今日係中環放工之後,同朋友去咗擺花街一間餐廳食下午茶。之前偶然經過個時發現這間蛋糕店,裝潢華麗,好想試下。一入到去成個感覺好Grand,好多裝飾都係金光閃閃。座位比較少,只有三個位係吧枱。每個位都有一個托盤,超級靚。枱上仲有一啲花同海報做裝飾。餐廳仲好細心預備埋紙巾比客人添。我就叫左兩件蛋糕,原味堂島卷同埋草莓慕絲。原味堂島卷嘅賣相非常整潔。Cream係100%黎自北海道,超級軟滑,有著濃濃香純的奶油香,甜而不膩,好滋味。至於蛋糕部份就好鬆軟,淡淡嘅甜度,非常好食,一個女生都食得曬。草莓慕絲係用心形嘅器皿,非常有心思,俘虜左我嘅少女心!慕絲質地幼滑,慕絲上面有三粒藍莓,紅莓同埋士多啤梨,放上酸甜可口嘅水果,令慕絲清甜而不膩。兩件蛋糕大小適中,好啱食下午茶,唔會太飽。呢度嘅裝潢同埋食物設計都好有心思,超岩充滿住少女心嘅女生黎打卡。餐廳裝潢設計華麗,食物嘅價錢都非常合理,可以約埋朋友一齊試試,影靚相打下卡!

一入到去成個感覺好Grand,好多裝飾都係金光閃閃。

我就叫左兩件蛋糕,原味堂島卷同埋草莓慕絲。

2018-02-27 35 views
来过一两次了,每次服务生都一副臭脸,狭窄的空间还要收每人6港币的茶位费,坐下来还蛮拥挤的,背景音乐也相当吵。蛋糕也就那样了,香港又不是只有你们家卖蛋糕,也不是只有香港有Mon Cher啊,用不着脾气这么大吧?最起码的服务都没有,第一次碰到素质这么差的打工仔
来过一两次了,每次服务生都一副臭脸
2018-02-22 757 views
Mon Cher去年在中環擺花街開了家分店,每次經過看著櫥窗裡的蛋糕都超精緻,在中環工作的朋友仔們不用再去銅鑼灣就可以買到這個人氣日本蛋糕店的蛋糕,三點三下午茶時分又多一個選擇!這家中環分店除了買外帶還可以堂食,除了賣蛋糕還有軟雪糕和飲品。Mon Cher於2003年11月在大阪正式營業,法文店名意為我所愛的人,將和風融入歐式傳統甜品裡,蛋糕俘虜萬千日本人。我這次試了他們家王牌蛋糕堂島卷,不要看這個蛋捲好像很簡單,可以味道真的有不一樣!中間的忌廉不是我們平時在蛋糕店買生日蛋糕那種cream,是用北海道牛奶打成的,有種淡淡的甜味,而且比較輕滑。蛋捲很也鬆軟,忌廉和蛋捲的比例大概是2比1,簡單的搭配但超好吃!另外我還試了草莓雙層芝士蛋糕。這個芝士蛋糕是很日式的那種輕芝士,不是很結實很濃的那種紐約芝士,蛋糕很鬆軟,上面的士多啤梨粉不會很甜。吃完一塊都不覺得很膩,配上一杯熱茶感覺很滿足。幸福完繼續工作哈哈哈

幸福完繼續工作哈哈哈
2018-02-02
Type of Meal
Tea
2018-02-15 50 views
芝士蛋糕最吸引呀記得千層蛋糕早排瘋魔好多貪食人士,來自新加坡的「Lady M」當然是最吸引少女啦,可惜價錢太高,而且人龍太長,值唔值得就見人見智啦!蛋糕其實點整都好食,今日我經過中環,見到Mon Cher出左情人節限定,竟然有雙層芝士蛋糕。好多情人節限定食物呀!草莓雙層芝士蛋糕。甜王草莓草莓超甜味道超豐富,雙層芝士味道完全唔甜,芝士味道清新,唔會好膩,外層好有咬口,中間忌廉幼滑好清甜。我仲好想試埋堂島卷呀
芝士蛋糕最吸引呀
好多情人節限定食物呀!
草莓雙層芝士蛋糕。
甜王草莓

2018-02-15 29 views
今日經過Mon Cher口痕又走左入去食tea啦!好鐘意中環分店環境好靚好夢幻,每星期總有一日會黎依度食tea輕鬆下。記得第一次食Mon Cher係銅鑼灣Sogo分店,果陣時一食就鐘意左啦主打日本生忌廉,卷蛋味道超滑甜度唔高蛋味好濃,買原條堂島卷番屋企同屋企人share最開心今日一個人黎到見到好多情人節限定食物,我就買左一件至尊甜王泡芺啦草莓香甜,果然係甜王泡芺鬆化入口輕輕蛋香,脆身不失口感!忌廉依舊香滑清甜!

