅蘿蔔、昆布、洋蔥、豆腐、菇菌,
仲食到有海鮮的鮮味,
呢間餐廳嘅味噌湯唔會好似出面嘅味噌湯咁鹹,
呢個味噌湯,
對於一向唔鍾意飲味噌湯嘅我係一個驚喜💜💜💜

火炙帆立貝配黑松露

燒物呢我哋就揀咗火炙帆立貝配黑松露,
配上黑松露嘅火炙帆立貝係非常之香

網燒美國安格斯牛肉眼

到主食網燒美國安格斯牛肉眼,
呢個菜真係不得不提呀,
有齊色香味嘅感受呀😻😻😻
碟牛扒一上菜,
就已經聞到非常之濃厚的燒汁牛肉香味啦😋😋😋
而且嗰隻碟係靚到爆炸!!!
睇到塊巨扒係呢隻咁靚嘅碟度擺滿咗嘅模樣,
真係非常之有滿足感呀🥰🥰🥰
識我嘅人都知道,
我本身已經係巨手一族的成員,
佢仲要大過我隻手呀😱😱😱
我已經影咗對比照畀大家睇啦🙈🙈🙈

網燒美國安格斯牛肉眼

餐廳幫你剪開咗一塊塊嘅,
咁就可以唔洗自己切得咁辛苦,
可以就咁夾來食啦😂😂😂
懶蟲水晶表示呢一個位好加分👍👍👍
個牛食得出本身用燒汁來烤過好甜,
後面朋友建議可以點埋個柚子醬,
個人覺得,
呢個柚子醬酸甜度啱啱好,
聽店家講話呢個有子醬係佢哋自家調配㗎,
唔怪得咁特別啦!
柚子醬嘅清新,
剛好解到牛嘅油膩,
同個安格斯牛簡直係絕配💜💜💜
呢個安格斯牛絕對要大推薦👍👍👍

迷你火炙鰻魚飯

個迷你迷你火炙鰻魚飯係我喺香港食過嘅鰻魚飯之中相當高質嘅鰻魚飯,
鰻魚燒得非常好,
鰻魚連條邊都係烤到勁甘香酥脆脆卜卜的,
而且個鰻魚汁唔會好甜,
上面仲加咗芝麻,
拎來送飯我覺得可以食哂成碗飯😆😆😆
呢個鰻魚飯下次呢絕對要再點呀🤤🤤🤤

跟住就輪到飛機貨,
是日推薦的飛機貨刺身拼盤分別有:油甘魚、金目鯛、赤貝同赤貝裙邊四款。
四款刺身當中,
水晶最愛是油甘魚,非常爽脆;
金目鯛口感鹹鹹香香 ,
口感非常濃郁。
至於赤貝同赤貝裙邊都非常之新鮮,
赤貝裙邊外圍包咗紫菜,
做到好似超迷你壽司咁樣㗎,
賣相相當精緻😻😻😻

北海道刺生丼

北海道刺身丼

呢碗北海道刺身丼都係非常之足料,
有齊拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽同三文魚腩六款材料。
好適合一啲想一次過試好多食材嘅人👍👍👍
海膽控表示啲海膽好新鮮好香呀,
唔會有好重嘅腥味;
帆立貝都係大大粒嘅,
牡丹蝦同油甘魚拖羅都好新鮮呀,
三文魚籽粒粒都好飽滿。

