身為有要求嘅吃貨,重量同時重質!🤤近來,小編就嚟咗灣仔大阪風日本料理OZAKAYA,食咗個唔錯嘅半自助Brunch!自選主食以外,仲可以3個鐘內任食日式小食、甜品,所有食物都非常高質,人均都係5舊水咋!非常滿足!😝👍🏻✦ OZAKAYA Weekend Brunch HK$498 \日式小食/由於有成12款小食,今次我就分享必食之選!✦ 特色刺身 🍴4/5造訪當日,可任食3款刺身,包括有三文魚、油甘魚及𩶘魚。雖然任食,但刺身全部厚切及新鮮,絕不偷功減料!個人至愛油甘魚,油脂豐富,正!🤤✦ 和牛他他🍴4/5好特別嘅和牛他他,加咗蘿蔔絲同微辣嘅阿根廷青醬,食上口有啲麻辣風味,又幾惹味!✦ 埼玉縣果糖番茄 🍴3.8/5番茄好清甜,伴有紫蘇油及柚子果凍,口感清新!食完好開胃!✦ 青檸味噌栗米 🍴4.5/5店家幾栗米切件奉上,夾起即食好方便!青檸突出到味噌嘅咸甜,同栗米又勁夾!好食!\主菜/主菜共有7款, 囊括豚肉、魚、天婦羅素鍋飯、和牛,選擇比想像多呢!✦ 西京銀鱈魚(另加HK$120)🍴4.5/5入口輕輕化開,肉質軟嫩,加上燒得微脆嘅魚皮及西京燒汁,真係大件兼高質嘅銀鱈魚!我好鍾意佢哋自家製
身為有要求嘅吃貨,重量同時重質!🤤

\日式小食/
由於有成12款小食,今次我就分享必食之選!

✦ 特色刺身 🍴4/5

✦ 和牛他他🍴4/5

✦ 埼玉縣果糖番茄 🍴3.8/5
番茄好清甜,伴有紫蘇油及柚子果凍,口感清新!食完好開胃!

✦ 青檸味噌栗米 🍴4.5/5

\主菜/

✦ 西京銀鱈魚(另加HK$120)🍴4.5/5
入口輕輕化開,肉質軟嫩,加上燒得微脆嘅魚皮及西京燒汁,真係大件兼高質嘅銀鱈魚!我好鍾意佢哋自家製嘅蜜糖芥末,點魚肉甜中帶辛,伴飯一流!
✦ 龍蝦天婦羅 (另加HK$160)🍴4/5
用活龍蝦製成天婦羅,炸皮好脆薄,蝦肉Juicy 鮮甜!另外不似一般天婦羅點酸汁,而係點青檸柚子醬,平衡返炸物嘅油脂。

✦ 和牛西冷(另加HK$200)🍴4/5
油脂非常豐沛嘅和牛西冷!入口即爆油,靚肉自然不必多說!為肉點上少許粗鹽及芥末同吃,解膩一流!

\甜品/

✦ 北海道奶脆牛奶雪糕🍴4.5/5
北海道奶脆係乳酪味,好特別!底層仲有北海道牛奶雪糕,加上紅豆,不會太甜!

✦ 抹茶朱古力流心蛋糕 🍴4/5
火喉相當不錯,切開即是熱辣辣嘅朱古力流心,抹茶蛋糕外殼濃重,唔會比朱古力流心蓋味!