草莓香甜,果然係甜王
泡芺鬆化入口輕輕蛋香,脆身不失口感!忌廉依舊香滑清甜!
2018-02-14 30 views
今日去中環食晚餐,情人節男朋友帶路食好東西。我情人節收早,一個人去中環附近行下街,shopping送份禮物比自己慶祝情人節。行行下去左擺花街,見到「Mon Cher」。早早之前係銅鑼灣Sogo食過一次,好鐘意佢地既堂島卷,日本直送生忌廉,卷蛋蛋香重忌廉超滑,原來中環都有分店,見到入去食個下午茶先有雪糕、咖啡、茶類飲品,門口擺左好多蛋糕和卷蛋,可以單件買超好博多甜王草莓卷。我買左一件卷蛋。草莓香甜可口,入口多汁甜度高,忌廉好滑好香,卷蛋蛋味重夠濃郁,整件卷蛋甜度唔高入口超滿足有機會想試下其他蛋糕

博多甜王草莓卷。
有機會想試下其他蛋糕
2018-02-03 43 views
平時食蛋糕都係食返D大眾既西餅店,例如美心呀,東海堂丶聖安娜等等既~今次係朋友話想食既情況底下,就黎左間蛋糕專門店!感受下同一般西餅店既分別係邊道!?佢既招牌都睇得出佢係一間非本地既蛋糕專門店,就憑個名就睇得出佢係間好高貴既蛋糕店~亦都比到我一種好高貴好優雅既感覺:D店內既設計都非常有心思,睇得出佢既擺設係落過心機而且偏向純白色既裝潢,比到人有種簡單乾淨既感覺~ 令你用餐既時候都可以放鬆心情,好好咁享受你眼前既蛋糕:)如果你諗住Order件甜品返屋企好好享受~ 都不失為一個好選擇!雖然只係一件小小既甜品,但係Patisserie Mon cher都會好認真,好落心機去幫你包裝好每一件甜品去令你由買到食落肚,都有一個好既體驗!個盒仔入面只係一件蛋糕,但係就用左好精緻既包裝盒~ 而且入面仲有個位固定件蛋糕!令到你將佢帶返屋企既時候,可以得到最好既保護,就算受到輕微既碰撞都唔會有任何既損傷~最後可以令件甜品以新鮮出爐既姿態開黎見你!!!- 朱古力千層 (切餅)‧真係冇改錯名,望落去真係有好多好多層,係睇得出好明確既一層層! 賣相相當吸引~‧打開個盒仔係會有淡淡既朱古力味飄出黎,雖然唔明顯唔濃
今次係朋友話想食既情況底下,就黎左間蛋糕專門店!
感受下同一般西餅店既分別係邊道!?

佢既招牌都睇得出佢係一間非本地既蛋糕專門店,
就憑個名就睇得出佢係間好高貴既蛋糕店~
亦都比到我一種好高貴好優雅既感覺:D

店內既設計都非常有心思,睇得出佢既擺設係落過心機
而且偏向純白色既裝潢,比到人有種簡單乾淨既感覺~
令你用餐既時候都可以放鬆心情,好好咁享受你眼前既蛋糕:)

去令你由買到食落肚,都有一個好既體驗!

最後可以令件甜品以新鮮出爐既姿態開黎見你!!!