拖羅

薄荷朱古力雪糕

原先呢應該係柚子雪葩,
不過店家聽到我鍾意食朱古力,
所以就換咗做薄荷朱古力雪糕畀我哋啦🥰🥰🥰
幸福感即刻🆙🆙🆙

今餐飯份量好足,
兩個人食到飽飽咁走,
食完埋單發現呢間居酒屋有會員制度可以儲分,
咁就可以畀水晶一個藉口,
來多幾次食飯試埋其他菜式啦😌😌😌
拖羅
薄荷朱古力雪糕
2021-10-31 247 views
細細間店面,喺西環半山嘅第一街。條街雖然比較靜,但係就有啲似喺日本街頭嘅感覺。成間餐廳都係和風嘅設計,有少少居家嘅感覺。我哋分別點左一份晚市一人前同埋一份夕食,另外仲有每日新鮮運到嘅飛機貨。「豐」一人前前菜有芥末八爪魚同埋中華沙律,另外附上味噌湯,湯入邊有昆布、菇菌、蘿蔔等等多種材料。三色刺身分別係牡丹蝦、油甘魚同三文魚腩,全部都非常新鮮,完全冇魚腥味。火炙帆立貝黑松露口感十足,黑松露嘅點綴令帆立貝更加滋味。網燒美國安格斯牛肉眼配柚子醬真係值得重點推介,因為份量絕對係超值,而且廚師非常細心切開一件件,生熟度剛剛好,唔會overcooked。迷你火炙鰻魚飯對女仔來講都唔迷你,鰻魚外脆內軟,而且醬汁完全冇蓋過魚味。今日嘅甜品係薄荷朱古力雪糕。夕食就點左北海道刺身丼,配料非常豐富,包括:拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩,而且每種刺身都有兩件,鋪滿成個丼,真係啖啖刺身,啖啖咁滿足。另外餐廳每日都會有新鮮運到嘅飛機貨,今次我哋就點左油甘魚、金目鯛、赤貝同赤貝裙邊。油甘魚特別新鮮,金目鯛另外有輕輕火炙,有少少香烤嘅感覺。赤貝仲可以「一雞兩味」,赤貝裙邊做咗卷物,清新可口。餐廳

「豐」一人前

火炙帆立貝黑松露口感十足,黑松露嘅點綴令帆立貝更加滋味。
今日嘅甜品係薄荷朱古力雪糕。

餐廳真係好有日本居酒屋嘅感覺,鐘意食日本野嘅朋友不仿試下。

2021-10-19
2021-10-31 37 views
比想像好吃很多的餐廳佢門口外已經有日本味,野食種類都算多。店舖不大,大部分似係樓上住客。而且住客仲有折。夕食都有成9款咁多,多數晏就先會有,好正呀,仲包左前菜,餐湯,雪糕,有幾個餐仲包刺身。個湯一定要飲晒,唔會鹹仲要好足料。好飲好滿意。北海道刺身丼 $328好多既刺身,拖羅,油甘魚,牡丹蝦,帆立貝,海膽,三文魚籽,三文魚腩,樣樣刺身都厚切勁足料。仲要油甘魚切得好特別。成個飯都好邪惡,連矜貴嘅拖羅同埋海膽都有,口感比賣相更出色。不得不讚拖羅係溶既感覺呀,睇唔睇到啲油脂幾豐富?是日飛機貨 $148我想講飛機貨食得出好新鮮金目鯛同池魚,金目鯛燒得好香,而且厚肉。池魚厚切又係唔會令我失望。活赤貝 1隻 $68爽口,不吃北寄貝的我只會吃活赤貝,太嘴刁了。豐 御膳 (一人前) $458呢個其實我想講我覺得一個人係食唔曬,刺身有3款,牡丹蝦,油甘魚 ,三文魚腩。都係厚切既,賣相不算吸引,但味道正。黃金燒虎蝦 佢芝士融合海膽,成個唔會好油膩之如唔會燒到個蝦乾,開頭有啲怕佢乾,但唔會仲好香好入味。網燒美國安格斯牛肉眼呢個真係不得不讚,好大份,唔似一人份。好juice,又淋。不愛肉的我也很滿意。迷你火灸鰻
比想像好吃很多的餐廳