佳餚點可唔配美酒?嫌唔夠喉,呢個Brunch可以加190蚊,任飲四小時指定清酒(想天坊 越後の心伝える、蛇逃 蛇薔薇 超辛口 純米生原酒、利休梅 静香 純米吟醸)、氣泡酒、紅白酒、汽水及鮮橙汁,同成班Fd邊食邊小酌兩杯,真係特別Chill!
2023-02-07 209 views
位於灣仔的Ozakaya已開業一段時間, 早就聽聞餐廳的午餐很不錯,  最近與好友到店吃早午餐, 消磨3小時, 再到附近的利東街拍照(很像一個遊客, haha). 成人每位HK$498, 到底有甚麼吃呢?   在分享美食前, 想要個更好的配搭, 於是來個「無限暢飲」, 每位+$190 就能享用汽泡酒、紅酒、白酒、鮮橙汁、汽水、礦泉水、啤酒、清酒, 自製food and wine pairing~  小食約12款, 可無限order無限食, 刺身、炸物、揚物、壽司也有.  燒粟米獲得一致好評, 燒得乾身, 面層塗抹青檸味噌醬, 好惹味!  飲了一款幾易入口而且微甜的清酒, 自選清酒杯, 開心.唐揚炸雞外脆內軟, 不是單純的沾粉漿去炸, 而是外層有脆片, 口感層次豐富.三款卷物也很不錯! 素菜壽司卷, 雖然無肉, 但蔬菜爽甜, 少少紫蘇葉點綴, 好吸引! 辣蔥三文魚卷及天婦羅壽司蝦卷的醋米飯好美味~鹽燒雞翼, 皮脆肉厚, 又夠juicy~此時來一個番茄, 以柚子及紫蘇油處理, 清新開胃, 又能清清口腔.中途不停encore以上小食, 還點了和牛他他, 與蘿蔔及阿根廷青醬一起吃, 非常滋味
三款卷物也很不錯! 素菜壽司, 雖然無肉, 但蔬菜爽甜, 少少紫蘇葉點綴, 好吸引! 辣蔥三文魚卷天婦羅壽司蝦卷的醋米飯好美味~
鹽燒雞翼, 皮脆肉厚, 又夠juicy~
中途不停encore以上小食, 還點了和牛他他, 與蘿蔔及阿根廷青醬一起吃, 非常滋味!
有人會覺得湯品及刺身應該最先食, 但…不要太拘謹, 我們按自己喜好而行~ 吃完一輸惹味菜式, 重新再來一輪, 這回就吃海鹽枝豆日式薯仔沙律味噌湯特式刺身(金目鯛、油甘、三文魚).
小食再美味, 也要留位置吃主菜和甜品啊~ 主菜七選一, 例如阿波美地雞、北海道白金豚、油甘魚鮫、土鍋飯, 而銀鱈魚、龍蝦天婦羅及和牛需另加錢.   朋友的西京銀鱈魚伴蜜糖芥末 +$120, 燒得十分讚, 魚肉嫩滑.
我則選了和牛西冷 +$200, 和牛可與碟上的鹽、芥末、黑蒜醬配搭, 又或者沾日本溫泉蛋也超級美味~  我不客氣啦~ 既然要了「無限暢飲」, 就來一杯紅酒配搭.
甜品有三款,  同樣是可無限食~ 抹茶朱古力流心蛋糕, 喜出望外, 流心度頗好, 蛋糕外層夠乾而內裏是濕潤.
季節水果為蜜瓜,  分分鐘下次再訪會是另一水果呢~ 北海道奶脆牛奶雪糕, 造型及賣相也不錯.  吃得很滿足.
OZAKAYA地點就腳, 每枱的距離也足夠,  坐得舒適. brunch 最後點美食時間為2:45PM, 不趕急離開的話, 還可多逗留一小時, 無限暢飲最後order時間為3:45PM.  成人每位$498, 小童每位$249, 逢星期六、日及公眾假期供應.
2023-01-21
$688 (Lunch)
  • 燒粟米
  • 西京銀鱈魚伴蜜糖芥末
  • 和牛西冷
  • 抹茶朱古力流心蛋糕
2023-02-04 157 views
❤️《灣仔Wanchai – Ozakaya》Date of visit: 02.02.2023 🌟Openrice見到餐廳做緊promotion由19:00至22:00 每隔一個鐘送一round sake🤩🤩仲要4款唔同 感覺係越黎越濃🤭好正 希望個promotion做耐啲🙈而且每隔一個鐘飲一小杯 唔會醉又過到酒癮😆1️⃣❤️海膽多士(HK$158)刺身卷(HK$168)- 4件【雖然佢黎嘅時候有講一次卷入面包含啲咩但我已經唔係好記得😂 隱約記得有tuna同salmon☺️總之就好正💯 size剛好 食材又新鮮 味道又夾😇早知encore哩個唔試新野🥹】7️⃣✅章魚薯棗【大阪燒汁】(HK$98)【章魚薯餅但波形狀 少少失望🤔可能章魚唔襯配薯餅類 味道👌🏼 但無咩口感章魚燒比較正😂】8️⃣❌黑松露金文畢芝士天婦羅【橘子果醬】(HK$118)【哩個真係唔建議🫣 除非你任何種類芝士都鍾意🫡第一啖放入口都還好 仲可以接受 甚至覺得幾得意 好full嘅cheese!但哩隻芝士後勁好強😵‍💫 好濃甚至有啲臭🥴(但唔排除有人鍾意🫡)加埋黑松露同橘子果醬更怪🫠 最後要用sake浪口🥹結論: 超級推介‼️ 環境很舒服 地
❤️《灣仔Wanchai – Ozakaya》
Date of visit: 02.02.2023

🌟Openrice見到餐廳做緊promotion
仲要4款唔同 感覺係越黎越濃🤭
好正 希望個promotion做耐啲🙈
而且每隔一個鐘飲一小杯 唔會醉又過到酒癮😆

1️⃣❤️海膽多士(HK$158)
[成晚嘅MVP‼️ 總共叫左3個🤓
最好味係最後一個 可能因爲用最少時間影相 多士新鮮熱辣係溶入口🤤
配住鮮甜海膽 好正🤤🤤】

2️⃣❤️特色大阪燒【帆立貝、三文魚子、伊勢海老汁】(HK$178)
【同平時嘅大阪燒有啲唔同 但啖啖帶子好足料😋
而且賣相都唔錯👍🏼 伊勢海老汁又恰到好處☺️】

3️⃣❤️鱈場蟹肉 牛油果【配柚子胡椒】(HK$158)
【好多蟹肉好足料🤭

【雖然佢黎嘅時候有講一次卷入面包含啲咩
但我已經唔係好記得😂 隱約記得有tuna同salmon☺️
總之就好正💯 size剛好 食材又新鮮 味道又夾😇
早知encore哩個唔試新野🥹】

7️⃣✅章魚薯棗【大阪燒汁】(HK$98)
【章魚薯餅但波形狀 少少失望🤔
可能章魚唔襯配薯餅類 味道👌🏼 但無咩口感
章魚燒比較正😂】

8️⃣❌黑松露金文畢芝士天婦羅【橘子果醬】(HK$118)
【哩個真係唔建議🫣 除非你任何種類芝士都鍾意🫡
加埋黑松露同橘子果醬更怪🫠 最後要用sake浪口🥹

結論: 超級推介‼️ 環境很舒服 地點方便 服務很好 sake同野食都很好(except 芝士天婦羅🙈) 價錢又合理👍🏼 絕對會encore😇

——————————————————
Ozakaya (灣仔莊士敦道78號The Johnston 1樓)
特色大阪燒
鱈場蟹肉牛油果
sake
雞翼  牛舌
章魚薯棗
黑松露芝士天婦羅
2023-02-02
$422 (Dinner)
特色大阪燒
鱈場蟹肉牛油果
sake
雞翼  牛舌
章魚薯棗
❀ OZAKAYA #灣仔 ❀❗️灣仔日本餐廳推出週日任食brunch❗️——————————————————位於灣仔嘅日式餐廳 Ozakaya最近推出咗weekend brunch,有12款任食頭盤、一份主食、三款甜品✨另外亦可加$190暢飲四小時清酒、氣泡酒、紅酒、白酒、鮮橙汁、汽水、天然礦泉水及有氣礦泉水😆環境方面,裝修簡約舒適,有卡位又有吧枱,一大班人嚟嘆返個下晝都得👌🏻.☞ Brunch $498♥ Starter ✦ 特式刺身✦ 素菜壽司卷✦ 天婦羅壽司蝦卷✦ 辣蔥三文魚卷✦ 鹽燒雞翼✦ 和牛他他✦ 蘿蔔 阿根廷青醬✦ 海鹽枝豆✦ 唐揚炸雞✦ 日式薯仔沙律✦ 番茄 柚子 •紫蘇油✦ 味噌湯✦ 粟米 青檸味噌醬店員一開始會將所有頭盤都上一份,然後可以再按個人喜好encore🥰我哋嗌咗三次刺身,有三文魚、油甘魚、鯛魚,非常新鮮。另外推薦和牛他他,有別於法式,唔係切到免治咁,而係一片片,更加有咬口。加上蘿蔔絲、微辣阿根廷青醬,酸酸地再有啲麻辣風味,幾特別又惹味😋冇諗過粟米簡單烤香搽上青檸味噌醬會咁好食🤤蕃茄就加咗紫蘇油、柚子果凍,非常香甜,食咗兩份!.♥ Main✦ 北海道白金豚 柚
❀ OZAKAYA #灣仔 ❀