- 朱古力千層 (切餅)
‧打開個盒仔係會有淡淡既朱古力味飄出黎,雖然唔明顯唔濃烈,但就係因為呢浸淡淡既朱古力幽香,就更加可以刺激我既食慾:)
‧輕輕力用叉切落去,就已經可以將佢好齊整咁切一Part出黎放入口! 而唔會切到佢散開!
‧食落去係可以食得出有一層層既口感~ 同埋中間既『千層』又軟又有滑, 加上佢外皮同餅底係相對中間較脆身,加強成件蛋糕既口感~
而淡淡既甜味,加上淡淡既朱古力味,雖甜而不膩! 咁先係一件令人滿意既甜品:d
TakeAway
女生對甜食就係難以抗拒!雖然現正處於減肥期間,但聽到有個朋友話擺花街果邊有間好好食既日本蛋糕店。個心就一直心郁郁想去試!雖然理智對自己一直說不,但身體就好誠實有日終於忍唔住佢地蛋糕既誘惑,就咁樣買左番屋企XD因為工作關係,離擺花街既路程都唔算遠,所以有時經過都想留下腳步,但自己係腦中一直以減肥為中心,不過呢排見有啲成果就忍唔住想獎勵下自己xd(減肥的大忌)呢間蛋糕店裝修得好靚,現場有一兩個位比客人即場開餐,呢間蛋糕店黎自日本大阪,而且蛋糕都係日本直送過黎~因為時間關係,已經將蛋糕拎左番屋企,呢排天氣比較凍,所以我就冇放到入雪櫃,外帶蛋糕都會附一把蛋糕切刀同保冷劑。本來就係一個抹茶控既我,當然想食盡所有抹茶味既野,所以見到令個堂島卷已經完全吸引左我既目光,外帶番屋企其實都會驚件蛋糕出事,但呢間既包裝就做得唔錯,仲有膠片保護住堂島卷既cream。宇治抹茶堂島卷,第一印象就覺得好有份量!拎係手都幾重手,堂島卷上面撒上一層抹茶粉,而內裡就係宇治抹茶忌廉同紅豆蓉,一打開就已經聞到濃濃既抹茶香,蛋糕口感鬆軟又彈口,整體口感相當creamy,當中既紅豆蓉甜而不膩,每啖都感受到宇治抹茶既香氣,感覺好幸
女生對甜食就係難以抗拒!

有日終於忍唔住佢地蛋糕既誘惑,就咁樣買左番屋企XD
不過呢排見有啲成果就忍唔住想獎勵下自己xd(減肥的大忌)
呢間蛋糕店裝修得好靚,現場有一兩個位比客人即場開餐,
呢間蛋糕店黎自日本大阪,而且蛋糕都係日本直送過黎~
外帶蛋糕都會附一把蛋糕切刀同保冷劑。
宇治抹茶堂島卷
本來就係一個抹茶控既我,當然想食盡所有抹茶味既野,
但呢間既包裝就做得唔錯,仲有膠片保護住堂島卷既cream。
宇治抹茶堂島卷
宇治抹茶堂島卷,第一印象就覺得好有份量!拎係手都幾重手,
堂島卷上面撒上一層抹茶粉,而內裡就係宇治抹茶忌廉同紅豆蓉,
當中既紅豆蓉甜而不膩,每啖都感受到宇治抹茶既香氣,感覺好幸福!
2018-01-26 38 views
早年逛街的時候早就已經常常留意到Mon Cher的卷蛋,總是令人流下兩行口水。只想一親其芳澤。今天在中環逛街時,終於如願以嘗,來到了Mon Cher的Cafe,嘗試一下其朱古力卷蛋的香澤。 店鋪有許多不同款式的口味,我就選擇了最貴的一個,朱古力口味。 店內的裝橫很有公主的感覺,很有英倫High tea的感覺。 到了主角出場了,圓圓的一個卷蛋,十分堅挻。想不到一咬下去即是十分鬆軟無比,中間的Cream更是滋味,奶香混和了朱古力的甜味,甜而不膩。加上軟綿綿的蛋糕皮,再有一點點咖啡朱古力味的粉在面頭,是一個絕佳的配合。一卷分成3分,我們3人吃完只有更想吃的份了。

店內的裝橫很有公主的感覺,很有英倫High tea的感覺。

2018-01-23 41 views
呢個位於中環擺花街嘅《Patisserie Mon cher》 打正旗號收買少女心從櫥窗望入去 難免被各式各樣精緻嘅蛋糕所吸引當中以堂島卷 Hello Kitty賣相嘅蛋糕 以及由日本直送嘅芝士蛋糕最為熱賣堂島卷出自於日本大阪吸引之處莫過於係香滑嘅北海道牛乳忌廉 以及蛋味香濃嘅蛋糕今次就外賣了【抹茶堂島卷】 與家人分享「宇治抹茶」這四個字係店內隨處可見想到「宇治」就會想到「抹茶」不過宇治代表什麼意思 可能很多朋友都沒有想過其實宇治市在日本京都 盛產抹茶而要冠上宇治茶 必須達到50%以上宇治當地產的茶葉當地出產的抹茶品質最好最受歡迎宇治抹茶無香精 無色素 無防腐劑在香精色素 抗生素 生長激素的副作用日益遭到質疑的今天宇治抹茶以自己獨特的生物學功能和“綠色”本質 越來越深入到人們的飲食生活中有名的甜品「宇治金時」 亦和抹茶扯上關係 宇治幾乎等同抹茶的代名詞「金時」指的就是「紅豆」想不到這個宇治抹茶堂島卷跟這個甜品如出一轍外層蛋糕的抹茶香氣不但濃郁中間還包覆濃厚卻不膩口的抹茶奶油奶油中間是一抹清甜的紅豆蓉還沒有入口就已經沉浸在寧靜幸福氛圍中了紅豆先可以把我們的口韻 帶有一點甜甜的感覺再把抹茶