個湯一定要飲晒,唔會鹹仲要好足料。好飲好滿意。

北海道刺身丼 $328

是日飛機貨 $148

活赤貝 1隻 $68
爽口,不吃北寄貝的我只會吃活赤貝,太嘴刁了。

豐 御膳 (一人前) $458

黃金燒虎蝦

迷你火灸鰻魚飯
迷你的飯但我覺得唔算迷你,而且鰻魚燒得好香,好多紫菜同鰻魚汁。

巨峰乳酸特飲同荔枝特飲
兩杯中巨峰比較無咁甜,但兩杯都好飲。

雪糕係薄荷朱古力,好重既薄荷味,好正,好中意。

好想下次試埋其他分店睇下係咪一樣咁出色。
2021-10-29 38 views
疫情關係, 思鄉病經常發作, 成日都掛住日本嘅美食。 尋幽探秘之後 喺西營盤搵到一間。好地道嘅日式小店。呢度嘅裝修都十分有日本嘅味道。北海道刺身丼,$328。 刺身選材同埋相 真係好有當日喺小樽食刺身丼嘅感覺, 有拖羅,海膽,三文魚腩,油甘魚 ,三文魚子,赤蝦同埋帶子, 陣容相當豐富! 基本上裏面嘅刺身全部都鮮甜味美, 飯粒亦相當分明, 十分高質。豐御膳,$458。 呢個一人set包三款刺身, 一個小食, 一個主食, 一碗迷你鰻魚飯同埋甜品。 呢度嘅刺身真係無可挑剔, 特別係個三文魚腩,油香滿滿, 令人一試愛上。 作為主食嘅安格斯肉眼就不過不失。由於呢度嘅刺身真係唔錯, 最後決定加碼點空運新鮮貨, 三文魚腩太好味所以要加碼, 另外點咗日本好出名嘅金目鯛刺身, 火炙嘅外皮加上嫩滑嘅刺身 ,不愧為日本名物。

呢度嘅裝修都十分有日本嘅味道。

北海道海鮮丼

迷你鰻魚飯

安格斯牛肉眼

作為主食嘅安格斯肉眼就不過不失。

是日新鮮刺身

2021-10-27
$500 (Dinner)
北海道海鮮丼
迷你鰻魚飯
安格斯牛肉眼
是日新鮮刺身
2021-10-26 225 views
➖➖➖<厚切刺身丼飯拼盤🍣>➖➖➖難得👨🏻想出街食又唔想去太遠又鍾意食刺身之類就去左屋企附近呢間居酒屋~呢間舖頭係荃灣、九龍灣亦有分店晚餐黎講算中價位 選擇比預期多 有刺身類都有熟食~ ➖➖➖1️⃣豐御膳 $458/pp (一人前) 一人前但份量比預期多 兩人share 都得😛呢個餐會包:▪️三色刺身:牡丹蝦/油甘魚/三文魚腩🌟整體來講 刺身都好新鮮厚切 比較鍾意食油甘魚酸度適中 口感豐富 三文魚腩都夠肥美✨▫️黃金燒虎蝦/ 火炙帆立貝黑松露揀左帆立貝💫一串兩粒 黑松露味幾香▪️網燒美國安格斯牛肉眼🌟牛肉味濃 薄切唔算多脂肪 部分都會食到油脂不過襯熱食會好啲~凍左會有少少韌! ▫️迷你火炙鰻魚飯呢個size 岩岩好 鰻魚肥瘦適中 無細骨✨調味亦剛好 唔算太多汁 飯較濕 ▪️日本柚子雪葩(有機會轉其他) 當日轉左做dryers 薄荷朱古力雪糕🥸幾大球▫️味噌湯 +前菜前菜係芥末八爪魚🐙 同中華沙律🥗➖➖➖2️⃣夕食: 北海道雜錦丼 $328 🌟除咗呢款都好多其他丼飯壽司款式亦有熟食可供選擇😆天氣凍食熱野暖胃~想試多啲唔同款嘅刺身所以揀左咩都有嘅😍有大拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文

<厚切刺身丼飯拼盤🍣>
難得👨🏻想出街食又唔想去太遠
又鍾意食刺身之類
就去左屋企附近呢間居酒屋~
呢間舖頭係荃灣、九龍灣亦有分店
晚餐黎講算中價位 選擇比預期多
刺身類都有熟食~

➖➖➖
1️⃣豐御膳 $458/pp (一人前)
一人前但份量比預期多 兩人share 都得😛

▫️黃金燒虎蝦/ 火炙帆立貝黑松露
揀左帆立貝💫一串兩粒 黑松露味幾香

▪️網燒美國安格斯牛肉眼🌟
牛肉味濃 薄切唔算多脂肪 部分都會食到油脂
不過襯熱食會好啲~凍左會有少少韌!

▫️迷你火炙鰻魚飯
呢個size 岩岩好 鰻魚肥瘦適中 無細骨✨
調味亦剛好 唔算太多汁 飯較濕
▪️日本柚子雪葩(有機會轉其他)
當日轉左做dryers 薄荷朱古力雪糕🥸幾大球

▫️味噌湯 +前菜
前菜係芥末八爪魚🐙 同中華沙律🥗

2️⃣夕食: 北海道雜錦丼 $328 🌟
除咗呢款都好多其他丼飯壽司款式
亦有熟食可供選擇😆天氣凍食熱野暖胃~
想試多啲唔同款嘅刺身所以揀左咩都有嘅😍
有大拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽同三文魚腩🤤🤤
大部分都夠新鮮~ 係蝦肉較腍唔夠爽彈👀