✦ 日式薯仔沙律
✦ 番茄 柚子 •紫蘇油
✦ 味噌湯
✦ 粟米 青檸味噌醬
我哋嗌咗三次刺身,有三文魚、油甘魚、鯛魚,非常新鮮。

♥ Main
✦ 北海道白金豚 柚子胡椒

✦ 和牛西冷 +200

主菜可以每人選一款。
兩種當中更推薦豚肉!超級厚又軟腍🤤
雖然有一半係肥肉,但係烤得好香,唔會覺得太肥膩,加上柚子胡椒酸酸辣辣,忍唔住會食曬。
和牛西冷就富有牛味,有少少咬口得嚟又有油脂香,用上黑蒜醬汁、岩鹽調味,都唔錯但就冇咁驚喜🙈
♥ Dessert
✦ 北海道奶脆牛奶雪糕
✦ 抹茶朱古力流心蛋糕
✦ 季節水果
最後甜品嘅都係任叫😻
一定要試抹茶朱古力流心蛋糕,又超濃嘅抹茶醬,仲配埋牛奶雪糕。
至於牛奶雪糕就仲有脆片、紅豆同吉士。
另外水果仲有哈密瓜食添!

✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.7/5
💞整體來講
Weekend brunch食物選擇唔算好多,但係有質素,環境又舒適,想同朋友嘆返個下晝啱晒😆
2023-01-24 187 views
這間新開不久的日式居酒屋,最近推出了只在周末、周日供應的早午餐($490),可在三小時內(中午 12:00-下午 3:00)讓客人無限任吃多款日式前菜小食和甜品,還可在七款主菜中任點一款,價錢合理。我就在日前與數位朋友一起來到這間陳設佈置既有東灜味,又富現代感,可以外望修頓球場的居酒屋吃了這個餐廳新近推出的早午餐。「特色刺身」包括三款刺身,三文魚、鱲魚、油甘魚,全部都明亮而有光澤,新鮮度滿分。「天婦羅壽司蝦卷」、「辣蔥三文魚卷」、「素菜壽司卷」三款壽司,有葷有素,愛吃壽司的話大可三款都叫,比較一下哪款最啱口胃。「和牛他他」用上了和牛做食材,浸潤在調味醬汁中的和牛肉,嫩滑可囗,是夠特別,又好味的小食。我特別推薦的是「唐揚炸雞」和「鹽燒雞翼」,炸得通透的雞肉球,香噴噴、熱辣辣,香脆的外層下是仍在冒煙的雞肉,蘸以開胃的黑醋汁,教人忍不住一再 Encore。「鹽燒雞翼」燒得甚好,雞皮脆,雞肉嫩,以之佐酒固然是好,單純作為小食同樣甚佳。不過這天各款小食中最受歡迎的既不是牛,也不是雞,更不是壽司、刺身,而是令人意想不到的「粟米」,這早已切成數小片奉客的小食以青檸味噌醬調味後,味道刺激開胃,使人食欲
特色刺身」包括三款刺身三文魚鱲魚油甘魚,全部都明亮而有光澤,新鮮度滿分。
天婦羅壽司蝦卷」、「辣蔥三文魚卷」、「素菜壽司」三款壽司,有葷有素,愛吃壽司的話大可三款都叫,比較一下哪款最啱口胃。
不過這天各款小食中最受歡迎的既不是牛,也不是雞,更不是壽司刺身,而是令人意想不到的「粟米」,這早已切成數小片奉客的小食以青檸味噌醬調味後,味道刺激開胃,使人食欲大增,同行一位友人對這小食情有獨鍾,頻頻下單添食,我與其他幾位朋友也對這小食甚為喜歡,這「青檸味噌醬燒栗米」能夠取得這天的最受歡迎小食獎,實在實至名歸。
賣相討喜,以柚子汁、紫蘇油調味過的「蕃茄」味道清甜,我喜歡。
海鹽枝豆」雖不算特別,卻是佐酒良伴。
日式薯仔沙律」看似普通,其實都幾好味。
無限添吃的小食固然水準不錯,七選一的主菜原來也相當不俗,既有不用加錢的雞、豬、魚和土鍋飯,也有需要另補一點金錢的和牛、龍蝦和銀鱈魚,這天我們沒有七個人那麼多,就只是試了其中六款,沒有吃飯。
 「阿波美地雞」配山菜、白雞湯,雞皮煎得香脆,雞肉也見嫩滑,加上下了不少菇菌、野菜的雞湯,都算不錯。
北海道白金豚」配柚子胡椒,豚肉雖不太多,但做得實在好,肉質肥瘦比例適中,調味亦佳,是一道相當出色的主菜。
與白金豚相比,以黑蒜醬汁調味的「和牛西冷」(+$200)的好吃度實在難分高下,肉質靚,油脂豐、味道美,沾點鹽吃,更佳。
伴以蜜糖芥茉汁的「西京銀鱈魚」(+120)味道甜美,魚肉滑溜,正常地好吃。
海鹽燒油甘魚鮫」雖是居酒屋常見之物,但泛著油光,實淨中帶點兒膠質的魚鮫肉,鹹香的味道也不錯。
龍蝦天婦羅」配青檸柚子醬(+$160)用上了龍蝦做天婦羅,當然吸引,而且味道也不錯,不過這主菜雖然魅力十足,但龍蝦不是太多,只得兩件,作為主菜,分量實在有點偏少,相比起其他主菜,就沒有那麼抵食。
吃過主菜,還有甜品。兩款甜品,分別是「北海道奶脆牛奶雪糕」和「抹茶朱古力流心蛋糕」。「北海道奶脆牛奶雪糕」奶味香甜,我很喜歡。另一道甜品抹茶朱古力流心蛋糕」也是水準之作,並無欺場。
最後的「季節水果」呢,原來是來自北海道的蜜瓜,清甜味美。
這豐富的早午餐只要另加 $190便可無限暢飲三款清酒、汽泡酒、紅酒、白酒、啤酒、鮮橙汁、汽水、天然礦泉水和有氣礦泉水,而且最後點飲的時間更可到 4:00,實在非常之抵。
這天我除喝了有氣礦泉水外,還喝了名字特別的「蛇逃 蛇薔薇  超辛口  純米生原酒」。這清酒的名字雖有超辛口三字,但喝來卻沒有想像中的辣,反而帶一點甜,像似甘口多些,清新的味道,頗易入口。
可以任點任吃多款有水準的日式前菜小食和甜品,主菜質素也不賴,這日式早午餐可算甚為抵食。
Lunch
  • 和牛西冷
  • 北海道白金豚
  • 青檸味噌醬燒栗米
  • 鹽燒雞翼
  • 北海道奶脆牛奶雪糕
年尾食餐好之OZAKAYA嚐鮮套餐☺️有別於一般日式餐廳,呢度坐得闊落有情調。另外每晚七點開始,每一小時都會有一杯free sake去到十點🍶最啱酒鬼🙃Cocktail都好出色。我地揀了Kimono和Shiso Mojito,前面Shiso Mojito用紫蘇葉取代了一般的薄荷葉,好爽好fresh! 是我至愛!先有用紅紫蘇鹽焗過的枝豆和崎玉縣果糖蕃茄作前菜,之後的季節時令刺身壽司也完全不馬虎。宮崎武士蠔、深海池魚、鱆紅魚和拖羅打開頭炮,而壽司就用上赤身、金目鯛、鮫鰈魚和海膽,絕對有omakase 的質素🍣煙燻牡丹海老經過櫻花木燻唔後,配上帆立貝和青蘋果,份外清新。海膽多士底下的法國牛油麵包甜甜地,一口食完好滿足。和牛他他配上阿根廷青醬及蘿蔔絲,有點點異國風情的感覺🥰之後的車海老和日本野菜天婦羅都好正!炸漿好薄,而且車海老好彈牙!主菜甘鯛立鱗燒和A5和牛西冷(+$188),立鱗燒配上了蕃茄尼泊爾咖哩醬,幾特別!最後有和牛高菜御飯,飯粒飽滿,有淡淡舞茸的香味,實而不華。甜品是自家製北海道牛奶脆片和牛奶雪糕🍨