從櫥窗望入去 難免被各式各樣精緻嘅蛋糕所吸引

堂島卷出自於日本大阪

吸引之處莫過於係香滑嘅北海道牛乳忌廉 以及蛋味香濃嘅蛋糕

今次就外賣了【抹茶堂島卷】 與家人分享

「宇治抹茶」這四個字係店內隨處可見

想到「宇治」就會想到「抹茶」

不過宇治代表什麼意思 可能很多朋友都沒有想過

其實宇治市在日本京都 盛產抹茶

而要冠上宇治茶 必須達到50%以上宇治當地產的茶葉

當地出產的抹茶品質最好最受歡迎

宇治抹茶無香精 無色素 無防腐劑

在香精色素 抗生素 生長激素的副作用日益遭到質疑的今天

有名的甜品「宇治金時」 亦和抹茶扯上關係

宇治幾乎等同抹茶的代名詞

「金時」指的就是「紅豆」

想不到這個宇治抹茶堂島卷跟這個甜品如出一轍

再呷一口熱騰騰嘅抹茶

品嚐那份甘味 香醇嘅氣息

令人有如置身於大阪城嘅感覺

2018-01-21 62 views
日本既甜品餅店一直係香港都好流行,一直都好想試下日本直送鮮忌廉的Mon Cher,佢地既甜品好靚好吸引,當中以堂島卷最為人氣旺盛,軟熟卷蛋包上濃濃鮮忌廉慕絲,望到已經好想食啦。一直以為銅鑼灣先有得賣,今日行經中環原來都有實體店,座位三四個環境以少女風味濃烈。粉色裝修好岩我風格。堂島卷最出名我就買一條番屋企同屋企人開心share。朱宮力我最鐘意,於是放棄抹茶口味啦!下次再試啦。卷蛋軟熟入口香軟,可可味濃香不膩,忌廉幼滑清甜,入口即溶甜度唔高,岩哂怕甜人士食用。份量足夠三至四人食用!
窩夫剛完成了一年一度的大項目,要買點東西獎勵自己。經過中環的Patisserie Mon Cher,買了兩件蛋糕回家跟媽媽分享,慶祝一下。Mon Cher來自日本大阪,要買一件招牌作堂島卷試試。堂島卷($32)的外表很普通,用蛋糕卷著厚厚的忌廉,沒想到平日不特別喜歡忌廉的窩夫與媽媽會把全部忌廉吃光,幼滑的忌廉是用北海道的新鮮牛奶自家調製的,滲出濃濃的牛奶香味,蛋糕則充滿蛋香,整體味道不太甜,一試難忘。除了堂島卷,窩夫還買了一件雙層芝士蛋糕($44),用上法國產的忌廉芝士和Mascarpone芝士,有兩種不同的口感,比堂島卷多了一重芝士味,味道較豐富,同樣不太甜,十分好吃。值得一提的是店員在盒裡放了一包乾冰,不怕外賣的過程中蛋糕會溶得太快,十分細心。
窩夫剛完成了一年一度的大項目,要買點東西獎勵自己。