肉質緊實爽口 金目鯛 略略燒過 魚香會更突出
海老蝦晶瑩通透 再爽彈d 就更好
空運飛機貨

迷你火炙鰻魚飯
$625 (Dinner)
空運飛機貨
2021-10-24 169 views
近排心情麻麻, 同朋友去咗西營盤嘅鳴門魚市場居酒屋食好嘢安慰自己, 順便傾吓計鳴門雖然位於西營盤, 但好近地鐵站, 喺西營盤B1出口出, 行1分鐘就到, 非常方便<海膽三色丼>睇開大食妹post 嘅朋友應該知道, 大食妹係個海膽愛好者, 基本上食親日本野都會食海膽今次大食妹嗌咗海膽三色丼, 配料分別係海膽、香蔥拖羅蓉、帆立貝同三文魚腩配料超靚超新鮮, 醋飯夠酸口感濕潤想食豐盛啲嘅朋友就嗌左豊御膳, 呢個套餐唔單止嘢食種類多, 份量都好多豊御膳包括三色刺身、黃金燒虎蝦/火炙帆立貝黑松露、網燒美國安格斯牛肉眼同迷你火炙鰻魚飯<三色刺身>三色刺身包括牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩, 件件都新鮮而且厚切<火炙帆立貝黑松露>火炙帆立貝黑松露唔算好大粒, 但黑松露味道突出<網燒美國安格斯牛肉眼>網燒美國安格斯牛肉眼幾大舊, 肥瘦適中, 燒得好香<迷你火炙鰻魚飯>迷你火炙鰻魚飯嘅火炙鰻魚好肥美, 係大食妹鍾意嘅質感另外唔單止係咁, 除咗一般丼飯包埋嘅一款前菜、味增湯、甜品外, 仲有額外一款前菜同飲品<時令飛機貨>

<海膽三色丼>
配料超靚超新鮮, 醋飯夠酸口感濕潤

<三色刺身>
三色刺身包括牡丹蝦、油甘魚、三文魚腩, 件件都新鮮而且厚切

<火炙帆立貝黑松露>
火炙帆立貝黑松露唔算好大粒, 但黑松露味道突出

<網燒美國安格斯牛肉眼>
網燒美國安格斯牛肉眼幾大舊, 肥瘦適中, 燒得好香

<迷你火炙鰻魚飯>
迷你火炙鰻魚飯嘅火炙鰻魚好肥美, 係大食妹鍾意嘅質感

<時令飛機貨>
另外仲有時令飛機貨, 味道更加鮮甜當造

而家指定清酒仲做緊半價, 非常抵飲, 可惜大食妹近排唔飲得酒, 如果唔係一定小酌一杯
  • 海膽三色丼
  • 豊御膳
之前食過荃灣店覺得唔錯,今日經過西環店就入去試吓!豐御膳 $458跟餐有前菜,沙律,麵豉湯,甜品,飲品,超級豐富🥰三色刺身(三文魚腩,牡丹蝦,油甘魚) 全部都好新鮮肥美,唔會好似放題咁切到好薄🤣 黃金燒虎蝦🦐 大大隻,仲用咗少少芝士一齊燒😚網燒美國安格斯牛肉眼🥩 份量真係超級大,大過我隻手掌🖐️!!!! 食到呢度已經好飽🤧 但係煮得超好味,鎖住肉汁,夠juicy,配埋旁邊嘅有子胡椒醬,食到停唔到口🤩🤩迷你火炙鰻魚飯,其實唔算迷你,鰻魚皮燒到脆,鰻魚汁係自家製嘅,加分!!🤪北海道刺身丼🍣呢個係我食過最多刺身嘅丼🙌🏻 有拖羅、油甘魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚籽、三文魚腩!!! 全部刺身都好新鮮,拖羅仲要肥美,入口即溶🤤 店員好親切有禮貌,每上一碟菜,都會介紹每道菜式,又會閑聊幾句,感覺好溫馨🥰 而家仲做緊清酒半價優惠!!呢間係小店座位唔多,如果要黎最好就book定位la🥳
之前食過荃灣店覺得唔錯,今日經過西環店就入去試吓!

豐御膳 $458
跟餐有前菜,沙律,麵豉湯,甜品,飲品,超級豐富🥰

黃金燒虎蝦🦐 大大隻,仲用咗少少芝士一齊燒😚

北海道刺身丼🍣

呢間係小店座位唔多,如果要黎最好就book定位la🥳
2021-10-20