海膽多士底下的法國牛油麵包甜甜地,一口食完好滿足。
和牛他他配上阿根廷青醬及蘿蔔絲,有點點異國風情的感覺🥰

最後有和牛高菜御飯,飯粒飽滿,有淡淡舞茸的香味,實而不華。
甜品是自家製北海道牛奶脆片和牛奶雪糕🍨
2023-01-19 228 views
農曆新年假日將之大家是否頭痛緊團年、開年飯的餐廳呢!因為人多吃中菜是最多人的選擇,但是大伙兒去吃一場豐富的日式Brunch我覺得更加高興。好像這天便跟好友們走到OZAKAYA率先吃了團年Brunch,這天的Menu除了自選主菜一份之外,其他美食也是無限任點任吃超爽皮喔。先介紹飲品只需加$190便可暢飲四小時指定飲品,當中包有想天坊 越後の心伝える、蛇逃 蛇蔷薇 超辛口 純米生原酒、利休梅 静香 純米吟釀三款清酒,另外還有氣泡酒、紅酒、白酒、鮮橙汁、汽水、天然礦泉水及有氣礦泉水,喜歡微醺感覺的朋友必定爽皮到不得了。店內的清酒杯是店家高層從日本親身挑選帶回香港,用它們品嚐清酒不止有酒味還有人情味。三小時的Holiday Brunch的菜式富特色又多樣化,飲食項目包含有十多款特色前菜及三款甜品,另外即叫即煮的自選主菜一客,絕對能夠滿足大小胃口的您。小食選擇有佐酒一流的海鹽枝豆、邪惡味美的日式薯仔沙律、清新的番茄柚子紫蘇油、和牛西冷黑蒜醬汁、新鮮的特式刺身、素食者也合吃的素菜壽司卷、惹味的辣蔥三文魚卷、香脆可口的天婦羅壽司蝦卷、我最愛的唐揚炸雞、皮香肉嫩的鹽燒雞翼、令我們瘋狂勁食的青檸味噌醬燒

小食選擇有佐酒一流的海鹽枝豆、邪惡味美的日式薯仔沙律、清新的番茄柚子紫蘇油、和牛西冷黑蒜醬汁、新鮮的特式刺身、素食者也合吃的素菜壽司卷、惹味的辣蔥三文魚卷、香脆可口的天婦羅壽司蝦卷、我最愛的唐揚炸雞、皮香肉嫩的鹽燒雞翼、令我們瘋狂勁食的青檸味噌醬燒粟米還有味噌湯,出品跟平時散點的一樣高質光是小食已經能夠回本了。

而主菜總共有七款選擇之多,每位客人可自選一款主食來細意品嚐。
我選上至愛的鹽燒油甘魚鮫,焦香的魚鮫充滿魚油香氣,肉質鮮嫩丁點腥氣也沒有吃下超級可口。

而這份北海道白金豚真的肥美非常,肉質香軟滑溜入口即化,配襯柚子胡椒汁吃增鮮減膩。

而喜歡吃雞的朋友我就大推這個阿波美地雞山菜白雞湯,燒至皮香肉嫩的地雞肉被濃郁的白雞湯滋養著,記得先好好品嚐熱辣辣的那口湯,我保證絕沒介紹錯喔!