雙層芝士蛋糕

2018-01-16
TakeAway
$38 (Last Night Supper)
雙層芝士蛋糕
2018-01-16 98 views
星期五晚下班, 相約朋友在中環 happy hour。 還未到集合時間,在中環四周遊蕩,中環轉變很多了, 大部份橫街小巷的陳年古老店舖,已經換上新裝, 更有不少外國商家進駐在內, 如時裝品牌店﹑餐廳。 在石板街附近,步上扶手電梯途經的幾條橫街,擺花街有間餅店,見店內糕蛋很別緻, 細細的, 正好合我胃口。 買了一件朱古力千層蛋糕醫肚。它是用十多片 pancake疊起, 每層pancake中間夾有朱古力忌廉, 餅底墊有一層不多於0.5cm朱古力海綿蛋糕層,最面層洒滿無糖純朱古力粉。滿是朱古力味,味道不是太甜,很適合呢! 可惜蛋糕外邊的 pancake皮有少許硬, 就似煎蛋皮, 邊位太薄,所以硬了點。整體味道也不錯。店舖很細心, 避免外攜途中蛋糕左搖右擺,加上一小硬咭紙。由蛋糕面插入叉子。從蛋糕則看, 最底有一層朱古力海綿蛋糕。

店舖很細心, 避免外攜途中蛋糕左搖右擺,加上一小硬咭紙。

由蛋糕面插入叉子。

從蛋糕則看, 最底有一層朱古力海綿蛋糕。
2018-01-12
Waiting Time
6 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
  • 朱古力千層蛋糕
2018-01-15 52 views
位於中環的Mon Cher,是一間主打蛋卷的日本蛋糕店。餐廳有不少蛋糕由日本直送,可堂食可外賣,坐在店裡優閒吃蛋糕,或是買回家和家分享也可以。宇治抹茶堂島卷$178抹茶控二話不說,選擇我最喜歡的抹茶囗味。堂島堂份量頗大,重手粗長,絶對不是連鎖店的輕飄飄瑞士卷哦。採用來自日本宇治的抹茶粉,上層撒上抹茶粉,蛋糕體加入抹茶粉,忌廉同樣加入抹茶粉,令抹茶控大滿足阿。堂島卷的蛋糕鬆軟有回彈力,啖啖抹茶清香,忌廉冷凍後囗感更佳,滑溜奶重,簡單配搭,滋味不已哦。

宇治抹茶堂島卷$178

2018-01-13
2018-01-15 757 views
日本美食種類繁多,且對食物要求一絲不苟,絕不馬虎。超人氣日本餅店Mon cher 2003年於日本大阪堂島創立,全球共有44間分店,分店遍佈亞洲,如日本、韓國及香港等地。Mon cher喺本港既第五店,進駐咗喺香港核心地段中環SOHO區,為保持品質同新鮮度,牛乳忌廉每隔兩日就會從日本空運到港。所有蛋糕都係喺香港每日新鮮製造,務求令蛋糕同忌廉保持最佳狀態,喺香港都可以一嚐Mon Cher甜品既幼滑滋味。Mon cher 既中環店喺擺花街蛋撻舖隔離,相當易搵,門面係好eye catching 既Mon cher 發光招牌,下面係放滿蛋糕既凍櫃,十分誘人;一進入店舖,親切既店員即刻歡迎我地,左手邊係一列高枱,客人可以選擇堂食抑或拿走,全店以白色作為主調,配合中間既水晶吊燈,不期然有一份高貴既感覺。上次試過Mon cher最受歡迎既堂島卷,嗰種北海道產牛乳忌廉既滋味到依家都仍然歷歷在目,所以今次除咗番兜堂島卷之外,仲嗌多咗個朱古力千層蛋糕嚟試吓;千層蛋糕呢家野真係非常多功夫以及考功夫,首先搖平粉漿煎至薄薄既班戟,放涼後層層疊起,每層塗上香滑既朱古力忌廉,再加上人手刮成薄身朱古力片,再重覆十幾二

上次試過Mon cher最受歡迎既堂島卷,嗰種北海道產牛乳忌廉既滋味到依家都仍然歷歷在目,所以今次除咗番兜堂島卷之外,仲嗌多咗個朱古力千層蛋糕嚟試吓;千層蛋糕呢家野真係非常多功夫以及考功夫,首先搖平粉漿煎至薄薄既班戟,放涼後層層疊起,每層塗上香滑既朱古力忌廉,再加上人手刮成薄身朱古力片,再重覆十幾二十次而成;朱古力千層整個深啡色,感覺朱古力好濃郁,賣相吸引,用支叉一吉落去即刻感受到蛋糕既柔軟,係每一層都需要煎得夠薄先至會有咁軟熟;入口朱古力味好濃,突出,唔苦,有住恰到好處既甜度,朱古力迷必愛。

中環分店首次推出香港限定既宇治抹茶堂島卷雪糕,以高級宇治抹茶粉調製出宇治抹茶雪糕,再加上迷你堂島卷,下次再嚟試埋先!