2017-01-08
聖誕節當然要食好啲! 透過openrice search 搵到呢間米芝蓮餐廳,自己好似未試過米芝蓮,又見食物同景觀都唔錯,就黎試下龍與鳳!兩位,早一星期訂位,聽講24/12,25/12果啲幾full,所以我地訂左26/12 boxing day 我地六點零鐘黎到,餐廳唔多人,安排左坐係窗口旁邊,可望到少少維港同兩岸大厦。裝修佈置餐廳裝修以木為主,陳設擺放整齊,暗暗的燈光令人覺得浪漫,高檔,適會情侶黎撐下枱腳。雖然呢度應該唔平租,但枱與枱之間有適當既空間,不會太逼。而客人亦可選擇坐bar 枱或露台(較少位置)。從玻璃望出去可見到外牆啲射燈,五顏六色。坐既位置望出去係附近同對面海既高樓大厦,景色怡人。坐底無耐,每一枱餐廳都會送一份麵包。麵包外脆內軟,上枱時微暖。個醬酸酸地,搽麵包食好夾。Deviled crab cake $188Lump crab meat, mango salsa cuacamote &chipotle aioli 賣相精緻,旁邊有三種既醬,我唔知實際係咩,但食落類似係芥辣、甜酸醬同千島醬。crab cake 果然名不虛傳,外面煎脆,入面啖啖肉。切開清晰見到一舊舊既
裝修佈置
餐廳裝修以木為主,陳設擺放整齊,暗暗的燈光令人覺得浪漫,高檔,適會情侶黎撐下枱腳。雖然呢度應該唔平租,但枱與枱之間有適當既空間,不會太逼。而客人亦可選擇坐bar 枱或露台(較少位置)。 從玻璃望出去可見到外牆啲射燈,五顏六色。 坐既位置望出去係附近同對面海既高樓大厦,景色怡人。 坐底無耐,每一枱餐廳都會送一份麵包。麵包外脆內軟,上枱時微暖。個醬酸酸地,搽麵包食好夾。 Deviled crab cake $188
賣相精緻,旁邊有三種既醬,我唔知實際係咩,但食落類似係芥辣、甜酸醬同千島醬。crab cake 果然名不虛傳,外面煎脆,入面啖啖肉。切開清晰見到一舊舊既蟹肉,好嫩滑。唔洗mok 殼就食到蟹肉,正! Wagu beef Burger $248
apple wood smoked Bacon, gouda cheese, fries &truffle Mayo
漢堡好大個!我地兩個人,餐廳好貼心甘問需唔需要幫我地切開一半,好彩提我地,咪好難分。漢堡七成熟,面頭芝士融左係漢堡上面,yummy! 個包脆口,吸左啲肉汁,有滿滿既牛肉同煙肉味
薯角好粉,好林,外脆。黑松露醬好香,係我既大大愛,點黎食係一級既享受! Carbonara $188
Guanciale Italian egg & pecorino Sardo
扁意粉軟硬剛好,個汁結結地好濃味。送唔多,但醬汁好夠,撈得好混,味道上品,係卡邦尼粉絲既一定要試! 第一次係餐廳飲咖啡會用上呢只糖,又幾得意喎 其間有段小插曲,就係我點菜時可能指錯左(?),同職員有啲誤會,黎錯左野,但職員都好樂意同我地換反。而差不多每共食完一樣食送,職員都會同我地搵碟,貼心服務!滿足的一餐!!不負米芝蓮餐廳之名