另外還有我們沒點的高菜舞茸土鍋飯,如果上述的菜式也不奮口味不打緊!因為有三款主菜可升級品嚐,好像這個龍蝦天婦羅加$160便可吃到,用上新解的龍蝦來炮製成香口的天婦罹,伴以少許刺激的山葵蛋黃醬共吃好匹配。

然後有另加$120的西京銀鱈魚,魚油豐腴的銀鱈魚經燒香後魚香更出,伴點蜜糖芥末能增添層次兼解膩,

最後是牛迷最愛的和牛西冷加$200便可享受得到,這菜會配挺特別的襯黑蒜醬汁,可惜我吃不了牛評不了自己去試吧!!

最後甜品有三款選擇亦是任點任吃的甜品迷預備好了嗎!當中包括有奶香十足的北海道奶脆牛奶雪糕、季節水果這天我們得到的是甜美蜜瓜,還有超流心的抹茶朱古力流心蛋糕。

這個日式假日早午餐逢星期六、日及公眾假期供應,收費為$498/位、小童每位$249,如喜歡吃日本菜的您不用多想快速訂座啦!
2023-01-08
Lunch
Tasting Event
近年香港開得最多的餐廳,我估日本菜無第一都第二,早兩日就同太太到訪了灣仔的 Ozakaya。餐廳位於同集團的段純貞牛肉麵樓上,而且行過兩步就係和昌大押,地點超就腳方便。望著窗外雨景,電車在路上徐徐走過,彷彿是城市的脈搏在跳動,跟太太各自點了一杯Cocktail,聊聊天,享受寧靜的一刻。太太些少酒都會醉,無酒精的 Yuzu Matcha 就最啱佢,內裡更有 Yuzu Sorbet,甜度啱啱好。至於自己的 Yukaya 就以清酒加入柚子汁,好易入口,但畢竟太耐無飲酒,氣氛又好,竟然有些少酒意。餐廳本身有[Ozakaya 嚐鮮套餐],已經包含前菜、刺身、壽司、主菜、主食及甜品,實在相當豐富,而只不$980,就算連加10%服務費,都不過$1100左右,而且每隔一小時,服務員會送上一杯免費的清酒,又幾窩心。至於太太比較挑食,反而在menu中自己挑選。先講返套餐。枝豆開胃小食是以紅紫蘇鹽煮過的枝豆,呷著cocktail,慢慢品嚐略帶鹹味的枝豆,望著雨天下的窗外,是另有一番景致。埼玉縣果糖番茄又是一道清新的開胃菜,冰鎮了的埼玉縣果糖番茄,澆上柚子軟凍及爆米粒,食之前又可以紫蘇季節時令刺身 (4) 壽

餐廳本身有[Ozakaya 嚐鮮套餐],已經包含前菜、刺身壽司、主菜、主食及甜品,實在相當豐富,而只不$980,就算連加10%服務費,都不過$1100左右,而且每隔一小時,服務員會送上一杯免費的清酒,又幾窩心。

至於太太比較挑食,反而在menu中自己挑選。

先講返套餐。
枝豆

埼玉縣果糖番茄

季節時令

刺身 (4) 壽司 (4)

四款刺身大拖羅、油甘魚、鱲魚及兵庫縣生蠔,第一時間要消滅的,當然係肥美可口既生蠔,非常juicy,滿意。
而四款壽司則是赤身、深海池魚、帆立貝及鮫鰈,四款各有千秋,誰也搶不了風頭。
煙燻牡丹海老

即場用火槍燒蘋果木,將煙燻逼入玻璃容器內,內裡是北海道帶子慕絲及甜美的牡丹蝦,慕絲加入了奶,而且質地比較濃稠,感覺上似在吃著芝士,但又有青蘋果片帶來清新的味道,不錯。
海膽多士

北海道海膽份量十足,多士與海膽之間是幽香的松露醬,入口即化的海膽與香脆的多士,帶來截然不同的口感,美妙,可惜只得一件。
和牛他他

牛肉片捲起蘿蔔絲,再蘸點阿根廷青醬,在濃郁的肉香中,夾雜了清爽的嚼口。
車海老 · 日本野菜天婦羅

除了海蝦及紅椒外,最正係紫蘇葉包裹了海膽的天婦羅,甜美的味道完全俘虜了我的味蕾,尤其是炸漿夠薄,而且油份瀝得清,蘸點綠茶鹽一齊食,味道更佳。

主菜

主菜有
甘鯛立鱗燒(番茄味噌醬)、M6和牛後腰肉或
A5 和牛西冷(+188),自己選擇了和牛西冷,medium rare 處理得恰好,中間位呈嫣紅色,相當對辦,肉質是嫩滑中有嚼勁,而且有牛肉汁、黑蒜泥、海鹽及芥末蘸點,帶來不同的風味。
和牛高菜御飯

主食是御飯,配搭豐富,因為有三文魚籽及舞茸菇,飯粒加入高菜,有點微酸,正好平衡了和牛粒的油膩感,混和了鮭魚籽令口感更佳,再大碗都食得落。
北海道奶脆

正好同太太sharr的甜品,置底是煮得軟稔的十勝紅豆,中間係牛奶雪糕,而放上幾片輕巧的奶脆,甜度啱啱好。
極上特選握壽司7件($350)

每天視乎供應作出調整,今天是大拖羅、赤身、油甘魚、深海池魚、金目鯛、右口魚及赤貝,而右口魚、金目鯛及赤貝是太太最愛吃的幾款,當然全數由佢享用。
西京銀鱈魚($248)

其實太太好鍾意食西京燒銀雪魚,滿是油香的感覺,再蘸點一下蜂蜜芥末,平衡了油膩的口感,如果可以,最好就係加多碗白飯。
烤牛骨髓▪︎海膽麵($288)

超級邪惡,原條半開燒牛筒骨,麵條加入海膽口感豐腴滑溜,湯汁更是龍蝦湯,享用時舀起牛骨髓拌和麵條,每口都是油香,滋味無窮,雖然看似細細一碗,但建議同人分享會更好。

地址 : 灣仔莊士敦道78號The Johnston1樓

電話 : 3702 5245

味道 : 4  環境 : 4  服務 : 5  衛生 : 5  抵食 : 4  位置 : 5

2023-01-15 116 views
數月前,將移英的朋友說要吃秋刀魚,二話不說帶佢哋去Ozakaya,吃過痛快!秋刀一刻值千金,當晚大家開懷盡興,至今他們人在英仍屢說回味,筆者亦對此地留下良好印象。所以當得知最近Ozakaya推出左Weekend Brunch,我即狗衝去大快朵頤。早午餐收費$498,加多$190可以飲到你天昏地暗,唔飲酒既喝橙汁、汽水都得。小食款式眾多,而且是任砌,枝豆、刺身、壽司卷、雞翼、唐揚炸雞、番茄、薯仔沙律及粟米等一應俱全,單係吃小食已夠精彩。全部都交到功課,但有兩款就要大力推介,唐揚炸雞外層以日本米果包裹著再炸,吃起來脆卜卜,雞肉保持嫩滑Juicy,本身已經好好食,沾上黑糖漿又是另一番風味。雖然大大粒幾飽肚,不過吃一件真不夠喉。另一樣必食推介就係粟米,即叫即整,熱度足,結合味噌牛油同埋七味粉,比我上次來吃時有大躍進,我哋追加完又追加,最終唔知食左幾多客才收手。食少少清甜多汁的番茄清清味蕾,作好準備去食主菜。是日夠疊馬,可以試到多份主食,皮香肉爽的阿波美雞,放在山菜及白雞湯之上,不失為好選擇。西京燒銀鱈魚係我揀既,呢味其實都好穩陣,魚肉嫩而充滿脂香是預期之中,醮上蜜糖芥末又幾特別幾夾。食得肥既朋

小食款式眾多,而且是任砌,枝豆、刺身壽司卷、雞翼、唐揚炸雞、番茄、薯仔沙律及粟米等一應俱全,單係吃小食已夠精彩。
食少少清甜多汁的番茄清清味蕾,作好準備去食主菜。
食得肥既朋友,可以點北海道白金豬腩,你會好滿足。
和牛西冷要另加兩舊水,但當睇見那嫩紅既顏色,你就知道是抵俾的。
仲有一款我覺得好正既,係油甘魚鲛,肉質有彈性,油份及膠質重,而且弄得香口惹味,是啖啖肉以外的尚佳選擇。
甜品除左甜美既日本密瓜外,仲有北海道奶脆牛奶雪糕,以及心太軟。
其中心太軟係抹茶朱古力口味,切開之後,流出的是抹茶溶岩,不過整體都是以朱古力味為主導,係唔錯既結尾。

假日悠悠閒來嘆個日式既Brunch,都幾好丫!
Tasting Event
年尾想食餐好獎賞下自己😎,同妹妹book咗間灣仔新開嘅日本餐廳試吓。呢間餐廳食物質素唔錯,服務又好,雖然價錢貴啲,但間中一次/慶祝聚會嚟都係個唔錯嘅選擇🫶🏻.📍OZAKAYA嚐鮮套餐($980/位)嚐鮮套餐 就好似onakase咁,前菜/刺身壽司/熟食/主食同甜品都有齊,一共11道菜.🔻枝豆🔻椅玉縣果糖番茄日本番茄配上柚子軟凍同脆粒,味道清新又開胃🍅🔻季節時令刺身&壽司刺身壽司各4款,當日有日本生蠔🦪,油甘魚、拖羅、鯛魚。壽司分別係赤身、牡丹蝦、右口魚同石垣魚 🍣。魚生新鮮柔軟,質素唔錯👍🏻。🔻煙燻牡丹海老牡丹蝦刺身用櫻花木燻製過,入口細膩有鮮味🦐,配上幼滑嘅北海道帶子慕絲同青蘋果片🍏,勁好食味道又清新❣️。🔻海膽多士北海道赤海膽creamy鮮味,配上松露醬同微脆嘅法國牛油麵包🧈🍞真係好好食,一冷一熱口感好正❤️‍🔥🔻和牛他他軟腍嘅和牛片配上阿根廷青醬同米脆,口感豐富味道唔錯。🔻車海老.日本野菜天婦羅4款天婦羅包括: 南瓜、茄子、辣椒仔同大蝦🍤。食落油膩咗啲,蝦肉有鮮味最為突出。🔻主菜有3款,甘鯛立鱗燒/m6和牛後腰/a5和牛西冷(+$188)2款牛肉都點咗medium rare,色澤好靚
📍OZAKAYA嚐鮮套餐($980/位)
🔻枝豆
🔻椅玉縣果糖番茄
日本番茄配上柚子軟凍同脆粒,味道清新又開胃🍅
🔻季節時令刺身&壽司
🔻煙燻牡丹海老
🔻海膽多士
🔻和牛他他
軟腍嘅和牛片配上阿根廷青醬同米脆,口感豐富味道唔錯。
🔻車海老.日本野菜天婦羅
2款牛肉都點咗medium rare,色澤好靚冇過熟🥩,M6和牛後腰肉味超濃,A5和牛西冷軟腍肉嫰道充滿油香,配上生蛋汁更加嫰滑好食😍,必點!
🔻和牛高菜御飯
米飯加入A5和牛粒、昆布同鹹香嘅三文魚籽味道唔錯🍚,配上舞茸茄口感同味道更加豐富
🔻北海道奶脆
最後有牛奶雪糕配上吉士醬、士多啤梨同紅豆做甜品🍨🫘🍓,酸酸甜甜食完好滿足❣️
📍Yuzu Matcha/ Beriti ($98)
呢到仲有特色mocktaiks/ cocktails 可以點🍹
Dinner
之前來Ozakaya吃午餐,已經很喜歡這裡精緻的日式料理,午餐menu還未試完,我又來試他們最新推出的weekend brunch,日式的brunch是怎樣的體驗呢?這個brunch其實是semi buffet的感覺,有12款可以任食的人式小菜(多數都是佐酒小食),另外點一份主食,再有三款可以任食的水果和甜品,喜歡清酒的話,加$190就可以任飲🤩如果chill一個下午其實很划算。🔹特式刺身一盤有三款刺身:真雕、油甘魚和三文魚,真雕油脂不算多,肉身彈牙;油甘魚肥美多膠質,一口吃下去很飽滿的感覺,至於三文魚很厚實,很有鮮味,整體不錯。🔹素菜壽司卷第一次食紫菜壽司卷,裡面的柚子絲讓壽司有清新酸味,很醒神,多款蔬菜讓壽司的口感很突出,完全不膩;天婦羅壽司蝦卷的炸蝦好清脆也不會油,配上已經調好味的飯粒,味道很平均;辣蔥三文魚卷辣味不算很濃,但這個辣度可以強調三文魚的鮮味,配上蔥絲,會讓你想再吃。🔹和牛他他牛肉味道濃郁而且有焦脆的感覺,上面有清爽的蘿蔔絲配阿根廷青醬,雖然是牛但不會很heavy,味道有滿足感同時又很有咬口。🔹唐揚炸雞這款炸雞製作得像一個球一樣,口感非常特別,因為外層用了柿種這種零食

🔹特式刺身
特式刺身

🔹素菜壽司

🔹和牛他他

🔹唐揚炸雞
這款炸雞製作得像一
唐揚炸雞
個球一樣,口感非常特別,因為外層用了柿種這種零食顏碎做炸衣,有口感又有鹹香,裡面的雞肉卻很嫩滑,推薦!

🔹蕃茄
蕃茄

這個蕃茄不但賣相好看,味道也相當有驚喜!原個鮮甜蕃茄淋上柚子紫蘇油,入口綿密鮮甜,又有脆脆增加口感,很開胃。

🔹粟米
粟米

這個粟米我們大概refill了10次😂因為它實在太好吃!粟米非常清甜,咬開會爆汁,淋上的青檸味噲醬酸酸甜甜又有一點鹹,吃完非常開胃,也是很到位的佐酒小食,建議大家一定要立刻吃。

🔹西京銀鱈魚
西京銀鱈魚

銀鱈魚肉滑又夠實在,入口是滿滿的魚香,滑溜口感確實很有驚喜,旁邊的蜜糖芥末醬味道不會很濃郁,讓魚肉味道再提升。

🔹龍蝦天婦羅
龍蝦天婦羅

用天婦羅手法炮製的龍蝦口感層次會更鮮明,龍蝦依然嫩口鮮甜,沾一點青檸柚子醬可以減膩,還有酸酸的感覺,很不錯呢。

🔹和牛西冷
和牛西冷

西冷油脂豐腴,看得到脂肪和肉的比例近乎1:1,上桌看到西冷外層燒到油花閃閃牛香濃郁,搭配的黑蒜醬汁讓牛肉味更突出,幾片已經很滿足。

🔹北海道奶脆牛奶雪糕

這款甜品相對柔和,奶脆入口即溶,可以品嚐到牛奶香,下面的紅豆吉士醬微甜不會很膩,讓你漸進式去體驗甜品

🔹抹茶朱古力流心蛋糕
抹茶朱古力流心蛋糕

本身不怎麼吃朱古力的我吃過一口後自己一個人吃了兩個😂 它用了黑朱古力製作,不過不太苦,切開會看到抹茶漿和朱古力漿緩緩流出來,直接吃蛋糕口感不錯有很香,連甜甜的雲呢拿雪糕吃很搭配❤️
抹茶朱古力流心蛋糕

我們最後分別點了蛇逃 蛇薔薇 和利休梅 靜香這兩款清酒,前者的確非常辛口,辣辣的感覺搭配鹹食也不錯;至於靜香相對甜度高很多,容易入口,如果不太能喝酒的話,這款比較好。
2023-01-10 1570 views
分享早前和好友 C 小姐吃午餐,提早慶祝小弟一月的生日。地點選擇在灣仔新開的日式居酒屋「Ozakaya」,近月相當爆紅,在我的社交媒體都見到不同朋友已去打卡食飯。餐廳室內裝修以型格為主,可以坐在吧枱,也可坐在卡位,任君選擇。我乾脆來個「Tasting Menu」$698,有齊刺身、割烹、壽司、手卷、椀物、甘味。所有點「Tasting Menu」的人客,還可得到店方有心思地送上一罐它們自家出的清酒梳打作紀念品呢:我們叫了一個 Mocktail 拉開序幕「Beriti - Forest Berries Tea with Elderflower」叫之前侍應有貼心地問我們口味要酸一些還是甜一些,我們要酸一些,這個森林什莓花茶相當醒胃。先聊我吃的。刺身四款,都非常新鮮,「深海池魚」幾款刺身均巧妙地配上不同的汁料或製法,令味道得以提升。此池魚擺盤亮麗,配輕巧的柚子汁,令胃口先打開:季節性的「兵庫縣武士蠔」,有大半隻手掌這樣長而幼身,上面加上梅子肉及青蔥粒:此蠔滿有礦物甜,酸的梅子肉則可以吊起鮮味,也不用加其他汁料:「金目鯛」,魚皮略經火炙:一打開就聞到炙香:魚身質地相當優秀爽實。「醬油漬赤身」是四
分享早前和好友 C 小姐吃午餐,提早慶祝小弟一月的生日。

先聊我吃的。刺身四款,都非常新鮮,「深海池魚
金目鯛」,魚皮略經火炙:
一打開就聞到炙香:
魚身質地相當優秀爽實。

醬油漬赤身
是四款刺身中,魚味最濃,放做壓軸刺身最適合:
中間加插散點的「海膽多士(松露醬)

用上北海道根室馬糞紫海膽,底部是搽有黑松露醬的鬆脆多士,漂亮的造型:
吃前師傅刨了些阿爾卑斯山岩盬:
一啖咬下去,海膽新鮮 creamy,中間輕透松露香,配多士真正上軟下脆。紫海膽的特質是比一般海膽更濃味,我覺得它海水味也比較重,而且重點是師傅很「捨得」,分量下得非常豪,海膽迷吃這個一定心花怒放:
甘鯛立鱗燒 (尼泊爾風味麵豉咖喱汁)
這炸魚相當考功夫,鱗片炸至見身,脆卜卜,同時間要保持魚肉鮮嫩,油溫控制相當重要:
中間的麵豉咖喱汁,像比較鹹稠的日本咖喱,伴魚來吃立時變得不再單調。

壽司拼盤
中拖羅
上面已放了一些黑椒和岩鹽,部位屬拖羅中腹的位置,不是最入口即溶的部分,油脂比例中等,大家可以見到肉質呈現中度粉紅:
池魚
池魚屬比較魚味重,巧妙地配上漬青蔥蓉,令整體吃起來香而不腥:
甜蝦
十分大隻和具黏口細緻新鮮度,上面廚師塗上白麵豉醬,襯托蝦的甜美:

真鯛
配上芥末籽,肉質爽實,是吃得出的鮮活。大家記得吃手工精巧的手握壽司,要飯面朝天,這樣才能讓舌頭第一身感受到魚肉最美麗的一刻,這天我也是這樣做呢。

吞拿魚蓉香蔥手卷
用長方形的紫菜像卷物般包住肥滋滋的吞拿魚蓉,吃這個最緊要手快,才不會浪費這樣乾脆的紫菜口感。

味噌湯
C 小姐點了午市套餐「阿波美雞」$188
附「味噌湯」、「漬物」、「蔬菜沙律」、「枝豆」和「玉葱煮大根」等等,小小一碟碟精巧可愛:
阿波尾雞是日本德島縣的走地雞,我試了少許,肉質甚富彈性,口感也佳,而且此雞脂肪含量低,肉味濃郁,來吃這個也是很不錯的選擇。

另散點小吃「唐揚炸雞
外面竟用上零食「柿種」代替麵包糠炸成,炸雞球肉彈,沾黑糖醬吃,更好提味。

最後是「抹茶朱古力流心蛋糕配雲呢拿雪糕」:
感謝 C 小姐的祝福:總結,這裏每道菜都帶來新鮮和心思,而且根據時令食材去設計不同出品,服務員亦很親切,是絕對可以用心感受這味覺和型格居酒屋文化的體驗,值得推薦。
2022-12-18
$550 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • Tasting Menu
  • 海膽多士(松露醬)
  • 阿波美雞
呢間中西fusion fine dining餐廳位於灣仔利東街附近!餐廳環境有情調,超適合黎慶祝重要節日🥂🤤,今次試佢地10-course menu!!:-1️⃣「TASTING MENU ($980 ppax for 10 courses)」-🔸「枝豆💚」放少少鹽調味已經好好食!🤣-🔸「埼玉縣果糖蕃茄🍅」超juicy軟淋嘅蕃茄,醬汁味道似柚子醋加少少糖咁~-🔸「季節時令刺身壽司🍱」樣樣都好新鮮!當中最正係帶子、拖羅同海膽軍艦!🥳唯一可挑剔就係個飯偏凍-🔸「煙燻牡丹海老🦐」牡丹蝦厚肉重膠質,充滿煙燻香味,而且個帶子mousse配橄欖油超香 ~-🔸「海膽多士💛」就係見到呢個咁吸引所以先黎‼️多士香脆鬆化、重牛油香味,配上大量鮮甜馬糞海膽,中間仲有松露醬~-🔸「和牛他他🥩」小編唔食生牛肉,評論唔到,不過店員居然轉左油甘魚俾我地!油甘魚超肥美!醬汁帶有果香味~-🔸「車海老·日本野菜天婦羅🍤」炸得香脆,粉漿唔算好厚,不過少少多油~-🔸「A5 和牛西冷🥩」超肥美!油脂入口即溶,牛油係口中大爆發🔥~-🔸「甘鯛立鱗燒🐟」啖啖肉,外脆內軟,配上日式咖喱汁~-🔸「和牛高菜御飯🍚」舞茸菇炒到超香,飯粒粒分明~-
🔸「枝豆💚」
放少少鹽調味已經好好食!🤣
🔸「埼玉縣果糖蕃茄🍅」
超juicy軟淋嘅蕃茄,醬汁味道似柚子醋加少少糖咁~
🔸「季節時令刺身壽司🍱」
🔸「煙燻牡丹海老🦐」
🔸「海膽多士💛」
🔸「和牛他他🥩」
🔸「車海老·日本野菜天婦羅🍤」
炸得香脆,粉漿唔算好厚,不過少少多油~
🔸「A5 和牛西冷🥩」
超肥美!油脂入口即溶,牛油係口中大爆發🔥~
🔸「甘鯛立鱗燒🐟」
啖啖肉,外脆內軟,配上日式咖喱汁~
🔸「和牛高菜御飯🍚」
舞茸菇炒到超香,飯粒粒分明~
🔸「北海道奶脆紅豆牛奶雪糕🍨❤️」
用牛奶泡做嘅脆脆口感好得意!雪糕奶味濃郁~
🐰💬小結:
成餐歷時1.5個鐘,氣氛有情調,店員服務態度亦都非常好,食物介紹得好專業,推薦!~
2023-01-03 129 views
聽朋友講灣仔開咗間新嘅日本餐廳超好食,有一日行街行到9:00 call咗餐廳有位,咁就即刻上咗去食啦!望一望個Menu價錢唔平,屬於中高級日式餐廳路線。我就叫咗個ozakaya roll 同埋海膽骨髓飯,係我嘅朋友極力推介。先講吓個海膽飯,牛骨髓熱辣辣上枱,然後一啖啖將佢哋刮入海膽飯裏面撈埋一齊,果然骨髓同海膽好夾,好umami, 有豐厚嘅層次,有強烈嘅海膽味,其實兩個人可以share一碗,因為食到中間已經好飽,好膩但係又好食!至於個roll, 好厚好大個,裏面有超多魚生,有油甘魚三文魚吞拿魚飛魚子,係超級好食同埋抵,我忍唔住叫咗兩個。值得推薦!

Ozakaya  roll
Sea  urchin  marrow  rice
2022-11-13
$300 (Dinner)
Ozakaya  roll
Sea  urchin  marrow  rice
2022-12-27 122 views
.[🇭🇰香港- 灣仔].🔻初訪 - 主菜有驚喜嘅Fusion居酒屋✨選擇都幾多, 有傳統嘅菜式, 好似西京銀鱈魚, 煎北海道白金豚, 不過不失但必食係兩款主菜 - 海膽麵撈埋烤過嘅牛骨髓(圖4-5), 好惹味! 另一個係黑松露超級濃郁嘅“佐賀a5和牛土鍋飯” (圖2).🔻🍽 OZAKAYA📌 地址: 灣仔莊士敦道78號The Johnston1樓.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforjapanese

[🇭🇰香港- 灣仔]
🔻